29.01.2016 г.

Отмениха предварителната продажба на билети за Рок феста, местят го от Каварна

Джулая се мести на брега на Дунав

Ежегодният фестивал "Каварна Рок Фест" е дълбоко свързан с бившия кмет на Каварна г-н Цонко Цонев, който е негов създател и лице. Bulgarian Live Music е организатор на фестивала през последните години, а фестивалът съществува много преди това. Организаторите не искат да се разграничават от неговия инициатор и партньор за последните десет години. Цонко Цонев е човекът, който стои зад превръщането на "Каварна Рок Фест" в традиция и който спомогна за изграждането на лоялна група от фенове. Дистанцирането на г-н Цонев от провеждането на фестивала в Каварна допълнително разклати интереса на публиката и феновете, които са верни на традицията и демонстрират притеснение от факта, че той може да не е част от него.
"Надявахме се в община Каварна да има приемственост и диалогичност и в името на рок музиката и на бизнес инвестициите да се запази благоприятната среда за провеждането на фестивала през 2016 г. Случващото се през последните месеци обаче ни кара да мислим, че бизнес средата в града е силно разклатена и рискова с оглед инвестицията, която коства един фестивал и тази година няма да проведем Kavarna Rock на традиционното му място. В момента водим разговори с други общини и при първа възможност ще обявим новата локация, но фестивал ще има", допълват от организаторите.
Bulgarian Live Music спира продажбите на билети на зелено, а всички закупили такива билети ще имат възможността да ги върнат или да ги използват след като научат новата локация на Kavarna Rock 2016. Организаторите се извиняват за настъпилите неудобства и гарантират осигуряването на незабравимо преживяване по време на фестивала.
Каварна рок фест ще има нова локация, съобщава в страницата на фестивала промутърската фирма организатор, като уточняват, че не се е стигнало до споразумение с новото ръководство на община Каварна. На страницата Bulgarian Live Music съобщава, че спира продажбите на билети на зелено, а всички закупили такива билети ще имат възможността да ги върнат или да ги използват след като научат новата локация на Kavarna Rock 2016. "Организаторите се извиняват за настъпилите неудобства и гарантират осигуряването на незабравимо преживяване по време на фестивала" - завършва съобщението.
Това е второ събитие от досега известните в Каварна, което напуска очертанията на морската община. Преди време бившият градоначалник Цонко Цонев и кметът на Тутракан Димитър Стефанов, обявиха, че Джон Лоутън и Б.Т.Р. ще изпеят вечното парче на "Юрая хийп" - "Джулай морнинг" на брега на Дунав, вместо на Камен бряг.

Малко след това кметът на Каварна Нина Ставрева в нарочна пресконференция в морската столица заяви, че тя и екипът й ще запазят богатия културен календар и ще надграждат. Пред Дарик Добрич кметът Ставрева бе категорична, че рок фест в Каварна ще има.

Национален офроуд събор провеждат този уикенд

За девети път ще се организира национален офроуд събор „Стара Загора и приятели“, който ще се проведе събота и неделя.
Организаторите очакват рекорден брой участници и според тях над 200 човека ще се включат в офроуда. В съботния ден ще се проведе вече традиционната разходка в планината, която няма състезателен характер. Във втория ден от проявата на мотополигона намиращ се до гробищния парк ще се проведе и закрито трасе.

Надпреварата на затворен маршрут състезанието започва от 10 часа и ще продължи ориентировъчно до 14 часа.

28.01.2016 г.

„Пламъкът е в теб“ ще е мотото на тазгодишния Луковмарш

„Макар реално тази година да започнахме по-рано подготовката за Луковмарш, спазихме вече утвърдената традиция и открихме официално кампанията на 6 януари. Денят, в който е роден ген. Христо Луков, но също и Христо Ботев, а през двехилядната година от този свят си отива Илия Минев. Затова всяка година на този ден почитаме паметта на тези трима велики синове на нашето Отечество” – се казва в обръщението на организаторите на шествието.
„В проливния дъжд и студеното време се събрахме първо пред паметника на Христо Ботев в Борисовата градина, а след това на този на Илия Минев в градинката до НДК. На двата паметника бяха поднесени цветя и беше запазена минута мълчание, а пред събралите се говори водача на БНС-София Пламен Димитров. Той описа каква е връзката между Христо Ботев, ген. Луков и Илия Минев, която в никакъв случай не се ограничава просто до датата 6 януари. Защото всеки от тях, като едни от най-ярките представители на своята епоха, се явява като вдъхновител на следващия и пример за неговата борба в полза на България. Пламъкът на тази борба, която всеки от тях е носил в сърцето си, и който днес трябва да пламне в сърцата на младите българи. Затова и мотото на тазгодишната кампания е „Пламъкът е в теб“.
Очаквайте съвсем скоро информация за тазгодишната кампания – рекламни материали, градове и програма за събрания и лекции, свързани с ген. Луков и Луковмарш, нови и интересни инициативи, както и всичко друго, свързано с шествието, което ще се проведе на 13 февруари” – допълват инициаторите.
Отново има призиви маршът да бъде забранен, от обичайните противници – Шалом, Български хелзински кабинет, БСП и т.н. Въпреки това, при всяко провеждане на шествието, то протича при изряден ред и дисциплина и досега никога не се е стигало до ексцесии. Странното е, че големите застъпници за демокрацията, включително и деклариращи своя антикомунизъм винаги се опитват да ограничат тази проява на гражданска позиция и продължават да разглеждат родната ни история в черно-бели краски. Може и някой ден да успеят, особено ако младите продължават да учат политкоректни измишльотини и преправена история. А героите са герои, независимо от своите идеологически пристрастия!

Кой е генерал Луков:
Запасният генерал Христо Луков е роден на 6-ти януари 1888г. в град Варна. Завършил е Военното на Н.В. училище през 1907-ма година и е произведен в първи офицерски чин подпоручик на 27-ми випуск. Бойната си дейност е започнал като батареен командир във 2-ри артилерийски полк, 6-та дивизия. В Първата световна война е участвал във всички бойни действия с 1-ва и 5-та дивизии като командир на отделение. На 23 ноември. 1935 година му беше поверен най-отговорния пост във военната йерархия – министър на войната. Генерал Христо Луков заема този пост до 4 януари 1938-а. Своите жизнени сили и труд той отдава за издигане българската артилерия на завидна висота. Още от ранна младост генерал Христо Луков се бе отдал с жар в служба на Родината. В качеството му на батареен командир през Първата световна война той се проявява като един от най-храбрите командири. Ще споменем и за великия подвиг, който извършва тогава. Годината е 1918-та. В последните дни от войната комунистическата пропаганда успява да подведе войниците, които напуснали фронта се насочват към главната квартира на армията ни в град Кюстендил, а други обявяват Радомирска република възглавявани от земеделеца Райко Даскалов. Възползвайки се от това критично за България положение, сръбска пехота настъпва към Кюстендил по долината между Царев връх и Калин камък и със снаряди обсипва почти обезлюдените български позиции. Командирите не са в състояние да възпрат нашите отстъпващи войници. На позицията останал само майор Христо Луков с четири оръдия. В този критичен момент българските оръдия пад командата му загърмели и страхотен огън обсипал настъпващите сърби. Те били отблъснати. Примирието вече е било подписано. На другия ден подполковник Томич поискал да поздрави българските артилеристи спрели настъплението му. Войниците посочили Луков, който още бил с обгоряло от артилерийската стрелба дим лице. “А другите?“- попитал Томич. “Те бяха няколко овчари и козари, които подаваха снарядите на майор Луков при стрелбата”- бил отговорът. Сърбинът изревал от яд, но скоро се овладял и поздравил майор Луков за големия подвиг извършен от него.
Генералът-герой е убит от членовете на една от комунистическите бойни групи – от Виолета Якова и Иван Буруджиев на 13 февруари 1942 година. Лично политическият вожд Васил Коларов призовава по „черната радиостанция” „Христо Ботев” от Москва – генералът да бъде ликвидиран физически. В памет на Луков от 2003 г. насам ежегодно се провежда траурното факелно шествие Луковмарш.

27.01.2016 г.

Вече продават електроенергия и по интернет

Ток вече може да се купува и през интернет. kupitok.bg е първият портал за сключване на договори за покупка на електроенергия у нас. Порталът, който беше публично представен вчера от ръководството на "Енерго-Про", дава възможност на всеки потребител от всяка точка на страната за броени минути да се регистрира и веднага да купи енергия, като се възползва от предимствата на свободния пазар.
Това обясни управителят на "Енерго-Про" Стефан Абаджиев. На практика порталът kupitok.bg полага основите на реалната конкуренция на пазара на електроенергия, като засега от него ще се възползват малките и средните предприятия, а до два месеца - и битовите потребители. Това ще стане възможно, след като бъдат одобрени от КЕВР т.нар. стандартизирани профили. До края на януари ЕРП-та трябва да внесат в КЕВР разработените от тях предложения за стандартизирани профили, от които малките клиенти ще могат да избират. Стандартизираните профили ще посочват часовете и дните с пиково, намалено и нулево потребление, от които всеки клиент ще избира най-близкия до неговия денонощен стереотип на живот.

Порталът ще предлага 15-20% по-ниски цени от тези на пазара. Очакваме до два месеца вълна от битови клиенти, заяви Стефан Абаджиев. Смятаме че пазарният ни дял ще се увеличи, като очакваме миграция на клиенти от други дружества, допълни управителят на "Енерго-Про".

Megadeth са първите големи, които ще имат концерт у нас през 2016-а

Eдна от големите метъл групи на нашето време - Megadeth, идва за концерт у нас на 7 юли, съобщиха организаторите от М.Е. Music. Бандата, начело с Дейв Мъстейн, ще забие в столичната зала "Универсиада".
Билетите могат да бъдат закупени от мрежата на Тикетпро в цялата страна и онлайн на www.ticketpro.bg, като продажбата им стартира в 10 ч. на 27 януари, сряда.
Първите 200  билета ще бъдат на промоционална цена от 55 лв., а след тяхното изчерпване редовната цена ще бъде 65 лв.
Ще им 200 броя билети Priority Access по 75 лв., като притежателите им ще бъдат допуснати в залата в деня на концерта 15 минути по-рано от останалата публика. 70 броя ВИП билети по 80 лв. пък са за ложата на зала Универсиада.
Megadeth е основана през 1983 г. в Сан Франциско. Лице на бандата, създател и основен композитор е Дейв Мъстейн. Заедно с Metallica, Slayer и Anthrax са част от "Голямата четворка".
За своята над 30-годишна кариера групата издава 15 студийни албума, 5 от които – платитени, реализира над 50 милиона продажби на пет континента, прави десетки суперуспешни турнета и печели заклети фенове в цял свят.
Сред емблематичните за бандата парчета са "Symphony of Destruction", "Hangar 18", "Peace Sells", “Rust In Peace..." и др.
Само преди броени дни, на 22 януари, излезе и последният 15-ти албум на групата – "Dystopia". Това е студийният дебют на новия китарист на Megadeth Кико Лурейро, свирил до скоро в бразилската прогресив банда Angra. Другото ново лице в групата е барабанистът Крис Адлър, познат на публиката от Lamb Of God.
В подкрепа на "Dystopia" Megadeth тръгват на голямо световно турне, което стратира през февруари от Далас, САЩ. Европейската му част ще бъде открита в началото на юни с шоу в Милано, а само месец по-късно българската публика ще види легендарната банда на живо и у нас.
Очаква се Megadeth да пристигнат у нас в състав Дейв Мъстейн – вокал, китара, Дейвид Елефсън – бас, Кико Лурейро – китара и Крис Адлър – барабани.

"Ехо от Банскофилмфест' 2015" показват в столицата

Най-доброто от световното планинарско и екстремно кино идва в София. Панорамата е пет дни – на 3, 4, 5, 8 и 9 февруари 2016 от 18 часа, като гарантира 24 филма с много адреналин и екстремни спортове. Мястото на провеждането й е традиционното – Полският Институт в София (ул. "Веслец" 12).
"Ехо от Банскофилмфест' 2015" ще представи всички наградени филми от миналогодишния фестивал в Банско и още няколко страхотни ленти за Вас! В отминалото 15-то издание бяха показани над 120 филма от 35 държави. Събитието предлага най-доброто от световната кинокултура на тази тематика. Кинопанорамата е селекция от програмата на фестивала Банскофилмфест – най-големият в този формат на Балканите. Чрез тези киноленти публиката се пренася до едни от най-екзотичните и труднодостъпни точки на планетата – Патагония, Хималаите, Аляска, Африка и др. Запознаваме се с постиженията на приключенци и пътешественици от световна величина, които се справят по удивителен начин с предизвикателствата на екстремните условия. Част от филмите са свързани с бита, изкуството и културата на планинарските народи, някои от които са на изчезване. Филмите са истински истории за смелостта, волята, приятелството и променят представите за човешките възможности.
Ще бъде прожектиран италианския филм "Нини" на Джиджи Джустиниани, който взе Голямата награда на Банскофилмфест 2015. – Една история за любов, живот, раждане и смърт, разказана по прецизен и смел начин чрез архивния филмов и снимков материал на Нини Пиетрасанта и Габриеле Бокалате. С целенасочен и прецизен стил пред нас постепенно и точно навреме се разкриват емоциите – радостта и трагедията на техния живот. Специална награда на журито – "ТОМ" – Филма на Анхел Естебан и Елена Гоател чрез своя стил без клишета, изчистено и с фина ирония ни разказват историята на понякога трудните, но много близки отношения между млад алпинист и баща му. С добре балансиран монтаж, камерата ни пренася от реалния живот към трудностите на соловите изкачвания. Награда за филм за планинарски спортове, приключения и изследвания – "Юрек", Полша – Чрез историята на легендарния алпинист Йержи Кукучка филмът разкрива сложната културна, икономическа и политическа ситуации в Източна и Западна Европа през седемдесетте и осемдесетте години на XXв. „Юрек" разглежда постиженията и проблемите в алпинистката кариера на Кукучва, свързани със спонсорите и медийния му живот.

Вече може да се плащат данъци в Старозагорска община

Община Стара Загора е в готовност и вече приема плащания за местни данъци и такса за битови отпадъци за 2016г.
През тази година размерът на местните данъци и такса за битови отпадъци се запазва. Общината очаква активност и отговорност към един от основните приходоизточници на бюджета, а именно местните данъци и такси.
Сроковете за плащане на данък върху недвижимите имоти, данък върху превозните средства и такса за битови отпадъци са: първа вноска - до 30 юни, втора вноска - до 31 октомври. На предплатилите целия годишен размер на задълженията в срок до 30 април се прави отстъпка 5 на сто.
Плащания в брой и чрез ПОС терминални устройства се приемат в паричните салони за местни данъци и такси на адреси:

І. ПАРИЧЕН САЛОН "ЦЕНТЪР"
Адрес: бул. "Митрополит Методи Кусев" № 35 /срещу Операта/
Телефон: 042/ 622 613
ІІ. ПАРИЧЕН САЛОН "ЦЕНТЪР - ФИРМИ"
Адрес: бул."Митрополит Методи Кусев" № 5
Телефон: 042/ 601 161
ІІІ. ПАРИЧЕН САЛОН "ИЗТОК"
Адрес: ул."Ангел Кънчев" № 70
Телефон: 042/ 264 027
ІV. ПАРИЧЕН САЛОН "ЗАПАД"
Адрес: бул."Цар Симеон Велики" № 28 /блока на бившия Кореком/
Телефон: 042/ 646 076

За безкасови/банкови/ плащания банковата сметка е:
Титуляр ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА
„УниКредит Булбанк" АД
BG 62 UNCR 7000 8422 2363 84
BIC UNCR BGSF

Код за вид плащане:
44 14 00 - Окончателен годишен /Патентен/ данък
44 21 00 - Данък върху недвижимите имоти
44 23 00 - Данък върху превозните средства
44 24 00 - Такса за битови отпадъци

26.01.2016 г.

Показват „Сватбата на Фигаро” в нова интерпретация на старозагорска сцена

„Сватбата на Фигаро” е опера, която публиката познава,  музикантите я познават добре, а певците – до болка. Меломаните могат да я видят отново на старозагорска сцена на 31 януари, в не толкова традиционна интерпретация. Ето какво споделя режисьорът на постановката Денис Иванов:

 Това е операта, ариите на която са най-често възлагани на учениците и студентите по пеене. И поради удобното им написване, и поради необходимостта на младия певец да изгради и развива у себе си стилов музикантски вкус и елементарни вокални навици, които да му помогнат за по-нататъчното му вокално-технично развитие.
„Сватбата на Фигаро” обаче, макар и позната добре на българската публика се изпълнява рядко и не навсякъде. Старозагорската опера, например има само една постановка на тази опера – премиерата на която е на 27 октомври 1966 г. под / преди 50 години/ режисурата на Петър Златев.
 Всичко това се корени в проблема с поставянето. Иска се сериозна, задълбочена и дълга подготовка за направата на едно такова заглавие – с толкова много и дълги речитативи, безкрайни и трудни интонационно и технически ансамбли – заявка за сериозен артистичен и оркестров състав, абсолютно необходими в тяхната сила за достойна интерпретация на изтънчения и недостъпен за всеки, музикантски стил на Моцарт. 
 Именно поради такива съображение се роди и проекта „Опера в куфар” , предназначен за масовата публика. Формат, в който се проследява цялото драматургично и музикално действие на операта, като са избегнати речитативите и финалите на първите три действия. Такъв формат е достъпен за много повече певци и много повече публика, защото той съдържа хитовете и най-популярни сцени. С такъв формат може да се пътува и по турнета и най-силното му качество е, че с тази си олекотеност строгата класика става достъпна и по този начин се приобщава повече публика.
„Сватбата на Фигаро” страда от един много особен проблем. Поради популярността си сред певците, през различните поколения и години са се изградили определени стереотипи и възприятия на тази опера, диктувани от изобилието на постановки и филми, в световен мащаб.
Същото важи и за режисьорите. Режисьорските концепции или по-скоро тяхната липса допринася за липсата и на динамика и интензитет в повечето постановки. Много от тях си приличат и по друго – така досадната „сценична бутафорност”  във всичко – и в сценографията и в костюмите, да не говорим за звеното реквизит, грим, перуки.
Но за мен, като режисьор и най-вече като зрител най-дразнеща е бутафорноста във взаимоотношенията между героите, техните реакции и преживявания, лишени от задълбоченост и индивидуалност.
Фактът, че „Сватбата на Фигаро” е преди всичко комедия, задължава режисьора да разшири спектъра си на полезрение, да мисли в различни и нови аспекти. Комедията като жанр е неизчерпаема – тя, направена с вкус и добро чувство за хумор е неконстантна. Всичко това блика и в музиката на Моцарт – радост, чиста детинска радост и смях „от сърце”.  Лоренцо да Понте е написал едно гениално либрето, което задължава индивидуално отношение, т.е. абсолютно личностно разглеждане на образите, тяхното експозиране и развитие и най-вече наличието на конкретен режисьорски почерк, който да открои качествата и бисерите на либретото, а не да ги завоалира и да ги остави незабелязани…  
Всички тези клишета, наложени във времето малко или много оскакатяват произведението. Стилът „Рококо” , който е в епохата на сценичното действие, от своя страна задушава и ангажира допълнително с прекалената си кичозност и театралност. Освен това губи усещането за Испания – прекрасния испански стил, богат на характерна специфика и национален колорит.
Затова аз пренасям действието в средата на деветнайсти век, около 1850 г., когато навлиза ретроградната мода с характерен етнографски стил на облеклото и архитектурата.
Искам да придам духа, който носят рисунките по испанските ветрила с младежите, танцуващи Фламенко по площадите.
Затова и моето действие е преместено от провинциалното имение на Графа, в богата хасиенда, в центъра на града, с огромна веранда с характерни испански мозайки.   Действието се развива изцяло на верандата от изгрев до залез и е с послание:

     Един ден… Един безумен ден, на една безумна веранда, пълна с безумни хора…

ПРОГРАМА  НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА-СТАРА ЗАГОРА
ФЕВРУАРИ 2016

5 февруари , петък, 19 часа, Сцена Опера
„Кармен“ опера от Жорж Бизе
Диригент Масаюки Хонда / Япония/
Режисьор Георги Динев       Сценична адаптация Димо Костадинов
Хореограф Ромина Славова
Хормайстор Младен Станев       Концертмайстор Паулина Колева
Участват: Гергана Русекова, Борис Тасков, ИвайлоДжуров, Емилия Джурова, Евгений Арабаджиев, Любомир Петков, Камелия Стойчева, Нели Нечева, Теодор Петков, Ивайло Йовчев и др.
ДЮСОБ „Маргаритки“, Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“
Оркестър , хор и балет на Държавна опера-Стара Загора
Публиката на този спектакъл ще се докосне до една друга епоха, разказваща историята за нестихваща любов и ревност, за изпитанията на характера и за жертвите в името на любовта, всичко изпълнено с много драматизъм.„Кармен” е всичко около нас, целият живот, целият свят, без сенки, без недоизказаност”, казва за тази опера Ромен Ролан. „Музиката на Бизе ми се струва съвършена. Тя се приближава до вас леко, гъвкаво, с уважение…”, размишлява Фридрих Ницше. Толкова години след премиерата през 1875 г., а и до днес не остаряват с времето нито новелата на Проспер Мериме, по която е създадена „Кармен”, нито музиката на Жорж Бизе. Вива „Кармен”!

9 февруари, вторник, 19 часа, Сцена Опера
„Риголето“ опера от  Джузепе Верди
Диригент Масаюки Хонда
Режисьор Франк Бернд Готшалк /Германия/
Хореография Андреас Песлер /Германия/
Хормайстор Младен Станев    Концертмайстор Паулина Колева      
Участват: Александър Крунев, Яница Нешева, Милко Михайлов, Пламен Кумпиков, Михаела Берова, Нели Нечева, Теодор Петков, Кунка Дачева, Ивайло Йовчев, Александър Марулев, Любомир Петков, Камелия Стойчева
Оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора
Нестандартният прочит на операта на Джузепе Верди „Риголето” ще видят отново любителите на оперното изкуство в Стара Загора. Германският режисьор Франк-Бернд Готшалк пренася действието от ХVІ век в 60-те години на миналия век, в стила на филмите на Федерико Фелини. От премиерата си през 1851 г. на тази кипяща от романтични контрапункти и напрегнати моменти мелодрама има страхотен успех. Триумфът на „Риголето” продължава и до днес - цял век и половина, след като Верди създава музиката по драмата на Виктор Юго "Кралят се забавлява".

11 февруари, четвъртък ,Гостуване в Смолян
11 ч. „Пинокио“ опера за деца от проф.Александър Йосифов
19 ч. „Травиата“ опера от Джузепе Верди

14 февруари, неделя, 18 часа,  Сцена Опера
Празнуваме заедно Свети Валентин
„Сватбата на Фигаро“ опера от В.А.Моцарт
Диригент Димитър Косев-гост
Режисьор, сценография и костюми  Денис Иванов
Диригент на хора Младен Станев
Солисти: Елена Баръмова, Емилия Джурова, Валери Турманов, Теодор Петков, Десислава Стефанова, Яница Нешева, Калина Жекова-гост, Нели Нечева, Гергана Русекова, Михаела Берова, Евгений Арабаджиев,Петър Кунев-гост,Иван Кабамитов, Ивайло Джуров, Иван Колев, Илиян Филипов, Пролет Пенчева, Яна Стефанова, Петък Янкулов, Христо Иванов
Оркестър на Държавна опера-Стара Загора
Концертмайстор Паулина Колева
Кой по-добре да знае всичко за любовта от В.А.Моцарт? „Нито висока интелигентност, нито въображение, дори и двете заедно не правят гения. Любов, любов и любов – това е душата на гения” – казва Композиторът, който по размерите на  музикалното си наследство е Вселена.
Заповядайте при нас на жизнерадостния празник Свети Валентин, за да проследим в комичната опера „Сватбата на Фигаро” как двама много влюбени млади хора се справят с много заплетените изпитания, на които ги поставят завистниците им. „Способна ли е любовта на двамата млади да победи всичко това… Има ли шанс, при толкова узурпатори… Ще може ли нещо да охлади страстите под жежкото Испанско слънце… Ще може ли да се състои брачната церемония до залеза на този наистина безумен ден… Отговорите ще разберете сами!


15 февруари,  понеделник, 11 часа,  Сцена Опера
„Пинокио“ опера за деца от проф.Александър Йосифов
Режисьор Денис Иванов  Диригент Младен Станев     
Солисти и Камерен оркестър на Държавна опера-Стара Загора

16 февруари,  вторник , Гостуване в Свиленград, зала на НЧ“Просвета“
11 часа  -  „Пинокио“  детска опера от проф. Александър Йосифов
19 часа – „Кармен“ опера от  Жорж Бизе


19 февруари, петък, 19 часа, Сцена Опера
Симфоничен концерт
Диригент Юнг Чае / Корея/
В програмата: В.А.Моцарт – Увертюра към оп. Вълшебната флейта, Фр.Пуленк – Концерт за 2 пиана и оркестър, Бетовен – 7 симфония   
Солисти: Ран Хе-О и Ким Сан Хюнг- пиано
Оркестър на Държавна опера Стара Загора
Концертмайстор Паулина Колева

23 февруари,  вторник - Гостуване във Велико Търново, Дворец на културата и спорта „В.Левски“
Със съдействието на Община Велико Търново
11 часа  -  „Пинокио“  детска опера от проф. Александър Йосифов
19 часа – „Кармен“ опера от  Жорж Бизе


24 февруари, сряда, Гостуване в Габрово, Спортна зала „Орловец“
11 часа  -  „Пинокио“  детска опера от проф. Александър Йосифов
19 часа – „Кармен“ опера от  Жорж Бизе

20-я София Филм Фест стартира на 10 март

„Жажда” и „Сняг” са новите български продукции в тазгодишния конкурс


Две нови родни ленти, "Жажда" на Светла Цоцоркова и "Сняг" на Венцислав Василев
ще се състезават в международния конкурс на 20-я София Филм Фест, който стартира на 10 март.
Световната премиера на пълнометражния дебют на младата режисьорка бе в програмата за младите творци на кинофеста в Сан Себастиан. След това филмът бе представен в няколко европейски града и получи наградата за дебют и за операторско майсторство (Веселин Христов) на кинофестивала "Златна роза" във Варна.
"Филмът е разказ за пет изгубени души, поднесен със стил - забележително постижение на режисьорката, на сценаристите, разбира се и на актьорите, защото публиката започва да харесва всеки едни от тях", пише за "Жажда" Лий Маршал от в. "Скрийн дейли".
А Цоцоркова споделя: "Във филма става дума за любов в семейство, което живее на хълм в края на село и се издържа от това да пере чаршафите на близките хотели. В семейството цари хармония, спокойствие, има установени взаимоотношения. В един момент пристига друго семейство - баща и дъщеря пътешественици, които разбиват тази хармония. Исках на финала да има мечти и една селска къща се превръща в символ на полета на човека, на стремежа му да обича и да бъде обичан."
Актьорският екип в лентата е първокласен - Васил Михайлов, Ивайло Христов, Светлана Янчева, Стефан Мавродиев, Иван Бърнев, Александър Бенев, Моника Найденова. Сценаристи са Светослав Овчаров, Светла Цоцоркова и Венцислав Василев, чийто нов филм "Сняг" е също режисьорски дебют. Неговата кинотворба разглежда проблемите за избора, прошката и предателството. Главните герои, двама братя - Любака и Гошо, заедно със синовете си - Боби и Марти, ограбват пощенски клон. След обира Любака бяга с плячката, но скоро е намерен мъртъв, а парите са изчезнали. Докато се опитват да открият какво се е случило с тях, Боби иска да разбере и истината за смъртта на баща си.
"Занимаваха ме взаимоотношенията между баща и син. Исках да разкажа по някакъв начин за моя баща. Там неизбежно се появиха предателството и прошката. Филмът е изцяло измислен като история, но по някакъв, много личен за мен, начин, простих на баща си с него и надявам се и той да го е направил", признава Венцислав, когото знаем като сценарист на "План за отмъщение" ("Златна роза" за дебют) и "Отрова за мишки" (с награда на Българската филмова академия за най-добър сценарий и "Златна роза"). В главните роли са Пламен Великов, Красимир Доков, Ованес Торосян и украинската звезда Владимир Ямненко.
"Докато гледахме българския "Сняг", имахме усещането, че наблюдаваме филм, изпълнен с екзистенциална философия. Определено не философията на Сартр или Камю, но екзистенциализъм по Достоевски, под формата на филм и реализиран на Балканите", е коментарът на журито на кинофеста в Скопие. Тач лентата получи "Golden Sun" за най-добър Балкански филм. Творбата е представена и на още няколко форума - във Варшава, Котбус и пазара на продукции в Кан.
През март на "София Филм Фест" за пореден път ще покажат и най-доброто от световното кино. Това включва лауреатите на най-престижните световни фестивали, много от които не достигат до широко разпространение у нас. "Такси" на иранския дисидент Джафар Панахи получи "Златна мечка" в Берлин. Филмът е едновременно смешна и завладяваща хроника на иранското общество, разказана чрез преживяванията на таксиметров шофьор по улиците на Техеран. Главната роля изпълнява самият режисьор. "Такси" е третият пълнометражен филм, заснет от Панахи въпреки забраната на властите. Режисьорът бе арестуван заради планирания документален филм за протестите срещу преизбирането на Махмуд Ахмадинеджад през 2009 г. Той бе осъден на 6 години затвор за "опит за престъпления срещу националната сигурност" (впоследствие наказанието е променено на домашен арест). Освен това му налагат 20-годишна забрана да снима филми, да дава интервюта и да напуска страната. Джафар Панахи е гостувал два пъти на СФФ - през 2002 и 2004 г.
Сред фестивалните отличници в програмата през март е и носителят на "Златен лъв" от Венеция "Отдалече" на Лоренцо Вигас. Това е игралният дебют на 48-годишния венецуелски режисьор. Съсценарист на Вигас е мексиканецът Гийермо Ариага (работил с Иняриту в "Любовта е кучка", "21 грама" и "Вавилон").
Вече е ясен и първият специален гост на фестивала, който ще получи "Наградата на София". Това е режисьорът на "Рамбо" - 84-годишният Тед Кочев, роден в Канада, но израснал в семейството на български емигранти.
СФФ ще представи негова ретроспектива, която включва The Apprenticeship of Duddy Kravitz (1974), спечелил номинация "Оскар" за сценарий и "Златна мечка" от Берлин, големия му касов успех "Първа кръв" (1982, по-известен като "Рамбо") и "Уикендът на Бърни" (1989). 

25.01.2016 г.

Книгата "Сезонът на Йоана" представят в Стара Загора и Казанлък

Библиотека „Родина", Къща музей „Гео Милев" - Стара Загора, Литературно-художествен музей Чудомир - Казанлък и издателство „Хермес" представят "Сезонът на Йоана" - втората белетристична книга на Яница Радева, в която изживяванията са насочени към вглъбеното очакване.
Усърдният бод на иглата съшива не само поредното ръкоделие на Йоана, но с дълбочина и съчувствие - драмата на човешкия живот в съвременното общество. Всяка съдба, жест и име са важни и неслучайно „повикани" в сюжета, за да бъде изваян неизбежният сезон и на един докрай обтегнат живот.
На премиерата в София писателката Емилия Дворянова споделя, че със "Сезонът на Йоана" Яница Радева се заявява като изграден писател.
Книгата ще бъде представена на 28 януари от 17:30 ч. в Литературно-художествен музей Чудомир - Казанлък и на 29 януари от 18:00 ч. в Къща музей "Гео Милев" в Стара Загора.
Яница Радева е поет, свързан със Стара Загора. Дебютната ѝ книга „Друг ритъм" (2003) излиза като резултат от Националния младежки конкурс „Веселин Ханчев", на който получава първа награда през 2002 г. Сега на свой ред като жури в него представя младите поети.
Тя е и добър белетрист, познат с белетристична книга „Бонбониерата" (2011), жанрово определен
а от проф. М. Кирова като роман. През 2012 г. „Бонбониерата" получава Грамота за млад автор от Министерството на културата. „Кошерът на думите" (стихосбирка, 2012) е номинирана за наградата „Николай Кънчев" през 2012 г.

Яница Радева има участия в сборниците с есета и стихове „Неиздадената" книга за българските будители" (2003), „Фейсконтрол" (2006), „Антология на младите български поети" (2007), Носител е на почетния знак „SMS-поезия " (2007), на втора награда от Националния конкурс за млади поетеси „Дора Габе" (2006), на втора награда от Националния конкурс „Магията любов" (2007), отличена е и с публикация на разказ в сп. „Алтера", бр. 8/9 от конкурса „Екстаз" (2006). През 2009 г. получава Първа награда от националния конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови.

22.01.2016 г.

Лешникотрошачката отново на заралийска сцена

Съвременен танцов спектакъл е копродукция на Балет „Арабеск” и Балета на старозагорската опера


Балет „Арабеск” и Балетът на Държавна опера-Стара Загора ще представят за последен път през този сезон - на 23 януари от 14.00 часа на сцената на Операта своя версия на популярния балет „Лешникотрошачката” по музика на П. И. Чайковски.  Спектаклите през месец декември бяха два в един ден и за вечерния нямаше билети и много хора не успяха да го гледат. А беше светло вълнение за малки и големи. Балетът на Старозагорската опера е с красив и ефирен номер на палци, който завършва с общ танц на сцената заедно с малките снежинки-балеринки от ДЮСОБ“Маргаритки“. 
"Понеже знаем, че Изкуството прави така, че винаги в душата да идва Коледа – когато то от сцената пленява сърцата ни. Понеже все още е зима и е красиво да се разказва чудната приказка на Хофман с музиката на Чайковски – заповядайте на „Лешникотрошачката“ в събота в Операта!" - канят организаторите.
Хореографът Боряна Сечанова избира да направи интересен съвременен спектакъл, без да променя сюжета на творбата. Приказната картина е оформена от красивите - сценография на художника Борис Стойнов и костюми - на Цветанка Петкова-Стойнова. В главните роли ще се представят солистите на Балет „Арабеск” - Марина Попова ще бъде Мари, Фриц - Филип Миланов, Дроселмаер – Асен Наков, Лешникотрошачка – Васил Дипчиков, Принцеса Мишонка – Мариана Крънчева, Мама Щалбаум, Снежна кралица – Петя. Колева, Татко Щалбаум – Стефан Вучов. Участват още Мария Касабова, Стефка Табакова, Ервин Есен, Светлозар Тинев, Андрея Андонова, Цвета Захова, Валери Миленков, Виктория Петрова, Чан Тхе Чунг /Балет „Арабеск”/, Ромина Славова, Яна Кафалиева, Ивелина Димитрова, Кремена Костова, Юлияна Василева, Анелия Димитрова, Цветелина Тенева, Лора Георгиева, Пенка Димитрова, Петя Вънева / балет ДО-Стара Загора/ и др.
Балетът “Лешникотрошачката” по музика на Чайковски е една от най-гледаните и любими балетни постановки по света. 

Арабската принцеса отново разказва в новата книга на Джийн Сасън

„Споделени тайни” е продължение на световния хит, достигащ до българския читател благодарение на издателство ЕРА


На 28 януари (четвъртък)  новата книга от Джийн Сасън „Една арабска принцеса: Споделени тайни”, от издателската листа на ЕРА. След световния успех на „Още сълзи под воала” принцеса Султана се завръща, за да сподели с нас препятствията , пред които са изправени тя и семейството й в стремежа си да помогнат на жените от Близкия изток.

Световноизвестната авторка на „Една арабска принцеса разказва” – Джийн Сасън, изравя дълбоко скритите тайни на живота в Близкия изток вече повече от двайсет години. Разказани от името на Султана ал Сауд, нейните книги разбулват действителността в Саудитска Арабия пред очите на целия свят и разкриват потресаващите ограничения, с които жените там продължават да се сблъскват и до днес.

Провокирани от огромния интерес към последната книга от поредицата, публикувана преди година „Една арабска принцеса: Още сълзи под воала”, Сасън и принцеса Султана решават отново да обединят усилия и да разкрият още покъртителни истории на триумф и страдание, както и актуална информация за съдбата на жените в региона през 2015 г. В книгата ще научим за най-новите събития около саудитското кралско семейство и героите на фокус в предишната книга.
Още в началото на текста Сасън и принцеса Султана открито заявяват:
Написаното тук е истина. Някои от историите са весели, други са тъжни, но до една са истински. Някои имена са променени с цел да бъдат предпазени онези, които ще пострадат, ако се разбере истинската им самоличност. Но много други са с истинските им имена.
Оказва се, че въпреки крехкия напредък в социалните нагласи по отношение на жените принцесата и съмишлениците все още са принудени да пазят в тайна дейността си. С риск за живота и здравето си те продължават да помагат на жени, жертви на физическо и психическо насилие.
Дъщерята на принцесата – Маха, работи тайно като доброволец в бежански лагер в Турция и помага на травмирани деца. Младата д-р Мина не спира да лекува пострадали жени и да ги насърчава да се борят за правата си. А Фатимаизоставената и тормозена майка на близначки, спасена от принцесата, вече живее и работи в един от кралските дворци.
В същото време се сблъскваме и с историите на други мюсюлманки от целия регион, борещи се за нарушените си човешки права, както и с безпощадната съдба на хиляди невинни жени от Пакистан, Сирия и Ливан – жертви на нестихващите военни конфликти в тази част на света.

Една арабска принцеса: Споделени тайни е поредното безспорно доказателство, че макар скрито и безшумно борбата за равни права на жените в Близкия изток продължава. Тази нова книга ще привлече интересът и вниманието, както на верните почитатели на Сасън, така и на неизкушени досега читатели, жадни да научат повече за потъналия в разкош живот на саудитското кралско семейство и за съдбата на обикновените жени в Близкия изток. 

За принцеса Султана:
Принцеса Султана ал Сауд е част от саудитското кралско семейство. Вече няколко десетилетия тя усилено се бори за правата на жените в мюсюлманските държави. Нейната благотворителна дейност включва издръжката на 700 семейства, като основната й грижа е всички техни деца да получат образование.

За Джийн Сасън:         
Джийн Сасън е утвърден автор, говорител и консултант по политическите и културни въпроси на Близкия изток. Тя е и известен застъпник на правата на жените. 

Джийн е израснала в малък град в Американския юг, а през 1978 г. се мести в Близкия изток, за да работи в престижна кралска болница в Рияд, Саудитска Арабия. През 1985 г. се среща с принцеса Султана, която вдъхновява прочутата й поредица. По-късно Джийн става журналист и писател на свободна практика в Ливан и Кувейт и взема множество интервюта по време и след Войната в Персийския залив. Привързаността й към Близкия изток я мотивира да пише книги, в които споделя личните истории на хиляди смели жени. Сасън е автор на 13 книги.

Каруците в Стара Загора ще се движат по специален режим

Пътните превозни средства с животинска тяга на територията на община Стара Загора да се движат по определен маршрут и часови пояс, предвижда заповед на кмета Живко Тодоров.
На основание чл.29 от Наредбата за обществения ред при използване на превозни средства и общи площи на територията на общината е определен маршрут за движение на ППС с животинска тяга, който предвижда преминаване по следните общински пътища:
Западен вход-изход на гр. Стара Загора:
ул. „Мусала“/кв. „Лозенец“/ – бул. „Никола Икономов“ – бул. Цар Симеон Велики“ – западен изход гр. Стара Загора - път ІІІ-66.02 /посока юг преди с. Богомилово/ и обратно;
Северен вход – изход на гр. Стара Загора:
ул. „Витоша“/кв. Лозенец/ - ул. „Бончо Бонев“ – ул. Августа Траяна“ – ул. „Митрополит Панкратий“ – Пивоварна фабрика „Загорка“ – ул. „Хан Аспарух - ул. „Иван Вазов“ – северен изход гр. Стара Загора и обратно;
Движението на превозни средства с животинска тяга се осъществява в часовия интервал, както следва:
1.     През зимния период /01.11 – 31.03/:
-       Сутрин:  от 8 часа до 10:30 часа;
-       Вечер: от 14:30 часа до 16:30 часа;

2.     През летния период /01.04 – 31.10/:
-       Сутрин:  от 6 часа до 7:30 часа;
-       Вечер: от 20:00 часа до 21:00 часа;

Президентът за пети път говори, без да каже нищо конкретно

Президентът Росен Плевнелиев вчера се отчете, за пети път. Това е нещо като речта на американския му колега, наречена „За състоянието на съюза”. При нас рапортът на държавния глава може да се именува „За състоянието на президента”!
Той каза, че е твърде рано да се обявяват кандидатури за нов държавен глава. Според него всеки, който си мисли, че ще води 10 месеца изборна кампания, вместо да свърши нещо смислено, ще бъде наказан от хората. Излиза, че след четири години, най-сетне е решил да направи нещо за хората, т.е. за избирателите. Ами досега какво е правил?
За международното положение, любима тема на Плевнелиев, той видя опасност за ЕС: „Не се впечатлявам от оръжия! Важното е че твърдо отстояваме евроатлантическите ценности…”
Ранното стартиране на дебатите ще подмени истинския дневен ред на обществото, който е голямата тема (така и не се разбра коя е голямата тема) за справедливостта, изтъкна президентът.
В присъщия си стил изговори общи думи с пожелателен характер. На годишната си пресконференция той каза още, че очаква до лятото да видим отговорни действия, публични дебати, ускоряване на съдебната реформа, на антикорупционното законодателство.
Президентът призова политиците да спазят добрия принцип и шест месеца преди президентските избори да не правят промени в законодателството, както в предишни години. Държавният глава коментира и скоростната смяна на представляващия ВСС вчера, когато Соня Найденова беше сменена с Димитър Узунов.
"Като гражданин няма как да мълча, че начинът, по който беше проведена тази извънредна кадрова промяна, дискредитира ВСС - не заради конкретните лица, а заради принципите на прозрачност, на ясна публична мотивация за съответните кандидатури, независимо кои са те", изтъкна той.
Според Плевнелиев гражданите са жадни за справедливост. Очакваме от правителството на съдебната власт да бъде двигател на съдебната реформа. Като гражданин съм разочарован от това, което видяхме вчера, призна президентът.
По думите му се намираме във важен момент, в който е наложително всички отговорни институции да се съсредоточат максимално за приемане на изключително важни закони, правила върху "реформата на реформите".
"Демонстрираният вчера подход поставя въпроса дали целта е да има или няма съдебна реформа и ако я има, кой ще има тежката дума във ВСС. Алтернативите са две – задкулисното вземане на решения по цялата реформа, а от другата страна са принципни, публични, добре обосновани дебати. Силно съм притеснен от това, което видяхме и се надявам, че във ВСС добрите принципи на управление ще бъдат спазвани и то пред очите на целия народ", каза още той.
Попитан за това дали е допринесъл за влошените ни отношения с Русия, президентът заяви, че България никога не е поставяла под въпрос историческите връзки, общите ценности, които споделяме и това ни прави силни. Когато виждаме действия, които нарушават международния правов ред, дестабилизират нашето семейство, се очаква да имаме позиция. Аз няма да се снишавам, нито ще чакам началниците да се разбират, коментира Плевнелиев.
Росен Плевнелиев изтъкна, че идеалът ни е ясен и посочен от Левски - да постигнем "чиста и свята република" и да намерим достойно място в редиците на европейските народи.
"Зависи от всеки един от нас. Държа здраво посоката на европейското развитие, спомагам за силния глас на България в семейството на демократичните европейски държави", допълни държавният глава."Не по думите, по делата ще познаете кой какъв е. Най-силната мярка срещу олигархията беше взета от служебното правителство на Марин Райков. Никой друг не посмя да въведе правила за държавните пари", похвали се той.
Вицепрезидентът Маргарита Попова пък смята, че се подменя дебатът за съдебната реформа.
Тя попита какво очакваме от правораздаването, като прокурорът и съдията не могат да се гледат и са се смразили заради политически разпри.
"Докато не се единим, никакви реформи няма да имат резултат. Какви SMS-и си писали, на кого си писали и защо са си сменили представляващия - не можем да се занимаваме с такива неща", каза Попова и допълни, че агресията и насилието са дошли от това, че сме смразени и разединени, и от падението на морала и на нравите.
За съжаление хората помнят президентът главно с многобройните му гафове – с незнанието си в кои страни е на официално посещение, с речта му на фона на Скалистите планини, с тайните му срещи с шефовете на ЕРП-тата зад граница, с недопускането на родните журналисти на молитвената закуска (ифтара) в пловдивското мюфтийство, с политкоректното му неспоменаване на Русия на тържествата на 3 март и на Шипка, с обявяването на хибридна война и още маса глупости и недомислици…
Не е хубаво гражданите да не уважават държавния си глава, но и той трябва да положи усилия и да не ги излага. Затова въпросът дали ще се кандидатира на вота или не, за повечето българи няма никакво значение. 

21.01.2016 г.

Хористи посрещат гостите на поредното оперно матине

На 23 януари от 11 часа във фоайето на Операта - във второто издание за 2016 година на „Звездите на Старозагорската опера”, зрителите ще се срещнат отблизо с Хора на Държавна опера-Стара Загора. „Началото и бъдещето” на ансамбъла ще бъдат представени от хормайстора Младен Станев. За всички почитатели на хоровото изкуство ще прозвучат любими хорове от опери: Наздравицата от операта „Ернани” в изпълнение на мъжки хор, Хор на вещиците от операта „Макбет”, Хора на евреите от операта „Набуко” на Верди, финал от операта „Сватбата на Фигаро” от Моцарт.
Специален гост на съботното матине ще бъде Санди Ганчев – дългогодишен хорист на Старозагорската опера, който през декември миналата година навърши 90 години.
От книгата на Никола Драганов – „История на оперното дело в Стара Загора“
Още през 1856 г. се слага началото на организиран музикален живот с основаването на първия църковен хор при храм „Свети Димитър“ от учителя в мъжкото класно училище Атанас Иванов, наричан от населението Даскал Атанас, който е и първи диригент на хора. В този хор е пял и великият Апостол на българската свобода Васил Левски, тогава ученик в училището, а също и старозагорските революционери Колю Ганчев, по-късно председател на революционния комитет, Стефан Сливков, Петър Иванов /Даскал Петър/ и др. Този хор, който е разучавал и някои светски песни, станал първият пионер за насаждане на художествена музика сред старозагорското гражданство.
По-късно, към 1869-1870 г. в кв.“Акарджа“ в града бил сформиран първият оркестър по инициатива на Даскал Петър Иванов, участник в легията на Раковски, флейтист и революционера Кольо Ганчев, цигулар.
През 1885 г. учителят по музика Георги Байданов сформира голям мъжки хор при църквата „Свети Николай“ в града /хорът съществува до 1890 г./ От 1892 до 1897 г. Даскал Петко Икономов организира голям ученически църковен хор, който пее в църквата „Свети Димитър“.
Началото на организирания музикален живот и на хоровото дело в Стара Загора води и към създаването на Музикално дружество „Кавал“ на 2 ноември 1897 г. След учредителното  събрание, дружеството прави смесен хор от около 60 души, с отделни дамски и мъжки състави и оркестър от около 40 души. Хоровите формации имат редовни репетиции под диригентството на Георги Байданов и оркестъра-под диригентството на Димитър Хаджигеоргиев.
На 12 април 1898 г. в театралния салон на мъжкото класно училище „Иван Вазов“ се изнася първият концерт на дружеството, очакван с интерес от гражданите. Най-голямо впечатление прави Селски хор от първо действие на операта „Продадена невеста“ от Б.Сметана /под диригентството на Димитър Хаджигеоргиев/ - това е първият досег „с една нова и по-сложна форма в музиката - оперното изкуство“.

През 1905 г. за учител по музика в Девическата гимназия в Стара Загора е назначен Златан Станчев, завършил музика в Одеса и дирижирал вече хорове във Варна, Свищов, София и Русе.

Половин милион отпуснаха за Музея на розата

Вчера Министерски съвет одобри постановление за допълнителни трансфери в размер на 1 040 000 лв. по бюджетите на три общини. 500 000 лева от тези средства ще бъдат отпуснати на Община Казанлък за довършването на Музея на розата в града.
Проектът за сградата е разработен преди две години. Новият Музей на розата е преминал съгласуване  с експерти от НИНКН, консултиран е с френски специалисти, представен е на гражданите на Казанлък и е направено обществено обсъждане.
Строителството на новата сграда стартира през юни 2015 година, когато държавата отпусна половин милион лева. Изпълнител на строителните дейности е ДЗЗД Обединение „Музей на розата – Казанлък“, който бе избран, след  проведена обществена поръчка.

Сградата на музея е съвременна и мултифункционална. Тя се простира на площ от 1200 кв.м. В нея е предвидено да има партерен кръг с 24 вида рози, специално помещение за демонстрация на розоварене, конферентна зала, мултимедийна зала, фондохранилища, експозиционна част, детски кът и панорамно кафене, информират от пресцентъра на общината.

С книгата „Ние сме КУ-КУ” отбелязват 26-години от старта на култовото ТВ-предаване

С премиера на книгата  „Ние сме КУ-КУ”, на 26 януари ще бъде отбелязана 26-годишнината от старта на култовото студентско ТВ-предаване „Ку-Ку”.
Организационният комитет по провеждането на всенародните КУ-КУ тържества най-почтително кани на чаша вино и на представянето на книгата „Ние сме КУ-КУ” от авторския колектив. Презентацията й е на 26 януари (вторник) от 18.00 ч. в легендарния клуб „Яйцето” в Софийския университет  ”Св. Климент Охридски”. В празничен дух и куку-настроение там ще бъдат авторите на книгата и създателите на студентското предаване, стартирало  преди 26 години на 27-ми януари:
Алберта АЛКАЛАЙ, Ани УЗУНОВА, Август ПОПОВ, Биляна ДИМОВА,
Бойко ВАСИЛЕВ, Борислав ЗЮМБЮЛЕВ, Васил ВАСИЛЕВ-ЗУЕКА,
Веска ЦВЕТАНОВА, Влади КАРАМФИЛОВ-ВЪРГАЛА, Георги КРУМОВ,
Димитър-Мишо ЛАНДЖЕВ, Евтим МИЛОШЕВ, Емил СПАХИЙСКИ,
Жени КОСТАДИНОВА, Ивайло ВЪЛЧЕВ, Иван АНГЕЛОВ, Иван ТАТАРСКИ,
Иво МИТЕВ, Иво ТОДОРОВ, Илиян ДЖЕВЕЛЕКОВ, Ицо КЪРПАТА,
Камен ВОДЕНИЧАРОВ, Любен ДИЛОВ-СИН, Мадлен АЛГАФАРИ,
Мариян СТОЯДИНОВ, Маринела ЛИПЧЕВА-ВАЙС, Мартин ДИМИТРОВ,
Матей КОНСТАНТИНОВ, Милен ЦВЕТКОВ, Моника ПИСАНКЪНЕВА,
Нидал АЛГАФАРИ, Петър КУРУМБАШЕВ, Пламен ПАНЕВ, Радомир ЧОЛАКОВ,
Радослав МАРКОВ, Росен ПЕТРОВ, Снежка СИМЕОНОВА,
Соня МОМЧИЛОВА, Сребрина ЙОРДАНОВА, Станислав ТЕРЗИЕВ,
Стефан РЯДКОВ, Стефка РАЙКОВА, Христиан НОЧЕВ, Юлиан КУШЕВ.
Съставител на изданието е Георги Крумов, художник - Минко Маринов, редактори - Жени Костадинова, Мадлен Алгафари, редактор на издателството - Надежда Делева, технически редактор - Стефка Иванова и коректор - Валя Калчева. 

„Легендите” с два концерта, вторият ще го предават онлайн

На 5 и 6 февруари супергрупата "Легендите" ще изнесе два концерта на сцената на столичния Sofia Live Club. Почитателите на българския рок ще могат да гледат втория концерт на групата онлайн в реално време от всяка точка на света, съобщиха организаторите.
Йордан Караджов от Сигнал, Константин Цеков от ФСБ, Митко Кърнев от D2, Любо Киров, Константин Марков и Стенли от Тангра ще изпълнят своя звезден репертоар от най-добрите български рок парчета от последните 40 години.
На 6 февруари, точно в 22 часа българско време, феновете на българския рок от целия свят ще могат да гледат клубния им концерт онлайн през концертната платформа www.stageit.com.
Желаещите ще могат  да закупят "виртуален" билет за концерта през своя Facebook профил на https://www.stageit.com/the_legends_online_concert/2_live_sofia_live_club/52675
Концертът ще се заснеме с 4HD камери и ще се излъчва само на конкретната дата и час, тъй като няма да бъдe записван или архивиран. По време на директното излъчване участниците във виртуалната музикална платформа ще могат да споделят впечатленията си в специалния chat room на страницата.

20.01.2016 г.

Китайци създадоха пътнически дрон

Дроновите намират все по-голямо приложение по света, а и у нас. Дори в България вече организират курсове за управление на летящите безпилотници. Китайската компания Ehang обаче е новатор, който първа представи модел, предназначен за пасажери. Наскоро в Поднебесната направиха демонстрации на първия дрон, който може да се използва и за превоз на пътници или малък товар. Дронът има
кабина за един пътник. Той се различава от стандартните хеликоптери, като дава по-голяма сигурност и стабилност.
Ehang 184 има отлична перспектива, но засега технологията се сблъсква с определени граници, като например - един полет може да продължи едва половин час преди да се изразходи батерията. Ehang 184 може да лети на височина до 300 метра със скорост до 100 км в час. Пътникът няма да може да управлява, летателното средство, той само въвежда команда за излитане и кацане. Накратко - Ehang 184 звучи като интересна и футуристична концепция. На всичкото отгоре - той е и твърде скъп, защото ще струва между 200 и 300 хиляди долара.

С над 1200 страници обяснения издадоха „Моята борба” в Германия

В Германия преиздадоха и пуснаха за продажба политическия книгата на Адолф Хитлер „Моята борба” за първи път от Втората световна война насам. Към оригиналния текст учени от Института за съвременна история в Мюнхен са написали още 3500 исторически бележки. Заради това цялото издание е в два тома от общо 1948 страници, оригиналът е 670 страници. Така излиза, че разясненията са повече два пъти повече от оригиналния текст. Преди години „библията” на националсоциализма бе издадена и у нас от издателство „Жар-птица”. Предговорът в българското издателство е само от 19 страници, дело на проф. Андрей Пантев.
„Моята борба” е единствената книга на Хитлер, която е написана в периода между 1924 и 1925 г. Тогава той е в затвора, след като по-рано прави неуспешен опит за преврат, т. нар. Бирен пуч в Мюнхен.
След края на Втората световна война провинция Бавария държеше правата върху изданието. По силата на авторското право обаче след изтичане на 70 години от смъртта на автора, те вече стават публични, което е позволило издаването на „Моята борба”. Въпреки това от години любопитните да прочетат текста могат да го намерят в интернет и това е една от най-купуваните електронни книги в Amazon.com.
По думите на германския образователен министър Йохана Ванка книгата на Хитлер никога не е била официално забранена в Германия, пише БТА. Според нея анотациите, придружаващи сегашното издание, ще покажат на учениците, че в нея още в началото е можело да бъдат открити "престъпни възгледи".
По родните телевизии не пропуснаха да коментират издаването на „Моята борба”, като изговориха куп приказки за свободата на словото и за книгата, от която не са прочели и една страница. В нея авторът излага своята доктрина за бъдещето на родината си, но отива и по-далече. Например пише, че ако политическото развитие на Франция продължи в същата посока, страната ще се превърне в нация от полумулати, а в СССР… А когато на евреите комунизма вече не е необходим, ще станат големи политически промени и всичките огромни богатства на тази велика страна ще се контролира от тях…Днес на мнозина това ще прозвучи пророчески…

От 20-те години, до края на Втората световна война, „Моята борба” излиза в милионни тиражи, преведена е на много езици. Скриването й, и издаването и с куп обяснения – колко вредна и лоша е, може да има само обратен ефект и да предизвика обратен на търсения ефект. Особено в днешната объркана ситуация, която преживяваме – емигрантския натиск и налагането на тъй наречените евроатлантическите ценности, на всяка цена. 

19.01.2016 г.

С „Лучия ди Ламермур” се открива оперния сезон

На 21 януари от 19 часа Старозагорскта опера ще открие своята нова оперна година със спектакъла на операта „Лучия ди Ламермур” от Гаетано Доницети. За първи път пред старозагорската публика в ролята на Лучия ще се представи сопраното Яница Нешева. Утвърденият дългогодишен солист на Старозагорската опера – тенорът Милко Михайлов ще й партнира в ролята на Едгардо, а емблематичния за театъра бас Александър Марулев ще пресъздаде ролята на Раймондо. Младият и талантлив баритон Валери Турманов ще изпълни ролята на Енрико Аштън. Участват още Борис Тасков, Любомир Петков, Михаела Берова, Биляна Чолакова, Александър Желев, Прабългарска Школа за оцеляване „Бага-Тур“, Детско-юношеска студия за опера и балет „Маргаритки“ , оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора. Спектакъла ще дирижира Ивайло Кринчев. Режисьор на постановката е Огнян Драганов, сценография  Димо Костадинов, художник на костюмите Салваторе Русо /Италия/, диригент на хора Младен Станев.
Премиерата на операта „Лучия ди Ламермур” от Доницети се състоя с грандиозен успех на 5 декември 2015 година и с този спектакъл се закри 46-то издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора. Премиерният спектакъл бе възторжено аплодиран от старозагорската публика, както и от десетки гости на фестивала от страната и чужбина. Спектакълът, който впечатли с красивата си сценична визия, бляскавите костюми в духа на епохата,  оригиналната режисура, удивителен млад солистичен състав /Беса Лугичи, Валери Турманов, Пламен Кумпиков, Ивайло Йовчев, Борис Тасков, Георги Динев, Нели Нечева/, както и с изключителното представяне на оркестъра и хора на Старозагорската опера, се определя единодушно от почитателите и експертите за една от най-красивите и въздействащи оперни продукции на 2015 година. Постижение за Старозагорската опера е изборът на оперно заглавие, което не присъства в афишите на нито един български оперен театър, както и фактът, че оперният институт разполага със свой солистичен състав, за да представи оперния шедьовър и със собствени сили. След изумителната Лучия на Беса Лугичи от Косово, на втория спектакъл зрителите се насладиха на великолепното превъплъщение в главната роля на солистката на Старозагорската опера Деси Стефанова.
Операта „Лучия ди Ламермур” на Гаетано Донцети се нарежда сред безспорните белкантови образци. Драматичният сюжет, брилянтната и емоционално написана музика, красивата мелодика и палитрата от неповторими образи привличат вниманието и интереса на изпълнителите и публиката вече повече от 180 години /премиерата на операта се е състояла в Неапол през 1835 година/.
На 21 януари в ролята на Лучия ди Ламермур ще се представи на старозагорска сцена сопраното Яница Нешева (на снимката). Яница дебютира в ролята на Лучия през 2005 година в спектакъла на Варненската опера. Роля, която разкрива нови хоризонти, както в чисто вокален аспект, така и като актьорска интерпретация. Многопластовият образ на героинята предполага зрялост и стабилна вокална техника и това е голямото предизвикателство да бъдеш Лучия.
„В сегашната интерпретация на ролята не се водя толкова от амбицията да изпея чисто вокално всички тонове от партията. Бих искала публиката да разбере и да усети емоциите и огромния конфликт, който разкъсва душата на това младо момиче. В работата си с режисьора Огнян Драганов търсихме по-дълбокия психологически прочит – двата свята, в които живее Лучия. Единият е красив и измислен и в него тя е щастлива. И другият е действителността, която я наранява. Там тя е самотно дете, което не среща любов и съпричастност. В този конфликт между нейните два свята, се ражда проблема на героинята – и това е невъзможността и да остане в реалността“ – споделя Яница Нешева.
ЯНИЦА НЕШЕВА е родена в Стара Загора. Завършва ДМА "Панчо Владигеров" София със специалност оперно пеене в класа на професор Мила Дюлгерова. Носител е на специалната награда на професор Чавдар Хаджиев от конкурса "Г.Златев-Черкин" и е лауреат на Националния конкурс за инструменталисти и певци "Светослав Обретенов" Провадия - оперно пеене.
През 2000 дебютира с ролята на Джилда от операта "Риголето" от Джузепе Верди на сцената на Държавна опера-Стара Загора, чийто солист е до днес. Следват ролите на Розина от "Севилският бръснар" (Дж. Росини), Адина от "Любовен еликсир", Джулия от "Копринената стълба" на (Г. Доницети), Жрица от "Аида" на (Дж. Верди), Тебалдо и Ангелски глас от "Дон Карлос" (Дж. Верди), Фраскита от "Кармен" (Ж. Бизе), Щаси от оперетата "Царицата на чардаша" (Калман), сопрановата партия от "Реквием" (В.А. Моцарт) и „Месия“ от Хендел, Белинда от „Дидона и Еней“ на Х.Пърсел и др.
През 2004 и 2005 г. участва в майсторските класове по оперно пеене на Райна Кабаиванска към "Нов Български Университет". През 2006 участва в майсторски клас по оперно пеене и интерпретация на Анна Томова-Синтова, същата година участва и в майсторския клас на проф. Мати Пинкас и майсторски клас по оперно пеене и интерпретация на Моцарт при Елизабет Линхарт.
Гастролира в спектакли на много други оперни театри у нас и в чужбина /Германия, Испания, Португалия, Турция и в САЩ.
В репертоара на певицата влизат още ролите на Мюзета от „Бохеми" на Пучини, Микаела от "Кармен" на. Бизе, Оскар от "Бал с Маски" на.Верди, Сузана от "Сватбата на Фигаро" на В.А.Моцарт и много други.
БИЛЕТИ ОНЛАЙН през сайта на Операта: http://www.operasz.bg/online/
БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР: южния вход на операта
Тел.: 042 622 431, 0885 509829
РАБОТНО ВРЕМЕ: 10.30ч.–13.30ч. и от 14,30-19,00 ч.                        
ПОЧИВНИ ДНИ: събота и неделя

„Смърт във вода“ е арттрилър, вдъхновен от нобелиста Т. С. Елиът

Бившият психиатър Торкил Дамхауг в момента е един от най-горещите автори в скандинавската литература наред с Том Егеланд, Стиг Ларшон, Томас Енгер, Йорген Бреке, Ян Гиу, Ю Несбьо и Курт Ауст. Благодарение на професионалния си опит той създава сложни и убедителни герои, води читателя из дълбините на човешкото съзнание и поставя брилянтни за разрешаване криминални загадки. Определят романите му като пристрастяващи, защото в тях по особено майсторски начин са съчетани дълбока психология, силни емоции, опъващо нервите напрежение, интересни препратки към други произведения на изкуството и не на последно място - качествена литература. Носител е на престижната награда за най-добър криминален роман „Ривертон“ („Златният револвер“). След световния успех на преведения и на български трилър „Погледът на Медуза“ Дамхауг утвърждава репутацията си на водещ автор в жанра с романа „Смърт във вода“ (изд. „Изида“).
Красивата Лис, главната героиня на „Смърт във вода“, е фотомодел и живее в Амстердам. Тя се опитва да се измъкне от средата си, в която има твърде много наркотици и секс, но бившият й приятел и мениджър успява сериозно да я сплаши, че ако реши да прави нещо самостоятелно, ще се случи неприятност на най-близкия й човек. Това е по-голямата й сестра Майлин, преуспяващ лекар психиатър в Осло, която като дете се е грижила за Лис. И когато действително Майлин изчезва безследно, Лис веднага се качва на самолета за Осло. Всички са шокирани от изчезването й - годеникът й, майката на сестрите и вторият й съпруг.
Без да дочака резултатите от официалното разследване, Лис се опитва да си изясни на кого би могла да е пресякла пътя Майлин. Тя е работела върху много сериозно научно изследване, свързано с хора, които са имали психични травми през детството си и са били провокирани към агресия. Имала е 8 основни пациенти във връзка с това изследване, но записките й са изчезнали, както и листът за насрочените срещи с пациенти. Друг възлов момент е, че в деня, когато вече никой не е имал връзка с нея дори по телефона, тя е трябвало да участва в най-рейтинговото тв шоу, наречено „Табу“ и водено от арогантен тв водещ със съмнителна репутация и непредсказуеми реакции.
Когато Лис получава на телефона си видеоклип с последните мигове от живота на Майлин, която е с прободени очи, дирите водят към други два случая на насилие отпреди години - за първата проява на агресия от страна на тийнейджър на име Йо и за момиче в провинцията, убито по подобен начин... Но кой е порасналият Йо - неуравновесен таен пациент на Майлин, футболна звезда, ухажваща Лис, или е някой друг от обкръжението на младата жена?
На Лис й предстои да се сблъска с поредица от неочаквани и страшни открития, преди да се доближи до разкриването на престъплението и да разбере каква роля в тази трагична история е изиграл увековеченият в поемата на Т. С. Елиът финикиец, на когото пророчицата Сибила е предрекла „смърт във вода”.

За любознателните: Поемата „Пустата земя“ (1922) на поета Томас Стърнз Елиът (1888-1965), представител на модернизма и носител на Нобеловата награда за литература, е преведена на български два пъти - от Георги Рупчев и Владимир Левчев. Четвъртата част на поемата се нарича „Смърт във вода“ и е съвсем кратка:
Флеб, финикиецът, двуседмичен мъртвец,
забрави писъка на чайките, забрави морските въртопи,
забрави загубата и печалбата.
                                                          Течение дълбоко под морето
повлече костите му шепнешком. Той се издигаше и падаше
и тъй измина пътищата на зрелостта и младостта си
от водовъртежите понесен.
                                                         Езичник или пък евреин,
ти, който въртиш колелото и гледаш по посоката на вятъра,
помисли за Флеб, той също бе красив и строен като теб.

Превод Георги Рупчев

Ремонтират напролет банята в Ягода

През април тази година започва ремонт на покрива на емблематичната сграда на банята в село Ягода, община Мъглиж. Близо 300 000 лева ще бъдат инвестирани за възстановяването му.  До края на месец февруари или началото на месец март проектът за възстановяването на покрива ще бъде готов, за да  започне работата по него. Има готов проект за възстановяване на водопровода за минералната вода, заяви заместник- кметът на община Мъглиж д-р Душо Гавазов.
Ремонтът на банята е съгласуван с Министерството на културата, тъй като тя е паметник на културата от местно значение и е проектирана от известния старозагорски архитект Христо Димов. Той  е създал едни от най-красивите сгради в Старозагорска област.

Архитект Христо Димов е роден на 22.11.1890 г. в с. Яйканлий дн. Дъбово, Старозагорско. След завършването на гимназия заминава за Прага, където следва архитектура. Прекъсва на два пъти обучението си, за да участва във войните за национално обединение – 1912-1913 и 1915-1918 г. През време на Първата световна война служи във ІІ-ра армия, 2-ри гаубичен полк, 5-та батарея и ІІІ-та артилерийска бригада на 3-та дивизия, 5-та гаубична батарея на фронта в Македония като санитарен канонир. Носител е на войнишкия "Кръст за храброст".
През 1921 г. завършва с отличие Чешката държавна политехника в Прага. След завръщането си в България се установява в Стара Загора и е назначен за началник на архитектурна служба към Областното инженерство в Стара Загора.

Проектантската дейност на арх. Димов е богата и продължава почти до края на неговия живот. Проектира много частни и обществени сгради. Проектант е на Минералните бани в Ягода, Овощник и Кортен. Хигиенните бани в Кърджали и Джебел. По негови проекти са построени Втора прогимназия «Петко Рачев Славейков»- днес Средно общообразователно училище „Максим Горки”, Първа прогимназия „Николаки Стоилов”- днес СОУ „Васил Левски”- Стара Загора. След построяването на тези две големи училища през 30- те години на миналия век проблема с училищната база в Стара Загора е почти напълно разрешен до края на 60 – те години на ХХ век. Проектира училищните сгради в селата Калитиново, Крива круша, Зимница, Преславен, Караново, Ветрен, Средногорово, Градина, Горно Паничерево, Долно Сахране, Елхово, Едрево, Могила, Ястребово, Шаново, Ягода, Николаево. По негов проект са построени Бактериологичният институт и затворът в Стара Загора. Проектант е на църквите в Ягода, Медникарово, Казанка, Богомилово и Събрано – Старозагорско. Читалищните сгради в Енина, Дъбово, Шаново, Хаджидимитрово. Хотелите на Старозагорките минерални бани, Ягода, Чирпан и гара Гълъбово, Ловният дом на Кортенските бани, музикална фабрика „Кремона“ в Казанлък, общинските сгради в Шипка, Николаево, Гълъбово, Богомилово и Загорци. Благодарение на неговите изключителни архитектурни умения построените обществени сгради променят облика на много селища в региона. За дългогодишната си проектантска дейност архитект Христо Димов е награден с орден „Кирил и Методий“ I степен, орден “За гражданска заслуга” I степен и орден „Народна република България" II степен. Баща е на известния старозагорски лекар д-р Любка Димова. Умира на 14 март 1983 г. в Стара Загора.

Качествена анимация и изложба на майстори в жанра показват в столицата

Творби на Доньо Донев, Стоян Дуков, Тодор Динов, Анри Кулев и най-доброто от няколко поколения емблематични аниматори ще бъде показано в НДК от утре. Изложбата "Автори художници" е част от Световния фестивал на анимационния филм - Варна, който гостува в София, и може да бъде разгледана до 31 януари. В нея ще видим работи и на Анди Цачев, Андрей Цветков, Анна Харалампиева, Борис Праматаров, Борислав Деспотов, Велислав Казаков, Велислава Господинова, Витко Боянов, Владимир Шомов, Десислава Бонева, Димана Воденичарска, Димитър Василев, Дмитрий Ягодин.
"Майсторите на анимацията интелигентно надхитриха статуквото с философията на шута. Гротеската, пародията, сатирата, сарказмът, абсурдът, дяволито надничащи зад забавните историйки, бяха техните оръжия. Нито игралното, нито документалното кино успяха да донесат на българската култура онова безапелационно признание, което през международните си награди й донесоха кратките анимации. "Аниматорите художници" имат нещо много специфично, което ги отличава от останалите художници. В техните работи ясно личи аниматорското присъствие, шаржа, вица, гротеската", казва кинокритикът Боряна Матеева за талантливите творци.
Варненският фестивал гостува в НДК със специална разширена програма, включваща най-доброто от анимационните филми през изминалата година. Зрителите в София ще имат възможност да се срещнат с множество пъстри идеи, изпълнени с разнообразни техники като куклена анимация, пластилин, изрезка, както и класическа рисувана и 3D анимация за малки и големи. Прожекциите ще са между 29 и 31 януари в кино "Люмиер" .

Казалнъшката хазна финансира фонд за специализация на лекарите от болницата

Вчера на пресконференция в Община Казанлък, кметът Галина Стоянова, зам.-кметът Даниела Коева и директорът на финансовия отдел на Общината Радостина Люцканова, представиха Бюджет-2016, който предстои да бъде гласуван от Общински съвет.
Кметът на Галина Стоянова откри пресконференцията със съобщението, че не се предвижда увеличение на такса битови отпадъци, въпреки че има основание за такова. Тя информира, че от началото на 2016 година, Общината ще плаща отчисления за тон битови отпадъци - 36 лв, вместо досегашните 28 лв. От средата на настоящата година, влиза в сила и нова такса за битови отпадъци, която е в размер 31 лв. за тон, които ще бъдат изплащани за извозването на отпадъците в новото регионално депо. „Независимо, че има условия да поискаме увеличение на таксите за битови отпадъци, ние няма да натоварим данъкоплатците с тях“, заяви Стоянова, като допълни, че тези средства ще се покрият от свиване на разходи в Общината.
На пресконференцията бе представена общата рамка на бюджета, която включва:
Общ бюджет на Общината през 2016 година - 42 млн. 865 хил. 127 лв. от които държавни приходи са 24 млн. 832 хил. 981 лв., a местни  - 18 млн. 32 хил. 146 лв.
Завишения на тазгодишния общински бюджет има в изравнителната субсидия, която се увеличава 1, 33% и е в размер на 3 млн. и 230 хил. лв. Капиталовите разходи се увеличават и възлизат на 795 хил. 900 лв. За зимно почистване Общината е предвидила сумата от 104 хил. и 600 лв., която включва и остатъка за тази дейност от 2015 година, който е 50 хил. лв.
В социалната сфера са завишени предвидените в бюджета разходи за Фонд инвитро, които от досегашните 7 хил. лева се увеличават на 10 хил. Общият фонд за социално лечение през 2016 година ще възлиза на обща сума 10 хил. лв., като са предвидени 400 лв. за лечение на нуждаещо се лице. Нов фонд, който Общинският бюджет за първа година включва е Фонд за специализация на лекари, който е в общ размер 30 хил. лв. Неговата цел е да финансира специализацията на лекари, които работят в МБАЛ Казанлък.

Предвидено в бюджета е още 10% увеличение на заплатите на персонала в Обединените детски заведения и яслите, намиращи се в Община Казанлък. Увеличение на заплатите ще има и за хората работещи в културните институти.