2.06.2011 г.

Канят се да канонизират нови български светци, този път в Търново

След като повечето батачени станаха потомци на светци има нова инициатива, този път на българските тамплиери. 110-те търновски боляри, убити от турците след превземането на старопрестолния град в края на 14 век, да бъдат канонизирани за светци, съобщи новината във Велико Търново проф. Николай Овчаров. Той е виден представител на Ордена на българските тамплиери, организация, вероятно вдъхновена от популярните книги за разгромения от фринския крал Филип Хубави орден. Тамплиерите са извършили едни от най-големите зверства по българските земи по време на Четвъртия кръстоносен поход, но сега имат много техни следовници, включително и видни историци и археолози, сред които е и родният ни „Индиана Джоунс”. Ако Българската православна църква приеме тази идея, то значи, че икуминиското движение напълно я е завладяло. Но това няма да е първата проява, в която православни духовници участват в инициативи и церемонии на „ордена”. Всеизвестен факт е, че старозагорският владика Галактион многократно е участвал в подобни прояви. Друг е въпросът – защо духовните ни отци не се сетиха за мъчениците-боляри?
Той и колегата му Хитко Вачев подновиха разкопките в манастирския комплекс „Св. Св. Петър и Павел“ в старопрестолната столица.  Смята се, че именно в него са посечени болярите през 1394 г. Там преди година бяха препогребани откритите при предишните археологически сезони в некропола кости и бе издигнат паметник.
Освен избитите боляри, за светци трябва да бъдат канонизирани войводата Балдьо, протокилийник Приаст, Семир, Йончо и други българи, за които има данни в препис на Бориловия синодик, че са загинали в защита на вярата, заяви още проф. Овчаров.

Няма коментари:

Публикуване на коментар