4.07.2018 г.

Читалищен деец и европейски шампион са номинирани за почетни заралии

Две са получените предложения за удостояване със званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ за тази година. От името на Съюза на българските писатели, в началото на юни, е постъпило предложението за Иван Нанев Аяров.Той е председател на НЧ „Св. Климент Охридски – 1858“, носител на Голямата награда „Св. Климент архиепископ Одрински“ и почетния знак „Св. Климент Охридски“ за изключителни заслуги към читалищното дело в града.
Автор е на няколко книги. В мотивите на вносителите е упоменат и 80-годишният юбилей на Аяров.  Предложението е подкрепено още от Инициативен комитет, с председател ак. Кирил Тодоров, композитор и носител на званието „Почетен гражданин“, и над 30 души членове.
Подкрепа е изказана още от името на Арменската общност в Стара Загора, Тракийско дружество „Одринска епопея“, Българска генеалогична федерация „Родознание“, Историческо дружество „Българска орда“ и Съюз на българските читалища.
Другата издигната кандидатура за високото отличие е на спортиста Иван Колев Иванов. Той е носител през 1973 година на Златния пояс на „Никола Петров“, европейски  шампион от първенството в Хелзинки, Финландия, световен шампион от Техеран, Иран. През 1974 година извоюва златен медал, в категория до 74 кг, от Европейското първенство в Мадрид, Испания.
Предложението за Иван Иванов е направено от Инициативен комитет и получило подкрепа на редица спортни легенди, на зам.-главния редактор на старозагорска медия, както и на общински съветник. В мотивите е записано, че школата на Иванов е единствената, дала на борбата четирима световни шампиони, което я прави без аналог както на Балканите, така и в Европа. Друг повод за номинацията на Иванов е и навършването на 45 години от първия световен златен медал по борба -  спорт, прославил не само града, но и страната ни. 
Отличието „Почетен гражданин на Стара Загора“ се присъжда с решение на Общинския съвет , по процедурата, предвидена в Наредбата за наградите и отличията. Връчва се по време на общоградското честване на Празника на града – 5 октомври. Предложенията, заедно с приложените писма за подкрепа, са достъпни в сайта на Община Стара Загора, раздел Обявления на Общински съвет.

Миналата година, въпреки първоначалните номинации, изненадващо бе обявен за Почетен гражданин Христо Стоичков, неизвестно за какви заслуги към града. Това, освен че е нарушение на правилата за избор, бе съпътствано и с отмяна на церемонията по връчването на отличието на 5 октомври, а така и не стана ясно, дали Камата е взел наградата си. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар