9.07.2020 г.

Заралии отново имат шанс да си върнат шимпанзето Били

Старозагорският зоопарк е любимо място на заралии, а и на гостите на града. Годишно той бе посещаван от около 100 000 посетители. Сега се очаква реконструкцията му да приключи до празника на града – 5 октомври. Не знам защо, не с
е говори за връщането на един от всеобщите любимци, който уелски еколози ни взеха през 2011 година, а именно – шимпанзето Били.

Той е бивш цирков артист, който още под шапитото бе придобил и някои вредни навици, като влечение към кафето и цигарите. Тази негова страст неправилно бе предписвана на старозагорци и бе един от поводите на чуждите природолюбители да ни обвиняват в липса на достатъчно грижи и хуманно отношение към примата. Другото основание за вземането на шимпанзето, бе липсата на достатъчна площ, той живееше само на 15 квадрата и...че бил сам и нямал своя другарка в живота. Според уелсците, шимпанзетата като социални животни имат нуждата да живеят със свой спътник в живота. Затова Били замина за уелския център за примати, но без да губи българското си жителство, т.е. остава собственост на зоопарка, където при подходящи условия, може да се завърне в Стара Загора.
Сега е момента да върнем симпатичния обитател в подножието на Аязмото и да докажем на чуждите природолюбители, че вече сме му осигурили необходимите удобства и условия за живот.

Защото Били беше не само единствения обитател на старозагорския зоопарк, но и единствен в България. В Уелс плановете бяха и да му се намери „булка”. Ако това е станало, няма причина, поне според мен, от там да му осигурят и спътница в живота, особено ако е оставил потомство, с уелско поданство.

В парка под Аязмото всяка година се раждат много животни, което говори най-добре за ефективността на екипа на директора д-р Радослав Михайлов. В много от случаите, новородените са плод и на доброто сътрудничество на старозагорци с други зоопаркове в страната. Затова си струва, да направим всичко възможно и да си върнем Били!
Димитър СЛАВОВ    

Няма коментари:

Публикуване на коментар