Седмица преди Великден започва голямото търсене на агнешко
месо на пазара. Тъй като по това време на годината търсенето му е най-голямо,
съответно се вдигат и цените. В навечерието на празниците се оказва обаче, че агнешкото
месо във фермите, които се намират в близост до голям град, вече е дефицит, тъй
като голяма част от него е капарирано още преди месеци.
Проверка на Economic.bg показва, че в малките населени
места има предлагане и то на доста по-ниски цени от тези в търговските вериги.
Според справка на Министерство на земеделието и храните средната цена на
едро за страната е 13.66 лв. без ДДС.
Големите търговски вериги не предлагат продажба на цяло
агне, а на килограм месото се предлага на цени от 12 лв. нагоре. За сметка
на това цените на месото във фермите се запазват. Те варират между 5 - 5.50 лв.
на едро и 6 лв. на дребно.
"Цените не агнешкото във фермите не са се вдигнали",
обясни пред Economic.bg Велизар Величков, собственик на ферма във село Безден,
Софийско. Той продава месото на 6 лв. за кг без ДДС. По думите му няма дефицит
на агнешко месо в момента. Неговият съвет към потребителите е да гледат да
купуват месо, което изглежда добре.
Според Младен Цветанов, друг собственик на ферма в
Костинброд, агнешкото месо се търси предимно преди Великден и Гергьовден и
именно това е причината за покачването на цените.
"В моята ферма има капарирани 20 агнета, продал съм 40
и имам още 150 агнета, които са свободни", разказва той.
Цветанов споделя пред нас по какво се познава хубавото
агне. "Много е важна породата. В момента синтетичната популация, която е
комбинация за мляко и месо дава много добър рандеман", отбелязва фермерът.
"Бих посъветвал всички потребители да си търсят агнета
във ферма и да си изберат най-доброто за тях, тъй като във веригите е
съмнителен произходът на животните. Месото, което се внася, понякога виси
с години по камери. Има риск агнетата, които се предлагат в магазинната мрежа,
да са останали от миналата година в западния пазар и сега да се продават у
нас", предупреждава Младен Цветанов. Той е категоричен, че зад тайната на
добре отгледаното агне се крие много труд и любов.
Няма коментари:
Публикуване на коментар