9.12.2014 г.

Европейски филми показват в Дома на киното

Безплатно европейско кино показват в Домът на киното показват между 9 и 11 декември. В три поредни вечери ще се прожектират финалистите за тазгодишната награда LUX. Това са "Банда момичета" (Франция), "Врагът на класа" (Словения) и "Ида" (Полша, Дания). Филмите ще бъдат показани във всички 28 страни на ЕС със субтитри на 24-те езика, които се говорят в тях. Победителят ще бъде обявен на 17 декември тържествено в Европейския парламент в Страсбург.
Наградата LUX се връчва от 2007 г. и има за цел да подкрепя културното многообразие и дистрибуцията на европейски копродукции на континента. 10-те номинирани ежегодно се избират от представители на киноиндустрията (сред тях в предишни години са попадали българските "Източни пиеси" - който беше и в тройката финалисти, и "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде"), а за филма, който печели наградата, гласуват депутатите в ЕП. От две години се връчва и награда на публиката, за която може да се гласува онлайн на http://www.luxprize.eu, лауреатът се обявява на фестивала в Карлови вари през юли следващата година.
"Ида" на реж. Павел Павликовски вече спечели редица международни награди и номинации. През 60-те години в Полша 18-годишното сираче Анна се готви да се замонаши в манастир, но внезапната поява на жива роднина я повежда по друг път към собственото минало и идентичност. "Врагът на класа" на Рок Бичек е за пропастта между учител по немски и неговите ученици. "Банда момичета" на режисьорката Селин Сиама пък проследява пътя на свободолюбива тийнейджърка, която сменя името си, напуска училище и става част от банда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар