15.09.2024 г.

Четвъртият студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански” с вход свободен

Артисти от седем страни се включват в проявите от 27 септември, до 1 октомври


Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“ ще се проведе за четвърти път в Стара Загора. От 27 септември до 1 октомври студенти от академии от 7 държави ще представят своите дипломни спектакли като част от основната програма. Жителите и гостите на Града на липите ще могат да се насладят на всеки един от тях със субтитри на български език и при вход свободен.

Официалното откриване на фестивала на 27 септември включва няколко събития из различни локации на града. В Къщата на арх. Христо Димов в 17.00 часа ще е откриването на изложба „Полетът - портрети за слушане” на НИШКА колектив. Концертът на група Сечуан пред Културния център „Стара Загора“ ще е в 18.00 часа. Веднага след това отново пред Културния център старозагорци и гостите на града ще имат удоволствието да се насладят на огнен пърформанс на Lords of Fire.

Спектакълът „Историята на Лари“ на Мориц Праксмарер от Швейцария е в 19.00 часа в Културния център. В 19.30 е откриването на фестивала отново там.

За финал на деня 27 септември всички посетители ще се насладят на концерт на група REWIND! и Владимир Михайлов в 21.00 часа на открита сцена пред Общината.

Основната програма на фестивала започва на 28 септември (събота) от 17.00 часа  в Културен център „Стара Загора“ с възпитаниците на Национална академия за театрално изкуство от Полша, които ще представят „Изоставени“ от Малина Пшеслуга. От 20.00 часа в Държавен куклен театър - Стара Загора публиката ще види „Поколение Снежинка” на Университет Бабеш-Боляй, Факултет по театър и филм, Клуж-Напока, Румъния. 

Програмата в неделя, 29 септември, започва в Държавен куклен театър - Стара Загора отново в 17.00 часа със спектакъла на Нов български университет, България, “Времеобичане” по текстове на Георги Господинов. В 20.00 часа на сцената на Културен център „Стара Загора“ излизат студентите от Университет за приложени науки Новиа, Якобстад, Финландия, с представлението „Следи от Антигона”.

В началото на седмицата, 30 септември, в 17.00 часа ще бъде представен „Да застреляш Снежанка” на Академия Димитри, Швейцария, в Държавен куклен театър - Стара Загора. В 20.00 часа в Културен център „Стара Загора“ публиката ще може да се наслади на „Студеното дете” от Мариус фон Майенбург на студентите от Академия за сценични изкуства, Прага, Чехия. 

Октомври започва театрално в 14.30 часа в Държавен куклен театър - Стара Загора с последното представление от фестивалната програма „Ул. Вьорьосмарти 13, приземен етаж, 2а“ на Freeszfe Society, Будапеща, Унгария.

Тричленното жури на тазгодишното издание се състои от режисьора, преводач и автор Гергана Димитрова (България), режисьора Ботонд Над (Румъния) и танцьора, хореограф и преподавател Уршула Тержан (Словения).

По време на фестивала ще се случат още културни събития. Участниците ще се включат в уъркшопи и дискусии, с които ще могат да усъвършенстват своите умения и да обменят международен опит. Музикалните събития ще бъдат концерти на групите Free4All и Ша-ша. Ще има и специална прожекция на дебютния документален филм на Катерина Стоянова „Небрежният ангел”, който е посветен на Данаил Чирпански на 29 септември, неделя от 22.00 часа в бар “В гората”.

Фестивалът се осъществява с финансиране по Програма „Създаване“ 2023 на Национален фонд „Култура“, Програма „Култура“ на Община Стара Загора и Министерство на културата.

Особено важни за фестивала са Държавен куклен театър - Стара Загора, Драматичен театър „Гео Милев“, Държавна опера Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжевски“, Регионален исторически музей Стара Загора, Къщата на арх. Христо Димов и Културен център „Стара Загора“.

 Всички спектакли са с вход свободен. Необходима е предварителна резервация на места.

Фестивалът започва историята си през 2017-та година, като събитие в памет на приятел и колега на организаторите – Данаил Желев-Чирпански – студент по актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, който загива година по-рано вследствие на пътен инцидент. Вдъхновени от неговия дух, енергия и любов към театъра, те решават да създадат форум, който дава пространство за среща на млади артисти. 

9.09.2024 г.

Норвежкият писател Атле Нес ще дава автографи на Алея на книгата в София


Норвежецът Атле Неседин от най-добрите европейски писатели в биографичния жанр, ще бъде специален гост на предстоящата Алея на книгата в София (9-15.09.), която ще се проведе в пешеходната част на бул. „Витоша“.

Почитателите му ще имат две възможности за лична среща с него. На 14.09., събота (от 18 до 19 ч.) и на 15.09., неделя (от 12 до 13 ч.) той ще дава автографи на книгите си в шатрата на издателите си от „Изида“ (шатра № 22, на пресечката с ул. „Гладстон“).

Атле Нес е популярен най-вече с биографиите си на Леонардо да Винчи, Галилео Галилей и Едвард Мунк. Освен тях, на български вече са издадени и романите му „Тома Неверни“ (за Караваджо) и „Майсторът на палатки“ (за свети Павел).

По повод гостуването му излиза романът „Късно лято“, който разказва за връзката на 61-годишния норвежки драматург Хенрик Ибсен с 18-годишната Емилие Бардах.

Ибсен прекарва заедно с жена си и сина си няколко лета в австрийското алпийско селище Госензас. Тук през 1889 г. той се запознава с 18-годишната Емилие Бардах, дъщеря на заможен еврейски бизнесмен от Виена. Тя става новата му муза, от която той толкова много се нуждае.

Романът на Атле Нес е разказ за силни и противоречиви чувства на фона на възрастови различия, конвенции и задължения. Накратко: проблемите, повдигнати от реалната история, са сякаш изтръгнати от собствените пиеси на Ибсен – също толкова драматични, също толкова етически сложни. 11 години по-късно Ибсен пише следното за времето им заедно: „Лятото в Госензас беше най-щастливото, най-красивото в целия ми живот. Едва се осмелявам да мисля за това – и все пак винаги си го спомням. Винаги!“.

Атле Нес идва за втори път в България, след като миналия декември събитието с него събра голяма публика на Софийския международен литературен фестивал.

Ето информация и за другите му книги, които си спечелиха популярност и сред българските читатели:

Леонардо да Винчи“ - биография

Незаконен син, роден в малко тосканско село, левичар, хомосексуалист… - тези неща едва ли са осигурявали на Леонардо най-добрите шансове да изгради кариера в Европа от 15. век. Но въпреки това историята на живота му е историята на човек, толкова безумно талантлив, че преодолява всички тези недостатъци и се превръща в най-забележителната личност на Ренесанса.

„Едвард Мунк” - биография

Художникът е представен пред читателя в целия блясък на творческата си мощ и с всичките си човешки слабостиНай-известната от картините му („Викът”) е символ на горчиво предчувствие за бъдещи катастрофи, трагично пророчество на границата между XIX и XX век, предвестник на Първата световна война и катаклизмите на ХХ век.

Галилео Галилей - биография

Предаден от папата, покровителстван от Медичите, неразбран от съвременниците си, признат за гений от потомците. Това е бащата на съвременната наука Галилео Галилей. Книгата е отличена с най-голямата норвежка награда – „Браги“.

„Тома Неверни. Роман за Караваджо“

Романът се фокусира точно върху най-бурните моменти от живота на Караваджо. Той скандализира с натуралистичните си картини, на които рисува римски куртизанки като светици. Буйният му нрав го забърква в неприятности, от които знатните му покровители трябва да го измъкват. До момента, в който той е предизвикан на дуел и убива опонента си. 

„Майсторът на палатки“ – роман за апостол Павел и роба Онисим. Отвлечен като дете, продаден като роб, избягал и освободен, той става богат търговец, но изпълнява поръченията на Павел, за да изплати дълга си. Но достатъчна ли е вярата, за да преодолееш страха от смъртта? Можеш ли да надскочиш тленното в очакване на нещо по-голямо и по-добро?

5.09.2024 г.

„История на пчелите“ – романът предупреждение

Романът феномен, издаден в 38 страни и станал най-големият световен литературен успех на Норвегия през ХХI век. Това е „История на пчелите“ от Мая Люнде, който излиза на български в издание на „Персей“ и е подготвян в продължение на четири години.

Книгата е мигновен хит в родината си, където печели наградата на норвежките книжари, както и множество международни награди. Успехът й е световен. В Германия например става най-продаваната книга на годината от всички жанрове (2017) и в продължение на пет (!) години е в официалния списък на германските бестселъри на Der Spiegel.

Това е епичен роман за смъртта на пчелите в световен мащаб, но вълнува и с историята на героите. Събира минало, настояще и застрашително бъдеще в сюжет, заплетен като пчелна пита и разказващ за силната връзка между деца и родители, както и за нашата връзка с природата.

Романът алармира за предстояща глобална катастрофа, която застрашава всички нас.

Англия, 1852 г. Уилям е депресиран биолог, който се заема със задачата да построи изцяло нов тип кошер, благодарение на който той и децата му ще се сдобият с чест и слава. Преживял е лична криза и сега се опитва да възстанови връзката с близките си.

САЩ, 2007 г. Джордж е пчелар, който води трудна битка за опазването на кошерите си, но се надява синът му, който прави забележителна университетска кариера, да продължи делото му и да спаси фермата, застрашена от глобалната криза с изчезването на пчелите.

Китай, 2098 г. Тао е бедна и се занимава с ръчно опрашване на овощни дървета, вършейки работата на пчелите, които вече отдавна са изчезнали. Животът й е труден и тя не желае това да е бъдещето на нейния малък син. Когато един ден той е намерен в безпомощно състояние и е откаран от властите, Тао предприема опасно пътуване до Пекин, за да разбере какво се е случило със сина й. Там стига до нещо много по-голямо…

Трима главни герои, готови на всичко за децата си, както пчелите, които събират прашец, за да хранят потомството си.

Но дали ние, хората, можем да виждаме толкова напред в бъдещето, или се стремим единствено да дадем най-доброто на децата си, като в същото време усилията ни се оказват пагубни за климата и околната среда…

Докато пчелите са в опасност, и ние сме в опасност.

Историята на пчелите е нашата история.

С барабани тайко ще отбележат дните на японската култура в Стара Загора


За 35-и път се провеждат традиционните „Дни на японската култура в България“, като тази есен в програмата предстоят 23 събития в 7 големи града на страната – София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Плевен, Стара Загора, Казанлък и други.

В рамките на инициативата, в Града на розите ще представят концерт на класическа японска духова музика, като в събитието ще се включи и фолклорен ансамбъл „Арсенал“. Събитието ще се проведе на 13 октомври с подкрепата на Посолството на Япония, Токио клуб, Японо-българския икономически комитет и „Арсенал“ АД. Входът за концерта е свободен, в ДК „Арсенал”.
Другото събитие от мероприятията, включени в програмата, е в Стара Загора. На 7 ноември, в операта, групата Видако-Саи ще има концерт с традиционните барабани тайко. Входът е с покани, които могат да се получат от касата на операта. В „Дни на японската култура в България“ са включени ревю на кимона, изложби на калиграфия, съвременно японско изкуство и икебана и много други традиционни дейности от Страната на изгряващото слънце.
Юбилейните Дни на японската култура в България тържествено отбелязват 3 важни годишнини в двустранните отношения между Япония и България през 2024 г. – 115 години от първите официални контакти между двете държави, 85 години от установяване на дипломатически отношения и 65 години от тяхното възстановяване. В чест на този юбилей за много от събитията ще гостуват изтъкнати японски артисти, което ще позволи на българите да се докоснат до очарованието на японската култура по най-автентичен начин.
И този път организатори са Посолството на Япония в Република България и Клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай“.
Над 20 събития ще зарадват почитателите на японската култура в рамките на три месеца, откриването бе на 1 септември, в столицата. Пълната програма може да се види на сайта на Японското посолство в България, като потенциални промени също ще бъдат обявявани своевременно.