25.01.2023 г.

ВиК като начин на употреба

ВиК Стара Загора обяви в началото на миналата година амбициозен план за реконструкция на своята мрежа и започна неговото изпълнение в Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Раднево... не остана нито един голям общински център в региона, чийто улици да не са разкопани, а логичното за тази дейност спиране на водоподаването и промени в движението станаха основни новини почти всеки ден.

Неудобството, както твърдят от дружеството, е за хубаво. Ще намалят до минимум загубите на вода, авариите и т.н. Но пътят към... сещате се към къде, е послан с добри намерения. Цената на водата в Старозагорско бе два пъти увеличена през миналата година, при това драстично! Последно, КЕВР утвърди 4,61 лв. за кубик, на свое заседание на 30 декември?! Новата цена бе успешно скрита до първите дни на януари, но после, така или иначе мина като гневна, но без много коментарии новина.

Двайсетина заралии обаче се събраха на протест пред управлението на ВиК и необичайно, веста за увеличението не изчезна бързо, както се очакваше.

В управлението допуснаха само организаторът на протеста, известен като гражданина Миро. А обяснения по темата много не дадоха. КЕВР бил определил цените, от ВиК-то нямали право да коментират!

После кметът на Стара Загора влезе в темата, като щял да направи всичко възможно да...се коригират цените?! За увеличението била виновна една политическа сила, която сменила ръководството на ВиК-то...Демек, вкара темата и в политиката, нали избори идват?

Тогава станаха ясни и други подробности, без напълно да се осветли темата. Бизнеспланът на ВиК, на базата, на който е предложено увеличението е приет отдавна. И то от Асоциацията на ВиК дружествата, която включва всички общини в региона. Те са утвърдили плана без възражения, а от старозагорска община, дори не са присъствали. Неможали, горките, да се запознаят напълно с документацията. На тази база КЕВР решава да увеличи цената на услугите, дори над заложеното от ВиК Стара Загора. Мотивите обаче са тайна!

Водоснабдителното дружество усвоява евросредства за амбициозните ремонти, но пък е изтеглило и заем, който трябва да се връща. Отделно разходите му, както се разбра, също не се контролират, кой знае колко стриктно. Например новият паричен салон, който бе открит миналата година, говорят, че бил с наем от над 10 000 лева на месец. Като се има предвид, че сметката може да се плати онлайн и още по ред други начини – в пощата, в изипей и т.н., поддържането на такъв салон си е лукс, да не кажем разхищение. Някои припомниха и дългогодишната практика за масова медийна реклама, която буквално запуши устата на местната „четвърта власт”, по теми, свързани с ВиК-то.

Други се сетиха за утвърдената, пак от КЕВР и нормативно практика, за разпределение на водата. Така, на апартамент, според потреблението, се разпределят допълнителни кубици вода, които, били разликата между показанията на главния водомер във входовете на блоковете и водомерите на абонатите. Като няма установени течове, откъде идва това разпределение и разлика при отчитането? Това е един въпрос, който няма отговор от много години!

Всичко това може да се обобщи с едно – абонатите на ВиК имат право само да плащат, толкова, колкото им кажат. Прахулякът, разкопаните улици, промяната в движението и т.н. са неща, които трябва да изтърпят безропотно. А за да им олекне, може да се сетят за стария виц: „Ало, БТК-то ли е? – Не, ВиК-то. –Нищо, и на вас да ви...”     

Няма коментари:

Публикуване на коментар