16.01.2012 г.

Мечо пух и компания идват с “Дисни лайв” в София през юни

Има книги за цял живот. Любими от детството, та чак до старини. С герои, които не просто те забавляват, а те учат. На простички, но всъщност най-важните неща. Книги и за малки, и за големи. С повече общуване и по-малко екшън. Като “Малкият принц” на Екзюпери, чиито истории за “опитомяването” с лисицата и грижите за розата са отправна точка за смисъла на близостта и посвещението на някого. Или като “Мечо Пух”! Любим детски герой на поколения, предизвикал обаче редица литературни анализи и философски есета. Бенджамин Хоф дори изведе чрез него хармонията на даоизма в “Даото на Пух”. Всъщност всеки от героите е малък модел на човешките типажи и характери – треперливият Прасчо, тъжният Йори, важният Бухльо... И оптимистичният Пух, който притежава умението да бъде щастлив и най-много обича хапване и приключения с приятели в чуден “ден за тананикане”.
За радост на възрастни и деца у нас идва спектакълът на “Дисни лайв” – “Рожденият ден на Мечо Пух”. За първи път на българска сцена ще оживеят любимите герои от книжката на Алън Милн в забележителната постановка на “Дисни Лайв” за Пух и приятелите му от стоакровата гора. Продукцията пристига с 9 камиона огромни декори и 40 души екип. Впечатляващи костюми и невероятно шоу от светлини, песни и танци ще изпълнят зала 1 на НДК на 13, 14 и 15 юни. Мюзикълът идва чрез “Фелд Ентертейнмънт”, “Подиум България” и “Джаз ”.

Историята ще разказва японката Зуми Сан на български
Зайо, Тигър, Прасчо, Йори, Мама Кенга, Ру и Бухала готвят изненада за рождения ден на Мечо и са улисани в подготовката на специалната огромненичава (както казва Тигъра) торта за веселото парти. Прасчо и Пух ще летят във въздуха, понесени от балони, а Тигъра е приготвил весела гимнастика за малките зрители. Плюшените герои ще замерят публиката с балони, домати, портокали и моркови.
Създател на Мечо Пух (Winnie the Pooh) е Алън Александър Милн (1882-1956). Всичко започва през 1925, навръх Коледа, когато вестник "Лондон ивнинг нюз" публикува първия разказ от А. А. Милн. Както често става с детските писатели,

вдъхновението за симпатичния герой идва от сина на автора

Кристофър Робин, участник и в книгата. Любимото му мече е наречено Winnie the Pooh в чест на мечока Уини от лондонския зоопарк.
Роденият в Шотландия Милн израства в Лондон, а един от първите му учители е Хърбърт Уелс. Учи в Уестминстърското училище и в Тринити Колидж, Кеймбридж, където получава стипендия по математика, работи в хумористичното британско списание „Пънч“. Добродушният Пух, за когото смисълът на живота е в приятелството, е любимец на всички, освен на визуалния си създател - илюстратора Ърнест Шепърд.

Художникът не харесвал "мечето с много малко ум"
и смятал за своя голяма грешка илюстрирането на книгата. Авторът на политически карикатури бил избран лично от Милн да работи върху творбата му, но двамата така и не се сближили. За образа Шепърд се вдъхновявал не от играчката на Кристофър Робин, а от Гроулър, плюшения любимец на своя син Греъм.
Пух става звезда с анимационните филми на „Дисни“, купил правата след смъртта на Милн. Рисуваният герой получи наскоро и своя

звезда в холивудската Алея на славата
"Високият" гост бил тържествено посрещнат с духов оркестър, а на церемонията присъствали Зайо, Йори и Тигъра. "Уолт Дисни” отбелязва огромни приходи с “Мечо Пух”, а книгата е преведена на повече от 40 езика. Според проучване на сп. "Форбс" Мечо Пух е вторият най-доходоносен персонаж в света след Мики Маус и “печели” близо 6 млрд. долара на година. Години наред обаче вървят процеси за правата върху мечето. Семейство Слезинджър (наследници на издателя на книгите) се бореха за по-високи суми за ползване на персонажа от “Дисни”. В борбата за правата се включи и внучката на Милн – Клеър.
Мечо Пух е толкова известен, че дори

“негови” писма били предложени на търг
за 18 000 лири стерлинги - две кратки бележки, с които мечето "отговорило" на покани за купон. Автор на писмата всъщност е художникът Шепърд, а текстовете били с правописни грешки, за да изглеждат автентично. Трето такова писмо е дарено на архива на британската библиотека.
И докато европейците обожават пухкавия герой на Милн, мюсюлманите не са така въодушевени. Преди две години турската държавна телевизия забранила "Мечо Пух" заради Прасчо (за мюсюлманите прасето е нечисто животно). Все пак филмът бил излъчен от други турски телевизии. И с право. Защото тази история си струва да бъде запомнена. Толкова простичка и мъдра. Начало на не едни приятелства, размисли и дори хрумки в градския фолклор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар