8.04.2023 г.

Световни звезди участват в балета „Лебедово езеро” на 22-ри в Стара Загора

От 19 часа на 22 април, на сцената на Старозагорската опера ще оживее мистичната и трогателна история, залегнала в сюжета на балета „Лебедово езеро” от П. И. Чайковски. За първи път в ролята на Одета/Одилия на старозагорска сцена ще танцува изгряващата звезда на Националния балет на Нидерландия Елизабет Тонев. В ролята на принц Зигфрид ще й партнира премиер солистът на Националния балет на Нидерландия Виктор Кайшета от Бразилия. Спектакълът ще бъде представен в съпровод на оркестъра на Старозагорската опера под палката на маестро Ивайло Кринчев, концертмайстор Юлиан Стоянов. Участват още солистите Ивайло Янев в ролята на Ротбарт и Томоки Ишиго – в ролята на Шут-а, солисти и кордебалет на Държавна опера-Стара Загора, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора.

ЕЛИЗАБЕТ ТОНЕВ е родена в Берлин, Германия. Израснала е в семейство на балетни артисти (майка й от Испания и баща й от София, България) и това определя бъдещето й на балерина от най-ранна детска възраст.
Елизабет завършва Държавното балетно училище в Берлин и участва в няколко класически продукции на Щатсбалет-Берлин. Талантът й е забелязан от асоциирания артистичен директор Рашел Бужон и Елизабет е поканена в състава на младежката трупа на Нидерландския национален балет през 2019 г. Присъединява се към компанията година по-късно. Пропускайки напълно участието си в кордебалета, Елизабет върви стремително по балетната йерархия и е повишена от нейния директор Тед Брендсен до ранг на Grand Sujet на 22-годишна възраст. По изключение тя получава шанса да танцува много солови роли, работи с водещи хореографи като Ханс ван Манен, Дейвид Доусън и Баланчин и изпълнява солови роли в класическите балети „Спящата красавица“, „Лешникотрошачката и Кралят на мишките“ и „Раймонда“.
През 2022 г. Елизабет и Виктор са поканени да танцуват па де дьо от „Ромео и Жулиета” в Staatsoper Berlin.

ВИКТОР КАЙШЕТА е роден в Уберландия/Бразилия. Завършва Държавното балетно училище в Берлин през 2017 година. Постъпва в Балета на Мариинския театър в Санкт Петербург същата година, солист от 2019 г. Виктор напуска компанията през март 2022 г.
След като се налага да вземе трудното решение да изостави живота си в Русия и да се премести в Нидерландия, Виктор се присъединява като първи солист към Нидерландския национален балет, където танцува и първата си премиерата в ролята на Жан дьо Бриен в балета „Раймонда“. Партнира на руската звезда Олга Смирнова в ролята на принц Дезире в балета „Спящата красавица”. Носител е на отличия от престижни балетни конкурси, сред които се открояват: Първа награда и наградата на журито от European Ballet Grand Prix 2017, трето място на Московския международен балетен конкурс 2017, първа награда от Tanzolymp Berlin 2017.
Репертоарът на Виктор е изключително богат, което го прави много предпочитан танцьор и един от най-талантливите артисти от своето поколение с обещаваща кариера.

Няма коментари:

Публикуване на коментар