10.08.2018 г.

Програма за десегрегация съсипа Първо основно училище

Миналият месец 41 от старозагорските общински съветници подкрепиха предложението на администрацията Първо Основно училище „Георги Бакалов” да се пребазира в сградата на СУ „Христо Ботев”, като запази статута  и педагогическия си персонал. Един заседател гласува против, а шестима се въздържаха. Мотивите са, че след обявяването на школото за средищно преди години, броят на записалите се деца бил много малък, а и ръководството допускало грешки в менажирането му?!
Истината е, че учебното заведение с години запада, заради т.нар. десагрегация в образованието. Програмата отначало я провеждаше фондацията на ромския лидер Митьо Кемалов. Идеята е, смесването на малчуганите от малцинствата с българчета, като това щяло да доведе за по-успешното им включване в учебния процес, както и постигането на по-добри резултати. Десегрегацията постепенно отказа родителите от района да записват децата си в Първо основно. Последва следващото решение, школото стана средищно, което означава, че в него могат да се приемат и малчугани от съседните села. Противно на опитите за десеграгация, се получи нова сегрегация, но този път разликата бе, че децата пътуват в повечето случаи от околните селища. Сега ученическия състав е изцяло от представители на малцинствата и естествено пак няма желаещи родители от квартала, които да искат да записват децата си в него.
В СУ „Христо Ботев” положението няма да се промени, имайки предвид, че и за нея няма много кандидати, след като покойния кмет д-р Евгений Желев ги премести от центъра в квартал „Чомлека”, за да се освободи сграда за руската гимназия в центъра на града.
А навремето в Първо учеха над 1500 ученика, от квартала, „Самара” и даже от квартал „Зора”. Истината е, че не лош мениджмънт, а необмислени програми съсипаха въпросното основно училище. Сега старейшините ще умуват, какво да правят със сградата…

1 коментар:

  1. като ви казвах че циганската сган ще преустрои не града но и света значи е вярно но не искат да го разберат управниците ни

    ОтговорИзтриване