15.05.2024 г.

Премиера на „Норма” и гостуващ балет „Пепеляшка” на старозагорска сцена

На 16 и 17 май от 19 часа на сцената на Старозагорската опера ще се състоят премиерните спектакли на операта „Норма” от Винченцо Белини. Празничното настроение ще бъде подсилено от втората тематична изложба-акварели на концертмайсторката Паулина Захариева „Цветни миниатюри-2”, която официално ще бъде открита на 16 май от 18.00 часа във фоайето на Старозагорската опера. 

Перлата на белкантото „Норма” ще блесне в пищна постановка в класическата традиция – дело на великолепен италиански екип: на режисьора Джандоменико Вакари и художника Салваторе Русо. Това е копродукция на Държавна опера-Стара Загора и Teatro Politeama Greco Lecce /Театро Политеама Греко-Лече, Италия, където „Норма” ще бъде представена със същите сценография и костюми през 2025 г.

На диригентския пулт ще застане маестро Диан Чобанов. В ролята на Норма зрителите ще видят Тамара Калинкина и Таня Иванова, Полионе – Михайло Малафи и Борис Тасков, Адалджиза – Даниела Дякова и Емилия Джурова, в ролята на Оровезо – Ивайло Джуров и Любен Байчински, Клотилде – Лиляна Ходжева и Сарай Диас, Флавио – Милко Михайлов и Стоян Буюклиев. Хормайстор Младен Станев, хореограф Пенка Димитрова, концертмайстор Анна Иванова. Участват оркестъра, хора и балета на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване Бага-Тур.

На 31 май от 18 часа Държавна опера - Пловдив представя на старозагорска сцена балет, в който Сергей Прокофиев преразказва Шарл Перо чрез вълшебна музика, а хореографът Боряна Сечанова превръща класическата приказка във вълшебство за цялото семейство и в празник за почитателите на класическото балетно изкуство!

Няма коментари:

Публикуване на коментар