24.04.2018 г.

Започва пръскането за кърлежи и комари в Стара Загора

Утре, на 25 април в 20 часа, започва първото пръскане срещу кърлежи в Стара Загора, за което е изготвен график по административни бюра, села и обекти. Ще бъдат обработени общо 783 244 кв.м площ. За обработката на детски площадки, зелени площи, кучешки градинки, улици и площади ще се използва препарата Сайръс 10 ЕВ - инсектицид и акарицид срещу кърлежи, комари, бълхи, мухи и хлебарки, с активно вещество циперметрин. Пръскането ще се извърши от фирма „Контрол-М” ЕООД, Стара Загора, с управител Мариана Иванова.
Обработката на тревните площи в града ще се извърши от един екип на 25-и и 26-и от 20.00 часа, а на социалните и детските заведения ще започне в 8 ч. на 28-и. Тя ще се извършва едновременно от два екипа. По време на обработката екипите се придружават от представители на Община Стара Загора, определени със заповед на кмета, които следят за изпълнението на дейностите и присъстват при извършването и приемането на работата за съответните обекти.
Обработката на тревните площи в селата ще се извърши в началото на май по отделен график, който започва на 2-ри от село Яворово.
Създадена е организация за окосяване на площите, подлежащи на обработка от съответните АБ, Звено „Озеленяване“ и директорите на съответните детски и социални заведения. Със заповед на кмета са определени длъжностни лица, Контролът е предоставен на РЗИ Стара Загора. Третираните терени трябва да бъдат ясно обозначени от фирмата извършител, чрез поставени на видни места табели.        
Община Стара Загора си запазва правото за промени в графика при наличие на неподходящи климатични условия, за което ще бъде подадена своевременно информация на сайта на общината.

Предвижда се ларвицидна обработка на биотопите срещу ларвите на комари в началото на май, а пръскане срещу имаго ще има през юни. Втората обработка трябва да приключи не по-късно от септември/октомври.

Няма коментари:

Публикуване на коментар