30.10.2015 г.

С „Борислав” отбелязват 125-годишнината на българската опера

На първи ноември, Деня на народните будители, Националната опера представя "Борислав" от Маестро Георги Атанасов - в чест на 125 години от началото на класическото изкуство у нас.
След триумфалното турне на трупата в Словения, Германия и Япония родната публика ще аплодира първата историческа музикална драма, сътворена в България. Тя е написана в чест на великия войвода на цар Иван Асен II. Либретото е на Николай Т. Попов по едноименната пиеса на Иван Вазов. Нейният успех през 1909 г. в София е изумителен. "Борислав", пише в спомените си Симеон Радев, владее столицата, шествува победоносно по провинцията и дава на един иначе равнодушен към художествената красота народ шумно упоение. Бащите с романтично въображение кръщават децата си на името на Борислав." Въодушевен от пиесата на народния поет, Маестро Атанасов през октомври на 1910-а е готов с клавира на "Борислав". Два месеца по-късно е завършена и оркестрацията. Произведението е написано по типа на италианската Вердиева опера, има изградени силни конфликти и емоционални сцени, посветени на борбата за любов и власт, за надмощие на националните интереси над личните спекулации и интриги. Премиерата е през 1911 година - на 4 март на сцената на "Оперна дружба". И като драмата на Иван Вазов има голям успех. Постановката е на Драгомир Казаков и в нея участват най-добрите. Днес, 104 години по-късно, "Борислав" се завръща в първия оперен театър в страната. Режисьор е академик Пламен Карталов, диригент е Жорж Димитров, сценографията е на Борян Белчев и Пламен Карталов, автор на костюмите е Християна Михалева-Зорбалиева. Второто представление е на 8 ноември от 17 часа.

Преференциите оставили експертите вън от старозагорския парламент

Преференцията на местните избори сработи, но в малко неприятен план, смята общинският съветник от ГЕРБ в Стара Загора Пламен Русев. Партийните централи, които правят подредбата на изборните листи се съобразяват с експертността на кадрите, които биха заели места в постоянните комисии на Общинския съвет като председатели или членове. Хората, които отговарят на тези условия, се подреждат напред в листата. „Пренареждането на листите с преференцията обаче направи така, че в Общинския съвет работата ще стане много по- трудна, защото като общински съветници влизат хора без необходимата експертност“, коментира Русев и прогнозира, че трудностите ще бъдат в Комисията по териториално и селищно развитие и транспорт, за която няма съответните специалисти, както и в Комисията по здравеопазване, тъй като в момента има само един общински съветник лекар , избран в новия Общински съвет. Според него преференциалният вот до голяма степен може да засили и корупцията в изборите.
В тази връзка са необходими спешни промени в Изборния кодекс, защото неприятните ефекти ще продължат  и на парламентарните избори, твърди Пламен Русев.

Съботно матине в старозагорската опера

Със специалното участие на солистите Елена Баръмова, Михаела Берова,Ивайло Джуров, Иван Кабамитов, Мъжки октет „Свети Йоан Дамаски“ с диригент Стефка Минкова
В съботното матине публиката ще се срещне с известния изпълнител, чиято творческа дейност близо три десетилетия е свързана със старозагорския оперн театър. Ще си припомнят с мултимедийна презентация от видеозаписи и снимки в едни от коронните роли на Никола Кутин. Гостите на събитието ще получат и специален подарък – DVD Никола Кутин – 35 години на сцената.“   

Никола Кутин е роден през 1936 г. в град Белица. През 1956 г. завършва Учителски институт в София. Заниманията му по музика започват на 10 годишна възраст в духовия училищен оркестър на родното му място и продължават в художествената самодейност в София и Пазарджик. През 1970 г. постъпва в Студията за вокалисти на проф. Христо Бръмбаров. От 1972 г. е артист-солист на Държавна опера – Стара Загора, където изпълнява над 40 централни басови партии: Дон Базилио от Севилският бръснар (Росини), Крал Филип ІІ и Инквизитор от Дон Карлос, Рамфис от Аида, Закария от Набуко (Верди), Борис Годунов и Пимен от Борис Годунов (Мусоргски) Ивайло от едноименната опера (Марин Големинов) , Георги Грозника от Янините девет братя (Любомир Пипков) и др. През 1979 г. специализира в Киевския театър за опера и балет Тарас Шевченко, Пял е във всички оперни театри у нас, както и със състава на Държавна опера – Стара Загора в Брегенц (Австрия), Франкфурт на Майн (Германия) Лодз (Полша), Клуж и Яш (Румъния), Корфу (Гърция). Участва самостоятелно с оперни и концертни гастроли в Токио (Япония), Кошице (Словакия), Самара (Русия) и Темишоара (Румъния). Има записи със Симфоничния оркестър на БНР. Участва в телевизионния филм-опера „Янините девет братя“ съвместно с Българската хорова капела „Светослав Обретенов“ и изпълнителите Антон Горчев, Милкана Николова, Рени Пенкова, Стефка Минева и Здравко Гаджев. 

29.10.2015 г.

Филм за Хитлер е най-гледания в Германия

Комедийният филм "Той пак е тук" (Er ist wieder da), разказващ за приключенията на Адолф Хитлер в съвременния свят, оглави бокс-офис класацията в Германия, съобщи в. "Гардиън", цитиран от БТА.
Лентата се прожектира в германските кина от три седмици. Премиерата й бе на 8 октомври. Според сюжета на филма фюрерът възкръсва в Берлин.
"Германците трябва да се научат да се надсмиват над Хитлер, а не да го разглеждат като чудовище, защото това го освобождава от отговорността за постъпките му и отвлича вниманието от вината за Холокоста. Но това трябва да е смях, който ти засяда в гърлото", обяснява политкоректно режисьорът Давид Вненд, все пак в Германия доскоро тази тема бе автоцензурирана от самите германци.
Филмът е по едноименната книга на германския писател от унгарски произход Тимур Вермеш. Действието в нея се развива през лятото на 2011 година.
Адолф Хитлер се събужда в един берлински парк. Без война, без партия, без Ева Браун. В мирно време, сред хиляди гастарбайтери и с Ангела Меркел... Шейсет и шест години след предполагаемата си кончина фюрерът се озовава в настоящето и в разрез с всякаква логика подхваща нова кариера: в телевизията, където - благодарение и на социалните мрежи - скоро става истинска знаменитост.
Романът е издаден през 2012 г. и в Германия от него са продадени над 14 милиона екземпляра. Българските читатели също имаха възможност да прочетат тази наистина великолепна книга, която излезе в разпространителската мрежа през миналата година.  През март 2015-а те е преведена и на английски език.

Търсят вариант за безплатен подземен паркинг в центъра на Стара Загора

Общинaтa тъpcи вapиaнти дa пpидoбиe пoдзeмния пapĸинг зaд Унивepcaлния мaгaзин в Стара Загора. Цeлтa e дa cтaнeм coбcтвeниĸ нa мяcтoтo, зa дa гo peмoнтиpaмe и пapĸингът дa cтaнe бeзплaтeн, зaяви ĸмeтът Живĸo Toдopoв, цитиран от Дарик. Toй пpипoмни, чe в мoмeнтa в зeлeнaтa зoнa нa гpaдa имa плaтeни мecтa зa пapĸиpaнe, нo нe и бeзплaтни, oт ĸoитo гpaждaнитe дa ce възпoлзвaт.
Πoдзeмният пapĸинг e в мнoгo лoшo cъcтoяниe и тoвa възпpeпятcтвa cъбapянeтo нa cгpaдaтa нa cтapия cъвeт. Πpeдвиждaшe ce тoвa дa cтaнe тaзи пpoлeт и нa мяcтoтo дa бъдe изгpaдeн нoв тип цeнтъp в близocт дo пeшexoднaтa yлицa нa Cтapa Зaгopa.
Πpoeĸтът e дeлo нa eĸипa нa apx. Xpиcтoмиp Koлeв. Πлaнът бe избpaн cлeд ĸoнĸypc зa идeeн пpoeĸт зa тepeнa нa cтapия cъвeт в ĸpaя нa мapт 2014 гoдинa, ĸaтo цeлтa мy e дa ce зaпaзи ocнoвнaтa фyнĸция нa пpocтpaнcтвoтo, cъoбpaзeнo c oĸoлнитe cгpaди и c цялocтния oблиĸ нa цeнтъpa нa гpaдa.
Живĸo Toдopoв инфopмиpa oщe, чe пo вpeмe нa пpeдизбopнaтa ĸaмпaния oбщинaтa e ycпялa дa взeмe 4,5 млн. лeвa, c които щe бъдaт oблaгopoдeни oщe 18 мeждyблoĸoви пpocтpaнcтвa. Aĸцeнт в нoвия мaндaт щe бъдe пoвишaвaнeтo нa eнepгийнaтa eфeĸтивнocт, ĸoeтo щe дoвeдe дo cepиoзни иĸoнoмии, пoяcни Toдopoв и пpипoмни, чe в мoмeнтa въpви изпълнeниeтo нa пpoeĸтa зa пoдмянa нa yличнoтo ocвeтлeниe. Cлeд peaлизaциятa мy paзxoдитe щe нaмaлeят c oĸoлo пoлoвин милиoн лeвa.

28.10.2015 г.

Класиката „Дамата с камелиите” излиза от издателската листа на ЕРА

На 30 октомври излиза новото издание на класиката „Дамата с камелиите” от Александър Дюма-син, от издателската листа на ЕРА. Това е същата онази чувствена история, по която композиторът Джузепе Верди създава най-прочутата си опера „Травиата".
Млад, красив, но беден мъж се влюбва сляпо и безнадеждно в най-красивата и скъпоплатена куртизанка в Париж. Болна от туберкулоза и може би предчувстваща близкия си край, Маргьорит Готие води бляскав и пищен живот и пилее богатството на своите клиенти с безразсъдна невъздържаност.
Въпреки скромните си доходи Арман Дювал успява да завоюва сърцето й. Ала сблъсъкът с лицемерните нрави на епохата и горчивата реалност разбива пламенния им романс и обрича любовта им.

„Дамата с камелиите” е романът, с който Александър Дюма-син покорява върха на писателската слава. Създаването му е вдъхновено от действителната любовна история на автора с популярната куртизанка Мари Дюплеси. След като тя умира от туберкулоза, 24-годишният Дюма се затваря в дома си и само за месец написва „Дамата с камелиите", за да запечата завинаги образа й в световната литература. По-късно авторът успешно адаптира романа за театралната сцена, а композиторът Джузепе Верди създава най-популярната си опера „Травиата".

Светльо Витков и Венци Мицов станаха съветници в столицата

Показахме на всички партии, че сме креативни и изобретателни, ние, като малка партия, пишем новата история, заявиха по БТВ новоизбраните общински съветници в СОС Светльо Витков и Венци Мицов от Глас народен. От други партии после плагиатствали от тях, но двамата не се сърдели. Те казаха, че вотът навсякъде е корпоративен, но София е изключение в това отношение.
Двамата заявиха, че партията им, макар и бавно, но върви нагоре. Ще имат общински съветници не само в София, а и в други градове, освен това очакват да спечелят и едно кметско място.
Жалко е, че се обърна толкова медийно внимание на акта на Сидеров в изборната вечер, каза Витков. Депутатите не са изключителни хора, не трябва да имат и изключителни права, отсече Митков. Ние сме си напълно сериозни, след като ни гласуват доверие, не можем да отидем там и да не работим. Влязохме на майтап, но работата, която правим, е много и последователна вече 4 години, каза още Витков.
Ние ще бъдем хората, които ще вадим на светло това, което се случва в ОС, зарече се Мицов. Който иска да се продаде, ще се продаде, всичко опира до лична ценностна система, политиката е баланс, каза Светльо Витков.
Ако не харесвате какво правя, шибнете ми един шамар да се освестя, призова Мицов.

Играят „Кармен” на старозагорска сцена

На 30 октомври, от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера почитателите на музиката на Бизе и на неговата най-популярна опера Кармен ще имат възможността отново да преживеят вълнуващата история на Проспер Мериме в нова сценична версия. Диригент Ивайло Кринчев. Режисьор Георги Динев. Диригент на хора Младен Станев, хореография Ромина Славова. В ролята на Кармен за първи път ще се представи младата солистка на Старозагорската опера Гергана Русекова. След своя впечатляващ дебют в ролята на Азучена, Гергана Русекова ще осъществи още една своя мечта – да бъде Кармен. В ролята на Ескамилио ще й партнира утвърденият български баритон Руси Ников,
който от години живее и работи във Виена, Австрия. В ролята на Дон Хозе ще се превъплъти Борис Тасков, а Русалина Мочукова ще бъде в ролята на Микаела. Участват още Евгений Арабаджиев, Любомир Петков, Яница Нешева, Нели Нечева, Ивайло Йовчев, Теодор Петков и др., детски хор Маргаритки с диригент Зорница Желязкова, представители на Прабългарската школа за оцеляване Бага-Тур, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора. 
Гергана Русекова с мечтан дебют в ролята на Кармен
Гергана Русекова е родена в Пазарджик. През 2005 г. завършва оперно пеене в Националната музикална академия Проф. Панчо Владигеров в София. Работи с доцент Констанца Вачкова (от 2006 г. до сега). Специализирала е в майсторските класове на проф. Джефри Гол – първи контратенор на Метрополитан опера, преподавател в Къртис, Филаделфия, на Валерий Рифкин /диригент в Лос Анджелис Опера/ и певците: Мартина Аройо, Наталия Афеян, Георги Чолаков, Стефка Евстатиева, Фиоренца Косотто.
През 2006 г. Гергана Русекова е специализант в Университета Дюкейн, Питсбърг, под ръководството на Клаудия Пинца, Генко Гешев, Сузана Лемберская и Джонатан Лоусън. Носителка е на специалната награда и стипендия за обучение в САЩ от Международния конкурс за млади оперни певци Пълдин 2005 г. През 2006 г. е лауреат на конкурса Христо Бръмбаров. През 2007 г. печели стипендия за Международна лятна академия за млади оперни певци Ezio Pinza EPCASO 2007 и работи с диригента Mаурицио Арена, Мария Киара /сопран/, Енца Ферари /главен корепетитoр на Teatro La Scalla /, Джани Капелето /главен корепетитoр на Teatro Lirico-Тревизо/ и Мария Паван /корепетитoр на Teatro La Scalla- Милано/. През май 2009 печели Голямата награда на Европейския конкурс за млади изпълнители на класическа музика Короната на Търновград-В.Търново и наградата на БНР, а именно записи и концерти с оркестъра на БНР. През юни 2009 печели трета награда на Националния Конкурс за млади оперни певци ”Гена Димитрова”-Плевен. През октомври 2009 печели трета награда на Международния Конкурс на млади оперни певци Риторна Винчитор-Ерколано, Италия и на специалната награда на конкурса -участие в постановка на Тоска в ролята на Тоска.
През 2010 г. гастролира в Испания и Франция в ролите на Сантуца от Селска чест на Маскани и Салюд от Кратък живот на Де Фая. През сезон 2011-2012 дебютира на сцената на Софийската опера и балет в ролята на Тоска от едноименната опера на Пучини и в ролята на Сантуца от операта Селска чест на Маскани. През ноември 2012 участва в традиционното турне на Софийската опера в Япония със спектаклите на Тоска на Пучини иСелска чест на Маскани. През същия сезон прави студийни записи в БНР. През сезон 2013-2014 дебютира в ролята на Амнерис от операта Аида на Верди – спектакъл на световноизвестния аржентински художник и режисьор Уго Де Ана, копродукция на Софийската опера и Арена Ди Верона, Италия. През май тази година Гергана Русекова направи своя успешен дебют в ролята на Азучена от операта Трубадур на Верди на сцената на Старозагорската опера. През юли 2015 участва в премиерното представяне на операта Борислав от Маестро Георги Атанасов – Сцена на вековете `2015-Велико Търново. Предстои й дебют на сцената на Старозагорската опера в ролята на Кармен от едноименната опера на Бизе.
В репертоара на певицата влизат още главните роли от оперите Дон Карлос на Верди,Самсон и Далила от Сен-Санс, Кармен от едноименната опера на Бизе, както и солистичните партии от Реквием на Моцарт и Верди, Малка слънчева меса и Малка тържествена меса на Росини, Девета симфония на Бетовен, Меса Нелсон на Хайдн,Стабат Матер на Перголези и др.
Баритонът Руси Ников гостува в ролята на Ескамилио
Руси Ников завършва оперно пеене в Национална музикална академия Проф. Панчо Владигеров в София, в класа на Констанца Вачкова и проф. Иван Вулпе. Младият солист започва своя творчески път в Бургаска опера. По-нататък усъвършенства своето певческо обучение в различни международни майсторски класове към European Opera Centre, Манчестър/Англия, както и при оперните величия Рената Ското, Костас Паскалис, Проф. Марта Лантиери и Гена Димитрова. Тесен работен процес го свързва и с оперната прима Камерзенгерин Красимира Стоянова, с която през последните години работи във Виена.
Досегашния опит на Руси Ников обхваща както богат оперен, така и концертен и песенен репертоар, което го прави многопластов и разнообразен артист. Следват ангажименти за различни оперни роли, както и кантати, оратории и симфонии. В репертоара му влизат роли като: Фигаро (Севилския бръснар – Росини), Граф Алмавива  (Сватбата на Фигаро – Моцарт), Дон Жуан (Дон Жуан – Моцарт), Марчело (Бохеми – Пучини),  Родриго (Дон Карлос – Верди), Жермон (Травиата – Верди), Ескамилио (“Кармен” – Бизе), Онегин (Евгений Онегин – Чайковски), Амонастро (Аида – Верди), Граф ди Луна (Трубадур – Верди), Таркуиниус (The Rape of Lucretia- Б.Британ), Жерар (Андре Шение“–У.Джордано), Алеко (Алеко – С.Рахманинов), Ренато(Бал с маски-Дж.Верди), Фалстаф – Дж.Вердии др.
Сред концертния му репертоар са произведения като Реквием – Моцарт,
„Стабат Матер“ – Антонин Дворжак, Девета симфония – Бетовен, Терезиен Меса – Й.Хайдн,Кармина Бурана – Карл Орф, модерното произведение The Birth of Christ на американския композитор A. Miller и други.
Различни гастроли отвеждат Руси Ников в Мексико, Бразилия, Чили, Япония, Египет, Китай, Франция, Италия, Португалия, Англия, Кипър, Швейцария, Германия, България и Австрия, където пее в оперни театри и концертни аудитории като:Аудиторио Национал в Мексико Сити, Аудитория ТЕЛМЕКС-Гуадалахара, Театър Клод Дебюси- Париж, Театро Джузепе Верди-Триест, Национална опера-София, Фестивал Егея-Сирос, Оперния фестивалТибор Варга- Швейцария, оперния фестивал Сент Маргаретен- Австрия, Театър Баден - Австрия, Main Hall- Кайро, Дворжак хол, Рудолфинум - Прага, Токио опера и концертен Хол, Българско Национално Радио, Национално Радио Братислава, Национално Радио Прага, както и много други, където се е радвал на голям успех.

Руси Ников е чест гост в Konzerthaus-Виена, Wiener Musikverein, Wiener Hofburg, Wiener Residenz Orchester и Schönbrunner Schlossorchester.

27.10.2015 г.

Седмина номинирани за литературния приз „Елиас Канети”

Станаха известни номинациите за Националната литературна награда „Елиас Канети“ за 2015 година. Комисия излъчи 7 номинации от общо предложените 38 заглавия. 6 мъже и една жена са претендентите, селектирани от журито за наградата в тазгодишното издание на престижния литературен конкурс.  Номинираните са Иван Станков със „Спомени за вода. Dm“, Чавдар Ценов с „Отклонение на есен“, Людмил Тодоров с „Разглобено лято“, Христо Карастоянов с „Една и съща нощ“, Явор Цанев с „Вино за мъртвите“, Галин Никифоров с „Лисицата“ и Емилия Дворянова с романа „При входа на морето“. В раздел „Драматургия“ номинации няма.

Журито заседава в състав: председател проф. дфн Милена Кирова, зам.-председател проф. дфн Пенка Ангелова (Председател на МД „Елиас Канети“) и членове: доц. д-р Борис Минков (литературен критик), проф. дфн Виолета Дечева (театровед), Ивайла Александрова (писател и носител на НЛН „Елиас Канети“ 2009), Владислав Атанасов (представител на ПККРВ при ОбС – Русе) и д-р Мая Ангелова от РУ „А. Кънчев“.

Каубои и индианци гостуват в библиотеката

На 28 октомври (сряда), 19 ч., зала първи етаж на Регионална библиотека „Захарий Княжески” гостуват герои от Дивия запад.
„Каубои и индианци – в музика и стих” ще представят американска вечер с участието на петима интересни артисти и личности. Сред тях е носителят на Грами: Хенри Рийл Бърд – индианец от племето „Кроу”. Той живее в щата Монтана и разказва мистични истории за своя народ. Гейл Стайгер и Ейми Окър са действащи каубои, живеят в ранчо в Аризона, пишат песни и поезия за живота сред дивата природа. Дуото Сам Майснер и Меган Смит – живеят в Сан Франциско и пишат мелодични песни и текстове, които отразяват живота в големия град. Сценаристът и режисьорът Кристи Кроули – създава театрални постановки в Сан Франциско. Започва кариерата си като балерина, а по-късно се насочва към актьорското майсторство. Участва в известни театрални и танцови трупи. Занимава се с режисура и създаване на авторски спектакли. Организатори и продуценти са Лари Бийл и Меги Критцер – създатели на Фондация Inter Culture с цел подпомагане разбирателството между различните култури. Мисия им е да се съхрани дивият живот в прериите, езикът на индианците, тяхната история и култура

Резултатът от вота на старозагорци

Изборите в Стара Загора донесоха поредната победа на ГЕРБ, загуба за националисти и социалисти и сравнителен успех за „Народен съюз” и реформаторите. 11 от формациите, участвали във вота вкарват съветници. Янко Янков успя да получи необходимия брой гласове, този път от името на „интернетпартия”. В местния парламент е и Юсни Ибрям, вече път вкаран от реформаторите, благодарението на преференциите, въпреки че единствен в областта е съден и си е признал, че през 2013-а е купувал гласове.  

27 общински съветника ще има в новия местен парламент ПП ГЕРБ като по този начин те образуват стабилно мнозинство. Ето и групата на ГЕРБ, според преференциалния вот:
Eмил Mapинoв Xpиcтoв 1109
Πлaмeн Teнeв Pyceв 2203
Hиĸoлaй Cтeфaнoв Диĸoв 537
Димo Koлeв Димитpoв 409
Cтaнимиp Πлaмeнoв Cтoйчeв 379
Ивaн Дянĸoв Дянĸoв 368
Paдocтин Paдocлaвoв Taнeв 290
Paдocлaв Cлaвчeв Taнeв 276
Cтeфaн Aнĸoв Гeopгиeв 275
Teньo Toнeв Teнeв 264
Дapинa Hиĸoлoвa Гaйдapoвa 255
Живĸo Бoнчeв Жeлeв 248
Bлaдиcлaв Ивaнoв Kиpилoв 233
Heли Ивaнoвa Kaлнeвa - Mитeвa 230
Динĸo Taнeв Mиxaйлoв 228
Дoбpин Гeopгиeв Янĸoв 228
Cнeжaнa Taнeвa Taнeвa 218
Диян Cтaнимиpoв Димитpoв 217
Ивaн Гaнчeв Beлeв 214
Mилeнa Ивaнoвa Cтoянoвa-Жeлeвa 202
Kpeмeнa Гeopгиeвa Maндaджиeвa 187
Hиĸoлaй Baлepиeв Hиĸoлoв 183
Bиĸтop Bacилeв Дpaгoлoв 181
Aнгeл Бopиcлaвoв Филипoв 175
Mиpocлaв Πлaмeнoв Чoбaнoв 173
Aнeлия Aceнoвa Aceнoвa 159
Таньо Брайков 155
БСП лява България - за Стара Загора получават 6 мандата. Водачът на листата Валентина Бонева влиза без преференции. След нея се нареждат Климент Пенчев, Даниела Лекина, Бойчо Биволарски, Иван Митров и Кольо Димов. Всички те са намерили място чрез преференциалния вот на избирателите.
Четирима души в Общинския съвет влизат от Коалиция "Народен съюз"- Мария Динева, Методи Пенчев, Явор Гънчев и Митко Маринов.
Представителите на Реформаторския блок в местния парламен са Румен Димитров, Юсни Ибрям, Николай Овчаров и д-р Румен Ройдев.
Янков Янков и Ивета Лазарова са съветниците в новия Общински съвет от Местната коалиция"Истината за Стара Загора".
По двама съветника влизат и от АБВ- Илия Златев и Тихомир Димитров.
Толкова са и представителите на ДПС.

По един съветник имат БСДП-Недялко Ангелов, ВМРО-Антон Андонов, НФСБ-Гергана Микова и АТАКА-Михаил Михайлов.

23.10.2015 г.

България е 15-ата страна, в която „Където злото властва“ става бестселър

България е 15-ата страна, в която книгата на норвежеца Йoрген Брeке „Където злото властва“ става бестселър. Броени дни след появата й в превод на български и издание на „Изида“ тя дебютира на трето място в топлистата на най-голямата и независима верига книжарници у нас - „Хеликон“, и е сред топзаглавията на седмицата в независимите книжарници в страната.
Романът „Където злото властва“ сродява „Мълчанието на агнетата“ с романите на Дан Браун и Том Егеланд. Авторът нищи загадката на средновековен ръкопис, който се оказва записките на сериен убиец, записани върху одраната кожа на жертвите му. Звучи страшно, но може да е истина... Романът изважда на преден план човешкото любопитство: то тласка едни към открития в медицината, за да помагат на хората, а други - към брутални престъпления.
 Не се стъписвайте, книгата е невероятно четивна и увлекателна. „Където злото властва“ несъмнено е оригинален трилър, какъвто досега не сте чели, сливащ исторически загадки, непозволени анатомични проучвания и съвременна криминалистика. Романът изважда на преден план двуострото човешко любопитство, което води някои хора към гениални открития, а други - към брутални престъпления.  „Където злото властва“ е роман за това колко често очевидното може да бъде подвеждащо и как невъобразими неща могат да станат реалност само с помощта на един луд убиец и няколко скалпела, използвани за последно преди 500 години.
Около Коледа в превод на български ще се появи сюжетно самостоятелното продължение на „Където злото властва“ - „Заспивай в сладък сън", където двамата главни герои, американската полицайка Фелиша Стоун и норвежкия следовател Уд Сингсакер се завръщат - вече женени, след като едва са оцелели в първия роман.

Книгата „Разплата. История на Отон. Пратеничество в Константинопол“ разказва бурните времена на Х век

„Разплата. История на Отон. Пратеничество в Константинопол“ от Лиудпранд Кремонски потапят читателите в европейския Х век. Исторически факти, примесени с анекдоти, слухове и любопитни подробности от живота на европейските владетели правят съчиненията на Кремонския епископ едни от най-четените средновековни текстове до ден днешен.
Кой е Лиудпранд?  Италианец, един от най-често издаваните и четени в оригинал средновековни автори в Европа, а днес  - между най-превежданите.
Не се знае нито годината на раждането му, нито тази на смъртта му.  Но е известно, че произхожда от семейство, приближено до кралския двор в Павия – столица на Северноиталианското кралство, където получава много високо за времето си образование. Лиудпранд  става дякон на Павия, а по-късно е  и епископ на Кремона. Наред с дейността си в служба на църквата  той се изявява на дипломатическото поприще и изпълнява деликатни мисии по поръка на светски владетели. Бащата и пастрока на Лиудпранд също били дипломати и знанията, придобити от тях, са му били от полза.
За живота на Лиудпранд се знае само онова, което той  споменава за себе си - през 956 г. напуска родната си Италия и емигрира в Германия.  Там става довереник на император Отон I, който става негов могъщ светски закрилник.
Трите съчинения,  включени в книгата, обхващат периода от 80-те години на IX в. до края на 60-те години на Х в., макар че авторът често пъти се позова на събития и личности от по-ранни епохи.  Трите съчинения са  „Разплата“, „Историята на Отон“ и „Пратеничество в Константинопол“ . Те по специфичен начин  ни въвеждат в обширната историческа панорама на Стария континент, в която са включени не само Германия, Апенинския и Пиренейския полуостров и Византия, но  и други земи. Тук читателите ще се срещнат с англо-сакси, датчани, унгарци, сарацини, руси, испански маври, а и с българи. 
Епископът на Кремона  умее да разказва и го прави с лекота, описва  интересни истории, демонстрира изключителната си осведоменост. И не случайно е признат за един от най-добрите историци и писатели от Европейското средновековие.
И още нещо много любопитно: наред с историческите факти  Лиудпранд  вмъква в съчиненията си както тогавашни анекдоти и злободневни слухове, така и много интересни детайли от живота на западноевропейските  аристократи,  от навиците на  византийските императори, че дори обсъжда и владетелите на съседна България.  И трите текста са изградени върху личните  впечатления  на автора, върху неговия непосредствен опит.
Преводът от латински, предговора и коментарите  са дело на проф. Лиляна Симеонова. Книгата съдържа и показалец на личните имена, показалец на географските наименования и списък на съкращенията, изготвени от видната българска медиевистка.  Книгата ще е интересна не само за специалистите , но и за всички, които се интересуват  от Европейското средновековие.

22.10.2015 г.

Петър Увалиев представя своя книга в старозагорската библиотека

На 27 октомври (вторник) от 18 ч. в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора представяне на книгата „5 минути с Петър Увалиев: Радиобеседи. Част I”. Съставителство и предговор д-р Огнян Ковачев. Под общата редакция на д-р Огнян Ковачев и Христина Ковачева, издание на издателство Агата - А. В срещата участват съставителят – Огнян Ковачев, Митко Новков - литератор и журналист, представители на издателството и на Фондация „Увалиеви”.
Заглавието на тази книга е названието на рубриката, която Петър Увалиев води в българската секция на Радио БиБиСи през последните години от живота си. Този двутомник включва радиобеседи, писани и четени в периода 1988–1998 г., като по-голямата част от тях са именно прочутите „пет-минутки“. Освен откровенията, които съдържат, те имат и още едно характерно свойство – показват истински нежното отношение на автора към езика. Страстта му да придава на полуизчезналите от българския език думи нов живот е видна на всяка страница. „Говоря пет езика – казва той, – но 24 май е бил и си остава най-необходимият ми български празник.“ Работил със световноизвестни колоси на културата като Чаплин, Фелини, Антониони, Мастрояни, той остава до болка верен на българския език и на всичко българско.
Ще бъде показан и непоказваният досега в България филм "Милионерката" (The Millionairess), 1960, 80 мин., на който съпродуцент е Петър Увалиев заедно с Карло Понти, с когото създава филмовата компания „Бридж филмс“. Режисьор: Антъни Аскуит. В ролите: София Лорен, Питър Селърс, Алистър Сим.
Петър Увалиев (1915–1998), известен още като Pierre Rouve, е един от влиятелните европейски емигранти интелектуалци от български произход през втората половина на ХХ век. Дипломат, театрален режисьор, филмов творец, литературен, театрален и арт критик, радиодраматург и преводач, той има над 20 постановки в лондонски театри, участва в създаването на 24 филма, изпълнителен продуцент е на „Фотоувеличение“ (1966) на М. Антониони и е режисьор на „Непознат вкъщи“ (1968). В продължение на петдесет години ежеседмично чете свои беседи в българската секция на Радио БиБиСи – Лондон, където е нещатен сътрудник. И верен на името си Петър, с неуморно родолюбие гради културен мост между България и Европа. Благодарение на тях той се превръща в духовен и професионален пример за поколения българи. Досега от него на български са публикувани „Филмови трохи“ – сборник със статии и рецензии от 1936–1946 г., и монографията „Търнър: структурен разрез“ в превод от френски език.

21.10.2015 г.

Журналистът Станил Йотов представя преведената от него книга „Говорим за футбол”

23 октомври 2015 г. (петък), 18 часа, в залата първи етаж в Регионална библиотека „Захарий Княжески в Стара Загора е поредното представяне на книгата „Говорим за футбол“ от Мишел Платини, превод от френски Станил Йотов, изд. на „Жануа ’98“.
Книгата съдържа разговори между футболната легенда Мишел Платини и Жерар Рено – бивш главен редактор на "L'Equipe" и "France Football", PR мениджър на Световното първенство по футбол през 1998 г. във Франция.
Станил Йотов е роден в Казанлък на 14 юли 1969 г. Между 1976 и 1988 г. учи в Стара Загора, отначало във Второ основно училище „Петко Рачев Славейков“, а след това във френската езикова гимназия „Ромен Ролан“. През 1997 г. завършва СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Българска филология“. Със спортна журналистика, и то ориентирана най-вече към футбола, се занимава от 1992 г. Работил е във вестниците „Нощен Труд“ (1992-93), „Земя“ (1993), „7 дни спорт“ (1994-99, 2008-2011, зам.-главен редактор), „Дневник“ и „Капитал“ (2001-2007, зав. отдел „Спорт“), „Новинар“ (1999, зав. отдел „Спорт“) и „Планета Спорт“ (1999-2000, зам. главен редактор). В момента пише във вестниците „Уикенд“ и „Всеки ден“. Син е на журналистите Донка Йотова и Венелин Йотов.

Станил Йотов превежда на български език книгата на президента на УЕФА Мишел Платини „Говорим за футбол“, покорила пазара на спортните издания в Европа. Произведението беше представено на 22 май в Бургас, в присъствието на Платини, малко преди президентът на УЕФА да връчи купата на шампионите от Евро 2015 от Франция на европейското първенство за юноши до 17 години.

3D технологии въвеждат и представят в библиотеката на казанлъшкото читалище „Искра”

Нова услуга „Творческо пространство на технологиите” ще предоставя на своите читатели Библиотека „Искра“ в Казанлък от края на месец октомври. Услугата е предназначена за широка, основно ученическа аудитория и ще предоставя възможности за творчество чрез технологии от типа на мейкърспейс. Предстои да бъде разработена собствена обучителна програма за работа с ученици и младежи, като ще се търсят пресечните точки с представители на бизнеса, които искат да имат своите уникални модели. В рамките на проекта библиотеката в Казанлък ще получи за ползване 3D принтерна и 3D сканираща техника, като ползването и при обученията, и принтирането на тестовите модели ще бъде безплатно. „Чрез новата техника ползвателите ще могат да се запознаят с 3Dмоделирането, обработка и принтиране на моделите, ще видят какво означава 3Dпечат. А за служителите на библиотеката това ще бъде една допълнителна квалификация, която ще ни даде възможност да станем център за използване на тези нови технологии“, коментира в ефира на Радио Стара Загора директорът на библиотека „Искра“ Анна Кожухарова

Готвят законови промени – гражданите да получават безплатна информация по мейла

Гражданите ще могат да искат информация от трите власти по мейла, а администрацията ще бъде длъжна да им я праща безплатно, тъй като електронният достъп не създава разходи. Ведомствата няма да имат право да изискват електронен подпис, бланки с печати и сканирани подписи, изходящи номера и други реквизити, за които в момента съществува изключително противоречива практика. Това е генералната промяна, която ще настъпи с изменението на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), прието на първо четене в парламента вчера.
Всички държавни органи ще бъдат задължени да публикуват актуална информация за бюджетите си, обществените поръчки, мотивите и резултатите от обществените обсъждания на проектите си, както и готовите актове. Тези данни трябва да са налични до 3 работни дни от създаването на всеки документ. Всяка институция ще е длъжна да публикува и допълнителна информация, като за целта трябва да направи списък какво ще съдържа.
Има малка положителна промяна по отношение на третите лица, които сега често не дават съгласие за публикуване на свързани с тях данни, и това връзва ръцете на администрацията. Сега липсата на реакция на третото лице ще се смята за мълчаливо съгласие. Промяната не е радикална, защото и в момента има алинея, според която не е необходимо съгласието, ако има надделяващ обществен интерес. Тази разпоредба обаче рядко се спазва.
Законопроектът урежда предоставянето на данни за повторно ползване, като регламентира и цената за предоставяне. Цената на различни видове информация трябва да падне, тъй като в поправките е залегнал принципът, че не бива да има прекомерна печалба от това. Изключение се прави само за фирмите, но и при тях важи правилото, че цената на услугата трябва да се формира от разходите за предоставянето й. Общественият сектор няма да е длъжен да представя информация за повторно ползване, ако създаването й "изисква непропорционално много усилия".
До 1 януари 2016 г. трябва да заработи интернет платформа, чрез която гражданите биха могли да пускат заявления, ако желаят. На нея се предвижда да се публикуват не само заявките, но и предоставените сведения, както и данни за заявителя. Законът не предвижда заявителите да са анонимни, което по мнение на журналисти и адвокати би било проблем.

Осми международен конкурс за тромпетисти ще се проведе в началото на ноември

От 2 до 6 ноември Стара Загора ще бъде домакин за 8-ми път на Международен конкурс за тромпетисти.
"Конкурсът е уникален по рода си в света и датира от 1995 г.", каза за Радио Стара Загора в Световния ден на музиката - 1 октомври, Пенчо Пенчев - преподавател в НУМСИ „Христина Морфова” Стара Загора.
В конкурса ще участват млади музиканти в три възрастови групи от 13 до 26 години, а концертната програма ще бъде много богата.
Проявите ще са в Регионална библиотека "Захарий Княжески", а гала концертът на лауреатите ще е на 6 ноември в Държавна опера - Стара Загора с участието на оркестъра на Операта.

20.10.2015 г.

„Въображаемият свят на […]” на Кери Смит ни предизвиква да мечтаем

В петък на  (23.10) излиза новата книга от Кери Смит „Въображаемият свят на […]”, от издателската листа на ЕРА. Илюстраторката доби световна популярност с първото си заглавие „Унищожи този дневник”, с което накара милионите си почитатели да мислят и творят извън общоприетите ограничения. Новото й предизвикателство към читателите е дори още по-вълнуващо. Какво е необходимо за създаването на един свят? Заредете се с бои, моливи, листове, химикали и много въображение, защото ви предстои да разберете!
В какъв свят искаш да живееш?
Да си представиш нещо различно, по-добро или дори по-интересно, означава да започнеш да променяш света около себе си. Най-големите революции на нашето време са се случили, защото някой е имал смелостта да измисли нещо ново.
Във „Въображаемият свят на […]” Кери Смит ни предизвиква да направим точно това  -  като сътворим свой собствен уникален свят.
За да се включиш в приключението, първо трябва да създадеш списък с неща, които те привличат - предмети, които обичаш и колекционираш, цветове, форми, идеи, хора и създания, които те очароват. Този списък ще бъде отправна точка за създаването на въображаемия ти свят. Приготви се да мислиш за карти, схеми, имена на географски региони, обитатели, храни, истории и други забавни детайли. Твоят свят има нужда от добри основи! Единствено ти можеш да му ги осигуриш.
Незаменим пътеводител за всеки художник, мечтател, бунтар - за децата от всички възрасти, „Въображаемият свят на […]” ни насърчава да се превърнем в революционери, които преобръщат ежедневието в търсене на нови възможности и нестандартни идеи.
Интерактивните книги на Кери Смит са популярни в цял свят и се продават в тиражи от по няколко милиона. Нейните идеи поставят началото на един нов жанр, който бързо завладява челните места в класациите. Смит дава възможност на всеки да решава проблемите с въображение и да намери своя собствен творчески подход.

За автора:
 Кери Смит е световноизвестен автор и илюстратор. Нейните книги са пример за подхода „учене чрез действие“ и се използват в училищните програми по целия свят като начин за внедряване на нетрадиционни методи за придобиване на знания. Досега на българския книжен пазар са излезли две нейни заглавия, издадени от ЕРА – „Унищожи този дневник“ и „Довърши тази книга“. Самата тя казва за работата си:

„Искам да накарам децата да обръщат внимание, да се заглеждат в света около себе си и да си задават повече въпроси. Опитвам се да ги изкарам от домовете им и да ги отдалеча от екраните на компютрите и телевизорите им.“

Първи кино-литературен фестивал провеждат през ноември

От 2 до 11 ноември в София, Пловдив и Варна ще се проведе първият по рода си кино-литературен фестивал CineLibri 2015. На фестивала ще се представи специална селекция от 14 филма, най-добрите екранизации на книги в киноисторията. Сред продукциите са шедьовърът по романа на Труман Капоти "Закуска в Тифани", биографичния "Фрида" (за художничката Фрида Кало), както и заглавия като "Чуй ме", "Непосилната лекота на битието" и "Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна". Прожекцията на "Никой не се спасява сам" е филмовата адаптация по едноименния роман на италианската актриса и писателка Маргарет Мацантини. Тя ще гостува у нас след премиерата на тазгодишното издание в Кан.
На десет от прожекциите публиката ще има удоволствието да се включи в изненадващ "хепънинг" или специална среща с някои от авторите на литературните творби, както и създателите на техните екранизации. Сред специалните гости на CineLibri 2015 ще бъдат известният американският писател Дъглас Кенеди, Маргарет Мацантини и Серджио Кастелито - знаков италиански актьор и режисьор.
Организатор на събитието е ИК "Колибри", което празнува 25-годишен юбилей. Целта му е да предложи едновременно визуално преживяване и да насърчи четенето. Освен с фестивала CineLibri издателството ще отбележи годишнината си и с фотографската изложба "Моста на влюбените в книгите", която ще бъде открита на 18 ноември. На нея ще бъдат показани 60-те художествени фотографии на именити български и световни творци от екрана, литературната, музикалната и театралната сцена и техните любими литературни произведения.

Червеното вино Гранд Резерва 2009 грабна златото на Августиада 2015

На четвъртото издание на Фестивала на виното и културното наследство, което се проведе от 16 до 18 октомври 2015 г. пристигнаха над 300 туристи от 6 държави от Европа и Азия. Повечето от тях са се записали в нарочна винена обиколка, организирана от МИЕЛ и няколко международни туроператори. Българските гости бяха повече от 1200. Забелязаха се и водещи сомелиери, блогъри и винени журналисти да дегустират напитките на изложителите.
Организатори са Търговско промишлената палата в Стара Загора и компания OINORАМА с подкрепата на община Стара Загора
 Публиката на АВГУСТИАДА 2015 определи чрез своя глас, вината, които ще носят знака на Августиада.
Златна Августиада печели червеното вино на Тера Тангра, Гранд Резерва 2009. Сребърна Августиада си поделят 3 турски вина -  Умурбей Совиньон Блан 2014;  Папаскарасъ & Каберне Совиньон 2013 на изба Чамлъджа и десертното вино на изба Аркадия - 333, реколта 2009.
Бронзова Августиада си поделиха други две български изби. 
Аплауз Вионие 2013, Вила Мелник и One Red 2013, Бетърхалф
Тази година на Августиада имаше засилено участие от Северна България. Това са Винпром Свищов, Винарска изба Кайнарджа, които се славят в направата на бяло вино от червените сортове, мавруд и каберне совиньон, и Винарска изба Нисово.
Кулинарният сектор също беше представен със специалитетите на шеф Юри Велев от Метро Академия, от месните деликатеси на фирма „Аякс”, пекарна „Изкушение”, прекрасните сирена с трюфел на „Шеф Консулт”.

19.10.2015 г.

Безплатни прегледи за гръбначни изкривявания и плоскостъпие в болница „Тракия“

На 31 октомври и 1 ноември (събота и неделя) в отделението по „Физиотерапия и рехабилитация“ на Болница „Тракия“–Парк в Стара Загора ще се проведе скрининг за гръбначни изкривявания и плоскостъпие на деца и юноши от 7 до 18-годишна възраст. Клиничните прегледи ще бъдат напълно безплатни, не е необходимо да носите направление от личния лекар. Необходимо е единствено да запишете предварително час на тел. 042/987766 или на място на регистратурата на отделение „Физиотерапия и рехабилитация“ в Болница „Тракия“ до парк „Аязмото“ – ул. „Дунав“ №1.
Скринингът се провежда по съвместна инициатива на Болница „Тракия“ и фирмата за помощни изделия за хора с увреждания „Реха Бул“ – Стара Загора. Клиничните прегледи за гръбначни изкривявания на децата ще бъдат извършени от лекари – специалисти по физикална и рехабилитационна медицина на болницата, а тестът за плоскостъпие от специалисти на фирма „Реха Бул“.
Физиотерапевтите ще извършат преглед и оценка за изкривявания на гръбначния стълб в странична или предно-задна посока и ще направят предписания за посредващо лечение. Голяма част от днешните деца имат проблеми с гръбначния стълб, което затруднява правилното развитие на органите - главно на сърцето и белите дробове. Ако забележите нарушение в стойката на детето си, веднага обърнете внимание, защото тези проблеми са лечими, но колкото по-рано, толкова по-добре, съветва д-р Антоанета Гьонкова, завеждащ отделението по „Физиотерапия и рехабилитация“.
Специалисти на „Реха Бул“ ще извършат компютърна диагностика на ходилото – тензиометрия. Методът изобразява много точно промените на ходилата, тяхното натоварване в статично и динамично положение, при предварително въведени възраст, ръст, тегло и размер на ходилото, казва Мария Котомирова от „Реха Бул“. Посредством специализиран софтуeр, свързан с тензиометричната плочка, се изчислява натоварването на всяка точка на ходилото. При анализ на извършената тензиометрия се придобива ясна представа за баланса на натоварване на двете ходила, измененията на ходилните сводове, има ли налично плоскостъпие и до каква степен е изразено то. След извършената тензиометрия, подбора на ортопедични подложки и стелки е много прецизен и съобразен с индивидуалните нужди на пациента.
Запишете своевременно своя час за безплатен преглед на посочените дати, напомнят от болницата.

16.10.2015 г.

За първи поставиха индивидуални колянни стави в Болница „Тракия“

Две жени на 60 и 65 г. с артрозни изменения на коленете бяха оперирани с иновативна за България техника в ортопедията на Болница „Тракия“ в Стара Загора. Швейцарският ортопед, д-р Алами от Университетската клиника по ортопедия в Лозана и завеждащият ортопедично отделение на Болница „Тракия“, д-р Петър Братоeв, имплантираха колянни стави на двете пациентки, ползвайки специално създаден индивидулен инструмент за всяка една от тях. Техниката Patient Specific Instrumentarium на световния швейцарски производител Symbios Switzerland започва с изграждане на триизмерен модел на колянната става на конкретния пациент чрез компютърно-томографско 3D изображение. Моделът следва профила на коляното с абсолютна точност. По него се изработва индивидуален инструментариум, позволяващ на хирурга да извърши операцията с максимално точни разрези и щадящо отнемане на кост. Така поставената индивидуална изкуствена колянна става е максимално близка до анатомията на конкретното коляно.
Техниката Patient Specific Instrumentarium се прилага в света едва от около 2 години, но резултатите са изключително добри. Около 90% от операциите за колянни импланти в Швейцария вече се правят чрез техниката на Symbios. Тя гарантира много по-добра прецизност за възстановяване кинематиката на коляното, сигурност при имплантацията и по- дълъг „живот” на импланта,  с минимизиране на следоперативната болка и функционалния  дискомфорт, посочва д-р Братоев. Пациентите се възстановяват напълно само за около месец след операцията, която протича за доста по-кратко време. Избягват се редица потенциални усложнения и неточности, които могат да се появят при стандартното поставяне на изкуствени стави.
„Тази методика е изключително подходяща при хора в активна възраст, които имат високи двигателни изисквания  и очакват те да им осигурят комфортно движение в дългосрочна перспектива“, посочи след приключването на двете операции д-р Братоев. Новата техника оскъпява хирургичната операция с около 1500 лева. Смятам, че цената е разумна и в достъпни за българските пациенти граници, тъй като предимствата и са огромни, допълни той.
 „Университетската болница в Лозана развива добри отношения с Болница „Тракия“ и конкретно с д-р Братоев вече три години. Впечатлен съм от Болница „Тракия“ - тя е много добре екипирана, както с апаратура, така и с добри лекари и не на последно място, е много красива. Имате болница, която е на изключително високо ниво по нашите швейцарски стандарти“, посочи д-р Алами.
Швейцарската фирма Symbios реши да направи тези две високоспециализирани операции в Стара Загора, за да покаже, че Болница Тракия е място, в което спокойно могат да се правят операции от най-висок клас, посочи търговският представител на компанията за България г-н А. Мирчев. Появата на Symbios в Стара Загора е в резултат на направени проучвания в кои болници има добри резултати и може да се разчита на лекарите, работещи там, допълни той.

Д-р Петър Братоев и ортопедите от екипа му вече имат няколко специализации и обучения в Швейцария. През ноември тази година лекари от отделението отново ще специализират в болницата в Лозана.

Община Казанлък финансира книги на местни автори

Със заповед на кмета на Община Казанлък Даниела Коева и въз основа на решение на Общински съвет- Казанлък бе назначена експертна комисия, която да оцени постъпилите литературни проекти по програма „Финансиране  на книги на казанлъшки автори 2015 година“.
Финансирането се осъществява от Културния календар на Общината, а членове на експертната комисия са Анна Кожухарова, Ганка Стойчева, Иван Хаджийски, Петя Минчева, Георги Стоянов, председател е Кристалина Вълчева.
Комисията проведе своя среща на 14.10.2015г. в сградата на Община Казанлък със Сребра Касева- началник Отдел „Култура и туризъм“, като на нея бе взето решение в срок до 28 октомври предвидената субсидия на стойност 4 хиляди лева да бъде разпределена за тази дейност.
Тази година, авторите, които кандидатстват за вписване в Програмата, са общо шест.

Столична община споделя въведените от нея електронни услуги

Всички общински администрации имат възможност да се включат към облака на електронното управление и да използват 50-те електронни административни услуги, които пилотно бяха разработени за Столична община. Това каза заместник - министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов по време на кръгла маса на тема „Общините в облака на местната администрация“, която се проведе в гр. София. По време на събитието бяха представени дейностите и резултатите от проект „Развитие на административното обслужване по електронен път“, финансиран със средства от Оперативна програма „Административен капацитет“.
Валери Борисов посочи, че проектът е на обща стойност около 18 млн. лв. и включва 5 основни дейности към момента на неговото стартиране:
Дейност 1: Анализ, идентифициране и вписване на първичните администратори на данни и техните услуги в регистрите на ЕП;
Дейност 2: Анализ и избор на конкретни услуги за реализация по електронен път;
Дейност 3: Реализиране на приоритетни административни услуги;
Дейност 4: Разработване на референтен модел на архитектура за централните администрации и общинските администрации;
Дейност 5: Усъвършенстване на портала и доизграждане на системата на електронното правителство във връзка с административно обслужване;
„Като резултат от конкуренцията по време на провеждане на тръжните процедури по проекта реализирахме икономии. Това ни позволи да изпълним допълнителна дейност, за развитие на платформата за електронни административни услуги за работа в облака на местната администрация“, обобщи заместник-министърът. Именно тази дейност дава възможност на общините да се включат в облака и да предоставят тези услуги.  „В момента правим пилотна интеграция на 50-те услуги в 3 общини – Радомир, Габрово и Бургас. Избирайки тях внедряваме системата в различни по големина общински администрации, работещи с различни деловодни системи“, каза Валери Борисов.
Заместник - министърът информира присъстващите, че в ОП „Добро управление“ има заложени средства за финансиране на интеграцията на общините към облачната инфраструктура и призова общините да работят активно в тази посока. По този начин ще се оптимизират процесите и ще се улеснят както гражданите и бизнеса, така и служителите в общинските администрации.
В рамките на събитието представителите на фирмата-изпълнител „Сирма Солюшънс“ АД демонстрираха работата на платформата, както и всички допълнителни функционалности, които има тя. Те подчертаха, че смисъла на платформата е да обединява на едно място цялата налична информация, която се събира и съхранява, при изпълнение на работните процеси в общините, и предоставянето й в удобен вид.

В кръглата маса взеха участие представители на повече от 50 общини.

15.10.2015 г.

Експертът инж. Маргарит Тонев: Изпълнението на европейски проекти може и трябва да бъде по-ефективно

Маргарит Тонев е роден на 20 декември 1953 година в Търговище. Израства във Варна, където завършва Висшия машинно-електротехнически институт. По професия е електроинженер и проектант. От 1979 година живее в Стара Загора, където работи като конструктор в завод "Берое". Промените го заварват в Полша, където работи в периода от 1987 до 1991 година като сервизен инженер на роботизирани системи и машини. Завръщайки се в родината започва да работи в частния сектор. През последните години се занимава основно с външен контрол на качеството при изпълнението на строително-монтажни работи, инвестиционно проектиране и енергийна ефективност, по проекти съфинансирани по европейските фондове и други донорски програми. В периода 2011-2014 година е член на екипа по верификация и мониторинг по Оперативна програма „Регионално развитие” към МРРБ. Той е осъществил контрол над обекти на 100 общини в страната, както и на 70 пътни артерии на Агенция пътна инфраструктура. Сред тези проверки са и старозагорски – за реконструкцията на пътя Калояновец – Ловец и този за подобряването на градската среда в кв. „Железник”, по който бяха наложени финансови корекции за нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП) и за недобра практика в строителните работи.
Инж. Маргарит Тонев е трети в листата за общински съветници (от гражданската квота) на ПП „Нова сила” в Стара Загора. Основната му цел е да допринесе със своя опит за подобряването на качеството на живот и постигането на по-добра ефективност при реализацията на общинските проекти.

- Г-н Тонев, доколко е вярно, че при изпълнение на обектите по различни проекти, винаги се режат средства, защото такава била политиката, например на Управляващият орган по съответната програма?
- Няма такова нещо! Когато има нарушение на процедурите по Закона за обществените поръчки (ЗОП) или се дискриминират някои от участниците (пак по ЗОП), това са най-честите пропуски, поради които не се верифицират средства. Това се прави съзнателно или несъзнателно, за да се изберат определени фирми, които да изпълнят даден проект. Отделно са грубите нарушения при самото изпълнение на строително-монтажните работи, въпреки че има много органи, които следят тази дейност – инвеститорски контрол, строителен надзор и т.н. Всички те така се организират, че да могат да се спестят средства чрез неспазването на техническото задание и спецификация или се правят икономии за сметка на качеството. Най-ярък пример за това е проекта за квартал „Железник” от 2012 година, където участвах в мониторинговата и верифициращата комисия. Там проверките установиха безобразно изпълнение на асфалтовите покрития, както и наклонени детски площадки. Финансовите корекциите са за над 300 000 лева. За 2014 година общата сума на невъзстановените по различни проекти на общината са 677 000 лева.
- Кой плаща тези суми и кого наказват в действителност?
Те излизат от джоба на всеки един старозагорец, но влизат в портфейлите на изпълнителите или на тези, които стоят зад тях. Няма проект, по-който община Стара Загора да няма финансови корекции. Всеки може да провери това в сайта на общината, на Министерството на регионалното развитие. В самият отчет на кмета също има информация, която е достъпна за всеки, който се интересува. Заралии сме платили над един милион като заеми и лихви за наложените корекции.
- Как може да се промени тази ситуация?
- С проверки и превантивни мерки. В самата община има специално звено за вътрешен одит; европейската комисия също има органи, създадени за контрол. Но аз смятам, че трябва да се налагат наказания на чиновника, а не на жителите. Има си правилник за работата на общинската администрация, Закона за държавния служител. Ако има престъпления, вече проблемът отива в прокуратурата. От месец юли има питане за Тихомир Томов относно едно такова незаконосъобразно действие, при което бе установено неспазване на определени разпоредби на Закона за устройство на територията (ЗУТ), при което на частен строителен обект бе отсечен 40-годишен кедър, висок над 25 метра.Незаконността на издадена заповед е потвърдена от ДНСК, но няма реално действие спрямо служителят, който е дал разрешението. А глобата за такова нарушение, извършено от юридическо лице, е до 60 000 лева. Отговор на питането на г-н Томов до този момент няма.
Именно това ме амбицира да участвам във вота на 25 октомври. Смятам, че можем и сме длъжни да работим по-ефективно по различните европроекти, в името на бъдещето на града и в полза на цялата старозагорска общност. Затова, всеки глас за „Нова сила”, №27 в бюлетината за общински съветници, е подкрепа за тази кауза. Вярвам, че много наши съграждани ще ни подкрепят, защото също желаят по-добри резултати в управлението и развитието на общината.

Марлон Джеймс спечели тазгодишния „Букър” с роман за Боб Марли

Писателят от Ямайка Марлон Джеймс спечели престижната литературна награда "Ман Букър", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.
Отличието му беше присъдено за романа "Кратка история на 7 убийства", вдъхновен от истински факти, който описва как певецът Боб Марли и екипът му са били нападнати преди концерт през 1976 г.
Наградата е съпътствана от чек за 50 000 британски лири и спечелването й гарантира успех при продажбите на победилия роман. Миналата година австралиецът Ричард Фланаган спечели отличието за книгата "Тесният път към дълбокия север" и досега е продал от нея 800 000 екземпляра.
О, Боже мой, невероятно!, възкликна тазгодишният носител на отличието, след което посвети наградата си на баща си и отдаде почит на Салман Рушди, бивш лауреат на отличието през 1981 г. за "Децата на нощта".
"Кратка история за 7 убийства" е много богата и сложна книга и има 75 персонажа, а действието се разпростира в 686 страници и се развива в Кингстън, родния град на автора.
Това е полицейски роман, който прехвърля пределите на жанра си и ни потопява в новата история, която не познаваме много добре. Романът напредва с лудешка скорост и ще се превърне в класика на нашето време, каза председателят на журито, присъдило наградата, Майкъл Ууд.
Марлон Джеймс е на 44 години и живее в САЩ в Минеаполис. Той сред шестте автори, номинирани за наградата "Ман Букър".
Наградата е учредена през 1969 г. До 2014 г. за отличието можеха да претендират само автори от Великобритания, Ирландия и Общността на нациите, в която фигурират бившите британски колонии. От миналата година за наградата могат да се борят всички автори, пишещи на английски език, независимо от националността им. Романите, претендиращи за наградата, обаче трябва задължително да бъдат публикувани във Великобритания.
Сред досегашните носители на "Ман Букър" са Айрис Мърдок, Уилям Голдинг, Иън Макюън, Хилари Мантел.

Фигаро идва в Старозагорската опера

На 21 и 22 октомври, от 19 часа Старозагорската опера ще представи на своята сцена спектаклите на оперите „Севилският бръснар” от Росини и „Сватбата на Фигаро” от Моцарт /спектакъл на Бургаската опера/. В две поредни вечери зрителите ще имат възможността да се забавляват и да станат съпричастни към сложните и непредвидими взаимоотношения между героите, в които  любимецът на Бомарше Фигаро ще разплете изпълнените с изненадващи интриги любовни истории и ще доведе комичните ситуации до щастлив финал. Моцарт или Росини? Необикновено преживяване с  творчеството на двама гении, избрали обединяващия сюжет от комедиите на френския драматург и комедиограф Пиер дьо Бомарше за либрето на своите опери. Не пропускайте срещата с две от най-жизнерадостните, най-веселите, най-привлекателните оперни произведения в цялата оперна литература. Малко са оперите, а още по-малко комичните, в които има толкова много любими арии, дуети и ансамбли... Музика, която превръща вечерта в усмивка! Домакин в историите на френския драматург Бомарше е чаровният бръснар Фигаро /Иван Кабамитов в ”Севилският бръснар”и Делян Славов в „Сватбата на Фигаро”/, който ви очаква, за да ви разсмее и с остроумните си и хитри номера да помогне на двама влюбени да бъдат щастливи.
През месец юли тази година италианският режисьор Игнацио Окипинти постави нова версия на операта „Севилският бръснар” от Росини в Старозагорската опера. Свеж и модерен прочит на познатото заглавие, в което на 21 октомври ще се включат Николай Моцов – в ролята на граф Алмавива, Десислава Стефанова ще изпълни ролята на Розина, басът Пламен Кумпиков ще се превъплъти в ролята на интриганта Дон Базилио, Евгений Арабаджиев ще бъде Доктор Бартоло, Нели Нечева – Берта и др., оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора. Диригент Андрея Тарантино от Италия, диригент на хора Младен Станев, концертмайстор Паулина Колева.
На следващия ден – 22 октомври, Бургаската опера ще гостува в Старозагорската опера със своя спектакъл на операта „Сватбата на Фигаро” от Моцарт. Историята продължава  с участието на Йордан Христозов в ролята на граф Алмавива, Нона Кръстникова в ролята на Графинята, Илина Михайлова ще гостува в ролята на Сузана, Лина Пеева – Керубино, Марчелина ще бъде Маргит Бар от Австрия , Диман Панчев – Бартоло, Милен Динолов – Базилио и др., оркестър и хор на Държавна опера-Бургас. Диригент Андрия Павлич /Босна и Херцеговина/, режисьор на спектакъла е Павел Герджиков, художник Чавдар Чомаков, диригент на хора Невена Михайлова, пластика Гриша Роглев, концертмайстор Ваня Златева.

БИЛЕТИ ОНЛАЙН през сайта на Операта: http://www.operasz.bg/online/
БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР: южния вход на операта
Тел.: 042 622 431, 0885 509829
РАБОТНО ВРЕМЕ: 10.00ч.– 19.00ч.                            

ПОЧИВНИ ДНИ: събота и неделя

САЛОН НА ФОТОГРАФИЯТА - СТАРА ЗАГОРА `2015

СТАТУТ
Вече четвърта година Салонът на фотографията обогатява Културния афиш на Община Стара Загора. Провежда се през първата половина на месец ноември.
1. Цел на Салона
  да се представят идеи, проекти и реализации от областта на фотографията;
  да се създадат условия за контакт на участниците в Салона и гражданите;
  да се стимулира публичен интерес, медийна, обществена чувствителност и активност към фотографията;
  да се създаде възможност за творчески и критичен анализ на фотографските практики;
2. Организатор на Салона - Община Стара Загора
3. Условия за участие
Форумът е отворен за всички фотографи в област Стара Загора.
Всеки автор може да представи до 2 авторски произведения, създадени през последната година. Фотографиите се предават надписани на гърба с име на автора и заглавие.
Фотографиите да бъдат с размер до 50 х 70 см /вкл. и паспарту/
5. Селекция
Селекцията се извършва от четиричленно жури, което определя участващите фотографски творби в салона.
6. Награден фонд
За 1-во място парична награда 150 лева, плакет и грамота; за 2-ро място – 100 лева и грамота; 3-то място – 50 лева и грамота. На всички останали ще бъде връчена грамота за участие.
7. Допълнителни изисквания
За рекламиране и популяризиране на събитието е необходимо всеки автор да предостави: собствено име и фамилия, телефон за контакт и заглавие на творбата на e-mail: photographicsalonSZ@gmail.com

Условия и ред на участие
      Фотографиите се предават лично на: 26, 27 и 28 октомври (понеделник, вторник и сряда)  2015 г. от 10.00 до 18.00 часа, в галерия „Байер“,  ул."Либор Байер" № 1;
                      Журирането ще се проведе на 31 октомври 2015 г.;
      На 31 октомври 2015 г. след 16.00 часа, авторите могат да получат информация за допуснатите за участие автори на тел. 0884 06 25 17;
         Срок за получаване на неприетите за участие в Салона фотографии от 2 ноември /понеделник/ до 6 ноември /петък/ 2015 г., от 14.00 до 18.00 часа, галерия „Байер“,  ул."Лубор Байер" № 1;
       Откриване на изложбата: 2 ноември (понеделник) 2015 г., 18.00 часа, галерия „Байер”;
      Продължителност: до 15 ноември (неделя) 2015 г.

Мъжкият футболен тим на България също може да играе на стадион „Берое”

Стадион „Берое“ може да приеме мачове на “А“ националния отбор. В момента тече инспекция от УЕФА, която ще трябва да обяви дали спортното съоръжение в Стара Загора може да приема двубои от такъв ранг. Тази година се играха няколко мача на младежите от националния състав на стадиона под Аязмото.
Очаква се европейската централа да даде зелена светлина, което ще отвори още един стадион за мачове на националния тим. Заместник-изпълнителният директор на БФС Павел Колев придружава холандецът Рьомке Хостра, който е представителят на европейската централа. Той ще определи дали стадионът може да приеме двубои от такъв ранг.
Преди няколко дни стадион „Берое“ прие срещата на младежкия национален за победата над Армения с 2:0.
Официалният сайт на БФС също потвърди новината:
"Представители на УЕФА и Българския футболен съюз проведоха съвместна инспекция на стадион „Берое“ в Стара Загора за да бъде установено, дали съоръжението отговаря на съответните изисквания за провеждането на срещи от предстоящите световни квалификации. Инспекцията на стадион „Берое“ е част от стратегическия план на Българския футболен съюз за провеждането на мачове на националния отбор в различни градове от страната, който бе изготвен още преди Европейското първенство за юноши до 17 години, през месец май тази година.

От страна на УЕФА в инспекцията взеха участие Рьомке Хостра (Веню Мениджър) и Арно Саргсян (Стейдиъм Инспектър). Българският футболен съюз бе представен от заместник изпълнителният директор Павел Колев и Андрей Мединцев от Отдел „Международен“. Българският футболен съюз благодари за съдействието на ПФК Берое,  Община Стара Загора и  РДВР Стара Загора за оказаното съдействие по време на инспекцията", пише сайтът на БФС.

14.10.2015 г.

Българските военни пилоти са преживели не една криза

Преди десетина дни Министър-председателят Бойко Борисов проведе разговор с началника на ВВС генерал-майор Румен Радев веднага, след като беше уведомен за подадения от него рапорт за освобождаване от длъжност и от военна служба, съобщиха от правителствената информационна служба. Оставката на генерал Радев не беше приета, но въпросите около съдбата на военната ни авиация остава. Ресурсът на МиГ-овете (МиГ-29) ни се изчерпва, спешно решиха ремонтите на двигателите за шест самолета да поеме Полша, страната, която е единствената освен Русия, където може да се извърши тази дейност. Но проблемите остават – родните пилоти от ВВС нямат необходимия нальот, има реална опасност родното небе да се охранява от съюзниците ни от НАТО. Тук няма да търсим виновници, защото няма да останат невинни от управляващи в последните 25 години. Но това не е първата криза за българските военни пилоти. Историята познава още много критични периоди, въпреки че ние сме сред първите (италианците ни оспорват първото място), които са употребили самолети за военни цели.
След подписването на Ньойския договор на съюзническата контролна комисия са предадени 51 самолета, 113 авиационни двигателя, 76 самолетни картечници и много запасни части и инструменти. България няма право да има авиация, но строгите клаузи започват да се заобикалят в средата на 20-те години. Различни производители от Франция, Великобритания, Чехословакия, Полша и Германия предлагат свои самолети, както и държавни заеми за да стане възможна покупката им. Първоначално новите авиони са вземани, задължително, без да са с военно предназначение. Казанлъчанинът генерал-майор, Васил Бойдев, през 1935 година, става първия командващ на Въздушните войски. Той не е летец, а кавалерист, но няма български пилот с такъв голям чин и затова той ръководи тогавашното ВВС до 1941 година. Той прави и първата сделка за нужните за Въздушните войски машини с командващия на полските ВВС ген. Л. Райски. Закупени са различни модификации на PZL.43 "Czajka", полско производство.  

Приемането на първата партида 

става през 1937 година, на летище Божурище. В кадъра се вижда цар Борис ІІІ, ген. Васил Бойдев (до него, вляво), конструкторът Цветан Лазаров (зад тях), рапортува летецът Тодор Йорданов, а до него е полският офицер, който предава самолетите. Интересна е съдбата на част от тези герои. Умирайки царят се спасява от евентуалната сурова присъда на Народния съд. Ген. Бойдев по-късно е командващ на Пета армия в Македония (тогава в границите на Царство България), но подава рапорт за напускане на 11 август 1944-а, несъгласен с прогерманския курс на Регентството. Наследилият го начело на Въздушните войски генерал-майор, заралията, Димитър Айрянов (също кавалерист), излежава дългогодишна присъда в затвора, но вероятно е убит там, тъй като на семейството му казват, че е изчезнал безследно след пускането му на свобода. Бойдев минава по-леко, след войната той е интерниран в Троян, където пише спомени в края на 60-те години. Тодор Йорданов умира в Стара Загора, където живее след като е бил съден и лежал по лагерите. Работи само най-нискоквалифициран труд, като „доказан” враг на народа. Единствен Лазаров има по-добра съдба, който работи като конструктор и прави, след войната, своите най-добрите си самолети и става шеф на авиационния завод в Ловеч.  


PZL.43 "Чайка" в българските ВВС

От този самолет на 9 април 1936 г. България е закупила 12 броя. През април и май 1937 г. са доставени в България. Тези самолети са си спечелили добра репутация сред българските пилоти. На 31 март 1938 г. българското правителство е закупило нови 42 самолета, с условието на самолета да се монтира по-мощния двигател Gnome-Rhone 14N01. Тези самолети са с наименованието PZL.43A. Машините е трябвало да бъдат доставени в България в началото на август 1939 г. Въпреки договореностите налице е забавяне на доставката, като до края на август 1939 година са изпратени в България 36 самолета, а последните 6 броя, почти готови, не са изпратени, поради избухването на войната между Германия и Полша на 1 септември 1939 г.
Получените от Полша самолети са използвани от Въздушните на Негово Величество войски през Втората световна война. Като количество и модификация са разпределени както следва:
12 бр. PZL.43, доставени април и май на 1937 г.
36 бр. PZL.43A с двигател Gnome-Rhone 14N01, доставени през август 1939 г.
2 бр. PZL.43A, предадени от Германия пленени полски самолети през 1940 г., след тестване в техни лаборатории.
В различните източници PZL.43 е записан като PZL.43A. Модификацията с двигател Gnome-Rhone 14N01 вместо PZL.43A е записана като PZL.43B. Тук са възприети първите две обозначения, тъй като са записани в български и полски източници.
Самолетите са използвани като машини за обучение и от тях са комплектовани в зависимост от нуждите на военновременната обстановка различни подразделения в армията. Използвани са като разузнавателни самолети за борба с партизанското движение в окупираните части от Югославия. Разбити са няколко самолета при кацане и по време на експлоатацията им се изпитва остра нужда от резервни части за обслужване и ремонт. В Българските военновъздушни сили PZL.43 остава до началото на 1945 г., когато е прекратено използването им и са бракувани през лятото на 1946 година.

От Втората световна до края на Студената война

До избухването на Втората световна война родните летци използват различни модификации на „Арадо”, „Девоатен”, „Дорние”, „Авиа”, КБ, и други. Преди конфликта и след него Германия става основен доставчик, като ВВС се попълва с авиони на „Месершмит”, „Фоке Вулф”, „Физилер-Щорх”, „Юнкерс” и „Хайнкел”. 1945-а общо 239 самолета, в изправност и повредени са бракувани, а повечето от българските орли са уволнени и репресирани като…фашисти, въпреки че голяма част от тях са воювали и срещу Германия. На следващата година е подписано споразумение със СССР, с което започва доставката на над 300 самолета „Як”, „Пе”, „Ли” „Ту” и „Ил”. Започва и ударното обучение на нови военни пилоти. През 1951 година влизат на въоръжение и първите реактивни машини „Як-43”.

След края на Студената война постепенно, от над 200 самолета, в родните ВВС остават десетина, главно „МиГ-29” и „Миг-21”, чийто ресурс изтича догодина. Въпреки многократно заявените намерения на много правителства в последния четвърт век нови самолети за ВВС така и не са закупени. 

13.10.2015 г.

Ново издание на „Капитан Немо” вече е в разпространителската мрежа

Новото луксозно издание на „Капитан Немо“ от Жул Верн излиза в колекция „Върхове“. Ще може да си припомним приключенията, които станаха любими на поколения български деца. Новото му луксозно издание е богато илюстрирано от Петър Станимиров.
Жул Габриел Верн е роден през 1828 г. в Нант. Баща му Пиер Верн е виден адвокат, а майка му Софи Алт произлиза от семейството на корабостроители и морски капитани. Може би влечението към пътешествията и морето Жул наследява именно от нея. Жул е най-големият от петте деца в семейството.
Баща му Пиер се надява синът му да завърши право и да поеме по неговия път. Жул обаче от малък се увлича от пътешествията и корабите, а голямата му мечта е да стане моряк. Жул Верн обаче следва заръката на баща си и записва право в Париж. Там той е въведен в столичните литературните кръгове и се посвещава на писането. Силно влияние върху младия мъж оказват писатели като Виктор Юго, Александър Дюма и Едгар Алан По. Въпреки че завършва право, Жул не практикува тази професия.
В началото на писателската си кариера, преди да придобие световна популярност, той упражнява различни професии (писар, борсов посредник), за да осигури прехраната на семейството си. През тези трудни години той продължава да пише и през 1863 г. излиза романът му „Пет седмици с балон“. Книгата се радва на огромен читателски интерес и носи популярност на Верн. След 1863 г. той се посвещава изцяло на писането, а романите му придобиват популярност по целия свят.
Днес Жул Верн се нарежда сред най-четените автори на романи. Според статистиката на ЮНЕСКО романите му са превеждани на 148 езика. Жул Верн е автор на 65 романа, а също на пиеси, либрета за опери , разкази и повести. Смята се Жул Верн е един от създателите на жанра научна фантастика. Въпреки че няма научно образование, Жул Верн внимателно проучва научните факти и теории, а също и научните достижения на своето време. В романите си той успява да предвиди достижения в областта на науката, направени десетилетия по-късно. През 1871 г. Жул Верн се установява в Амиен, където остава до края на живота си. Писателят си купува яхта и посвещава част от времето си на пътешествия. Умира през 1905 г. в Амиен.
„Капитан Немо“ излиза през 1870 г. Романът е познат и под заглавието „20 хиляди левги под водата“. Главни герои в романа са френският професор по естествена история Пиер Аронакс и прислужникът му Консей, които участват в преследването на огромен полярен кит на борда на американския кораб „Абрахам Линкълн“. Впоследствие се оказва, че нарвалът всъщност е подводница „Наутилус“, конструирана и построена от капитан Немо и неговия екипаж. За проф. Аронакс и спътниците му започва едно необикновено околосветско пътешествие.
Преводът на книгата е дело на Константин Константинов.

Българка е най-добрия преводач на скандинавска литература

Българка стана най-добрият млад преводач в света на скандинавска литература. 30-годишната Ева Кънева беше отличена за десетките си преведени книги.
На 30 години с над 30 преведени книги от норвежки, шведски и датски на български език, Ева Кънева се "запалва" по превода, след като завършва „Скандинавистика”.
 "Това ми доставя удоволствие, обичам да потъвам в литературните светове, от малка обичах да чета с часове, за мен това е професия мечта", разкри тя пред bTV.
 Професията на преводач е самотно занимание, разказва Ева. Отдала му се е изцяло - изкарва си хляба само с това. Превежда класическа, съвременна криминална и детска скандинавска литература.
 „За всеки преводач е трудно да жонглира между различните стилове, защото стилът на автора е най-голямото предизвикателство в нашата професия", допълва Ева.
Талантът й не остава незабелязан. Тази година печели награда на фондация "Васа Ганчева", а след това и награда за най-добър млад преводач на скандинавската организацията "Норвежка литература в чужбина".
Владеенето на чужд език събира Ева и съпруга й. Двамата се запознават на училищна олимпиада по немски. Тя вече е преводач, а той - учител, поет и фотограф.

Ева я очаква триседмичен престой в дома на литературата в Осло като част от наградата й за най-добър преводач от скандинавски езици. След няколко месеца й предстои и още една, най-вълнуващата награда - да стане майка.

Със симфоничен концерт отбелязват 150 години от рождението на композитора Сибелиус

През 2015 година световната музикална общественост отбелязва 150 години от рождението на големия финландски композитор и педагог Ян Сибелиус. Към честванията в Годината на Сибелиус, Старозагорската опера ще се присъедини с концерт, посветен на великия финландски симфоник, който с творчеството си успя да осъществи органическата връзка между финската национална музика и достиженията на световната музикална култура. За да си извоюва заслужено световно признание на най-видния композитор от страните на Севера, заедно с Григ.
На 14 октомври, от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще прозвучи грандиозната Втора симфония на Ян Сибелиус в изпълнение на Оркестъра на Държавна опера-Стара Загора под диригентството на именития американски диригент Дъглас Майер. В първата част на концерта публиката ще се наслади на бисерни извадки от световната музикална съкровищница - Увертюра от операта „Риенци" на Вагнер и Концерт за пиано № 2 в сол-минор оп. 22 от Камий Сен-Санс с гост-солист пианистката Сьонг Ян Сух от Южна Корея.
ЯН СИБЕЛИУС (08.12.1865 - 20.09.1957) е финландски композитор и педагог. Учи композиция в Хелзинкската консерватория при M. Вегелиус - пионер на финландската народна музика. В годините 1889-1891 продължава обучението си в Берлин с A. Бекер и във Виена - с Робърт Фукс и Карл Голдмарк. След завръщането си в родината той ръководи клас по теория на композицията и цигулка в Консерваторията, а след това благодарение на държавната стипендия може да се посвещава изцяло на творчество. От 1904 г. живее и работи в гр Ярвенпаа, близо до Хелзинки.
През 1892 г. в Хелзинки се състои дебютния авторски концерт на Сибелиус, в който прозвучава първата от неговите симфонични поеми "Kullervo", която ознаменува раждането на финландския национален романтичен музикален стил. През следващите десетилетия до Първата световна война, музиката на Сибелиус получава пълно признание в страната и чужбина, като особено добре се приемат симфоничните поеми по теми от финландската народна поезия, разкази, митология и епоси ("Туонелски лебед", "Финландия") и симфонии, цигулковия концерт, "Тъжен валс" (от музиката към пиесата "Куолема" от Ярнефелт). Музиката на Сибелиус е привлекателна със своя северен колорит, смел и сдържан патос, непосредствена чувственост, цветност и мелодичност.
След края на войната, в резултат на подема на анти-романтичните и съвременните музикални тенденции, музиката на Сибелиус за кратко губи своята значимост в Европа, на границата на две епохи. Неопределеността на неговите позиции като артист се отразява и на творческата активност на Сибелиус. Последните големи от неговите творби - 6-та и 7-ма симфонии и симфоничната поема "Тапиола" - са написани в началото на 20-те години. След 1929 г. Сибелиус почти не е писал. С течение на времето, музиката му отново придобива огромна популярност.
Музиката от Сибелиус има огромно значение за родината му Финландия - той е автор на първите значими творби в национален стил. Симфоничните поеми на базата на финландските национални теми, написани от ръката на един талантлив майстор, са възторжено приети от неговите сънародници и предизвикват голям интерес към финландската култура в останалата част на света. За творческата индивидуалност на Сибелиус е характерно, че композиторът черпи вдъхновение от народни приказки, но почти не ползва фолклорни цитати. Елементи на финландските народни песни се появяват в музиката му в творчески развит вид.
Извън Финландия, едни от първите ценители на таланта на Сибелиус са руските музиканти. Духовната близост на основата на споделени ценности и идеали определя дългогодишното приятелство на Сибелиус с Римски-Корсаков, Глазунов и други видни представители на руската музикална култура.

Сибелиус е автор на седем симфонии (1899-1924), пиеси за цигулка и пиано (над 50) за пиано (130); балета-пантомима „Скарамуш" (1922 Копенхаген); кантатно-ораториални творби за солисти, хор и оркестър - симфония „Кулерво" (1892); кантатата „Роден край", сюитата „Леминкаинен" (4 легенди, 1893-96), симфонични поеми, в това число „Сага" (последна редакция от 1901), „Пролетна песен" (1894), „Финландия" (1899), „Дъщерята на Севера" (1906), „Нощно надбягване и изгрев на слънцето" (1907), „Тапиола" (1926). Едни от най-популярните произведения на Сибелиус са Концерт за цигулка и оркестър (1903; 2-ро издание 1905) и "Тъжен валс" (от музиката към пиесата на "Death" от A. Ярнефелт). Сибелиус оставя богато наследство от хорови произведения, над 100 романса и песни, музика за театрални продукции (в т. ч. под формата на оркестрови сюити) и др.