Българското кисело мляко вече е вписано в европейския Регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания. С това се похвали министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, преди време от Брюксел, където се проведе заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство.
„Този традиционен български продукт ни прославя по света заради полезните си
свойства и с включването му в регистъра като защитено наименование за произход
допълнително се създават условия за неговото популяризиране“, заяви министърът.
Това ще даде на преработвателите конкурентно предимство на пазара, а за
потребителите ще има допълнителна гаранция за произхода и качеството, твърдят
от ведомството.
Всъщност за полезните свойства могат да
говорят каквото си искат, но има една малка подробност – за да отговаря на
уникалното, наистина здравословно и ценно кисело мляко – продуктът трябва да
има няколко основни качества – да се прави с жива закваска, да има нужните
количества от лактобацилус булгарикус и стандартния градус на киселинност –
градус на Тьорнер. Това ще ви го обясни всеки специалист от млечните катедри на
унверситетите по храни и хранителни технологии. Също така, ще ви каже и че
повечето кисели млека не отговарят на нито едно от тези условия. Добрата
закваска се експортира в Япония, от държавната компания Ел Би Булгарикум, както
и в други азиатски страни. У нас само някои от по-малките фирми правят качествено кисело мляко, по стария БДС стандарт, но и то основно отива на
северните черноморски курорти, така че пак чужденците го ядат. Министърът може
да се хвали, но производителите няма да променят стратегията си – те предпочитат
по-голямата трайност, за сметка на здравословните качества. Хубавото българско
кисело мляко, ще продължат да го ядат най-вече в чужбина, независимо от новите
регламенти...
Няма коментари:
Публикуване на коментар