17.06.2020 г.

Скулптурите на старозагорските поети се превърнаха в естетическа композиция


Архитектурно-естетическа композиция - Водно огледало „Поетите на Стара Загора“ ще бъде готова до края на месеца. В него ще бъдат представени по много оригинален начин стихове от тринадесет емблематични старозагорски поети – казват от общината.
Ето още от официалното комюнике:
След многократни обсъждания и задълбочени анализи между общинска администрация и поета Таньо Клисуров – Председател на Дружеството на писателите в Стара Загора, литературния историк Иван Матев, Директор на Музей „Литературна Стара Загора“ и други интелектуалци са избрани знаковите за Стара Загора поети - Даскал Петър Иванов, Кирил Христов, Димитър Подвързачов, Жеко Христов, Николай Лилиев, Гео Милев, Иван Хаджихристов, Иван Мирчев, Веселин Ханчев, Михаил Берберов, Христо Кацаров , Стойчо Стойчев и Рашко Стойков.
Цитати от техни класически произведения са гравирани калиграфски върху 5-милиметрови месингови листи, потопени ефектно във вода – символ на непреходното духовно начало.
Проектът е създаден от арх. Велимир Георгиев, скулптор е Радослав Мъглов, а калиграф е Георги Павлов.
Очаква се композицията да бъде официално открита до края на месец юни и това безспорно ще бъде за всички нас истински празник.

Нито дума няма в изявлението на местната власт, че тази идея вече има десетилетна история. Тя е на арх. Петър Бакърджиев и на Петер Митев. Първоначално предвиждаше създаването на паметници на споменатите велики старозагорски поети, които да бъдат разположени по ларгото, разговаряйки помежду си, четейки, стоейки на пейките и т.н. Страхотна идея, която се видя на тогавашните ни управници скъпа и ненужна. Те си искаха техния Тервел, да яхне коня в центъра на града. Защото той е властта, има меч и е патриот, какво значат някакви си поети, какво значи град на духа? След „многократни обсъждания”, както пишат от общината, се стигна до ново продължение на идеята, естествено, без да се споменават авторите й. Да се сложат вместо скулптури – табелки, абе тенекета със стихове. Пак е нещо, което ме кара да си мисля, че вече са се отказали от безумствата ала Тервел и други грандоманцини. Дето писа един колега, може после и паметници да направят. Дай Боже, но преди това, нека не забравяме, че стари паметници, като този на Трета опълченска дружина, си стои преустроен, с любезното съдействие на общината, така, че по него има много фактологически грешки, те стоят неоправени от 2012-а. 
Друг е въпроса как бе нарушен закона и каква естетика бе постигната с окепазяването на мемориала, наричан още  паметник на подп. Калитин. Пак добре, че за разлика от много европейски страни и САЩ не сме започнали да палим паметниците си, но това не пречи да ги окепазяваме или пък добрите идеи да ги скопяваме. То и без друга за повечето заралии, това не е съществен въпрос, както и много други безобразия, на които стават редовно мълчаливи свидетели.
Димитър Славов

Няма коментари:

Публикуване на коментар