11.02.2019 г.

25 истории от „Забравеното Средновековие” припомня проф. Пламен Павлов

Достатъчно ли е да познаваме имената на българските владетели, местата на битките, които са водили, годините на сключените мирни договори? Водени от вродената си любознателност и стремеж към лично осмисляне, мнозина от нас биха искали да разберат повече за събитията и хората, изградили миналото на България и по този начин оформили нашето настояще.
Именно това предлага в своите 300 страници най-новата книга на проф. Пламен Павлов "Забравеното средновековие". Изданието събира на едно място 25 интригуващи истории, които нямат за цел да въвличат читателя в алтернативни или сензационни теории, а да представят по обективен и достъпен начин онези личности и събития, които поради една или друга причина са останали на заден план в историческото ни познание.
Сред интригуващите факти, които повествованието разкрива, са отговорите на въпросите: Кое превръща Тервел в умел и далновиден политик? Докъде се е простирала българската власт отвъд Дунав? Кога и защо се състои павликянското въстание? Кой е непознатият Пресиан II и каква е историческата роля на забравените жени от Българското средновековие?

Проф. Пламен Павлов е един от най-бележитите български медиевисти. Завършва история във Великотърновския университет, където от 1984 г. е преподавател по история на Византия и средновековните балкански държави. Доктор по история, професор, автор или съавтор на студии, книги, учебници, енциклопедии, художествена литература. Той е дългогодишен водещ на предаването "Час по България" по Национална телевизия СКАТ, сценарист и консултант.

Няма коментари:

Публикуване на коментар