18.12.2020 г.

Коледно-новогодишните празници в Старозагорската операта


След новото затваряне на културните институции, пробив в пандемичната карантина прави Старозагорската опера, която ще зарадва своите почитатели с вълнуваща коледно-новогодишна програма. Два концерта и любимият и очакван спектакъл на балета „Лешникотрошачката” в навечерието на Коледа и Новата година са тазгодишния празничен подарък на оперния театър.

На 25 декември, от 18 часа в залата на Операта е празничният концерт „Коледна фантазия” с участието на Еделина Кънева и Орлин Горанов и оркестъра на Държавна опера-Стара Загора. Богата програма от подбрани музикални шедьоври за Коледа ще прозвучи в изпълнение на тенора и сопраното, които са добре познати в страната със своите съвместни концерти. Орлин Горанов и Еделина Кънева са сред малкото звезди в България, които с лекота и съвършенство преминават в различните жанрове. За двамата няма тайни нито в попмузиката и джаза, нито в операта, оперетата и мюзикъла. Еделина и Орлин признават, че ги свързва не само страстта към изкуството, но и свободният дух на артиста. Диригент на концерта е младият и талантлив Виктор Крумов. Преди началото на концерта коледният дух ще изпълни фоайетата на Операта с изпълненията на виртуозните музиканти от камерните формации  „Арс Нова“ и Брас квартет „Августа Траяна“.

Една необикновена неделя очаква зрителите на 27 декември от 18 часа. „Коледни импресии” с музиката на Хендел, Монтеверди и Пърсел ще „нарисуват” с глас и звук солистите на Държавна опера-Стара Загора Петя Петрова /мецосопран/ и Яница Нешева /сопран/ и камерен оркестър в състав: Константин Косев – цигулка, Милена Димова – цигулка, Юлия Кирова – виола, Ана Михайлова – виолончело, Станислав Георгиев – контрабас, Мануела Манолова – чембало, Атсуфуми Ужийе – ударни, блок флейта. В програмата са включени арии и дуети от оперите „Коронацията на Попея”, „Юлий Цезар”, „Ксеркс”, „Дидона и Еней” и др. Виртуозен концерт с шедьоври, които пренасят публиката във времената на бляскавия и изтънчен барок.

Вълшебната приказка за Принц Лешникотрошачка и малката Мари, най-очакваният балет за Коледа – „Лешникотрошачката” – ще оживее на сцената на Държавна опера-Стара Загора на 28 декември от 18.00 часа и на 29 декември от 19.00 часа. На сцената ще пристигне специално за децата на Стара Загора Дядо Коледа. Тази година неговият подарък за най-послушните е спектакълът на балета „Лешникотрошачката”, поднесен от великолепната многонационална трупа на Старозагорската опера. „Балетът „Лешникотрошачката” е сбогуване на момичето с детството. Това е повече от приказка. Това е приказката на нашия живот, на нашето детство. И дали това е било наистина или е измислено от Дроселмайер, или се е присънило на Мари, това е въпросът, с който трябва да излезе всеки зрител от залата. Отговора ще търси всеки зрител” – казва известният руски хореограф Константин Уралски, който постави това приказно представление на сцената на Държавна опера-Стара Загора миналата година. Разкошните костюми и декори са на майсторът-художник Салваторе Русо /Италия/. Участват солисти и кордебалет на Държавна опера-Стара Загора.

Превърналият се в традиция новогодишен концерт на 31 декември няма да се състои, заради строгите противоепидемични мерки, които налага световната тревожна пандемична обстановка. Билетите, закупени за спектакъла на оперетата „Царицата на чардаш” могат да бъдат върнати или презаверени за избран спектакъл от програмата на Държавна опера-Стара Загора на касата на Операта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар