10.01.2012 г.

Е-книгите стават все по-популярни

Е-книгите започват да завземат все по-големи територии сред четящата аудитория. Ако допреди няколко години те бяха част от екзотиката на книжния пазар, или по-точно извън него, то днес е-книгите осигуряват достъп до всякакъв тип литература на все повече хора и се превръщат не просто в конкурент, но и в допълнение на истинския пазар. Издателите пък, макар и предпазливо, започват да се ориентират към електронните версии на продуктите си - макар и платени.
При безплатните книги разнообразието също става все по-голямо, като наред с класическите, дори и античните произведения, които предлагат електронните библиотеки с безплатни книги, се срещат авторски творби на млади писатели
и поети, често неиздавани. Има много произведения, които от години не са преиздавани и е трудно да се открият освен при антикварите или по сергиите за книги втора употреба. Вече могат да се намерят и преводи на книги, също непубликувани на български. Дори учебници. Все още трудно се откриват нови заглавия от книжния пазар, което обаче скоро се заобикаля с торент сайтовете, а основните библиотеки работят по строги правила. Все повече стават и сайтовете, които са специализирани за определен тип литература, като най-многобройни са тези за научна фантастика и фентъзи.
Един от най-добрите български проекти е "Моята библиотека" - http://www.chitanka.info. Голямото предимство на сайт като "Читанка" е, че той е абсолютно безплатен и без ограничения в тегленето за разлика от мнозинството негови чуждестранни аналози. Пример за такъв е ebook3000.com. По същество подобни страници представляват каталози с големи колекции от дигитализирани издания за всички области на живота, като се започне от научна литература, мине се през последните части на поредиците за Хари Потър и "Здрач" и се стигне до най-новите броеве на списанията "Плейбой", "Форин полиси" и "Икономист". Самите електронни книги най-често се разполагат на платени сайтове за споделяне на файлове. Сред най-популярните са filesonic, filepost, fileserve, depositfiles и др. Те не просто позволяват на потребителите си да ползват пространство, на което да качват файлове и да ги споделят с други хора, но им дават и възможност да печелят от това. Така например всеки път, когато някой изтегли файл, човекът, който го е качил, получава пари за това
Чрез filesonic сумата може да стигне до 35 долара на 1000 тегления. Самите сайтове за споделяне печелят от своите абонати, които срещу определена сума получават правото да теглят неограничен брой файлове с висока скорост. Ако вземем за пример отново filesonic, клиентите плащат ниската за западняк сума от 9 долара на месец. Безплатното теглене, от друга страна, става много бавно и се позволява само по един файл на определен период от време (при различните сайтове той варира от 10 минути до 1 час). Не е трудно да се види, че от това може да се получи един нелош бизнес за човек, който е склонен да посвети времето си на сканиране и качване на книги. Истинските предприемачи в случая са сайтовете за споделяне. Те не поемат никакъв риск, тъй като цялата отговорност за съдържанието на файловете на техните сървъри и възможните нарушения на авторски права остава за този, който ги е качил.
От сайтовете, които предлагат безплатни е-книги на български, най-разпространени са тези за фантастика и фентъзи. От тях страницата bgf.zavinagi.org качва само български автори. e-bookbg.com има над 3600 заглавия, а booksbg.org - почти 1000. Виртуалната библиотека за българска литература slоvo.bg пък разполага с голямо разнообразие и е само за български творби. Тук можете да намерите дори произведения от Григорий Цамблак, Климент Охридски до съвсем млади български автори. e-knigi.net е комбинация между платени и безплатни заглавия. Много от книгите са безплатни, но от страницата призовават, ако имате желание, да платите символичната цена, най-често от 2.40 лв., за да подкрепите автора. Електронните книги на МТел пък са само за техни клиенти и са платени. На адрес youre-books.biz можете да откриете връзки с най-разнообразни по тематика произведения, учебници, както и да свалите аудиокниги. Сериозен списък със страници за е-книги, включително и няколко чужди, има и на сайта http://www.reader.bg.

Китайци съдят Apple

Китайските власти наскоро допуснаха за разглеждане няколко съдебни иска срещу калифорнийската компания Apple, в които авторите се оплакват, че електронните им книги се продават и съхраняват от Apple незаконно и без разрешение. Това нарушава авторските права на авторите, а те губят потенциални огромни приходи. Книгите е можело да бъдат изтегляни от книжарницата на компанията, която е печелила автоматично по 30 на сто от продажбите.
Официалният представител на авторското сдружение Бей Джъчън определи бизнес практиките на Apple като „чиста кражба“ и посочи в същата част на обвинението, че компанията от Купертино вече е била помолена да предостави сертификати за авторските права за продаваните продукти. Apple обаче, (противно на обичайната практика) директно е отхвърлила тази молба.
„Около 20 млн. души в Китай използват продукти на Apple, както и онлайн магазина App Store, но много от тях дори не знаят, че тук се предлагат нелегални копия на книги", критикува Бай и подчертава, че с тези предполагаеми продажби авторите реализират милионни загуби за авторите.
Засега жалбите само са били приети. В момента става дума за 37 произведения, с цена на иска на 1,8 млн. долара.
През март 2011 г. Baidu, най-голямата търсачка на Китай, бе принудена след бурни протести да изтрие 2,8 млн. нелегално продавани литературни творби.

Няма коментари:

Публикуване на коментар