30.11.2015 г.

ДАРИНА ТАКОВА ПРЕДСТАВЯ „СЕМИРАМИДА” В СТАРОЗАГОРСКАТА ОПЕРА

На 1 декември от 18 часа в залата на Старозагорската опера почитателите на оперното изкуство ще имат изключителната възможност да се срещнат с голямата българска оперна певица Дарина Такова. Подарък за най-запалените меломани е срещата-разговор със световното сопрано, покорила с таланта си най-престижните оперни сцени и призната от специалистите и от публиката за една от най-добрите изпълнителки  в света на главните роли от опери от Моцарт, Росини, Доницети, Белини. Доказателство за това са и нейните многобройни филмирани записи от спектакли. Старозагорската публика ще има привилегията първа да види видеозапис на спектакъл на операта „Семирамида” от Росини от 2005 годани на Gran teatro de Liceu (Барселона) в копродукция с Rossini Opera festival (Пезаро), Teatro Comunale (Torino) и Teatro Real (Мадрид).  Диригент Рикардо Фрица, режисьор Дитер Каги.  
Видеозаписът на спектакъла на операта „Семирамида” е предоставен от личния архив на Дарина Такова и за първи път ще бъде излъчен на 1 декември в рамките на 46-то издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора. Вход свободен!
В своята кариера Дарина Такова е изпълнила Семирамида безброй пъти и всяка постановка е била създавана специално за нея. Спектакълът от театър Лисеу в Барселона е в копродукция с театрите Мадрид и Торино и бе представен за първи път на Rossini Opera Festival, Пезаро, e създаден в изключително екстравагантна и модерна стилистика, вдъхновена от космическите епоси Star wars и Star trek, и показва неограничените възможности за поставяне на Росини във всякакъв контекст и всяка епоха. Продукцията е с огромна масовка, пищни костюми, необичайни режисьорски и сценографски решения и най-вече- с феноменален певчески състав от суперзвезди: Семирамида - Дарина Такова, Арсаче - Даниела Барчелона, Асур - Илдар Абдразаков, Идрено Хуан Диего Флорез

Трагичният шедьовър на Джоакино Росини "Семирамида" е едно от произведенията в световната оперна литература, които се поставят изключително рядко и само и единствено специално за примадона, носеща характерната "vocalita Colbran", съвършена техника, превръщаща я в росиниев специалист и силен драматичен акцент в интерпретацията. Росини пише „Семирамида” за своята съпруга Изабела Колбран, която до ден днешен е символ за вокален феномен, глас, който трудно може да бъде определен еднозначно като сопран или мецосопран, дива от невиждан за времето си тип. Сложността на партитурата и характерните вокални особености, които Колбран е притежавала, определят и една по-специфична "съвременна дива" като представа за изпълнител на тази и много други трагични росиниеви героини. В комбинация с предизвикателните като сложност и психологически образ останали персонажи, сложния античен и митологичен сюжет, "Семирамида" е опера, която може да се реализира само при наличието на перфектен състав и неограничени финансови възможности за създаването на една мащабна продукция, която може да пресъздаде адекватно пищността на Вавилон, сложните политически отношения, жаждата за власт и погубващите страст и недоразумения, обвързващи всички персонажи в една трагедия.


Програмата на фестивала през седмицата:

2 декември /вторник/ - 19 часа
Балет Арабеск
Viva La Classica
Лебедово езеро от Чайковски, хореография Анна Донева
Дон Кихот от Рихард Щраус, хореография Боряна Сечанова
Баядерка от Лудвиг Минкус, хореография Татяна Соколова


3 декември /четвъртък/ - 19 часа, на сцената на Куклен театър
Фондация Дарина Такова
Лястовичката опера от Джакомо Пучини
Режисьор Явор Гърдев,  сценография Чавдар Гюзелев
Видео мапинг Владислав Илиев
Участват Гонце Богоромова /Македония/, Яни Николов, Елина Райкова, Александър Баранов, Пламен Бейков, Румяна Костова,
Сребрина Минева, Йоана Кадийска
Акомпанимент на пиано Милен Станев

4 декември /петък/ - 18 часа на сцената на Регионална библиотека
Институт за изследване на изкуствата при БАН
БЪЛГАРСКИ МУЗИКАЛЕН ТЕАТЪР ІV том от академичната поредица с авторски колектив: проф. д.изк. Розалия Бикс,
проф. д-р Румяна Каракостова, проф. д.изк. Анелия Янева,
доц. д-р Миглена Ценова-Нушева, гл ас. д-р Емилия Жунич.
След представянето на книгата от 19 часа ще видите ТАНЦУВАМЕ БЪЛГАРСКА ЕСТРАДА-
Авторски хореографии на студенти и преподаватели от специалност „Съвременна хореография“  на Югозападен университет „Неофит Рилски”-Благоевград под ръководството на проф.д.изк Анелия Янева и Със специалното участие на ЧАН ТХЕ ЧУНГ - премиерсолист на балет „Арабеск“

5 декември /събота/- 19 часа – ПРЕМИЕРА!
Лучия ди Ламермур опера от Гаетано Доницети
ПРЕМИЕРА
Диригент Ивайло Кринчев
Режисьор Огнян Драганов
Сценография Димо Костадинов
Костюми Салваторе Русо /Италия/
Диригент на хора Младен Станев
Участват Беса Лугичи /Косово/, Десислава Стефанова, Яница Нешева, Валери Турманов, Иван Кабамитов, Даниел Дамянов, Ивайло Йовчев, Милко Михайлов, Борис Тасков, Георги Динев, Александър Марулев, Пламен Кумпиков, Петър Кунев и др.
Детско-юношеска студия за опера и балет "Маргаритки" с ръководител Радост Младенова-Арабаджиева
Прабългарска школа за оцеляване „Бага-тур”

Оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора

"Лица и събития от моето време" на Симеон Радев излезе в четири тома

На книжния пазар са вече четири тома от "Лица и събития от моето време" от Симеон Радев. Това ще бъде пълното издание на спомените на именития български публицист, дипломат, общественик, чието перо създаде шедьоври на националната книжнина. Изданието е дело на издателство "Захарий Стоянов" и Фондация ВМРО, като за печат спомените са подготвени от Красимир Каракачанов и Цочо Билярски. Да се съберат спомените на "необхватния" и "неудържим" Симеон Радев е очаквано, дори жадувано събитие за българската духовност и за родната история. Написаното от него няма аналог в нашата иначе богата мемоарна литература. То не само има достойнството на първокласен извор за събитията от неговото време, но е и изящен художествен разказ, в който емоциите и симпатиите на автора към нашите предци изпъкват по неповторим начин.
Още първият том поднася изненади на читателя. Освен печатаните преди 50 години "Ранни спомени", завършващи с последния му разговор с екзарх Йосиф в Цариград, тук са поместени мемоарите на Симеон Радев от пристигането му в София и срещите му в македонските кръгове, неговото студентство в Женева, а така също и впечатленията и оценките за управлението на българските правителства от 1899 до 1901 г. Интересно е, че книгата започва със "Схема на мемоарите ми", от която става ясно, че основната линия в спомените е и ще бъде българският национален въпрос.
Вторият том може да се определи и като продължение на шедьовъра на Симеон-Радевото творчество "Строители на съвременна България", като любопитният читател, изкушен от родната история, има пред себе си невероятно четиво. Както и в първия том, много от читателите за първи път ще се срещнат с пълнокръвни образи на българските политици и държавници.
Третият том от спомените продължава увлекателния разказ. Отделните глави са писани в периода между 1955 и началото на 1962 г., когато зрението на Симеон Радев е силно отслабнало. Поради тази причина основната част от тях са записвани по негова диктовка от съпругата му Бистра Винарова. Без да спазва строга хронология, Симеон Радев продължава да представя събитията от българската история от началото на ХХ век на фона на международните отношения и на противопоставянето и не винаги искреното сътрудничество на Великите сили и Балканите.
Значителен период от живота на Симеон Радев - времето от 1902 г. до средата на 2008 г., когато е обявена Младотурската революция, обхваща четвъртия том. Основната тема в него е дипломацията и Македонския въпрос на фона на българския политически живот и на събитията, разтърсили света. Читателят се среща с непознат за широката общественост и за историческата наука ранен Симеон Радев. През този период той успява да съвмести работата си като редактор и кореспондент на вестник "Вечерна поща" с дейността си на деец на македонското освободително движение. Уникалното мемоарно издание на спомените на Симеон Радев хронологически достига до "попрището жизнено в средата" в живота на този бележит българин - т.е. до септември 1918 г., когато страната ни излиза от Първата световна война. Симеон Радев разказва за участието си в борбите за национално освобождение и обединение и за утвърждаването си в българската дипломация, където ще остане повече от три десетилетия, ще представя и ще защитава страната ни пред света.
Седемтомникът ще се състои предимно от напълно неизвестни произведения на този наш "рицар на перото" - съхранени в неговия богат архив, който се оказа неизчерпаема съкровищница на българския дух, на политическата история на народа ни и на развитието и разцвета на журналистиката и публицистика ни. А това прави изданието наистина уникално.

27.11.2015 г.

Заралии събират пари за възстановяването на вековна икона

Старозагорци събират средства за реставрацията на 159 –годишна икона. Те ся казва „Събор на светите отци“ и вече е част от храма "Свети Паисий Хилендарски" в старозагорския квартал "Зора". За да бъде достъпна за всички желаещи да й се поклонят, са необходими 1500 лв, съобщи за Радио Стара Загораотец Йордан. Иконата вече се реставрира във Велико Търново и трябва да е готова до Рождество Христово, допълни отецът. Следите на иконата започват от Одринска Тракия. Тогава е спасена от семейство българи - бежанци, които я вземат със себе си и близо 100 година я съхраняват като семейна реликва. През март тази година иконата е откупена със средства, събрани от 58 доброволци, които я даряват на старозагорския храм, сподели пред радиото свещеникът.

Коледното дърво в Стара Загора светва на 4-ти декември

Стара Загора грейва в Коледна премяна. Подготовката за очаквания празник е в ход, вече са поставени коледни декорации и стотици разноцветни лампички, които осветяват примамливо улици и паркове в централната част на града. Запалването на светлините на коледната елха в Стара Загора ще бъде на 4.12.2015 г., /петък/.
На сцена на площада пред общината артисти от Държавен куклен театър - Стара Загора и Държавна опера- Стара Загора ще представят концерт-спектакъл под наслов „В приказния град“ с героите от „Вълшебникът от Оз“, „Котаракът в чизми“, „Вълкът и седемте козлета“, „Звездичко“, „Коледна звезда“, „Фолклорна магия“ и „Пинокио“.
В програмата участват и танцьорите от Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“, уникалните гласове на Вокална студия „Траяна глас“,  малките таланти от Детска театрална студия при ДКТ Стара Загора и Детска театрална школа при Център за наука,  култура и изкуство –Стара Загора.
Те очакват малчуганите в 17.30 часа край коледното дърво, за да посрещнат заедно специалния гост на вечерта - Дядо Коледа с пълния кош с подаръци.
Коледните базари в областния град ще са разположени в общо 13 къщички. 7 от тях ще са позиционирани традиционно около шадравана в парк „Пети октомври“ ще има коледен базар със скара и вино, коледни сувенири и захарни изделия. Край музея на религиите ще се разположат магазинчета за коледна украса и подаръци.

На 30-ти пускат в продажба билети за първия концерт на Queen у нас

Поколения меломани у нас са жадували да чуят на живо вечните класики „Bohemian Rhapsody”, „Somebody To Love”, „I Want to Break Free” и „The Show Must Go On”. През 2013 г. успяхме да се насладим на хитовете на Queen като част от мюзикъла Wе Will Rock You. Сега обаче ни предстои среща с легендарната група!
За първи път ще видим на живо Брайън Мей и Роджър Тейлър. Заедно с тях ще чуем и младата звезда Адам Ламбърт!
Концертът на стадион „Георги Аспарухов“ (на 23 юни)  ще е част от фестивала АРЕНА МУЗИКА. Това е една от специалните изненади за всички музикални фенове от СОФИЯ МЮЗИК ЕНТЕРПРАЙСИС през 2016-та – годината, в която компанията с над 500 организирани концерта празнува своя 25-годишен юбилей!
Queen:
Забележителен списък от награди, огромни продажби на албуми, грандиозни концерти, милиони фенове по света – всичко това поставя групата в Топ 10 за всички времена!
Дори след трагичната загуба на уникалния талант Фреди Меркюри, Queen продължават да са една от най-великите групи в рок историята. На 31 октомври Брайън Мей и Роджър Тейлър (заедно с Адам Ламбърт) отбелязват 40-ата годишнина от създаването на историческия сингъл „Bohemian Rhapsody”.
Адам Ламбърт:
Дебютният албум на Адам Ламбърт „For Your Entertainment“ му печели номинация за наградата Грами в категорията „Най-добър поп изпълнител“, а песента му „Whataya Want From Me” се превръща в световен хит. Вторият  му албум „Trespassing“ дебютира под номер 1 в класациите на Billboard. Ламбърт издава дългочакания си трети албум „The Original High“ това лято, като той светкавично достига до номер 3 в световните класации и продава над 2,5 милиона копия. Първият сингъл от албума „Ghost Town“ е слушан над 100 милиона пъти, а видеото към него е изгледано от над 37 милиона души по света. Наскоро Адам Ламбърт представи и новия си сингъл „Another Lonely Night”.
Queen + Адам Ламбърт се появяват заедно на една сцена през 2009 г. по време на финала на предаването American Idol, а по-късно имат съвместно участие на Европейските музикални награди на MTV. Адам Ламбърт скоро се превръща в неразделна част от Queen. През 2012 и 2013 година следват поредица от успешни концерти и участия в телевизионни формати.  
През 2014 г. Queen + Адам Ламбърт поемат на изключително успешно турне в Англия. В края на годината музикалният тандем изнася зрелищно шоу в Лондон пред 12 милиона зрители. В резултат в следващите 24 часа името „Adam Lambert“ е потърсено в Google от половин милион души във Великобритания.
В началото на 2015 г. Queen + Адам Ламбърт покоряват Европа с напълно разпродадени концерти в 10 страни. След края на турнето равносметката е 67 напълно разпродадени концерта по света за по-малко от година. Положителните отзиви са красноречиви:
“ Queen + Адам Ламбърт предоставят на публиката над два часа чисто музикално удоволствие, което оказва невероятно въздействие на всеки музикален фен, който има късмета да се наслади на шоуто им! Фреди може и да го няма, но той със сигурност би одобрил случващото се на сцената.“(Brisbane Times)
“Разтърсиха ли ни? О, ДА” (New York Daily News).
Ние сме изключително горди, че такава велика група ще е хедлайнер на фестивала АРЕНА МУЗИКА, в който ще участват още български и чужди изпълнители!
Билетите за концерта на QUEEN + ADAM LAMBERT ще бъдат на цени от 70 до 140 лв и могат да бъдат закупени от всички каси на Тикетпро в страната, както и онлайн на www.ticketpro.bg.
ПРОДАЖБАТА НА БИЛЕТИ СТАРТИРА НА: 30 ноември (понеделник) 2015 г. от 10:00 ч.

26.11.2015 г.

Новият роман на Никълъс Спаркс „Виж ме” излиза предпразнично с логото на ЕРА

Никълъс Спаркс подготви новия си роман съвсем на време, за коледните празници! „Виж ме” излиза в последния ден на ноември от издателската листа на ЕРА. Преводът е на Емилия Карастойчева, а художественото оформление на корицата е дело на  Димитър Стоянов-Димó.
Това ще е тринадесетият роман на Спаркс, с който издателството ще зарадва многобройните му читатели у нас. В началото на следващата година се очаква и екранизацията на „Изборът”.

За книгата:
Колин Ханкок дава най-доброто от себе си, за да избяга от сянката на мрачното си минало и да върви по правия път. Работа, учене, тренировки – това е всичко, от което има нужда, за да стои далеч от неприятностите. Последното, което търси, е сериозна връзка.
Мария Санчес е образец на общоприетата идея за успех – тъмнокоса красавица с безупречно професионално досие на адвокат в престижна кантора. И все пак, Мария бяга от болезнени спомени, които са я прокудили обратно в родния град.
Случайна среща в една дъждовна нощ променя житейските пътеки, по които и двамата са поели. Предизвиквайки всички предразсъдъци и първоначални впечатления, които имат един за друг, любовта неусетно се настанява между тях. И те дори се осмеляват да мечтаят за бъдеще заедно… До мига, в който миналото ги връхлита.
Мария и Колин ще бъдат подложени на изпитания. Дали демоните от миналото ще разрушат крехката им връзка? Или любовта ще ги запази и в най-мрачния им час?

Хроникьорът на човешката душа Никълъс Спаркс вярва, че всеки обикновен човек има своята необикновена история. А той най-добре от всички умее да пресъздава тези съкровени разкази, заредени с нежност и емоция и способни да развълнуват всяко поколение. Перото на писателя-магьосник пронизва сърцето на читателите там, където откриваме истинските чувства – разтърсващи, вълнуващи, дълбоки.

Под логото на ЕРА вече са издадени тринайсет романа на Никълъс Спаркс – „Нощи в Роданте”, „С дъх на канела”, „Последна песен”, „Един ден, един живот”, „Завой на пътя”, „Талисманът”, „Пристан за двама”, „Моят път към теб”, „Светлинка в нощта“, „Дарът на светулките“, „Най-дългото пътуване“, „Изборът“ и „Виж ме”.
На бурен успех по цял свят се радват и екранизациите на неговите романи.

За автора:
Никълъс Спаркс е най-продаваният американски автор в света. Тиражите на книгите му надхвърлят 80 милиона екземпляра в целия свят, а романите му са преведени на повече от 45 езика.  Животът не е бил особено благосклонен към Никълъс – след завършване на университета той се издържа като продавач на стоматологични продукти, обикаля почти цяла Америка, докато не решава да развие своето писателско дарование. Успехът му не закъснява. Критици и читатели са във възторг от неговите романи, а приходите са на стойност няколко стотин милиона долара.

Освен че е майстор на перото Никълъс Спаркс чете много (средно по 125 книги на година), има черен пояс по таeкуондо, както е и основен съперник на Дж. К. Роулинг (авторката на „Хари Потър”) за първото място в класацията за най-продавани автори на „Ню Йорк Таймс”, а списание „Пийпъл” го коронова за най-секси автор.

Вечната "Травиата" от Джузепе Верди в един оригинален и нетрадиционен спектакъл на Бургаската опера

Благодарение на различната режисура и сценична визия, старозагорската публика ще види днес на 26 ноември, от 19 часа на сцената на Старозагорската опера една позната история за любовта, но с много по-силен заряд. Режисьор на представлението е директорът на Държавна опера - Бургас Александър Текелиев, а декорите и костюмите са дело на известния румънски сценограф Каталин Арборе. Премиерата на „Травиата" се състоя със заслужен грандиозен успех на 19 юни тази година в Бургаската опера. В Стара Загора бургаската „Травиата” ще гостува със своя премиерен солистичен състав, хора, балета и оркестъра на Държавна опера-Бургас. В ролите на безпътната Виолета и нейния любим Алфред ще видим Веселина Василева и Даниел Дамянов. Жорж Жермон, бащата на Алфред, ще бъде представен от Марян Йованоски. Диригент на представлението е Маестро Иван Кожухаров, хормайстор  Невена Михайлова. Концертмайстор е Йордан Ковачев. Хореографията е дело на примабалерината на Операта Галина Калчева.

Историята за красивата куртизанка Виолета Валери и влюбения в нея Алфред Жермон оживява сред огледални декори. Благодарение на огледалния куб, в който се развива действието, картините се разгръщат пред очите на публиката, като в книга. Неизменна част от декора са 300 бели камелии, пръснати по сцената. Те напомнят на публиката, че операта „Травиата” е вдъхновена от произведението на Александър Дюма-син: „Дамата с камелиите”. В последното действие цветята се превръщат в смачкани и неизпратени писма до Алфред, с изключение на едно, което символизира любовта на Виолета...

Втори Фестивал „Хляб и Вино“ идва в неделя с богата програма и именити гости

Вторият Фестивал „Хляб и Вино“`2015, организиран от Парк-Хотел „Стара Загора“ в покритата барбекю-градина на ресторант „Орфеида“, се завръща тази неделя още по-силен, по-пъстър и уникален като преживяване и участници. От 12 ч. на обяд на 29 ноември, та чак до вечерта, старозагорци и гостите на града ще станат свидетели на истинска винено-кулинарна вакханалия. Те ще имат удоволствието да дегустират най-добрите вина на водещи български винарни като Анжелус Естейт, Александра Естейт, Братя Минкови, Черноморско злато Поморие, Шато „Фор Френдс“, да вкусят новия бранд вина „Artistique“ и уникалните нови „черги“ на Домейн Менада, завладяващите вина на новата изба „Зеланос“ от „Трансимпорт“, обичаните вина на „Санта Сара“, „Но Менс Ленд“, „Тохун Поморие“ и „Дамяница“, представени от Бибендум, прекрасните вина на ВИ „Братя Даскалови“ и много други.
Рамо до рамо с водещите български винопроизводители застават пазителите на древните тайни на хлебарското изкуство – пекарите на ресторант „Орфеида“ Атанас Страйчев и Боян Радев, техните колеги от пекарни „Тракийски лимец“ и кралят на пица-акробатиката – Радо Кирязов, който неотдавна спечели 6-то място на Световното кулинарно първенство в Италия. Радо пристига в Стара Загора специално за фестивала, за да демонстрира „на живо“ това, с което „събра“ очите на италианците. Майстор-пекарите ще направят впечатляващи демонстрации по приготвяне на пълнозърнест, типов, ръжен хляб, бял селски хляб, хляб със сушени домати и босилек, с маслини, хляб с квас, със закваска, с дива мая, с жива мая и какви ли не още чудесии, от които лично ще имате възможност да опитате. Наско и Боян ще направят и специална презентация на хляб от лимец от новата собствена реколта на Парк-Хотел „Стара Загора“. Ралица Георгиева от Мрежа „Хлебни къщи“ пък е подготвила интересна изненада – месене и печене на тържествена погача със символите на Стара Загора, които ще бъдат изработени от тесто с помощта на гостите на фестивала. Тук ще бъдат и нашите приятели от читалище „Пробуда“ на селото с винарски традиции - Змейово, които ще представят пъстра фолклорна програма. За да дойде ред на тежката артилерия в лицето на главния готвач на Парк-Хотел „Стара Загора“ шеф Минчо Минчев и неговия славен екип, както и на шефът на шефовете от Метро Академия - шеф Юри Велев. Те ще направят истински кулинарен маратон по демонстративно готвене на шедьоври с вино, ще обясняват тънкостите на всяка рецепта, а гостите ще имат удоволствието да дегустират техните произведения. И защото виното и хляба без мезе не вървят, тук ще бъдат и прекрасните сирена и кашкавали на Мандра Юлиево, тънките мезета на „Кумир СИ“, уникалните коледни сладки и торти на сладкарница „Ден Рожден“, вкусните коктейлни хапки и пици на ресторант „Орфеида“ и изделията на много други приятели на фестивала.

Тази година Фестивал „Хляб и Вино“ е прегърнал една благородна благотворителна кауза и ще дари цялата набрана сума от входната такса от 5 лв. за закупуване на специална електрическа количка на 9-годишния Алекс Недков от Стара Загора, който страда от спинална мускулна дистрофия. Ще има още много, много изненади и добро настроение край езерото „Загорка“.

Как да печелим от интернет – обясняват лектори в библиотеката

На 3 декември от 18.30 часа в Регионална библиотека "Захарий Княжески" в Стара Загора ще се състои лекция на темаСиндромът на десерта или как да печелим от интернет? - лекция на Александър Ненов (ВХОД СВОБОДЕН). Тя ще е насочена към млади и активни хора, които имат желание да се развиват. Публиката ще бъде запозната с редица теми, сред които:- Що е то Синдромът на десерта и страдаме ли от него?- Какво трябва да знаем за онлайн бизнеса?
- Как можем да стартираме онлайн бизнес – без пари, за 1 минута или..
- Как да намерим финансиране за своя проект?
- Колко можем да печелим и може ли реално да станем милионери от интернет бизнес?
Лекцията ще завърши с дискусионен панел с участието на Александър Кръстев и Божидар Бонев.
Александър Ненов е интернет предприемач от 1997 г. Оттогава е работил като програмист, мениджър и консултант на стотици онлайн проекти. Реализира най-голямата публична сделка в българския интернет през 2007-а.
Александър Ненов е лектор на серия от семинари на тема иновации и технологии в City University, Нов български университет, SofUni, “Интернет Маркетинг с нулев бюджет”, Digital Biblio Technologies 2014 и 2015, TravelMind и др. Носител е на наградата “Рицар на книгата” от Асоциацията на българските издатели.

25.11.2015 г.

Ангел Заберски пак избра Пловдив за премиера

“Like Jazz” включва популярни оперни теми, интерпретирани с джазова изразност

Ангел Заберски за втори път избира Пловдив за  премиера на нов албум. На 2 декември в рамките на петия сезон на „Камерна сцена Пловдив“ триото му с Борис Таслев и Стоян Янкулов ще промотира “Like Jazz”. Концертът е от 19 часа в Първо студио на Радио Пловдив.
“Like Jazz” е реализиран през есента на 2015 г. В него са представени популярни оперни теми, интерпретирани с помощта на джазовата изразност. Ангел Заберски отправя един по-свободен, съавторски поглед към класически произведения, залагайки на силните страни на своето трио - безкомпромисен професионализъм и изключително сработено партниране между мислещи музиканти.
„Лиризмът на Пучини, славянската топлота на Чайковски, мечтателността на Шуман – неслучайно тази музика ни вълнува. Това е реакция срещу жестокостта, отчаянието и ужасяващите сензации, с които ежедневно ни заливат“, обяснява Заберски.
“Like Jazz” синтезира две на пръв поглед несъвместими изкуства - опера и джаз. В албума тези начала не се конфронтират, а тъкмо обратното - постига се убедителен нов образ на добре познатата игра между старото и новото. Прекрачвайки отвъд рамката, композициите в него се разгръщат пълнокръвно в полето на свободната музика. Оттук идва и цялостното усещане за споделеност, за музика, надмогнала стереотипа, отчуждението и стерилното музициране. “Like Jazz” постига нова и смислена комуникация както по отношение на музикалния материал, така и по отношение на диалога между произведение и слушател.
Предпремиерно албумът звуча пред публика през юни на фестивала "Джаз форум Стара Загора".
Представянето на  “Like Jazz” е третата поред премиера на „Камерна сцена Пловдив“.  Проектът на Петър Салчев реализира вече пет успешни сезона.
Традиционен домакин на концертите от „Камерна сцена Пловдив“ е Първо студио на Радио Пловдив. Проектът се съфинансира от Община Пловдив.

Българският приз „Златен век” ще получи оперната звезда Хосе Карерас

Министерството на културата ще удостои прочутия испански оперен певец Хосе Карерас, един от Тримата тенори, с най-престижното си отличие - „Златен век” - звезда с огърлие, по време на прощалния концерт на великия артист на 3 декември в зала 1 на НДК. Това съобщава пресцентърът на ведомството.
Най-високото отличие на Министерството ще бъде връчено на Маестрото по предложение на министъра на културата Вежди Рашидов от зам.-министъра Боил Банов. Великият тенор ще получи и почетна грамота за изключителните си творчески постижения и за големите си заслуги за развитието и популяризирането на културата и изкуството.
За съжаление Хосе Карерас няма да може да осъществи желанието си да се срещне с министър Вежди Рашидов, но се очаква да бъде приет от кмета на София Йорданка Фандъкова. Отделил е и време, за да разгледа столицата ни в компанията на българските си приятели.
На сцената в зала 1 на НДК на Карерас ще партнират сопраното от Болшой театър Анна Аглатова и оркестърът на Любка Биаджони „София Симфоникс”, съставен от първокласни български инструменталисти. Диригент е Давид Хименес. Ще звучат пиеси от Йохан Щраус, Джузепе Верди, Дмитрий Шостакович, Ерик Сати, Едвард Григ и други композитори.
Интересът към концерта „A Life In Music” е изключително голям. Една от причините е, че това ще е последното излизане на Карерас пред родна публика. По-рано тази година Маестрото обяви, че се оттегля от активната кариера в музиката, за да се посвети на фондацията си за борба с левкемията.

Започва Софийския международен литературен фестивал“

Началото ще бъде дадено днес (на 25 ноември) от 19 часа в ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс (в подлеза на НДК срещу фонтаните).
Третото издание на най-голямото литературно събитие в страната ще започне с представяне на финалистите от първия конкурс на фестивала на тема: „Дуенде, безпокойство, кеф“, в който участваха 67 души с над 150 произведения. Отличени са 12 млади писатели и 14 илюстрации и фотографии на 6 автори. Избраните текстове и визии ще бъдат публикувани в първото електронно издание на фестивала, което ще бъде показано същата вечер.
За музиката на официалното откриване ще се погрижат преподавателят по класическа китара Йордан Рибаров, Гергана Иванова (флейта) и д-р Евелина Кръстева (сопрано).
Предварителната програма на фестивала ще продължи на 1 декември от 19.00 ч., когато в Литературен клуб „Перото“ Бистра Величкова, Валери Валериев, Велина Минкоф, Владимир Полеганов, ghostdog, Йордан Радичков, Йордан Славейков, Калоян Праматаров, Крис Енчев, Никола Петров ще представят откъси от дебютните си книги. Към тях ще се присъедини и певицата Мила Роберт.

Поезията

Денят, определен за традиционната за фестивала вечер посветена на поезията, е 03 декември (19:00 ч.) Тази година участници в нея ще бъдат: Александър Байтошев, Белослава Димитрова, Бояна Петкова, Екатерина Григорова, Иван Христов, Иглика Дионисиева, Мирослав Христов, Николай Бойков, Пейчо Кънев, а музиката ще бъде от Koka Mass Jazz. Мястото отново е ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс.
Фокусът на тазгодишното издание на Литературния фестивал – Иберийски полуостров ще бъде тематичната основа на двете дискусии в предварителната програма:
„Кой и как чете Сервантесовия „Дон Кихот“ днес у нас. Съвременният български роман - употреби, експерименти, постижения“ Модератор ще е авторът на „Романология“ Младен Влашки. Участие ще вземат писателят и литературен критик Борис Минков, литературният историк проф. Инна Пелева и литературоведът и писател Йордан Ефтимов.
В „Странни случки с преводни книги. Съвременната българска литература в превод на испански“ ще се включат български писатели, преводачи от и на испански език и популяризатори на превода, които ще споделят различен опит върху присъствията и отсъствията на българската литература в Испания. Съорганизатор е Къща за литература и превод - София, фондация “Следваща страница".
И двете дискусии ще се проведат в Литературен клуб „Перото“ от 18:30 ч.

Предварителна детска програма

Детската програма на „Софийския международен литературен фестивал“ ще има и своя предварителна част. 
На 28 ноември между 13 - 16 ч. в Литературен клуб „Перото“ ще се проведе работилницата „Нарисувай ми фантастичен приятел“. Събитието е свързано с „Вълшебният конкурс за деца и техните фантастични приятели“ на ИКЕА, в който деца, до 12-годишна възраст, стават дизайнери и художници на свой измислен персонаж, който може да се превърне в реална плюшена играчка. Рисунките на децата ще бъдат директно приети в конкурсната част, в която жури ще селектира 17 финалисти. Ще се приемат и готови рисунки. Водещ на събитието ще бъде Валентина Стоева.
В детската работилница „Вкусна география“ ще участват илюстраторката Аля Маркова и Десислава Димитрова. Тя е насочена към деца до 11 години и ще бъде на 6 декември от 15.00 ч. до 17.00 ч. в ИКЕА. По време на работилницата най-малките ще направят цветни отпечатъци и заедно с прекрасните комиксови илюстрации на Аля Маркова,  ще се отправят на пътешествие към интересни места, растения, легенди и гозби на България.

Основна програма

Третото издание на фестивала, посветено на литературата от Иберийския полуостров обещава срещи с някои от най-нашумелите съвременни европейски писатели и книжни заглавия. През последните две години СМЛФ е бил домакин на над 100 автори от България, Балканския полуостров и Скандинавския север. Гости на неговото трето издание ще бъдат 12 испански и португалски автори и 29 български писатели. На 8 декември започва основната програма на Фестивала, която ще продължи до 13 декември в Мраморно фоайе на НДК.

24.11.2015 г.

Старозагорски ортопеди поставиха силиконова става на пръст за първи път в България

За първи път в България беше имплантирана миниатюрна силиконова става, свързваща фалангите на пръстите с дланта при пациентка с тежък ревматоиден остеоартрит. Операцията беше извършена от ръководителя на клиниката по „Ортопедия и травматология“ на Болница „Тракия“ – Стара Загора, д-р Петьо Братоев. Заради напредналата фаза на заболяването, 50-годишната пациентка от Стара Загора е изпитвала нетърпими болки дори при най-обикновени движения на пръстите. Изпускала е предмети, изпитвала е затруднения при хващане и дори при писане.
Ден след операцията жената вече раздвижва новата си става, а до три седмици се очаква да настъпи оптималното функционално възстановяване на оперирания пръст, каза д-р Петьо Братоев. Поставеният имплант е с уникален дизайн, специално предназначен за „пресъздаване” кинематиката на малките сштавички поради  липсващи хрущялни повърхности от серията NeuFlex на световната компания DePuy Orthopaedics Inc.
„Остеоартритите на пръстите са едни от най-„дискомфортните” деформации в човешкото тяло, защото влошават фините движения, които обичайно вършим с ръцете си ежедневно“, посочи д-р Братоев. Дегенеративните и особено ревматоидните артрити, като част от едно комплексно заболяване, унищожават ставния хрущял, ставната капсула, околните меки тъкани. Целта на една такава операция е да се подобри функционалния комфорт на дланта и пръстите. Увредените или липсващи хрущялни повърхности се остраняват напълно по време на операцията. На тяхно място се имплантира силиконовия заместител, който осигурява комфортно движение на пръста с обем до 90 градуса флексия /свиване/ на оперирания пръст.
Това е изключително популярна хирургична процедура в Скандинавските страни, в Германия, Холандия и при други северни народи, където заболеваемостта от ревматоидни артрити е много висока, като в масовата хирургична практика нерядко се оперират и повече от една ставичка на една и съща длан. Ревматоидният артрит е доста разпространен и сред българите. Силиконовите импланти са подходящи и за лечение на следтравматични артрити на ставите на пръстите и дланта, което значително разширява индикациите за приложението им, допълни д-р Братоев. Затова считам, че поставянето наставни импланти NeuFlex ще намери мястото си и в Болница Тракия.
За здравноосигурените пациенти операцията се заплаща напълно от НЗОК, като клиничната пътека покрива хоспитализацията на пациента, периоперативните грижи, цялото медикаментозно лечение и анестезиологични дейности. „Самата протеза, по сега действащите нормативи, не се реимбурсира по Здравна каса, но цената на импланта е напълно достъпна за всеки средностатистически пациент“, смята д-р Петьо Братоев.
Поставянето на първата подобна става в Болница „Тракия“ е резултат от добрата ни работа с фирмата вносител DePuy Orthopaedics Inc, които направиха всичко възможно това да се осъществява на една напълно приемлива финансова основа за българските пациенти.

Още три романа се борят за приза „Хеликон”

Още три романа се включват в надпреварата за наградата на „Хеликон”. Това са „Печатарят” на Силвия Томова ("Жанет 45"), "Орлов мост" на Владимир Зарев ("Хермес") и "Кротките" на Ангел Игов ("Жанет 45"). Тези автори попълниха номинациите за литературния приз. Председател на журито е Калин Донков, който утре ще връчи грамотите на тримата в книжарница "Хеликон-България" от 18 часа, съобщиха организаторите.
Голямата церемония, на която ще обявят носителят на тазгодишния приз на "Хеликон", ще започне в 18 часа на 14 декември, в книжарницата "Хеликон-Витоша". Освен трите книги, изброените автори в селекцията са и "432 херца" на Недялко Славов ("Хермес"), "Скарида" на Димитър Коцев-Шошо ("Обсидиан"), "Аврамови хроники" на Стефка Венчева ("Сиела"), "Разглобено лято" на Людмил Тодоров ("Жанет 45"), "Гръцко кафе" на Катерина Хапсали ("Колибри"), "Лисицата" на Галин Никифоров ("Сиела"), "Една и съща река" от Здравка Евтимова ("Жанет 45), "Котката" от Мариана Найдова ("Леге Артис") и "Отклонения наесен" от Чавдар Ценов ("Жанет 45").

23.11.2015 г.

Днес откриват Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора

Днес от 19 часа на сцената на Старозагорската опера за 46-ти път ще бъде официално открит Фестивалът за оперно и балетно изкуство. Уникалният по рода си форум-панорама на постиженията на българското оперно и балетно изкуство, в продължение на две седмици на четири сцени ще представи 11 прецизно подбрани събития, което ще превърне Стара Загора в музикална столица на България. Организатори на събитието са Държавна опера – Стара Загора и Община Стара Загора, със съдействието на Министерството на културата.
Организаторите посвещават първата част тази вечер, с изпълнения на най-ярките музикални моменти от операта „Гергана“ от маестро Георги Атанасов, на 90-та годишнина на Старозагорската опера. Създадена по едноименната творба на Петко Р. Славейков, „Гергана“ е първият цялостен спектакъл в историята на първата извънстолична опера, представен през далечната 1925 г. По-късно, през 1975, нейният дългогодишен главен художествен Димитър Димитров преоркестрира творбата и дирижира нова постановка по случай 50-та годишнина от основаването на театъра. Днес в концертното изпълнение на фрагменти от класическата творба на Маестро Атанасов ще участват солистите на Старозагорската опера Русалина Мочукова, Ивайло Йовчев, Иван Кабамитов, Александър Марулев и оркестърът на Държавна опера-Стара Загора с диригент Красимир Къшев.
В антракта между двете части на откриването младите и талантливи артисти от Детско-юношеска студия за опера и балет „Маргаритки” ще представят във фоайето на Операта своя най-нов „Танц на снежинките” по музиката на „Зима” от цикъла „Четирите годишни времена” на А. Вивалди. Хореограф и ръководител на балетната школа е Радост Младенова-Арабаджиева.
Провокиращият танцов спектакъл „Безвремие”, създаден специално за балетната трупа на Старозагорската опера, ще бъде представен във втората част на вечерта. Най-новата постановка е дело на талантливите хореографи Станислав Генадиев и Виолета Витанова, възпитаници на Националното училище за танцово изкуство в София. Чрез нея те обясняват концепцията си, че творчеството не познава граници и се ражда извън времето и пространството – от хаоса, в който по удивителен начин се съчетават съзиданието и разрушението. В енергията на творчеството индивидуалността едновременно се ражда и умира. Станислав Генадиев и Виолета Витанова, са носители на първата награда за танцов спектакъл на Съюза на артистите в България Икар за постановката Imago (2006). През 2013 печелят Икар за танцов спектакъл за хореографията на Мишеловката и Хамлет с режисьор Явор Гърдев. С танцовата миниатюра 25.03 получават наградата на журито и на международния конкурс Маргарита Арнаудова (2014).
Цялата програма на фестивала, подробна информация за събитията, видео фрагменти от гостуващите спектакли ще намерите в уеб сайта на Старозагорската опера www.operasz.bg,
фейсбук страниците:
на Държавна опера-Стара Загора https://www.facebook.com/StateOperaStaraZagora/
на ФОБИ https://www.facebook.com/FestivalOperaBalletArts/
ютюб канала на ФОБИ
https://www.youtube.com/channel/UCS28ZBb3MKtysopEPAOHZlA/videos

Специалните предложения на Старозагорската опера за ФОБИ

Цени на билетите от 5 до 15 лева
Карта КОЛЕКЦИЯ ФЕСТИВАЛ 93 лева
Включва всички събития от програмата на ФОБИ
Карта Цикъл БЕЛКАНТО 63 лева
Включва всички оперни спектакли от програмата на ФОБИ +
ГЛАСОВЕТЕ НА ИТАЛИЯ наследството на Лучано Павароти
Абонаментен план КОЛЕКЦИЯ 3+ с отстъпка до 35% от цената на билета
Абонаментен план КОЛЕКЦИЯ 7+ с отстъпка до 50% от цената на билета

БИЛЕТИ ОНЛАЙН през сайта на Операта: http://www.operasz.bg/online/
ОНЛАЙН и в разпространителската мрежа на www. eventim.bg
БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР: южния вход на операта
Тел.: 042 622 431, 0885 509829
РАБОТНО ВРЕМЕ: 10.30ч.–13.30ч. и от 14,30-19,00 ч.                       

ПОЧИВНИ ДНИ: събота и неделя

20.11.2015 г.

Съпричастност: Всеки е мъглижанин!

„Стара Загора – Мъглиж, Лондон – Париж – все тая!” – стара регионална сентенция

Както е известно Мъглиж беше пръв, но става въпрос за Септемврийското въстание, избухнало, а и потушено, през отминалото хилядолетие. Оттогава в градчето нищо друго не се бе случвало, освен че животът си течеше бавно и монотонно и нищо голямо и значимо не ставаше. Всички си мислеха, че и няма и какво толкова да се случи…
Да, ама не! Първият предвестник на събитията, които предстои да опишем, започнаха с издаването на хумористичния вестник „Шабли Евро” от местния зевзек Пантелей, който, за да бъдем напълно точни, живееше в Горната махала, и нямаше кой знае какво чувство за хумор. Тъй като си беше фукара, нямаше много пари и не можеше да поеме разходите за печат, служители и разпространение, затова вестникът се издаваше само в електронен вариант. Вдъхновението му дойде не откъде да е, а от френския седмичник „Шарли Ебдо”, печално известен с некоректните (несмешните) си карикатури, които им докараха атентатите в редакцията вълна от солидарност и шестмилионен тираж. Това си имаше и лоша страна, защото част парите и славата донесоха конфликти в редакцията и напускане на част от персонала преди време. Пантелей си мечтаеше и той да се прослави така, но по възможност никой да не стреля по него или поне да не го улучи. Така щеше да спечели и пари, това бе основната му идея.
Още в началото Пантелей се сблъска с много трудности. В Мъглиж всички се познаваха и нямаше нужда някой да описва новините, пък скандал можеше да се заформи само в кръчмата. Както казахме, самият Пантелей имаше напълно ампутирано чувство за хумор, а и пишеше трудно, щото беше завършил само местния Селскостопански техникум, сега Професионална гимназия (пустите му трактористи, станаха гимназисти).
Първият материал, който изпедепца бе със заглавие „Роналдо предпочита Телбизовата къща”. Основната теза в него бе, че „когато Кристиано Роналдо е в Мъглиж, той не пропуска да отиде в Телбизовата къща (бившият етнографски музей). Нападателят на Реал Мадрид и хабер си няма къде е Мъглиж, но вероятно, ако дойде в градеца, нямаше да пропусне тази местна забележителност. Текста не беше пълна лъжа, все пак футболистът още не е идвал за да се провери истинността на това твърдение. В него имаше и скрит подтекст, собствениците на Телбизовата къща да рекламират в „Шабли Евро”, но статията я прочете само авторът и пари така и не бяха спечелени.
Тук трябва да се направи пояснението, че Пантелей кръсти така своя електронен вестник, защото беше голям почитател на бялото вино Шабли (Chablis – произвеждано в Северна Франция, по-точно в Бургундия), а със същата сила обичаше и общоевропейската валута, която обаче рядко имаше възможност да види и пипне. Мечтаеше си за времето, когато ще има неограничени запаси, както от любимото си питие, така и пълни авоари с евро в сметката си.
Тогава Пантелей реши да напише нещо за господин кмета (който, на всичкото отгоре се казваше Господин), ама се разубеди сам. Мъглиж е малък град и градоначалникът, ако рече, направо ще му разгони фамилията…Затова втората статия, за разлика от първата, не почиваше на никакви, па дори и частично реални факти…В нея се описваха кървави атентати в Мъглиж, извършени от ислямисти, които са били блокирани в местността „Равня”, на около километър от града, където по традиция се провежда култовия рокфест We Are Going to Мъглиж. За по-голяма достоверност към страховития текст добави колаж от снимки на убити в местната ромска махала, до изградения по европейски проект стадион, гордост на всички мъглижани. И зачака…Дали този път ще има посещения в сайта…
Всъщност имаше реална опасност отново никой да не види пантелеевите глупости, но, заради засилените мерки за сигурност, първи в сайта влезе човек от Тайните служби. Ама ще попита, любезния читател - от кои? Така притиснати до стената, ние ще си признаем че не знаем, нали става въпрос за служби, които са тайни? Важното е, че оттам те веднага сигнализирали на Старозагорската дирекция на полицията. Ченгетата звъннали на кмета, а той пратил служител да провери. Обяснил му накратко, каква е работата и човекът се поуплашил. Та нали видял с очите си (с какво друго), какво става по света? Когато наближил махалата, видял струпване на много хора и не можал  да разбере, че там има празник, гостуващ ходжа правил масово сюнети на промоция, т.е. безплатно. Ромите, с присъщия си огнен манталитет се скарали на кой детето първи да мине в правата вяра, щото вакъфски фонд от странство давал и пари и други подаръци – молитвено килимче, баклава и т.н. Служителят се върнал назад, запотен и уплашен, казал на кмета, че там нещо става. И това нещо е много страшно!
Веднага били вдигнати по тревога полиция, жандармерия и антитерористичните отряди. Изискана била помощ и от подразделенията на Карловската и Тунджанската бригади, дислоцирани в Стара Загора и Казанлък, а бил пратен и един отряд френски парашутисти, които по случайност били на съвместни учения на полигона край Корен. Екипи на телевизиите, топ-радиата и големите медии вече пътували към Мъглиж. Когато журналистите пристигнали, целият град бил блокиран напълно. Но жертвите на „атентатите” така и не били намерени. Започнали повсеместни обиските и арести на всеки подозрителен, къща по къща, докато основните части, от най-подготвените сили тръгнали към „Равня”, откъдето се чувал тътен, виждали се пушеци и светлини…
Френските парашутисти се движили в пакет, имайки печален опит от срещите си с българските пайзани, тъй като четири техни другари, преди време били жестоко набити в друга част на България. Те нахлули в дома на Пантелей, в Горната махала, където били очаровани от наличието на доста бутилки Шабли и заседнали при него, неизвестно защо пеейки старата песен на чуждестранния легион: Vive la mort, vive la guerre, vive le sacre mercenaire ("Да живее смъртта, да живее войната, да живее проклетият наемник"). Прекарвали си приятно, без да се налага да се бият с пейзани или да продължат антитерористичната операция. Край „Равня” военните и полицията видели истинската причина за обезпокоителните шумове и светлини. Там бил Иво Руев (рокаджия, основател на рокфеста) с групата си, примамени от етническо-толерантното (наричано по старому „циганско”) лято. В нехарактерното за ноември топло време те репетирали специални ефекти, които да смаят посетителите на следващия рокфест. Ами сега? Новината за жестоките атентати вече била изстреляна в ефир, в електронните медии също, повторена, потретена, че и зачетвъртена. Дори не си направили труда да посочат единствения източник за фалшивите атентати, а именно, „Шабли Евро”. Кризисният щаб веднага изготвил екшън-план. На площада пред кметството, шефът на операцията и кметът, заявили че става въпрос за проверка на действия за предотвратяване на терористичен акт, т.е. за учения. И то при условия, максимално близки до реалните. Успокоените роми заиграли на площада, мъглижани скандирали Je suis français! и Je suis parisien! – в знак на съпричастност към съдбата на Франция, а подпийналите френски парашутисти, скандирали – „Ние сме мъглижани! И то на чист български, който били принудени да научат при гостуването си при Пантелей, тъй като той не говорил никакви други езици. Журналистите доволни си правили репортажите, сигурни че няма да позволим на терористите да променят живота ни.
Само Пантелей бил печален. От Службите го заплашили с доживотна условна присъда, ако продължи да издава „Шабли Евро”. Франсетата пък му унищожили всичките запаси от обичаното бяло вино. Само кметът бил доволен, защото общината влязла в световните новини, а знайно е, че няма лоша реклама. Пантелей получил срок от два дни да затрие електронния си вестник. Няма как, наложило се да изпълни указанията и се разминал с жестоката условна присъда. Дори не прочел, че има имейл, в който самия Кристиано Роналдо му пишел, че идва да посети Телбезовата къща…


П.С. Има много градове в света, които носят името Париж. Само в САЩ има няколко града с това име, в Пловдив пък има такъв квартал – Кючук Париж, демек – Малкия Париж, Мъглиж обаче е само един.  

„Български пощи” чакат писма от малчугани до Дядо Коледа”

Вече две десетилетия българските деца чакат с нетърпение предколедните дни, за да напишат до любимия си Дядо Коледа съкровено писъмце, пълно с послания и трепетни очаквания.
Всяка година, поддържайки връзка с екипа на щедрия белобрад вълшебник, „Български пощи” ЕАД организира  конкурс за най-красиво писмо до Дядо Коледа. Много поколения деца участват в него и никога не забравят условието, че върху писъмцето трябва да бъде правилно написан адресът на подателя и да бъде залепена марка от 65 стотинки.
На мястото на получателя е достатъчно да пише: „За Дядо Коледа”.
Всички участници в конкурса получават от Любимия Дядо вълнуващи лични писма, а за най-добрите детски творби „Български пощи” подготвят и специални подаръци.
Децата могат да изпращат своите послания написани на ръка или на компютър, придружени с рисунки, стихчета и т.н.
Крайният срок за изпращане на писмата за участие в конкурса е 7 декември 2015 година.

„Сурва, весела година” – ученически конкурс на община Стара Загора

Община Стара Загора и „Център за наука, култура и изкуство“, обявяват ученически конкурс „Сурва, весела година”.

Ето условията за участие в традиционния  конкурс за изработване на сурвачка и рисунка.
        Регламент:
        В конкурса могат да участват ученици от І до VІІІ клас разделени в две групи:
        І група  -   І - ІV клас
        ІІ група  -  V- VІІІ клас
        Сурвачките трябва да бъдат изработени от естествени материали, да носят българската народна традиция и да отразяват Вашите умения, сръчност и познания за  обичаите в България.
        Рисунките да бъдат във формат 35/50 см. /без паспарту/ без ограничение в жанра и материалите. Всеки участник може да представи до две рисунки.
        Творбите ще бъдат оценени от компетентно жури.
        Всяка творба трябва да е съпроводена със следната информация:
трите имена на ученика;
клас;
училище;
точен адрес и телефон;
име на учителя.
Крайният срок за изпращане на творбите е 12.12.2015 година в сградата на “Център за наука, култура и изкуство” на адрес: ул.”Захарий Княжески”71, ет.3.
Награждаването на отличените творби ще се състои на 17.12.2015 г. /четвъртък/ от 14.00 часа в залата на ЦНКИ , ул.”Захарий Княжески”№71, ет.3.
За допълнителна информация : тел.042/63 86 98, 042/62 90 62.

19.11.2015 г.

Московският академичен балет представя „Пепеляшка” и в Стара Загора


Снимка Жокер медия

Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов вече поръча коледен подарък за своите съграждани. На 15 декември в операта ще бъде показан балета на Сергей Прокофиев „Пепеляшка“.
Гостуването на това приказно представление е част от турнето Академичния държавен московски балет под ръководството на народните артисти на Русия Н. Касаткина и В. Васильов. Организатор е „Жокер медия“.
Едноименната приказка на Шарл Перо е пресъздадена по уникален начин от Касатикина и Васильов – тяхно е либретото, хореографията и постановката. Преди  38 години  те създават и продължават да  ръководят единствения в Москва  „Авторски балетен театър”.  Тяхното мото е  „Всичко е допустимо, освен скуката!”. 
„Пепеляшка” е един от най-добрите примери за това. Тя е едно от най-любимите произведения на самия Прокофиев. „Основното, което ми се искаше да предам чрез музиката си, беше любовта, зараждането и разцвета на чувствата, препятствията по  пътя, осъществяването на  мечтата. Написах „Пепеляшка” /1945 год./  в традициите на стария класически балет”, споделя композиторът.
Премиерата на „Пепеляшка”  в Държавния академичен театър за класически балет е през март 1993 г.  Н.Касаткина и В.Василиев, както във всички свои постановки, преди всичко се опират на музиката. Именно музиката им диктува образността на спектакъла и особеностите на хореографията. Но дори и в традиционната форма те успяват да разкажат своята неповторима история.

Преди Стара Загора „Пепеляшка” ще бъде показана на 13 декември в Зала 1 на НДК в София. Другият спектакъл на Московския класически балет – „Лешникотрошачката” ще се играе на 7 декември във Варна, 8 декември –Русе, 9 декември – В.Търново, 11 декември – Пловдив, 12 декември – София, зала 1, НДК. Билетите са вече в продажба! Цените са от 25 до 75 лева.

С „И това ще мине” на Милена Бускетс „Ера” се включва в Иберийския литературен фестивал

В рамките на Софийския международен литературен фестивал, чиято тема тази година  е литературата от Иберийския полуостров, издателство ЕРА представя една от най-обсъжданите испански авторки - Милена Бускетс. Правата за нейния роман „И това ще мине”  вече са продадени в над 30 страни. „И това ще мине” ще излезе на 23 ноември, от издателската листа на ЕРА.
Книгата се превърна в международен литературен феномен още преди излизането си на бял свят, а към настоящият момент правата за издаването му са закупени в повече от 30 страни. Интересът на читателите към романа бързо го издигна в ранга на европейски бестселър, а редакторите единодушно го определят като литературното откритие на 2015 г. Предстои появата му отвъд океана, което със сигурност ще доведе до нови успехи и спечелени читателски сърца в световен мащаб.
„И това ще мине” носи духа на древната мъдрост, че всичко – било то добро, или лошо – е временно. Романът бяга от отъпканите пътеки и умело балансира между меланхолията и безгрижието, поради което често е сравняван с „Добър ден, тъга”. А заради ефирния тон и фриволната елегантност Милена Бускетс е определяна като Франсоаз Саган на XXI в.

Загуба, любов, секс, тъга – „И това ще мине” е роман за цялата палитра от стихии, които ни поднася съдбата
40-годишната Бланка неотдавна е загубила майка си – безвъзвратно и завинаги. Някога, за да превъзмогне ранната смърт на баща си, Бланка е била утешавана от майка си с древна притча. Легендата описва могъщ император, който свиква мъдреците си и ги пита кой е изразът, подходящ за всяка възможна ситуация. След няколко месеца размисъл мъжете се събрали при императора със следната сентенция: „И това ще мине.” Сега, след като и майка ѝ е напуснала този свят, порасналата Бланка ще трябва да се справи с болезнената загуба, като си спомни уроците, които е научила от майка си.
Обзета от скръб, самота и болка, Бланка оставя Барселона зад гърба си и дири утеха в лятната семейна къща в крайбрежния Кадакес.
Реших да отида за няколко дни в Кадакес. Секс, наркотици и рокендрол. Кой идва с мен?
Бланка пристига в дома, стаил хиляди спомени, в компанията на децата си, двамата си бивши съпрузи, най-близките си приятелки и с идеята дори да открадне няколко мига с женения си любовник.
Доколкото знам, единственото, от което няма махмурлук и което моментално разсейва спомена за смъртта, е сексът.
Бланка прекарва лято, окъпано в ослепителната средиземноморска светлина, и се отдава на всички забранени удоволствия. И постепенно открива как да бъде отново щастлива и да живее според собствените си правила – точно както майка ѝ би желала.
Милена Бускетс не крие, че книгата ѝ е почти автобиографична – чувствена и интимна, свежа и откровена, остроумна и пълна с живот, леко скандална и дълбоко разчувстваща. Бускетс постига това, като преплита майсторски лекотата на стила и дълбочината на разсъжденията по универсалните човешки теми.
Но „И това ще мине” не е единствено и само реквием. Това е книга, изпълнена с несломимост и никакво намерение за отстъпление пред превратностите на живота!


За автора:
Милена Бускетс (Барселона, 1972г.) е дъщеря на известната каталонска издателка Естер Тускетс, починала през 2012 г. Завършила е археология в Лондон, но работи в издателството на майка си „Лумен“. По-късно създава и свое „RqR“, което вече не съществува. Работила е в списание за светски клюки и като ПР за модна марка. През 2008 г. излиза дебютният ѝ роман, а „И това ще мине“ е втората ѝ книга. В момента Милена работи като преводач и журналист. Разведена, с две деца. Често ѝ казват, че прилича на актрисата Ума Търман. След успеха на „И това ще мине” в Испания, авторката получава много предложения за брак, които приема със смях и чувство за хумор.

Ето и блиц-интервю с Милена Бускетс:

“И това ще мине” е роман замислен като завръщане в Кадакес?
Да, но можеше да бъде всеки друг град. Всеки има свой Кадакес, място, на което сме извадили късмет и сме вкусили свободата. За мен това е живописното крайбрежно селце, където прекарвах летата като дете. Красивите места помагат да преодолееш скръбта, но понякога те са и фон, на който обикновеното става изключително.
За твоята героиня Кадакес синоним ли е на „секс, наркотици и рокендрол”?
Бланка е съблазнителка, логично е да е заобиколена от мъже. След смъртта на майка си тя се обгражда с хората, които обича. Несъзнателно Бланка се опитва да компенсира загубената любов на майка си. Скръбта притъпява другите емоции.
Сексът ли е лекът срещу смъртта?
Сексът ни напомня, че животът си струва. В същността си сме животни, физическия контакт носи облекчение. Напомня ти, че си жив. Обикновено мислите ни са в миналото или бъдещето, но сексът те принуждава да насочиш цялото си внимание към  това, което се случва тук и сега. Като зъбобол, заставя те да живееш изцяло в настоящето.
Майка ти почина през 2012 година. Романът завоалирана автобиография ли е?
Нищо не е завоалирано. Не съм се придържала строго към реалността, но почти всичко е автобиографично. Черпя вдъхновение от нещата и хората около себе си. Името на майка ми не е споменато никъде, защото няма значение коя е тя. Важна е връзката между майката и дъщерята.
Романът опит да се отърсиш от смъртта на майка ти ли е?
Чувствах, че трябва да излея историята на хартия, защото майка ми беше много важна за мен, но дали написването ѝ ме облекчи? Ако съм имала такова намерение, значи не се е получило. Скръбта не е намаляла.  Книгата ми показа, че не съм сама. Получавам много писма от жени, който са се припознали в образа на Бланка, в нейната самота, в нейния поход към свободата и любовта.
Вашата връзка беше сложна и доста бурна…
Така е с всяка голяма любов, особено между темпераментни хора като мен и майка ми. Мисля, че няма безоблачна любов. Или си на седмото небе или си в ада. Връзката между майка и дъщеря е сложна и проблемна, защото е любов, почиваща на доверието и зависимостта на детето от майката, а децата са много уязвими и манипулируеми.
Казваш, че краят на детството ти е дошъл със смъртта на майка ти?
За хората, които живеят в страни без войни или глад, детството трае по-дълго. Аз бях на 40, когато майка ми почина, и докато тя беше жива, в известен смисъл бях още дете, защото се чувствах защитена и в безопасност.
Пишеш, че „лекотата е вид елегантност“, но в „И това ще мине” трагедията винаги е наблизо.
Исках да намеря баланса между трагизма на смъртта и животът, който продължава въпреки всичко. Безгрижието е моят начин да преглътна скръбта и мъката. Лекомислието ми помага да се справя с емоциите. Опитвам се да гледам на всичко от положителната страна – слънцето грее, имаме храна на масата, децата са здрави и животът продължава. Не е толкова лесно, колкото си мислят хората. Има опасност безгрижието да се превърне в  егоизъм, който наранява близките ти.
Може ли на книгата да се гледа като на опит да се илюстрират социалните класи?
Да, макар че не беше замислена така. Майка ми беше част от „Gauche Divine", барселонско движение на леви интелектуалци и артисти,  което се противопоставяше на режима на Франко през 60-те. Това бяха хора от каталонската буржоазия, които нямаха финансови проблеми или ако имаха,  никога не говореха за тях.
Оттам идват и сравненията с  Франсоаз Саган?
Наистина става дума за един и същ свят: буржоазията,  лекомислието,  любовните истории, които не вървят както трябва.  Има доста прилики.
Ще мине ли и това, както твърди заглавието?

Тъгата остава, но се научаваш да живееш с нея. Има дни, в които майка ми липсва ужасно, има и такива, в които ми липсва по-малко. Но никога не минава. И това е нещо добро. Страданието означава, че любовта е била голяма, а това е невероятна привилегия. Нещата се губят, хората умират, но любовта остава завинаги. 

CONCERTO ANTICO с празничен концерт в катедралата „Св. Йосиф” на 22 ноември

Музикантите отбелязват 330-годишнината от рождението на Бах


Музикантите от консорта за стара музика CONCERTO ANTICO Ви канят на своя празничен концерт в чест на покровителката на църковната музика св. Цецилия и 330 годишнината от рождението на Бах. Концертът ще се състои на 22 ноември от 19.15 часа в католическата катедрала „Св. Йосиф“ в София.
Ана Иванова - цигулка, Марина Тодорова - цигулка, Катя Вълева - цигулка, Янко Маринов - чембало, Деян Иванов - обой, Ивайло Донков - тенор, Анна Куртенкова – сопран, Атанас Кръстев - виолончело, ще изпълнят произведения от Йохан Себастиан Бах, Георг Фридрих Хендел, Тарквинио Мерула, Антонио Вивалди.
Преди месец с концерта си „Бах и италианците“ те изпълниха камерна зала „България“ не само с публика, но и със стилната си музика.  Поради големия интерес CONCERTO ANTICO и съмишленици са подготвили своеобразен ремейк на програмата си, за да удовлетвори желанието на публиката и отбележи тържеството на покровителката на църковната музика св. Цецилия.
CONCERTO ANTICO и съмишленици ще зарадват почитателите си с изпълнението на Ивайло Донков (Гласът на България - 2013) на новооткритата Хенделова Gloria, впечатляваща не само с виртуозeн концертантен италиански стил, но и със зрялост на мелодическата изразност. Известният у нас и в чужбина виолончелист Атанас Кръстев ще ни завладее с бравурния сол мажорен концерт на Антонио Вивалди (RV 413). Младата Анна Куртенкова, ще представи Сватбената кантата на Бах - "Изчезнете тъжни сенки!" (Weichet nur, betrübte Schatten, BWV 202), думи, които самата св. Цецилия изрича не веднъж в молитвите си към Бог. 

Всички, които имат желание да се приобщят към знанието за стара източна и западна музика, могат да се включат в безплатния курс по визатийска нотация и грегорианика, който се провежда всяка неделя от 14:00 ч. За повече информация вижте фейсбук страницата на групата: https://www.facebook.com/groups/544090605602093

Фестивал „Хляб и Вино“ ще дари пари за електрическа количка на болно старозагорче

Вторият фестивал „Хляб и Вино“, който ще се състои на 29 ноември (неделя) в покритата градина на Парк-Хотел „Стара Загора“, ще дари всички събрани средства от посетителските такси за закупуване на електрическа количка за 9-годишния Алекс Недков, който от 7-месечна възраст страда от спинална мускулна атрофия. Входът за фестивала, на който посетителите ще могат да дегустират безплатно елитните вина на около 20 български винарни, десетки видове здравословни хлябове, италиански пици, деликатесни гозби с вино, приготвени пред очите им и да видят много други атракции, ще струва само 5 лева. Събраните пари до стотинка ще бъдат дарени на семейството на Алекс Недков за закупуване на електрическа количка, с която детето да може да се разхожда навън. Сега една такава разходка е истинска мъка както за Алекс, така и за близките му. Една такава количка струва 2000 евро втора употреба, а новите варират между 4000 – 7000 евро, според функциите, които имат.
„За съжаление в България електрически колички за толкова малки деца не се предлагат, а и смятат ,че не са им необходими, но в Западна Европа те са необходими и в повечето държави се предлагат безплатно на децата“, разказа майката на Алекс – Татяна Недкова. Алекс е пробвал такава количка при последното му пътуване до Италия миналия месец, където той ходи на прегледи и терапия при опитни терапевти по спинална мускулна атрофия, тъй като в България такива няма. „Алекс се справи отлично с управлението на количката и беше много щастлив, но заради постоянните разходи по лечението на детето, не можем да си позволим да я купим“, посочва майката на Алекс.
Екипът на Парк-Хотел „Стара Загора“ вярва, че фестивал „Хляб и Вино“ и благородната кауза да закупим електрическа количка за Алекс ще обединят за пореден път старозагорци и гостите на града. Ето накратко и историята на 9-годишния сладур, разказана от неговата майка:
„ Алекс се роди като напълно нормално дете след нормална бременност. Развиваше се нормално до 7 месец , когато забелязах ,че няма опора в крачетата и почти спря да ги движи. Предния месец му беше сложена ваксина за полиомиелит и няколко дни след нея вдигна висока температура за 3 дни. След това всичко отшумя, но дойде новият ужас за нас СМА (спинална мускулна атрофия). Според лекарите ваксината е отключила заболяването. А сега идва въпросът какво е СМА - липса или мутация на СМН1 ген, отговорен за производството на съществен протеин, който осъществява връзката между моторните неврони и мускулите! Поради невъзможността да функционират правилно, моторните неврони постепенно загасват умират, а мускулите губят сила и атрофират, което води до ограничения в движенията, като ходене, преглъщане, дишане. До последно интелектът остава незасегнат... Това е генетичен убиец номер 1 за бебета и малки деца до 3 години. Всеки един на 40 души е засегнат от заболяването, лечение на този етап в световен мащаб НЯМА. Всичко се свежда до ежедневна рехабилитация, плуване и много желание да запазим състоянието му възможно най- добро докато някъде се появи лекарство…
Даваха на Алекс само още няколко месеца, най-много година живот, но той вече е на 9 години. Да, не може да ходи , но прави всичко друго като нас, макар и с малко помощ в някои случаи. Ежедневно се бори, за да не се чувства различен, ходи в нормално училище. Всеки ден прави гимнастика, поне два пъти седмично е на плуване. Понеже в България няма специалисти, които да се занимават с СМА, ходим на консултации в Италия в Рим.Там са едни от водещите специалисти занимаващи се изцяло с СМА. Ходим там от миналата година. Налага се на 3, максимум на 6 месеца да ходим на преглед и ако има нужда оставаме за процедури там. Там научихме как да се справяме с ежедневните нужди на Алекс. Дете с това заболяване има нужда от скъпоструваща апаратура за откашляне, с която прави ежедневна дихателна гимнастика, а когато е болен и не може да се изкашля, тя му спасява живота. Трябва му апарат за кислородна терапия ,но на този етап ние нямаме нужда от него - достатъчно силен е и може да се справи сам. Трябват различни шини и протези според състоянието и нуждите. Трябва тренажор и добър рехабилитатор , рингова количка съобразена с неговия ръст за вкъщи и електрическа количка за навън…“
Струва си да помогнем на Алекс и неговото семейство, защото надежда винаги има!

Корейски филм показват в библиотеката

В събота на 21 ноември, от 11 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески” в Стара Загора ще бъде представен корейския филм „Ода за баща ми” (Ode to My Father).
Това е част от кампанията „Ден на Корейското кино”, организиран под егидата на Посолството на Южна Корея у нас. Филмът е 126-минутна исторически, драма с режисьор Юн Че-гюн, в ролите участват: Хуан Чен-мин, Ким Юн-джин, О Тал-су. Продукцията е със субтитри на български език. Действието на филма започва в разгара на Корейската война и историческата евакуация на цивилното население от пристанището Хъннъм в Северна Корея към Южна Корея. Семейството на малкия Ток-су бяга към Бусан, за да се спаси от ужасите на гражданската война. В суматохата при качването на кораба Ток-су изгубва сестричката и баща си, и въпреки невръстната си възраст става глава на семейството. Минават години, момчето пораства и животът го натоварва с още отговорности. Превратностите на съдбата го отвеждат в Германия, а после и във Виетнам. След завръщането си в Кория, Ток-су прави всичко възможно да осъществи мечтата си – отново да събере семейството, като открие безследно изчезналите си сестра и баща.
Вход свободен.

Спират поетапно движението по ул. „Капитан Петко Войвода“ в Стара Загора

За месец и половина се спира поетапно движението по ул. „Капитан Петко Войвода“, в участъка от бул. „Цар Симеон Велики” до бул. „Славянски“ в Стара Загора, заради извършването на реконструкция на кръстовището и изграждането на водопровод и канализация.
За времето от 20.11.2015г до 05.01.2016г. ще бъде спряно поетапно движението на всички видове транспорт, с оглед осигуряване на безопасното организиране и изпълнение на строително-монтажните работи по проект „Реконструкция на кръстовище на ул. „Капитан Петко Войвода“ и бул. „Цар Симеон Велики“ – изграждане на водопровод и битова канализация по ул. „Капитан Петко Войвода“ на юг по бул. „Цар Симеон Велики“.
Движението на личен, обществен, договориран транспорт и на моторни превозни средства, извършващи транспорт за собствена сметка, ще се осъществява по обходен маршрут:
•          за движещите се посока запад - изток: бул. „Цар Симеон Велики“ - ул. „Одринска епопея” – ул. „Капитан Петко Войвода” – бул. „Славянски“.
•          за движещите се посока изток - запад: бул. „Славянски“ - ул. „Одринска епопея” – ул. „Христо Ботев“ – ул. „Димчо Стаев“ - бул. „Цар Симеон Велики.
•          Общественият транспорт /автобусни линии №3, №8, №22/ ще се движи по гореописаните маршрути.
Водачите да шофират с повишено внимание в указания участък и да спазват стриктно вертикалната маркировка.

Движението ще се нормализира незабавно след приключване на мероприятието,  по преценка на служителите пряко ангажирани с охраната.

17.11.2015 г.

Гийермо Мартинес представя „Отблъскващо щастие” в клуб „Перо”

Сборникът с разкази „Отблъскващо щастие”, подписан от изтъкнатия аржентински писател Гийермо Мартинес излезе у нас на 16 ноември в превод на Маня Костова.
Авторът пристига у нас на 19 ноември от 19 часа в литературен клуб "Перото" - НДК, където ще представи лично творбата си.
„Отблъскващо щастие“ съдържа единайсет разказа, които се плъзгат по ръба между лудостта и здравия разум, предопределеността и съвпадението, съня и кошмара. Заредени с черен хумор и неподозирани драматични развръзки, тези истории едновременно привличат и смущават, будят страх, но са неустоими.
Гийермо Мартинес създава наситена атмосфера, в която разказва за загадката на приятелството и любовта, за близкото и обичното, което се превръща в чуждо, за онова, което докосваме, когато стигнем дъното. Резултатът е разтърсващ и прекрасен и утвърждава автора на „Бавната смърт на Лусиана Б.” и „Убийства в Оксфорд” като един от най-добрите съвременни аржентински писатели.
Гийермо Мартинес завършва математика в Националния южен университет на Аржентина през 1984 г., получава титлата доктор по логика през 1992 г. и прави постдокторат в Оксфорд. Носител е на националната награда „Планета” за романа „Убийства в Оксфорд”, преведен на 35 езика.
Отличен е с новоучредения приз за най-добър испаноезичен разказ на името на Габриел Гарсия Маркес за 2014 г., когато „Отблъскващо щастие” е избрана измежду 123 предложения от различни испаноезични държави. По думите на журито сборникът получава наградата заради „... своята цялост и сила, проницателност и уравновесеност, характеризиращи неговата проза, както и заради убедителното владеене на жанра.
Тази книга е израз на един самобитен поглед, в който абсурдът, ужасът, фантастичното и странното, коренящи се в ежедневното, са обрисувани с виртуозно майсторство.”

НАП разиграва лотария с касов бон, местното ВиК опрощава такси за забава

По Коледа стават чудеса, и това е видно от две кампании – национална на НАП и регионална на ВиК Стара Загора.

Национална лотария с касови бележки започват от приходната агенция. Целта е да се повиши данъчната култура на хората и да се упражни граждански контрол над сивия сектор. Старозагорска област е една от първите в страната по подаване на сигнали за неиздаване на бележки, информира началникът на офиса на НАП в Стара Загора Георги Йорданов. По думите му, в национален мащаб, едва 30% от гражданите изискват касов бон.
В продължение на една година от НАП ще подарят 52 смарт телефона - всяка седмица, 12 смарт телевизора - всеки месец и веднъж годишно - лек автомобил. Първият късметлия от данъчната лотария ще бъде изтеглен на 20 декември в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ 1, между 9 и 10 часа.
В Националната лотария на НАП се участва с всяка касова бележка за покупка на стока или услуга, направена след 16 ноември. Необходимо е участниците да създадат профил в сайта: kasovbon.bg, като попълнят три елемента: дата, час и стойност на покупката. Колкото повече фискални бона има в профила на участника, толкова по-голям е шансът за награда.
От НАП обръщат внимание, че е много важно хората да пазят касовите си бележки до края на играта, защото ще получават наградите си срещу тях.
Националната лотария струва на Министерството на финансите 340 хиляди лева, но от приходната агенция очакват в хазната да постъпят допълнителни 18 млн. лева от ДДС.
Данъчните обявиха старта на националната лотария с касовите бележки на професионалния си празник.
 ВиК ЕООД Стара Загора обявява кампания за безлихвено плащане на задълженията към Дружеството и безплатна промяна на партида до края месец ДЕКЕМВРИ 2015 година.
Ако платите цялото си задължение в периода от 12.11.2015 до 31.12.2015 година, дължимите лихви за забавено плащане ще ви бъдат приспаднати от сметката.
Плащанията могат да се извършват във всички касови салони на Дружеството, а партидите могат да бъдат променяни във всички Центрове за работа с клиенти и управленията на Дружеството по райони.

За повече информация  www.wik-stz.com

16.11.2015 г.

Отложиха тържественото откриване на Детската Евровизия, България е с №13

Заради атентатите забавят и представянето на новия филм на Спилбърг

България ще се яви на големия финал на Детска Евровизия под номер 13. Това отреди жребият за реда, теглен снощи, по който участниците в надпреварата ще излязат на сцената на 21 ноември.
Откриващата церемония бе отменена заради атентата в Париж.
Нашите представители в музикалното състезание Габи и Иван останаха доволни от изтегления номер.
"Това е, тъй като е тринайсто издание. Миналата седмица навърших 13 години", сподели Габи.
"Обичам числото 13 и скоро ще стана на 13", допълни Иван.
Отменена бе и премиерата на новия филм на Стивън Спилбърг "Мостът на шпионите", която трябваше да бъде днес в Париж, е отменена заради терористичните атаки, съобщи "Холивуд рипортър". Режисьорът е пътувал от Берлин за Париж в момента на трагедията, разиграла се във френската столица.

Филмът на Стивън Спилбърг проследява историята на американския пилот на шпионски самолет Гари Пауърс, свален и пленен от СССР в разгара на Студената война. Пауърс става първият американски затворник, разменен на Моста на шпионите. Ролята на адвоката Джеймс Донован, който води преговорите за освобождаването на пилота-разузнавач, се изпълнява от носителя на "Оскар" Том Ханкс. В САЩ премиерата на лентата бе през октомври, напомня БТА.

13.11.2015 г.

Студенти-медици ще правят безплатни тестове за кръвна захар

Студенти от Медицинския факултет на Тракийския университет ще измерват безплатно кръвна захар в центъра на Стара Загора в събота, 14 ноември – Световния ден за борба с диабета. В 8,00 ч. сутринта студентите-медици ще разпънат шатра пред сградата на Община Стара Загора, където ще се извършват тестовете. Инициативата се провежда с подкрепата на Болница „Тракия“ – Стара Загора, която осигури на бъдещите лекари апарати и 200 тест-ленти.
Гражданите ще могат да измерват кръвната си захар през целия съботен ден, още повече, че прогнозата за времето е повече от добра, съобщи председателят на Студентския съвет в Тракийския университет Иван Прокопиев.

За втори път България избира любимата си книжарница

Второто издание на Национален конкурс „Моята любима книжарница“ започна на 9 ноември и ще продължи до 11 декември 2015 г. Само за първите 3 дни своя глас са дали близо 2000 човека, което е повече, отколкото за същия период миналата година.
Това е единственият конкурс в България, посветен на книжарниците, в който победителят се определя от читателите чрез пряко гласуване на сайта www.vsichkozaknigite.bg. Книжарниците в България отново ще бъдат изправени във вълнуващо съревнование помежду си. В продължение на един месец всички хора, които обичат книгите, ще имат възможност да дадат своя глас за книжарницата, спечелила тяхната лоялност. Целта на конкурса е през целия му период да се говори за четенето, за важната роля на книжаря, за книжарниците като място за среща с книгите и пространство за културни и социални контакти.
Книжарницата, събрала най-много гласове в конкурса, ще бъде обявена за „Любимата книжарница на България” за 2015 г. на церемония на 15 декември в литературен клуб „Перото”. Победителят ще спечели голямата награда - уикенд за двама до Рим, осигурен от туристическа агенция „Loyal Travel”.
Резултатите от гласуването ще покажат кои са най-харесваните книжарници по градове: коя е любимата книжарница на София, Пловдив, Благоевград, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, В. Търново, Сливен,  Търговище и други.
Като комплимент към гласувалите в конкурса организаторите от сдружение „Всичко за книгите” са подготвили награди. Чрез публично теглене на томбола ще бъде избран един от гласувалите, който ще спечели ваучер на стойност 200 лв. за книги по избор. Ще бъдат раздадени и много поощрителни награди.
В първото издание над 8000 човека гласуваха за 171 книжарници от цялата страна.
 Идеята за конкурса възниква спонтанно  по повод на книгата на ИК „Кръгозор”  „Книжарничката на острова”.
Интересът към миналогодишния конкурс, големият брой гласували и позитивната обратна връзка, затвърждават убеждението на организаторите, че този конкурс е важен за всички.
Второто издание на конкурса става част от по-голям проект - нов портал за книги, четене и литературна критика „Всичко за книгите“. Едноименното сдружение има амбицията да превърне избирането на любима книжарница на България в традиция.
„Всичко за книгите” е новосъздаден интернет портал за книги, четене и литературна критика. В него е публикувана информация за автори, книги, книжарници, конкурси и кампании за насърчаване на четенето. Мисията на създателите е да популяризират значението на книгите и четенето като неотменна част от обществения и културния живот. Целта на портала е да се насърчава потребността от четене и да се подчертае важността на книгите като основен двигател за пълноценно развитие и житейска реализация.
Основен медиен партньор на конкурса: AzCheta.com
Медийните ни партньори: Actualno.com, Stand.bg, E-vestnik.bg, Knigolandia.info, Chetecut.com

Вики Алмазиду с премиера на нов албум в Пловдив

Шанс за класиката в джаза!  Шанс за пловдивчани да се докоснат до уникалния артистичен усет Вики Алмазиду!

На 18 ноември от 19 ч. „Камерна сцена Пловдив“ представя „Нина“ - новия албум на Алмазиду, записан в началото на годината с Милчо Левиев. Концертът е в Първо студио на Радио Пловдив, със специалното участие на гръцкия пианист Григори Симадополус.
Кога елегантно, интимно и задълбочено, кога усмихнато или с тъга, кога с неспокойствието на онзи вдъхновяващ и обновяващ полет на музикантското въображение, албумът на Вики Алмазиду и Милчо Левиев  за пореден път напомня, че новаторството в музиката е не нарочна цел, а несекващо и споделено  състояние - писа проф. Клер Леви в критическия си отзив след представянето му в София.
„Нина“ е уникален по рода си – изцяло акустичен, записан с 9 микрофона. Записите са осъществени в студио, но в компанията на публика, с идеята да се предаде неповторимото усещане за музициране на живо. Албумът съдържа поетични интерпретации за глас и пиано на малко известни класически джаз стандарти на Били Холидей, Дюк Елингтън, Ричард Роджърс, Джордж Гершуин и др. Сред  11-те му пиеси се откроява една оригинална песен, дала името на целия албум и посветена на петгодишната внучка на Алмазиду - Нина.
„Записахме „Нина“ с Милчо, но специално за Пловдив ще го представя с Григори Симадополус – един от водещите гръцки пианисти. Обаче Милчо ще е в залата, а той е спонтанен...“ - с усмивка открехва завесата Вики Алмазиду.
Представянето на „Нина“ е поредната премиера на „Камерна сцена Пловдив“. „Вече пет сезона водещата ни идея е да изпращаме честни и достойни послания към публиката, представени в безкомпромисни в съдържателен план артистични продукти. Във фокуса ни тази есен е начинът, по който съвременни български композитори творят и общуват с класическата музика. Преди месец очаровахме публиката при първата й среща с „After 4” - първия класически солов албум на Живко Петров – припомня Петър Салчев, артистичен директор на „Камерна сцена Пловдив“.  
На 2 декември е и национална премиера на „Beyond Jazz” - току-що записания нов проект на Ангел Заберски трио“.
Традиционен домакин на концертите от „Камерна сцена Пловдив“ е Първо студио на Радио Пловдив. Проектът се съфинансира от Община Пловдив

Приказен „Пинокио” на сцената на Старозагорската опера

Държавна опера-Стара Загора представя днес (13 ноември) от 11.00 часа най-новия си приказен спектакъл - операта „Пинокио” от Александър Йосифов. Историята за приключенията на любимеца на много поколения читатели и зрители ще оживее сред  пищни декори и в красиви костюми, които изцяло са дело на младия и талантлив режисьор, сценограф и костюмограф Денис Иванов. Неговият режисьорски разказ е насочен не само към най-малките зрители, а и към всички възрастни, на които не са им чужди вечните теми за позабравените общочовешки ценности.
Пинокио - героят на Карло Колоди, тази година празнува своя 145-ти рожден ден. А точно преди 20 години големият български композитор Александър Йосифов сътворява своята опера за деца “Чудните приключения на Пинокио в незнайния град”. Премиерата е състояла на 7 май 1997 г. именно тук - на сцената на Държавна опера- Стара Загора и това е първата постановка в страната. През настоящата 2015 година година проф. Александър Йосифов, Почетен гражданин на Стара Загора от 2000 г., отбелязва своята 75-та годишнина.

Държавна опера-Стара Загора съвсем целенасочено обогатява своя афиш с програми и спектакли за деца. През месец октомври бе създаден спектакълът „До Ре Ми в пелени” за най-малките, а сега предстои среща с оперно заглавие за деца на голяма сцена. Мелодичната музика, запомнящите се диалози на героите, забавния сюжет и мъдри послания определят дълголетието на творбата. „Пинокио” вдъхновява целия екип от създатели и участници, които очакват с нетърпение своите най-верни и искрени почитатели на 13 ноември в голямата оперна зала. В спектакъла участват солисти и артисти-хористи на Държавна опера-Стара Загора, ученици от НУМСИ "Христина Морфова". Режисьор, сценограф, костюмограф и хоеограф Денис Иванов. Диригент Младен Станев. Акомпанимент на пиано Полина Влахова. На премиерата са поканени и ще присъстват проф.Павел Герджиков, проф.Свилен Райчев, Румен Нейков /режисьор и бивш директор на Операта в Стара Загора/, Антония Попова /сценограф и костюмограф на постановката „Макс и Мориц“ на Операта ни, Драгомир Ненов, Александър Арабаджиев-музикален критик.