30.11.2016 г.

Показват в 5 града трите филма, финалисти на европейския киноконкурс „Лукс”

Трите филма финалисти за наградата за кино „ЛУКС“ на Европейския парламент – „Животът ми като Тиквичка“, „Тони Ердман“ (който спечели наградата ЛУКС 2016) и „Като отворя очи“ – ще бъдат показани на 1, 2 и 3 декември в Домa на киното в София в партньорство между Информационното бюро на ЕП и Международния филмов фестивал София Филм Фест. В рамките на тазгодишните Филмови дни ЛУКС, лентата „Като отворя очи“ ще има прожекции още на 5 декември в Плевен (Кино Арена Панорама Мол) и на 13 декември в Благоевград (Синемакс), а „Тони Ердман“ – на 6 декември в Шумен (Латона Синема) и на 10 декември в Стара Загора (Кино Арена Парк Мол). Третият финалист „Животът ми като Тиквичка“, ще бъде показан на 9 декември в Пловдив (Лъки Дом на киното) и на 11 декември във Варна (ФКЦ). Миналата година сред номинираните на финала на европейския киноконкурс бе и българската лента "Урок".
Входът за всички прожекции е свободен. За да запазят места, зрителите ще могат да вземат до 2 безплатни билета предварително. В деня на събитието ще бъдат допускани зрители до изчерпване на местата. Повече информация ще намерите във Facebook.
Европейският парламент има удоволствието да представи филмовата награда „ЛУКС“, която тази година отбелязва 10-ата си годишнина: десетилетие на доближаване на европейската кинематография до гражданите. Филмовата награда „ЛУКС“ ще продължи да хвърля светлина върху истории и филми, които не са просто развлекателни – филми, които описват нашето търсене на отговори, на самоличност и утеха в трудни времена, които ни карат да осъзнаем собствените си реалности и тези на другите.
Целта на Филмовите дни ЛУКС е да се сподели многообразието и богатството на европейското кино с киноманите от цяла Европа, като прожекции се излъчват в над 40 града, във всички 28 страни от ЕС. След последната прожекция в София на 3 декември ще се проведе и дискусия с участието на специалисти от киносредите, които ще хвърлят повече светлина върху тазгодишните финалисти и наградата ЛУКС.
Всички прожекции в рамките на Филмовите дни ЛУКС 2016
„ЖИВОТЪТ МИ КАТО ТИКВИЧКА“ (MA VIE DE COURGETTE), филм на Клод Барас.
Тиквичка няма нищо общо със зеленчук, това е едно смело момченце. То мисли, че е останало само на този свят, след като изгубва майка си. Но в дома за деца за него ще започне нов живот и му предстоят много срещи. Симон, Ахмед, Жюжюб, Алис и Беатрис: всички те имат свои истории – и тези истории са толкова тъжни, колкото са крехки те самите. А има и едно момиче, Камий. Когато си на 10 години, има какво да откриеш и на какво да се научиш – да имаш тайфа приятели, да се влюбиш. А защо не дори и да бъдеш щастлив... Този анимационен филм, предназначен за широката публика, е създаден на основата на роман. Той се отличава от повечето творби за млада публика със своята оригинална естетическа концепция (анимирани кукли с големи, съвсем кръгли очи), но най-вече със своя тон, който дава възможност да се поставят много сериозни въпроси по един доста различен начин.
1 декември, 19 часа – София, Дом на киното
9 декември, 18:30 часа – Пловдив, Лъки Дом на киното
11 декември, 18 часа – Варна, Фестивален и конгресен център
„ТОНИ ЕРДМАН“ (TONI ERDMANN), филм на Марен Аде,
тазгодишният лауреат на наградата ЛУКС
Когато Инес, бизнес дама в голяма германска компания, която работи в Букурещ, вижда баща си, който неочаквано ѝ идва на гости, тя не крие своето раздразнение. Прецизно организираният ѝ живот не търпи и най-малкото непредвидено обстоятелство, но когато баща ѝ ѝ задава въпроса „Щастлива ли си?“, неспособността ѝ да отговори бележи повратна точка за нея. Баща ѝ, който я обременява с присъствието си и от когото тя се срамува, прави всичко по силите си, за да я накара да придаде смисъл на живота си, и за тази цел той възприема нова самоличност: зевзека Тони Ердман...
2 декември, 19 часа – София, Дом на киното
6 декември, 18:30 часа – Шумен, Латона синема
10 декември, 19 часа – Стара Загора, Кино Арена Парк Мол
„КАТО ОТВОРЯ ОЧИ“ (À PEINE J’OUVRE LES YEUX), филм на Лейла Бузид.
Тунис, лятото на 2010 г., няколко месеца преди революцията. Фара, на 18 години, успешно полага матура и нейното семейство вече я вижда като лекарка,... но тя вижда нещата по различен начин. Тя е певица в рок-група, която създава ангажирана музика. Трептяща, в опиянение, тя открива любовта и нощния живот на своя град против волята на майка си Хайет, която е наясно с Тунис и неговите табута.
3 декември, 19 часа – София, Дом на киното
5 декември, 19 часа – Плевен, Кино Арена Панорама Мол
13 декември, 18:30 часа – Благоевград, Синемакс
Какво представлява наградата ЛУКС?
Наградата ЛУКС е филмова награда, която се връчва от Европейския парламент от 2007 г. насам. Тя има две основни цели: да даде публичност на дебата за Европа и европейската идентичност и да подпомага разпространението на европейски копродукции в рамките на ЕС. Без съмнение дистрибуцията е „ахилесовата пета“ на европейското кино, за което допринасят и езиковите бариери, а наградата ЛУКС вече 10 години успешно се стреми да подпомогне тяхното преодоляване.
Как се избират филмите?
Филмите са избрани от представители на филмовата индустрия, които заедно образуват журито. Трите номинирани филма са резултат от техния избор. Филмът, който печели наградата, се избира от членовете на Европейския парламент. Тази година наградата беше връчена на 23 ноември в Страсбург, като за победител беше определен „Тони Ердман“.
Какво представлява Наградата на публиката?

Приканваме публиката също да изразява и споделя гледните си точки с други европейци и да гласува за предпочитания си филм на www.luxprize.eu или на Фейсбук страницата на LUX FILM PRIZE. Резултатите от гласуването на публиката се обявяват по време на Международния филмов фестивал в Карлови Вари, където ще бъде връчена и „Специална награда на публиката“. Един от гласувалите зрители ще бъде избран на случаен принцип и ще получи покана да присъства на следващия фестивал в Карлови Вари. Обявяването на Специалната награда на публиката символично закрива наградата ЛУКС за предходната година и открива сцената за новата, като се посочват 10-те филма от официалната селекция.

Утре е второто старозагорско дерби

Утре е второто старозагорско дерби в елитната футболна група. Съдийската комисия на Българския футболен съюз определи Владимир Вълков за главен съдия на старозагорския двубой между отборите на „Верея” и „Берое”. Първата среща завърши при резултат 1:0 за беройци, но верейци са на 7-мо място, с две позиции пред зелено-белите.
Двубоят, който е от 16-я кръг на Първа професионална лига, ще се играе в четвъртък, 1 декември, от 15 часа. Първоначално не бе уточнено къде ще се играе срещата – на стадион „Трейс Арена” или на стадион „Берое”, но в крайна сметка бе избран теренът в кв. "Кольо Ганчев".
Асистенти на Владимир Вълков в срещата ще бъдат Веселин Мишев и Йордан Петров. За четвърти съдия бе определен Мартин Ангелов.
Това ще бъде първият двубой на "Берое", който ще ръководи Владимир Вълков през този сезон. Реферът обаче вече е свирил среща с участието на „Верея” след като ръководи двубоя между старозагорци и „Пирин” в Благоевград в края на октомври. Мачът завърши 1:1.

28.11.2016 г.

След Маскани с „Любов и смърт в Мулен Руж” продължава програмата на 47-ия ФОБИ в Стара Загора

Тази вечер с премиерата на Старозагорската опера „Селска чест” откриват 47-ия фестивал на оперното и балетно изкуство. В програмата утре, на 29 ноември от 19 часа на сцената на Операта гостува Националният музикален театър със спектакъла „Любов и смърт в Мулен Руж“. Премиерата бе на 27 май тази година.
Музикалният театър реализира нелеката задача да създаде мюзикъл със заглавието "Любов и смърт в Мулен руж", по мотиви от безсмъртната творба на Александър Дюма - син "Дамата с камелиите". Действието на мюзикъла е пренесено в романтичните времена по създаването на прочутото парижко кабаре Мулен Руж, с неудържимите танцьорки на Кан-кан, строежа на уникалната Айфеловата кула и раждането на невероятните картини на импресионистите. Пълната картина на бохемската атмосфера, царяща в кабаре Мулен Руж на фона, на която се развива невъзможната любов между куртизанката и поета, е бъде пресъздадена от артистите на театъра.
Авторският сценарий и режисурата са на Бойко Илиев, поставил с голям успех на наша сцена и други мюзикъли - "Исус Христос - Суперзвезда", "Зоро", "Чикаго". Този сценарий и драматургията, заложени в концепцията на рижисьора, е по идеи от произведения на Александър Дюма - син , Баз Лурман, Самуел Бекет. В музиката са вплетени хитове на Франк Синатра, Кристина Агилера, Мадона, Боно, Бийтълс, Куин, Верди, Андрю Лойд Уебър, Офенбах, както и авторска музика на талантливия млад пианист и аранжор Георги Милтиядов по проект на диригента Левон Манукян.
Хореографията и танците са на Марлена Тодорова, с асистент Светослав Владимиров. В този мюзикъл, танцът Кан-кан е органично вплетен в съдбата на героите и събитията, заложени в драматургията на произведението. В оперетния театър Кан-кан е жанров танц, с характерните пищни костюми и блестящо изпълнение на балета на Музикален театър, но в този спектакъл ще го видим по-акробатичен, по-еротичен, по-екстравагантен, провокативен и по-пищен от всякога.

С този амбициозен проект мюзикълът се връща в неговата голяма драматургична форма отново на наша сцена и възражда традицията на съвременните бляскави спектакли в афиша на Музикалния театър.

25.11.2016 г.

Спират строителството в Бедечка до промяна на ОУП и ПУП

Със заповед на зам.-кмета Йордан Николов, оправомощен от кмета на община Стара Загора Живко Тодоров, е наложена пълна строителна забрана в кв.Бедечка за времето, необходимо за изменение на общия устройствен план /ОУП/ и подробния устройствен план /ПУП/, но за не повече от 2 години. На основание чл. 198, ал. 4 от ЗУТ, строителната забрана спира прилагането на влезлите в сила общи и подробни устройствени планове за частите на територията, за които се отнася.
Съгласно решение на Общински съвет Стара Загора,от 29.09.2016г., е възложено на кмета на Община Стара Загора да предприеме необходимите действия за изработване на проект за изменение на ОУП и последваща изработка на ПУП. Съгласно Техническото задание, неразделна част от решението, е предвидено изменението на ОУП да обхваща цялата територия на сегашния кв. „Бедечка“, като се детайлизират съществуващите озеленени площи и зоните за застрояване в квартала и се установи зона за озеленяване в максимална степен от територията. Сега действащият ПУП за кв.Бедечка предвижда зона предимно за жилищно строителство.
В договора за изменение на ОУП за кв./парк “Бедечка” и последващо изработване на ПУП-ПРЗ за територията му има изисквания да обхваща цялата територия на действащия кв. „Бедечка“, като се предвидят територии за озеленяване в максимален обхват и степен; територии за спорт и атракции; територии, попадащи в “Смесена устройствена зона за обществено делово и малко етажно жилищно застрояване”, територии, попадащи в "Устройствена зона за обществено делово обслужване".
Предвид обществения интерес, се допуска предварителното изпълнение на заповедта, с цел запазване на съществуващите зелени площи и увеличаването им при възможност, като по този начин ще се подобри значително качеството на живот на старозагорци, чистотата на атмосферния въздух и на заобикалящата ни среда. Това се налага поради факта, че от влизане в сила на ПУП-а през 2012 г., подадените заявленията за одобряване на инвестиционни проекти и издаване на разрешения за строеж в територията на кв. Бедечка сочат за засилване на интереса към застрояване. В случай, че не действа строителна забрана, която да спира прилагането на действащите планове за района е налице задължение да бъдат одобрявани инвестиционни проекти и съответно издавани на разрешения за строеж в нормативно определението срокове.
Заповедта подлежи на обжалване по реда на чл.215, ал. 1 и ал. 4 от ЗУТ чрез Община Стара Загора пред Административен съд-Стара Загора в 30-дневен срок от обнародването й в „Държавен вестник“.

Целият текст на заповедта е публикуван на официалния сайта на Община Стара Загора.

24.11.2016 г.

От 60 до 200 лева са билетите за мача на Кубрат Пулев

Билетите за очаквания с огромен интерес мач на Кубрат Пулев срещу бившия световен шампион по бокс за професионалити в тежка категория Самюел Питър - Нигерийския кошмар, вече са в продажба. Разпространението им стартира в мрежата на "Ивентим", а най-евтиният пропуск е 60 лева. 

Има пропуски от 90, 120, 140, 160 и 200 лева. Най-скъпите билети са по 300 лева за бройка.

Мачът на Кобрата срещу нигериеца е на 3 декември в зала "Арена Армеец".
12-рундовият двубой ще бъде първи за Пулев на българска земя, откакто той стана професионалист през 2009 г.


Кобрата за последно беше на ринга на 6 май в Хамбург, когато победи и отново стана европейски шампион след 12-рундовата страхотна битка срещу Дерек Чисора.

Георги Господинов е сред номинираните за престижен литературен приз

Георги Господинов попадна в престижната компания на световно известни писатели. Англоезичното издание на "Физика на тъгата" (с превод от Анджела Родел) бе номинирано за Международната дъблинска литературна награда - едно от най-престижните отличия в литературата, което оказва сериозно влияние дори върху Нобеловите призове.
Господинов е в конкуренция с "Подчинение" на Мишел Уелбек, „Странност на ума" на Орхан Памук, „Баба праща поздрави и се извинява" на Фредрик Бакман, „Погребаният великан" на Казуо Ишигуро, „Празник на незначителността" на Милан Кундера, „Герой по неволя" на Марио Варгас Льоса и много други от най-големите имена в съвременната литература.
Общо 147 са книгите, които се борят за отличието, чийто носител ще стане ясен през юни догодина. Номинациите се правят от обществени библиотеки по цял свят – общо 400 института подават своите кандидати за първата селекция.

Уважавано международно жури ще отсее десет финалисти. Тази година в комисията е и Иглика Василева, превеждала у нас Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Уолт Уитман, Владимир Набоков. Към приза има парична премия от 100 хиляди евро за автора на отличената книга, от които 25 получава преводача.

47 Фестивал на оперното и балетното изкуство стартира на 28-ми

47-ят фестивал на оперното и балетното изкуство в Стара Загора ще се проведе от 28 ноември до 10 декември. В програмата са включени премиери на старозагорския оперен театър, спектакли на гостуващи трупи, включително и майсторите на балет върху лед от Петербург, както и много съпътстващи събития. За любителите на оперното изкуство се предлагат и карти, които в зависимост от броя на посещенията са от 25 до 110 лева. Ето и цените:

● Колекция ФЕСТИВАЛ – 12 събития – 110;
● Колекция КЛАСИКА – 9 събития - 90 лв.
● БЪЛГАРСКА КОЛЕКЦИЯ – 3 събития 25 лв.


ПРОГРАМАТА

28.11 – понеделник
19 часа - Зала Опера
 Държавна опера – Стара Загора
ПРЕМИЕРА на СЕЛСКА ЧЕСТ  
Опера от Пиетро Маскани
 Режисьор Игнацио Окипинти
 Диригент на хора Младен Станев
 В главните роли: САНТУЦА - Олга Романко; ТУРИДУ - Камен Чанев
 ДЕЛВАТА
 Балет по музика на Алфредо Казела – първо изпълнение в България
 Хореография Флавио Бенати
 Художник на декора и костюмите Салваторе Русо
 Диригент Карло Донадио

29.11 – вторник
19 часа - Зала Опера
Държавен музикален и балетен център – София Музикален театър „Стефан Македонски”
ЛЮБОВ И СМЪРТ В МУЛЕН РУЖ
Мюзикъл по Дамата с камелиите на Александър Дюма - син
Либрето и режисура Бойко Илиев
Диригент Левон Манукян
Сценография Георги Златанов
Художник на костюмите- Цветанка Петкова-Стойнова
Хореография Марлена Тодорова
Диригент на хора Людмил Горчев
3D-INTUITION studio
Участват: Весела Делчева, Денко Проданов, Христо Сарафов, Марчо Апостолов, Александър Мутафчийски, Румен Григоров, Лъчезар Лазаров, Деница Шопова, Йоанна Стоянова, Николай Йорданов, Емил Митрополитски, Мартин Василев, Илона Иванова, Тодор Велков, Божанка Груева

30.11 – сряда
19 часа - Зала Опера
Държавна опера – Пловдив
ХОФМАНОВИ РАЗКАЗИ
Опера от Жак Офенбах
Диригент Диан Чобанов
Режисьор Урсула Хорнер
Художник на декора Мария Ветероска
Художник на костюмите Мария Пупуческа
Художник на осветлението Васил Лисичов
Диригент на хора Константин Добройков
Копродукция с Македонската опера и балет – Скопие
Участват: Ивайло Михайлов, Станислава Иванова , Евгения Ралчева , Светлана Иванова, Цветелина Коцева , Михайл Пулиев, Елена Чавдарова , Борис Кучков , Марк Фаулър, Райко Пантелеев , Боян Савов, Владимир Ников, Евгений Арабаджиев

1.12 – четвъртък
19 часа - Зала Опера
Държавна опера - Русе
БАЛЕТНА ВЕЧЕР
Маркитанка, Pas des quatre, Корсар, Пахита
Годишните времена - Вивалди
Хореография Павел Ротару
Костюми Първолета Иванова – Летиция
Репетитори: Милкана Домусчиева, Марияна Захариева
Солисти и кордебалет на Държавна опера-Русе

2.12 – петък
19 часа - зала Опера
Държавна опера – Стара Загора
ПРЕМИЕРА
ВЪЛШЕБНАТА ФЛЕЙТА
Опера от В. А. Моцарт
Диригент Димитър Косев
Режисьор, сценография и костюми Денис Иванов
Опера в куфар
Посвещава се на 260 годишнината на В.А. Моцарт

3.12 – събота
19 часа - Зала Опера
КРАСИМИР КЮРКЧИЙСКИ
Концерт по случай 80 годишнината на композитора
Диригент Георги Андреев
Със специалното участие на Веселина Кацарова – мецосопран
 Хор при Държавен фолклорен ансамбъл Филип Кутев
 Солисти и камерен оркестър на Държавна опера – Стара Загора

4.12 – неделя
11 часа - Зала Опера
80 ГОДИНИ ЖЕНСКИ ХОР ХРИСТИНА МОРФОВА - Вход свободен
Главен художествен ръководител Емил Янев
Клавирен съпровод Иван Жеков
Диригент Таня Никлева-Владева
Солисти: Веселина Василева – сопран; Георги Петков – бас-баритон, Денис Иванов-баритон
Д. Христов, П. Стайнов, Т. Попов, Г. Димитров, Г. Златев-Черкин, П. Ступел, П. Хаджиев, С. Бабеков. М. Коларов, Ив. Жеков, Ал. Текелиев, Н. Стойков, П. Льондев, К. Найденова, Р. Реал, П. Казалс, Е. Крокър, К. Дженкинс
С участието на Хор на НУМСИ“Христина Морфова“, на рояла – Полина Влахова

5.12 – понеделник
18 и 20:30 часа - Зала Опера
Държавен балет върху лед - Санкт Петербург
ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО
Балет от П. И. Чайковски

6.12 – вторник
19 часа - Зала Опера
Академичен симфоничен оркестър
95 ГОДИНИ НМА ПРОФ. ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ
Диригент Пламен Джуров
Произведения от Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Васил Казанджиев, и др.

7.12 – сряда
19 часа - Зала Куклен театър
Фондация Дарина Такова
МАТРЬОШКА
Спектакъл по сюжети на руския фолклор, Пушкин и музика от Глинка, Римски-Корсаков, Рахманинов, Чайковски.
Мапинг и визуална среда Владислав Илиев
Съпровод на пиано Милен Станев
Със специалното участие на Биляна Петринска.

8.12 – четвъртък
19 часа - Зала Опера
Театрално-музикален продуцентски център Държавна опера – Варна
БОРИС ГОДУНОВ
Опера от М. Мусоргски
 Диригент Йордан Камджалов
 Режисьор Павел Герджиков
 Сценография Иван Токаджиев
 Костюми Чавдар Чомаков
 БОРИС ГОДУНОВ Карло Коломбара (Италия)
Участват още: Янко Станев (ВДЮО), Ирина Жекова, Силвия Ангелова, Христо Ганевски, Свилен Николов , Евгений Станимиров, Бойка Василева, Арсений Арсов, Гео Чобанов, Стоян Финджиков, Пламен Долапчиев, Людмил Петров, Илко Захариев
 С участието на Варненска детско-юношеска опера с Художествен ръководител Ганчо Ганчев.

10.12 – събота
МУЗИКАТА НА ЕВРОПА И БАЛКАНИТЕ
гала концерт
Продукция на Балканска оперна мрежа
Диригент Ивайло Кринчев, с участието на Петра Погади (пиано) и солисти от България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония и Румъния.
Програма: Лист – Концерт за пиано и оркестър№2, фрагменти от опери на композитори от Балканите и световната оперна класика.
Оркестър и хор на Държавна опера – Стара Загора.

Съпътстващи събития:
2-3.12 петък-събота
17 часа РБ „Захарий Княжески”
"ВИЕНСКА КЛАСИКА-ИЗРАЗ И СТИЛ"- уъркшоп за певци и инструменталисти с Мария Принц

4.12 неделя
16 часа РБ Захарий Княжески
 ЗВЕЗДНИ МИГОВЕ С АННА ТОМОВА-СИНТОВА
75 години от рождението на оперната прима
 Авторски филм на Магдалена Манолова

7-9.12 сряда-петък
Зала Опера - фоайе
Съюз на лютиерите в България
ЦИГУЛКОВА МАГИЯ
Изложение на лютиерско изкуство.

9-10.12 петък-събота
Зала Пленарна – Община Стара Загора
БАЛКАНСКА ОПЕРНА МРЕЖА

Среща на директори на Балкански оперни театри

Музика от класически композитори представят в катедралата „Св Йосиф”

Концерт на Камерна формация „Te Deum Adoramus” с диригент Теодора Димитрова и Янко Маринов – орган ще се проведе 27 ноември (неделя) от 19:30 часа в католическа катедра „Св. Йосиф“ (София, ул. Княз Борис І № 143). В концерта

SALVE REGINA

ще прозвучат произведения от Д. Букстехуде, Дж. Перголези, Д. Мелгаш, Гр. Айхингер, Дж. Верди, Ф. Лист, М. Регер - музика създадена в периода от ХVІІ до ХХ в. – музика от четири века, сътворена да извиси човешкия дух, да възхвали Бог.

ВХОД СВОБОДЕН

Повече информация за  концерта и програмата вижте на страницата на събитието във фейсбук:

18.11.2016 г.

След 30 години отново имаме пълнометражна анимация по приказката на Валери Петров – „Пук”

Приказката на Валери Петров „Пук” оживява на големия екран в едноименния филм на Анри Кулев. Прожекция на първата българска пълнометражна анимация, правена от 30 години насам, може да видим на 20-и ноември в Театрална Работилница Сфумато от 16 часа.
Прожекцията е част от Детския киноклуб, а входът е свободен.
Филмът ще ни покаже как нещата не са толкова страшни, колкото изглеждат на пръв поглед, разказвайки ни за приказното приключение на 5-годишната Лили в морските дълбини. Там героинята среща уж най-грозната и уж най-страшна дълбоководна риба Хрили, преодоляване опасности и беди, за да се роди едно искрено, дълбоко приятелство.
Филмът е класическа рисувана анимация на хартия, създадена от художника и режисьор проф. Анри Кулев, но началото и в края на филма има игрална част, която помага да се влезе в приказката. Оператор е Светла Ганева.
Сценарият е на обичания от всички български поет, драмагург и преводач Валери Петров. Музиката и песните са на Любомир Денев, а гласовете на героите: Стоян Алексиев, Антон Радичев, Христина Ибришимова, Петя Силянова, Линда Русева, Веселин Ранков.
По традиция след прожекцията ще има игра с малките зрители, която ще им помогне да се докоснат по-близо до анимацията и до света на седмото изкуство.

17.11.2016 г.

Героите от „Сватбата на Фигаро” излизат на старозагорска сцена на 19-и

На 19 ноември от 11 часа Старозагорската оперa кани на лъчезарен спектакъл. Този път за пътищата на Любовта, която побеждава – ще ни разкажат героите на операта „Сватбата на Фигаро“ от В.А.Моцарт.
Сценичната реализация на спектакъла – 50 години след първото и единствено поставяне на операта „Сватбата на Фигаро” от Моцарт на старозагорска сцена, е поверена на младия и талантлив оперен певец, режисьор и костюмограф Денис Иванов, а музикалната интерпретация – на още един изключителен млад талант – диригентът-виенски възпитаник Димитър Косев. В спектакъла участват великолепните солисти на Старозагорската опера. На 19 ноември Денис Иванов ще се представи в ролята на Граф Алмавива, Емилия Джурова ще бъде Графиня Розина, Иван Кабамитов е в ролята на Фигаро,  Деси Стефанова е Сузана,  Нели Нечева е Керубино,  Нина Нечева е Марчелина, Петър Кунев е Бартоло, Пролет Пенчева е Барбарина и др. Участват още хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора и ученици от НУМСИ "Христина Морфова". Диригент на хора Младен Станев, концертмайстор Паулина Захариева.
На 27 януари тази година световната музикална общественост отбеляза 260 години от рождението на гениалния композитор Волфганг Амадеус Моцарт. Старозагорската опера добави в календара на Световната година на Моцарт своята най-нова сценична версия на неговия шедьовър – комичната опера  „Сватбата на Фигаро”, чиято премиера бе на 30 януари като първо издание в новата рубрика „Опера в куфар”.
„От  музиката на Моцарт  блика радост, чиста детинска радост и смях „от сърце”.  Аз пренасям действието в операта „Сватбата на Фигаро“  в средата на  19 век, около 1850 г., когато навлиза ретроградната мода с характерен етнографски стил на облеклото и архитектурата. Искам да придам духа, който носят рисунките по испанските ветрила с младежите, танцуващи Фламенко по площадите. Затова и моето действие е преместено от провинциалното имение на Графа, в богата хасиенда, в центъра на града, с огромна веранда с характерни испански мозайки.  
Способна ли е любовта на двамата млади да победи всичко … Има ли шанс, при толкова зложелатели… Ще може ли нещо да охлади страстите под жежкото Испанско слънце… Ще може ли да се състои брачната церемония до залеза на същия този наистина безумен ден…И дали цялата тази Фламенко-фиеста няма да предизвика и още няколко сватби…“, думи на Денис Иванов, режисьор на постановката.
Всички отговори и още по много: красива музика, великолепни гласове, смях и хубаво настроение – ще получите в Държавна опера-Стара Загора на 19 ноември от 11 часа.  

Казанлък с награда „Туризъм, култура, фестивали и традиции - 2016“ за „Голяма община“

В конкурса „Кмет на годината 2016“ община Казанлък спечели националния онлайн вот за кмет, който успешно превръща града си в емблема на атрактивни туристически дестинации и фестивали. От името на кмета на Общината Галина Стоянова приза получи началникът на кабинета на Кмета Сребра Касева: „Благодаря на правителството, защото помощта, която ни оказаха бе незаменима и ни даде възможност да вървим напред. Използвам възможността да благодаря на организаторите и да поканя всички на Празника на тракийските царе”, заяви началникът на кабинета на кмета на Казанлък Сребра Касева.
Наградата връчи директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров: „За мен е голяма чест и радост да наградя хората, които на дело изпълняват идеите ни от преди 15 години, които трябва да възстановят своите ценности и правят всичко да популяризират историята!“, обяви той.

В рекордната по туристически посещения 2016 г. освен Казанлък, победители в категорията „Туризъм, култура, фестивали и традиции“ са Смолян и Тутракан.

ЛИДИЯ ГАНЕВА ще излезе шеста на ДЕТСКА ЕВРОВИЗИЯ 2016

Българският представител в Детската Евровизия 2016 Лидия Ганева ще представи страната ни под номер 6 в концерта на 20-ти ноември. 

Това стана ясно, когато бе дадено началото на 14-то издание на конкурса на специална церемония. По време на откриващото събитие делегациите на всички 17 участващи страни преминаха по червения килим в театър „Маноел“ в малтийската столица Ла Валета. 




Според регламента на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) проведеният жребий определя директно първата и последна позиция на изпълненията, а за останалите участници става ясно в коя част на шоуто ще се представят. Креативният екип на конкурса подреди изпълненията в следната последователност:

1. Ирландия
2. Армения
3. Албания
4. Русия
5. Малта
6. България
7. Македония
8. Полша
9. Беларус
10. Украйна
11. Италия
12. Сърбия
13. Израел
14. Австралия
15. Холандия
16. Кипър
17. Грузия


Лидия Ганева направи впечатление със стилния си тоалет, създаден специално за събитието от дизайнерката Радина Томчева (автор на детски облекла с българската марка FamilyHASKI). Красивата рокля носи духа на българските традиции, представен чрез стилизирана златна бродерия, която е характерна за женските народни носии. 

16.11.2016 г.

Таря Турунен с нов концерт у нас на 7 февруари

Всяко гостуване на финландската метъл кралица Таря Турунен у нас е безспорен празник за многобройните й фенове у нас. Така ще бъде и този път - в началото на следващата година – на 7 февруари, в зала "Универсиада" тя ще изнесе концерт, съобщиха организаторите от Loud Concerts.
Билетите за шоуто на Таря в София влизат в продажба в мрежата на Еventim и партньорите им в цялата страна. Първите 200 билета ще бъдат на специална промо цена от 35 лева, а след тяхното изчерпване ще могат да се закупят за 40 лева.
В деня на концерта, както и на място на входа на зала "Универсиада", цената ще бъде 50 лева на билет.
Датата у нас е част от европейското турне "The Shadow Shows", което стартира през октомври и съвпадна с дигиталното издаване на нов сингъл – Demons In You. През лятото Таря представи албума си в Азия и посети за пръв път Китай, Хонконг и Тайван.
Новото парче Demons In You е съвместно с брилянтната и сексапилна вокалистка на Arch Enemy Alissa White-Gluz и улавя и пресъздава по-мрачната и тежка атмосфера на издадения по-рано тази година албум на Таря - The Shadow Self.
Брилянтните музиканти, които забиват с Таря на настоящото турне са: Kevin Chown (бас китара), Timm Schreiner (барабани), Christian Kretschmar (клавирни), Alex Scholpp (китара) и Max Lilja (чело). 
На 7 февруари в зала "Универсиада", българските фенове на Таря ще могат да се насладят на живите изпълнения на песни от наскоро издадените продукции, както и добре познатите класики, с които се превърна в една от водещите фигури на метъл сцената. Концертът в София е с начало 20 часа!

Предават онлайн избора за Митрополит на Старозагорска епархия

За първи път в интернет ще бъде показан пряко епархийски избор. Това ще стане на 4 декември, когато в Стара Загора ще се съберат 36 делегати, които трябва да изберат двама епископи. Измежду тях ще бъде определен и новият Старозагорски митрополит.
"Изборите за митрополит не са обикновен вот, лично предпочитание. Те са отговорност пред Бога и цялата църковна общност, знак за това как ние християните гледаме на своите задължения... И да помним думите на Свети апостол Павел, че ние сме силни не против истината, а за истината". Това е записано във възвание, разпространено до всички епархийски избиратели, които на 4 декември в Стара Загора ще проведат избор за Старозагорски митрополит.
Епархийските избиратели са 36, като от всяка една духовна околия се излъчват по трима свещенослужители и три мирски лица за мандат от 4 години. Те ще трябва да изберат двама от предложените им осем епископи.
Светият Синод освободи от длъжност Галактион заради тежкото му здравословно състояние, а Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний бе назначен за управляващ овакантената Старозагорска епархия, като той ще проведе избора за нов митрополит.

За прозрачност на църковния вот, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний планира той да бъде предаван пряко в интернет. "Днес поканихме всички архиерейски наместници на шестте духовни околии, на които връчихме окръжните послания. В тях ги приканваме да се явят на 4 декември в Стара Загора, където след Света литургия в Катедралния храм "Св. Димитър", ще се проведе избора за Старозагорски митрополит. За да има прозрачност на избора подготвям самото гласуване да бъде показано чрез стрийминг във Facebook, за да може всеки един в реално време да наблюдава избора", обясни митрополит Антоний.
Митрополитите от Светия Синод с гласуване ще изберат един от двамата епископи за нов Старозагорски митрополит на 11 декември, а Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний увери, че той ще встъпи в длъжност в Стара Загора преди Рождественските празници.
Посочените на заседание на Светия Синод, сред които ще бъде избран новият Старозагорски митрополит, са Месемврийският епископ Иаков, Величкият - Сионий, Драговитийският - Даниил, Траянополският - Киприян, Браницкият - Григорий, Главиницкият - Йоан, Белоградчишкият - Поликарп и Агатополският епископ Йеротей.

Публиката избира герои в онлайн платформа

Супергерои, злодеи и анимационни персонажи влизат в надпреварата за приза за любим филм на наградите "Изборът на публиката" (People's Choice Awards), съобщи Контактмюзик. Отличията са единствените в Холивуд, които покриват киното, музиката и телевизията и се определят изцяло от публиката, припомня изданието.
В категорията за любим филм са номинирани изобилстващите от супергерои и злодеи комиксови блокбастъри "Дедпул", "Първият отмъстител: Войната на героите" и "Отряд самоубийци", и анимациите "Търсенето на Дори" и "Зоотрополис".
Звездата на "Дедпул" Райън Рейнолдс ще се съревновава за приза за любим филмов актьор с Робърт Дауни младши, Том Ханкс, Уил Смит и Кевин Харт. Наградата за любима филмова актриса ще си оспорват Дженифър Лорънс, Марго Роби, Ана Кендрик, Мелиса Маккарти и Скарлет Йохансон.
Претенденти за отличието за любима филмова икона са Дензъл Уошингтън, Джони Деп, Самюъл Л. Джаксън, Том Круз и Том Ханкс.
В категориите за телевизия наградата за любимо телевизионно шоу ще си оспорват "Теория за Големия взрив", "Анатомията на Грей", "Странни неща", "Друговремец" и "Живите мъртви".
Сред номинираните за любими телевизионни комедийни актьори са Матю Пери, Джим Парсънс, София Вергара, Джина Родригес, Кейли Куоко. В категориите за любими телевизионни драматични актьори с номинации са Кери Уошингтън, Вайола Дейвис, Тейлър Кини, Тараджи П. Хенсън, Терънс Хауърд.
В музикалните категории ритъм енд блус певецът Уикенд ще се съревновава за приза за любим изпълнител с Джъстин Тимбърлейк, Дрейк, Блейк Шелтън и Шон Мендес. Наградата за любима изпълнителка ще си оспорват Адел, Бионсе, Риана, Бритни Спиърс и Ариана Гранде.
В категорията за любима група са номинирани "Чейнсмоукърс", "Колдплей", "Фифт хармъни", "Паник ет дъ диско" и "Туенти уан пайлътс".
Любимият поп изпълнител ще бъде избран измежду Адел, Бритни Спиърс, Сия, Джъстин Тимбърлейк и Ариана Гранде.
Претенденти за приза за любим ритъм енд блус изпълнител са Дрейк, Риана, Бионсе, Ъшър и Уикенд.

Наградите "Изборът на публиката" ще бъдат раздадени за 43-и път на церемония в Лос Анджелис на 18 януари 2017 г.

15.11.2016 г.

Болница „Тракия“ отбелязва Международния ден за борба с тютюнопушенето с безплатни прегледи за рак на гърдата

С безплатни прегледи за рак на гърдата ще отбележи Международния ден за борба с тютюнопушенето Болница „Тракия“. Този ден се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. Тази година това е 17 ноември.
Безплатните прегледи ще се проведат от д-р Гео Цировски. Те ще започнат от 14 ч. на 17 ноември. За да се възползвате от тях, е нужно предварително записване на телефон 042/ 988 988.  
Тютюнопушенето е рисков фактор за редица онкологични заболявания. Световните проучвания показаха, че той увеличава и опасността от рак на гърдата наред с експозицията на други вредни химични вещества. Основните рискови фактори за рака на гърдата обаче са напредването на възрастта и генетичната обремененост.
Рискови фактори за рак на гърдата:
·         Напредването на възрастта – повечето жени с това заболяване са над 50 години
·         Ранната менструация – за ранен се счита цикъл, който е започнал преди момичето да навърши 12 години
·         Късна бременност – раждане след 30 години или изобщо липсата на бременност
·         Късната менопауза – за такава с еприема менопаауза, настъпила след 55 години. Причината за това е повишеното ниво на естроген в организма
·         Генетични мутации – особено важни са промените в гените BRCA1 и BRCA2. Жените, които са наследили мутации в тези гени са с повишен риск и за рак на яйчниците
·         Затлъстяването и тютюнопушенето
·         Наличието на плътни гърди
·         Приема на някои орални контрацептиви

·         Повишената употреба на алкохол

ШОУТО ПРОДЪЛЖАВА с вечните песни на QUEEN в Старозагорската опера

На 17 ноември, от 19 часа на сцената на Старозагорската опера ще прозвучат вечните хитове на любимата рок група на поколения зрители „QUEEN” в изпълнение на Оркестъра на Старозагорската опера и рок банда със солист Теодор Койчинов. Концерта „Шоуто продължава“ - QUEEN Tribute ще дирижира младия диригент и пианист, виенски възпитаник Димитър Косев, който е инициатор и ръководител на проекта. Известни са неговите пристрастия към рок музиката и независимо, че е от поколението, което няма как да е израснало с музиката на легендарната група, Димитър Косев смята, че докосването до изкуството на QUEEN те превръща в техен почитател завинаги. Диригентът Димитър Косев вече е участвал в подобен концерт с Русенската филхармония и за концерта на 17 ноември е подбрал най-популярните и любими песни на QUEEN, сред които: „Bohemian Rhapsody”, „The Show Must Go on”, „Who Wants to Live Forever”, „We are the Champions”, „I want to break free”, „Crazy little thing called love”, „Somebody to Love”,  „We Will Rock You”, „Love of My Life”. Няма да бъде пропусната и песента „Barcelona”, която Фреди Меркюри изпълни с Монсерат  Кабайе и това сложи началото на „взрив” от последващи дуети на поп и рок певци с оперни звезди.  „Barcelona” ще бъде представена от солистката на Старозагорската опера сопраното Елена Баръмова и Теодор Койчинов. Оркестрацията на песните e на Пламен Проданов, Свилен Димитров и Димитър Косев.

Диригентът
Диригентът Димитър Косев е роден в град Русе през 1992г. Завършва Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" - Русе. Веднага след това русенецът е приет в Prayner Konservatorium - Виена, Австрия, със специалност дирижиране и пиано при проф. Максимилиан Ченчич и проф. Щефан Мьолер – дипломира се с отличие само на 21 години.
Дебютира на диригентския подиум в България през ноември 2013г., откривайки международния конкурс - "Франц Шуберт". В началото на 2015 г. дирижира Новогодишния концерт на Русенска Филхармония, следват поредица от ангажименти по покана на Русенската опера. В края на 2015 прави своя оперен диригентски дебют – дирижира операта „Дон Паскуале” от Доницети в Русенската опера.
Печели наградата за „Най-изявените млади личности на България“ в категория „Културно постижение“ и е номиниран от Junior Chamber International (JCI) за световния формат – TOYP – „10-те най-изявени млади личности в света“.
Акустичният му рок проект „Kristal Bardess‘‘ е избран от продуцента на групата The Rolling Stones в топ 20 на световния конкурс за авторска музика на Shure – Call for Legends, а през месец май 2015г. печели конкурса за авторска музика БГ-Таланти.
Димитър Косев бе удостоен със златна значка "Русе" от кмета на Община Русе - Пламен Стоилов, избран е за лице на Русе и за културен посланик на града.
От миналия творчески сезон 2015/2016 Димитър Косев е най-младият диригент в България, назначен в състава на Старозагорската опера, където се изявява активно. Талантливият диригент дирижира спектакъла на операта „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт, в края на октомври направи своя дебют като диригент на оперетата „Парижки живот“ от Офенбах. През лятото застана на пулта на КИНО КЛАСИК Saundtracks – концерт филмова музика с голям симфоничен оркестър. Преди броени дни Димитър Косев се включи и като пианист в най-новия проект на Старозагорската опера по идея на режисьора Славчо Николов – ДЖАЗОСПЕКЦИЯ – концерт с френски джаз, а на 17 ноември ще реализира още една своя любима тема – „Шоуто продължава“ с музиката на вечните хитове на рок групата КУИН.

Солистът
Теодор Койчинов е певец, придобил популярност с участието си в първия сезон на реалити шоуто  Мюзик Айдъл през 2007 година. Роден е на 26 юли 1980 година в Стара Загора. Завършва Техникум по обществено хранене „Райна Княгиня” в Стара Загора. Продължава образованието си в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, специалност „Поп и джаз пеене”. Занимава се с пеене от 4 годишна възраст, свири на пиано. Печелил е Хит минус едно по Канал 1.

Със специалното участие на:
ЕЛЕНА БАРЪМОВА - завършва оперно пеене в Музикалната академия “Панчо Владигеров” в София, в класа на Констанца Вачкова.  През 2001/2002 г. специализира в майсторски клас на Гена Димитрова. 2003 г. Курс Белканто с Гена Димитрова. Продължава обучението си в академия за млади оперни певци “Борис Христов” в Рим, при Мирела Паруто.

Носителка е на редица престижни отличия от конкурси, сред които международния конкурс “Julian Gaiare” - Памплона, Испания с продуцент Хосе Карерас, лауреат на конкурса “Христо Бръмбаров”, първа награда за най-добро изпълнение на унгарска и българска песен в Унгарския Културен Институт, София.

През ноември 2006 г. Елена Баръмова печели втора награда и специалната награда на оркестъра на Международния оперен конкурс “Rijeka Belcanto”, Хърватска. Критиката пише за българската певица: “Сопраното Елена Баръмова се представи с Ария на Абигайле от “Набуко” на Верди, като предложи една интензивна и изразителна интерпретация. Надарена с великолепен и мощен глас с драматичен тембър, Баръмова демонстрира голям гласов потенциал и голяма концентрация.”

Елена Баръмова e гастролирала в Италия, Франция, Испания, Португалия, Холандия, Белгия, Швейцария, Австрия, Чехия, Германия, Полша, Естония, Япония, Тайван, Корея, Египет.
Репертоарът на певицата включва главните сопранови партии в оперите: “Турандот”, “Момичето от Златния Запад”, “Мадам Бътерфлай”, “Тоска”, “Селска чест”, “Аида”, “Дон Карлос”, “Бал с маски”, “Трубадур”, “Макбет”, “Ернани”, “Набуко”, “Норма”, “Дон Жуан” и “Така правят всички”.

Елена Баръмова е гост солист във Варшавската опера с “Аида” и “Набуко”, Операта в Лодз, Полша с “Макбет” и “Тоска”, Операта в Прага с “Набуко” и “Турандот”, Националната опера на Естония с “Набуко”, Опера Маси, Париж с “Турандот”, Кайро Опера, Египет с “Бал с маски”, “Аида” и “Тоска” , Оперен фестивал “Classic Open Air” в Солотурн, Швейцария с “Аида” и “Дон Жуан”. Гастролира с голям успех като Аида на Оперният Фестивал в Аванш, Швейцария. Дебютира в Италия с Турандот на фестивала “Lirica in Piazza” - Маса Маритима. В Софийска национална опера Елена Баръмова се представя с Турандот, Лейди Макбет и Норма. Заедно с трупата гастролира с Турандот в Тайван и Япония.

Солист е на Държавна опера-Стара Загора.

11.11.2016 г.

Лидия поздравява българските ученици с песента „Вълшебен ден“

Българското участие на Детската Евровизия е на 20-ти от 17 часа

Българската песен за Детска Евровизия 2016 ще звучи в повечето училища в страната през месец ноември. „Вълшебен ден“ е специалният поздрав на нашия представител в престижния конкурс - Лидия Ганева към всички ученици в България.

„Радвам се, че моята песен ще стигне до толкова много деца. В нея пея за силата на детските мечти и им пожелавам всеки ден за тях да е вълшебен. Надявам се моите връстници да ми стискат палци, защото много се вълнувам за предстоящото събитие.“ – каза 10-годишната Лидия.  

Обществената медия ще изпрати за първокласниците и ученически програми, посветени на Детската Евровизия.

Инициативата на БНТ се осъществява с подкрепата на Министерството на образованието и науката за втора поредна година. Миналата година, когато обществената телевизия бе домакин на събитието, песента „Цветът на надеждата”, в изпълнение на Габриела Йорданова и Иван Стоянов, също огласи училищата в цялата страна.

Тазгодишното издание на Детската Евровизия ще се състои на 20-ти ноември (неделя) в малтийската столица Ла Валета. Тогава Лидия Ганева ще влезе в оспорвана музикална надпревара с представителите на още 16 страни (Австралия, Албания, Армения, Беларус, Грузия, Израел, Ирландия, Италия, Кипър, Македония, Малта, Полша, Русия, Сърбия, Украйна и Холандия). Телевизионното шоу ще бъде предавано пряко по БНТ1 и БНТ HD от 17 часа българско време.

Българската песен за Детската "Евровизия " - "Вълшебен ден" в изпълнение на Лидия Ганева, вече има английска версия, която можете да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=Z9ec4ChMUec