25.06.2019 г.

Издадоха отново приключенията на бан Батил

Приключенията на бан Батил възкръснаха, благодарение на „Българска история”, с което хората от моето поколение отново си припомнят популярния през 80-те години майстор на историческия роман Боян Болгар. Авторът неочаквано се спомина през 1984-а, с което сложи край на забележителната литературна история.
Исторически книги се пишат трудно, защото освен писането, за тях е необходимо и много четене. Тези автори, които постигат успех и автентичност, които успяват да пресъздадат максимално точно времето, са малко, не само у нас, но и по света. Е, Боян е един от тях. Навремето „Стоте премеждия на бан Батил” бяха култова книга за всеки юноша. Дори направиха и филм по него – „Тайната на дяволското оръжие”. От букинистите, тя може да се купи за под десет лева. В новото издание са събрани и трите романа от поредицата – „Синеокият с късия меч“, „Победите на Синеокия“ и „Звездата на бан Батил“.
Сюжетът разказва за бурните изпитания посредата на XIV век. Балканите са потопени в хаос. България е омаломощена от Черната смърт и заобиколена от врагове. Привидно краят изглежда близо, но българите, водени от цар Иван Александър, не са готови да се предадат. Тогава се появява нов враг – кръстоносците на Амадей Савойски (Зеления граф), които нападат Несебър, а тайнствените им оръжия (бомбарди) хвърлят в ужас българските защитници.
Единственият, който може да им се противопостави, е Батил, болярин и войвода на Средечката крепост. С помощта на своите верни спътници той трябва да измисли как да прогони нашествениците и да победи, за да спаси България. Това е неговата история. Легенда, която ще пребъде.
Хубаво е, че Батил припомня и един от авторите, които са истински майстори, но сега са позабравени заради късмета им да живеят по времето на соца, макар и тогава да издаваха стойностни книги.

Димитър СЛАВОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар