17.05.2018 г.

Старозагорският музей вече има брайлови модули за незрящи

Достъпност на хората със зрителни увреждания до културното наследство на Стара Загора осигуриха от Регионалния исторически музей в Стара Загора. Там бе открит Център с брайлови модули, който осигурява възможност на незрящи да се докоснат до артефакти и достижения на българската живопис.
„За нас културното наследство трябва да е достъпно за всички, както изисква  чл. 186, ал. 3 от Закона за културното наследство за гарантиране на равен  достъп на посетители със специфични потребности“, обясни директорът на музея Петър Калчев. Той благодари на Дина Желева, председател на Регионалната организация на Съюза на слепите в Стара Загора за оказаната помощ при адаптирането на модулите в музея.
„Благодарен съм на Община Стара Загора за дадената възможност. Ние създаваме 3D модели на исторически обекти и 3D печат на тактилни (чрез докосване) плочки за хора с увредено зрение, придружени с брайлови анотации.  Картините, които са тук, са 3D релефни модели с изпъкнали контури и прибавени брайлови символи вътре във фигурите, както и брайлова анотация за съдържанието“, обясни проф. Димитър Карастоянов от Българската академия на науките, който е старозагорец. Той съобщи още, че се разработва и брайлов екран за компютър, за да могат хората с увредено зрение да работят с него.
„Програмата предстои да се разширява. Това ще ни направи първи в България и водещи в Европа в 3D форматите за незрящи. Идеята е иновативна и внедряването и в Регионалния музей е много добро решение“, каза Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.
Хората с увредено зрение в Стара Загора ще могат да се насладят на картините: „Спасяването на Самарското знаме“, „Защитата на Орлово гнездо“, „Залавянето на Левски“ и „Ръченица“ на Иван Мърквичка. Освен това на четири специални маси на три нива в музея са разположени артефакти от историята на Стара Загора, придружени с тактилни плочки с обяснения за всеки обект.

Незрящи старозагорци с трепет пристъпиха към предоставените им картини и музейни съкровища. „Уникално е. Много добре се разчита“, споделиха те. „Ние сме апостоли, мечтали сме затова и се надяваме проектът да продължи“, коментира Дина Желева.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар