5.08.2020 г.

„ПЪРВАТА ЗАГАДКА: Твоята история преди раждането“ от Катарина Вестре


От зачеването до раждането ти, от първата клетка до първото ти вдишване – това е твоята история, разказана така, както не си я чувал никога досега.

Присъедини се към д-р Катарина Вестре от Университета в Осло и поеми на това изключително пътешествие, отнасящо те към твоите първи мигове, в книгата й „Първата загадка“ (изд. Книги за всички).

Първата голяма загадка, пред която се изправя всяко човешко същество: Откъде си произлязъл? Как клетките са успели да те изградят? От какво са направени костите ти? Кога са се появили отделните ти органи и са започнали да функционират?
Знаеше ли, че са били необходими три опита, за да се образуват бъбреците ти? Или че хълцането вероятно е наследство от нашите древни подводни предци? Или как сперматозоидите се ориентират накъде да плуват?
Очарователна, забавна, достъпна и приобщаваща, книгата разказва за човешкия зародиш и неговата еволюция. Номинирана е за най-голямата литературна награда на Норвегия и за две години е преведена на 23 езика. Нашето начало. Една клетка и съвкупност от биохимични реакции, процеси и явления. Една единствена точица и…накрая, хоп, ето те и теб!

Катарина Вестре – биохимик, докторант в катедрата по биология, Университет в Осло, Норвегия, чрез научни изследвания, множество наблюдения и доказателства и с лек хумор проследява човешкия зародиш и неговата еволюция.
В хронологичен ред са разгледани значителен брой химични, биологични и генетични промени, през които преминава зародишът за 280 дни. Девет месеца – един чуден процес на развитие на оплодената клетка. Разказът - забавен, увлекателен и научно подкрепен, ни отнася в един свят, в който ТИ си свидетел на всичко, което се случва в утробата на майка ти при твоето пребиване там. От зачеването до раждането си прекият и единствен наблюдател на еволюирането на клетката и достигане на нейното съвършенство; на появата, оформянето и развитието на всяка част от твоето тяло. Клетката еволюира и ние сякаш виждаме как тя преминава по спиралата на своето развитие, за да достигне върха на съвършенството си.
Паралелното разглеждане на същите процеси на развитие на ембриона при нашите прадеди и при някои животни като: мишки, риби, плодови мухи, маймуни, кенгура и други и направената сравнителна характеристика внасят още по-голяма яснота и обогатяват познанията ни, освежават разказа и той става още по-интересен и забавен.
Катарина Вестре много умело съчетава научен и художествен текст, в който читателят е главният герой, а разказвачът е друго лице. Умерената и ненатрапчива употреба на термини, лирическите отклонения, множеството описания на опити и научни изследвания правят текста интересен, увлекателен, четивен и достъпен за широк кръг читатели. С помощта на научната информация по биология, химия, генетика и ембриология получаваме точен, конкретен и изчерпателен отговор на множеството въпроси, наглед лесни, но в същото време сложни и загадъчни, относно появата ни на света.
„Първата загадка“ е невероятен разказ за „живота ни в нашето собствено море от солена околоплодна вода“ до първата глътка въздух.
.


Няма коментари:

Публикуване на коментар