2.03.2020 г.

Паметниците за трети март – почистени, но отново невъзстановени

Националният празник в Стара Загора отново ще бъде отбелязан с мащабни мероприятия – за шести път ще се проведе шествието с 300-метровото знаме до мемориала „Бранителите на Стара Загора”, ще има тържествена литургия, без такси ще е паркирането в „зелената зона” и посещенията в Регионалния исторически музей и Художествената галерия. Вечерта завършва с тържествена заря-проверка.
На 3 март ще има и други съпътстващи мероприятия – хора в новия парк, поднасяне на цветя пред паметниците и т.н.
Всичко изброено дотук, е разбира се важно, а и зарилии свикнаха и харесаха тези инициативи. Има обаче и неща, които не само не се правят, но и се отлагат, неизвестно по какви причини.
Например паметника на Трета опълченска дружина, известен още като подп. Калитин, от години е с добавена плоча, на която всички дати са сгрешени. От общинското ръководство многократно са казвали, че тези грешки трябва да се отстранят, но постепенно тези намерения потънаха в забрава. Станала е грешка, станала, а е редно тя да се поправи, но това за местната власт е досадна дреболия, която не си струва усилията.

Най-крупния мемориал, този на „Бранителите на Стара Загора” се нуждае от ремонт. Непосредствено преди празника бе почистен, но „златното покритие” на плочите пада. От няколко години се обмисля подмяната му, но засега нищо не е направено. Навремето мемориала бе изграден за рекорден срок, само за година, за 100-годишнината от Освобождението. Сега години не стигат да се вземе решение и да се извърши нужната реставрация.

П.С. Препоръчаните противоепидемични мерки отмениха повечето от мероприятията, планирани за 3 март в Старозагорско. Само владиката Киприян и президентът Радев не се уплашиха от коронавируса и грипа...

Няма коментари:

Публикуване на коментар