7.06.2018 г.

Шестата „Златна липа“ приключи при рекорден зрителски интерес

Шестото издание на кинофеста „Златната липа” вече е минало, организаторите се похвалиха с рекорден зрителски интерес. Наистина, салоните този път бяха пълни при почти всяка прожекция на 50-те филма, качествено европейско кино, което няма как да гледаме през цялата година. В мола, такива ленти рядко се допускат. Кинофестът е едно от събитията в Стара Загора, за което с гордост може да кажем – Култура има в този град!
Лично аз, видях седем заглавия – „Тим Талер или Продаденият смях”, „Капки”, „Вездесъщият”, „Дъвка за балончета”, „Корпорация”, „Кинчем, моето съкровище” и победителят – „Божественият порядък“. От изброените, най-много резерви имам към „Вездесъщият”, въпреки че артистът Велислав Павлов получи приз за главна мъжка роля. Сюжетът е нещо средно между „Слипър” и „Богатите също плачат”. Въпреки добрата актьорска игра, лентата има проблеми със звука. Част от репликите заглъхват. По-добре и откъм сюжет, а и в технически план, според мен, бе другия български филм – „Дъвка за балончета”, разказващ за детската любов и нейното продължение в наши дни, но лентата бе в извънконкурсната програма. „Тим Талер…” направи ремейк на класически сюжет от „Фауст”, но пък сделката с дявола бе прекрасно адаптирана за най-младата, а и не толкова младата публика. „Кинчем”, ако беше сред състезаващите се, е безпорно моя фанорит – епохален, естетски, вълнуващ, той вплита семейните вражди на фона на драматичните борби на унгарците за независимост и прекрасни сцени от конни надбягвания. Това е един истински, 100 % унгарски филм! „Капки” бе единствения датски филм, който гледах, а на киното от северната страна съм фен от първата „Липа”. Седемминутната анимация отново не ме разочарова, в нея имаше всичко – естетика, сюжет, смисъл и емоция, браво!
Велислав бе и единственият носител на приз, който си го взе лично. Специалното отличие на Съюза на българските филмовите дейци получи лентата от Франция „Корпорация“. Филмът разказва за мръсната корпоративна политика, която принуждава служителите сами да напускат, дакото не се намеси ефективната трудова инспекция. Много поучителна, но неприложима в наши условия практика. Статуетката беше връчена от кинокритика и главен редактор на списание „Кино“ Людмила Дякова. Символично я получи актьорът Любен Чаталов, който изказа своите адмирации към организаторите на фестивала и призна, че всяка година очаква с нетърпение да настъпят дните на „Златната липа“. Наградата за най-добра женска роля журито присъди на сръбската актриса Горица Попович за превълъщението и във филма „Кози уши“ на режисьора Марко Костич. Получи я актрисата Мартина Вачкова. Наградата за режисура спечели литовският филм „Емилия: Да скъсаш оковите“ с режисьор Донатас Улвидас. Връчи я членът на журито, английският режисьор и сценарист Гарет Джоунс, а я получи ръководителят на Програма Творческа Европа „МЕДИА“ за България Камен Балкански. Най-престижната награда от „Златната липа“ – тази за най-добър филм, получи лентата от Швейцария „Божественият порядък“ на режисьора Петра Волп. Филмът разказва за социалната революция в Швейцария в началото на 70-те години на миналия век, когато жените успяват да извоюват своето избирателно право на глас. Въпреки сериозната тема, авторите са успели да я поднесат по оригинален и впечатляващ начин, вплитайки и снимки от Уудсток в началото. Посланието на авторите също бе ясно и силно – всеки, който се бори за правата си, ще успее, въпреки обществените нагласи. Наградата връчи председателят на журито, българският режисьор Юрий Дачев. Символично я получи създателят на фестивала, кинорежисьора Магдалена Ралчева, която ще се погрижи статуетката да стигне невредима до създателите на „Божествения порядък“. Всички си пожелаха фестивала да има още много издания, и да добие още по-голяма популарност на Стария континет. Надявам се, следващия път и участниците, спечелили приз, да бъдат в залата. Но това са дребни подробности, след неусетно миналите шест кинодни, не ни остава нищо друго, освен да чакаме с нетърпение следващия цъфтеж на липите и следващия кинофест.

Димитър СЛАВОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар