31.05.2016 г.

Млади наследници на Индиана Джоунс откриват на 1 юни съкровищата на Старозагорския музей

По случай Деня на детето, на 1 юни Регионален исторически музей – Стара Загора организира ден на „Младия археолог“.  Той ще се проведе на Антична улица в РИМ-Стара Загора, 11–16 часа.

Малките посетители ще бъдат информирани за особеностите на отделните исторически епохи и най-забележителните експонати, които се пазят в музея. В специален кът те ще влязат в ролята на истински млади археолози, които откриват и изследват артефакти. Ще се изработват и макети на антична рисувана керамика.

Участието в инициативата е безплатно.

Децата ще имат възможност да направят едно вълнуващо пътешествие във времето, да се запознаят със съкровищницата на музея и да научат много неща за своя роден град.  

Матиас Гьорне, Мария Принц, Калин Врачански представят „Хубавата Магелона” – за първи път в България

Световно признатият немски баритон Матиас Гьорне, виртуозната пианистка Мария Принц и любимецът на поколения зрители Калин Врачански, който вчера спечели приза в шоуто „Kато две капки вода”, ще представят през юни за първи път в България, „Хубавата Магелона” –вокален цикъл от Йоханес Брамс по текст на Лудвиг Тик. Почитателите на красивата музика ще имат възможността да се насладят на този шедьовър от песенното творчество на Йоханес Брамс в три града – в София камерният концерт-спектакъл „Хубавата Магелона” ще гостува на 21 юни, от 19 часа в зала „България”, в Пазарджик - на 22 юни, от 18.30 часа, в зала „Маестро Георги Атанасов” и в Стара Загора на 24 юни, от 19.00 часа, на сцената на Операта.
Вълнуващата история за любовта между младия Петер и дъщерята на царя на Неапол Магелона е вдъхновила немския романтичен поет Лудвиг Тик в края на 18 век. Емоциите на младежите, премеждията, през които преминават, и щастливият край на историята, са провокирали Брамс да създаде музиката на единствения си песенен цикъл „Хубавата Магелона“. Мария Принц определя „Хубавата Магелона” на Йоханес Брамс като „ненаписаната опера” на композитора.
Прекрасното съчетание на поезия и музика омагьосва слушателите и до днес, а благодарение на великолепния актьор Калин Врачански, българската публика ще може да съпреживее тази романтична история и на родния си език.
Баритонът Матиас Гьорне, с топлия си, кадифен тембър и неповторимата си способност да вае фрази в перфектно легато, и виртуозната пианистка Мария Принц работят заедно по редица проекти и са достигнали впечатляваща симбиоза. Те се представиха пред българската публика през миналия сезон с паметното изпълнение на вокалния цикъл „Зимен път“ от
Шуберт.
На 21 юни в зала България в София, на 22 юни – в Пазарджик, а на 24 юни – и в Стара Загора слушателите ще усетят красотата на песните от вокалния цикъл "Хубавата Магелона" на Брамс, които предават романтичната представа за любовта, в изпълнение на звездния екип Гьорне, Принц, Врачански!
Билети за концертите могат да се закупят на касата на зала България и онлайн на сайта на Софийска филхармония, на касите на Старозагорската опера, онлайн и в разпространителската мрежа на ивентим.

29.05.2016 г.

Киното за деца е новият акцент в програмата на „Златната липа“`2016

Четири от филмите в програмата за Фестивала за ново европейско кино „Златната липа“`2016 са насочени към детската аудитория. Това е нов акцент в съдържанието на фестивала, който ще продължи да се развива, каза на първата пресконференция по повод днешното откриване на фестивала неговата създателка – режисьорът Магдалена Ралчева. Тя представи и фестивалното жури с председател режисьора Костадин Бонев, което ще трябва да отличи най-добрите филми от конкурсната програма. „Включването на детски филми в кинофестивалите по света е нещо съвсем ново и ето че „Златната липа“ дори изпреварва тази тенденция“, заяви Консатин Бонев. Това са чешката комедия „Отиваме на море“, „Антбой – отмъщението на червената фурия“ (Дания), „Тайното общество на Суптаун“(Естония) и анимацията от Дания „Приключенията на бръмбара Мини“.
Известният режисьор призна, че изпитва респект от добре подбраната селекция филми, които посетителите на фестивала имат удоволствието да видят в Стара Загора и то напълно безплатно. Детското кино е един от начините да се противопоставим на опростачаването на подрастващото поколение и да привлечем младата аудитория към стойностното съвременно изкуство, допълни зам.кметът Иванка Сотирова. „Благодаря на организаторите, че и тази година поеха тежкият кръст да доведете европейското кино в Стара Загора“, каза Сотирова. Старозагорци са започнали месеци преди откриването на 28 май  да питат какъв ще е формата на фестивала, с каква тематика ще са филмите в това издание. „Това говори, че тук вече е създадена публика, която цени търсенията на съвременните кинотворци. За нас е важно да създаваме визитката на Стара Загора, а това се случва със събития като „Златната липа“, които привличат нови гости в града“, каза още Сотирова.
„В програмата на това издание на „Златната липа“ особено ясно личи жанровото разнообразие на филмите, обединени от един общ акцент – борбата на малкия човек да оцелее в големия непредсказуем свят“, посочи Магдалена Ралчева, която е директор на фестивала. Европейското кино улавя най-важните теми от нашето ежедневие, кара ни да се замислим върху важните неща в живота, да поставяме въпроси и да търсим отговори“, посочи тя. „Киното от Европа аз наричам „по-доброто кино“ и за мен е удоволствие, че Стара Загора по толкова убедителен начин се нарежда сред фестивалните градове в света“, каза Костадин Бонев.
От 11 часа днес на всеки два часа в залите на Държавна опера Стара Загора и Регионална библиотека „Захарий Княжески“ се въртят филмовите заглавия от програмата. В 17,30 ч. е официалното откриване на фестивала в Операта при вход свободен за всички.

27.05.2016 г.

6 драми, 2 комедии и политически трилър влизат в битка за приза за „Златната липа“`2016

Точно 9 девет е окончателният брой на филмите, които организаторите на фестивала за ново европейско кино „Златната липа“`2016 са включили в конкурсната програма на IV-тото му издание, което ще стартира тази събота в 17,30 часа пред Операта в Стара Загора. И 9-те ленти са произведени през 2015 година. Прецизната селекция е отсяла амбициозни творби на млади и вече утвърдени режисьори от Дания, Унгария, Русия, Естония, Косово, Сърбия, Полша, Австрия и България. Един от филмите представя заплетен политически трилър. Останалите заглавия, през сълзи и смях, разказват вълнуващи човешки истории.
Трилърът идва от Дания и е режисиран от Кристина Розендал. Носи многозначителното заглавие „Идеалистът“ и разказва за журналист, който попада на следи от инцидент с американски бомбардировач с ядрени бойни глави, катастрофирал 18 години по-рано в ледовете на Гренландия. Прожекцията му е на 31 май от 11 часа в операта.
Родното кино ще се представи с нашумялата лента на Ивайло Христов „Каръци“, която все още не е показвана на голям екран. Филмът разнищва сложен възел от любов, разочарования и надежди, в който са оплетени група съученици от горните класове в малък провинциален град. „Каръци“ ще се прожектира на 29 май от 19 часа също в операта.
Руското предложение е режисирано от известния майстор на драмата Александър Котт и се казва „Инсайт/Сляпа любов“. Любовта тук се оказва сляпа и в прекия смисъл на думата, тъй като главният герой е изгубил зрението си, но се запознава с необикновена жена, която има способността да вижда повече от другите. Гледайте го на 29 май от 17 часа в операта.
Слепотата бележи и полската драма „Карт Бланш“ на режисьора Яцек Люсински. Филмът е по действителен случай за уважаван гимназиален учител, който крие постепенното си ослепяване от всички около него с надежда да помогне на учениците си до края на училищните изпити. Прототипът на главния герой - Мачией Биалек, все още преподава в Люблин гимназията и е високо уважаван и обичан от своите ученици. Гледайте го на 30 май от 17 ч. и на 31 май от 21 часа в операта.
„Грубер си отива“ е история от Австрия на режисьора Мари Кройцер, която разказва за егоцентрик, живеещ на пълни обороти, без да го е грижа за разходите. Новината, че е болен от рак обръща живота му на 360 градуса. Прожекцията на филма е от на 29 май от 15 часа в операта и на 30 май от 21 часа в библиотеката.
Унгарският филм „Утринна треска“ представя историята на една любов, родена при странните обстоятелства на Холокоста. Историята се развива в шведски рехабилитационни лагери през есента и зимата на 1945 г. „Утринна треска“ е базиран на истинската история на родителите на режисьора на филма – Петер Гардош. Гледайте го на 31 май от 13 часа в операта
„Хром“ е филм за съзряването, копродукция на Албания, Косово, Германия и Гърция, режисиран от Бужар Алимани. Филмът разказва за глухоняма майка, която трябва да се грижи за двамата си сина. По-големият е само на 15, но започва работа в местната хромова мина. Когато майката и един съсед се сближават, новата бащинска фигура провокира бунтовническия дух на навлязлото в пубертета момче. Единственият лъч в тунела е неговата необикновена и привлекателна учителка по математика. Прожекцията е на 29 май от 13 часа в операта.
Военната драма „1944“ разказва за последната година от Втората световна война на естонска земя. Мъжете се бият на границата на Европа и Русия. Някои са отведени в Червената армия, други във „Вафен СС“. Трябва да бъдат направени избори не само от войниците, а и от техните близки. Филмът на Елмо Нюганен се превръща в най-успешния естонски филм в местната бокс офис история. Гледайте го на 30 май от 13 часа в операта и от 15 часа в библиотеката.
Сръбският „Анклав“ на режисьора Горан Радованович ще ни пренесе в Косово през 2004 г. – 5 години след края на войната. В малък сръбски анклав, живее 10-годишният Ненад заедно с баща си Воислав и болния си дядо Миладин. Неговото най-голямо желание, да играе с други деца, изглежда непостижимо. Отново и отново през пролуките на бронирания танк, той вижда две албански момчета на неговата възраст и 13-годишното овчарско момче Башким, което е изгубило баща си по време на войната и мрази сърбите. Ще играят ли те заедно? Прожекцията на филма е на 30 май от 15 часа в операта и на 1 юни от 17 часа в библиотеката.
Журито ще обяви наградените филми на 1 юни на специална пресконференция за медиите и ще връчи наградите същата вечер на церемония по закриването на фестивала от 18 часа в залата на Държавна опера Стара Загора. Тогава ще бъде показан отново наградения филм.
Входът за всички прожекции и събития по време на фестивала е напълно безплатен. Разгледайте пълната програма на фестивала на www.thegoldenlinden.com

и изберете своите фаворити.

Промени на движението в Стара Загора в края на май и в началото на юни

Във връзка с осигуряване на безопасното организиране и изпълнение на строително-монтажни дейности по „Реконструкция на кръстовище на ул. „Кап. Петко Войвода“ и бул. „Цар Симеон Велики“,  за времето от 29 май до 5 юни включително, се спира движението на личен, обществен и договориран транспорт и на МПС, извършващи транспорт за собствена сметка по бул. „Цар Симеон Велики“ – север от ул. „Армейска“ до ул. „Кап. Петко Войвода“ – север.
Движението на личен, обществен и договориран транспорт и на МПС, извършващи транспорт за собствена сметка ще се осъществява по обходни маршрути, както следва:
За движещите се от запад на изток – по най-северната активна лента за движение на бул. „Цар Симеон Велики“;
За движещите се от изток на запад – по бул. „Цар Симеон Велики“, ул. „Армейска“, ул. „Генерал Делчев“, ул. „Кап. Петко Войвода“ – север и бул. „Цар Симеон Велики“;
За движещите се от изток на запад превозни средства на обществения градски транспорт, маршрута на движение е следния: от бул. „Цар Симеон Велики“, ул. „Д-р Т. Стоянович“, ул. „Армейска“, ул. „Генерал Делчев“, ул. „Кап. Петко Войвода“ – север и бул. „Цар Симеон Велики“;
Временна автобусна спирка е обособена на ул. „Кап. Петко Войвода“, северно от кръстовището  с бул. „Цар Симеон Велики“.
За осигуряване на безопасното организиране и изпълнение на ремонтните дейности по кръстовището на ул. „Генерал Столетов“ и ул. „Св. Отец Паисий“, за времето от 28 май до 5 юни включително, се спира движението обществен транспорт на кръстовището на ул. „Генерал Столетов“ и ул. „Св. Отец Паисий“.
Движението на автобусите на обществения транспорт ще се осъществява по обходен маршрут, както следва:
Автобуси по линии № 14, 17, 51, движещи се
от запад на изток: ул. „Генерал Столетов“ – ул. „Д-р. Т. Стоянович“ – ул. „Димчо Стаев“ – ул. „Ген. Гурко“;
от изток на запад: ул. „Ген. Гурко“ - ул. „Димчо Стаев“ - ул. „Д-р. Т. Стоянович“ - ул. „Генерал Столетов“.
Автобуси по линия № 204, движещи се
от запад на изток: бул. „Цар Симеон Велики“ -  ул. „Димчо Стаев“ – ул. „Ген. Гурко“;
от изток на запад: бул. „Св. Патриарх Евтимий“ - ул. „Ген. Гурко“ - ул. „Димчо Стаев“ – ул. „Д-р. Т. Стоянович“ - ул. „Ген. Столетов“- ул. „Армейска“ - ул. „Генерал Делчев“ - ул. „Кап. Петко Войвода“ - бул. „Цар Симеон Велики“;
Автобуси по линия № 20 движещи се
от изток на запад:  ул. „Ген. Столетов“- ул. „Армейска“ - ул. „Генерал Делчев“ - ул. „Кап. Петко Войвода“ - бул. „Цар Симеон Велики“;
от запад на изток – маршрута е без промяна.
Със заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров по повод демонстрация на спасителни действия за оказване на първа долекарска и медицинска помощ,  ще се спре движението на личен транспорт за времето от 16 часа до 18 часа на 1 юни на територията на града по следната схема: - ул. „Одринска епопея” в отсечката до бул. „Цар Симеон Велики“ до ул. „Христо Ботев“; - ул. „Български воин“ в отсечката  от ул. „Чая“ до ул. „Одринска епопея”; - ул. „ Милин камък“ в отсечката  от ул. „Чая“ до ул. „Одринска епопея”; - ул. „ Илинден“ в отсечката  от ул. „Чая“ до ул. „Одринска епопея”. Паркинга към „Артилерийски парк“, ще бъде затворен за всички моторни превозни средства за времето от 15 до 18 часа, на 1 юни, до приключване на мероприятието, с оглед безопасност.
Затварянето на движението са прилага с оглед безопасността на движението и предприемане на необходимите мерки за спазване на реда.
Движението на МПС ще се нормализира незабавно след приключване на мероприятието,  по преценка на служителите пряко ангажирани с охраната на събитието.

26.05.2016 г.

Армейците дадоха шанс на беройци – те ще са поставени в първия предварителен кръг в Лига Европа

Предпоследния кръг на футболната ни група се превърна във фарс. Бутнаха на когото трябва, като истински артисти всеки си свърши работата, а триумфът  на ЦСКА, вечният враг на сините, във финала за Купата на България направи услуга на Левски в европейските клубни турнири.
Армейците няма право да участват в Европа и "сините" ще стартират от втори предварителен кръг в Лига Европа, а не от първия, както би станало, ако Монтана бе взел трофея. Там обаче тимът от Герена няма да е поставен.
Берое, който победи резервите на Лудогорец и така се бетонира за бронзовите медали, също е облагодетелстван от триумфа на червените, тъй като Левски ще освободи едно място в урната на поставените тимове в първия предварителен кръг на надпреварата, което ще бъде заето от първия непоставен - именно старозагорци. Датите за първия квалификационен кръг са насрочени за 30 юни, а реваншите за 7 юли.
По същата схема четвъртият в "А" група - Славия или Локомотив (Пловдив) ще получи право на участие във втория по сила турнир на Стария континент.
Така четири български тима ще се пробват на европейско ниво, но няма много надежди за успехи. Почти сигурно е, че стадионът под Аязмото напускат Спас Делев(топреализатор и единственият с хеттрик в историята на клуба след 1989-та), както и Елиаш и Игор Джоман.
Старите беройци си спомнят успехите на зелено-белите, но тогава имаше традиция и приемственост в отбора. През шампионската 1986-та шестима от състава бяха млади и перспективни футболисти – вратарят Ивко Ганчев, Йордан Митев, Венелин Севриев, Стойко Стойков, Радко Кавалджиев и Кольо Тенев. Да не говорим за времената, когато срещу звездния Ювентус (с треньор Трапатони, и със национали като Бетега, Ширеа, Джентиле…и вратар Дзоф), не стреснаха нашите – Чапара, Бръснаря и останалата зелено-бяла фурия. Сега, в последната книга за Берое пишат, че нашите били респектирани от отборчета като Брьондби, Апоел и Рапид, които, колкото и да играят на друга ниво са средни европейски отбори.
Това е удобно пак да се пусне оправданието, че времето за подготовка е било малко, нали играят в предварителни кръгове, че съперниците имат повече опит и т.н. Обичайните футболни клишета скоро ще се завъртят в ефира и в останалите медии, защото обичайно нямаме никаква идея, какво ще правим в Лигата на Европа и в Шампионската лига! Хубаво е, ръководството на четирите отбора да заяви, и то още след края на първенството – какви цели ще преследва в евротурнирите, но…едва ли ще го направят. Защото каквото и да стане, все ще е успех, според новите български футболни стандарти. А успехите в евротурнирите, всъщност трябва да се изковат сега.
По-важното за клубовете като че ли е - дали ще има Висша лига, или каквото грандиозно име измислят на елитната група, въпреки че отборите могат да бъдат и само дванайсет. Добрата новина за феновете е, че предстои финалът в Шампионската лига в събота, а и идва Евро 2016. Там поне могат да видят качество, което липсва по родните терени.

В нощта на Алените платна – как празнуват абитуриентите в Питер

Баловете в България приключват, но и другаде по света завършването на средните училища се отбелязва подобаващо. Ето как става в Петербург, северната столица на Русия. Там церемонията е истински празник, не само за завършващите и техните семейства, но и за целия град.
Тази година Празникът на Алените платна (Алые паруса) в Санкт Петербург ще започне в 22 часа на 25 юни. На тази дата всички абитуриенти в северната руска столица ще отбележат тържествено края на ученическите си години. Церемонията започва на Дворцовия площад и на т.нар. Стрелка на Василевския остров, където над 30 000 абитуриенти ще станат свидетели на грандиозен концерт, включващ популярни песни, съпроводени с изпълнение на симфоничен оркестър. В 00:40 часа на 26-ти вдигат мостовете по Нева, където осветени от мащабно пиротехническо шоу започва шествие на флотилия, предвождана от флагманския платноход „Тре крунор” с алени платна, откъдето идва и името на празника.
За първи път такова честване в Питер се прави през 1968 година, като са го отбелязвали до 1979 година. След известно прекъсване традицията е възстановена през 2005-а.

„Призраци в моята глава” - качествен хорър от Пол Трембли

Ужасяваща история на момиче, обсебено от духове, на фона на традиционен ексорсизъм и ултрамодерно реалити шоу". Така вижда романът на Пол Трембли "Призраци в моята глава" Стивън Кинг, авторът, който не се плаши лесно споделя, че тази история направо го е смразила от страх.
И съвсем неслучайно творбата е удостоена с престижната награда „Брам Стокър” 2015.
Смразяващият трилър брилянтно съчетава семейна драма и психологически съспенс, подсилен с модерна, но също толкова въздействаща интерпретация на жанра на ужаса. Филмовите права на „Призраци в моята глава” са откупени и продукцията ще бъде продуцирана от компанията на Робърт Дауни Джуниър.
Животът на семейство Барет, обикновена провинциална фамилия, започва да се разпада, когато тяхната четиринайсетгодишна дъщеря Марджъри проявява признаци на остра шизофрения.
Отчаянието на родителите
ѝ се задълбочава, тъй като лекарите не са в състояние да спрат неудържимото плъзгане на Марджъри към бездната на лудостта. Докато домът им се превръща в къща на ужасите, те неохотно се обръщат за помощ към местен католически свещеник.
Отец Уондърли предлага да прибегнат към екзорсизъм, тъй като вярва, че крехката тийнейджърка е обладана от духове. Същевременно свещеникът се свързва с местна продуцентска компания, която проявява интерес да филмира борбата на семейство Барет с демоните.
Фамилията е принудена да приеме предложението поради главоломно трупащите се сметки за лечение и четиримата скоро се превръщат в неочакваните звезди на хитовото риалити шоу „Обсебването”. Когато събитията в къщата на семейство Барет прерастват в истинска трагедия, шоуто и шокиращите инциденти, които то улавя, се превръщат в градска легенда.
Петнайсет години по-късно авторка на бестселъри интервюира Мери, по-малката сестра на Марджъри. И докато Мери си припомня тези отдавна отминали събития, случили се, когато тя е била само на осем години, на повърхността започват да изплуват дълбоко заровени тайни и болезнени спомени, които се сблъскват по неочакван начин с излъченото по телевизията.
„Призраци в моята глава” е заплетен психологически роман на ужаса, който повдига множество въпроси за връзката между спомените и реалността, науката и религията и самата същност на злото.
Пол Трембли е утвърден автор на редица романи на ужаса и психологически трилъри, сред които „Призраци в моята глава”, Disappearance at Devil`s Rock, No Sleep Till Wonderland и др. Негови разкази и есета са публикувани на страниците на множество вестници и са включени в разнообразни антологии с хорър насоченост.
Той е многократен финалист за най-престижната награда в света на романите на ужаса -  „Брам Стокър”, а от 2016 година и неин лауреат с „Призраци в моята глава”. Трембли е завършил математика и преподава математически анализ. Живее в Бостън, Масачузетс. 

Старата река наводни Казанлъшко

Откъснати села и паднали мостове - това е равносметката от няколкодневните валежи в Казанлък и региона.
Снощи към 20 ч. бяха подадени първите сигнали за проблеми в селата Енина, Долно Изворово и най-новия град в общината - Крън. Пътят между село Енина и град Крън е прекъснат в района на дърводелната, а половината село е разделено на две, заради скъсани мостове над малката вада, която сега е придошла река.
Проблеми има и в село Долно Изворово, където реката е придошла към 1 ч. през нощта. Местните реагираха веднага - извадиха тежка техника и успяха да проправят пътя на водата, като по този начин са спасили двата моста, разказва кореспондент на БГНЕС за региона.
Във видеото горе местни коментират водното бедствие
И в момента неравната битка с водната стихия продължава. Цяла нощ огромни камиони превозват строителни отпадъци, с които се строи дига на р. Стара река, която снощи придойде и отнесе брега си и част от път.
Няколко багера също са на мястото на бедствието. Те разпределят докараните строителни отпадъци. Лично кметът Галина Стоянова ръководи спасителните операции.
Спряни са електричеството, водата и газоподаването в квартал Дерелика. Придошлата река е съборила няколко електрически стълба и е отнесла части от водопроводната мрежа и канализацията.
Сега не вали, но в планината в района на Бузлуджа и Шипка вали пороен дъжд, който се стича по коритото на Стара река.
"В Казанлък Стара река е 100% пълна", заяви още снощи кметът на общината Галина Стоянова.
Реката е подкопала брега в района на Художествената гимназия и е излязла от коритото си, отнасяйки пътя покрай близките къщи.

25.05.2016 г.

Болница „Тракия" с безплатни прегледи по случай 31 май – Денят без тютютнев дим

Безплатни профилактични прегледи на млечната жлеза и простатата организира Болница „Тракия"  - Стара Загора, на 31 май - Денят без тютюнев дим. Те ще бъдат извършени от екипа на д-р Гео Цировски, началник на Отделението по хирургия в „Тракия Център". Прегледите ще започнат в 13 часа и ще приключат в 17. За да се възползвате от тях, е нужно предварително записване на телефон 042/98 89 89.
Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за възникване на редица социално значими заболявания като сърденчосъдови, онкологични, белодробни. Неговото негативно въздействие е доказано при образуването на карциноми на млечната жлеза.

По данни на Световната здравна организация тютюнопушенето всяка година убива около 6 милиона души. Над 5 милиона от тях са следствие на директната употреба на цигарени изделия, а останалите са жертви на така нареченото „пасивно пушене". Причината за високия здравен риск, до който водят цигарите е фактът, че в тях се съдържат над 4000 химични вещества. От тях поне 250 са определени като опасни, а 50 като канцерогенни (причиняващи рак).

Татяна Лолова и Ди4о откриват тазгодишното издание на „Златната липа”

Бойко Кръстанов ще бъде водещ на откриването
Ди4о ще пее на откриването на кинофестивала „Златната липа“ в Стара Загора
На церемонията ще бъде връчена статуетката за цялостен принос към българското кино на голямата актриса Татяна Лолова
Голямото откриване на фестивала за ново европейско кино в Стара Загора „Златната липа“`2016 е тази събота от 17,30 часа. Малко преди този час военният биг бенд, воден от капитан Цветомир Василев, ще поведе през центъра на града пъстрото мажоретно шествие. За четвърта поредна година червеният килим ще грейне с ярки отблясъци пред входа на Държавна опера Стара Загора, в чиято концертна зала ще се състоят по-голямата част от събитията и прожекциите на филмите от конкурсната и извънконкурсната програми. По червения килим в съботния следобед ще дефилират известни филмови актьори, режисьори и кинодейци, водени от създателя на фестивала, кинорежисьорът Магдалена Ралчева, кметът на Стара Загора Живко Тодоров и други официални лица. По него можете да преминете и вие, защото всички граждани и гости на града са поканени при вход свободен да присъстват в оперната зала на тържественото откриване. През петте фестивални дни също при свободен вход ще бъдат прожектирани и всички 47 филма от фестивалната програма.
Бляскавата церемония ще бъде водена от младия актьор Бойко Кръстанов, който нашумя с ролите си в българските телевизионни сериали „Стъклен дом“ и „Под прикритие“, както и в ирландския „Ред Рок“. Той ще бъде в компанията на поп иконата Ди4о, който ще изпълни много от най-добрите си хитове. Организаторите са замислили интересна музикална програма, чиито подробности обаче пазят в тайна. В залата ще бъде и голямата българска актриса Татяна Лолова, която тази година е специалния гост на фестивала. Тя ще получи статуетката „Златната липа“ за цялостен принос в развитието на българското кино, събирайки овациите на почитателите на Седмото изкуство.
Фестивалът ще бъде открит с полския игрален филм „Варшава през нощта“ на режисьора Наталия Коринцка-Груз. Тя лично ще представи творбата си преди прожекцията заедно с известната полска актриса Изабела Куна, която изпълнява една от главните роли в лентата. Гостите на церемонията по откриване на IV-тото издание на „Златната липа“ ще аплодират и журито на международния фестивал, което тази година е председателствано от българския кинорежисьор Костадин Бонев („Потъването на Созопол“). В него влизат още грузинската режисьорка Нана Джорджадзе, турският и колега Каан Муждеджъ, сръбският режисьор Боян Вулетич и руската актриса Елена Захарова.
В конкурсната програма на фестивала влизат 10 нови европейски филма: „Каръци“ (България), „Идеалистът“ (Дания), „Инсайт/Сляпа любов“ (Русия), „Карт Бланш“ (Полша), „Грубер си отива“(Австрия), „Утринна треска“ (Унгария), „Хром“ (Албания, Косово, Германия, Гърция), „1944“(Естония) и „Анклав“ (Сърбия). В извънконкурсната програма ще бъдат прожектирани още 37 филма от европейски автори, произведени през последните 1 - 2 години.

„Това са стойностни заглавия, повечето от които ценителите на киноизкуството в България няма къде да видят, освен по време на фестивала и то напълно безплатно“, коментира г-жа Магдалена Ралчева. Тя призова старозагорци и гостите на града да присъстват и на събитията от богатата съпътстваща програма на фестивала – представяне на книгите на Пенчо Ковачев „25 звезди на българското кино“ и на Анна Мария Петрова-Гюзелева „А душата знае“, изложба в памет на Катя Паскалева, срещи и дискусии за развитието на българското кино с известни актьори. С пълната програма на фестивала по дни и часове можете да се запознаете на сайтаwww.thegoldenlinden.com. Струва си да го направите, защото ни очакват пет наистина невероятни дни, през които ще се потопим в магията на киното.

Безплатни детски консултации в Токуда за 1 юни

Клиниката по Педиатрия в Токуда Болница София организира безплатни консултации по случай Деня на детето. Специалисти от различни педиатрични специалности ще преглеждат безвъзмездно малчуганите, които имат оплаквания или ако родителите желаят да доведат децата си профилактично. Направления не са необходими, нужно е предварително записване на тел. 02/403 4948. Родителите на деца с установени проблеми е желателно да носят медицинската
документация, с която разполагат. Областите, в които ще се провеждат прегледите са: детска пулмология, детска ревматология, детска гастроентерология, детска алергология, детска ендокринология, обща педиатрия.
В допълнение безплатни прегледи за деца ще има и в кабинетите по Дентална медицина на Токуда. Записването за тях се осъществява на тел.  02/403 4933.
Клиниката по Педиатрия в Токуда Болница София работи денонощно като приема деца от цялата страна. Основните предимства на клиниката са наличието на специалисти от почти всички подспециалности, спешна помощ, денонощна образна диагностика и клинична лаборатория, с които разполага като част от болницата. В Многопрофилния детски център Токуда се извършват прегледи на специалисти от 18 различни педиатрични подспециалности.
Клиниката и детския център ще работят с нормално работно време и през летните месеци, като детското здраве остава приоритетна за болницата област.

Книжари от „Хеликон” четат на болни деца в болница „Тракия”

Най-светлият празник - на българските букви - не беше пропуснат и от децата, на които се наложи да посрещнат обичаният от всички тях 24 май в Педиатрично отделение на Болница "Тракия" - Стара Загора. В съвместна инициатива на книжарници "Хеликон" аниматорите Таня и Таня (както се представиха пред малчуганите) четоха в занималнята на отделението приказки и детски стихове от български автори. Четенето започна с любимата "Работна мецана" на Леда Милева. Премина през "Патиланско царство" на Ран Босилек, "Невероятните писма на един Дакел" от Станка Пенчева и продължи с приказки от Елин Пелин, Галина Блатина и Дядо Златко. По-големите деца в отделението с радост също се включиха в четенето на книжки. Както децата, така и техните родители, лекари и четци от "Хеликон" са убедени, че четенето помага на всички да оздравеят по-лесно и бързо. Веднъж месечно представители на старозагорската книжарница ще четат приказки и забавни истории на болните деца.

20.05.2016 г.

Българските филми в „Златната липа“`2016 с акцент върху силата на малките хора

Кадър от "Жажда"
С 14 филма ще бъде представено българското кино на предстоящия фестивал за ново европейско кино „Златната липа“, който ще бъде официално открит на 28 май (събота) от 17,30 часа в сградата на Държавна опера Стара Загора. 7 късометражни, 5 игрални и два документални филма от български автори или в копродукция с други европейски държави ще търсят път към сърцата на киноманите с драматичните истории, които разказват техните автори.
Режисираната от Ивайло Христов драма „Каръци“ (2015) ще представи България в конкурсната програма, целейки се в наградата за най-добър филм „Златна липа“. Черно-бялата лента разказва историята на Елена, Коко, Пацо и Гошо са ученици от горните класове на гимназията в малък град. Коко е влюбен в Елена. Момичето мечтае да стане певица. Тя с нетърпение очаква предстоящия концерт на известна рок група. Събитието разтърсва града раждайки нови любови, разочарования и сложни взаимоотношения.
Любовни многоъгълници тресат и героите във филма на Светла Цоцоркова „Жажда“ (2015). Майката, Бащата и 16-годишният им син живеят на хълм в края на селото. Перат чаршафи от хотелите. Водата спира непрекъснато. Пристигат двама сондьори – баща и дъщеря, които трябва да разрешат проблема. Хармоничният свят на семейството се разбива. Всеки обича и ненавижда всеки. Жаждата за любов е толкова голяма, че само смъртта може да я утоли.
Българо-германската продукция „Досието Петров“ (2014) с режисьор Георги Балабанов ни връща в годините преди демократичните промени у нас. През последните години на комунизма в България на един театрален актьор – Александър Петров, му е забранено да играе, поради неизвестни за него причини. Когато отново се появява на сцената след падането на режима, открива, че е бил предаден от човека, на когото най-много се е възхищавал – своя учител и приятел. Разкритието се случва на погребението на този човек, точно когато Петров трябва да произнесе надгробно слово за него.
В „Съдилището“ (2014) на Стефан Командарев историята е за Митьо и неговия син Васко, които живеят в беден район в близост до българо-турско-гръцката граница. Митьо е загубил всичко, което някога е имало значение за него – съпругата си, работата си и доверието на сина си. За да спаси поне връзката с детето си, Митьо трябва да намери опрощение и да плати за греха си, извършен преди 25 години.
Премиерният филм на Елица Петкова „Жалейка“ (2016) разказва за Лора - 17-годишно момиче, което трябва да се справи със скръбта си от смъртта на своя баща. В малкото българско градче, където времето сякаш е спряло, семейството ѝ и местните хора очакват от нея да се остави на мъката си. От този момент тя трябва да носи само черно, да не слуша никаква музика и да следва различни траурни ритуали. Само че Лора иска да продължи да се наслаждава на младостта си, но желанието ѝ да живее нормален живот е пресечено от недоволството на другите, които я карат насила да играе ролята на сирак.
Документалната лента „Кеймбридж“ (2015) на Елдора Трайкова ни пренася в българското село Долни Цибър е познато като „ромския Кеймбридж“ . Наричат го така заради преобладаващата част от ромското население, което се радва на относително високото ниво на образование. Кеймбридж е година в живота на местното начално училище, в което отдадени родители се опитват да дадат на децата възможно най-доброто образование с ограничени ресурси.
„През сълзи“ (2015) на Станимир Трифонов, който миналата години оглавяваше журито на „Златната липа“, прави моментна снимка на емоционалното състояние на съвременни арменци в България. Разказите им са равносметки за устоите на човека и рода, които звучат остро актуално в контекста на горещите събития от последните месеци.
Входът за всички прожекции на „Златната липа“ отново ще бъде напълно свободен за всички. Специален гост на киносъбитието ще бъде голямата българска актриса Татяна Лолова, която ще получи наградата за цялостен принос към българското кино „Златната липа“, ще открие своя плоча и ще засади млада липа в Алеята на липите. Разгледайте пълната програма на фестивала наwww.thegoldenlinden.com и изберете своите филми и събития.

„Глава, пълна с радост” на Огнен Спахич е новото заглавие от ЕРА

„Глава, пълна с радост” е сборник от 16 истории, които по необичаен начин интерпретират драмата на модерния човек. Животът на героите се разпада, разпадат се и те самите на съставните си части, губят почва под краката си. Те не знаят повече кои са и се лутат да открият себе си. Преходността, страданието, старостта, самотата, смъртта са основни теми в книгата, но в нея присъстват и светли мотиви – морето, плажът, вятърът, виното.
Всеки разказ рисува сблъсъка между външния свят и вътрешния мир на съвременния човек и по забележителен начин интерпретира общочовешките ценности. Сборникът се отличава с умело изградения ритъм на действието и разнообразната палитра от жанрове, с убедителността при изграждане на необичайни герои и ситуации, с литературните и културни препратки.
За автора:

Огнен Спахич е сред най-видните представители на новата вълна в черногорската литература. Младият писател се стреми към майсторството на големи световни разказвачи като Карвър, Пинчън, Хемингуей по свой неповторим начин, без да им подражава. „Глава, пълна с радост” е носител на Наградата на ЕС за литература през 2014 г. и е достойна заявка за издигането на балканската литература на световния културен небосклон.

В редица страни искат анулирането на конкурса „Евровизия”

Граждани на различни държави изразяват възмущението си от начина, по който в Стокхолм беше избран победителят в тазгодишния песенен конкурс. Участващите в акцията настояват да се отнеме титлата на Джамала от Украйна. Петиция с искане да се преразгледат резултатите от "Евровизия 2016" се появи на сайта Change.org, съобщава РИА "Новости". До вчера следобед 210 860 души се бяха присъединили към нея. Тя тръгна от Армения. Неин инициатор е Артур Оганесян, жител на Ереван, но е подкрепена от граждани на Великобритания, Франция, Германия, Испания, Австралия, Сърбия, Швеция, Русия, Украйна и други страни. В нея се казва: "Тази петиция е отправена към Европейския съюз за радио и телевизия от всички почитатели, които не са съгласни с резултатите от конкурса за 2016-а. Разбираме, че процесът на гласуване от журита и телевизионни зрители е труден и емоционален, но броят на подписалите петицията показва колко много хора са убедени, че тазгодишният "победител" не е този, който трябваше всъщност да спечели това състезание".
Испанецът Кристиан Гаридо от Мадрид също направи своя петиция в сайта Change.org, в която призовава Испания да се откаже от участие в "Евровизия 2017" в знак на възмущение. По думите му тази година финалът на конкурса в Стокхолм е бил "подигравка" и на половин Европа е станало ясно, че резултатите се определят от "политически интереси".

Германски потребители на портала "OpenPetition" призовават страната си също да се откаже от участие в "Евровизия". Според автора на една от петициите "това състезание се провежда не на художествено ниво, а отразява само политическите ветрове".
Французите също започнаха подписка за уволнение на водещата, която коментираше финала по канал "France 2". Авторът на обръщението на сайта "Avaaz" пише, че Мариан Джеймс си е позволила в пряк ефир да прави обидни изказвания за Русия и така е уронила имиджа на Франция. Същевременно започнаха все по-често да се появяват и компрометиращи факти за украинската певица от кримски произход. Джамала била участвала в провокативна фотосесия за украинската версия на списание "Ел" през 2014 година, пише "Обозреватель". На фотоса от бекстейджа на сесията се вижда как момичето се е излегнало голо във вана, небрежно пушещо цигара и с книга в ръка.

„Книжарница на колела” разкрива любовта към книгите

Това е книга за любовта към книгите. А също и за любовта – понякога книжна, понякога истинска. Книга за смелостта да преследваме мечтите си...

Нина е младо момиче, отдадено на страстта си към четенето. Работата ѝ в библиотеката на Бирмингам е не само сладостна възможност за непрекъснат допир до книгите. В някакъв смисъл това е и вид психотерапия: да разбере човека насреща, да предусети стила му на живот, интересите, проблемите, и да предложи не само наслада от точното четиво, но и помощ.
Съкращават я от работата ѝ и тя трябва да събере целия си кураж и практичност, за да мисли в друга посока. Единственото, в което е сигурна, са книгите – цялото си бъдеще вижда само в тях. В тясната квартира, която дели с най-добрата си приятелка, трупа и трупа купчини томове, осъдени „на смърт“ от библиотечните реформатори. Няма идея какво ще ги прави, само знае, че ги спасява от унищожение. Винаги е мечтала за собствена книжарница. Успява да се пребори за мечтата си, и се сдобива с малка каравана, която пълни с книги.
Нина напуска Бирмингам и тръгва на север, към тучната зеленина на Шотландия, към изпълнения със светлина и особен мирис на треви и стада непознат край. Към нови усмихнати хора с ромолящ, невинаги разбираем говор, които живеят по свой собствен начин, необезпокоявани от тенденции, модни течения или градска суматоха. Всичко  това кара Нина да се почувства така, сякаш е попаднала в рая.
Книжното ѝ начинание обаче тук потръгва чудотворно и тя пътува из села и градчета със своята Книжарница на колела, независимо от пълната си липса на делови качества.
А любовта неочаквано се промъква в нейната книжна вселена...

ЗА АВТОРА
Джени Колган е автор на редица бестселъри, носителка на много награди за романтична литература. Омъжена е, има три деца и живее през по-голямата част от времето си във Франция.

От 25 май започва плащането на ранните сметки към EVN

По-ранното излизане на сметките на EVN е във връзка с въведените нови срокове за плащане от юни 2016 г., което е част от подготовката за либерализация на пазара. Клиентите могат да видят сроковете си за плащане в последната си издадена фактура или касов бон, както и на www.evn.bg
Първата група фактури за консумирана електроенергия с по-ранен срок за плащане за клиентите на EVN България ще могат да се плащат на каса от 25 май. По-ранното излизане на сметките е във връзка с преминаването към нови срокове за плащане в сила от юни 2016 г., както беше обявено от компанията. Втората група фактури също ще излезе по-рано и ще бъдат на каса от 1 юни 2016 г.
Въвеждането на новите срокове за плащане от юни е част от подготовката за предстоящата пълна либерализация на пазара и възможността за избор на доставчик от страна на всеки клиент.
Промяната означава, че за част от клиентите на EVN България еднократно излизат две фактури за плащане през месец май 2016 г., а за други – през юни 2016 г. Общият брой фактури за годината обаче се запазва и остава 12. Всяка от фактурите, както и досега, ще бъде на база реален отчет за реално консумирана електроенергия за конкретно посочен отчетен период, не по-дълъг от 31 дни. Няма да има клиенти с удължен срок на отчитане поради промяната, като сроковете на отчитане остават непроменени. Както и досега, всеки клиент ще заплати единствено това, което реално е потребил и е отчел електромерът. Еднократната промяна на издаване на фактури се налага поради преминаване към новия график.
След промяната срокове за фактуриране и плащане ще бъдат 4 периода в месеца, съобразно календарните седмици за отчитане, вместо сегашните два периода. Новите периоди ще са посочени във всякa една фактура. С това заплащането на енергията ще става в по-кратък срок след нейното отчитане, вместо месец по-късно, както е в момента. Промяната ще улесни процесите по смяна на доставчик, обмена на данни и движението на паричните потоци между всички участници на свободния пазар.
С цел улеснение за клиентите EVN България няма да начислява лихви за забавено плащане за издадената по-рано фактура. Процесът на изключване поради просрочие също ще бъде удължен за първата фактура по новия график, така че да не се стигне до неудобства за клиентите по време на промяната.
Информация за промяната е налична в касовите салони на „Български пощи“ ЕАД, във всеки EVN Офис, на тел. 0700 1 7777, както и на:https://www.evn.bg/Chastni_klienti/EVN-Online-plus/Srokove-na-plashtane.aspx
Всеки клиент, предоставил данни за свои мобилен телефон или имейл, получава и персонална информация за промяната.
ЕVN напомня, че всеки клиент може да провери срока на плащане в своята предишна фактура или касов бон, както и в интернет страницата на компанията – www.evn.bg, на директен линк: http://www.evn.bg/SrokPlashtane/PeymentPeriodHome.aspx или на тел. 0700 1 7777, имейл info@evn.bg
Компанията съветва своите клиенти да се възползват от безплатните SMS и имейл услуги. Чрез тях всеки клиент, който ги заяви, получава следните известия:
• Известие за издадена фактура
• Известие при наличие на просрочени неплатени задължения за консумирана електроенергия, заради които предстои прекъсване на електрозахранването.

И двете известия, които EVN България предлага безплатно, са в помощ и на всеки клиент с повече от едно място на потребление. Информация относно заявяването на безплатните SMS и имейл услуги е налична на: http://www.evn.bg/Chastni_klienti/Elektricheska-energia/Uslugi/PotreblenieEl/Prekasvane-vazstanoviavaneEl.aspx

19.05.2016 г.

Алмодовар показва новият си филм в Кан

„Жулиета”, чиято премиера е предвидена днес на кинофестивала в Кан, режисьорът Педро Алмодовар се завръща в своята "женска вселена" с типичния си цветист почерк, съобщава Ройтерс.
 Във филма играят Ема Суарес, възрастна дама и Адриана Угарте, нейното по-младо превъплъщение от миналото. В лентата се разказва за майка, изпаднала в депресия, след като дъщеря й изчезва. Нейният съпруг, пресъздаден на екрана от Даниел Грао, е починал години преди това.
 "Мисля, че се завърнах на място, което никога няма да напусна - това е вселената на жените", заяви режисьорът на пресконференция във вторник. Той спечели наградата за най-добър режисьор в Кан с кинотворбата "Всичко за майка ми" през 1999 година, припомня БТА.
Той не е заснел филм, фокусиран върху жените от 10 години насам, когато излезе творбата му "Завръщане" /2006/. Сега с "Жулиета" Алмодовар се обръща към една от любимите си теми - тази за майката.
 "Снимал съм много филми за майки, но тази от "Жулиета" със сигурност е най-уязвимата от всички тях!", заяви режисьорът. Двайсетият филм на Алмодовар отново е изпъстрен с цветове - червено, оранжево и синьо и това дава на лентата една уникална окраска.
 "Моите филми понякога са барокови, а аз съм дете на 60-те години, затова често прекалявам с използването на цветовете", коментира своето увлечение творецът.

"Музика и театър на открито" пред Дръмса на 21-и

За първи старозагорци могат да видят и чуят проекта "Музика и театър на открито". Той е част от Европейската нощ на музеите на 21 май. Заглавието подсказва, че под звездите ще има истински театър и качествена музика на живо - нещо, което не е правено в нашия град...или поне не едновременно. Изявата се осъществява на открита сцена пред клуб DRUMS. Събитието включва театралния спектакъл "Извън кадър" и аудиовизуалния проект Living Space, и е напълно безплатно.
"Извън кадър" е забавен спектакъл по текстове на Петко Каменов. Героите в него са интересни и някак близки до нас. Но отвъд привидно забавното, всеки зрител ще открие дълбоки истини за това докъде се простират мечтите ни и колко малко му трябва на човек, за да бъде щастлив. "Извън Кадър" разказва какво се случва с идолите от екрана, когато прожекторите угаснат.
Living Space е музикално-виртуален проект съчетаващ фотографии и „world music" звучене. Акустичните китара и бас се преплитат с ефирни вокали подплатени от ритъма на Udu drum. Съчетанието на двете изкуства се случва сякаш спонтанно - по време на изпълненията на живо различните фотоси се сменят, в зависимост от това в каква посока се развива музикалния сценарий.
Фотографиите и визията са на Никола Николов, а музикантите са: Жели Белчилова - глас/перкусии, Николай Карагеоргиев - акустична китара, Александър Леков - акустичен бас и Емил Пехливанов - уду и перкусии.

3 дни „Джаз форум Стара Загора“ с богата програма и много допълнителни събития

За пета поредна година античният форум „Августа Траяна“ оживява в ритъма на джаз. Тазгодишното издание на международния фестивал „Джаз форум Стара Загора“ ще се проведе от 9-и до 11-и юни, но празничните прояви започват още на 6-и юни в Града на липите.
Под мотото „Музиката, която обединява“ изданието посреща творци от различни краища на света, обединени около идеята, че джазът е универсален език и мост между различни култури.
За първи път в България концерт ще изнесе световноизвестният Кърт Розенвинкел. Блестящ композитор и изключителен  инснтрументалист, Кърт се счита за най-влиятелния китарист в днешни дни,  с безспорен принос за възраждането и развитието на китарата в съвременния джаз. Неповторимият му и новаторски стил  за кратко време  го превръща в джазова икона. Концертът на неговото трио, в което са още Ерик Ревис (бас) и Йост Патука (барабани), е на 10 юни от 21.00 часа.
Ден по-рано дебют пред българска публика ще  направи полската група „Виименс квартет“. Наричат ги „младите надежди на полския джаз“. Войчех Лихтански (алт сакс), Матеуш Шлива  (тенор сакс), Алан Викпиш (бас) и Шимон Мадей (барабани) успешно развиват нестандартната идея да свирят без хармоничен инструмент и да експериментират в полето на импровизационната музика, откривайки нови хоризонти пред  джазовия квартет.
В третата вечер фестивалът предлага два изключително интересни концерта. От 19.00 часа американският саксофонист Дан Кинзелман и Федерика Коланджело трио (Италия, България, Словения) ще представят музиката от албума на триото „Chiaroscuro“, който излезе през месец май.
Във втората част на вечерта Военният биг бенд на Стара Загора посреща забележителния вокалист Харви Томпсън (САЩ), популярен още като „Пазителят на пламъка“ заради кадифения му глас и магнетичните му изпълнения, често сравнявани с тези на Нат Кинг Кол.  Домакините от Военния биг бенд с диригент кап. Цветомир Василев за кратко време се наложиха като един от най-успешните големи джазови оркестри, изпълняващ блестящо както класически, така и модерен джазов репертоар. На сцената ще бъдат и солистите на бенда Милица Гладнишка и Цветомир Цанков.
Друг успешен биг бенд - „Биг бенд Брас Асоциация“ с диригент Ангел Заберски, също ще свири в рамките на фестивала. Ще чуем още френски цигански джаз в изпълнение на „Веселин Койчев хот стрингс“, както и култовата „Зона Ц“ с гост-китариста Мирослав Иванов. Акапелното пеене като специфичен джазов стил ще представят младите изпълнители от „Тамара войсес“.
По традиция начало на музикалните прояви дават концертите за най-малките с програмата „Джаз за деца“, които ще се състоят на 6, 7 и 8 юни от 11.00 часа в парк „Пети октомври“. В предфестивалната програма са още  кинолекторията „Джазът, който обединява“  с модератор Цветомир Цанков, както и изпълнения на Общинския духов оркестър.

Емблематичният за Стара Загора „Джаз форум“ се организира по инициатива и с изключителното съдействие и финансова продкрепа на Община Стара Загора. Фестивалът се осъществява и с  подкрепата на фондация „Джазтет“, „Контур Глобал“, фондация „Америка за България“, „Булагро“, хотел „Форум“, хотел „Уникато“, ресторант „Музикато“. Входът за всички събития е безплатен.

18.05.2016 г.

Легендата на Берое Петко Петков ще стане Почетен гражданин на Стара Загора

Петко Петков, най-големият голмайстор в историята на Берое със 144 попадения, треньорът оформил основния състав на шампионския тим от 1986 (преди да бъде поет от Евгени Янчовски), който има 70-годишен юбилей тази година, ще бъде предложен за Почетен гражданин на Стара Загора. Това обяви старозагорският кмет Живко Тодоров на стадиона под Аязмото на 17 май.
Точно в 19.16 ч., снощи започна на приятелския мач на „Берое“ излезе срещу белградския тим „Партизан“, в юбилейния мач, който бе кулминация на тържествата за отбелязването на вековната годишнина на старозагорския футбол, който отново бе представен като 100-годишнина на беройци. Заралии, които играха за първи път с нови, специално изработени за празненството екипи победиха с 2:0. Първият гол вкара Елиаш, втория Иса. За гостите игра Валери Божилов, който получи и аплодисментите на публиката.
Преди това спортния министър Красен Кралев и кметът Живко Тодоров връчиха отличия на емблематични играчи на зелено-белия клуб – топ реализатора за всички времена Петко Петков, носителят на Златната обувка Петър Жеков, треньорът и капитанът на шампионите от 1986-а – Евгени Янчовски и Теньо Минчев…
Стари фенове възторжено подвикваха: Чапаре, велик си! Браво, Петко!” и т.н., спомняйки си героите-ветерани и славните победи над Ювентус, Атлетик-Билбао, Аустрия-Виена…Старите беройци намериха и логично обяснение, защо е поканен белградския Партизан на празника – нали днешният призив: „Един град, един отбор!” много прилича на – „Йедин тим, йедин град – Партизан и Београд!” – пословичен девиз на „гробарите”. Фойерверки,  факли и много песни ознаменуваха празничната вечер на стадиона.
Извън ВИП-зоната феновете ще гледат „Аида” безплатно
Входът за суперпродукцията на операта "Аида" от Джузепе Верди, която ще бъде представена на 6 юни на градския стадион "Берое", ще бъде безплатен за всички сектори, информираха от ръководството на Старозагорската опера, пише Стандарт. Билети ще се продават само за ВИП-зоната на цена 30 лева с включен кетъринг. Те могат да се закупят от касите на операта и онлайн и в разпространителската мрежа на Ивентим в цялата страна. Безплатните пропуски за всички останали сектори, които са с регламентирана цена 8 лева, ще се раздават предварително на касите на операта и три часа преди спектакъла на касите на стадион "Берое".
Зрители, които вече са си купили билети (първоначално те се продаваха) за суперпродукцията „Аида", ще могат да ги презаверят за спектакъл по избор от афиша на Старозагорската опера или ще им бъде възстановена заплатената сума от касите на операта.

Старозагорската опера е партньор на първия фестивал за 3D рисунки

Международен фестивал за триизмерни (3D) художествени творби на открито, България ‘2016 ще се проведе от 25 до 29 май в Могилово.
Държавна опера – Стара Загора е партньор на събитието и ще участва в програмата на фестивала с два концерта – „Рок симфони концерт” на 27 май и оперен концерт „Наздравици за Бакхус”, с който официално ще бъде закрит фестивала на 28 май.
Това е първия в България международен фестивал за 3D рисунки, които се създават на улици, площади и открити пространства. Фестивалът ще пресъздаде процеса и спецификата на тяхното сътворяване, ще представи широка палитра от други изкуства, както и изисканото съчетание на различните изкуства със селски и винен туризъм. Събитието е уникално не само за България и региона, а участващите художници са едни от най-добрите в света.
Артистите:
Във фестивала са потвърдили участие както изявени артисти от световен мащаб, така и млади и талантливи художници от България:
Алекс Максиов (Alex Maksiov) – от Украйна, Фредерик Утърс (Frederike Wouters) – Германия, Леон Кеер (Leon Keer) – от Холандия, Роберто Карлос Тревино Родригез (Roberto Carlos Trevi?o Rodriguez) – от Мексико, Тони Куболикуидо (Тony Cuboliquido) – от Италия.
Програмата:
Фестивалът ще се проведе в периода 25 – 29 май 2016 г. на територията на винарна Мидалидаре Естейт, село Могилово.
Програмата включва:
• 3D рисунки, както и процеса и начина на тяхното създаване.
• Организирана занимателна програма за най-малките гости
• Представяне на широка палитра от музикални и танцови изкуства (класика, фолклор, джаз, рок)
• базар на артбутици
• Запознаване с виното и винената култура – постоянен спътник през фестивалните дни.
• Актуалната програма за гост изпълнителите можете да следите на:https://www.facebook.com/events/646588745489064/

Историята:
Идеята за уличните рисунки се е появила в Италия през XVI век. По това време е имало много художници скитници, които били наемани да работят по катедралите, но след като приключвали проектите, нямали с какво да се прехранват. Започнали да рисуват по площадите предимно религиозни картини с тухли, креда и активни въглени. В наши дни през 1972 г в Curtatone, Италия, е организиран първият международен фестивал за рисуване на улицата, с цел неговото популяризиране.

За десет дни ограничават движението на западната част на „Цар Симеон Велики”

Във връзка с новоизграждащия се пътен възел в западния край на старозагорския централен булевард, от днес 18 до 28 май ще бъде спряно движението на всички видове транспорт в южната лента на северното платно на бул." Цар Симеон Велики", в участъка от ул. „Армейска" до ул. „Капитан Петко Войвода". Северната лента ще се използва за движение в източна посока.
Движението на личен и договориран транспорт, както и на МПС, извършващи транспорт за собствена сметка, ще се осъществява по обходен маршрут, както следва:
• За движещите се от запад на изток - по най-северната активна лента за движение на бул. „Цар Симеон Велики".
• За движещите се от изток на запад - по бул. „Цар Симеон Велики", ул. „Армейска", ул. „Генерал Делчев", ул. „Капитан Петко Войвода" и бул. „Цар Симеон Велики".
От изток на запад тролеите и автобусите от градския транспорт, в участъка след ул. „Д.Стаев", ще се движат както следва:
• Ул."Д-р Стоянович" - ул."Ген. Столетов" - ул. „Генерал Делчев" - ул. „Капитан Петко Войвода" и бул. „Цар Симеон Велики".
Водачите да шофират с повишено внимание в указания участък и да спазват стриктно вертикалната маркировка.
Движението на МПС ще се нормализира незабавно след приключване на мероприятието, по преценка на служителите пряко ангажирани с охраната.

17.05.2016 г.

Отново Европейска нощ на музеите ще има на 21 май

И тази година Стара Загора ще се включи в поредната Европейска Нощ на музеите, която ще се проведе на 21 май.
Програмата:
19:00 - 01:00 ч.- Регионален исторически музей
19:00 - 19:20 ч. - Откриване - клуб за български народни танци „Тракийци" /централен вход/
Антична улица
19:30 - 22:00 ч. - Математическа работилничка, организирана от НПО „Училище за развитие"
19:30 - 21:00 ч. - „Математическо предизвикателство", ученици от VI ОУ „Св. Никола"
Лапидариум
22:00 ч. - Представление на клуб за български народни танци „Тракийци"
II-ро експозиционно ниво
19:30 ч. - Откриване на изложба „Фибули от античността" /малка изложбена зала/
- Специална витрина, представяща най-новите находки от археологическите проучвания на две антични гробници /ІІІ в./на територията на източния некропол на Августа Траяна.
III-то експозиционно ниво
- За пръв път ще бъде представено след реставрация в Римо-Германския музей в гр. Майнц, Германия, снаряжението на воин-федерат от епохата на ранното средновековие
19:00 - 01:00 ч. - Кът за снимки „Средновековен воин"
IV-то експозиционно ниво
20:00 ч. - Концерт на струнен квартет „Арс Нова", Държавна опера - Стара Загора
20:30 ч - Откриване на изложба „Стъклото през хилядолетията"
20:45 ч. - Награждаване на дарителите на музея за изминалата година
Конферентна Зала 33
21:15 ч. - „Приказка за България", лекция на Румен Манов

19:00 - 01:00 ч. - Архитектурен комплекс „Музей на религиите"
20:30 ч. - Концерт по случай 70 години Смесен хор "Родина" при Народно читалище "Родина - 1860"
21:30 ч. - Концерт на акапелен хор „Йоан Дамаскин"
- Изложба „Нещо от Бога и нещо човешко" /гостува от ИМ-Искра, Казанлък/
19:00 - 01:00 ч. - Музей „Неолитни жилища"
- Отворен за посещение
19:00 - 01:00 ч. - Късноантична мозайка от частен римски дом, IV век
- Отворена за посещение
 19:00 - 01:00 ч. ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ СТАРА ЗАГОРА
19:00 ч. Изложба ДИМИТЪР ГЮДЖЕНОВ /1891-1979/" /западна зала/
Колекция от фондовете на ХГ Стара Загора, Национална галерия, Софийска градска художествена галерия, ГХГ-Пловдив, ХГ „Д.Добрович"-Сливен, ХГ „Ст. Доспевски"-Пазарджик, ХГ „Х.Цокев"-Габрово, ХГ „П.Задгорски"-Бургас, ХГ „Проф. И.Петров"-Разград, РИМ-Пазарджик, Музей „Литературна Стара Загора".

19:00 ч. Изложба на ученици, участници в ART STUDIO DESIGN, Стара Загора /малка зала/
19:00 ч. Изложба ИКОНИ И ЩАМПИ ОТ 19 век- колекция от фонда на Художествена галерия Стара Загора /иконна зала/
20:00-21:00 ч. МУЗИКАЛНИ ПОСЛАНИЯ - концерт на възпитаници от инструменталните и вокалните класове на НУМСИ „Христина Морфова", Стара Загора /зала Постоянна експозиция/
21:30-22:30 ч. „НОВИ ХОРИЗОНТИ" КЪМ ПЕРИФЕРИЯТА НА СЛЪНЧЕВАТА СИСТЕМА - лекция на доц.д-р Алексей Стоев от астрономическия цикъл „Слънчевата система - нашият галактически дом" /западна зала/
23:00-24:00 ч. „УКИО Е" И ЯПОНСКАТА МНОГОЦВЕТНА ГРАВЮРА - мултимедийна презентация /западна зала/

20:30- 22:00 ч. Музика и театър на открито
Клуб - кафе „ Дръмс"

КЪЩА МУЗЕЙ „ГЕО МИЛЕВ"
19:00 ч. Приказка игра - Добросъците - Никола Райков
21:00 ч. „Гео Милев - пламенният" - филм

22: 00 ч. „Стъпки по стълбите" - Леда Милева разказва за Гео Милев - филм

15.05.2016 г.

На 28 май започва кинофестът "Златната липа"

Татяна Лолова ще получи голямата награда на Международния фестивал за ново европейско кино в Стара Загора „Златната липа“`2016. Звездата на сцената и екрана приема овациите на феновете и гилдията на 28 май на сцената на Държавна опера Стара Загора, където ще се състои церемонията за откриването на IV-то издание на елитния форум. Там изключителната актриса ще  бъде удостоена с Гран при за цялостен принос към Седмото изкуство. В събота, на 29 май, Татяна Лолова, изиграла стотици роли пред публиката и камерите, ще разкрие още един от многото си таланти – тя ще засади липа в Алеята на кинославата пред Операта, където вече растат липите на титана Васил Михайлов, холивудския кино ас Джанкарло Джанини и неотразимата Мария Статулова – носители на наградата от предишните издания на фестивала. Така ще бъде спазена традицията на фестивала „Златната липа“, припомни неговият създател и художествен директор Магдалена Ралчева.
Стартът на „Златната липа“ ще бъде даден с полския хит „Варшава през нощта“, представен от режисьорката му Наталия Коринцка-Груз. 50 продукции, снимани през последните две години в 16 страни на Стария континент ще се завъртят от 28 май до 1 юни на екраните в залите на Държавна опера Стара Загора и разположената в съседство Регионална библиотека „Захарий Княжески“. “Каръци” на Ивайло Христов е родното заглавие в конкурсната програма, което ще се конкурира с творби от Дания, Естония,  Унгария, Косово, Македония, Македония, Русия, Сърбия, Австрия. Сред конкурентите, на първо четене преобладават филми с политико-социална ориентираност. 
Кадър от "1944"
Такива са най-гледаният филм в Естония „1944”, в който се разказва за събитията, променили живота на прибалтийската страна, в момент когато всеки трябва да направи своя избор. Една чaст от естонците воюват в СС-Вафен, други в редовете на Червената армия. Сръбският филм „Анклав” пък показва животът на малкото останали сърби в Косово. Как се ходи с танк на училище, и как децата си остават деца и искат да играят заедно, въпреки омразата и натрупаните негативи между враждуващите народи...В тази категория попада и датската лента „Идеалистът” – последствията от катастрофата на американски атомен бомбардировач в Гренландия са обявени за безопасни, но всъщност се оказва, че не е съвсем така. Австрийската продукция „Грубер си отива” е с по-друг сюжет. Там млад и успешен мъж разбира, че е болен от рак...Той търси смисъл на живота си и се влюбва в германска диджейка. В такава посока, филми, които показват чисто човешки проблеми, взети от живота са – руският „Инсайт”, полският „Карт бланш” и коопродукцията „Хром”.
В извънконкурсната програма безспорно най-известно е заглавието на последния филм на Никита Михалков – „Слънчев удар”. Действието се развива във военнопленически лагер за белогвардейци в Крим. Докато чакат съдбата си и решението на победителите, един от героите на лентата се опитва да си отговори – защо е се е разпаднала Руската империя...
Пълната програма на фестивала може да се види на:http://thegoldenlinden.com/
Шеф на рейтинговото международно жури е Костадин Бонев, а оценки още ще вдигат колегите му режисьори Нана Джорджадзе, Каан Муждеджъ и Божан Вулетич, както и руската актриса Елена Игоревна. Носителят на “Аскеер” Бойко Кръстанов ще бъде водещ на “Златната липа”.
Фестивалът и тази година ще представи богата съпътстваща програма, изпъстрена с изложби, срещи с известни кинотворци и други приятни изненади.

14.05.2016 г.

Германски професор отново ще оперира деца със слухови проблеми в Болница „Тракия”

Германският проф. Щефан Дацерт, началник на университетската Катедра и Клиника по УНГ в Бохум, Германия, отново ще гостува в Болница „Тракия“ – Стара Загора. На 27 и 28 май двамата с доц. д-р Петър Руев, дм, началник на Клиниката по УНГ в лечебното заведение, ще оперират деца със слухови проблеми и ще им поставят кохлеарни импланти. Подборът на малките пациенти, които са подходящи за интервенцията, ще започне още на 16 май (понеделник). Всички желаещи родители могат да запишат час за преглед на телефон 042/98 7777.
Проф. Дацерт гостува в Болница „Тракия“ в Стара Загора от няколко години. Заедно с екипа на доц. д-р Руев той извършва операции по поставяне на кохлеарни импланти на деца и възрастни. Благодарение на сътрудничеството между Болница „Тракия“ и университетската клиника в Бохум в Стара Загора  беше създаден Тракийски център за кохлеарни имплантации. Той е първият подобен център за консултиране, поставяне, настройване на кохлеарни импланти и рехабилитация на пациентите извън София.
Поставянето на кохлеарни импланти се налага при пациенти с увредени слухови клетки, на които конвенционалните слухови апарати не могат да помогнат. Проблемът е особено важен за децата със слухови проблеми. 1:1000 от новородените се раждат с проблемен слух. Увреждането трябва да се открие възможно най-рано - до шестия месец от развитието на детето, защото това улеснява диагностицирането на проблема, поставянето на слухов апарат или извършването на операция.

13.05.2016 г.

Опера на стадиона – представят „Аида” под Аязмото

Спектакълът е част от празничната програма на беройци


Един от най-ярките акценти в богатата програма на юбилейното честване на футболния клуб „Берое” е зрелищният спектакъл на операта „Аида” на Джузепе Верди на 6 юни от 21 часа на стадион „Берое”. За първи път в България оперен спектакъл ще бъде представен на стадиона с участието на два оперни театъра - Държавна опера-Стара Загора и Държавна опера-Русе. Режисьор на спектакъла е Огнян Драганов, който през 2013 година постави „Аида” в Русе със съдействието на ММФ „Моцартови празници” в Правец заедно с художника Салваторе Русо - автор на впечатляващите костюми.
В новата сценична версия ще  участват над 300 души: оркестрите, хоровете и балетните трупи на двата театъра, децата от балетна школа „Па де Кре” и от Младежкия футболен клуб  „Берое”, както и футболни фенове. Звезден солистичен състав ще изпълни главните роли - в ролята на Радамес ще се представи световно известният български тенор Камен Чанев, в ролята на Аида – Таня Иванова, Амнерис – Офелия Христова, Рамфис – Ивайло Джуров, Амонасро – Александър Крунев, Царят на Египет – Александър Марулев, Жрица – Деси Стефанова, Пратеник – Ивайло Йовчев и др. Спектакълът ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев. Диригенти на хора са Младен Станев и Стелияна Димитрова.
Специално за представлението на операта „Аида” на стадион „Берое” ще бъде изградена огромна сцена с дължина 32 метра. В момента се работи върху основната сценична конструкция от 18 метрова пирамида, където ще се развива сценичното действие. Монументалната сценография е дело на художника на Старозагорската опера Тодор Демеров.
Заедно с класическите решения, спектакълът на операта „Аида” ще предложи на публиката и различни провокации. Режисьорът Огнян Драганов представя не само оригинална интерпретация на царственото оперно заглавие, но както се очаква от „Аида” - ефектни зрелищни картини. Той вкарва нови персонажи в своята постановка –  и това е камилата Шах. Камилата Шах ще носи достолепно благовонните масла в сцената с Амнерис, а децата от младежкия футболен клуб „Берое” ще забавляват принцесата с игра на малки вратички.
В грандиозната триумфалната сцена атрактивно място заемат колоритните африкански танци, които се осъществяват от балет майсторите Силвия Томова и Марияна Захариева. Вместо традиционната солистична двойка се появява още един символ - балерина-змия. Триумфалната сцена ще блесне на стадион „Берое” с огньове и илюминации, а футболните фенове ще изпълнят победния марш на Радамес, който е неофициален химн на всички футболни запалянковци по света.
Художник на част от костюмите в постановката е утвърденият и обичан в България световен италиански художник-сценограф и костюмограф Салваторе Русо, който е добре познат вече и в Стара Загора с великолепните исторически костюми, които създаде за спектакъла на операта „Лучия ди Ламермур” от Доницети.. Верен на своето предпочитание към класиката, Салваторе Русо облича оперните герои в „Аида”  в памук, шифон и воал, акцентира върху изящни аксесоари и бляскави допълнения. Изпълнителите на главните роли сменят повече от три костюма. Адаптацията на допълващите костюми ще бъде направена от Теодора Джамбазова.
Билетите за ВИП зоната на стадион „Берое” са на цена 30 лева с включен кетъринг, а за всички други сектори – 8 лева.
Билети могат да се закупят от касите на Старозагорската опера и онлайн и в разпространителската мрежа на www.eventim.bg.

Три часа преди спектакъла билети ще се продават на касите на стадион „Берое”!

Поли Генова влезе във финала на Евровизия

Българският участник в конкурса Евровизия Поли Генова излезе на голямата сцена в Стокхолм в четвъртък вечерта в рамките на втория полуфинал на песенния конкурс.
Тя представи България с песента „If love was a crime”.
Поли излезе 12-та от всички 18 участници за вечерта. Водещите съобщиха нейното име трето от 10-те продължили към финала, като поясниха, че редът на страните не отразява местата на артистите в рейтинга на журито и телевизионните зрители.
Гласуването определи на финала да отидат представителите на Латвия, Грузия, България, Австралия, Украйна, Сърбия, Полша, Израел, Литва и Белгия.
Победители на първия полуфинал на 10 май станаха Русия, Азербайджан, Унгария, Холандия, Хърватия, Австрия, Армения, Чехия, Кипър и Малта.
На финала на 14 май ще пеят 26 изпълнители
– 20-те победители от полуфиналите, както и представителите на страната домакин Швеция и „голямата петорка“ (основателите и главни спонсори на конкурса) – Великобритания, Германия, Испания, Италия и Франция
Определен беше е редът на изпълненията на финала, като Поли Генова ще пее под №8.
Поредността беше определена от продуцентите на шоуто след края на втория полуфинал.
Финалът на конкурса ще бъде в залата „Глобен” – най-голямата в света сферична конструкция от този тип. Тя стана с 3,5 см по-ниска, откакто в нея е вкарано цялото оборудване, необходимо за провеждането на конкурса.
На арената пристигнаха 172 товарни платформи със светлинна и звукова техника. Конкурсната сцена тежи 65 тона, а на покрива е качено 109 тона оборудване.

12.05.2016 г.

Тази вечер Поли Генова излиза на сцената на Евровизия

След като Поли Генова взе участие в клипа на новата песен на Стефан Вълдобрев – „светът е Берое”, тя отново представя днес България на "Евровизия". Тази вечер в Стокхолм ще се състои вторият полуфинал на песенния конкурс.
"If love was a crime" ("Ако любовта беше престъпление") е заглавието на песента, която Поли Генова ще изпълни.
Текстът отправя послание за силата на любовта и смелостта, която притежават обичащите хора - готови да стигнат до край, независимо от обстоятелствата и общественото мнение.
В своята видеовизитка певицата е заложила на традициите, историята и красотата на България. Тя е избрала да покаже и семейството си, приятелите и музиката, които й дават сила и опора.
Финалът на "Евровизия" ще бъде на 14 май в Стокхолм.

"Джипси кингс" ще открият Благоевградския фестивал на 17 юни

"Джипси кингс" ще открият второто издание на фестивала за съвременна френска музика "Франкофоли" в Благоевград на 17 юни. Те ще огласят площада на града както с големите си хитове и класики, така и с няколко нови парчета.
Между "циганските крале" са членовете на двете фамилии Рейес и Балиардос, които напускат Испания по време на Гражданската война и се преселват в Южна Франция. Хосе, бащата във фамилията Рейес, e известен фламенко вокал, сред чийто фенове са Джон Стайнбек, Чарли Чаплин, Пабло Пикасо, Майлс Дейвис и Салвадор Дали. Заедно със синовете си през 70-те години той основава "Лос Рейес", които изпълняват класическо фламенко. Смъртта на бащата временно разбива групата, но по-късно братята Рейес продължават да пеят със своите братовчеди Балиардос и така се появяват "Джипси кингс". Те говорят френски, но езикът, на който пеят, е гитане - смес от испански, френски и чешки.
През 2015-а фламенко звездите отбелязаха 25 години на сцената и ги ознаменуваха със световно турне в Европа, Австралия, САЩ. Преди "Джипси кингс" сцената в Благоевград ще подгрее французинът с нигерийски произход Фефе. Рапърът ще гостува в България за първи път и е изключително атрактивен. През 2010 записва френската версия на "Wavin' Flag" - сингъл, който доби грандиозен успех, избран за химн за Световната купа на ФИФА през 2010-а. Световните звезди ZAZ и Nouvelle vague са хедлайнерите на 18 юни, когато фестът приключва. Всички концерти са безплатни, напомнят от тамошната община, продуцент на събитието.
международна кариера. Досега нейни професори през годините са Александра Рапич, Люис Каплан, Михаел Фришеншлагер, Кристиян Алтенбургер, Евгений Шевкенов и Кшиштоф Вегржин. Носител на редица награди от международни конкурси - „Кончертино Прага“, „Проф.Дихлер
Виена“, „Гориция“ Италия, „Еуритмия“ Повелето, Италия, „Прома ла музика“ Австрия и др. През Октомври 2015 Мартина Мидл дебютира като солистка във Виенския Концертхаус.

Диригентът Евгений Шевкенов и най-успешната млада цигуларка на Австрия Мартина Мидл гостуват в Стара Загора на 13 май

Избрана програма от творби на Росини, Маскани, Сен-Санс и Бизе ще изпълни на 13 май, от 19 часа оркестърът на Старозагорската опера под диригентството на именития Маестро Евгений Шевкенов със солист младата 20 годишна австрийска цигуларка Мартина Мидл. Ще прозвучат увертюра от операта „Севилският бръснар” на Росини, любимото „Интермецо” от операта „Селска чест” на Маскани, „ХАВАНЕЗА“ за цигулка и оркестър на Камий Сен-Санс и „Кармен сюита” 1 и 2 от Жорж Бизе.

Евгений Шевкенов е роден през 1971 година в Пловдив. От 1994 година живее във Виена, от 2000 е почетен гражданин на Република Австрия за извънредни постижения в областта на изкуството и културата. Концертирал е като солист и диригент в близо 40 страни, в най-престижните зали по света като Музикферайн и Концертхаус във Виена, Карнеги хол Ню Йорк, Беяс Артес Мексико сити, Метрополитен Токио, Осака симфони хол, Пещи Вигадо Будапеща, и т.н.
Професор по цигулка в Консерватория „Рихард Вагнер“ и „Wiener Musikseminar“. Председател на Комитета за Култура на Vienna Economic Forum.

Мартина Мидл е родена в Тулн, Австрия през 1996 година. Започва да свири на цигулка на 6 години. Понастоящем вече утвърдена като най-успешната млада цигуларка на Австрия, с активна международна кариера. Досега нейни професори през годините са Александра Рапич, Люис Каплан, Михаел Фришеншлагер, Кристиян Алтенбургер, Евгений Шевкенов и Кшиштоф Вегржин. Носител на редица награди от международни конкурси - „Кончертино Прага“, „Проф.Дихлер

Виена“, „Гориция“ Италия, „Еуритмия“ Повелето, Италия, „Прома ла музика“ Австрия и др. През Октомври 2015 Мартина Мидл дебютира като солистка във Виенския Концертхаус.