8.05.2024 г.

Ели Скорчева ще е специалният гост на кинофеста „Златната липа”

Актрисата Ели Скорчева ще бъде голямата гост-звезда на тазгодишното издание на международния филмов фестивал „Златната липа” в Стара Загора, каза основателят и директор на фестивала Магдалена Ралчева. 

Скорчева се завърна в киното след 30-годишна пауза с участието си във филма на Стефан Командарев "Уроците на Блага". Тя ще получи наградата за цялостен принос в киното и ще посади своето младо липово дръвче в Алеята на липите край Старозагорската опера.

Официално през петте фестивални дни от 1 до 5 юни „Златната липа“ ще покаже 45 филма от 18 европейски държави. „Всъщност заглавията ще бъдат доста повече - около 55, тъй като в извънконкурсната програма решихме да включим и няколко късометражни и документални филми от млади български автори“, посочи Ралчева. 

В първата година от второто си десетилетие кинофестивалът „Златната липа“ въвежда и една нова награда – Наградата на публиката за най-добър филм от конкурсната програма, каза още тя. 

Петте дни на „Златната липа“ ще
бъдат изпъстрени и с интересни съпътстващи събития. За първи път извън София ще бъде подредена изложба с картини на талантливия български актьор и директор на Сатиричния театър Калин Сърменов. Своята нова книга с разкази „Хора с прякори“ ще представи известният кинокритик, журналист и писател проф. Божидар Манов. Срещата с него ще бъде водена от кинорежисьора Юрий Дачев. Още в първия ден на фестивала ще започне анимационна работилница за деца под ръководството на проф. Радостина Нейкова от НАТФИЗ. В работилницата ще бъдат включени 16 деца, които ще създадат кратък анимационен филм, който ще бъде прожектиран по време на церемонията по закриване на фестивала на 5 юни. „Единадесето поредно издание на „Златната липа“ е повод за радост, както за нас, като негови създатели, така и за ревностните почитатели на филмовото изкуство в България“, каза Магдалена Ралчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар