29.02.2016 г.

Три премиери в старозагорския театър през март

Трупата на ДТ "Гео Милев" кани почитателите на Мелпомена на три премиерни заглавия през месец март:
"Тайната на Джордж Вашингтон"
от Миро Гавран, режисьор Калин Ангелов
"Гласове" - концерт спектакъл, режисьор Евгени Господинов

"Укротяване на опърничаватата" от Уилям Шекспир, постановка Ивалин Димитров

"Спотлайт" обра „Оскарите”, Ди Каприо получи своя

"Спотлайт" е най-добрият филм на 2015 г. според Американската филмова академия, след като фаворитът "Завръщането" отнесе три други статуетки. Леонардо ди Каприо най-сетне получава "Оскар", след 6 номинации в различни категории през годините. Трета награда за "Завръщането", след тези за режисура и операторско майсторство.

Победителката в категорията за главна женска роля е Бри Ларсън за "Стаята"
Режисьорът на "Междузвездни войни" Джей Джей Ейбрамс връчва наградата за режисура. Номинираните са "Завръщането" на Иняриту  Адам Маккей за "Големият залог"/The Big Short, Джордж Милър за "Лудият Макс: Пътят на яростта", Лени Ейбрахамсън за "Стаята" и Том Макарти за "Спотлайт"... А победителят е... Алехандро Гонзалес Иняриту, за втора поредна година.
"Лео, ти си моят герой, благодаря, че даде сърцето и душата си. Том Харди, всички актьори, продуцентите си - благодаря ви, голям късметлия, че съм тук тази вечер. Но други нямат тази възможност. Във филма има една реплика - те не те слушат, те виждат само цвета на кожата ти. Нашето поколение има големият шанс да се отърве от това племенно мислене и да даде да се разбере, че цветът на кожата не е по-важен от дължината на косата", заяви режисьорът от сцената.
Сам Смит, който пя по-рано, взима наградата за песен с The Writing‘s On the Wall от "Спектър", последния филм за Бонд. Стоя тук като горд гей мъж и посвещавам наградата на ЛГБТ обществото, заявява певецът, след като цитира статия, според която нито един открито хомосексуален актьор никога не е взимал "Оскар".
Наградата "Оскар" за чуждоезичен филм е за драмата за Холокоста "Синът на Саул" от Унгария.
Останалите номинирани бяха "Прегръдката на змията"/Embrace of the Serpent, Колумбия, "Мустанг"/Mustang, Франция-Турцишя,"Синът на Саул"/Son of Saul, Унгария, "Вълк"/Theeb, Йордания, "Война"/A War, Дания. Голяма част от тях, включително победителят, ще могат да бъдат видени на "София филм фест" съвсем скоро.
Актрисата Деби Рейнолдс получава "Оскар" за цялостно творчество, президентът на киноакадемията Шерил Буун Айзъкс изнася реч, в която обещава оскарите да отразяват етническото разнообразие в Щатите по-добре, а Дейв Гроул от Foo Fighers изпълнява песен в памет на починалите през изминалата година кинодейци.
"Ейми" на Асиф Кападия увенчава победния си ход с "Оскар" за документален филм. Асиф Кападия посвещава наградата на покойната британска певица, добавяйки, че филмът му я показва в истинската, а не таблоидната й светлина.
Британецът Марк Райлънс от "Мостът на шпионите" печели наградата за поддържаща мъжка роля. Той бе сочен за фаворит, както и за единствен победител от екипа на новия филм на Спилбърг. Няма "Оскар" за Слай, номиниран отново за ролята си на Роки в Creed.

Slayer и Anthrax с концерти на 31 май

Заедно с Metallica и Megadeth, те са част от голямата четворка. Slayer и Anthrax са любимци на няколко поколения фенове на твърдия саунд, а тази година двете групи обединяват сили за ново европейско турне, което за наша радост ще премине и през България.
На 31 май, от 20 часа, двете американски групи ще се качат на сцената в Зимния дворец на спорта в София. Шоуто ще бъде част от фестивала "Арена Музика", който се организира от София Мюзик Ентърпрайсис.
Slayer са създадени през 1981 година и са една от най-влиятелните траш метъл групи в света. Четворката в състав Том Арая (вокали и бас), Кери Кинг (китара), Гари Холт (китара) и Пол Бостаф (барабани) създава свой уникален и разпознаваем стил, който им печели любовта на милиони любители на твърдата музика. Бандата е многократно номинирана за най-престижната награда в музикаланата индустрия "Грами",  а през 2007 година печели статуетката за песента "Eyes Of The Insane".
През 2008 музикантите печелят второ "Грами" за сингъла "Final Six". Траш титаните издават в края на миналата година своя 12-ти студиен албум "Repentless", който ще представят пред българска публика. Членовете на бандата описват най-новия си албум като агресивен, мрачен, бърз, и признават още, че записите за него са били голямо предизвикателство за тях. Освен песни от него, на концерта им в София ще се насладим на всички големи хитове на Slayer.
Anthrax също се сформират през 1981 г. в Ню Йорк. Оттогава до днес групата в състав Джо Беладона (вокали), Франк Бело (бас), Чарли Бенанте (барабани), Джонатан Донейс (китара) и Скот Йън (китара) е продала над 10 милиона копия от албумите си и се е превърнала в една от най-популярните твърди банди в Америка. Също така музикантите експериментират с различните стилове, като през 1991 г. създават съвместно парче с Public Enemy.
Билетите за концерта на Slayer и Anthrax са в продажба от днес, 29 февруари, и могат да бъдат закупени от всички каси на Тикетпро в страната, както и на www.ticketpro.bg.
Първите 200 билета от двете ценови категории (правостоящи и седящи) ще са на промоционална цена – съответно 50 и 60 лева. Следващите ще са на цени 60 и 70 лева, а в деня на концерта - 70 и 80 лева.

Задържаха шофьора-убиец на жената на бул. „Славянски”

Задържан е шофьорът убил  64-годишната жена на пешеходна пътека в Стара Загора, потвърдиха от полицията. Старозагорецът е на 52 години. По време на катастрофата е шофирал лек автомобил „Фолксваген Пасат”.
Инцидентът станал около 6.49 часа на 11 февруари, когато той блъска на пешеходна пътека на кръстовището на бул. "Славянски" и ул. "Кольо Ганчев" две жени и избяга. 64-годишната Недка Ж.  загина на място, а сестра й Пенка на 61 г.  е  настанена със счупвания в травматологичното отделение на УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович” в Стара Загора.
 Лекият автомобил удря двете пешеходки, след което водачът не спира, а продължава движението си и бяга от местопроизшествието.
При издирването на шофьора и автомобила,  бяха проверени хиляди коли в различни региони на страната. Експерти пък разчитаха лошите записи от видеокамери около произшествието.
Мъжът е задържан с прокурорско разпореждане за 72 часа. Очаква се Окръжна прокуратура да внесе искане за постоянна мярка „задържане под стража” в Окръжен съд.

26.02.2016 г.

Творби от ателието на проф. Васил Захариев показват в старозагорската галерия

В Градската художествена галерия в Стара Загора от 2 март до 10 април ще бъде показана изложбата „Графичното ателие на проф. Васил Захариев в Държавната художествена академия (1922-1944 г.)”. Експозицията е посветена на 120 годишнината от рождението на проф. Васил Захариев и от основаването на Националната художествена академия през 1896 г. Тя е част от изложбената програма на Музейната сбирка на Художествената академия. В нея ще бъдат представени 126 графични творби от музейната колекция на НХА, архивни фотографии и копия на архивни документи от Централен държавен архив и БИА на Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.
В рамките на изложбата в Стара Загора ще бъде представено и четвъртото издание на Музейната колекция: „Колекция Графика. Графичното ателие на проф. Васил Захариев в Държавната художествена академия (1922-1944)”. Проектът има за цел да постави началото на една бъдеща партньорска дейност между двете институции. Изложбата ще бъде представена от уредника на „Музейната сбирка” и куратор на проекта – Милена Балчева.
Изложбата „Графичното ателие на проф. Васил Захариев в Държавната художествена академия (1922-1944 г.)” се осъществява с любезното съдействие на Държавна агенция „Архиви”.
Изложбата „Графичното ателие на проф. Васил Захариев в Държавната художествена академия (1922-1944 г.)” обхваща голяма част от колекцията от графични учебни задачи, която постъпва като дарение от дългогодишния преподавател по графика и декоративно изкуство в периода 1922-1944 г. – проф. Васил Захариев. В музейната сбирка на Националната художествена академия тази колекция заема съществено място. Тя включва над 350 графични работи на негови студенти. Непоказвана досега в цялостния й вид, колекцията поставя въпроси от различно естество, както за характера на учебните задачи в графичното ателие, така и за водещите тенденции и търсения в нашето изкуство през 20-те, 30-те и първата половина на 40-те години на миналия век. Сред представените студентски работи, са и тези на големите майстори Васил Бараков, Стоян Венев, Васил Стоилов, Илия Петров, Николай Ростовцев, Веселин Стайков, Карл Йорданов, Найден Петков, Георги Герасимов, Георги Богданов, Невена Тузсузова, Никола Тузсузов, Сидония Атанасова, Бронка Гюрова-Алшех, Борис Коцев, Цветана Костуркова, Васил Иванов и редица други.
През 1922 г. Васил Захариев е поканен за учител ръководител по графически изкуства в Държавната художествена академия на мястото на своя учител по графика – чеха Йосиф Питер (1881-1925). През 20-те години Ателието по графика се посещава от редовните ученици от специалните курсове по живопис и по декоративно изкуство, които изучават графически изкуства през втората година на обучението. Демонстрирайки изумителен напредък през 20-те и 30-те години, Ателието по графически изкуства заема почетно място в процеса на модернизирането на българската графика. Превърнало се в един от притегателните центрове в Академията, то играе важна роля за студентите от различните отдели и е съществена част от историята на Националната художествена академия през първата половина на ХХ в.

„Паяк” ще шета вече и в Казанлък, решиха градските старейшини

Общински съвет Казанлък прие новата наредба за спиране, престой и паркиране на пътни превозни средства на територията на Казанлък.
Новите мерки за водачите са въвеждането СМС услуги за заплащане на времето за паркиране, глоба, чрез фиш, която ще имат право да налагат и общински служители от звено „Кратковременно паркиране". Глобата за поставяне на скоба остава 10 лева, а глобата с фиш ще бъде 20 лева.
На територията на град Казанлък, в зоните за почасово платено паркиране ще имат право на безплатен престой всички електромобили. Наредбата упълномощава длъжностните лица от службите за контрол да могат да преместват, или да нареждат преместването на нерегламентирано паркираните автомобили, чрез репатриращ автомобил - „паяк". Превозните средства ще бъдат премествани за отговорно пазене на предварително публично оповестено място. Преместването на превозното средство ще може да се извършва и без знанието на неговия собственик, или на упълномощения от него водач.

Стартира шестият сезон на „Камерна сцена Пловдив”

Един от най-интересните проекти в културния календар на града - „Камерна сцена Пловдив“ - тази пролет започва своя шести сезон. Проявата се утвърди като едно от традиционните вече културни събития под тепетата, привличащо многобройна и разнолика публика.
Шестият сезон на “Камерна сцена Пловдив” ще бъде открит на 9 март 2016 г. от 19.00 ч. в Първо студио на Радио Пловдив с концерт на една млада и многообещаваща формаця - “3oto” (Триото). Създадена в края на 2014 г. от Калин Жечев – клавишни, Ясен Василев – китари, и Венко Поромански – ударни инструменти, групата впечатлява с многостранния облик на музикантите, проявяващ се от класическата музика и джаза, до поп и рок жанровете на музикалната сцена в България.
За първи път в Пловдив на 30 март 2016 г. ще чуем един чудесен музикант - Антон Сяров, цигулар и композитор, който прави изключително успешна кариера в Западна Европа. Антон е пловдивчанин, но е почти непознат в родния си град, затова съм щастлив, че ще имаме възможност да го представим, коментира Петър Салчев.
Заедно с Антон Сяров за представянето на авторския му албум Nocturne in Blue пристига и Стив Синко, виртуозен пианист, преподавател по джаз пиано и ансамблова музика в Университета за музика, драма и медии в Хановер.
Сяров и Синко ще гостуват и на АМТИИ – Пловдив, като гост лектори, както и за кратък концерт.
През април премиера на единствения по рода си у нас албум “Български джаз композитори” ще направи Венцислав Благоев - един от водещите тромпетисти на родната джазова сцена. “За първи път в дискографията на българския джаз имаме албум, който навлиза в зоната на класическия джазов триъгълник - изпълнител, композитор, аранжор. Благоев ни представя една съвременна картина на българския джаз, която балансира таланта на инструменталиста с авторското творчество” - писа за албума проф. Владимир Радулов.
“Камерна сцена Пловдив” стартира през есента на 2012 година с амбицията да предложи на публиката културни събития с висока естетическа стойност и оригиналност. Вече 5 сезона проектът държи на стандарта и нивото си, представяйки концерти от областта на класичската музика, джаза, фолклора, филмовата музика . Нещо повече - “Камерна сцена Пловдив” смело прекрачва отвъд музикалното изкуство, предлагайки програми, в които присъстват и театър, поезия и изобразително изкуство.
Традиционен домакин на концертите е Първо студио на Радио Пловдив. Проектът се съфинансира от Община Пловдив.

25.02.2016 г.

Новите емотикони във Facebook вече са активни и в България

От днес, освен стандартното „харесва ми", потребителите вече ще могат да изразяват 5 различни емоции – любов, учудване, смях, ярост, тъга.
Необходимо е само да преместите курсора на мишката върху бутон „харесва ми" и там се появяват и останалите 5 реакции. Така ще може да изразите емоциите си спрямо различните публикации, излизащи на стената Ви. Те са достъпни както от мобилни устройства, така и от лаптопи и настолни компютри.
Новият бутон беше представен още през в края на 2015 г. като алтернатива на очаквания бутон „не харесвам", пише economic.bg. От Facebook обаче предпочетоха да не правят негативния бутон, а вместо него да дадат възможност за споделяне на други емоции с емотикони.
Така вместо да натискаме опцията „харесва ми" от менюто, ще натискаме Reactions и ще избираме коя от емоциите искаме да споделим под съответен пост в мрежата.
Първоначално бяха предвидени 6 различни емотиконки, но сега са останали само 5 от тях. Скоро се очаква те да са достъпни за потребителите на социалната мрежа в целия свят.

Премахната е иконката "Yay" защото не е универсално възприемана по света и би могла да означава различни неща за различни потребители, обясняват от компанията.

Стара Загора ще бъде домакин на евроквалификация и маратон

Стадион Берое отново ще очаква вярната старозагорска публика,
която винаги подкрепя докрай младите ни национали
От Българския футболен съюз съобщиха, че билетите за европейската квалификация между България U21 и Уелс U21 на 25 март от 18:30 ч., на стадион „Берое“ в Стара Загора, вече са в продажба. Билети ще се продават и в деня на срещата на касите на стадион „Берое“.
Цените са както следва:
Сектор А (BOX 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109) – 3 лв. Сектор А (VIP 1, VIP 3) – 5 лв.
За трети пореден път след 2013-а младежите ще играят на стадиона под Аязмото. Така заралии отново ще имат възможността да наблюдават среща от европейско ниво, след миналогодишната квалификация и двата мача на Берое в клубните евротурнири – срещу Атлантис (3:1) и Брьондби (0:1).
Тази година за първи път ще се проведе и верига от маратонско бягане, с общ награден фонд от 150 000 лева. Победителите при мъжете и жените ще вземат най-малко 8000 лева, като накрая маратонците с най-добър резултат в трите бягания ще имат и бонус от 20 000 лева. Надпреварата стартира на 15 май във Варна, следващият маратон е в Стара Загора на 25 юни, финалът е в столицата на 9 октомври.

Емил Конрад представя втората си книга на 27 февруари

Любимецът на тийнейджърите - Емил Конрад, пуска своята втора книга. Тя ще излезе на пазара през март, съобщиха от "Егмонт", които са нейни издатели. 
Конрад ще направи предпремиера на 27 февруари, от 17:30 ч. Тогава той ще отговаря на живо на въпроси на фенове в YouTube канала си. Очаква се влогърът да разкрие подробности около заглавието и съдържанието на книгата си.
Новаторска кампания ще подкрепи предстоящия проект на най-успешния български влогър, съобщиха още от издателството.

Емил Конрад е най-популярният български влогър. След издаването на дебютната му книга – „Нещата, на които не ни учат в училище", която се превърна в издателски феномен на 2015 г., последователите му в социалните мрежи нарастват с огромни темпове. Понастоящем има над 287 хиляди фенове във Facebook и над 215 хиляди абонати в YouTube. Продажбите на книгата му към момента са близо 50 хиляди екземпляра, което е впечатляващ резултата, задминал по продажби повече от световните бестселъри на родния пазар. Вече 58 седмици подред тя присъства в седмичната класация за най-продавани тийн заглавия на верига книжарници „Хеликон". Близо 30 хиляди почитатели се срещнаха с Емил по време на двете му турнета из страната през 2015 г.

24.02.2016 г.

Музейните обекти в Стара Загора безплатни на 3 март

Работно време на Регионален исторически музей – Стара Загора и Архитектурен комплекс „Музей на религиите“ през почивните дни по повод честването на 138-та годишнина от Освобождението на България по традиция отваря врати без входен билет.
 Постоянната експозиция на РИМ – Стара Загора ще бъде отворена за посещение от 3 до 6 март 2016 г. от 10 до 18 ч.
Архитектурен комплекс „Музей на религиите“ ще бъде отворен за посещение от 3 до 5 март 2016 г. от 10 до 18 ч.
От ръководството напомнят, че музей „Неолитни жилища“ е временно затворен за посещение, поради извършването на консервационни дейности в обекта.
 На 3 март 2016 г., по повод Националния празник на Република България, Регионален исторически музей - Стара Загора обявява свободен вход за посетители в постоянната експозиция на РИМ - Стара Загора.
В постоянната експозиция на РИМ - Стара Загора на 4-то експозиционно ниво за най-малките посетители ще бъдат организирани ателиета за оцветяване и изработване на знаменца.
Специална атракция за посетителите ще бъде организираната демонстрация на оръжие от Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.).
Демонстрацията и ателиетата ще се проведат:
от 10:30 до 12 часа
от 13:30 до 15 часа

Участието в тях е безплатно!

„Сонети” на Шекспир, в превод на Свинтила излизат в луксозно издание

„Изток-Запад“ пуска „Сонети“ в превод на Владимир Свинтила в уникален вид – новият полиграфичен шедьовър е вече в ръцете на читателите. Първото подобно издание с изящни дървени корици бе сборникът „Целувката“, с избрани любовни разкази от М. Твен, Ан. Чехов, Ив. Бунин, О′Хенри, М. Шели... То се превърна в неустоимо изкушение и първият тираж светкавично изчезна от книжарниците. Новото арт-издание се очаква за стане също пазарен хит както за библиофилите, така и за всички ценители на бутиково изработените книги.
Между двата празника – на влюбените 14 февруари и 8 март – издателство „Изток-Запад“ иска отново да зарадва почитателите на Шекспир с безсмъртните му любовни „Сонети“. Томчето е част от поредицата „Големите малки книги“, а преводът е на знаковия български интелектуалец Владимир Свинтила. Това е творческият псевдоним на Владимир Георгиев Николов (1926‒1998) ‒ писател, литературен критик, публицист журналист и преводач. Автор е на литературнокритически и публицистични статии, рецензии, есета и студии за престижни български и чужди периодични издания. В сферата на интересите му влизат киното, театъра, литературата, народознанието и народопсихлогията. Освен Шекспир той е превеждал стихове от Робърт Бърнс, „Трактат за живописта“ на Леонардо да Винчи и др. Преводът му на шекспировите сонети е смятан един от шедьоврите на родното преводаческо изкуство.
Сонетите са точно 154, като по-голямата част от тях са писани през периода 1592‒1599 г. Но те и до днес вълнуват с завладяващото авторско проникновение към любовния възторг, душевната болка, трепетните очаквания и разочарования ‒ все вечни, универсални, общочовешки теми. С фин психологизъм и проникновено разбиране Шекспир разкрива дълбочината на уникалния си гений и любовта, тъгата, раздялата, отчуждението, меланхолията, ревността ни се разкриват в неочаквани ракурси...
Новото луксозно издание на „Изток- Запад“ е прекрасен подарък. Изисканата книга ще е еднакво подходяща за жени от юношеска до зряла възраст.

The Dire Straits Experience пристига в Русе на 21 март

На 21 март, от 20 часа, легендарната група The Dire Straits Experience ще зарадва феновете с любимите на няколко поколения хитове така, както са изпълнявани в апогея на групата в края на 70-те и 80-те години.
В Русе за разтърсващ двучасов лайв пристигат виртуозните музиканти и членове на оригиналния състав Крис Уайт и Крис Уитън.
Преди броени часове те разкриха пред българските медии, че ще изпълнят най-популярните сингли от най-продавания албум на групата Brothers in Arms, продаден в 30 милиона копия.
Публиката ще има уникалния шанс да чуе на живо So Far Away, Money for Noting, Walk of Life, Your Latest Trick и едноименната Brothers in Arms.
Крис Уайт и Крис Уитън ще се качат на  сцената с редица виртуозни музиканти: Терънс Рийс – вокал и китара, Тим Уолтърс – китара и вокали, Пол Гиъри – бас и вокали, Саймън Картър – пиано, орган и клавири и Дениъл Шогър - пиано, орган и клавири.
От началото на януари The Dire Straits Experience е на европейско турне във Великобритания, Холандия, Белгия и Румъния.
Концертът в новата Арена в Русе ще е единствен в България.
Билетите за концерта на The Dire Straits Experience се продават на цена от 30 до 60 лева, в мрежата на Еventim.bg, Office 1 Superstore, Техномаркет, Технополис, OMV и Пикадили и на касата на залата в Русе, която работи всеки делничен ден от 14 до 19 часа.

22.02.2016 г.

Монасите от Шаолин отново показват майсторството си

Спектакълът "Монасите от Шаолин - мистичната сила на кунг фу", на 26 февруари, предизвика огромен интерес от страна на българската публика. Билетите за партер и първи балкон са изчерпани и поради тази причина организаторите от Loud Concerts пуснаха в продажба втори балкон.
Билетите са на цени от 30 и 35 лева и могат да бъдат закупени от мрежата на Еventim.
В зала 1 на НДК няма да се допуска внасянето на застрашаващи здравето опасни предмети. Забранено е също така внасянето на фотоапарати със сменяем обектив, професионални видео камери и други професионални записващи устройства.
Всички зрители под 18 години трябва да имат закупен билет и да бъдат съпроводени от придружител с попълнена декларация. Декларацията може да бъде получена и от охраната на входа на зала 1 на НДК.
Деца до 7-годишна възраст ще влизат на концерта напълно безплатно - с придружител, попълнена декларация и без право на седящо място.
Интерактивното шоу, което ще позволи на публиката на надникне в тайния свят на китайските монаси и тяхната мистична сила, е с начало 20 часа.

"Консуело"- ново българско издание на романа на Жорж Санд

Творбата на Жорж Санд "Консуело" излиза у нас. Романът е написан между 1842–1843 г.За прототип на главната героиня е послужила френската певица от испански произход Полин Виардо. Действието се развива през 40-те и 50-те годни на XVIII в. и разказва историята на Консуело бедно момиче, дъщеря на циганка.
Момичето е надарено с необикновен глас, което не остава незабелязано. Композиторът и вокален педагог Николо Порпора е силно впечатлен. Заедно с приятеля си от детските години Андзолето, също надарен с хубав глас, Консуело започва да пее из салоните на Венеция.
 Между Консуело и Андзолето започва любовна връзка, но младият мъж отказва да се ожени за приятелката си под предлог, че това ще попречи на музикалната им кариера. Не след дълго певицата разбира, че Андзолето не й е верен. Тя напуска Венеция и се озовава в старинен замък на границата между Чехия и Германия. Младата жена ще премине през поредица от перипетии до самия финал на книгата.
 Историята на самата писателка не е по-малко интересен. Амандин Орор Люсил Дюпен, по съпруг баронеса Дюдеван, е родена през 1804 г. Тази дръзка и свободомислеща жена става известна с мъжки литературен псевдоним – Жорж Санд.  Тя скандализира френското общество
 разведена е, носи мъжки дрехи и има любовни връзки с различни мъже. Известни са отношенията и с Ференц Лист, Фредерик Шопен, Алфред дьо Мюсе, Проспер Мериме. Жорж Санд е автор на романи, разкази, повести, пиеси и журналистически текстове.

19.02.2016 г.

Граждани призовават фирми да последват примера на Мария Жекова и да прекратят застрояването на парк „Бедечка

Акцент на редовната общинска сесия в Стара Загора ще бъде е желанието на старозагорката Мария Жекова да дари имот на Община. Масивната сграда, която се намира в центъра на града, и чиято данъчна оценка е над 1 млн. лева, ще бъде на разположение на местната администрация при изпълнение на няколко условия, поставени от дарителката. Желанието й е сградата да бъде превърната в културен детски център за талантливите деца на града. Той да съдържа зала за концертни изпълнения (камерна зала), както и да бъде дом на детски хор, който да изпълнява църковни песнопения. Мария Жекова е поставила условие и за създаване на творчески ателиета и изложбени зали, както и центърът да носи името на почетния гражданин на Стара Загора проф. Петър Жеков.
Това бе повод групата „Запазете Бедечка” да направят следния апел:
Мария Жекова дари имот за милион на Общината в Стара Загора. Ред е на фирмите с терени в парк "Бедечка"!
Мария Жекова, сестрата на легендарния проф. Петър Жеков, ще остане в историята на Стара Загора със ззнаков доблестен акт. Тя дарява в полза на община Стара Загора огромна постройка в идеалния център на града. Само данъчната оценка на имота е над милион. Волята на дарителката е мястото да стане културно средище.
В същото време в парк "Бедечка" мощни компании с имена като "Феърплей къмършъл", "Сентрал парк Загоре", "Кауфланд България ЕООД енд ко", "ЛИДЛ България ЕООД енд ко" и др. преди няколко години платиха създаването на план за застрояване (вижте снимките) и сега този план започна да се изпълнява.
Сега е времето въпросните компании да покажат същата доблест и да дарят имотите си в зелената площ на старозагорци. Тези имоти са придобити след крайно противоречиво възстановяване на земеделски земи в парка и последвали куп противоречия със закона. Казусът е идентичен с този във варненската Морска градина, който предизвиква нови протести вчера.
Тук е мястото общината да влезе в правомощията си и да потърси обществения интерес - с преговори с хората и компаниите с терени, със съответните законови действия или с обръщане към ресорните институции на съдебната власт.
За съжаление, строителството в незалесената част на зелената площ около Бедечка вече започна, но задължително трябва да бъде запазена залесената част - близо 300 декара с алеи и над 1500 ценни дървета и вероятно още толкова дървета по поречието на самата река. Именно за тази част на парка през 2013 г. време беше беше направен опит за запазване - кметът внесе предложение, но мнозинството от общинските съветници се въздържаха.

В миналия общински съвет единствено Тихомир Томов направи опит, чрез паспортизацията на растителните видове да спре застрояването на парка. В новия местен парламент в Зарата, всички твърдят, че започнатите процедури са необратими.

Представят книгата „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола”

На 22 февруари, от 17 часа, в Регионална библиотека „Захарий Княжески“, в Стара Загора ще бъде представена книгата „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола“. На презентацията ще присъства Стефан Караиванов. Той е внук на Петър Караиванов, син на Васил Караиванов - братовчеда на Апостола.
Настоящето издание е второ поред. Първият тираж е пуснат за разпространение още през 1987г. и моментално изчерпан. От тогава тези безценни спомени не са преиздавани. От високо патриотични подбуди, правнукът на Васил Караиванов - Стефан, който ще дойде в Стара Загора за представянето на книгата, финансира повторната й поява.
Съставителят на книгата, Петър Василев Караиванов, е един от тримата синове на Васил Караиванов. Другите двама са Георги и Стефан. Петър завършва медицина в София, специалност ортопедия. Стига до званието доцент. Посвещава живота и времето си в събиране на факти и документи за Левски и неговото време. В този труд д-р Караиванов е събрал всички свои изследвания, написани стегнато, логично, без излишния патос на вестникарската шумотевица.
Материалите в тази книга са изключително ценни поради факта, че са предоставени от първа ръка от един от най-близките съратници на Левски - Васил Караиванов. Та нали са първи братовчеди. Неговите спомени са използвани и в редица други трудове за великия Апостол. По негова памет и модел е възстановена родната къща на Дякона.
Всички големи изследователи на делото на Апостола: проф. Дойно Дойнов, проф. Иван Унджиев, проф. Андрей Пантев, проф. Иван Стоянов, проф. Пламен Митев, по един или друг повод са твърдели, че тази книга е била базисна в техните научни дирения и най-достоверен исторически източник.

18.02.2016 г.

Над 800 участници на тазгодишния Фестивал на маскарадните игри

XVIII Фестивал на маскарадните игри събира 21 групи и над 800 участника, за да превърне площада в центъра на Стара Загора в жива кукерска сцена. На 6 март, от 10.30 часа ще тръгне пъстрото празнично дефиле на участниците, което ще премине по главната пешеходна алея, за да се открият официално маскарадните игри на площада пред Общината. До 16.00 часа ще продължи атрактивната програма, изпълнена с многообразие на ритуални маски и костюми, и звън на чанове и хлопки.
„Най-голямата група е от Перник – 110 участника. Общо, до този момент, заявилите присъствие са 816 души. Костюмите, които ще видим в Стара Загора, са най-интересните от всички етнографски области в страната. Началото на конкурсната програма ще даде Черешовото топче от Габарево. Очакваме бабугерите от Разлог отново да предизвикат интерес с костюмите с дългите косми. Истинската Кукерландия ще бъде представена от Сливен, Бургас и Ямбол. Водещ на събитието ще е Деница Янакиева и ще й помага Великанът от „Котаракът в чизми" от постановката на старозагорския куклен театър", даде подробности около фестивала акад. Крум Георгиев, инициатор на мащабната проява и председател на Обществото за фолклор.
Съпътстващи събития на традиционните маскарадни игри за Месни заговезни ще бъдат Улица на занаятите и фотоизложба на Жейна Желева, която ще разкрие със снимки красотата на маските от изминали издания на фестивала, както и представяне на част от кукерските групи в кв. „Железник" на 13 март, и курортното селище Старозагорски минерални бани.
„Улицата на занаятите ще бъде разположена по бул. „Митрополит Методий Кусев и ще представлява добре нареден базар от 30 щанда, като участие в нея ще вземат тази година и занаятчии от Словения, Македония и Русия", обяви Диана Атанасова, началник на Отдел „Култура".
Организиратори са Община Стара Загора, НЧ „Николай Лилиев", Обществото за фолклор, Центърът за наука, култура и изкуство-Стара Загора, Регионалния исторически музей в града, Младежки общински съвет и частни спонсори.

„Дъбличани” на Джеймс Джонс в книжарниците от 22-и

Сборникът с разкази „Дъблинчани” от един от най-влиятелните творци на 20-ти век  Джеймс Джойс, излиза у нас на 22 февруари в превод на Асен Христофоров.
„Дъблинчани“ съдържа петнайсет необикновени истории, първоначално издадени през 1914 година. Книгата създава удивително живо и натуралистично изображение на живота на ирландците от средната класа в Дъблин в началото на двайсети век, разкривайки детството, юношеството и зрелостта на героите.
 Сборникът шокира тогавашния литературен свят с графичния подход при описанието на интимни сцени и съчетанието от безпрецедентен документален реализъм с кинематографичен изказ. Много от героите в „Дъблинчани“ се появяват с малки роли и в знаковия роман на Джойс „Одисей“.
Джеймс Джойс е ирландски писател и поет, роден в Дъблин през 1882 г. Макар и не особено тачен приживе, особено в родината си, впоследствие става един от най-влиятелните писатели на ХХ век, а творчеството му е емблематично за литературното течение на модернизма, към което принадлежат Вирджиния Улф и Марсел Пруст.
Писането на Джойс революционизира употребата на езика - той заменя общоприетите средства на реализма с нови, експериментални похвати, целящи по-адекватен израз на вътрешния живот. Световната си известност Джойс дължи преди всичко на романа „Одисей“, като другите му значими творби са сборникът с разкази „Дъблинчани“, романите „Портрет на художника като млад“ и „Бдение над Финеган“.

В неделя освещават криптата на храма „Св. Игнатий Старозагорски”

В неделя на 21 февруари от 9 часа Старозагорският митрополит Галактион заедно с архиереи от Българската православна църква ще отслужи Архиерейска света литургия за освещаването на криптата на храм  "Св. Игнатий Старозагорски". 
Иконографката Радостина Павлова от Казанлък е изработила мозаечни пана – икони над чешмата с бликналата вода в криптата на храма. Паната изобразяват живоприемия източник – един любим за християните сюжет, свързан с водата, който е подбран от митрополит Галактион и изпълнен от Радостина Павлова.
Църковното настоятелство на храма кани миряните да участват в празничното събитие.

17.02.2016 г.

„Достопочтеният ученик” е новото заглавие от Джон льо Каре

Джон льо Каре се завръща с романа „Достопочтеният ученик”, отличен с наградите „Златна кама“ и „Джеймс Тейт Блек Мемориъл“. У нас романът излиза в превод на Венцислав К. Венков от 22 февруари.
 Според „Ню Йорк Тайм” всяка страница от тази книга излъчва интелигентност и изящество. Сюжетът заплита брилянтна фабула с остроумен диалог, за да ни върне към любимата тема на автора – параноята на международния шпионаж и сложната, морално нестабилна реалност на производния й разузнавателен апарат. Британските тайни служби са компрометирани от действията на съветски двоен агент.
Предателят е разкрит, но шпионската мрежа на Цирка е разбита. Жива легенда в разузнаването, Джордж Смайли се заема да възстанови репутацията на организацията. Назначен временно за шеф на тайните служби, той изпраща в Хонконг достопочтения Джери Уестърби – агент, представящ се за журналист, който трябва да разбере какво крои московският Център за Китай и да помогне на Смайли да си отмъсти на съветския офицер Карла.
 Джон льо Каре е литературният псевдоним на Дейвид Корнуел – едно от най-уважаваните имена в света на шпионския трилър. Полифонични романи като „Най-търсеният човек” и „Изменник по вкуса ни” се концентрират върху сложните междуличностни отношения на персонажите, въпросите на международната сигурност, опасността от тероризъм, религиозната нетърпимост и неопатриотизма.
Литературата „Льо Каре“ е художествен документ за това, как дори в най-мрачните моменти от историята човешкият дух продължава да търси и пази най-благородните си ценности. „Достопочтеният ученик“ е втора част от знаменитата трилогия „Карла“, която започва с „Дама, поп, асо, шпионин“ и завършва с „Екипът на Смайли“. Повечето произведения на Джон льо Каре имат успешни екранизации.

ЗАЗ идва за благоевградския фестивал Francofolies

След концерта си зала 1 на НДК преди няколко години, френската звезда ЗАЗ идва отново у нас. Тя ще изнесе концерт в Благоевград. Изявата й е част от второто издание на фестивала Francofolies, който ще се проведе на 17 и 18 юни на площад „Георги Измирлиев”, входът е свободен. Останалите участници в концертите ще станат ясни до средата на март.
Истинското име на ЗАЗ е Изабел Жофруа. Певицата се превърна в явление благодарение на изключителното си сценично присъствие и специфичния си тембър. Те завършва консерваторията CIAM в Бордо, започва като свободен артист с улични изпълнения на джаз, соул и френски шансони. През 2010 г. представя първия си албум. Големият й успех идва с песента Je veux (Аз искам), която я изстрелва на върха на класациите и регистрира милиони гледания в сайтовете за видеосподеляне. 2012-а издава втория си албум Recto Verso, а през 2014 г. - Paris, в който интерпретира шлагери на Едит Пиаф, Жо Дасен, Жозефин Бейкър, Ив Монтан. Албумът включва и дует на ЗАЗ с Шарл Азнавур.
Българското издание на международния фестивал за съвременна френска музика е възстановено от община Благоевград след близо 20-годишно прекъсване. За първото издание през 2015-а дойдоха Патрисия Каас, Патрик Брюел, електро суинг групата "Караван палас", световноизвестният диджей Боб Синклер и др.
Les Francofolies се провежда от 1985 г. насам в град Ла Рошел. Освен ежегодните издания във Франция, "Ле Франкофоли" има и в Монреал (Канада), Спа (Белгия), както и в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин. 

ЕС дава пари за музей на фашизма

Докато в България спорим дали да има Луковмарш - законен ли е той или не, и какъв е приносът на Тодор Живков в историята ни, правителството на Италия решило да даде два милиона евро за изграждането на музей на фашизма в Предапио – родния град на диктатора Бенито Мусолини, предаде Gazeta.ru, цитирана от Фокус. Родната къща на Дуче в градчето и сега се радва на голям посетителски интерес
Някои среди в Италия смятат идеята за музея за спорна и отбелязват, че страната така и не е „осъдила пълноценно“ най-мрачния епизод от своята политическа история. Кметът на града Джорджо Фрасинети е сред тези, които подкрепят идеята за музея. Той смята, че проектът няма да прославя Мусолини, а е „опит да се направи нещо за историята на Италия“.
Общата стойност на музея са оценява на пет милиона евро. Два ще бъдат дадени от бюджета на страната, два от Европейския съюз, а останалото ще дойде от местни източници.
Критиците на музея смятат, че той ще стане сборен пункт за неофашисти, които и без това пристигат в Предапио в големи количества.

Три представления за най-малките представя Софийската опера

От 20 февруари залите на Софийската опера и балет се увеличават с още една – новата сцена на Сити Марк Арт Център на бул. „Янко Сакъзов“ (бившето студийно кино „Левски“) отваря врати и за най-младите почитатели на класическото изкуство.
Модерната акустична зала с 300 места, разположена само на две трамвайни спирки от операта, предлага на малките посетители и техните родители още една възможност за празнични емоции с детските спектакли на първия ни оперен театър. През февруари той представя там три любими заглавия от своя репертоар и „Концерт за бебоци“. На 20 февруари от 11 ч. ще бъде представен балетът за деца от Сергей Прокофиев „Пепеляшка“, а от 17 ч. същия ден е представлението на версията за деца на творбата на Моцарт „Вълшебната флейта“. На 27 февруари от 11 ч. малчуганите от 0 до 3 г. ще могат да се насладят на „Концерт за бебоци“. Придружени от своите родители, баби, дядовци и близки, бебоците ще се забавляват под звуците на любими зимни детски песнички и мелодии от класиката, изпълнени на живо от артисти и миниоркестър. От 17:00 ч. същия ден ще бъде представен спектакълът за деца от Андрей Дреников „Мечо Пух“.
Детските спектакли на Софийската опера са сред най-търсените от публиката. Програмата за най-малките „Отиваме на опера и балет“ започва през януари 2008 г. в едно от малкото годни за спектакли пространства на ремонтиращия се по онова време театър. Месеци по-късно представленията за най-малките се превръщат в хит сред децата и техните родители. Повечето от първите зрители на тези оперни и балетни представления днес са редовни посетители на Софийската опера.

15.02.2016 г.

Цицерон брани демокрацията в „Диктатор” на Робърт Харис

Третият роман от сагата за Древния Рим след "Аз, Клавдий" обхваща последните петнайсет години от живота на великия държавник и оратор Цицерон. Събитията, разказани от секретаря му Тирон, са сред най-драматичните в човешката история - разпадането на Римската република, последвалата гражданска война и трагичният край на Помпей, Цезар, Катон, Брут и самия Цицерон.

Робърт Харис повдига един вечен въпрос: как да опазим политическата свобода от заплахите на безскрупулни лични амбиции и избирателна система, доминирана от финансови интереси, както и от пагубните последици от воденето на безкрайни войни.
"Изгубих миналото и настоящето, но нищо чудно да съм спечелил бъдещето - казва в последните си дни Цицерон, герой на своето и на нашето време. - По-скоро ще падна, задавен в собствената си кръв, отколкото да предам принципа, върху който почива Римската република, а именно - неизменното върховенство на закона."

Парк-Хотел „Стара Загора“ взе „Златен приз” за най-добър бизнес-хотел

Парк-Хотел „Стара Загора“ беше отличен с наградата „Златен приз“ за най-добър Бизнес хотел за 2015 година.  Призът беше връчен на управителя на хотела – Стоян Тонев и специалистът маркетинг и реклама, Антония Стойкова, по време на 33-тата Международна туристическа борса „Ваканция/СПА Експо“, която се проведе от 11 до 13 февруари 2016 г. в Интер Експо Център София. „Отличието за Парк-Хотел „Стара Загора“ дойде като резултат от всекидневните ни усилия да предоставяме хотелска услуга на изключително високо ниво, както и на добрата екипна работа. Наградата ни задължава да бъдем още по-креативни и всеотдайни“, каза след награждаването Стоян Тонев.
Наградите „Златен приз“ на списание „Туризъм и отдих“ бяха връчени за 13-ти пореден път и отличиха над 30 туристически обекти и институции. Основният критерий за присъждане на наградата „Златен приз“ е висока култура на обслужване и професионален мениджмънт – фактори за утвърждаването на България като привлекателна туристическа дестинация, поясни главният редактор на медията и председател на конкурсната комисия Димитър Кирекчиев.
Туристическа борса „Ваканция СПА Експо“ е най-мащабният туристически форум в България, който всяка година представя нови инициативи и бизнес възможности на туроператори, хотелиери и фирми от сектора. Тя беше открита от министъра на туризма Николина Ангелкова, която подчерта, че през 2015 г. за първи път в историята на туризма в България сме прехвърлили психологическата граница от 1 милиард лева като приход от нощувки.

Парк-Хотел „Стара Загора“ участва в изложението заедно с Туристическия информационен център на Община Стара Загора, Регионалния исторически музей и хотел „Форум“. Присъствието на Старозагорски регион в туристическата борса беше изключително силно и определено остави позитивен отпечатък сред хилядите посетители с многобройните атракции, включени в официалната програма на изложението – спектакъл на прабългарската школа Бага-Тур, шествие на казанлъшката Царица Роза`2015 Цветелина Иванова, шествие на тракийски и римски персонажи, представени от Регионален исторически музей – Стара Загора. За първи път в изложението участва Държавен куклен театър – Стара Загора, чиито представления на спектакъла „Фолклорна магия“ през трите дни на борсата събраха не само аплодисментите на хилядите посетители, но и донесоха на актьорите много предложения за съвместна работа и ангажименти.

Концерт за две пиана от Пуленк изпълняват за първи път на старозагорска сцена

На 19 февруари от 19 часа Старозагорската опера ще предложи на почитателите на класическата музика интригуваща програма от творби на Моцарт, Пуленк и Бетовен. Концерта ще дирижира южнокорейския диригент Юнг Чае.
В годината на Моцарт, когато световната музикална общественост отбелязва 260 години от рождението на гениалния австрийски композитор,  Държавна опера-Стара Загора се присъединява към честванията с представяне на различни негови оперни творби и инструментални  шедьоври. Симфоничният концерт на 19 февруари ще започне с изпълнение на неговата брилянтна увертюра към операта „Вълшебната флейта” – последната, но най-зряла и популярна моцартова опера, представяна най-често в целия свят.
За първи път в Стара Загора гостуват виртуозните южнокорейски пианистки Ран Хе-О и Ким Сан Хюнг, които ще представят заедно с оркестъра на Старозагорската опера Концерт за две пиана и оркестър от Франсис Пуленк. Концертът на Пуленк се изпълнява за първи път в Стара Загора. Мануел де Файя пише в писмо до Пуленк: ”Заобичах много Вашия Концерт с тази красота на непосредствена експресия, която вашата музика дарява така възхитително”. „В Концерта за 2 пиана и оркестър на Пуленк перфектно се съчетават градската популярна музика с интонации от парижкия мюзикхол от 30-те години на ХХ век. Пуленк блестящо стилизира фрагменти от популярни концерти на Моцарт, Равел, темброви съчетания от „Класическа симфония” на Прокофиев, от балета „Петрушка“ и „Симфония на псалмите” на Стравински”. /из Изпълнителски прочит на Концерт за 2 пиана и оркестър от Франсис Пуленк - Доцент Евгения Симеонова/
Във втората част на концерта ще прозвучи Симфония №7 в Ла мажор на Лудвиг ван Бетовен. Бетовен създава едно от най-великите си произведения в периода, когато изживява дълбока криза – неговото заболяване се влошава и той почти изцяло е загубил слуха си. Оценката за творбата му не идва приживе, но времето решава в нейна полза – Седмата симфония на Бетовен е любима на поколения почитатели на неговото творчество. Втората част на симфонията се използва много и като музика към различни филми и телевизионни реклами.

Диригентът:
Юнг Чае започва своята кариера като диригент още като студент в Университета по изкуствата Чунг-Анг под ръководството на Маестро Жа Донг Жьонг, бивш диригент на Симфоничния оркестър в Сеул, Южна Корея.
След обучението си при проф. Жонг, Юнг Чае постъпва в Университета по музика и изкуства в Грац, Австрия - специалност оркестрово и хорово дирижиране, където завършва със  степен Магистър по оркестрово дирижиране.
По време на своите „австрийски години“, Юнг Чае учи с Мартин Търновски, Ханс Граф и др., дирижира оркестри като Филхармонията в Марбург, Университета по музика и изкуства в Грац, Австрия. Представен е като част от програмата „Млади диригенти“ в интервю на Австрийското национално радио.
След завръщането си в Южна Корея, Юнг Чае е преподавал в Университета Бетесда, Корея, Университета Кангнам и Университетския колеж по изкуствата Чунг-Анг , където и в момента е професор, в Университетския колеж по  музика Hyupsung.
Като главен диригент на Филхармонията на Еулсукдо в Бусан (Южна Корея),  Юнг Чае  дирижира  "Концертна програма - четвъртък вечер", "Новогодишен концерт", както и концертите на филхармония Чунчеон и още много други, винаги с голям успех. През 2012г., Юнг Чае дирижира симфоничния оркестър на Манила във Филипините, а през 2014 г. води  Младежкия оркестър на Чунчеон Сити до Виена, Австрия, където заедно свирят в престижния "Музикферайн" пред европейската публика.
Известен е като принципен, но изтънчен и свободен  в своята музикална интерпретация  диригент. Диригентът Юнг Чае е сред тези, които днес са в челните редици на класическата музикална сцена в Южна Корея. В момента работи като главен диригент на Фестивалния оркестър на Южна Корея и Младежкият оркестър на Чунчеон Сити.

Солистите:
Пианистката Ким Сан Хюнг започва  да свири на пиано още на 5 годишна възраст. Завършва университета в Южна Корея със степен бакалавър, след което  и Музикален колеж  в Германия.
 Специализира в Колежа по музика и театър-Мюнхен, след това и в Университета за музика и сценични изкуства в Грац, Австрия, където паралелно работи и като професионален пианист. Докато свири и учи, записва Колежа по музика „Ханс Айслер“  в Берлин, по препоръка на нейния професор. През това време  работи и  като корепетитор в Университета по изкуствата в Берлин.
Ким Сан Хюнг печели първи награди в много конкурси в Южна Корея, трето място на международния конкурс „Волфганг Якоби” в Германия, който е отразен в “Bayerische Rudfunk” (Местно радио и телевизия в Мюнхен), “Arte” (Френско-Германска телевизия), “Süddeutsche Zeitung” (най-големия ежедневник в Мюнхен) и други местни медии, от които  получава много висока оценка.
Концертира по  покана от Турското и Пакистанското посолство в Германия, Мюнхенската филхармония в Гащайг, в  Берлинския Концертхаус и Берлинската филхармония. Усъвършенства своите умения в Майсторски класове по пиано във  Виена и Грац, Австрия, участва в концерти с Държавния Симфоничен Оркестър на Русия и Симфоничния оркестър на Олтения, Румъния. Ким Сан Хюнг  има  активна кариера на концертиращ пианист, преподавател по  пиано в колежа в Германия. През изминалата 2015 осъществява национално турне с нейния пиано-ансамбъл като представя творби на  корейски композитори, за което получава заслужени адмирации на много сцени.

Ран Хе-О започва да свири на пиано на четири годишна възраст. Учи пиано под вещото ръководство на утвърдени пианисти и преподаватели като Мьонг Сун Ким, Кьонг Сун Пи, в Музикалното училище по изкуствата Сънхва е призната като най-добрата инструменталистка в нейния клас. Продължава обучението си в музикалния колеж и се дипломира с високо отличие. Следва Университета, където Ран Хе-О учи с д-р Кьонг Ми Жунг и д-р Винсент Де Врес, завършва бакалавърска и магистърска степен с висока оценка.
С изключителната си музикална техника на пианист, Ран Хе-О печели  много награди от престижни международни конкурси.. 
Изнася  много концерти, включително и в  Центъра по изкуствата в Сеул.

БИЛЕТИ ОНЛАЙН през сайта на Операта: http://www.operasz.bg/online/
Специални отстъпки www.grabo.bg

Еврофондове ще ползват и току-що създадени фирми

За първи път стартиращи фирми, които може да са само на няколко дни живот, имат достъп до безвъзмездно еврофинансиране. От 4 февруари по ОП "Иновации и конкурентоспособност" започна прием на проектни предложения за разработване на иновации от стартиращи фирми. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 10 млн. евро. Към кандидатите има две условия - да имат по-малко от три приключени финансови години и да оперират в един от следните сектори - мехатроника и чисти технологии, ИКТ и информатика, индустрия за здравословен живот и биотехнологии, нови технологии в креативните и рекреативните индустрии. Тези направления бяха определени за приоритетни в Националната стратегия за интелигентно развитие, чиято цел е в страната да се увеличи броя на фирмите с иновативни услуги и производства. Според класацията на Иновационния съюз от 2015 г., България попада в групата на страните "плахи иноватори" и се нарежда на предпоследно място по иновационно представяне сред страните от ЕС.
Минималната сума на безвъзмездното финансиране по процедурата "Подкрепа за разработване на иновации от стартиращи предприятия" е 50 000 лв., а максималната - 200 000 евро. Идеята на това подпомагане е стартиращият бизнес да повиши иновационната си дейност, което би довело до производството на продукти с по-висока добавена стойност.
По тази схема фирмите може да кандидатстват с проекти за извършване на приложни научни изследвания, тествания, изпитания, свързани с разработването на иновативен продукт или процес. Допуска се финансира и за създаването и тестването на прототипи и пилотни линии, както и разработването на технологии за производство на иновативни продукти. Проучването, придобиването и прилагането на технологии, ноу-хау и непатентовани открития също са дейности, които може да се финансират по схемата. Проектите може да търсят финансиране и за защита на патенти, полезни модели, промишлени дизайни. Предмет на схемата е и изработването на икономически, финансови и технически оценки на разработвания иновативен продукт или процес, както и изработването на пазарни проучвания, маркетингови планове за реализация на иновативни продукти и организиране на промоционални събития за популяризирането им.
Подаването на проектните предложения се извършва изцяло по електронен път. Приемът им е до 5 май. Кандидатите трябва да участват индивидуално, а не съвместно с партньорски или други организации. Отварянето на тази схема за стартиращи компании е пилотно. При голям интерес и добри резултати министерството на икономиката ще договори нов бюджет в следващите години.

Дават 1,5 млн. лв. за енергийна ефективност
През март се очаква да стартира нова процедура по ОП "Иновации и конкурентоспособност" - "Енергийна ефективност за малките и средните предприятия". Министерство на икономиката вече публикува условията за публично обсъждане. Бюджетът на процедурата е 90 млн. евро. Минималният размер на помощта е 50 00 лв., а максималният - 1,5 млн. лв.
През октомври пък е планирано да стартира процедура, която да насърчи енергийната ефективност в големите предприятия. Тя е с бюджет от 50 млн. евро.

Специфичното за тези две процедури е, че ще се финансират само дейности, които са в резултат на препоръки, дадени от предварително енергийно обследване на предприятията. Това означава кандидатите да представят наред с проектите си и положително становище на Агенцията за устойчиво енергийно развитие върху докладите за енергийно обследване на одиторите. Заради по-сложната процедура срокът за кандидатстване с проекти за енергийна ефективност ще бъде 5 месеца.

Бай Ганьо и Алеко ще посрещат гостите във „Вила Дамасцена”

Авторът на "Бай Ганьо" писателят - публицист Алеко Константинов застава до героя си в Етнографско-културния комплекс "Дамасцена" край Скобелево, община Павел баня. Скулптора на Алеко вече ще посреща гостите на комплекса. Тя ще бъде на метри от тази на Ганьо Балкански. Инициативата е на собственика на Етнографския комплекс "Дамасцена", розопроизводителят Стоян Стоянов. В края на миналата година, бизнесменът Добромир Гущеров вдигна паметник на бай Ганьо в радното си село Енина, където е живял прототипът на литературния алеков герой – Ганьо Сомов.
Автор и на двете композиции е скулпторът Тамер Халил, според който „всеки от двамата емблематични българи носи своята изумителна енергия. Докато извайвах фигурите и лицата им, я почувствах по различен начин", коментира Халил, възпитаник на Великотърновския университет. Фигурата на Алеко Константинов е от бронз и тежи близо 220 килограма. Изработвана е година, толкова, колкото е продължила работата и по скулптурата на бай Ганьо.
По време на откриването емблематичните представители на народопсихологията ни - Щастливеца и Келепирджия номер едно - ще оживеят пред публиката в Скобелево за своеобразната премиера. В образа на Господин Балкански ще влезе актьорът Любомир Фърков. Като Алеко ще се изяви класикът на седмото изкуство Любен Чаталов. Откъси от култови текстове на писателя ще чете нашумелият актьор Веселин Плачков. Гайдари и кукери ще придадат етноекзотика на представлението. Сред специалните гости на церемонията по откриването ще са депутати кметове на съседни общини, членове на международната фондация „Алеко Константинов", експерти от къщата-музей на Щастливеца в Свищов.

12.02.2016 г.

Изпити по някое време

Хубав бе студентския живот през славните 90 години на миналото хилядолетие. Хубав, без компютри и мобилни телефони, но пък понякога има и сесии. Това е този период, в който на студенцията и се прави всичко друго, но не и това, което и е пряко задължение, т.е. да се подготвя за изпитите. Обаче се налага…четене.
Втори курс се зазимих здраво. Бях съквартирант със Спейсън в култовата квартира на „Калоян” 10, където навъртяхме голяма сметка за ток, ама и зимата си я биваше. Изключиха ни от енергото и обитаването на старата къща, поне в нашата стая, стана невъзможно. Спейсън си вдигна чуковете и отиде при сестричките. Аз, поради липса на такава алтернатива грабнах дюшека и право при Пацата и Гошо, които живееха съвсем на близо. Те нали са приятели ме посрещнаха радушно, че даже се сменяхме, кой да спи на дюшека, направо на пода. Аз се гевезях малко, когато идваше моя ред, но си струваше. Пацата си е чиста история, като мен, но Гошо е И и Г, нещо като ВиК, т.е. овладяваше едновременно и историческите и географските науки. По принцип по се сесийно време ходехме при комунистките и се отдавахме на групово…четене. На мен не ми позволяваха да чета, щото съм нямал ясна дикция. Срещу това нямах нищо против, щото по-бързо чета, отколкото говоря. Пък и съм паметлив, бързо помня! А другите четяха много хубаво. Валя например, толкова бързо четеше на глас, че чак едвам си вземаше въздух. Направо се притеснявах, че може да се задуши. Този пък обаче решиха всеки да си чете и учи сам.
В последната вечер преди Денят на удара с меча (т.е. изпита по Средновековна обща) Гошо вече беше минал изпита, а ние с Пацо попрехвърляхме материала. Аз се опитвах да го кандърдисам да полеем петицата на Гошо, а той категорично отказваше.
Пацата четеше и после гледаше към тавана, все едно там е написано нещо и преговаряше. Предните вечери Гошо, който имаше същите исторически изпити като нас, четеше легнал, предимно вечер, под една настолна лампа и често го виждахме заспал над Историята на Средновековието. Аз…предимно пречех. Бях си взел „на заем” пет разноцветни зара от Марчето (за игра на Генерал и Барбут) и гадаех кой, колко ще получи на изпита. Също така, ги отклонявах от правия път, щото подготовката не става само с четене, трябва и да има време за приятно прекарване.
-Помниш ли как беше първия ти сериозен изпит? – попита ме Пацата.
-Мога ли да го забравя, нали ми писаха двойка. Ама не че не знаех, ами първо се заядох с  изпитващия, пък после подсказвах на Татяна, затова може да се каже, че ме скъсаха заради много знания. А не че съм мълчал като комунист на разпит – поясних нещата.
-Ами помниш ли, че в кривата къща непрекъснато играеше табла, с което безкрайно учуди хазяинът ни. Той, тогава нали ти предсказа оценката – репликира ме приятелят ми.
-Случва се и да получиш двойка, то какъв студент си, ако не си късан. Но сега няма да се повтори, ако искаш ще ти направя едно прорицание със зарове – предложих аз услугите си.
-А помниш ли Ванко Феята от курса на Георги? Колкото пъти го срещаме по кръчмите, толкова пъти ни казваше, че е стигнал до Кръстоносните походи. И накрая, Феята бе оценен с двойка, явно не са се паднали кръстоносци – рече Пацата като махаше с ръцете за по-голяма убедителност.
-Ванко, си е Ванко! Сега ще ти хвърля едни зарове. Пък аз знам не само походите, но и Англия, Франция, Папството, че и малко Германия отгоре, отгоре – бе подготвен съм. Дето вика Наско (той беше наш гуру, два курса напред) – по Средновековна обща ли имаме изпит? Няма проблеми, с шест ще го взема!
-Абсурд, деграденце! Утре ще ти се случи това, ще има възмездие за мързела ти! – категоричен бе Пацо.
-Не само хвърлянето на заровете е важно, важно е тълкованието, а аз имам такива способности – да тълкувам, рекох аз и бавно хвърлих петте зара. Паднаха се различни числа:
-Ето виж, заровете не лъжат! Цифрите са различни, но ти пък си чел много, значи – петица! Пък сега на мен, гледай! Излязоха пет шестички, значи съм отличник – не мирясвах аз, ама и заровете наистина се спряха на най-високата възможна комбинация.
-Абсурд! – рече Пацата и се приготви за спане…
На другата сутрин никой не бе в състояние да ме накара да стана и да тръгна в ранни зори за изпита. Поспах, обръснах се, закусих и към 10 часа вече бях на Стамболовия мост, където срещнах Пацо.
-Как е хавата, какво ти се падна?
-Контрареформация, какво ли не говорих на Богданов (титуляра по Средновековна обща) – йезуити, Плакати срещу еретиците, Огнена палата, Инквизиция…Пък той – имаш пропуски колега и ми писа…пет! – ядоса се той.
-Ами имаш пропуски, нали чу – дразнех го аз.
-Хайде аз отивам за моята шестичка – махнах с ръка.
-Иди, иди, че да те видя с какво ще се върнеш в книжката – иронизира ме приятелят ми.
Пред изпитната стая стояха колеги и си чакаха реда. Аз им разправих цялата история, но никой не пожела да му гадая със заровете, които, разбира се, носех със себе си. Само Поля, на която й се паднаха доста двойки. Тя излезе и започна да реди „люти клетви за берекет” по мой адрес, демек, псуваше ме. Ама аз нямах никаква вина, нали Поля беше научила само два-три въпроса, от конспект, който съдържаше десетки въпроси.
Вътре без малко да ме застигнат пацовите пожелания, защото пак се опитвах да подсказвам на Деси, ама ме хванаха и сериозно ме предупредиха да се въздържам от подсказки, щото ще изхвърча със служебна двойка. При жребият, ми се паднаха два въпроса за Англия (Съдбата обича смелите) и тълкования на Салическата правда. Богданов ми каза: „Колега, отдавна не съм имал удоволствието да изпитвам толкова подготвен студент!”. Аз, естествено отговорих, че удоволствието е изцяло мое.
В квартирата Пацата не вярваше на очите си, до обед дрънка как няма справедливост на този свят, но на човек, особено ако е студент му трябва на-много късмет. Следобедът му мина и отидохме да полеем изпита. Празненството продължи до сутринта…Ех, славно се живей на този свят, и няма след смъртта ни рай, ни ад!

Лукавиян 

Осмата книга за Хари Потър излиза през юли

Нова осма по ред книга за Хари Потър ще излезе в продажба на 31 юли, съобщи британското издателство "Литъл Браун", цитирано от световните информационни агенции.
Книгата "Хари Потър и проклетото дете" не е роман, а пиеса в две части за приключенията на Хари, Рон и Хърмаяни 19 години след събитията в последния роман "Хари Потър и даровете на смъртта". Един ден преди излизането й в продажба в Лондон ще е премиерата на едноименния спектакъл, в работата над който е участвала и писателката Джоан Роулинг.
 "Това ще е нова история, създадена съвместно от писателя Джек Торн, режисьора Джон Тифани и мен" - съобщи преди Джоан Роулинг.
В новата творба Хари Потър вече е стар вълшебник, с три деца, но не може да се освободи от своето магическо минало. Книгата ще излезе в книжен формат само в англоговорящите страни, а за останалите в електронен.
 Последният роман за младия вълшебник "Хари Потър и даровете на смъртта" излезе през 2007 г. От книгите на Роулинг са продадени над 450 милиона броя. Те са преведени на 78 езика.
 Филмите по тях донесоха повече от 7 милиарда щатски долара приходи, пише БТА.

11.02.2016 г.

Безплатни дентални прегледи в болница Токуда

Безплатни консултации със зъболекар организира „Токуда Болница София” до края на февруари. От безплатните прегледи ще могат да се възползват деца и възрастни след записване на тел: 02/403 4933, съобщават от болницата.   
Зъболекарите ще консултират основно в следните направления:
- Ортодонтия – при проблеми най-вече в детска възраст, свързани със подредбата на зъбите и съотношението на зъбите с челюстите
- Протезиране – при проблеми в зряла възраст, свързани със загуба на един или повече зъби
- Естетика – при проблеми в зряла възраст, свързани с естетично лечение на зъбни дефекти, избелване на зъбите и др. 
Безплатните дентални прегледи ще продължат до 29-ти февруари 2016, като ще се провеждат всеки работен ден от 09,00 до 17,00 часа в новите зъболекарски кабинети на японската болница, разположени на 3-ти етаж. Всички преминали ще получат талон с отстъпка от 30 до 45% от всички дентални процедури. Необходимо е предварително записване, напомнят от „Токуда Болница София”.

Български анимационен филм ни представя на тазгодишното Берлинале

С прожекция на "Аве, Цезаре!" - новия филм за златния век на Холивуд на американските режисьори и сценаристи Джоел и Итън Коен, днес откриват 66-ият кинофестивал в Берлин, съобщиха световните информационни агенции.
В комедията, която не е в конкурсната програма, участват звезди като Джордж Клуни, Джош Бролин, Чанинг Тейтъм, Скарлет Йохансон, Тилда Суинтън, Ралф Файнс, Джона Хил.
Повече от 400 филма ще бъдат представени на Берлинале.
В конкурсната програма са 18 продукции, като 15 от тях са световни премиери.
Сред тях са новите филми на босненеца Данис Танович, швейцареца Венсан Перес, датчанина Томас Винтерберг, британеца Майкъл Грандейдж , американеца Джеф Никълс, филипинеца Лав Диас, германката Ане Цора Берахед, както и два документални филма на италианския режисьор Джанфранко Рози и на американеца Алекс Гибни.
Председател на журито на Берлинале ще е трикратната носителка на награда "Оскар" Мерил Стрийп.
Очаква се по червения килим да преминат Спайк Лий, Колин Фърт, Кирстен Дънст, Александър Скарсгард, Никол Кидман.
Българското участие на кинофестивала е късометражният анимационен филм на аниматора Теодор Ушев "Сляпата Вайша".
Филмът е в състезателната програма за късометражни филми Generation.
Берлинале ще продължи до 21 февруари.
Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 20 февруари.

10.02.2016 г.

Майстори на фехтовката отново ще премерят сили в Стара Загора

На 13 и 14 февруари Стара Загора ще бъде домакин на кръг от турнира за "Купа България" при децата до 11 и до 13 годишна възраст. Община Стара Загора включи събитието в спортния си календар за поредна година и предоставя на "Фехтовален клуб Железник" възможност да използва изградената спортна база.
В резултат на добрата съвместна работа на спортния клуб и общината, и след отличните отзиви от проведените през миналата година състезания в града на липите, Българската федерация по фехтовка отново повери на клуба организацията на състезание при сабльорите.
Общинската спортна зала "Иван Вазов" ще бъде арена на атрактивни двубои при момичета и момчета  от цялата страна. Състезателите на заралийския клуб „Железник“ се надяват да се представят достойно пред своята публика и да стъпят на почетната стълбичка.

През март руският балет „Тодес” отново гостува в столицата, Русе и Варна

Зашеметяващият балет „Тодес” идва в България с новата си програма “Мы” на 24 март София, 25 март Русе , 26 март Варна.
Любимци на българска публика, балет „Тодес” гастролират в България за 13-та поредна година по покана на DEGRIS EVENTS.
Двучасовата програмата “Мы” (в превод от руски “Ние”) е съкровищница на най- уникалните танцови номера, изпипани до съвършенство през 30-годишната история на  феноменалния балет “Тодес”.  “Мы” - това са неспирно преливащи емоции, вибриращи, като оголени нерви с красиви и сложни хореографски похвати. Танци, в които като в безбрежен океан, са разтворени нашите желания, страсти и мечти и преди всичко на свободата на човешкия дух. 
 Този път “Тодес” канят публиката и в интимния си свят, за да покажат какви са те на сцената и зад кулисите с посланието “Това сме НИЕ”. Много от тях са женени, някои вече разведени, някои имат деца, а други все още са такива...
 “Тодес” винаги са се отличавали с уникална хореография и неподражаем стил. Балетът обединява в хореографията си – класика, хип–хоп и модерен балет. Някои от танците, които ще покажат на българска сцена са “Пеперуда” – танц, в който солистката лети над земята, изпълнявайки сложни, акробатични елементи със завидна лекота и грация, докосвайки пода само за 30 секунди. “Восъчни фигури” – този танц кани зрителите в музей на восъчни фигури, които оживяват след като стрелките на часовника стигнат полунощ. Култови исторически фигури,  като Иван Грозни и Хитлер ще накарат всички да ахнат не само заради прилката на образите, но и с помощта на впечатляващи хореографски решения.
 Изумителният  спектакъл „Мы” е с оригинална сценография, авторска музика, екстраваганти костюми и ефектно осветление. Потресаваща динамика, феерия на звуци  и мощна енергия, взрив от емоции, собствен, неповторим стил – това е балет „ТОДЕС „ с новата си програма. Балетмайстор и постановчик на „„Мы”” е Алла Духова.       
 Балет „Тодес”, превърнал се в символ и съществен елемент от съвременната култура на Русия, е създаден през 1986 година. Създател, балетмайстор и постановчик на балета е Алла Духова. На световна сцена са играли с Майкъл Джексън, Марая Кери и др.
2001 година Алла Духова е поканена лично от Путин на среща с 15 – те най – изтъкнати жени в Русия, постигнали успех в творческата си кариера.
Името на балета – „Тодес” идва от един от най – опасните елементи във фигурното пързаляне, а самата Духова е хореограф на носителите на сребърни олимпийски медали  французите Марина Анисина и Гвендал Хейзър.
От 1990 г. балет Тодес активно работи и зад граница и гастролират в цяла Европа, Америка, Австралия, Израел. Неколкократно гастролират със собствена програма в САЩ.

Фотографии от екзотично Чили показват в Казанлък

24 фотоса на чилийския град Хъмбърстоун ще бъдат показани в  Музея на фотографията в Казанлък.Хъмбърстоун е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 2005г. Кадрите са заснети от италианския фотограф Марко Бертолини през август 2014 г.
Изложбата беше открита на 9 февруари и ще остане в Музея на фотографията в Казанлък до 10 март. Експозицията се представя в Казанлък със съдействието на Италианския културен институт – София.

„Предпочитан фотографски жанр от Бертолини е репортажната фотография, която му позволява да съвместява двете най-големи страсти в неговия живот - фотографията и пътуванията. През 2014 г. е най-награждаваният италианец в Италия и по света, събирайки над 200 награди, в това число отличия на италианската национална асоциация“, каза в интервю за Радио Стара Загора Стефан Папукчиев, директор на Музея на фотографията в Казанлък.

9.02.2016 г.

Великият Гетсби, диамантите и хотел „Риц“ оживяват в „Златните години на джаза“

Премиерата  в Пловдив на  новия проект на Марина Господинова „Златните години на джаза“  е на 11 февруари от 21 ч. в Бибоп кафе“. Вечните песни на Ела Фицжералд, Луис Армстронг, Франк Синатра, Тони Бенет, Били Холидей, Ета Джеймс, Рей Чарлз, ще бъдат поднесени с много класа и стил.
"На фокус е времето, когато джазът се превръща в нещо повече от музика - той става социален феномен и оформя мирогледа на няколко поколения" - обяснява замисъла Марина Господинова. - Това е музиката на оптимизма между двете световни войни, когато луксът и блясъкът са основен стремеж на обществото, когато властват увлечението по хедонизма и удоволствията, желанието за обаяние, известност и изискано поведение.”
“Златните години на джаза” е своеобразен трибют на великите вокални изпълнители, чиито песни не спират да вълнуват и днес.
Ще звучат и слънчевите ритми на Бразилия, дълбоките трепети на блуса и безгрижните танци на суинга.
Заедно с Марина във времето на Cotton Club и из улиците на Харлем ще ви пренесат
Любо Цанев – пиано, Димитър Карамфилов – контрабас, Атанас Попов – барабани.

Красимир Узунов представя в музея книгата си за битката при Каймак-Чалан

На 10 февруари от 17:30 ч. в Регионален исторически музей – Стара Загора Красимир Узунов, президент на Агенция и Радио „Фокус”, ще представи своята книга „Каймакъ-Чаланъ“, посветена на 100-годишнината от влизането на България в Първата световна война (1914-1918) и на паметта на героите, останали завинаги на прага на Отечеството.
Двутомникът е посветен на боевете на връх Каймакчалан през август и септември 1916 г.
Книгата „Каймакъ-Чаланъ“ обхваща един много малък период от Първата световна война(1914-1918 г.) и описва периода от включването ни във войната от 1 октомври 1915г. до 5 октомври 1916г. Дори във военните среди малцина са тези, които са знаели какво се е случило там по време на епичната битка.
Книгата започва с „Прелюдията“, с началото на включването ни във войната. На 23 октомври 1915 г. 8-ма Тунджанска и 9-та Плевенска дивизия превземат Ниш. По невероятен начин авторът е описал отношенията между армиите на бойното поле.
Книгата „Каймакъ-Чаланъ” описва умението на българския войник да воюва, както и невероятните отношения между командир и войник. Те именно са представени художествено. По този начин фактите, базирани на сводки, писма и санитарни книги оживяват.
„Книгата „Каймакъ-Чаланъ” е предизвикателство към националната ни памет и поклон пред българската душа. От нас зависи да съществуваме не само като територия на картата, а да се обединим като народ – така, както предците ни са го направили преди сто години“. (Красимир Узунов)

8.02.2016 г.

Банките не дават лихва, цакат ни с такси

Банкови такси изяждат депозитите ни. Докато лихвите по влоговете падат главоломно, парите, които плащаме на трезорите за различни услуги, стават все повече. На фона на ниските лихви от 0,1-0,5 процента годишно начисляването на месечна такса от един лев прави доходът от хиляда лева отрицателен. Или ако сте внесли хилядарка при лихва 0,4%, а таксата е един лев месечно, след година ще платите 12 лв. за обслужване, а ще получите 4 лева доход от влога си. Върху тях ще трябва да платите и 8% данък. Според изчисленията на експерти, за да има печалба от пари на влог, трябва да внесете поне 10 хил. лв.
Българите са събрали 500 млн. лева за месец и са ги дали на банките, съобщи шефът на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян. В същото време печалбата на банковата ни система от 898 млн. лв. за 2015 г. е рекордна от времето преди кризата, като е с над 20 на сто по-висока от преди година.

7.02.2016 г.

„Четецът от влака в 6:27” от Жан-Пол Дидиелоран е новото заглавие от ЕРА

На 9 февруари излиза романът „Четецът от влака в 6:27” на Жан-Пол Дидиелоран.  Издателство ЕРА представя на читателите си френският бестселър, покорил вече над 25 страни. Книгата се вписва брилянтно в съвременните тенденции в литературата и ще допадне на всички почитатели на „Човек на име Уве”, „Дребната старица, която наруши всички правила”, „Книжарничката на острова”, „Невероятното пътешествие на факира, който се заклещи в гардероб на Икеа”.

Гилен Виньол води сиво и монотонно съществуване, поддържано в прав курс от ежедневната рутина. Всеки ден той хваща влака в 6:27 ч., за да отиде до работата, която ненавижда. Защото Гилен е „палач на книги” – оператор на страховита машина за преработка на залежали томове в пулпа за нова хартия. И унищожава това, което най-много обича…
В цеха за преработка Гилен има злобен и тираничен началник, който следи всяко кътче с камери, и колега интригант, който изпитва перверзно удоволствие да унищожава книги. Единственият му приятел там е пазачът на бариерата Ивон, който събира класическа поезия и говори само в александрини, стихове в дванайсет стъпки. Извън фабриката животът на Гилен се върти около храненето на златната му рибка и посещенията на стария италианец Джузепе, бивш оператор на машината. Джузепе е загубил част от себе си в ужасен инцидент, докато е ремонтирал машината, и сега е вманиачен да събере всички копия от „Овощни и зеленчукови градини от миналото” – книгата, отпечатана на рециклираната хартията, направена в този ден...
И все пак в сивия живот на Гилен има нещо, което му носи истинска радост. В края на деня той спасява произволни страници от железните зъби на машината, която нарича Нещото. А на следващата сутрин чете от тях на глас на смълчаните пътници във влака от 6:27 ч. Несвързани, фрагментарни, случайни отрязъци, но около тях се ражда магия и хората слизат на перона с просветлени лица…
Един ден Гилен открива случайно флашка, съдържаща дневника на самотна млада жена – жена, която се чувства също толкова изгубена в света, колкото и той. И докато чете страници от дневника на унесената публика във влака, Гилен осъзнава, че безнадеждно се е влюбил в пленителната му авторка. И това променя маршрута на живота му…

„Четецът от влака в 6:27” е вселена, пълна с топлота и поезия, в която героите са ексцентрично чудати и необикновено човечни, а книгите са лекарство срещу ежедневната монотонност. В нея хората събират класически стихове, говорят в александрин, четат на глас във влака и отчаяно събират това, което някога са загубили. Свеж, жизнерадостен, очарователен и трогателен, този роман е модерна приказка за сродяващата близост на четенето и магията, скрита зад наглед сивия живот. Но най-вече за вдъхновяващата сила на книгите и доброто, което ни носят.

Още преди излизането си романът предизвиква големи очаквания, правата му бързо са продадени в повече от 25 страни. Книгата се вписва брилянтно в съвременните тенденции в литературата и ще допадне на всички почитатели на „Човек на име Уве”, „Дребната старица, която наруши всички правила”, „Книжарничката на острова”, „Невероятното пътешествие на факира, който се заклещи в гардероб на Икеа”. Онова, което привлича вниманието на читатели и издатели, е духът и звученето в прозата на Дидиелоран – историята е разказана наглед простичко, но с изящен и многоцветен език, изпълнена е с множество литературни алюзии, скрити и явни цитати, за да придобие едно цялостно затрогващо, вълнуващо и в крайна сметка ведро звучене.
Красиво признание за повсеместната любов към книгите, „Четецът от влака в 6:27” със сигурност ще завладее сърцата на верните читатели по целия свят!

За автора:
Жан-Пол Дидиелоран живее в департамента Вож във Франция, в планински район близо до границата с Германия. „Четецът от влака в 6:27” е първият роман на 53-годишния писател. Дидиелоран е автор на множество разкази и новели и е двукратен носител на международната награда на името на Хемингуей.

„Риголето” играят на старозагорска сцена на 9 февруари

“Риголето” е безсмъртната опера на Верди, създадена по шедьовъра на Виктор Юго “Кралят се забавлява”. Композиторът смята сюжета на драмата на Виктор Юго за най-хубавия от всички, върху които е писал музика. От премиерата си - през 1851 г., тази кипяща от романтични контрапункти и напрегнати моменти мелодрама, триумфът на „Риголето” продължава и до днес.
Романтичната история за драматичните терзания на придворния шут Риголето, разкъсан между разгулния дворцов свят и бащините страхове ще оживее на сцената на Старозагорската опера на 9 февруари от 19 часа. Германският режисьор Франк-Бернд Готшалк пренася действието от ХVІ век в 60-те години на миналия век, в стила на филмите на Федерико Фелини. Хореографията е на Андреас Песлер. Спектакъла ще дирижира японският диригент Масаюки Хонда.
За баритона Александър Крунев ролята на придворния шут е много любима. Изпълнявал я е над 90 пъти в България и в чужбина. Персонажът на Риголето е привлекателен за утвърдения артист, най-вече заради актьорските задачи, които поставя многопластовия образ. Неговият Риголето е лекомислен и саркастичен като придворен шут, всеотдаен и загрижен баща, който преминава през всички разтърсващи моменти в своята лична драма с трагичен край. Александър Крунев толкова дълбоко навлиза в образа, че признава, че му е трудно след финала на операта  да се върне към обичайното ежедневие.
Сопраното Яница Нешева печели симпатиите на зрителите със своята  нежна и крехка Джилда, с пълното покритие на вокалния образ и въздействащо актьорско превъплъщение.

В ролята на Херцога на Мантуа ще се представи тенора Милко Михайлов. В ролите на Спарафучиле и на неговата сестра Мадалена ще се изявят Пламен Кумпиков и Михаела Берова. Участват още Нели Нечева, Теодор Петков, Кунка Дачева, Ивайло Йовчев, Александър Марулев, Любомир Петков, Камелия Стойчева, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора. Диригент на хора Младен Станев, асистент режисьор Пенка Александрова.

3.02.2016 г.

Бистрят тарифа за ток, за социално слаби

Социална тарифа за тока обмисля да въведе правителството. Целта е да се подпомогнат по-бедните домакинства, които не смогват със сметките. Обсъжда се вариант до определен брой киловатчаса, примерно 110, тарифата да е по-ниска, а след надхвърлянето им тя ще нарасне.
Мярката е наложителна заради опасенията от поскъпване на тока след 1 април, когато електроенергийният пазар у нас вече ще е напълно либерализиран. В Румъния това доведе до скок с 15-20% на цената през първата година. Еврокомисията препоръча на българските власти да вземат мерки за намаляването на енергийно бедните домакинства още миналата година. В някои европейски страни в тази категория попадат всички, които харчат повече от 10% от доходите си за ток.
"През април страната ни трябва да определи с помощта на Еврокомисията критериите за енергийна бедност у нас, да посочи групите уязвими потребители, както и мерките за тяхната защита", обясни вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Той съобщи, че се подготвя напълно нов модел на енергийно подпомагане в страната. Първите консултации с Брюксел вече са направени. В тях участват експерти от социалното министерство, КЕВР, министерството на енергетиката и Агенцията за социално подпомагане. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която води консултациите от българска страна, обяви тези дни, че около 30% от населението у нас може да бъде определено като енергийно бедно. По сметки на КНСБ такива са около 500 000 семейства. В момента помощи за отопление през зимата обаче получават доста по-малко българи - 237 000 лица и семейства. Месечният размер на помощта е 72.20 лв. или общо за петте месеца от ноември до март 361 лв. Годишно разходите за енергийни помощи са 85 млн. лв. Новият модел на енергийно подпомагане не означава даването на помощи на всички уязвими, което би било непосилно за държавата, а различни форми на закрила и компенсации, обясниха експерти.
Една от мерките е подобряването на енергийната ефективност на жилищата. По данни на НСИ годишното потребление на ток от българските домакинства е около 10.5 тераватчаса. Средно разходът на домакинство ток е 634 лв. на година.

Програма за събитията в Регионалната библиотека в Стара Загора

11 февруари, 18 часа първи етаж

Представяне на стихосбирката „Обичам те, любов“ (2015 г.) на Катя Кремзер, издателство „Лъчезар Минчев“, редактор Маргарита Петкова. За книгата и авторката ще говори Виолета Бончева.
Катя Кремзер е родена в София, но от тринадесет години живее и работи през повечето време във Виена. Завършва Техническия университет, специалност „Радио и телевизионна техника“ и Магистърска степен по Електроника през 1987 г. През 2002 г. получава диплома с „Отличие“ от Хъмбърсайдския университет „Линкълн“, Великобритания, за Магистър по Бизнес Администрация (MBA). Започва да пише стихове още по време на обучението си в 31 гимназия „Иван Вазов“ в София. Първите публикации на стихове са в повече от двадесет групи за поезия във Фейсбук – Любовта, без която не можем, Поетични безбрежия, Съюз на поетите в интернет, Онлайн поезия, Скрих се в стих, Поезия на душата, Непознатият свят на поезията, Малка песен за теб и много други. Нейни стихове са публикувани от различни страници за поезия, като Най-мечтаният бряг на вълните, Миг от вечността, Виртуално кабаре „Черна роза“, Любовна поезия и други. В рубриката „Минути за поезия“ на InLife , са публикувани до сега тринадесет нейни творби, като „Среднощно ноктюрно“, „Лебедово езеро“, „Обичаш ли?“, „Не се обричам“, „Любов по здрач“. През март, тази година, печели наградата и Удостоверение № 1, в първото издание на „Котката на Шрьодингер“, организирано от Маргарита Петкова и Добромир Банев, за написан Сонет. На 29 юни 2015 г. изнася първия си тричасов поетичен рецитал „Намери ме любов“, по покана на Тодор Катранджиев, който организира ежеседмични литературни четения в култовия клуб „Бар Дак“. 2015 – печели в конкурс и участие в антологията „Балканска любовна поезия“.

12 февруари 2016 г. (петък), 18 ч., зала първи етаж
Тържество по повод китайската Нова година на ученици от СОУ „Максим Горки” – Стара Загора

16 февруари 2016 г. (вторник), 10:30 ч., зала първи етаж
Среща на читалищни секретари от община Стара Загора във връзка с разпределението на субсидията за 2016 година

17 февруари 2016 г. (сряда), 14-17 ч., зала първи етаж
Областно събрание на организациите на Българския червен кръст – област Стара Загора

17 февруари 2016 г. (сряда), 18:00 ч., зала първи етаж
Представяне новата стихосбирка на Валери Станков „Вечерна проверка за ангели”

20 февруари 2016 г.(събота), 11 ч., фоайе първи етаж
„Дон Кихот”– филм-мюзикъл 55 мин., (1933 г.), продукция на Франция и Великобритания, режисьор Георг Вилхелм Пабст, в главната роля Фьодор Шаляпин
Организатор: Музикално общество „Борис Христов”

22 февруари 2016 г., (понеделник), фоайе първи етаж – юг
Фотодокументална изложба „Музикалната вселена на Добри Христов”, от Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна

22 февруари 2016 г., (понеделник), фоайе първи етаж – север
Изложба „Бузлуджа – паметта на времето“ на инж. Дора Иванова. Любопитна и малко известна информация относно историята, проектирането, построяването, използването и актуалното състояние на паметника на връх Бузлуджа, илюстрирана с фотографии на шотландците Никола Милър и Лес Джонстон и на габровеца Радослав Първанов. Фотосите могат да бъдат закупени, а събраните средства ще бъдат предоставени на фондация „Проект Бузлуджа“, която цели превръщането на сградата във функциониращ паметник на културата.

22 – 28 февруари 2016 г. (понеделник – неделя), зала първи етаж
Четвърти фестивал на камерната музика „Европейската традиция и младите таланти”, Стара Загора, 25 – 28 февруари 2016 (по отделна програма)

23 февруари 2016 г. (вторник), 18:00 ч., зала първи етаж
Клавирен концерт на проф. Ростислав Йовчев. В програмата токати от световната музикална класика – Шуман, Дебюси, Равел, Хачатурян, Прокофиев – втори концерт от Цикъла „Токатата и още нещо“.

29 февруари 2016 г. (понеделник), 14 ч., зала първи етаж
Регионално събрание на Сдружението на медицинските сестри

ИЗЛОЖБИ:
Фоайе първи етаж – юг
Изложба комикси под обща тема „Майстори на комикса”, селекция на творби на Петър Станимиров и „Виктор Кълвачев и приятели”
Изложбата ще остане до април като периодично таблата ще бъдат подменяни.

Фоайе първи етаж – юг
Фотографска изложба на завършилите курса по фотография към Photoschool.bg – начално ниво от Стара Загора. Изложбата, която PhotoSchool.bg организира, представя различни фотографии – пейзажи, портрети и репортажни кадри, разкриващи нестандартния поглед на младите творци. Остава до 10 февруари.