23.06.2011 г.

Откриват компютърен клуб за незрящи

Компютърен клуб за хора със затруднено зрение откриват на 27 юни в сградата на Регионалната организация на Съюза на слепите в  Стара Загора. Събитието е част от реализацията на проекта на Лайънс клуб „Стара Загора – Тракия” – „Компютърът – врата към по-доброто бъдеще на незрящите”.
Проектът се реализира благодарение на дарението на „Загорка” АД в рамките на Дарителската програма Създаваме по-добро бъдеще.
Дейностите по проекта имат за цел подпомагане на достъпа до информация на хората със зрителни проблеми, предоставяне на шанс за приобщаване към голямото семейство на интернет потребителите, за по-пълноценна интеграция в обществото.
Припомняме, че общата стойност на проекта е 13 500 лв, като от тях 6340 лв. са собствен принос на клуба, а 7160 лв са грант по дарителската програма на „Загорка” АД.
Обучението е организирано в достъпна за незрящите сграда, в помещение, оборудвано с необходимата техника за провеждане на курсове за начална компютърна грамотност.
По проекта вече са обучени четирима преподаватели, осигурени са представители на целевата група, закупени и монтирани са необходимите компютри, инсталиран им е системен и специализиран софтуер и е стартиран курсът за начална компютърна грамотност.
Поканени на събитието са Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България, Стефан Данчев – управител на Националния център за рехабилитация на слепи, Спас Карафезов – почетен председател на Националното читалище на слепите „Луи Брайл”, представители на местната власт. Ще присъстват и двамата курсисти, вече завършили компютърното обучение, реализирано в пилотна фаза на проекта и финансирано със собствени средства на Лайънс клуб „Стара Загора – Тракия”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар