31.03.2016 г.

След девет години кръстиха площад на летецът-герой Христо Костакев

Кметът на Старозагорските бани Станчо Станчев и Николай Лазаров, внук на асът Костакиев по време на тържеството. До тях са членове на дружество „Традиция” с униформи от 40-те години на миналия век
От вчера, 30 март, когато се навършват точно 72 години от подвига на заралията подпоручик (посмъртно произведен в чин полковник) Христо Костакев, централният площад на Старозагорските минерални бани официално вече носи името на героя от Военновъздушните сили на Царство България Христо. На тази дата, защитавайки родното небе, старозагорският ас сваля две „летящи крепости” „Б-24”, за което, според стандартите на Въздушните войски му дава шест въздушни победи. При атаката, от отломките е засегнат и неговия самолет, който успява да приземи аварийно.
Решението за именуването на площада е взето от Общинския съвет на Стара Загора през 2007-ма, но по необясними причини досега изпълнението му се бавеше. Благодарение на ПП „Нова сила” и лидерът й Тихомир Томов това закъсняло решение влезе в сила. На церемонията бе и Николай Лазаров, внук на летеца Христо Костакев, участвал в битката с англо-американските въздушни сили над София, който разказа какво си спомня за своя дядо.
Сред официалните гости бяха председателят на старозагорския Общински съвет Емил Христов, Антон Сираков – националният лидер на ПП „Нова сила”, осем ветерани от Втората световна война, двама от които летци от випуска на Костакев.
Много от ораторите припомниха терористичната тактика на англо-американците, хвърлянето на избухливи писалки и играчки, които са осакатили много български деца и други военни престъпления, извършени от победителите. „Затова ние сме длъжни да отдадем дължимото на нашите герои, а не да правим паметници на убийците на мирни граждани, какъвто има в столицата” – казаха от трибуната участници в тържеството. Тези несъвместима с налаганите евроатлантически ценности думи, не се харесаха на част от официалните лица – председателят на Об.С г-н Христов и началник щабът на Тунджанската бригада подп. Манолов дискретно се оттеглиха.
На 17 април се навършват 72 години от гибелта на бойният другар на Христо Костакев – поручик Веселин Рачев – също участвал в битката в небето над София. На този ден гробът и паметната плоча на героя на Въздушните войски на Царство България ще бъдат възстановени със средства от дарителска кампания. Тя е проведена по инициатива на Николай Лазаров (внукът на Костакиев) и лидера на „Нова сила“ Тихомир Томов. Гробът на летеца-изтребител поручик Рачев се намира в гробището на Стара Загора.

30 бона са събрани за паметник на Рейгън в столицата

Паметник на американския президент Роналд Рейгън ще бъде издигнат на входа на Южния парк в София, съобщава "Дарик". Очаква се това да стане факт още през септември.
В момента се провежда конкурс за избор на изпълнител, а на 22 април трябва да стане ясно кой ще оглави проекта. За цялостната работа по монумента са отделени близо 30 000 лева, събрани от дарения.
Всъщност идеята за подобен паметник не е нова, но се е забавила доста с годините, отчете  Константин Арабаджиев, председател на гражданска инициатива за създаването на монумента.
Паметникът ще бъде изграден на главната алея на парка, кръстена през 2011 г. на Рейгън.  Оттогава е и разрешението на Столичния общински съвет за поставяне на паметник, а след това получава одобрението на тогавашния главен архитект на столицата Петър Диков.
Засега не е напълно ясно как точно ще изглежда бюст-паметника, тъй като победителят в конкурса ще бъде обявен до месец.
Чудно е, че в страната ни, покрай завихрилата се инициативност за строеж да паметници се одобряват все по чудновати идеи, които хващат дикиш. Чудно е, какво общо има Рейгън с българската история и за какви негови заслуги към страната се прави този монумент? На както се казва, на столичани да им е честито.

Дарителски билети пускат за полуфинала Берое – ЦСКА

Берое ще приеме ЦСКА в първи полуфинален двубой от турнира за Купата на България на 6 април. Началото на мача е от 19:15 ч. на стадион „Берое“. За този двубой НЯМА да има предварителна продажба на билети. Пропуските ще се продават единствено и само в деня на мача на всички шест каси пред стадиона от 10 часа сутринта до края на срещата.
Цените на пропуските са 7 лв. за всички привърженици. Билетите за VIP зоната са по 30 лв. За VIP-а ще се продават и билети по 10 лв., които са единствено за лица до 18 г.
Ще има и специални дарителски билети по 10 лв. Дарителските билети важат за еднократен вход на съответния двубой, а паричната разлика от стандартната цена за мачовете ще отива във фонда за предстоящия празник на „Берое“. Билетите са предназначени за фенове на “Берое”, които искат да се включат в дарителската кампания за юбилея на клуба, без да се налага да ходят до банка или да превеждат средства по друг начин. Със закупуването на билета –  3 лв. от себестойността му отиват директно като дарение.
Местата посочени на билета няма да се спазват!
Входът за деца до 12 години ще влизат свободно.
В деня на мача (6 април) всички 6 каси пред стадион „Берое“ ще отворят в 10 часа. Касата на северозападния вход НЯМА да работи!
Всеки желаещ ще има възможност да закупи максимум 5 броя билети. Те НЯМА да важат за сектор „Гости“ и няма да бъдат допускани от системата на тези входове!

Билети за сектор „Гости“ – за организираните привърженици на ЦСКА ще получат предварително определена бройка билети, а останалата част ще бъде пусната в продажба пред сектора за гости в деня на срещата. Там ще работят две каси, на които ще се продават билети единствено на привърженици от гостуващия отбор.

Отново издават на български творчеството на Габриел Гарсия Маркес

38 години след последното издание на великия роман на Габриел Гарсия Маркес "Сто години самота", епичната сага за семейство Буендия пак излиза на български. Преводът отново е на Румен Стоянов. Агентите на латиноамериканския писател, който почина на 17 април 2014 г., са подновили договора си с Лъчезар Минчев. Причините за временното прекратяване на деловите отношения така и не станаха ясни.
Вероятно тогавашната агентка на Маркес - митичната Кармен Балселс, която приживе представлявеше Пабло Неруда, Марио Варгас Льоса и други титани - е имала сложни претенции. През 98-а "Народна култура" пуска "За любовта и други демони" в ужасен полиграфически вид, а текстът е пълен с грешки. Това води до повече от десетгодишна забрана за издаване на шедьоврите на Маркес у нас. В онези времена "Сто години самота" стигаше на черно до 100 лева. Той е преведен на 37 езика и е продаден в над 30 милиона копия.
Това е единственият роман на колумбийския писател, който не е филмиран. До последно създателят на магическия реализъм отказва да продаде правата за голям екран.
Сега Лъчезар Минчев е готов и с ново издание на "Любов по време на холера". Историята на непоправимия любовник Флорентино Ариса излиза на български през 1987 г. в превод на Тамара Такова. Минчев пусна на родния пазар "Дванайсет странстващи разказа" през 2011-а.
Малко след това пак той зарадва ценителите с краткия роман "За любовта и други демони". Всички се надяват, че най-накрая ще се появят и "Спомени за моите тъжни проститутки" - последното голямо литературно произведение на Маркес от 2004-а. Историята на 90-годишния журналист Ел Сабио беше екранизирана с Джералдин Чаплин, а в адаптацията на сценария участва и Жан-Клод Кариер.

1,3 милиона лева са осигурени за ВиК мрежата в „Три чучура - север“

Министерството на регионалното развитие и благоустройството осигурява 1,3 млн. лв. за изпълнението на проект за реконструкция на водопроводната мрежа в квартал „Три чучура - север“ в Стара Загора.
С тези средства ще бъде подменена изцяло 2 570 м водопроводна мрежа в квартала, която е компрометирана и остаряла, съобщи кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който днес подписа споразумението за отпускане на средствата с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.
Срокът за изпълнение на проекта е до края на годината, а в момента тече процедура за обявяване на обществена поръчка за изпълнител на обекта. Ще бъдат подменени и проблемни участъци от канализационната мрежа. Предстои и основен ремонт на улиците в квартала през следващия програмен период на правителствената програма „Региони в растеж“.
МРРБ е предвидило 23 млн. лв. в бюджета си за тази година за целеви инвестиции в общинска инфраструктура, съобщи днес по време на пресконференция министър Лиляна Павлова.

29.03.2016 г.

На 30 март именуват площада на Старозагорските бани на пилота-герой Христо Костакев

На 30 март от 12 часа е официалната церемония за именуването на площада на Старозагорските минерални бани на героя-пилот Христо Костакев. Инициатор е старозагорската структура на ПП „Нова сила”, като ще присъстват представители на патриотични организации и ветерани от Втората световна война. За гражданите, които искат да присъстват на събитието е осигурен транспорт. Автобусът тръгва в 11 часа, от паркинга до Стария театър. Поручик Христо Василев Костакев е  роден на 9 април 1919 г. в Стара Загора. Роден и възпитан в скромно учителско семейство, Христо Костакев завършва е отличие гимназия в родния си град.
През 1939 г., успешно издържал конкурсен изпит, е приет за летец всред бъдещите офи­цери от ВНВУ в София. На 30 март 1944 година той сваля в един въздушен бой две въздушни крепости „Б-24”, защитавайки родното небе, за което му се присъждат шест въздушни победи и е награден с орден „За храброст” ІV степен. През 1946 г. той е уволнен от авиацията по разпореждане, вместо силите и опитът му да бъдат използвани при обучението на новите авиаторски кадри.
Почти забравен от обществеността, от години бо­лен в родния си град, Костакев умира на 19.6.1994 г., без да узнае, че на 6 май с.г. заради бойните му заслуги е повишен в звание „полковник" от запаса. Сега защитникът на родното небе отново излиза от принудителната анонимност, налагана по политически съображения десетилетия наред.
73 години след подвига му, той получава малка част от признанието, което заслужава.

Вечна слава на героите!

Американска компания в автомобилния бранш открива нов завод в Пловдив

В Стара Загора бе инвестирано в създаването на нов индустриален парк, и това стана преди години. В началото на 2016-а обявиха, че голям инвеститор ще се настани трайно в града на липите. После всичко се забрави, или поне повечето заралии не си спомнят за тази хвалба. Как се процедира в други градове, с които уж се мери Зарата?
Втори завод на американската компания „Сенсата България” ще бъде открит в град Пловдив на 8 април, съобщиха от фирмата.
В построяването на завода са инвестирани близо 40 млн. долара, застроената площ е общо 68 000 кв. м. Фирмата планира в рамките на две години да открие общо 1500 нови квалифицирани работни места.
От компанията са избрали Икономическа зона „Тракия” заради  отличната гео-локация и добре развитата инфраструктура.
Компанията Сенсата Технолоджис е световен лидер в производството на сензори за автомобилната индустрия и стъпи в България през 2011 г. Тогава тя купи белгийската Sensor-Nite от групата ELEX за 225 млн. евро. Първият завод действа в Ботевград, където се произвеждат температурни сензори за гиганти като Фолксваген, Даймлер, Волво, Фиат и Дженерал Мотърс.

Там работят 1850 души заедно с бизнес центъра в София, където има инженерингов екип и организация за обслужване на европейски клиенти. За тази година в Ботевград са направени близо 15 млн. щ.д. инвестиции и към днешна дата там се произвеждат десетки милиони датчици годишно. С откриването на завода в Пловдив, страната ни ще стане един от основните двигатели на Сенсата Технолоджис в световен мащаб.

Феновете на нож срещу ръководството на Берое

Стогодишнината на старозагорския футбол се готвят да отбележат, под мотото: „100 години светът е Берое”. Тази наглед общоградска и патриотична кауза би трябвало да обедини всички в града на липите. Да, ама не! Феновете се разгневиха на ръководството и с декларация обявиха, че повече няма да го подкрепят. Логичният разрив дойде късно, снощи.
Декларация от НФК Берое и активно подкрепящите отбора фракции: Rakia Power Beroe, Green Vandals, CP12, Zara Front, Varna Group и Ultras Beroe: Ръководството на НФК Берое Стара Загора и гореизброените фракции, на среща тази вечер, решихме да поискаме оставките на ръководството на ПФК Берое в лицето на: г-н Илко Русев, Наско Шилигарски и Иван Колев! Причините за това наше решение са неспособността и нежеланието за адекватно управление на вековен клуб, какъвто е Берое! Поведението на по-горе изброените фигури в ръководството на ПФК Берое спрямо поредно ръководство на фен клуба отдавна се е превърнало в погубващ рецидив!
Още на първата си среща със сегашния Управителен съвет на НФК Берое г-н Илко Русев заяви, че не желае да е на поста, който заема, НО ТАКА СЕ НАЛАГА! Да заемаш поста президент на ПФК Берое Стара Загора навръх стогодишнината на клуба е първо чест, второ отговорност и трето работа. За вас, господа, обаче явно работата за отбора стана неприятно задължение, тъй като отдавна не е нито чест, нито отговорност!
Какво направихте за стогодишнината, господа? – Оставихте общината да ви свърши цялата работа. Защо? – Защото така е по-лесно. Само да ви припомним, че взимате не малки заплати за стандарта на България, за да вършите работа! Само да ви питаме, колко мача имате, гледани на Берое този сезон, или по-конкретно, колко изпуснахте? Доста са май, а? А за мачове на децата от школата въобще да питаме ли? С какво се опитвате да привлечете хора на стадиона? Идвали ли сте на касите на стадиона половин час преди мач? Хората си тръгват, защото не им се чака по един час на единствената работеща каса. В началото на сезона не обявихте цел, защото футболистите ни в съблекалнята я определяли! В коя фирма работник сам определя какво се изисква от него?! Липсата на комуникация от ръководството към активно подкрепящите фенове доведе до ред проблеми, свързани с нашата работа по организацията за стогодишният юбилей. Връхна точка в отношенията ни бяха днешните ви приказки по наш адрес – цитираме думите на Илко Русев по повод желаната от нас среща с вас на 28.03.2016 г. “Нямам време за тях, да правят каквото си искат”. Е, отсега нататък ще правим каквото си искаме! Пожелаваме ви спорна работа, но не и начело на ПФК Берое! Чао!”

Берое има стабилно финансиране, обигран отбор и все по-малка конкуренция, след отпадането на отбори като ЦСКА и столичния „Локомотив” от елита. Кога, ако не сега, беройци имат възможност да преследват големи цели? Обаче цел няма! Критики също, пази Боже, нямаше доскоро. Сега вече феновете се сещат, че могат да потърсят сметка. И взеха да виждат абсурдната ситуация…

Виртуозният цигулар Антон Сяров с концерт и открит урок в Пловдив

Великолепната музика на Антон Сяров ще чуем за първи път на живо в Пловдив на 30 март 2016 г. в рамките на  шестото издание на “Камерна сцена Пловдив”. За пловдивчанина, който покори международните подиуми с цигулката си, това е дебют пред българска публика. Концертът е от 19 часа в Първо студио на Радио Пловдив. Сяров, в компанията на унгарския пианист Стив Синко, ще представи албума си “Ноктюрно в синьо”, който излезе съвсем наскоро.
На 31 март от 15 часа в зала 1 на АМТИИ Сяров и Синко ще имат среща, открит урок тема „Въведение в света на импровизацията“ и представяне на албума си и пред студенти в академията.
Цигуларят и композитор Антон Сяров живее вече повече от 20 години в Германия. Има изключително успешна музикална кариера, добре познат на международната сцена.

Стив Синко е преподавател по джаз пиано и ансамблова музика в Университета за музика, драма и медии в Хановер. Професионалните му търсения в продължение на десетилетия са насочени към съвременния джаз - от бибопа до най-модерните тенденции в свиренето. В този широк диапазон Синко получава признание като виртуозен изпълнител, чийто стил се сравнява с тези на Бъд Пауъл и Чик Къриа.

28.03.2016 г.

Quarto Quartet и Akaga представят денс-проекта LIBIDO на 17 май в НДК

Libido Project e екстравагантна комбинация от соул, фънк, джаз,
фюжън, DJ бийтове и секси женски вокали



За първи път в България меломаните ще могат да чуят и видят музикален проект с неочаквана колаборация от класическите музиканти от Quarto Quartet и група Akaga. Те ще се съберат на 17 май в зала 1 на НДК. В проекта са включени още куп интересни изпълнители и много пролетно настроение.
Проект Libido е нов и различен по звучене, настроение и емоция денс проект. Голяма част от програмата в него ще се състои от напълно нови, специално замислени и създадени от Quatro & Akaga денс-парчета.
 “За 17 май подготвяме абсолютно нов поп-денс продукт в Зала 1 с един супер-професионален екип от музиканти и приятели”, споделя с ентусиазъм Иван Пенчев, лидер на Quarto Quartet
“С настъпване на лятото и слънчевото време вярваме, че хората ще имат нужда точно от един цветен и енергичен Libido Project”, добавя Краси от Акага.

На сцената, заедно с Quarto и Akaga ще бъдат DJ Borsche с неговите вълнуващи бийтове, Мишо Шишков с мулти-инструментално включване и прекрасни секси женски вокали.

„Икарите” за първи път бяха съпътствани с протести

Съюзът на артистите в България раздаде годишните си награди "Икар" тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" по случай Международния ден на театъра - 27 март.  Празничният спектакъл беше озаглавен "Театър без граници".
"Лив Щайн" от Нино Харатишвили на Крис Шарков в Малък градски театър "Зад канала", копродукция с фондация "Аполония", спечели "Икар - 2016" за най-добър спектакъл.
За главната роля в представлението статуетката е за актрисата Анастасия Лютова
Леонид Йовчев бе отличен за главна мъжка роля за "Малдорор" по Лотреамон на Ани Васева и театралната група "Метеор", и за Гео Милев в "Гео" по Христо Карастоянов на Иван Добчев в Народния театър.
"Икар - 2016" за режисура е присъден на Явор Гърдев за две постановки в НДК - "Квартет" по Хайнер Мюлер и "Чайка" от Чехов в театър "Азарян".
Награда "Икар" за чест и достойнство е посмъртно за актьора Петър Попйорданов-Чочо, а
за изключителен творчески принос към българския театър - на актрисата Илка Зафирова
Самата тя сподели преди церемонията, че се чувства весело и тъжно. „В смисъл весело – много ми приятно, че така високо е оценен трудът ми, а тъжно ми е, че разбирам, че това е вече към края”, каза тя.    
„Икар“ за педогически принос: получиха Надежда Сейкова и Николина Георгиева.
"Аз изпитвам голямо възхищение към министъра на културата Вежди Рашидов като скулптор", заяви Валентин Ганев ("Икар" за второстепенна мъжка роля). "Изкуството на скулптурата обаче е свързано с отнемане - на късове от каменния блок. Не прилагайте законите на скулптурата към театъра, г-н Рашидов!", призова актьорът. 
Ето и останалите отличени:
Второстепенна женска роля: Касиел Ноа Ашер, Лилия Маравиля, Красимира Кузманова и Стефка Янорова за ролите си в „Театър, любов моя“, режисура Касиел Ноа Ашер, театър „199“.
Второстепенна мъжка роля: Валентин Ганев за образа на Никола Гешев в „Гео“, режисура Иван Добчев, Народен театър.
Дебют: Мила Люцканова и Боряна Братоева за образите на сестри Палавееви в „Сестри Палавееви“, постановка Елена Панайотова, драматичен театър Пловдив.
Съвременен танц и пърформанс: Иво Димчев за спектакъла си „Опервил“, театър „Азарян“, Национален дворец на културата и „Фейсбук театър“, Мозей.
Драматургичен текст: „Семеен албум“ на Малин Кръстев.
Авторска музика: Константин Цеков за „Последен квартет“ от Ярон Зилберман, Драматично-куклен театър – Враца и театрална работилница „Сфумато“.
Сценография: Марина Райчинова за „Евридика в подземния свят“ от Сара Рул, реж. Стайко Мурджев, драматичен театър Пловдив.
Майсторско техническо осъществяване: „На ръба“, авторски спектакъл на Александър Морфов, Народен театър.
Цирково изкуство: Иво Сивков и Мария Косоребрикова от цирк „Балкански“.
„Златен глас“: Николай Николов за сериала „Черния списък“. 
Критически текст: Йоана Спасова-Дикова за книгата „Мелпомена зад Желязната завеса“.
Вариететно изкуство: Трупа „Росиели“.
Докато номинираните и наградените с ”Икар” влизаха тържествено в сградата на театъра, техни колеги с транспаранти „Оставка” протестираха срещу политиката на Министерството на културата и поискаха повече субсидии за култура. 
„Празникът на театъра е нещо велико за всички, които се занимават с това изкуство. Просто бихме искали това нещо да бъде ценно и за всички останали в нашата държава, защото мисля, че изкуството е това, което ще спаси духа на нацията. Затова сме тук, защото искаме да променят отношението си към културата в България”, каза Параскева Джукелова, която също беше с бяла лента пред Народния театър. Според нея отношението най-вече на властимащите е като към „някакви хора, които са маргинали, които не се занимават с нещо, което е важно”. „А според мен освен здравеопазването и пътищата е много ценно да се грижим за духовното израстване на хората в нашата държавата”, каза тя.

Творците пред театъра се обединяват от идеите на „Пакт за култура“. В подписка до институции те настояват за приемане на въпросния пакт, който предвижда 1 процент от брутния вътрешен продукт да се влага в културна дейност, изпълнение на 10-процентното отчисление за култура по Закона за хазарта и преструктуриране на ресорното министерство.

25.03.2016 г.

Емигрантите за знания ще стават все повече

Кой не разбра, че царят е гол?

На 14 март в Стара Загора представиха възможностите за обучение, които предлагат руските университети. Българите имат запазена квота от 190 места, като условията са много добри. Със сигурност много наши младежи ще се възползват от това. На Запад наплива към техните ВУЗ-ове също е голям, въпреки че разликата в стандарта носи сериозни финансови усилия за близките на нашите студенти. Така все повече нашенци избират да се дипломират навън, и голяма част от тях няма да се върнат. Заради същите мотиви, които са ги накарали да учат в странство – че всяка сфера на обществения ни, културния ни и икономическия ни живот е объркана тотално.
Същевременно броя на родните университети и колежи е над 70, показва бърза справка в интернет, а вероятно е и те да са повече. Кандидатите са по-малко, отколкото на обявените места. Приемат без изпит, но какво качество дават? Отговорът бе обобщен в изказването на един студент по БНТ, който си стяга багажа за Англия: „Учим по стара методика и такива неща, които не се прилагат в съвременната архитектура! В Студентски град няма нито една библиотека, а има стотици кръчми…Какво да правя тук?”
Във все повече родни университети въвеждат часове за изучаване на…български език!!!

След Великотърновския университет и НБУ, Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград е третият у нас, който смята да дообразова студентите си в тънкостите на родния език. Висшето училище ще въведе допълнителни часове по писмена и говорна култура. Причината е, че все повече от младежите са неграмотни?! Логично е да се запитаме, какво са учили в училище? Да не говорим за малцинствата, които е възможно и да не говорят на официалния език, но да завършат основното си образование и да се дипломират.
От университетите посочват, че масово студентите не знаят елементарни правила от българския език. Затова е планирана нова специалност, в която първокурсниците да наваксат пропуските от училище. Тя ще е с хорариум 30 часа и ще започне да се изучава от началото на следващата учебна година. Ще бъде свободноизбираема и ще може да бъде избирана от всички студенти. Ами до четвърти клас е забранено учениците да повтарят. Не чете, не пише, но минава…Е как пък ще навакса в пети клас, това, което не знае от предните четири години? Да не говорим, че има училища, в които, през ХХІ век, има слети паралелки. Това ще рече, че първолаците и четвъртокласниците учат заедно, така както са правили нашите предци през Възраждането. За какво качество да говорим?
Младежът по телевизията изпълни ролята на детето в Андерсеновата приказка, каза че Царят е гол!  Кой трябва да разбере тази истина? Академичните ни мъже и жени, които трябва първи да искат реформа, с минимум 50 на сто закриване на нароилите се ВУЗ-чета, промени в основното образование, покриването на определен обем от знания и повтаряне на класа, ако не е изпълнено последното изискване. Така парите ще отиват само там, където има нормален учебен процес и се прави наука. Защото количествените изменения ВИНАГИ ВОДЯТ ДО КАЧЕСТВЕНИ – ни учеха едно време на диалектика. А сегашното качество е видно от хилядите българи. Умните ни младежи избират по-доброто, а то е навън. Засега това е най-често при студентите, но ако върви така, скоро ще бягат и тези ученици, които имат тази възможност. Всъщност, някои вече го правят.

Двумисълта на съпричастни папагали

Атентатите в Брюксел отприщиха отново вълна от съпричастност, според любимите ни медии, а иначе – заляха ни отново с обичайните клишета. „Ударено е сърцето на Европа”, „Атентат в сърцето на Европа” и още десетки клонирани заглавия описаха станалото в „сърцето”. Тук възниква логичния въпрос – щом Брюксел е сърцето, България кой анатомичен орган е? И този въпрос бе зададен, но само в социалните мрежи. Да се чуди човек, че още има останали мислещи хора. Във фейсбука обаче също имаше съпричастност на килограм. Обичайните Je suis français, Je suis parisien, се прекопираха в Je suis de Bruxelles и снимките вече бяха декорирани с цветовете на белгийското знаме. Добре, ама защо нямаше след серията терористични атаки в Турция - Ben Türk'üm (аз съм турчин). Защо никой не се сети да бъде съпричастен, когато избиваха християните в Сирия, когато от терористи бяха убити руски граждани или при клането в Уганда?
Причината е проста, като механизма е много добре описан във великолепната книга на Оруел „1984”. Там, в речника по ангсоц се прилага един основен принцип, този на двумисълта. В него има многофункционалния израз ПАТКОРЕЧ. Етимологията на думата идва от крякането на патица, но при употребата й от политическия противник означава глупост, от правилния политически обект обаче означава че той е красноречив. Долу-горе по тази схема се прави и съвременната политкоректна попаганда.
Щом има атентат веднага се започва с това, че сме в състояние на война, но няма да се предадем и ще защитим нашите ценности. Какви са точно, не се уточнява. Службите разбира се започват спецоперация не само там в Брюксел, но и у нас (край НДК и в метрото). Готови са и да отвърнат на удара, като бомбардират Ирак, Сирия, Афганистан и другаде по света. Защото ни казват, че армията ще разгроми терористите. Само че те отдавна живеят между нас, европейците, като приемаме и още мигранти, които също могат да се включат в редиците им. Тях как ще бомбардират и къде – в предградията на Брюксел и на Париж ли? Врагът тук съвсем не е така ясен, колкото е да речем – Русия, която също бори тероризма, но по „неправилния начин”. Тамошните терористи, според руснаците, често са борци за свобода и нашите ценности, според правилно ориентираните медии-папагали. Например и днес има правителство в изгнание на република Ичkерия, т.е. на Чечня. Те си действат съвсем легално и редовно присъстват в емисиите на „демократичните” радиостанции. Украинското правителство пък излиза, че има пълното право да избива всеки свой гражданин, който е руснак или проруски настроен. Когато опълченците им отвърнат със същото са сепаратисти, терористи и в най-добрия случай бунтовници.
Обичайните русофоби се перескундят, че руснаците не успели да разгромят ИДИЛ. Защо обаче Запада не може с години да се справят с този проблем, след като вече имат сума победи в Либия, Ирак, Афганистан…И защо сирийци и други мюсюлмани бягат в Европа, а не в по-близките им страни, например в тези от Персийския залив, с които имат много повече общо и като култура, и като вяра. А те също съвсем не са бедни, дори напротив. В същото време, ЕС подписва, полутайно най-различни споразумения със САЩ, с което от досегашното положение на полуколония скоро съюза ще се превърне в пълна колония. Например прословутото трансатлантическо търговско споразумение. С много усилия, не на нашите представители в Евросъюза разбира се, излезе частична информация за него. Основната идея е страните да бъдат напълно подчинени на волята на големите транснационални корпорации. Във великолепния филм на Костурица – „Марадона”, показват един много интересен момент. Същата оферта Щатите правят и на страните в Латинска Америка. На голям митинг в Ла плата, южноамериканците празнуват провала на контракта. Марадона и Чавес, Ево Моралес и другите, обясняват защо са против: „Щатите искат да вземат това, което не е тяхно, да ни купят за една заплата. Няма да стане!”. В Северна Америка се подписва такъв договор, като Канада и Мексико вече са изцяло на разположение на корпорациите. Там няма такива лидери, а може би, няма такива и в Европа! Както пеят „Рамщайн” – „…всички живеем в Америка”, разбирайте, всички трябва да живеят заради САЩ… „Битката” за Европа продължава, но краят остава неизвестен…

24.03.2016 г.

„Чарли Чаплин без грим“ е новата биографична книга за звездата, написана от Питър Акройд

И до днес, повече от сто години след първия си филм, Чарли Чаплин е едно от най-популярните лица на Холивуд, с милиони почитатели по света. Новата му биография е изпълнена с интересни, неизвестни досега скандални факти. Детството му, преминало в сиропиталище, е като роман на Дикенс.
Но въпреки всичко момчето с циганско потекло стига до „Оскар“. Неистовият талант и работоспособност се редуват с безброй любовни авантюри. Накрая го укротява три пъти по-младата му, четвърта поред съпруга Уна О`Нийл, майка на осемте им деца.
 От блясъка на златната ера за Чаплин до мрачните скандали около името му в САЩ има една крачка. Той е принуден да напусне Америка и намира спокойствие в последния си пристан – швейцарския град Веве.
Новата биография „Чарли Чаплин без грим“ на Питър Акройд, която се появява у нас с клеймото на издателство „Слънце“, бе приета като скандална, едва ли не дегероизираща митичния образ на иконата на филмовата индустрия
Кога Чарли Чаплин става най-известният човек на света и защо? Защо Чаплин е казвал, че е „известен в някои части от света сред хора, които никога не са чували за Иисус Христос”? Каква е истината за безбройните му любовни авантюри – с Лита Грей, с Ребека Уест – метресата на Хърбърт Уелс, с актрисата Полет Годар? Какво трябва да изтърпи последната му съпруга Уна О’Нийл? Защо Питър Богданович не успява да заснеме биографичен филм за Чаплин? Това са много малка част от потулените или малко известни моменти в живота му, на които е даден отговор в книгата.
Питър Акройд се превръща в литературен детектив, който чете между редовете на автобиографията на Чаплин. Съпоставя всичко с изявления на ключови фигури в живота на актьора и не се страхува да описва неудобните моменти. Например какъв по произход е Чарли Чаплин? Как да се установи кога е роден, след като липсва акт за раждане? Самият Чаплин споделял пред приятели: „Всъщност, не знам кой е биологичният ми баща“. Със сигурност обаче познава майка си – Хана, която е имала много любовни авантюри и в последствие постъпва в психиатрична клиника
           
Самият Чаплин признава: „Да се съди за морала на нашето семейство чрез общоприетите норми е толкова погрешно, колкото да се сложи термометър във вряла вода“. Питър Акройд не подминава и етническия произход на Чаплин. Често са се изказвали предположения, че той има еврейска кръв, което актьорът отричал с думите: „Нямам този голям късмет“. Със сигурност обаче Чаплин има циганска жилка, което става ясно от едно писмо.
Възрастните приятели на Чаплин твърдели, че майка му е циганка. Самият той говорел свободно жаргона на английските цигани. По-големият му син Чарлс-младши пише в мемоарите си: „Баща ми беше винаги извънредно горд с тази гореща, циганска кръв“. Другият му син, Сидни Чаплин, пък се жени за ромка.
           
ЗА АВТОРА
Питър Акройд, роден на 5 октомври 1949 г., е английски биограф, романист и критик с интерес към историята и културата на Великобритания. Носител е на наградите „Съмърсет Моъм“ и „Уитбред“, присъдени му за високи литературни постижения, изискан и неповторим стил, и най-вече за дълбочината на неговите проучвания. Автор е на биографиите на Уилям Шекспир, Уилям Блейк, Чарлс Дикенс, Т. С. Елиът, сър Томас Мор и много други популярни исторически личности.

Той е избран за почетен член на Британското kралското общество и кавалер на Ордена на Британската империя.

Новото издание на кинофеста „Златната липа“ ще бъде от 28 май до 1 юни

Българското кино ще има силно присъствие в IV-то издание на престижния филмов фестивал, разкри неговият основател, режисьорът Магдалена Ралчева

Четвъртото издание на вече утвърдения български кинофестивал „Златната липа“ отново ще постели „червения килим“ в Града на липите – Стара Загора, от 28 май до 1 юни под егидата на Община Стара Загора. За поредна година старозагорци и гостите на града ще имат възможността да гледат най-новите и качествени европейски филми и да посетят всички съпътстващи фестивала събития напълно безплатно. За пет дни Стара Загора ще се превърне в културен център от европейски мащаб.
„Златната липа“`2016 ще представи богата програма, увличайки почитателите на седмото изкуство в пъстър калейдскоп от филми с различна тематика и жанр. Филмовият маратон ще представи в петте фестивални дни близо 50 филма от 16 европейски страни. Всички включени в конкурсната и извънконкурсната програми филми са създадени през последните 2 години. Някои от тях дори ще направят премиерите си по време на „Златната липа“. Силен акцент в четвъртото издание ще има българското кино, разкри основателят на фестивала, кинорежисьорът Магдалена Ралчева. Посетителите ще имат възможността да видят преди всички много интересни български заглавия, част от които изпреварват официалните си кинопремиери. Такъв беше случая с участието на новия български филм „Събирач на трупове“ в миналогодишното издание на „Златната липа“, чиято официална премиера по кината се състоя през 2016 г., едва преди около седмица. Ще бъдат представени и интересни документални и късометражни филми на утвърдени и млади български режисьори.
Заедно с прожекциите ще се проведат много съпътстващи събития – срещи с именити актьори, представяне на книги, откриване на изложби и други интересни прояви. За пореден път „Златната липа“ ще събере в Стара Загора популярни български и чуждестранни актьори, както и режисьори, продуценти, артисти и кинотворци.
Всички прожекции по време на Международния филмов фестивал „Златната липа“ ще бъдат с „вход свободен“ в концертната зала на Държавна опера Стара Загора и в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Очакваме Ви!

Затварят заради ремонт старозагорски улици през уикенда

Поради извършване на ремонт на северното платно на бул. „Цар Симеон Велики” в участъка от бул. „Св. Патриарх Евтимий” до ул. „Ангел Кънчев”, на 26 и 27.03.2015 год. /събота и неделя/ движението на личен, обществен и договориран транспорт и на МПС-та извършващи транспорт за собствена сметка ще се осъществява по обходен маршрут, както следва:
за движещите се от запад на изток по южното платно на бул. „Цар Симеон Велики“ , в участъка от бул. „Св. Патриарх Евтимий“ до бул. „Крайречен“.
за движещите се от изток на запад по северното платно на бул. „Цар Симеон Велики“, в участъка от бул. „Крайречен“ до ул. „Ангел Кънчев“, завиват на ляво по ул. „Ангел Кънчев“ и се включват на запад по ул. „Генерал Гурко“.
Спирка „Климент Охридски", находяща се на северното платно на бул. „Цар Симеон Велики”, ще се обслужва от временна спирка, разположена на ул. „Генерал Гурко".
Изпълнението на тролейбусна линия № 1 ще бъде преустановено за цитирания период.
Община Стара Загара се извинява за причиненото неудобство и призовава водачите на МПС да шофират с повишено внимание в указания участък и да спазват стриктно вертикалната пътна сигнализация.

23.03.2016 г.

„Прилив” е новото заглавие на ЕРА от поредицата „Северно сияние”

На 25 март (петък) в книжарниците излиза "Прилив" на Шила и Ролф Бьорлинд. Шведският
криминален роман е най-новото попълнение в скандинавската поредица на
ЕРА "Северно сияние".
Топла лятна нощ, 1987 г. Приливът скоро ще погълне плажа на остров Нордкостер, а тази вечер прииждащите води ще са необичайно дълбоки.
Под студената лунна светлина трима души копаят яма в пясъка, предназначенa за млада жена. 9-годишно момче, скрито зад пясъчна дюна, става неволен свидетел на убийството…
Детектив Том Стилтон ръководи разследването на тежкото престъпление, но усилията му са напразни. Самоличността на жертвата е неизвестна. Липсва мотив. Извършителите не са оставили следи…
24 години по-късно. Банда извършва брутални нападения над бездомниците в Стокхолм. Атаките са филмирани и публикувани онлайн. Общественото възмущение по случая изисква бързата намеса на полицията.
Междувременно престъплението на плажа остава все така неразкрито.
Оливия Рьонинг е амбициозен кандидат-полицай и скоро ще се присъедини към силите на реда. Едно от препятствията преди това е да разследва стар неразрешен случай…
Оливия избира убийството на остров Нордкостер и една от причините е, че покойният й баща е един от полицаите, работили по случая. Но докато преглежда документацията възникват множество въпроси и тя решава да издири Том Стилтон. Ала той сякаш е изчезнал безследно… Оливия няма друг избор освен да тръгне да го търси.
Така тя поема по опасен път, който ще я отведе до тайния свят на бездомници,  крупни бизнесмени, високоплатени компаньонки, видни политици и следи на другия край на земното кълбо.
„Прилив” е първа книга от поредицата на семейния писателски тандем и е посрещната с възторг от критици и читатели, а Шила и Ролф Бьорлинд добиват популярност като краля и кралицата на скандинавския криминален жанр. Правата на романа са продадени в 30 страни, по него се снима и 10-епизоден сериал.
Шила и Ролф Бьорлинд следват стъпките на големите шведски криминални автори, като създават критичен портрет на обществото, подплатен с майсторски изградена криминална интрига, умела смяна на гледните точки и динамичен кинематографичен стил. Добре изградените персонажи от различни обществени слоеве добавят допълнителни пластове към разрешаването на загадката, бавно разкривайки сложна и изпълнена с обрати сюжетна линия.

Шила & Ролф Бьорлинд са сценаристи на най-популярните шведски криминални филми и телевизионни сериали.

Рокерите откриха сезона на съборите

Около 200-300 рокери се включиха в традиционното мотошествие до Бачковския манастир по случай първа пролет, вчера.
Там те запалиха две свещички - една за себе си и една за мотора. Движението в Пловдив бе блокирано от ревящите мотори на „братята на вятъра”.
Домакин на първото събитие, което слага началото на рокерските събори бе пловдивското мотобратство “Вагабонтс”. Както всяка година, още от ранните часове ул. "Ген. Данаил Николаев" беше огласена от ревове на мотори. Рок банда забиваше за настроението на любителите на високите скорости и моторите. 
Традиционното рокерско шествие за Първа пролет обаче както обикновено причини затруднения в движението в Пловдив. 
От 9 до 12,30 часа беше спряно движението по ул. "Генерал Данаил Николаев" в отсечката между булевардите "Руски" и "Васил Априлов". 
От 12,30 до 13,30 часа имаше и временни промени в организацията на движението по булевардите „Васил Априлов", "България", "Цар Борис Трети Обединител" , "Найчо Цанов" и Асеновградско шосе, откъдето ще премине шествието.

Пълно с мотори беше и следобеда по пътя за Асеновград и Бачковo, както и в района на Бачковския манастир. 

България среща Уелс в решителен мач за Европейското футболно първенство

Европейската квалификация за младежи до 21 години между отборите на България и Уелс ще бъде излъчвана пряко в ефира на Радио Стара Загора в петък, 25 март, от 18:30 часа. Коментатори ще бъдат Чавдар Златев и Десислав Тенев. Мачът ще се играе на стадиона под Аязмото.
Това е поредният международен двубой на национален отбор, който ще се проведе в Стара Загора след европейското първенство за юноши до 17 години през май миналата година и множество квалификации на различни национални тимове. 
На 9 октомври 2015 г. възпитаниците на селекционера Антони Здравков победиха с 2:0 отбора на Армения на стадион "Берое". До момента в група 5 на европейските квалификации България заема четвърто място с актив от 9 точки, лидер е отборът на Уелс с 11. За европейското първенство, което ще се проведе догодина в Полша се класират победителите в деветте квалификационни групи, а четирите втори отбора с най-добри показатели ще играят в плейофи помежду си, за да определят последните два тима финалисти. 
В групата на селекционера Антони Здравков попадна и представител на "Берое". Това е десният защитник Емин Ахмед.
Ето и пълната група футболисти:
ВРАТАРИ: Георги Китанов (Черно море), Красимир Костов (Пирин Благоевград);
ЗАЩИТНИЦИ: Радослав Терзиев (Ботев Пд), Христофор Хубчев (Монтана), Пламен Гълъбов (Литекс), Стефан Велков (Славия), Мики Орачев (Левски), Емин Ахмед (Берое);

ПОЛУЗАЩИТНИЦИ И НАПАДАТЕЛИ: Никола Колев (Литекс), Димитър Велковски ( Локомотив Пд), Радослав Цонев (Левски), Милен Гамаков (Ботев Пд), Александър Василев (Лудогорец), Антонио Вутов (Козенца Калчо, Ит), Георг Илиев (Славия), Тодор Траянов (Пирин Благоевград), Юлиян Ненов (Дунав Русе), Георги Минчев (Литекс), Цветелин Чунчуков (Лудогорец), Бекир Расим (Черно море).

Общината преговаря за откупуването на частния дял на Търговската гимназия

800 000 лева ще струва на община Стара Загора, за да стане едноличен собственик на двора и сградата , използвана вече десетилетия наред за нуждите на търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“.
Вече е постигната договореност с пет физически лица, които са с признато право на собственост върху недвижимия имот в близост до идеалния градски център. Данъчната оценка на двора и триетажната сграда възлиза на 1 145 000 лв., а частта на физическите лица е в рамките на малко над 760 000 лева, съобщава kmeta.bg.
Закупуването на имота ще позволи общината да кандидатства по оперативните програми за цялостно саниране и обновяване на сградата.
Споразумението предвижда парите да бъдат преведени в рамките на две години след подписването на договора. Решението трябва да бъде взето на предстоящото редовно заседание на общинските съветници в края на месеца.
Отново във връзка с необходимостта да се кандидатства по оперативните програми от Министерството на образованието и науката прехвърлят на община Стара Загора цялата материална база на професионалната гимназия по ветеринарна медицина „Д-р Иван П. Павлович“.

Продажбата на АГ-комплекса се отлага, засега

Извънредното общо събрание на акционерите в старозагорската болница не взе решение за продажба на АГ-комплекса. Причината, единствената точка в дневния ред да бъде отхвърлена, е че представителят на държавата гласува „въздържал се", каза за Дарик д-р Живко Желязков, зам.-председател на Съвета на директорите. Той допълни, че има нередности в някои от документите и продажбата ще бъде гласувана на следващото събрание.
Предложението сградата да бъде обявена на търг с явно наддаване е на Съвета на директорите и ще бъде изпратено до Министерството на здравеопазването. Имотът е оценен за 5 191 630 лв. и ако бъде продаден със средствата ще бъдат погасени част от финансовите задължения на болницата. До края на годината АГ-комплексът трябва да бъде преместен в сградата на болницата.

22.03.2016 г.

Поли Генова представи „If love was a crime", с която ще се яви на Евровизията

БНТ представи песента „If love was a crime", с която Поли Генова ще участва на Евровизия 2016 през май в Стокхолм.
Във видеото към песента са използвани и кадри от хитовия сериал "Под прикритие", съобщават още от националната телевизия.
Зад създаването на "If love was a crime" (#ILWAC) стои международен екип от композитори и музикални продуценти - Борислав Миланов, Себастиан Арман и Йоаким Бо Персон, а в изпълнението на музиката се включи Теодосий Спасов.
През 2011-а Поли пак представя България на същия конкурс с песента „На инат”. На инат обаче конкурс не се печели. Нашите съевропейци харесват нещо като „Тату”, Кончита Вурс и други подобия. Затова вероятно Поли няма да постигне много…

Единствена на Балканите система за безкръвна диагностика на панкреасни и жлъчни пътища вече в Токуда

Уникалната технология SpyGlass DS дава възможност за щадящи биопсии и прецизна диагностика

Единствената в България и на Балканите система за безкръвна прецизна диагностика на панкреасни и жлъчни пътища от скоро е на разположение на отделението по Интервенционална гастроентерология в Токуда и първите успешни процедури вече са факт. Системата се нарича SpyGlass DS. Наименованието в превод означава малък телескоп, т.е. тя представлява апаратура, с която се увеличава многократно достъпа и възможностите за неинвазивни процедури за диагностика и лечение на заболяванията на горния тракт на храносмилателната система.
„SpyGlass e оборудване за холангиоскопия и панкреатоскопия – методи за директен ендоскопски оглед на жлъчните канали и панкреасния канал - разказва д-р Петко Карагьозов, началник на отделението по Интервенционална гастроентерология в Токуда. „Зад тези термини се крият редица високотехнологични щадящи за пациентите изследвания и терапевтични процедури. Системата позволява да диагностицираме много по-прецизно неясни стеснения, както и туморни процеси на панкреасните и жлъчните пътища посредством биопсии. По този начин можем да уточняваме бързо много сложни случаи и необходимостта от хирургично лечение.“ – обяснява предимствата специалистът.
Освен прецизна предоперативна оценка на панкреасния канал и жлъчното дърво, приложенията на SpyGlass DS включват още лазерна литотрипсия на големи камъни в жлъчния канал, изваждане на камъни от вътречернодробните жлъчни пътища и др.

Новото оборудване е изключително ценно при трудни за диагностициране пациенти, които често са обект на вниманието на гастроентеролози, коремни хирурзи и специалисти по образна диагностика. Една от най-сложните хирургия в медицината – тази на панкреаса, с подобна система ще бъде улеснена от максимално прецизна и неинвазивна видео диагностика. SpyGlass доокомплектова и надгражда т.нар. ERCP (ендоскопска ретроградна холагиопанреатография) на жлъчните пътища и панкреасния канал. По този начин отделението по Интервенционална гастроентерология в Токуда има възможност да изпълнява пълния обем от изследвания и процедури на стомашно-чревната система.

21.03.2016 г.

КАТ се готви да следи шофьорите със скрити камери

КАТ ще започне да снима колите за превишена скорост незабелязано, криейки камерите в кофи за боклук, рекламни коли и метални кутии за вестници.
Това ще стане със закупуването на 28 нови супермодерни подвижни уреда за контрол, съобщи в. "Телеграф".
Всеки от радарите струва около 55 000 лева, а общата цена на всички устройства е над 1,5 милиона лв.
Парите ще бъдат осигурени от фонд "Безопасност на движението", където постоянно се трупат суми от платени от нарушителите глоби.
Поръчката ще бъде финализирана ако на 24 март Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението одобри предложението.

Три български ленти отличени на "София филм фест"

Младата режисьорка Елица Петкова, студентка в берлинската Академия за кино и телевизия, е големият победител 20-ия "София филм фест". Отличията бяха връчени в събота в зала номер едно в НДК. След 210 продукции от 58 държави международното жури, в което бяха грузинецът Дито Цинцадзе и арменецът Харутюн Хачатрян, избраха шампионите. Дебютната пълнометражна лента "Жалейка" на Елица Петкова, която се води немско производство, й донесе 7000 евро, осигурени от Столична община. Родената във Велико Търново Елица завършва философия и японистика в Дюселдорф и започва докторат, но същевременно киното се превръща в нейна страст, заради която зарязва научната работа и се посвещава на седмото изкуство. Филмът й имаше световна премиера на Берлинале тази година и спечели специалното признание на журито в категория "Генерация 14 плюс". "Жалейка" разказва за 17-годишната Лора, която живее със семейството си в малко планинско селце. Когато баща й умира, Лора се опълчва срещу нормите на траура, защото иска да продължи да живее младостта си. "Бяхме силно впечатлени от умелия подход, чрез който са представени културните промени и сблъсъка на новите и старите ценности в градче в Европа. Със своя изключително добър поглед върху детайлите, натурализмът на този филм е брилянтно представен - както от страна на режисьорката, така и на актьорите", са част от суперлативите за творбата на Елица.
Още три български филма бяха отличени на родния международен фестивал. "Баща ми, майка ми, сестра ми" на Димитър Коцев-Шошо заслужи наградата на публиката. "Каръци" на Ивайло Христов отнесе отличието за балкански филм на Гилдията на българските кинокритици.
"Жажда" на Светла Цоцоркова пък стана най-добрият български игрален филм.
Наградата за режисура е за Томаш Вейнреб и Петер Казда за "Аз, Олга Хепнарова" (Чехия-Полша-Словакия). Специалният приз на журито отиде за филма "Лятото на замръзналите фонтани" (Грузия-Русия) на Вано Бурдули. 6000 евро получи и Тома Вашаров за "На червено" - от конкурса за български късометражни проекти "Джеймисън".
За първи път филмово студио "Ню Бояна" връчва наградата на София мийтингс. Най-голямото киностудио в Източна Европа подкрепи грузинския проект "Daisi" с 50 000 евро в услуги и чек за 5000 евро.
Унгарското студио Focusfox Studio също даде 10 000 евро в услуги за пост-продукция на полския "The Fugue". Българският "Sister" пък получи приза на Hungarian Filmlab в размер на 10 000 евро в услуги за постпродукция.

18.03.2016 г.

Днес заралии излизат на протест срещу застрояването на парк „Бедечка”

Тази вечер от 18 часа, пред общината, ще се проведе митинг срещу застрояването на парк „Бедечка”. Гражданското сдружение „Запазете Бедечка”, еколози и бившият съветник Тихомир Томов са единствените, които продължават борбата за запазване на зелените площи, въпреки че опонентите им са много сериозни – крупни бизнесмени и политици, които готвят нов квартал на богатите в апетитно парче от града. Подготовката за това е направена от доста години, с активното участие на голяма част от местните политици, някои от които също имат личен интерес от застрояването. И това, след провала на другия квартал за богаташи, проектът „Атюрен”, който пропадна и далаверата не се получи така, както очакваха тогавашните играчи по схемата. При „Атюрен” обаче нямаше посегателства върху зелена зона, сега не е така.
Общинския съвет на плана за застрояване на парка е публикувано в Държавен вестник не в законния срок от седмица, а 4 месеца по-късно. Липсвала и втората точка от приетото решение за изменението на общия устройствен план. Самият устройствен план пък бил приет без да е минал на разширен експертен съвет, по него е имало възражения от страна на архитекти и обществеността, които не са взети предвид, твърди Томов. На първа инстанция той обаче губи делото. В момента се чака решението на Върховния административен съд. "Аз съм човек, който не се предава, толкова време вече успявам да задържа строителството, но интересите са големи", каза Тихомир Томов пред Mediapool. Всичко това е показателно за начина, по който се прави промяната, уж в защита на благородната кауза, компенсирането на частните собственици.
Проектът за квартала на богатите

Схемата за застрояването е на ръба на закона са прокарана с множество
 процедурни нарушения и прикрит лобизъм
За тази кауза работят няколко общински съвета с мълчаливото съгласие на трима кметове – Евгений Желев от БСП (сега от АБВ), Светлин Танчев и Живко Тодоров от ГЕРБ.
Всички тези решения са прокарани с помощта на съветници от БСП и ГЕРБ. "Духът от бутилката" е изпуснат през 2003 г., когато по предложение на общинския съветник от БСП Трифон Митов е взето решение да се върнат около 250 дка имоти на бивши собственици на бахчи в района на парка. Това е един вид благородно предложение, но е имало и друга възможност – хората да бъдат обезщетени със земи или да им се плати. Тогава оценката на терените не надхвърля 1-1.5 лв. за кв. м. Обаче се взема друго решение. Посветени започват да изкупуват земи, защото замисълът им е ясен. Следва промяна на необходимата документация.
Тези земи навремето са били бахчи, на които са се отглеждали зеленчуци. През 1956 г. са национализирани и вкарани в ТКЗС. През 1979 г. са обявени за парк. С площ от 400 дка
Старият Чинар
"Бедечка" е вторият по-големина парк на Стара Загора
. През него минава единствената река в града. Залесяването му започва през 1960 г. В него се намира "Старият чинар" на около 500 г., обявен за природна забележителност, както и други редки растителни видове, което не се срещат дори в другия градски парк - "Аязмото".
Реката в комбинация с Казанлъшкия проход е важен и единствен в района миграционен път за птиците при преминаване на Средна гора. Паркът е дом на над 110 размножаващи се, зимуващи и мигриращи през него животински видове.
След промените през 1989-а част от собствениците си ги връщат, а на други неясно как изчезват и се оказват след това купени от крупни бизнесмени, за което водят дела в съда.
В периода 2005 – 2007 г. тази територия се вади от общия устройствен план (ОУП) на Стара Загора като парк и се предвижда за изграждането на атракциони. През май 2011 г. е приет нов ОУП, в който територията става зона за смесено застрояване – магазини и жилищни сгради. На следващата година е приет и подробния устройствен план за застрояването на извадените около стотина декара от "Бедечка".
Кметът Живко Тодоров също признава, че "има лобизъм" и не му е приятно, че са замесени съветници от ГЕРБ, но той нямал законов механизъм да го спре. Това, което е направил като председател на областната структура на ГЕРБ, е тези съветници вече да не са част от Общинския съвет.
Геодезическата част на застроителния план на "Бедечка" е направена от общинския съветник от ГЕРБ Тодор Николов през 2012 г. По това време той е и председател на комисията по устройство на територията в Общинския съвет на Стара Загора. Това е явен конфликт на интереси и само този факт прави оспорим самия застроителен план, коментираха юристи пред Mediapool.
Преди това промяната в общия устройствен план на Стара Загора е приета по времето, когато председател на Общинския съвет е Недялко Недялков. Той става депутат от ГЕРБ през 2009 г. в 41-то Народно събрание, а в началото на 2012 г. е назначен на областен управител на Стара Загора.
Именно той подписва решението на Общинския съвет за застрояването на "Бедечка". Интересът му не е случаен. Пред Сметната палата той декларира, че е собственик на четири парцела в парка с обща площ от 13 487 кв.м. Те са придобити чрез покупко-продажба за 315 254 лв. ( по 23.37 лв./кв.м). Днес Недялко Недялков вече не е член на ГЕРБ и е преминал в редиците на БАСТА – партията на бившия земеделски министър в първия кабинет на Борисов Мирослав Найденов.
Брат му Христо Недялков обаче продължава да е член на партия ГЕРБ. Той е собственик на агенция за имоти "Мираж Консулт". Срещу него има жалба в прокуратурата от измамени старозагорци, потърпевши при покупката на непостроени жилища. Христо Недялков е бил общински съветник от ГЕРБ през мандата 2011 – 2015 г., когато се взима решението за застрояването на "Бедечка".
Според неформалната група "Спасете Бедечка" и други общинари имат имоти в парка. Те обаче са собственици чрез поставени лица и по тази причина е трудно да се докаже, но в Стара Загора всички ги знаят, твърдят от организацията.
Старозагорският кмет твърди, че ще са необходими над 25 милиона лева за компенсации на собствениците на имоти, ако искаме да се запази парка. Защитниците на „Бедечка” контрират, че долу-горе толкова ще е необходимо за изграждането на новата инфраструктура на бъдещия квартал.

Застроителяният план на "Бедечка" 

е направен по инициатива на "Феърплей Къмършъл" АД, "Сентрал Парк Загоре", "Кауфланд България", "Лидл България" и сдружение "Бахчи Бедечка", в което влизат собственици на реституирани имоти. Българските клонове на търговските вериги са купили имотите с цел да построят хипермаркети.
"Феърплей" и "Сентрал Парк Загоре" са собственост на големи инвеститори в недвижими имоти у нас. Основните им инвестиции са в жилищни сгради в София и в курортни комплекси.
"Феърплей" е собственост на Марио Захариев (според една от последните класации на 11 място сред българските бизнесмени). Един от известните хотели на компанията е "Арена до Сердика" в центъра на София, в чиито основи е вкопан античен колизеум. "Феърплей" притежава няколко ваканционни комплекса в Банско и по морето, освен това инвестира в изграждането на жилищни сгради в София.
"Сентрал Парк Загоре" е собственост на три компании, две от които са регистрирани в Израел. Половината от акциите в дружеството се държат от "Либърти пропъртис", представлявано от Рой Роитман. "Асим Риъл Естейт" държи 40% от капитала. Дружеството се представлява от Офир Наор. Останалите 10% са на българо-израелската група "България инвестмънт груп". Групата има няколко инвестиционни проекта в имоти у нас във ваканционни селища, жилищни и офис сгради в София.
Имоти в парка има и известният в Стара Загора крупен бизнесмен Стефан Шоселов. Той е собственик на фабриката за производство на поцинкована ламарина "Новотехпром". Занимава се и с търговия със строителни материали.

Археологията пообърка строителните планове

Тази седмица откриха две гробници, част от некропол, са открити при подготовка на терен за магазин на голяма верига в района на р. Бедечка. В едната са погребани 6-7 човека, разказа пред Дарик директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев.
„Тази находка е много важна и ценна за нашия музей, тъй като е част от източния некропол на античния град Августа Траяна. Намерени са две много солидни гробници, от много добре обработени каменни блокове.
Едната е укрепена със скоби, залети с олово. Всяка от гробниците е покрита с по две каменни плочи. Предполага се, че едната е фамилна, тъй като в нея са погребани 6-7 човека, но не по едно и също време. Най-вероятно е била на богата фамилия", разказа Петър Калчев.
Той допълни, че съоръженията ще бъдат демонтирани и след това монтирани около музея. Предполага се, че гробниците са от втората половина на 3 век.

За компенсация заралии получават нов парк

И докато се готви застрояването на около 300 дка край реката, общината обещава да компенсира старозагорци с разширение на съществуващия нов парк в кв."Казански". За целта през февруари правителството прехвърли на общината собствеността върху 90 дка военни имоти.
Изграждането на новия парк е предвидено да се финансира с европейски пари по оперативна програма "Региони в растеж". Той е заложен в интегрирания план за развитие на Стара Загора и попада в зоната за въздействие с преобладаващо социален характер.
"С две думи - големи компании и стотина частни лица получават "Бедечка" за сметка на 200 000 старозагорци", коментира ситуацията политологът Първан Симеонов пред Mediapool. Според него общината може да ревизира всички допуснати нарушения в годините и да се потърси баланс между обществения и частния интерес чрез преговори със заинтересованите страни.
За това обаче е нужна политическа воля, а сегашното общинско ръководство има шанса да остане в историята, така както навремето Стара Загора се прочува с упорития митрополит Методий Кусев, който на гол хълм, бившият Ахмак Баир залесява мащабен парк - Аязмото.

За умните управленски решения трябва да се „благодари” на д-р Желев, проф. Танчев, г-н Недялков и изброените. А има и голяма вероятност край Бедечка да се появи поредното недоразумение като „Атюрен”, недостроеният бизнес парк в „Самара”, където изникна и първият заралийски мол, и ред други „добри инвестиционни намерения, които не бяха изпълнени според първоначалния замисъл. Да, поизпраха се пари, но това не е разумната инвестиция, която да даде тласък на икономическото развитие на областния град. Има и друго, населението на Стара Загора намалява, за какво му е нов квартал? Но това е вече друга история…  

17.03.2016 г.

Паркур и джигитовка могат да видят заралии на Тодоровден

На 19 март конната база в Стара Загора ще е място за празник на конете и всички, които зачитат традициите и обичат тези благородни животни. Тодоровден ще бъде отбелязан с атрактивна програма за дошлите на конната база на Тракийския университет, а състезателите ще имат възможност да премерят сили в два паркура – 90 см и 1.15 м. Това сподели Нейчо Нейчев от УС на домакина ККС „Проф.Рангел Караиванов“. Тодоровден на практика е първото състезание по конен спорт, с което стартира наситената програма за годината.
На „Конският Великден” своето майсторство ще покажат отново и джигитите от „Багатур”.
През почивните дни на следващата седмица Стара Загора ще домакинства и на квалификация за държавно първенство по прескачане. Градът ще приеме първото състезание от календара на БФКС след 5-годишно прекъсване. Очакват се около 80 участници. В първия ден,  25 март,  в 12 часа започват тренировъчни паркури, предвидено е на всеки час да се повдига височината на препятствията. Квалификацията и паркурите започват на 26 март, а в неделя – 27 март, на конната база на ТрУ ще има открит турнир по прескачане на препятствия. По регламент деца и аматьори с 4-годишни коне ще се надпреварват за приза „Престивет“ на 90 см препятствия, победителят на 105 см препятствия с 4 г. и по-възрастни коне ще получи приза на ректора на ТрУ, юношите ще спорят за приз „Алфавет. Най-оспорвана ще е надпреварата за 6 г. и по-възрастни коне, които ще преодоляват препятствия с височина 130 см. Победителят тук ще си тръгне с приза на Община Стара Загора.

Домакините и организаторите за първи път са се погрижили конете-участници също да се чувстват комфортно в Стара Загора. Те ще бъдат настанени в подвижни сглобяеми боксове в закрития манеж на базата.

„Чудните дела на съдията Бао“ продължава поредицата „Китайски загадки”

Става дума за „Чудните дела на съдията Бао“, любим персонаж в китайската литература. Той е реална личност, с годините станал народен герой, живял в края на Х и началото на ХI в. „Изток-Запад“ пуска за първи път в Европа този шедьовър в целия му несъкратен превод. Романът на Ши Юкун съдържа 120 глави и на български ще излезе в четири тома.
Книгата проследява невероятните приключения на съдията Бао и  верните му сподвижници –  това са великият майстор на бойните изкуства Джан Джао, четиримата воеводи, както и ученият Гунсун Цъ, незаменим помощник на съдията в разрешаването на заплетените случаи.
  „Чудните дела на съдията Бао“  съчетава два типа китайски средновековен роман– приключенски и съдийски. Характерното за  китайските съдийски романи е, че в тях се разследват и разкриват различни престъпления, но за разлика от познатите ни криминални четива тук липсва неочакваната развръзка и нарастващото напрежение. Обратно - виртуозният сюжет е съсредоточен не в развръзката, а в действието.
Съдийските романи са много популярни както в Китай, така и по цял свят, защото отразяват, подхранват и удовлетворяват вечната потребност на  читателя от справедливост: доброто да бъде възнаградено, а злото – наказано.
 Преводът на Петко Хинов е от оригинала, негови са увода и обяснителните бележки. За превода си от китайски на „Сън в алени покои“ от Цао Сюецин, той получи националната наградата „Христо Г. Данов“.

 Оформлението на корицата е на Андрей Козарев, а изданието е част от поредицата „Изток“. В нея вече излязоха „36-те стратегеми“, „Шътао и неговите „Беседи за живопистта“ от Евгения Завадска, „Дзен и японската култура“ от Дайсецу Судзуки, „Нощни разговори край огнището“ от Уан Юнбин, „Бит и душевност на моя народ“ от Лин Ютан, „Дао на водата“ от Алън Уотс и „Крайречно царство“, т. 1 от Ши Найан.

На 73 години Харисън Форд отново е в главната роля, в поредното продължение „Индиана Джоунс”

Стивън Спилбърг и Харисън Форд обединяват сили за нов кръстоносен поход. Легендарният професор по археология Индиана Джоунс ще се завърне на широкия екран на 19 юли 2019 година в петата част на култовата поредица.
Филмът излиза близо 4 десетилетия след успеха на първата приключенска лента – "Похитители на изчезналия Кивот".
Следват продължения - "Индиана Джоунс и храмът на обречените" и "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход". Четвъртата и последна засега част "Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп" (2008) бе приета противоречиво от критиката и феновете.
Спилбърг, който е режисьор на всички четири филма от приключенската сага, отново ще застане рамо до рамо със 73-годишния Харисън Форъс, който изигра ролята на професора авантюрист Индиана Джоунс.
Двамата са необикновен екип, който работи в невероятен синхрон, посочиха от Уолт Дисни, които са продуценти на все още неозаглавената лента.
По данни на компанията до момента приходите от всички четири филма за Индиана Джоунс са донесли над 2 милиарда долара.

6500 жители на Старозагорско са възстановили здравните си осигуровки

Над 6500 жители от Старозагорска област възстановиха здравните си права през последното тримесечие на 2015 г. Гражданите не трябва забравят да заплатят месечната вноска за здраве от 16,80 лева. В случай, че пропуснат до три вноски, рискуват отново да са с прекъснати здравни права и ще трябва да платят дължимото за пет години назад. С промените в законодателството, лицата които са загубили здравните си права, могат да ги възстановяват след заплащане на неплатените вноски за последните 5 години (60 месеца).
Трябва да се има предвид също, че когато задължението за внасяне на осигурителните вноски е на работодателя или на друго лице, невнасянето на осигурителни вноски не лишава осигуреното лице от осигурителни права.
Преди да платят дължимите си вноски, хората с прекъснати здравноосигурителни права трябва да са подали и Декларация образец 7. Не трябва да се забравя също и че, ако те имат по-стари задължения, преди да платят дължимите вноски, трябва да подадат заявление (2а), в което да опишат поредността на погасяване на дълговете си за здраве. В противен случай преведените пари ще отидат за покриване на най-старите им задължения, ако имат такива.
С новите промени в закона за здравното осигуряване, лицата които работят само по граждански договори, ще се считат за здравно осигурени само ако сумата от месечния им осигурителен доход е по-голяма или равна на минималната работна заплата – 420 лв. Има вероятност някои лица да загубят здравните си права, ако не са подали съответната осигурителна декларация или се осигуряват на по-малка сума от минималната работна заплата.
Съветваме гражданите да направят справка за здравноосигурителния си статус от електронната услуга на НАП, или по телефона на 0700 18 700, на цената на градски разговор от цялата страна, напомнят от приходната агенция. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. С електронния калкулатор на НАП гражданите могат автоматично да изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях.

Повече информация за възможностите за проверка на здравноосигурителния статус, възстановяване на здравни права, както и друга информация, клиентите на НАП могат да получат на телефон 0700 18 700 и в офисите на НАП в Стара Загора и Казанлък.

40 лева великденски добавки за 1.2 милиона пенсионери през април

Пенсионерите с доход до 300 лева включително ще получат по 40 лева за Великден, реши правителството. Кабинетът отпусна по бюджета на НОИ над 50 милиона лева.
Добавки за Великден ще получат 1 262 000 души от общо 2 187 000 пенсионери, съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.
Няма опасност да бъде застрашена бюджетната стабилност, успокои той.
Вицепремиерът посочи, че за първите месеци на годината преизпълнението на приходите по осигуровки е около 61 млн. лв. "Така че можем да си позволим да отпуснем тези малко над 50 млн. лв., без да се създаде някакъв риск за бюджетната система на страната", каза социалният министър.

Калфин заяви, че се прави нужното добавките да бъдат преведени с пенсиите за април, така че възрастните хора да си ги получат преди великденските празници.

16.03.2016 г.

„Укротяване на опърничавата” с премиера на сцената на ДТ „Гео Милев”

На 23-ти март, от 19 ч., на голяма сцена, ще се състои поредната премиера в Драматичен театър „Гео Милев” - комедията „Укротяване на опърничавата” от Уилям Шекспир, със специалното участие на Александра Сърчаджиева!
Сценичната версия и постановка са дело на Ивалин Димитров, превода на драматургичния текст - на Валери Петров, сценографията и костюмите - на Петър Митев, танците – на Валери Кондратцев.
В ролите: АЛЕКСАНДРА СЪРЧАДЖИЕВА – ГОСТ, ИВАН КАЛОШЕВ, СТЕФАН БОРИСОВ, ВЕСЕЛА ПЕТРОВА, ЕЛЕНА НАЦАРИДУ, МАРИЯ ЕНЕВА, ДИМИТЪР МИТЕВ, ГЕОРГИ РАЙЧЕВ, ИЛЧО ДИМИТРОВ, ЖОРО РАЙЧЕВ, ТОДОР ТОДОРОВ, ЦВЕТОМИР ЧЕРКЕЗОВ
„Укротяване на опърничавата” от Уилям Шекспир е истинско драматургично съкровище. Предлагаме на театралната публика тази великолепна творба в годината, в която светът отбелязва 400 години от смъртта на Уилям Шекспир.
...Два силни характера под един покрив могат да направят много поразии. В семейната война за надмощие се допускат всички средства. Петручио упражнява властта си, за да излекува Катерина от нейните недостатъци. С насилие, безсъние и глад. О, разбира се, за нейно добро!...
Дали в тази смес от мъжка непоколебимост и женска твърдост може да се зароди любов? Възможно ли е щастието? Какво ще стане с Катерина и Петручио след всички свади и сблъсъци? В скандалите им, изпълнени със страст, дали ще поникне любовта?...
Всичко това... и още нещо... през много смях...

ПРЕМИЕРА – на 23 март от 19 ч. на основна сцена в ДТ „Гео Милев”. Спектакълът ще се играе и на 29-ти и 30-ти.

Виртуозният цигулар Антон Сяров за първи път с концерт в България

Пловдивчанинът, който покори международните подиуми с цигулката си, дебютира на “Камерна сцена Пловдив”

Великолепната музика на Антон Сяров представят за първи път на живо в Пловдив на 30 март в рамките на шестото издание на “Камерна сцена Пловдив”. Концертът е от 19.00 часа в Първо студио на Радио Пловдив. Сяров, в компанията на унгарския пианист Стив Синко, ще представи албума си “Ноктюрно в синьо”, който излезе съвсем наскоро.
Цигуларят и композитор Антон Сяров е пловдивчанин, който живее вече повече от 20 години в Германия. Има изключително успешна музикална кариера, добре познат на международната сцена. Музикалното си образование получава в България, в Джаз академията в Антверпен и в Кралската консерватория в Брюксел. Изявява се с голям успех както в камерни формации, така и в големи филхармонични оркестри, а също и като джазов музикант. Като автор и продуцент на спектакъла “Тангото срещу Клезмер” той добива голяма международна популярност.
Благодарение на разностранното си образование и интереси, Сяров умело борави с музика от различни жанрове и етноси, което му помага изключително много в композирането.
Mежду меланхолията и пламенната страст, ту с енергията на джаза, ту с класическите символи и техники, Сяров търси дълбоките измерения в музиката - и когато импровизира, и когато я композира.
С "Ноктюрно в синьо" Антон Сяров се движи елегантно между различни музикални жанрове, споявайки ги чрез усещането си за класическата световна музика и джаза. “Композициите в албума разказват истории - живи, пъстри и изненадващи, тъй като са почерпени от самия живот”, споделя цигуларят.
За представянето на “Ноктюрно в синьо” в Пловдив пристига и Стив Синко, виртуозен пианист, преподавател по джаз пиано и ансамблова музика в Университета за музика, драма и медии в Хановер. Професионалните му търсения в продължение на десетилетия са насочени към съвременния джаз - от бибопа до най-модерните тенденции в свиренето. В този широк диапазон Синко получава признание като виртуозен изпълнител, чийто стил се сравнява с тези на Бъд Пауъл и Чик Къриа.
“Концертът им в Пловдив е първо представяне и за двамата пред българска публика. Антон е пловдивчанин, но е непознат в родния си град, затова съм щастлив, че ще имаме възможност да го представим”, коментира Петър Салчев, автор на проекта “Камерна сцена Пловдив”. “По покана на АМТИИ Сяров и Синко ще имат среща, открити уроци и представяне на албума си и пред студенти в академията”, допълни Салчев.
Традиционен домакин на концертите на “Камерна сцена Пловдив” е Първо студио на Радио Пловдив. Проектът се съфинансира от Община Пловдив.

Неуловим убиец търси перфектната приспивна песен в кримката на Йорген Бреке

Хвърляйки мост между напрежението на „Мълчанието на агнетата“ на Томас Харис и историческите загадки от романите на Дан Браун и Том Егеланд, норвежецът Йорген Бреке създаде ново течение в жанра на трилъра и стана световна звезда. Романът му „Където злото властва“оглави класациите по света и намери много читатели, включително и в България през миналата есен.
Сега дойде време за нова среща с Йорген Бреке и полицейския инспектор Уд Сингсакер. „Заспивай сладък сън“ (издание на „Изида“) е очакваният нов роман от автора, където той отново забърква оригинален сюжет - нещо различно и нечетено досега.
Обещаваща млада певица е открита мъртва. Снегът бавно покрива тялото й, върху което мистериозният убиец е оставил... музикална кутия. Мелодията, „затворена“ в механизма на кутийката, звучи познато, но никой не може да каже коя е и кой е нейният автор. Полицията се обръща за съдействие към експерт от музея „Рингве“.
Когато внезапно изчезва и друго момиче, познато с прекрасното си пеене, полицейският инспектор Уд Сингсакер се опасява от най-лошото.
Разнищвайки случая, той открива, че двете престъпления са свързани със стара балада, наречена „Златният мир“ и написана от мистериозен композитор от XVII в. Тази приспивна песен обещава най-сладкия сън за този, който я слуша.
И докато времето отминава, изглежда, че неуловимият убиец няма да бъде спрян пред нищо, докато не си осигури тази перфектна приспивна песен.
Уд Сингсакер сега е женен за американската полицайка Фелиша Стоун, с която се срещат в романа „Където злото властва“, разследвайки две идентични престъпления от двете страни на Атлантика и намирайки отговорите върху средновековен ръкопис, написан върху човешка кожа. Двамата герои са любими вече на много читатели по света, които тръпнат в очакване на още срещи с тях.

В „Заспивай сладък сън“ Йорген Бреке остава верен на стила си - напрежението и ужасът сграбчват за гърлото читателя, но това е съчетано с много психологизъм и тайни, водещи векове назад. Така той повежда читателя по стръмните пътеки на задъхан трилър, съчетаващ криминална история и мистерия от миналото.

От 5 до 15 лева е цената на билетите за Чудомировите празници

Между 5 и 15 лева ще струват тази година билетите за Чудомирови празници 2016, информират от фондация „Чудомир“. Едно от най-значимите културни събития в Казанлък – празниците, посветени на Димитър Чорбаджийски- Чудомир, започват на 25 март и завършват в Деня на хумора – 1 април. Всяка година, вече 23 лета, тези празници се радват на огромен интерес от страна на казанлъчани и гостите на града. Чудомировите празници в Казанлък отдавна се превърнаха във феномен в националния културен календар на България.
Билетите за културните събития, с които е наситено тазгодишното издание на празниците, ще струват между 5 и 15 лева и ще могат да се закупуват от 18 март 2016 г., петък. От фондацията уточняват, че към момента продажбата ще бъде на едно от двете места – Културно-информационния център на ул. „Искра“ 4 или във фоайето на НЧ „Искра-1860“, като окончателното място на продажбата ще бъде своевременнообявено и разгласено.
7 лева ще струва билетът за театралните постановки, които са на 25, 27 и 29 март.Концертите, които обещават истинска наслада за душата на ценителите на хубавата музика и стойностните изпълнители, са с цени на един билет 5-6 лева. Оперетата „Прилепът“ на Старозагорската държава опера може да гледа срещу билет на почти символичната цена от 10 лева. С най-висока цена от 15 лева e билетът за спектакъла на Нешка Робева и Влади Въргала„Разбъркай го - да се оправи“, който слага поантата на тазгодишните Чудомирови празници.

15.03.2016 г.

Честваме „Берое” и века на старозагорския футбол

Сръбският „ Партизан” Белград ще гостува в Стара Загора на 17 май по случай вековния юбилей на Берое, обявиха официално от клуба по време на специална пресконференция. Всъщност това е 100-годишнина от основаването на първия футболен клуб в Града на липите, но кой днес помни първото име на първопреходника във великата игра в Зарата. Първата футболна чета е създадена през 1916 година към туристическото дружество в квартала „Табахна”, после се появяват „Борислав”, „Бероя”, „Рекорд” и много други, като на 19 март 1954 година се появява „Берое”, обединяващ тогавашните „Ботев” и „Локомотив”.
Двубоят през май ще бъде съпътстван със специална програма, награждаване на близо 100 заслужили футболисти и деятели, както и с още много изненади. Празничните прояви в града по случай юбилея, ще бъдат под мотото: "100 години светът е Берое" ще продължават близо 2 месеца.
В двубоя с Партизан играчите на Берое за пръв път ще облекат и специална юбилейна фланелка, изработена от Uhlsport. Дизайнът вече е готов и в момента екипът е в производство, като това ще бъде и един от екипите на отбора за следващия сезон.
По събитията за отбелязване на "100 години Светът е Берое" работи Инициативен комитет, сформиран през март 2015 г.
Първото официално събитие в програмата е за края на април, когато ще бъде открита фотоизложба на специалната за подобни инициативи алея в парк "5 октомври". Чрез подбраните фотографии ще се припомнят славните моменти, значими събития и впечатляващи моменти от историята на клуба.
По време на празненствата преди мача с Партизан ще бъде представена и специална песен за отбора, дело на Стефан Вълдобрев.
На 18 и 19 май в Стара Загора ще се проведе международен детски турнир по футбол за набор 2002 г. Надпреварата също е посветена на юбилея. Форматът и всички участници ще бъдат обявени допълнително. През втората половина на месец май е предвидена среща между ветераните на Берое и руския Криля Советов, отчитат от клуба.
По повод годишнината ще бъдат пуснати специална пощенска марка от "Български пощи", както и юбилейна монета от БНБ.

Със старинна музика и поезия отбелязват Часа на Земята

На 19 март от 19 часа в Камерна зала "България" ще се състои концерта посветен на Часа на Земята:
БОГ, ЧОВЕК И ПРИРОДА
Музика и поезия от епохата на Шекспир
Една от най-пленителните актриси – СНЕЖИНА ПЕТРОВА ще вземе участие в концерта. Тя ще прочете стихове от поетите на Стара Англия. Заповядайте! Нека заедно пътешестваме през епохата на драматурга, чиято 400 годишнина от смъртта честваме през цялата 2016 г.

Консорт за старинна музика
CONCERTO ANTICO
Ана Иванова - цигулка,
Марина Тодорова - цигулка,
Катя Вълева - виола,
Валентин Тошев - виола,
Вяра Грънчарова - виола да гамба,
Ивайло Донков - тенор,
Янко Маринов – чембало

В програмата: Джон Бул, Уилям Бърд, Джон Дауланд, Хенри Пърсел и др.

Билети на касата на концертен комплекс „България“, София, ул. Аксаков № 1

Концертът на CONCERTO ANTICO ще приключи непосредствено преди Часът на Земята! С музиката си ще се присъединим към една от най-големите природозащитни инициативи в света. Тази година Часът на Земята е на 19 март 2016 г. http://www.wwf.bg/get_involved/earthhour/

За повече информация се обръщайте към
Янко Маринов | yanmus@gmail.com; 0889 288 901
Или пишете на страницата на събитието във фейсбук:

https://www.facebook.com/events/980768055336817/

Руските университети с квота за 190 български студенти и докторанти

Повече от 700 университета с над 200 специалности предлага Русия на български младежи, които имат желание да се възползват от Програмата на руското министерство на образованието и науката за безплатно висше образование. Квотата за България за учебната 2016-2017 г. е 190 студенти, в което число влизат общо образователните степени бакалавър, магистър, докторант, пише сайта zakazanlak.com.
Преди 3 години стартира кампанията на Министерството на образованието и науката на Руската федерация да се обучават чуждестранни студенти от цял свят в руски висши учебни заведения за сметка на федералния бюджет, т.е. безплатно за студентите, каза днес по време на информационна среща с ученици в Стара Загора първият секретар на руското посолство в България Роберт Шестаков, който е и представител на руското образователно министерство.
Русия предоставя в своите вузове общо 15 000 квоти за чуждестранни студенти в условията на програмата, като те ще ползват от всички блага и преимущества на руските студенти. Академичната стипендия е 1500 рубли, която е гарантирана и не зависи от успеха. Към нея се прибавят бонуси от бюджета на самия университет. При добър успех с разрешение на академичното ръководство студентът може да се занимава с трудова дейност, основно в сферата на своето обучение.
През 2014 г. 114 студенти е била квотата за България, през 2015 – 154. Предпочитаните специалности са били психология, право, международни икономически отношения.
Но има много интересни други специалности като астрономия, авиационна и космическа техника, архитектура, геология, информатика, сценични изкуства, обясни Роберт Шестаков. Не са предвидени специалности в сферата на отбранителната промишленост.
Първият секретар на посолството добави, че очаква български студенти в Русия, „защото сте ни скъпи”. По думите му много от руските университети са в Топ 100 на университетите в Европа, а 15 висши учебни заведения в Русия са селектирани за Топ 5 на 100-те най-добри университета в света.
До 1-ви април ще се приемат документи на кандидатите в Руския културно-информационен център в София, където ше имаселеция по документи и интервю, след което документите се изпращат в руското министерство на образованието, следва селекция на кандидатите в самите университети и изпращане на съобщение до кандидат-студентите.
Приетите студенти, които знаят руски език, трябва да удостоверят това със сертификат за ниво В1 и В2, а тези, които не знаят, ще го учат безплатно една година в университета.

Подробности за безплатното обучение в Русия на сайтовете www.russia.edu.ru, www.russia-edu.ru.