29.09.2024 г.

Кметове водят депутатски листи, за да дърпат гласове


Кметът на Стара Загора каза, че по собствена воля и без външно влияние, решил да играе екипно и да оглави листата на ГЕРБ на предстоящия парламентарен вот, на 27 октомври. Само че, предварително заяви, че депутат и министър нямало да става! Щял да си остане кмет, но с воденето на листата щял да помогне за формирането на стабилно парламентарно представителство и правителство, без което кметовете не можели да работят нормално. И той се обоснова - не можел да направи втора връзка към магистралата, да разшири индустиалната зона и т.н. Друго било ако управлявал ГЕРБ... Като че ли тази партия малко управлява, и то с удобно парламентарно мнозинство. Къде е връзката с магистралата? Ами няма я, няма и да я има скоро. Защото не е важно чие е правителството, а кметовете трябва да работят с всяко едно правителство, не само със своите партизани.

Идеята тук е, Живко Тодоров, като популярно лице и избран мажоритарно да дърпа гласове. Дали ще стане е друг въпрос. Важното е, че така той, колкото и да увърта, лъже привържениците си. А другите едва ли ще го заобикнат за номера. Един вид, гласуваш за Живко, а получаваш бившият просветен министър или Маноил Манев, или следващите подред. Не може ли кметът да призове гражданите да гласуват за ГЕРБ със същите мотиви, които така убедително каза на Летния театър и да не участва в цирка, в който, уж, не бил принуден от никого? Мнозина помнят, че дълго се кълна, че няма да се кандидатира за четвърти мандат, пък после, имал още работа да свърши...

От старозагорският кмет, който минава за успешен, все пак може и да има някаква полза за вота. Хората го знаят, мнозина го харесват, печели избори, на този кон струва да се заложи, макар и по този смешен начин. Какво прави в същата листа друг един кмет? Бившият на Раднево, Теньо Тенев. Последните местни избори изгуби, при вторият му мандат фалира общинската болница, което за първи път се случва в областта. Продадоха я за 200 000 лева, след като за последните три години от неговото управление, общината дофинансира закъсващото общинско предприятие с близо 4 милиона лева, и въпреки това, то пак фалира!!! Какво прави той в листата, ако и да е по-назад? Как той ще привлича гласове, па дори и само на радневци, то и другаде никой не го знае?

Сред новите кандидати има и още един кмет, от Новото начало на Пеевски – гълъбовският Николай Тонев. Също е ясно, че депутат и министър няма да става, но пък неговата номинация носи голям потенциал. Той ще осигури гласове за ДПС в район, където няма много представители от турския и ромския етноси. Тонев си знае как да ги привлича... Неговите политически авери също знаят, че той знае... Неслучайно е шест мандата кмет, а ако нещо не се промени, ще изкара на кметския пост доживот...

Тези панаири могат и да мобилизират твърдите ядра от политическите привърженици, но едва ли ще увеличат избирателната активност. Защото хората се умориха от номера, и чак толкова прости не са!  

Няма коментари:

Публикуване на коментар