29.02.2020 г.

Звезден състав в новата постановка на „Турандот“ на 6 март

Оперно-кукленият спектакъл на операта „Турандот“ от Джакомо Пучини ще бъде представен на 6 март от 19 часа на сцената на операта, този път с обновен звезден състав. Спектакълът беляза висок връх в репертоарните търсения на Държавна опера-Стара Загора. Постановъчният екип на „Турандот“ бе заслужено отличен  с годишната награда „Стара Загора“ за 2018 г. и бе номиниран за престижното отличие „Кристална лира“ на СБМТД и Радио „Класик ФМ“.
На 6 март старозагорци и гостите на града ще имат възможността за първи път да аплодират в ролята на Калаф румънският тенор Даниел Макдал /познат на публиката в Стара Загора от премиерния спектакъл на операта „Африканката“ Дж.Майербер/.
В ролята на Турандот  ще пее оперната примадона Цветелина Василева. Певицата, титулована ласкаво като един от най-красивите български оперни  гласове,  спечели овациите на старозагорци на премиерата на приказната „Турандот“ в ролята на Лиу, а през ноември 2018 година се представи зашеметяващо и в това свое амплоа /с този спектакъл стартира оперния сезон 2018/2019 на Старозагорската опера/.
Образът на принцеса Турандот откри преди няколко години нови хоризонти в кариерата на Цветелина Василева.
Тя  направи своя великолепен дебют в Wichita Grand Opera, САЩ, гостува с голям успех на оперния фестивал в Сплит, Хърватия. През януари 2018-а Цветелина Василева бе Турандот в далечен Шанхай в суперпродукцията на „Турандот“,  с която се отбеляза 20-та годишнина на Шанхайската опера.
През август 2018-а Цветелина Василева отново е Турандот в едноименната продукция на пучиниевия фестивал - Торе дел Лаго, представена на сцената на замъка Олавинлина на престижния оперен фестивал в Савонлина, Финландия. И в Шанхай, и в Савонлина очарователното сопрано си партнира с блестящия Амади Лага в ролята на Калаф.  
В ролята на Лиу за първи път на старозагорска сцена е сопраното от Франция – Фабиен Конрад с бляскава международна кариера, а в ролята на Тимур зрителите ще се насладят отново на изкуството на именития български бас Юлиан Константинов. Участват още солистите Александър Марулев, Георги Динев, Ивайло Йовчев, Иван Кабамитов, Симеон Симеонов, оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора, артисти от Държавен куклен театър-Стара Загора, децата от вокалната студия на ДЮСОБ „Маргаритки“, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“. Спектакъла ще дирижира Владимир Бошнаков.


За първи път в историята на оперното изкуство в България на 29 март 2018 година на сцената на Държавна опера-Стара Загора бе представено голямо оперно заглавие с кукли. Оперно-кукленият спектакъл на операта „Турандот“ от Пучини се осъществи от двата водещи културни института в Града на липите - Държавна опера-Стара Загора и Държавния куклен театър – Стара Загора. На 13 юли 2018 година този спектакъл гостува с огромен успех и на ММФ „Моцартови празници“ в Правец. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар