27.02.2017 г.

Без единадесети в листата на ГЕРБ

24-годишният мераклия за депутат от листата на ГЕРБ, аргрономът Спас Пеев, понастоящем общински съветник в община Братя Даскалови, е заличен от списъка на кандидатите. Заявлението е подадено в старозагорската РИК на 24 февруари и с решение на комисията името му е заличено.
Съгласно т.29 от Решение №4159-НС от 31.01.2017 г. на ЦИК, когато кандидат в регистрирана кандидатска листа на партия или коалиция се откаже след 23.02.2017 г., листата не се преподрежда, а мястото на отказалия се кандидат остава незаето. В този случай при изписване на имената и номерата в кандидатските листи върху информационното табло пред изборното помещение и в кабината за гласуване срещу номера и на мястото на името на отказалия се кандидат се вписва „заличен“.

Мнозина заралии подозират, че всъщнос Спас е бил залечен за да не стане грешка, тъй като неговия номер съвпада с номера на ГЕРБ в интегралната бюлетина, който е също 11! Проблемът с щастливите номера за първи път се появи с влизането на социалиста Момчил Неков в европарламентът. Тогава всички се смяха на червените, докато грешката не се повтори и при техните опоненти. Интересното е, че досега БСП не са изтеглили и заличили своя кандидат под №10. Всъщност има заличен проекто-народен представител и от „Движение Да България”, пак в Старозагорския РИК, но той, всъщност тя – Мария Стирянова не е с номера на формацията – 16.

Ученици от френската гимназия пишат сценарий за филм

Директорът на кинофестивала „Златната липа“ Магдалена Ралчева, режисьорът Станимир Трифонов, сценаристът Николай Колев и преподавателят по сценаристика Ирина Коцева се срещнаха с ученици от Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ Стара Загора. 
Те ще се включат в конкурс за написване на история, по която да бъде създаден сценарий за филм и излъчен на тазгодишния фестивал „Златната липа“. 
"Срокът за предаване на историите  е 30 април,а най-добрите ще бъдат наградени през месец юни на официалната церемония по закриване на Петото издание на Международния фестивал за модерно европейско кино „Златната липа”, каза за Радио Стара Загора директорът на гимназията Теодора Николова.

Координатори на проекта са учителите в ГПЧЕ „Ромен Ролан” Ирена Личева, Таня Маджарова, Евгени Черепов и Уляна Кьосева, пиар на Държавна опера - Стара Загора.

24.02.2017 г.

Старозагорският музей с вход свободен на 3 март

На 3 март
, по повод Националния празник на Република България, Регионален исторически музей – Стара Загора обявява свободен вход за посетители в постоянната си експозиция.
На 4-то експозиционно ниво в сградата на музея за най-малките посетители ще бъдат организирани ателиета за оцветяване на униформи на опълченци и изработване на знаменца.
Специална атракция за посетителите ще бъде организираната демонстрация на оръжие от Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.).
Демонстрацията и ателиетата ще се проведат:
* От 10:30 до 12:00 часа
* От 13:30 до 15:00 часа

Участието в тях е безплатно.

3D концерт разказва историята на Вивалди, спектакълът е на 19 март на „Арена Армеец”

Необикновената история за пътя на гения, новаторството и визионерството на великия италиански композитор Антонио Вивалди е пресъздадена по вълнуващ начин и разказана, както никога досега в 3D концерт. Зрелището Vivaldianno, посветено на най-влиятелния бароков композитор, включва световноизвестни виртуозни музиканти и ще бъде показано у нас на 19 март в „Арена Армеец". След продължителни преговори България беше включена в международната карта на турнето.
Новият вид класика съчетава традиционно и съвременно, минало и бъдеще на фона на впечатляващи светлинни и визуални 3D ефекти. Бароковите шедьоври на Вивалди са смесени с рок саунд, придавайки им силна енергия. Едновременно с музиката актьорите Лидия Ганева и Лъчезар Стефанов ще разказват моменти от историята на композитора. Както е известно, венецианецът е и виртуозен цигулар. Той е смятан за един от най-значимите барокови композитори с голямо влияние в цяла Европа, още докато е жив. Десетки благородници и дори крале му поръчват да пише музика за тях. А музиката на Вивалди е новаторска – той разчупва формалната и ритмична структура на концерта, в който търси хармонични контрасти и нови мелодии и теми.
Във Vivaldianno бароковата атмосфера е пресъздадена чрез модерно танцово шоу. Оркестърът е позициониран между два огромни мултимедийни екрана, единият от които е 15-метров LED. По време на грандиозното шоу визуалните ефекти ще бъдат пресъздадени с иновативна технология за прожектиране на специалнa 3D стена. Специален светлинен дизайн трябва да засили още повече визуалното изживяване. Заради всичко това у нас ще пристигнат десет тира с техника.
Спиращото дъха събитие впечатли родните знаменитости и много от тях вече имат пропуски за шоуто. Сред тях са волейболната легенда Владо Николов, Кремена Халваджиян, Мария Илиева, Сантра.
Създателят на 3D спекталъла Майкъл Дворжак обещава незабравимо шоу в София. Той е световноизвестен композитор, виртуозен кийбордист и продуцент. "Истинско предизвикателство е да пресъздадеш по нов и различен начин живота на автора на "Годишните времена", но музикалното пътешествие оправда всичките ни очаквания", казва той. Чешкият композитор обещава, че феновете в България ще се насладят на вълшебна атмосфера и прекрасна музика.
Самият Дворжак е истинска звезда не само в родната си Чехия, а и в световен мащаб. Автор е на филмовата музика към най-популярните заглавия в родината си, работил е по съвместни проекти с Ханс Цимер и Питър Гейбриъл. Музикантът е и сред основателите на най-известната чешка рок група - Lucie.
Голямата изненада на шоуто обаче ще бъде супермоделът на Чехия Терезие Ковалова, една от най-горещите звезди в Прага. Освен, че е успешна манекенка е и виртуоз на виолончелото. Ослепително красивата и също толкова талантлива Терезие покорява връх след връх в родната си Чехия, а името й добива все по-голяма популярност и в световен мащаб. Рекламно лице на световноизвестни брандове като Mango, популярната челистка стартира музикалната си кариера едва на 11. На 14 вече участва в редица класически концерти, а присъствието й на сцената и уменията й печелят престижни отличия. Русото изкушение има и завидни гласови данни, които съчетава с уменията си на виолончелото в интересни и алтернативни проекти - като групата Calm Season и формацията Vladivojna La Chia. Във Vivaldianno тя е поканена лично от Дворжак.

Сред виновниците за шоуто е и изумителният цигулар Ярослав Свечени. Либретото е на Томаш Белко, а визуалната концепция е поверена на въображението на Косуке Сугимото, прочут японски художник, режисьор и аниматор.
Билетите за шоуто могат да бъдат закупени на цени от 40 до 70 лева в мрежата на Eventim в цялата страна, както и онлайн. Организатор на грандиозния концерт е Moko Solution.

Днес е премиерата на първата книга на експремиера Ренета Инджова

Първа литературна творба на бившият премиер на страната Ренета Инджова. Изящната „Philadelphia Regalis”-корени и бъде представена тази вечер (на 24 февруари). Книгата на издателска къща „Кибеа“ е с премиера в 18,30 часа в Националния археологически институт с музей при БАН (срещу Президентството).
Книгата е художествен исторически роман, лирично представящ над стогодишна родова идилия, който предлага на света модел за един високо-нравствен живот, посветен на висш Идеал.
 Заглавието се състои наполовина от латинското название на билката ралица и наполовина от името на щата Филаделфия, на чиято почва Цветето - герой и посвещение на този текст, постига пълния си разцвет.
Ралица (1978 – 2014) е дъщерята на Ренета Инджова, а историята за нейното разцъфтяване и корени пръска светлина и топлина по целия спектър на обичта. За благословията да умее да обича родът, тръгнал от арменски бежанци, има природен талант, грижливо култивиран от поколение в поколение като „идилия“ под знака на „жертвата и посвещението“.
 Книгата излиза от рамките на първоначалния замисъл и по думите на авторката „ ...се роди хрониката на моя род. В движението от корените към цветовете му и обратно, сред съдби, събития и животи в повторение търсех да открия генетичния код на една стогодишна семейна идилия. Нейния идеал посвещавам на моя (на)род.“

Philadelphia Regalis е светла, трепетна, лична, лирична и идилична книга, плод не толкова на едно „напрегнато от знаци и символи съзнание“, колкото на гордостта от всичко, което успява да постигне за 36-те си години на земята една „божествено зададена добродетелност с име на цветето Ралица“.

23.02.2017 г.

Мариза и Патрисия Каас с концерти в София

Патрисия Каас
Световноизвестната португалска звезда Мариза (Mariza.com) ще се срещне с българските си почитатели на 11 април в зала 1 на НДК, с което ще пренесе публиката в атмосферата на типичните португалски кръчми – фадо къщи.
Певицата ще пристигне ден преди концерта, веднага след шоуто си в Женева.
Кралицата на фадото очаква първото си дете.
Това се случва по време, когато голямата португалска звезда представя на световно турне новия си диск "Традиционно фадо". Тя съобщи тази новина "със сърце пълно с любов" и помоли за разбиране за късното информиране, наложено от поверителността на момента.
По тази причина се промени и датата на нейния концерт у нас.
Тя трябваше да пее на 31 март в зала 1 на НДК, но по лекарски указания не можеше да пътува на дълги разстояния по това време.
Въпреки че очаква през септември да стане майка за първи път, Мариза не отмени турнето си и продължава да пее, отдавайки почит на своята публика.
Последните й концерти в Амстердам, Рим, Милано преминаха при зашеметяващ успех, защото голямата певица още по-всеотдайно раздава цялата си положителна енергия и любов на своите зрители и фадо музиката.
След края на турнето си през юли тя ще направи дълга почивка
в очакване на първата си рожба.
До средата на следващата година Мариза ще спре концертната си дейности ще се отдаде на детето си.
На 28 юни в Зала 1 на НДК почитателите на легендарната Патрисия Каас ще я видят преродена и преобразена - с нова визия, оригинални песни с различен музикален подход, белязал едно ново начало – както в личен, така и в професионален план.
На концерта си в София френската певица ще представи десетия си студиен албум, който кръщава на самата себе си. "Патрисия Каас" е лична изповед запечатана в 13 песни, изпълнени с много страст и болка.
"В песните споделям искрено неща, които ме докосват, но с по-модерено звучене", споделя тя.
Една от емблематичните песни в първия едноименен албум на Каас е Adele – феминистка балада за мястото отредено на "слабия пол" в света. Въздействащото вокално изпълнение е подсилено от акустичната китара на Фин Грийнал от британската група Fink, познат с колаборациите си с Джон Леджънд и Ейми Уайнхаус.
С много вкус, елегантност и висока класа Патрисия Каас ще предложи на почитателите си в България песни с изразени биографични детайли като Sans Nous, Le Jour Et L’Heure, Ma tristesse Est N’Importe Où, Sans Tes Mains ou и La Langue Que Je Parle. Те се раждат в изключително тежък период на бърнаут за певицата, която за първи път от десетилетия поставя живота си на пауза, за да се възстанови.
Преди София, тя ще представи новия си албум и лайв шоу на европейско турне в най-големите театри и зали на Франция, Германия, Белгия, Австрия, Холандия, Финландия, Естония, Литва, Латвия, Полша и Румъния.
Концертът се организира от БГ Саунд Стейдж, билетите са на цени от 50 до 100 лева в мрежата на Ивентим и в Билетния център на НДК.

22.02.2017 г.

ДПС, БДП и ДПС съседи по жребия за изборите

При тегленето на жребия на номерата на бюлетините за партиите и коалициите за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 26 март, председателят на ЦИК Ивилина Алексиева пожела "една спортсменска надпредавара", след като припомни процедурата по тегленето на номерата. ДПС, БСП и ГЕРБ се оказаха съседи – съответно с номера: 9, 10 и 11.
Първият изтеглен номер бе номер 21 и той се падна за Реформаторския блок и Глас Народен. За БДЦ се падна номер 7. Номер 19 бе изтеглен за политическа партия Национална републиканска партия. Следващите номера, които бяха изтеглени са съответно: номер 18 - КОЙ - Бъларска левица и Зелена партия, номер 20 - Българско национално обединение, номер 14 - Политическа партия Възраждане, номер 9 - ДПС. Коалиция АБВ, Движение 21 ще се явят на изборите под номер 8 в бюлетината. Под номер 6 ще е партията на Веселин Марешки -  Воля. Номер 2 бе изтеглен за партия Движение за радикална промяна "Българската пролет". Под желания номер 1 на изборите ще се яви партия ДРОМ. Партия на Зелените ще е с номер 12. Номер 17 ще е за Обединени Патриоти - НФСБ, АТАКА и ВМРО. Номер 13 се падна на ДОСТ. Политическа партия Движение напред България е с номер 3.   Номер 11 бе изтеглен за партия ГЕРБ. Веднага след тях беше изтеглен и жребият за БСП - а именнно номер 10.

20.02.2017 г.

Над 7 хиляди лева се събраха за лечението на Дидо

Кампанията ЗАЩОТО МУЗИКАТА ЛЕКУВА  продължава

7 684 лева за лечението на Дидо се събраха от първите два благотворителни концерта,  съобщи кап. Цветомир Василев, диригент на военния оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада и Военен биг бенд Стара Загора.
На 15 февруари в София Лайв клуб и на 16 февруари в Операта в Стара Загора българските джазови музиканти, колеги и приятели на Даниел свириха под мотото ЗАЩОТО МУЗИКАТА ЛЕКУВА.
Кампанията за набиране на средства продължава на 18 февруари в софийския клуб „Чайната“ от 11 часа със специално издание на „Джаз за деца“. На 19 февруари френско-българският квартет Жорис Малиа, Софиан Ел Мабрук, Людовик Гиварш, Димитър Благоев също свири благотворително от 18 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора.  До 26 февруари продължават събитията от фестивала „ЛюбоВино“ на софийския акустичен клуб „Монро“, който също дарява средства.
Даниел Лазаров, 32-годишният кларинетист на Втора Тунджанска механизирана бригада и басист на Военен биг бенд Стара Загора наскоро бе диагностициран с лимфом на Ходжкин. Заболяването изисква незабавно лечение, което вече започна в специализирана клиника в Турция. За пълен курс на терапията са необходими 50 хиляди лева.
Даниел Лазаров е познат във Велико Търново и Стара Загора като музикант, верен приятел, добър колега, всеотдаен съпруг и баща. Свири във военния оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада, във Военния биг бенд на Стара Загора и в джазовата формация Overground Brass Band, а отскоро се радва и на дъщеричка.
Средства за лечението на Даниел се събират по следните сметки:
УниКредит Булбанк
BIC: UNCRBGSF
IBAN: BG40UNCR70001500067587
Титуляр: Даниел Александров Лазаров


Или чрез Paypal: dido_breika@abv.bg

17.02.2017 г.

Летяща кола пуска на пазара холандска компания

За 400 000 долара най-вероятно ще можете да си закупите мощен и елегантен "Ролс Ройс". А може и да изберете нещо, което не е толкова лъскаво, но пък определено бие по функционалност - летяща кола.
Холандската компания PAL-V вече приема поръчки за първата в света комерсиална летяща кола - "Либърти". От компанията уверяват, че автомобилите "Либърти" са изцяло съобразени с изискванията за безопасност, определени от световните ръководни органи, и че доставките им ще започнат до края на 2018 година.
Първите 90 броя са проектирани като "Пионерски издания", откроявайки се със специални екстериорни и интериорни придобивки и детайли. За персонализацията и допълнителните стандартни функции като мощност на отоплението, купувачите ще трябва да платят малко повече - 599 000 долара. След тях PAL-V ще започне продажба и на стандартния модел, известен като "Либърти спорт", за малко по-скромната сума от 399 000 долара.
"PAL-V умишлено избраха да разработят, проектират и построят летящ автомобил с доказани технологии и в пълно съоветствие с действащата нормативна уредба", обявиха днес от компанията пред медиите и изразиха очакванията си, че Северна Америка ще бъде най-големия пазар за иновацията им.

И макар и PAL-V да е първата компания, която представя летящата кола на пазара, тя не е единствената, която е в играта. "Еърбъс" е друг потенциален играч и дори обещава до края на година да покаже прототипа си пред света.

Преференциални цени на картите за активно пътуващите с градския транспорт в Стара Загора

Картите за градския транспорт в Стара Загора са на преференциални цени за активно пътуващите граждани. Те предоставят най-ниската цена на еднократно пътуване с автобус или тролейбус в града до този момент за учащи и пенсионери, информират от пресцентъра на Община Стара Загора.
Общинското ръководство въведе нови критерии за намаленията за пътуване, които влязоха в сила от 1 февруари т.г., с цел да бъдат стимулирани гражданите да ползват повече обновения градския транспорт в Стара Загора, както и въведените месечни абонаментни карти. Това е част от социалната политика на общината, тъй като се въвеждат преференциални и комбинирани карти, които позволяват комбинирането на две линии и различни видове транспорт.
В мотивите на общинската администрация е концентрирано желанието да се продължи ангажираността за подпомагане на различни социални групи и подобряване на средата на живот, чрез достъпни транспортни услуги. Предложената промяна на критерии и намаления при пътуването има за цел да насърчи пътуването с абонаментни карти на преференциални цени, вместо с билети.
Всички учащи – ученици, студенти и докторанти редовно обучение от Стара Загора могат да ползват месечна абонаментна карта на стойност 10,00 лв. за пътуване по една линия, вместо досегашните за 22 лв., като за две линии ще заплащат по 15,00 лв. и 22,00 лв. - за цялата градска мрежа. Картата от 10 лв. е изчислена на база 44 пътувания /22 учебни дни по 2 пътувания/ т.е стойността на едно пътуване е 0,22 лв. Картата от 15 лв. е изчислена на база 60 пътувания /22 учебни дни средно по 3 пътувания/ т.е стойността на едно пътуване е 0,25 лв.
Пенсионерите ще заплащат за месечна абонаментна карта за една линия 15,00 лв., за две линии – 24,00 лв. и за цялата градска мрежа – 30,00 лв. Картата от 15 лв. е изчислена на база 44 пътувания /22 работни дни по 2 пътувания/ т.е стойността на едно пътуване е 0,34 лв. Картата от 24 лв. е изчислена на база 60 пътувания /22 работни дни по 3 пътувания/ т.е стойността на едно пътуване е 0,40 лв.Правото на пътуване се доказва след представяне на лична карта, пенсионно решение и актуална снимка. Навършилите 80 години ползват безплатна месечна абонаментна карта за пътуване по една линия по избор. Хората с увреждания над 71% и пенсия до 300 лв., заплащат по 15 лева за абонаментна карта за една линия.
Всички учащи – ученици, студенти и докторанти редовно обучение, от учебните заведения разположени на територията на гр. Стара Загора, с постоянен адрес в селата, разположени на територията на община Стара Загора, ползват месечна абонаментна карта за пътуване с 50% намаление от стойността на редовната цена на месечната абонаментна карта от съответното населено място до Стара Загора и обратно.
Всички пенсионери /лица получаващи пенсия по условията и реда на глава шеста от КСО, навършили възрастта по чл.68/ с постоянен адрес в селата, разположени на територията на община Стара Загора, ползват месечна абонаментна карта за пътуване с 50% намаление от стойността на редовната цена на месечната абонаментна карта от съответното населено място до гр. Стара Загора и обратно. Правото на пътуване се доказва след представяне на лична карта, пенсионно решение и актуална снимка. Те могат да ползват 60% намаление на месечна абонаментна карта, с право на 10 еднопосочни пътувания до съответното населено място на територията на Община Стара Загора. Картата от 10 лв. е изчислена на база 44 пътувания /22 работни дни по 2 пътувания/ т.е стойността на едно пътуване е 0,22 лв.
Лица с трайни увреждания над 71 % намалена работоспособност, с постоянна адресна регистрация в гр. Стара Загора, с размер на пенсията до 300 лв., ползват месечна абонаментна карта за пътуване по една линия по избор на стойност – 15,00 лв. Картата е изчислена на база 44 пътувания /22 работни дни по 2 пътувания/ т.е ако разделим 15 лв. на 44 пътувания, стойността на едно пътуване е 0,34 лв. Правото на пътуване се доказва след представяне на лична карта, актуална снимка, документ удостоверяващ размера на получаваната пенсия и решение на ТЕЛК.
Въвеждането на новите критерии включва компенсация в размер на 1,8 млн.лв. от бюджета на общината, или ежемесечна компенсация с лимит от 150 000 лв. на превозвачите за извършените по намалени цени пътувания. В случай, че остават средства от лимита на ежемесечната компенсация, има варианти за допълване на услугата.
За нормалното транспортно обслужване на гражданите за възпоменанието “Задушница”, в събота на 18 февруари, фирма „Тролейбусни и автобусни превози” ЕООД ще осигури допълнителни автобуси до Гробищен парк както следва:

* Линия № 17 – кв. „Три чучура-север” – Гробищен парк ще се движи през интервал от 10 минути от 06,10 до 15,00 часа.
* Линия № 41 – кв. „Железник” – Гробищен парк ще се движи през интервал от 30 минути от 06,10 до 14,00 часа.

15.02.2017 г.

БНТ излъчва анимацията "Сляпата Вайша" в деня на Оскарите

Българската национална телевизия успешно приключи преговорите с Националния филмов борд на Канада и откупи правата за телевизионно и интернет разпространение на територията на България на късометражния анимационен филм "Сляпата Вайша", съобщиха от "Сан Стефано" 29. Екранизираният разказ, в който са въвлечени трима талантливи български творци - визуалният артист Тео Ушев, писателят Георги Господинов и музикантът Никола Груев, е сред 5-те номинирани кратки анимации от Американската филмова академия.

Българските зрители могат да гледат "Сляпата Вайша" на 26 февруари - в деня, когато световният кино елит ще се събере в Лос Анджелис за 89-ата церемония по връчване на филмовите награди "Оскар". Филмът ще бъде излъчен в праймтайма на БНТ1 - от 20:45 часа, веднага след централната емисия "По света и у нас".

"БНТ дължи на българската зрителска аудитория представянето на номинирания за "Оскар" анимационен филм "Сляпата Вайша". В комуникацията с Националния филмов борд на Канада установихме какъв авторитет е натрупал Тео Ушев с работата си, което превърна преговорите по-скоро в процес на споделяне на взаимните очаквания за успех на филма в трудната битка за "Оскар", отколкото в сделка за комерсиален продукт. Канадците ни накараха да чувстваме, че сме в един отбор - този на Тео Ушев. Благодаря на него и Георги Господинов за доверието обществената телевизия да излъчи "Сляпата Вайша", заяви програмният директор на БНТ1 Севда Шишманова.

Референтът, с когото бяха проведени преговорите - г-жа Люи-Шарл Миньо Грение, каза, че e щастлива, че филмът ще бъде показан в България, защото Тео Ушев се ползва с изключителното уважение на Националния филмов борд на Канада и те са респектирани от работата с българския творец. БНТ получи пълно съдействие и от страна на аниматора за бързото осъществяване на преговорите.

Превода на "Сляпата Вайша" и адаптацията му на български език БНТ ще консултира с автора на едноименния разказ, който е в основата на филма - Георги Господинов.

"Благодаря на БНТ и Севда Шишманова, че успяха да получат правата за излъчване на нашия филм. Радвам се, че Сляпата Вайша най-сетне ще проговори на български - езикът, на който е написана историята, с гласа зад кадър на Теодора Духовникова. Ще се включа в адаптацията на българската версия, по оригиналния текст на разказа, който вече звучи във френската, английската, немската и други версии по света", каза писателят Георги Господинов.

До този момент "Сляпата Вайша" е включен в почти всички мултинационални сделки на Националния филмов борд на Канада.

10.02.2017 г.

"Биело дугме" и Горан Брегович с концерт на 7 април

Легендите на балканския рок "Биело дугме" (Бяло копче) ще ни представят едно уникално шоу с най-големите си хитове, любими на няколко поколения. Концертът на бандата, с участието и на Горан Брегович, ще се състои на 7 април от 20 часа в "Арена Армеец", съобщават организаторите от Sofia music enterprises.
"Биело дугме" са може би най-популярната група в бивша Югославия, известни още и като "Ролинг Стоунс на Балканите". Групата е създадена през 1974 г. в Сараево и в първоначалния й състав са вокалистът Желко Бебек, барабанистът Ипе Ивандич, кийбордистът Владо Правдич и бас китаристът Зоран Реджич. Основател и основен двигател на групата е Горан Брегович.
Самият той се научава да свири на цигулка в музикално училище, от което е изключен поради "липса на талант". Впоследствие майка му купува китара на бъдещата звезда и така поставя началото на една уникална кариера.
Още дебютният албум на Биело Дугме - "Kad bi bio Bijelo Dugme" от 1974 г., със своя разтърсващ балкански рок звук, ги превръща в звезди за отрицателно време. Емблематичното едноименно парче и следващите хитове с подобно звучене поддържат тяхната огромна популярност, описана от медиите като "Дугмемания".
Най-успешна година за Биело Дугме е 1988, когато излиза албумът "Ćiribiribela", на чиято обложка е нарисуван Ноевия ковчег. Хит №1 от него става песента "Гергьовден" (Đurđev dan). Като използва стихотворение на Джордже Балашевич и стара циганска тема, и прибягва до съпровода на циганския оркестър на Феят Сейдич, Горан Брегович сътворява може би най-големия си шедьовър.
На следващата година групата се разпада, поради нарастващото напрежение в Югославия. Все пак популярността на Биело Дугме не намалява, а за уникалните им концерти, посетени от рекорден брой зрители, продължават да се носят легенди.
През 2005 г. бандата се събира отново за три концерта в Сараево (Босна и Херцеговина), Загреб (Хърватска) и Белград (Сърбия). Специално на шоуто им на Хиподрума в Белград идват над 250 000 екзалтирани фенове.
Освен хитовете на Биело Дугме, Горан Брегович създава и невероятна филмова музика. Той е композитор на повече от 30 заглавия, сред които най-известни са трите шедьовъра на Емир Кустурица – „Циганско време“, "Аризонска мечта" и "Ъндърграунд". Брегович е автор и на музиката към култовия френски филм "Кралица Марго", който му носи номинация за наградата „Сезар“, както и на музиката за българския филм "Летете с Росинант". Пише песни и за легенди като Иги Поп и Сезария Евора.
През 2016 г. Горан Брегович и останалите от Биело Дугме се събират отново за няколко концерта. Успехът е изключителен – шоуто им в Белград е разпродадено за броени дни. Обявени са още две дати, билетите за които също свършват бързо.
Заради големия успех на тези концерти, през тази година Биело Дугме поемат на турне. То стартира на 23 февруари в Лондон, а малко повече от месец по-късно ще видим за първи път на една сцена у нас Горан Брегович и Биело Дугме.
Билетите за концерта на „Биело Дугме“ вече са в продажба на цени от 30 до 90 лв. и могат да бъдат закупени в мрежите на Тикетпро и Ивентим,.
Организаторите от Sofia music enterprises обявиха, че първите 500 билета ще са на промоционална цена с 10 % отстъпка.

9.02.2017 г.

Премиера на мюзикъла „Казанова“ в Деня на любовта и виното

На 14 февруари, от 19 часа Държавна опера-Стара Загора ще представи за първи път пред старозагорската публика мюзикъла „Казанова“ по музика на Георги Костов и текст на Юрий Дачев. Режисьор Огнян Драганов, диригент Владимир Бошнаков, сценография и костюми Иван Токаджиев.
 „Любовта е три-четвърти любопитство“ /Казанова/
Любовните истории на легендарния Казанова, превърнал се в символ на мъжа-прелъстител,  ще оживеят в един развлекателен, провокативен и изпълнен с комедийни ситуации спектакъл, в който се говори само за любов.
Участват Николай Моцов, Тереза Бракалова, Михаела Берова, Игнат Желев, Петър Кунев, Нели Нечева, Ивона Иванова, Пролет Пенчева, Кремена Райчева, Лили Ходжева, Камелия Стойчева, Емилия Джурова, Ирина Радилова, Нина Димитрова, Христофор Недков, Иван Колев, оркестър и балет на Държавна опера Стара Загора.

Спектакълът на мюзикъла „Казанова“ е специалното предложение на Държавна опера за Деня на любовта и виното.
„И защото Любовта е като хубавото вино и е навсякъде около нас“, публиката ще бъде посрещната един час преди началото на спектакъла,  с чаша вино на фона на музика за любовта в изпълнение на Трио„Анимато“. Във фоайето на Операта ще бъде оформен и кът с художествено фото-ателие, където всеки зрител ще може да си направи артистични снимки за спомен.
След спектакъла ще бъде изтеглен традиционния печеливш билет с награда Спа уикенд за двама, предоставена от хотел Армира.

През целия февруари Държавна опера-Стара Загора предлага намаления на цените на билетите за всички оперни и балетни представления:
- При закупен 1 билет за представление, вторият билет е с  намаление на цените: от 20 лв. - 15 лв., от 15 лв. - 12 лв., от 12 лв. - 8 лв., от 8 лв. - 6 лв.
- При закупени 2 билета за представление/я, третият билет е с  намаление на цените: от 20 лв. - 10 лв., от 15 лв. - 8 лв., от 12 лв. - 6 лв., от 8 лв. - 5 лв.
- При закупени 3 билета за представление/я, четвъртият билет е на цена 0 лв. - подарък от Държавна опера-Стара Загора
Побързайте да зарадвате своя близък и любим човек с различен и нетрадиционен подарък – незабравима вечер в уютната зала на Старозагорската опера!
Важно:
Бар „Публика“ работи един час преди всяко представление и в антракта.
Телефонни номера за резервации и информация на двете билетни каси:
Билетен център  в Операта:   042 622 431, 0885 509 829 

Билетен център в Синдикален дом на културата: 0887 444 360 

Велоалея ще свърза Казанлък с бъдещия „Светът на траките”

Тракийски атракцион на площ от 20 декара до Шипка проектира Община Казанлък, пише сайта Казанлък.ком. Комплексът ще бъде наречен „Светът на траките“ и ще включва тронна зала-музей с восъчни фигури на тракийски владетели и възможност за снимки от туристите, 4D-киносалон, зона за работилници и демонстрации на тракийски занаяти и бойни умения, открита амфитеатрална сцена, умален макет на Долината на тракийските царе, места за разходка и почивка.
Към комплекса ще има широк ресторант с около 50 места, в който ще се предлагат тракийски ястия, а за най-запалените по древните траки ще се предлагат и нощувки. Хотелската част ще бъде обособена в 5 самостоятелни семейни бунгала, пресъздаващи атмосферата на автентично тракийско жилище под формата на шатра, съчетана със съвременните удобства за хотелска почивка.
Към атракциона е добавена и розова градина с широко място и сцена за провеждането на ритуалите Розобер и Розоварене. По този начин, туристите, които идват в Казанлък, най-после ще имат възможност да посетят естествена розова градина и да си откъснат цвят – което е най-честото желание на посетителите. Досега Общината провеждаше празничните ритуали само в частни градини и нещо толкова просто като посещение на цъфнала градина с маслодайни рози беше немислимо да се предложи в месеца на Фестивала на розата, когато е и активният месец на розобера за нашите розопроизводители.
Атракционът ще се намира на главния път за Прохода Шипка, разположен е между пътя за град Шипка и Хелвеция и Грифони (северозападно от индустриалните предприятия там).
„Светът на траките“ ще бъде разположен непосредствено до гробниците Хелвеция и Грифони, така че туристите ще могат да виждат непосредствено и да посетят на място оригинали на тракийски гробници. Мястото е в близост до още 3 оригинални и социализирани за посещение тракийски гробници от Долината на царете – Шушманец и уникалните Оструша и Гробницата на Севт III в могилата „Голяма Косматка“. 
Едно от най-приятните  допълнения към комплекса, освен огромния паркинг за коли и автобуси, е свързващата велоалея, която ще бъде изградена от Шипка до Казанлък. Идеята е, на велопаркинга на атракциона да се отдават велосипеди под наем (предвижда се и работилница с велосипеден майстор там). На колелета, туристите ще могат да стигнат до Казанлък и Музея на Розата в Розариума, както и до Тюлбето и копието на Казанлъшката Гробница – докъдето вече имаме велоалея. По този начин, всички обекти от Долината на розите и тракийските царе ще бъдат свързани. Велосипеди ще се наемат, на свой ред и до Музея на розата. Туристическо влакче също ще пътува по маршрута от Тюлбето, през Розариума до „Светът на траките“ в Шипка.
Проектант на комплекса е арх. Ивелин Недялков, който заедно със Сребра Касева – началник на кабината на кмета на Казанлък и траколози от ИМ „Искра“ подготвят в детайли обектите, екстериора, а в последствие и интериора на „Светът на траките“. Проектът бе представен вчера пред Консултативния съвет по култура и туризъм на Община Казанлък, а до края на месеца предстои да бъде представен и на обществеността на Казанлък в 3D визуализация и предложен за обществено обсъждане.

Първоначалната идея за Атракцион „Светът на траките“ бе той да бъде разположен северно от Крън, около Крънската могила. Но тъй като районът е все още непроучен докрай археологически, това би забавило проектирането и кандидатстването за финансиране, което планира Община Казанлък по Европрограмата „Региони в растеж“. Подробният устройствен план вече е одобрен от Общинския съвет, предстоят още няколко процедури и осигуряване на финансиране, преди старта на строителството.

8.02.2017 г.

Могилово – вино и рок ще се лее през юни

Gotthard и Dirkschneider с УдоДиркшнайдер, плюс W.A.S.P с концерти на рокфеста

Могилово, село Могилово – запомнете това селище! То се намира в средата на пътя между Стара Загора и Чирпан.
Gotthard и Dirkschneider, новата група на фронтменът ACCEPT УдоДиркшнайдер, плюс W.A.S.P. ще забият това лято в Могилово, по време на тридневен рок фест, наречен „Rock In The Wine Valley” (Рок в долината на виното). Българските участници още не са ясни. Въпреки това първите 500 билета на промоция от по 55 лева вече са изчерпани.
Виновник за това е руският бизнесмен с казахстански паспорт Евгений Юсупов. От 2009-а той е инвестирал в селото, засаждайки над 160 хектара лозя, построил винарни и хотел със СПА-център. Идеята е да се развива винопроизводство, лозарство и туризъм. Но освен създаването на поминък за местните, неговия комплекс „Мидалидаре” все по-активно се включва в културния календар на община Чирпан. Миналата година там се проведе фестивал на триизмерното изкуство през есента, с участници от страни от Европа и Америка. Там бе и ретропарадът по време на фестивала на лавандулата през май. Сега,  на „Rock In The Wine Valley”, който ще се проведе на 9, 10 и 11 юни, се очакват хиляди рокфенове от цялата страна, като се говори, че лично кметълът Цонко Цонев (екскметът на Каварна) има пръст в организацията. Нищо чудно Могилово да стане новата рокстолица на България, нищо че е село, а не град.
Подобни амбиции имаше и Стара Загора през 2006-а, когато заралии видяха безплатно концерт на „Юрая хийп” и „Назарет” на градския стадион. Партньорите на тогавашния градоначалник д-р Евгений Желев – бизнесменът Румен Русев и живеещият в Германия Неди Крос се оказаха калпави. Следващите рокаджии от „Скорпиънс” дадоха само една пресконференция и си тръгаха, като казаха, че концерта им се отменя поради дъжда, което си беше пълна лъжа. Дотам бяха напъните за рокцентър в центъра на България, извинете за повторението.
Сега организацията се прави по друг почин. Билетите за трите фестивални дни в момента струват 70 лева, до 31 май, като в последната дневка преди събитието ще са по 80 лева. Деца до 12 години ще влизат свободно. Подробности могат да се прочетат във фирмения сайт на „Мидалидаре”. Вече има хотели в Стара Загора и Старозагорските минерални бани, които осигуряват нощувки, плюс транспорт по време на концертите. Отделно се подготвя къмпинг-зони, където притежателите на билети могат да отседнат на палатка, или да паркират кемпери и каравани. Начинанието е амбициозно, тепърва ще видим как ще протече и дали ще стане традиция.

Димитър СЛАВОВ

7.02.2017 г.

За пореден път провеждат конкурс за фантастика, посветен на Агоп Милкоян

Електронно списание „Сборище на трубадури“ и семейство Мелконян за шеста поредна година обявяват конкурс за кратък фантастичен разказ по повод годишнина от рождението на Агоп Мелконян.
УСЛОВИЯ
Очакваме разказите ви в обем до 1500 думи, написани на кирилица, шрифт Times New Roman, размер на шрифта 12, във формат .odt, .doc, .docx или .rtf.
Жанр и форма: Литература на идеите във всички класически и модерни поджанрове на фантастиката (научна фантастика, фентъзи, ужаси, ню уиърд, приказен реализъм и т.н., включително и жанрово преливане). Оценяваме литературните и идейните качества на творбата. Приветстваме различни повествователни стилове в рамките на обема.
Разказите трябва да са на български език. Разкази на чужд език могат да бъдат изпращани, но организаторите не гарантират, че могат да осигурят навременен и качествен превод, така че творбата да се състезава наравно с останалите в конкурса. В този смисъл преводът остава задължение на участника.
Брой творби: Допуска се един разказ от автор.
Допълнителни изисквания за творбите: Участващите разкази трябва да са авторски, непубликувани под каквато и да е форма (на хартия, в Интернет, под формата на аудио и/или видео). Ако желаете да ни изпратите вече публикувана ваша творба, за публикация и извън рамките на конкурса, направете го през редовния канал за връзка със списанието. Не се допускат разкази, участвали в предишни издания на конкурса. Разказите, които не отговарят на условията, няма да бъдат допуснати за участие.
Как да ни изпратите своя разказ: Изпращайте разказите до електронната поща на конкурса: konkurs2017 [ет] trubadurs.com1. За да бъдете идентифицирани при крайното класиране, в имейла за участието Ви в конкурса трябва да се съдържат:
Заглавие на имейла: „За конкурса“
Тяло на имейла (на отделни редове):
заглавие на разказа
трите Ви имена
град или населено място
точен адрес
телефон
имейл за контакт
Прикачен файл: заглавието на файла трябва да е името на разказа на кирилица, файлът трябва да е в един от одобрените формати (.odt, .doc, .docx или .rtf.), файлът трябва да съдържа единствено заглавие на разказа и текст на разказа (прочетете тази статия за препоръчителното форматиране)
Задължително използвайте вградения брояч на думи в MS Word/LibreOffice за да се уверите, че сте в определения лимит за брой думи (1500).
В прикачения файл трябва да присъстват единствено заглавие на разказа и текст на разказа. Не вписвайте личните си данни в прикачения файл!
Подробности за оценяването на творбите: Почетното жури определя една специална награда на името на Агоп Мелконян. Редовното жури определя редовни награди за първо, второ и трето място. Членове на журитата (изброени поименно по-долу) и екипът на конкурса (системният администратор, редакторите, коректорът на trubadurs.com и координаторът на конкурса) не могат да участват със свои творби. Редовното и почетното жури определят вътрешно реда на четенето и оценяването на пристигащите разкази. В рамките на двете журита всеки оценяващ има равен глас в оценката на разказите и контролира спазването на регламента на конкурса. По общо съгласие на членовете на журито се допуска отличаване на разкази за поощрение на техните автори, като тези творби остават извън основното класиране на конкурса. Журито оценява текстовете анонимно, като на всяка творба се зачислява номер на пристигане.
Публикации на творбите: Авторите запазват изключителните права върху своя разказ! С изпращането на разказа Вие се съгласявате да предоставите на „Сборище на трубадури“ правата за публикация на Вашия разказ в сайта на електронното списание. Списание „Сборище на трубадури“ и организаторите на конкурса работят активно с други организации, издания и сайтове с цел подпомагане на публикацията на отличени творби в хартиена, електронна, аудио, видео или драматизирана форма. Допълнителни публикации на творбите задължително се съгласуват с авторите. До този момент всеки от отличените и първите двайсет участници в крайното класиране с резултатите могат да бъдат публикувани, както следва (списъкът се обновява; пишете на адреса на конкурса, за да бъдете включени в него):
Списание „Дракус“ (по избор на Явор Цанев).
Списание „Тера фантастика“ (по избор на редакторите).
Форум на клуба „Иван Ефремов” (по избор на Александър Карапанчев).
Срокът за изпращане е от 6 февруари 2017 г. до 24:00 ч. на 12 март 2017 г. Оставащо време до крайния срок:
33дни 09часа 55мин. 34сек.
Четиримата финалисти в конкурса ще бъдат обявени на 12 април 2017 г. в сайта на списание „Сборище на трубадури“. Награждаването ще се състои на 22-и април.
ЖУРИТА
Почетно жури
Едуард Мелконян
Людмила Мелконян
Велко Милоев
Петър Кърджилов
Александър Карапанчев
Дилян Благов
Редовно жури
Ана Хелс – блогър и редактор в сп. Сборище на трубадури (Сайт)
Валентин Д. Иванов – писател, учен и популяризатор (Сайт)
Васил „Lazy“ Велчев – писател, преводач и редактор (Сайт)
Елена Павлова – писател и преводач (LAZARUS)
Емануил Томов – писател, преводач и редактор (сп. ShadowDance)
Зорница „Зори“ Ангелова – блогър и културолог (Сайт)
Любомир Николов – писател, преводач и легенда на българския фендъм (Сайт)
Мартин Христов – издател и преводач (изд. Ерго)
Мартин Петков – писател и отличаван в конкурса (Някога бяхме богове)
Преслава „Presley“ Кирова – идея за конкурса и редактор в сп. Сборище на трубадури (Сайт)
Стоян „Zonko“ Христов – блогър и редактор в сп. Сборище на трубадури (Сайт)
Стоян „ogonommo“ Пешев – отличаван в конкурса и редактор в сп. Сборище на трубадури (Сайт)
Юри „Генерала“ Илков – книжар и легенда на българския фендъм (Клуб „Иван Ефремов“)
Явор Цанев – писател, редактор и издател (сп. Дракус, изд. Гаяна)
Янчо Чолаков – писател, редактор и издател (изд. Офир)
НАГРАДИ
На всеки от четиримата финалисти ще бъдат връчени персонализиран плакет и допълнителни награди от организаторите.

Тази година координатор на конкурса отново е: Джовани „Гост“ Чемишанов. Изпращайте разказите на имейл адрес: konkurs2017 [ет] trubadurs.com1.

ЗАЩОТО МУЗИКАТА ЛЕКУВА обединява джаз музиканти за благотворителна кауза

Със серия благотворителни концерти под мотото ЗАЩОТО МУЗИКАТА ЛЕКУВА българските джаз музиканти набират средства за лечението на колегата си Даниел Лазаров. 32-годишният басист на Втора Тунджанска механизирана бригада и Военен биг бенд Стара Загора наскоро бе диагностициран с лимфом на Ходжкин. Заболяването изисква незабавно лечение, което вече започна в специализирана клиника в Турция. За пълен курс на терапията са необходими 50 хиляди лева, които са непосилни за семейството на Дидо.
На 15 февруари от 20.30 часа в София Лайв клуб и на 16 февруари от 19.00 часа в Операта в Стара Загора колеги и приятели на Даниел ще свирят и пеят благотворително за набиране на средства. Ще бъдат проведени и благотворителни търгове. На  18 февруари от 11.00 часа в “Чайната” любимото шоу на най-малките “Джаз за деца”  и на 19 февруари  от 18.00 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора френско-българският квартет Жорис Малиа, Софиан Ел Мабрук, Людовик Гиварш, Димитър Благоев също свирят благотворително.
„Един от доайените на българския джаз Петьо Парчето (знаменитият саксофонист от Русе Петър Петров) казваше, че джазовите музиканти у нас са един файтон хора, но днес думите му се опровергават – коментират диригентът кап. Цветомир Василев и тромпетистът Венци Благоев, основните организатори на благотворителната кампания. – Още на мига, в който се свързахме с колегите, те приеха идеята присърце и в рамките на по-малко от две седмици успяхме да организираме събитията. Списъкът с имената на музикантите е наистина впечатляващ, но по-важното е, че  всеки от тях откликна на поканата ни, пренаредиха графиците и ангажиментите си, за да могат да са на сцената в подкрепа на Дидо.“
Даниел Лазаров е познат във Велико Търново и Стара Загора като музикант, верен приятел, добър колега, всеотдаен съпруг и баща. Свири във военния оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада, във Военния биг бенд на Стара Загора и в джазовата формация Overground Brass Band, а отскоро се радва и на дъщеричка.
Инициативите за набиране на средства за лечението на Даниел Лазаров започнаха още преди десетина дни, когато в Стара Загора Димитър Косев, Александър Тумангелов, Таньо Сандев, Кирил Гинов, Димитър Димитров и Юлиан Петков свириха в подкрепа на приятеля си.
Средства за лечението на Даниел се събират по следните сметки:
УниКредит Булбанк
BIC: UNCRBGSF
IBAN: BG40UNCR70001500067587
Титуляр: Даниел Александров Лазаров


Или чрез Paypal: dido_breika@abv.bg

3.02.2017 г.

12 филма, от които 3 български в надпревара за приза „София – Град на киното”

12 филма ще се състезават за Голямата награда „София – Град на киното”, осигурена от Столичната община. В края на януари бяха представени шест от филмите, сред които фигурират (за първи път в конкурсната програма на София Филм Фест) три български заглавия, а днес идва ред на останалите шест.


„Моето щастливо семейство” („My Happy Family”, Германия-Грузия-Франция) е вторият филм на режисьорите Нана Евктимишвили и Симон Грос след впечатляващия им дебют „В разцвет“ („In Bloom”). Това е история, заснета изцяло от ръка, която се случва в патриархално общество - три поколения от едно обикновено грузинско семейство съжителстват дълги години под един покрив. Но  всички са шокирани, когато 52-годишната Манана решава да напусне къщата на родителите си и да заживее сама. Без семейство и съпруг, нейното пътуване към неизвестното започва въпреки предразсъдъците на околните...

„Реквием за г-жа Й.” („Requiem for Mrs. J.”, Сърбия-България-Македония) по думите на режисьора Боян Вулетич е „черна комедия за жена, която иска да се самоубие, но заради корупцията и бюрокрацията в Сърбия, не може да направи дори това. Филмът също така е семейна драма, изпълнена с много емоция и любов. В известен смисъл, докато в даден момент не стигнем до смъртта, не можем да започнем да живеем отначало.”

„Стига си ми гледал в чинията” („Quit Staring at My Plate”, Хърватия-Дания) е дебютът на младата хърватска режисьорка Хана Юшич.
„До известна степен това е приказка за една млада жена, живяла заедно с безразличната си майка, умствено изостаналия си по-голям брат и тираничния си баща, който цял живот е управлявал всичко у дома, – пише The Hollywood Reporter.  - Когато авторитарният глава на семейството получава инсулт, 24-годишната дъщеря (дебют на актрисата Миа Петричевич) излиза от черупката си, за да се приспособи към новата роля на единствената, която отговаря и се грижи за прехраната на семейството.

С „Лошо влияние” („Bad Influence”, Чили) режисьорката Клаудиа Хуайкимила хвърля светлина върху проблемите на индианския народ Мапуче, част от който е и самата тя, като се опитва да представи историята отвън. Дебютът й в пълнометражното кино изследва живота и невероятното приятелство на двама тийнейджъри – единият е непокорен младеж, а другият е Мапуче, който не може да бъде приет от народа си, защото е различен.

„Последното семейство” („The Last Family”, Полша) на режисьора Ян Матушински проследява историята на известното арт-семейство Бекшински. Филмът ги „следва” повече от 30 години, през успехи и неуспехи, опити за самоубийство и поредица от смъртни случаи, докато те се опитват да направят възможно най-доброто за всеки един член на семейството, въпреки някои наистина неблагоприятни обстоятелства.

„Отвъд тишината” („Beneath the Silence”, Израел) на режисьорите Ерез Мизрахи и Сахар Шавит разказва за това как един войник, участвал в шестдневната война в Израел през 1973 година, трябва да живее с посттравматичния стрес. Младата му жена и 10-годишният им син страдат заради неговото дистанцирано мълчание и опитват всичко, за да го върнат към нормалния живот.

Международен конкурс за първи и втори игрални филми на 21-ия София Филм Фест

* „Безбог” („Godless”) – България-Дания-Франция, режисьор Ралица Петрова
* „И после светлина” („Light Thereafter”) – България-Белгия, режисьор Константин Божанов
* „Къща без покрив” („Haus Ohne Dach”) – Германия-Ирак-Катар, режисьор Солин Юсеф
* „Лошо влияние” („Bad Influence”) – Чили, режисьор Клаудиа Хуайкимила
* „Моето щастливо семейство” („My Happy Family”) – Германия-Грузия-Франция, режисьори Нана Евктимишвили и Симон Грос
* „Отвъд тишината” („Beneath the Silence”) – Израел, режисьори Ерез Мизрахи и Сахар Шавит
* „Последното семейство” („The Last Family”) – Полша, режисьор Ян Матушински
* „Реквием за г-жа Й.” („Requiem for Mrs. J.”) – Сърбия-България-Македония, режисьор Боян Вулетич
* „Сняг” („Snow”) – Турция, режисьор Емре Ердогду
* „Стига си ми гледал в чинията” („Quit Staring at My Plate”) – Хърватия-Дания, режисьор Хана Юшич
* „Христо” („Hristo”) – България-Италия, режисьори Григор Лефтеров и Тодор Мацанов
* „Moon Dogs” – Великобритания, режисьор Филип Джон

Срещите на Григор Димитров само по БНТ 1 и БНТ HD

От 6 до 12 февруари Българската национална телевизия ще предава пряко от зала „Арена Армеец“ срещите от най-големия тенис турнир в България. Зрителите ще имат възможността да наблюдават на живо срещите от „Garanti Koza Sofia Open 2017“ по три от каналите на обществената телевизия - БНТ 1, БНТ HD и БНТ 2. В София пристигат четирима играчи от топ 20 на световната ранглиста. Очаквано за всички е представянето на Григор Димитров, който се връща в България веднага след като достигна до полуфинала на Откритото първенство на Австралия. Българската тенис-звезда е под номер 3 в схемата на турнира. Още двама българи ще участват с "уайлд кард" - Димитър Кузманов и Александър Лазаров. Двубоите с участието на Григор Димитров и най-интересните срещи от турнира ще бъдат излъчвани по БНТ 1 и БНТ HD в дните от сряда (8 февруари) до събота (11 февруари) от 17:45 ч. Двата канала ще излъчват и финалния сблъсък – в неделя (12 февруари) от 17:00 ч.
БНТ HD ще излъчва по 4 срещи на ден от турнира, като началото на преките предавания е в 12 ч. На 4 февруари (събота) от 15:00 часа в ефира на спортно-развкелателния канал на БНТ  зрителите ще имат възможност да гледат и тегленето на жребия на турнира.
Както през 2016 година, така и през тази, ефирът на БНТ 2 ще бъде арена на най-интересните мачове от турнира на двойки, като началото на преките предавания е всеки ден от 16 часа. БНТ2 ще покаже и финалът на двойки в неделя (12 февруари) от 15 часа.
Всичко най-интересно от изминалия ден на турнира ще бъде обобщавано в специалното обзорно студио на БНТ, което ще се излъчва всяка вечер от 23:30 ч по БНТ 1, като повторението на студийната програма е на следващия ден в 7:00 часа по БНТ HD.

БНТ е единствената телевизия, чрез която тенис турнирът „Garanti Koza Sofia Open 2017“ ще достига до всички точки на света. Срещите ще бъдат отразявани с две подвижни телевизионни станции и общо 16 камери.

2.02.2017 г.

Една нощ в Старозагорската опера

Владиката Киприян отслужи през януари водосвет в операта и
ще дирижира "Реквием" от Моцарт на 16 април
В средата на януари, в Стара Загора се игра оперетата „Парижки живот” на Офенбах, чиято премиера бе миналата година. Обичам този жанр, защото историите винаги са весели, а и ариите се редуват с диалози. Тъй като пропуснах заглавието миналата година, време бе да поправя грешката си, даже заведох цялата си фамилия. Билетите са евтини, особено през „Грабо”, но пък ги пуснаха едва предния ден. То за 8 лева дори не можеш да идеш и на кино…Озадачих се, защо в електронната платформа офертата бе пусната в последния момент, но си помислих, че интересът към спектакъла е по-голям, заради предпочитанията на масовата публика към оперетния жанр. Но…
Зрителите в залата бяха под 80 души (без да броим балкона), лично ги преброих. Представлението започна и очаквано видях, че изпълнителите – музиканти, хор, балет и солисти са долу-горе толкова, колкото публиката. Така е, когато спектакълът не е премиера. Проблемът бе друг - „Парижки живот” се изпълняваше на български, а имаше страхотна нужда от… субтитри (както се процедира при оперите, изпълнявани на чужд език), защото голяма част от ариите не се чуваха. Не разбрах съвсем причината затова – дали е заради недобро озвучаване или, по-вероятно заради лошо изпълнение на артистите. Първоначално си помислих, че аз, може би заради възрастта (нищо че не съм толкова стар) не чувам, но и децата питаха – „на какъв език пеят?”. Репликите в немузикалните части също не се чуваха изцяло. В този случай, за невежа като мен, който непознава сюжета на произведението, ми бе трудно да го следя. По-късно този пропуск попълних чрез интернет (да живеят новите технологии). Това се изтрайва, но пеенето понякога се разминаваше с музиката, ама за 8 лева толкова. То и аз да изляза пред толкова малобройни меломани и аз няма да имам толкова ищах да покажа таланта си! За изпълнението на балета също има какво да се каже, но ще го спестя. Заля ме вълна от критичност, но по-късно размислих. Кадри в операта трудно се намират, заплатите им не са големи и не бива да имаме големи очаквания. Като искаш повече, иди в столицата или, ако имаш възможност във Виена. Само че в София билетите са по 50 и повече лева. И то трябва да си ги купиш навреме, не в последния момент.
Има обаче какво да се подобри в най-стария извънстоличен оперен театър у нас. Първо, да възстановят раздаването на книжки, в която са описани различните действия. Второ, да не наблягат толкова на количеството, колкото на качеството. В репертоара за миналата година имаше много нови заглавия, но за да има публика и реални икономически приходи (а не от откупки от общината и от ученически посещения) е нужно повече майсторство и синхрон на сцената. И да се спре модернизацията на класическите произведения, както бе миналата година с премиерата на „Слугинята-господарка”, защото почитателите на операта се отблъскват, а почитателите на други жанрове едва ли ще се запалят по нея. Снощи най ми липсваше популярната премиерна реплика иззад кулисите – цветя от кмета! Но това не значи, че градоначалникът ходи на опера. Обаче помага. Как? Миналата година, забележете, за първи път в България, имаше опера на стадиона. „Аида”! Спектакълът, но не в цялата си част, се игра в чест на стогодишнина на местния футбол, затова и футболисти участваха в спектакъла?! Заради лошото време малцина старозагорци го видяха, въпреки че входът бе свободен (подарък за заралии, както бе анонсирано). Сега щели да правят „Кармен” и пак на стадиона. Интересно дали ще пуснат билети или пак ще е подарък. Какъв е смисъла от подобни действия? Естествено няма да имаме късмета да видим голата Кармен с чифте пищови на кръста, но ще е нещо от този род. В оскъдната информация за културните планове в тази посока, четем, че и в Кармен ще има обичайното участие от Багатур…Значи, традицията за грандоманщина ще продължи.
В култовия филм „Една нощ в операта” на братя Маркс имаше следната реплика: „Как мина представлението? – Замеряха ни с домати. – Добре че сезонът на тиквите мина…” Не че призовавам за подобна критика, но се надявам на старозагорска сцена да има наистина такова представление, че участниците да бъдат затрупани с цветя. Това обаче не е мечта, а направо блян…

Димитър СЛАВОВ

1.02.2017 г.

Служебният ни премиер римувал, вдъхновен от здравната реформа

Всякакви премиери сме имали, а сега и поет-професор!
Настоящият служебен премиер проф. Огнян Герджиков е познат и с поетичната си дарба.
Той има издадени няколко книги в рими, сред тях и детски. Ето едно негово произведение, взето направо от живота... Дето се казва, всяка прилика с действителни лица и събития не е случайна!


ПО КЛИНИЧНАТА ПЪТЕКА

Заби се трън жестоко в моя палец
и одве сгърчен в болницата влитам.
Отвсякъде личи, че съм страдалец,
от болка чак краката си преплитам.

„Да, господине, много неприятно,
но болницата няма тазʾ пътека.
Да беше трън в петата, да, но в палец?
Момент, да видя в нашʾта картотека.

Намирам по пътека сто и двайсет.
За пръст е тя, но трябва да е среден.
А както и да гледам, то се вижда,
че средният Ви хич не е повреден.“

„Добре тогаз, пишете, че е среден!“
„Но господине, туй ще е измама.
Нали го виждам, че не е повреден.“
„Ох, направете нещо, Вашʾта мама!“

„Единствената опция е тази:
да се премести трънчето надлежно,
на точен пръст да иде и тогава
ще спазим правилата най-прилежно.“

„Правете кʾвото щете, но по-скоро!
Сами го вижте: син, подут, кръвясал.
Боли, пулсира, свитки ми излизат.
Направо съм си вече перкулясал.“

„О, господине, тъй не става лесно.
Пишете, че сте запознат с правата.
Пишете още, че за Вас е риска,
случайно паднете ли от кревата.

И дайте, моля, личната си карта!
Без нея няма как да Ви приемем.
Сега ще ида аз да я сканирам.
И данните Ви лични ще да вземем.

„Семейно положение?“ - „Неженен“
„Тогава, завещание пишете!“
„Но, моля Ви, не смятам да умирам.“
„За всеки случай – и не се гневете!“

И трябват още някои важни данни:
по-точно – към какво сте алергичен?
В рода си имате ли наркомани
и имали ли сте бронхит спастичен?

Какви лекерства вземате за кръвно
и за простатата, евентуално,
пушач ли сте, и пиете ли често,
свещички слагали ли сте анално?

Сърцето как е, имате ли кръвно?
Кардиологът ще Ви го измери.
Ще трябва да се вземат някои проби.
И още нещо, ако се намери.

Освен това, е нужна спектрограма,
ще вземем кръв за кръвната картина.
Изследването, за да бъде пълно,
ще трябва да дадете и урина.“

„Защо пък и урина, не разбирам.
Махнете този трън и обещавам,
че после, без за миг да се забавя,
урината си цяла завещавам.“

„Когато обработим всички данни,
ще преценим дали за планов прием
или е случай с елемент на спешност,
и почваме да режем и да шием.“

О, слава Богу! Случаят бил спешен.
И вкараха ме в операционна.
Хирург пристига, с маска на лицето
и почва операция шаблонна.

„Сестра, упойка, лампа, марля, скалпел
и дръжте пръста, моля, да не мърда!“
Усетих аз ръката на хирурга -
ръка на мъж - уверена и твърда.

„Готов съм, свърших, слагайте превръзка!
И хоспитализирайте го спешно!“
Недоумявам, що това е нужно?
Дори ми стана малко смешно.

Защо ще трябва в болница да бъда?
Защо не мога вече да си ида?
Обезтрънен с превръзка много лека.
Да легна в болница ще е обида.

Обида към самия мен, най-вече.
Обида и към хилядите болни.
Кому е нужно? Сетих се накрая -
да бъдат, май, в системата доволни.

„Ти само ще се водиш, че си тука –
прошепва във ухото ми сестрата,
след седмица ела да те изпишем!
Такава всъщност е при нас играта.

И само потребителската такса,
ще трябва да платиш при нас накрая,
за леглодните в болницата ужким,
но истината само аз да зная.“

Такава бе клиничната пътека.
По нея дадох своя скромен принос
към здравната система на страната.
Но плюс ли е това или пък минус???

Скромен гений: О.Г.