6.12.2018 г.

В Люксембург въвеждат безплатен обществен транспорт

Люксембург стана първата страна, в която обществения транспорт стана безплатен в цялата страна, пише „Гардиън”. От лятото на 2019-а няма да се плаща за пътувания в трамвай и автобуси. Сега в Люксембург, от миналата година, безплатно в обществения транспорт се возят пътници до 20-годишна възраст. От предградията билета е две евро, който дава право за пътуване в която и да било посока, в продължения на два часа.
Градът-държава страда от ужастни задръствания. При население 600 000 души, ежедневно в страната влизат 200 000 работници от Белгия, Франция и Германия. Така, освен регулиране на трафика, ще се подобри и екологията във Великото херцогство.
От първи юли 2018-а мнозинството от регионите в Естония също въведоха безплатен обществен транспорт. За първи път в балтийската държава тази практика е въведена в столицата Талин. Същото се прилага от години и в някои френски градове.

В София, за втори път се пускат зелени билети, с които срещу левче дават право да се ползва цял ден градския транспорт, без метрото. Явно има още европейски практики, които може да се въведат, поне в големите български градове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар