12.12.2019 г.

Общината предлага на гражданите да плащат повече и да не питат за нищо

Някак между другото, в средата на седмицата, стана ясно че електронната платформа „Моята еОбщина” прекратява дейността си. Тя бе създадена през 2013-а за да препраща въпросите на заралии към местната администрация. Постепенно обаче управата все повече бавеше отговорите на зададените въпроси, даже извън законовите срокове, и това обезписли съществуването на тази практика, заради която дори старозагорската администрация беше отличена навремето.
Успоредно с това, на заседанието на Общинския съвет ще се разглежда предложението за увеличаване на таксата за смет с 20 на сто. Кметът направи всичко възможно да обясни тази „нужна” мярка, тъй като таксите за депониране на битовите отпадъци щели да скочат почти двойно. Това отваряло дупка в общинската хазна от около 2 млн. лева. Същевременно от правителството обмислят таксата за депониране да расте плавно, а не екстремно. Решението още не е взето. На 18 старозагорсото ВМРО твърди, че ще се разглежда и тяхното предложение за т. нар. „образована раждаемост”, според която родителите, завършили над средно образование ще получават от при раждането на дете от 800 до 1200 лева. Това било борба с демографската криза. Тази мярка щяла да струва също около 2 милиона лева за година, по разчети на войводите. С точно толкова общината иска да получи от таксата за боклуците. Основната теза на кмета е, че ако тази пробойна в бюджета не се попълни, няма да може да се реализират всички инвестиционни планове за инфраструктурата – ремонт на летния театър, новата спортна зала и т.н. Същевременно общината не прави нищо за да генерира доходи, напротив, харчи повече отколкото са й възможностите. Общинското дружество „Обредни дейности” е със 100 бона загуби, другите старозагорски дружества също. Прехвалените и наградени проекти като надлеза към кв. „Кольо Ганчев” и „Аязмото” са с ужасно изпълнение, има и нарушения при изпълнението на процедурите (подписването на приемателните актове). В центъра пък започна ремонт на новите плочки, веднага след приключването на забавения проект.

В отговор на това общината назначи още един заместник-кмет, като така заместниците станаха пет, а упорито твърдят, че икономии няма откъде да се направят. След като общината не иска да пести от нищо, а реализацията на проектите е под всякаква критика и въпросите на гражданите остават без отговор, то трябва ли заралии да плащат за новите „експертни” експерименти на администрацията?  

Няма коментари:

Публикуване на коментар