27.02.2015 г.

Добрата стара „Загорка” възкръсва през март

Спомняте ли си култовата бира „Загорка”, онази, дето нямаше нищо на капачката? Това бе най-популярното пиво у нас и сред българите и сред чужденците.

От месеци сред феновете на бирата у нас се говори, че „Загорка” готви изненада. От пивоварната обаче усърдно пазят в тайна новия си продукт, който се очаква да се появи на пазара през март.

Според информацията, от добре информирани източници, името  избрано за новата бира е Загорка Ретро – прясно филтрирана и бутилирана бира без допълнителна термична обработка с 4,5% алкохол и трайност едва 8 седмици.

Вече били готови и бутилките и етикетите на новия продукт, за да го опитаме ще се наложи да почакаме до март.
А дали само името е ретро или вкуса също ще напомня за бирата от преди време ще разберем скоро.

Щатски университет купи архива на Маркес

Купуването на архива на известния колумбийски писател Габриел Гарсия Маркес е струвало на библиотеката на Тексаския университет сумата от 2,2 милиона долара. Учебното заведение искаше да запази сумата в тайна, но беше накарано да я оповести от прокурора, съобщава сайтът Chron.com
Администрацията на университета дълго време отказваше да оповести сумата, срещу която се е сдобила през ноември 2014 г. с архива на Нобеловия лауреат за литература. Тя даже се обърна към прокурора на щата да наложи гриф за секретност на тези сведения, за да не могат да бъдат изискани по линия на Закона за свободния достъп до информацията. Но държавният обвинител разпореди друго и задължи висшето учебно заведение да обнародва тези данни.
Архивът включва над 50 години труд и 10 книги, сред които и популярният роман от 1967 г. „Сто години самота“.
Закупуването на архива на Маркес от Тексаския университет предизвика остри критики от страна на властите в Колумбия и в Мексико, където писателят е живял през последните години от живота си. Те изказаха недоумението си от факта, че неговият архив ще бъде съхраняван в страна, към която Маркес се отнасял винаги много критично. В тази връзка се разпространиха слухове, че американците просто са откупили архива, като са предложили за него най-високата цена.
Живеещите в Мексико родственици на писателя, които съхраняваха неговите документи, твърдят, че не цената ги е подтикнала да ги продадат на Тексаския университет. Основната роля изиграла репутацията на американското учебно заведение, славещо се с най-богатите литературни архиви в света.
През 1993 г. Габриел Гарсия Маркес лично забранява творбите му да се превеждат, издават и преиздават на български език, тъй като научава от преводача си на български Румен Стоянов, че издателите му за България отчитат минимални продажби, издаден тираж и печалби, при положение че всяко българско семейство има негова книга. Обиден, той отказва да се тиражират книгите му в България. През декември 2010 г. литературните агенти на Гарсия Маркес постигат споразумение с българско издателство за нови издания на негови книги и така българите получават един от най-добрите коледни подаръци в света на книгите.

БАН и „Стандарт” правят класация на най-значимите наши научни открития

Българската академия на науките (БАН) и в. Стандарт реализират национална кампания Научните чудеса на България за популяризиране на научните постижения и научния потенциал на страната, както и за подпомагане на младите откриватели в страната. Целта е да се покажат великите открития, направени от българи, от хора с български корени или родени в България. Организаторите на кампанията ще разкажат как тези хора са дали тласък на световната икономика или наука.
Регионален академичен център Стара Загора съдейства за популяризиране на кампанията за избор на 10-те най-велики научни чудеса с български автор.
Като общество ние няма да можем да възвърнем традициите си в индустрията, селското стопанство, транспорта и високите технологии, ако не подпомогнем създаването на иновации и тяхното реализиране в продукти с висока добавена стойност. С Националната кампания Научните чудеса на България искаме още да представим нови идеи и разработки, да подпомогнем реализацията на интересни идеи като привлечем спонсори и предприемчиви индустриалци, съобщават организаторите.
Кампанията Научните чудеса на България е специално насочена и към младите хора в страната, които имат желание и потенциал да се посветят в бъдеще на научните изследвания. Медалистите на България от международните олимпиади по математика, информатика, биология, физика и химия имат нужда от силна обществена подкрепа, за да не губят вяра, че тяхната професионална и научна реализация е възможна и в България.
По време на кампанията БАН и в. Стандарт ще организират серия дискусии в страната. Те ще са с участието на 14-те регионални центъра на Академията, сред които е Регионален академичен център Стара Загора. Целта на форумите е на място да се представят предложенията, дадени от съответния център и регион, да се разкрива приносът на български учени за икономиката, науката и образованието в региона.
В рамките на кампанията Научните чудеса на България, която ще продължи до края на годината, ще се проведе национално електронно гласуване на специално създадения за инициативата интернет сайт. Вотът ще е в две категории – Научни чудеса и Млад откривател. Гласуването ще се проведе на няколко етапа. От всички постъпили предложения ще се избират топ 20, а впоследствие от тях – топ 10. Победителите ще бъдат обявени на специална церемония в края на годината.

Предложения се приемат до 20 април 2015 г. на електронния адрес на кампанията.

26.02.2015 г.

Паркур и джигитовка на Тодоровден

Традиционни конни надбягвания по случай Тодоровден ще се проведат в Стара Загора на 28-ми февруари на конната база на Тракийския университет (в съседство с базата „Фермер 2000”). Надпреварата се организира от Клуб по конен спорт „Професор Рангел Караиванов“ с подкрепата на Община Стара Загора. Конните надбягвания започват в 10 часа. Очаква се в състезанието да се включат жокеи от Стара Загора, Ямбол и Бургас. Ще има надпревара в три паркура. Освен на конното състезание зрителите ще могат да се насладят и на демонстрации на прабългарска школа за оцеляване „Багатур“ и на атрактивни акробатични и гимнастични упражнения върху бързо галопиращ кон известни като - джигитовка. По време на празника ще има и изпълнения на детски фолклорни формации от Раднево. Навремето Тодоровден е бил един от най-големите празници в Стара Загора, като на тази дата се е провеждал и традиционния градски панаир. В атракциите на Конския Великден събират все повече заралии. Входът за всички зрители е свободен.

Нови два романа от Агата Кристи издава „Ера” от популярната поредица

Издателство „Ера“ представя две нови заглавия от всепризнатата майсторка Агата Кристи – „В хотел Бъртрам“ и „Изпитание за невинните“. Кралицата на криминалния жанр не разочарова и за пореден път ни поднася заплетени загадки, умели психологически портрети и неочаквани обрати. „В хотел Бъртрам“ мистерията разследва госпожица Марпъл, а в „Изпитание за невинните“ читателите ще се запознаят с някои нови персонажи. Книгите са в разпространителската мрежа от 26 февруари. 

Луксозният хотел Бъртрам е на път да загуби добрата си репутация. Когато госпожица Марпъл пристига на почивка в Лондон, открива в хотела всичко, което е искала: класически мебели, безукорно обслужване и доловима атмосфера на опасност зад старателно излъсканата фасада. Но все пак, дори тя не може да предвиди смъртоносната верига от събития, която започва да се разплита, когато ексцентричен гост на хотела тръгва за летището в грешния ден.

Докато се възстановява от амнезия, д-р Артър Калгъри открива, че е можел да осигури алиби в скандален процес за убийство, в който осъденият е Джако Аргайл. Жертвата е майката на Джако. Още по-сложна става ситуацията, когато той умира в затвора. Но невинността му означава, че някой друг е извършил убийството и със сигурност би го направил отново, за да остане в сянка. 

Българският трикольор „прегръща“ Самарското знаме

Българският трибагреник ще „прегърне“ Самарското знаме в Стара Загора на 3 март. Навръх Националния празник на България, Мемориалният комплекс „Бранителите на Стара Загора“ ще посрещне 300-метровото българско знаме и шествието, в което ще участват старозагорци и гости на града.
Походът „За свободата... Да развеем българското знаме!“ е инициатива на Община Стара Загора, която срещна безпрецедентната подкрепа на десетки организации, училища, културни институции и медии. 340 военослужещи от състава на Втора механизирана бригада ще „пренесат“ българския трибагреник до мястото, където през лятото на 1877 г. Самарското знаме и българското опълчение получават бойното си кръщение, в ожесточена битка за Стара Загора и свободата на Отечеството. Шествието ще тръгне от площада пред сградата на общината в 10.30 часа по маршрут бул. „Ц.С. Велики“ – бул. „Никола Петков“ – ОУ „Самара“ – Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“.
Колоната ще измине 3 км до заветния хълм, водена от Военния духов оркестър, конницата на прабългарската школа „Багатур“, общинското и областното ръководство,  СНЦ „Традиция“ и др. 
Във времена на бездуховност и обезверяване да провокираме у всеки един българин, и особено у младите, изконната мечта за свобода и българщина, призоваха на нарочна пресконференция в Община Стара Загора организаторите. Реализацията на този проект  показва, че живеем в един от малкото „живи“ градове в България, подчерта директорът на ДТ „Гео Милев“ Ивелин Керанов.
Никога досега в общинското дружество „Мересев“ не сме получавали поръчка, която да ни връхлети с такова желание за работа. Целият екип осъзнавахме отговорността, която носим, но работата вървеше по-гладко отвсякога, подчерта управителката Таня Славова. Само за пет дни пет жени работещи в „Мересев“ скрояват и ушиват 300-метровото знаме.
Според подп. Стефан Горчев събитието е паметно и всеки един старозагорец трябва да заеме своето място до българския трикольор. Инициативата е подкрепена освен от Втора механизирана бригада и от поделенията в с. Свобода и летището. Военнослужещи от Втора бригада ще поднесат венци на признателност на паметните места, свързани с боевете за Стара Загора - Паметник на Защитниците на Стара Загора, Мавзолей– костница „19 юлий 1877", Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите войни в Джуранлийския бой и Паметник на загиналите във войните старозагорци.
Ръководството на общината призовава признателна Стара Загора да се вдигне на 3 март и всички заедно , в единение и любов към Отечеството, да пренесем националния трибагреник! 

Red Hot Chilli Pipers свирят популярни рокпарчета с гайди

Red Hot Chilli Pipers (червени, топли, лютиви гайди), най-горещите гайдари от Шотландия, ще писнат в зала 1 на НДК. Атрактивните музиканти ще открият юбилейния "20-и Салон на изкуствата" на 11 май.
В ефектното шоу ще се включат подобаващо и десет наши гайдари, водени от космическия глас Валя Балканска. Red Hot Chilli Pipers, чието име е закачка с култовата американска банда, са известни по цял свят като енергични, забавни и позитивни. Сами определят стила си, като "Bagrock" - сливат традиционна шотландска музика с поп и рок хитове. Залата ще бъде разтърсена от култовите Thunderstruck (AC/DC) и Smoke On The Water ("Дийп пърпъл") в гайда вариант, а за разкош ще изсвирят хита на Селин Дион от филма "Титаник", като настроят инструментите си за по-романтичен звук.
Кулминацията ще бъде общото изпълнение на българските и шотландските гайдари, което ще се случи за първи път у нас, а публиката ще бъде призована за арбитър в надсвирването. Билетите са от 30 до 60 лв.

Red Hot Chilli Pipers два пъти са носители на отличието "Best Live Act" на Шотландия, печелят шоуто за таланти на BBC "When Will I Be Famous" и имат над 2 милиона гледания в You Tube.

25.02.2015 г.

Теодосий Спасов прави концерт навръх рождения си ден

На 4 март от 19 часа в Операта на Стара Загора, точно на своя рожден ден, Теодосий Спасов ще има концерт с оркестъра на Държавна опера-Стара Загора. „Омайна музика“ е името на концерта, а мелодиите идват директно от сърцето на България и Балканите. Диригент – Красимир Къшев. За Държавна опера-Стара Загора е чест, че с този концерт се открива пролетното издание на БАТА АГРО. За първи път през 2015 г. емблематичното за страната ни специализирано селскостопанско изложение БАТА АГРО ще се проведе два пъти. Пролетното издание ще привлече агробизнеса от 4 до 7 март, на открити и закрити изложбени площи, с повече изложители и нови продукти.
На 22 декември в навечерието на Коледа Теодосий Спасов с оркестъра на Държавна опера-Стара Загора представи програма, изцяло със своя авторска музика. Теодосий Спасов разработва свой собствен, уникален стил на свирене, който е необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз и класическа музика. През 1995 г. списание "Нюзуик" го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа. В рубриката "най-доброто от Изтока" е отбелязано кратко и ясно: "Спасов създава нов музикален жанр." Удоволствието да чуете в зала докосващи сърцето мелодии като „Островът на козите“, „Провикнал се Тодор“, „Елено“, „Хвърчило“, „Циганска песен“,  „Пуста младост“ и др. е невероятно!
Теодосий Спасов е първият изпълнител, който започна да свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всичките му авторски пиеси.  Той композира филмова и театрална музика и творби за симфоничен оркестър и кавал. Има издадени над 30 компактдиска със солови изпълнения и с различни музикални състави. Свири с фолклорни, джазови и класически оркестри и формации, с именити български и чужди музиканти, между които Българското национално радио, Хор „Мистерията на българските гласове“, Ансамбъл „Филип Кутев“, Иво Папазов, Георги Янев, Петър Ралчев, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Симеон Щерев, Веселин Николов, Петър Петров, Анатоли Вапиров, „Акустична версия“, групата на индийския перкусионист Трилок Гурту, Раби-Абу Халил, Глен Велез, Дейв Лийбман, Глен Мур, Мино Синелу, Пол Макендлез, Били Кобъм, Марк Джонсън, Казуми Ватанабе. Три години свири в световно известното ирландско музикално-танцово шоу „Riverdance“ .

Възстановиха по проект крепостта край Кюстендил

Завърши реставрацията на късноантичната римска и средновековна българска крепост Пауталия – Велбъжд, разположена на хълма „Хисарлъка” на Кюстендил, похвали се директорът на НИМ проф. Божидар Димитров пред Фрог нюз.

Крепостта има богата история. Като всяка градска структура в българските земи, възникнала край топли минерални извори, тя ражда голям град, разрастващ се и извън крепостните стени. Крепостта, заемаща площ от 29 дка, всъщност е само Акропола на града (през средните векове) – замъка на феодалния управител. Градът носи името на млада хубава римлянка, съпруга на изпратения от Рим управител, която се влюбила  в местен тракийски воин – офицер.  В Пауталия  са се  секли през  ІІ-ІV век най-красивите т.н. колониални монети. Рим позволявал на по-богатите градове да секат собствени пари, разказа историкът.
Градът запазил важното си положение и в Българската държава през VІІ-ХІV, когато бил и един от десетте и областни центрове. През 1346 г. деспот Деян (деспот–областен управител) и съпругата му Доя изографисали Земенският манастир, като оставили там и образите си.        Последният владетел на областта Константин я превърнал в малка независима държава, сключил васален договор с турците и загинал като такъв в битката при с. Ровине срещу влашкия воевода Мирчо, заедно с друг турски васал Крали Марко.
Крепостта е реставрирана със средства по европейската програма „Развитие на регионите”. Автор на проекта е най-големият български архитект в реставрацията - Юлий Фърков.

Старозагорци ще променят бюджета заради ремонта на Математическата гимназия

Старозагорските общински съветници ще заседават извънредно на 26 февруари, четвъртък, от 9 часа. В дневния ред влиза предложение за вътрешни компенсирани промени в разходната част на бюджета на Община Стара Загора за 2015 година. Мотивът е  необходимостта от спешен ремонт на сградата на ПМГ „Гео Милев“  в Стара Загора.
Общо пет ще бъдат предложенията, които съветниците ще обсъдят в последния четвъртък от февруари на извънредната сесия на ОбС.
 Сградата на природоматематическата гимназия „Гео Милев", в която парче мазилка се откърти от тавана на класна стая и падна върху главите на две ученички, ще бъде основно ремонтирана. „Лошото състояние на сградата и опасността за здравето на децата и персонала, налагат спешнен ремонт и обновяване. Това съобщи ден след инцидента старозагорският градоначалник Живко Тодоров.
Цялостният ремонт и саниране щяло се извърши с общински и държавни средства. Общината щяла да осигури 1 млн. лв. от собствения си бюджет за обновяването на сградата, а останалите щели да бъдат добавени от държавния бюджет. Живко Тодоров е получил личното уверение от премиера Бойко Борисов, че държавата ще даде рамо за този спешен ремонт на елитното школо.
Реконструкцията и модернизацията на гимназията щяла да струва близо 3 млн. лв. Милион от необходимата общинска лепта за обновяването на училището, щяла да бъде взета от намаляването на планираните за ремонти на пътната инфраструктура.

Фестивалът „Европейската традиция и младите таланти“ с безплатни камерни концерти в библиотеката

С концерт на цигуларя Андреас Райнер и „Ет Арсис пиано квартет“ на 5 март 2015 г. в Стара Загора се открива Третият камерно-музикален фестивал „Европейската традиция и младите таланти“. Той продължава до 8 март с безплатни концерти в Оперния театър и залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески”.
Важна част от фестивала е провеждането на майсторски клас по камерна музика, отворен за слушатели, с преподаватели от Музикалната академия Саар – гр. Саарбрюкен, Германия, проф. Андреас Райнер, Университет Фолкванг – гр. Есен, Германия и „Ет Арсис пиано квартет“.
В него ще участват ученици от училищата по изкуства в Стара Загора, София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Плевен и студенти от Националната музикална академия в София. Заключителния концерт на майсторския клас и раздаването на дипломи на участниците е на 8 март от 11.00 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески”.
Организатор е Община Стара Загора, със съдействието на НУМСИ „Хр. Морфова“, Държавна опера Стара Загора и Регионална библиотека „З. Княжески“.

Андреас Райнер, цигулка
Роден във Виена, цигуларят Андреас Райнер получава своето образование при Вернер Еренхофер, Едит Щтайнбауер и Ицхак Пърлман. Неговият талант се проявява необичайно рано, като още на седемгодишна възраст дава първия си самостоятелен концерт. Оттогава концертира в почти всички европейски страни, Северна и Южна Америка, както и в Япония.
Андреас Райнер изнася камерно-музикални рецитали с пианистите Кристиан Захариас, Роджер Вигнолес, Цимон Барто и Жан Ив Тибоде. Негов постоянен партньор е и виолончелистът Хайнрих Шиф, с когото често изпълнява концерта за цигулка и виолончело от Йоханес Брамс.
Между 1984 и 1990 г. е бил концертмайстор на различни реномирани европейски оркестри – Радио-симфоничния оркестър в Люксембург, Дюселдорфска филхармония, Мюнхенска филхармония, под диригентската палка на Серджу Челибидаке, както и на фестивалния оркестър в Байройт.
Андреас Райнер създава Розамунде квартет, номиниран за „Грами“ и два пъти носител на наградата на Немската звукозаписна критика. Носители са и на множество други награди за издадените от звукозаписната компания ECM Records техни компактдискове.
За основания и ръководен от него оркестър „KlangVerwaltung“ Андреас Райнер получава през 2008 г. наградата Echo-Klassik. От 1998 година Андреас Райнер е професор по камерна музика в Музикалната академия „Folkwang“ в град Есен, Германия. Свири на цигулка на италианския майстор Г. Б. Гуаданини от 1752 година.
Ет Арсис Пиано Квартет
От създаването му през 2005 година Ет арсис пиано квартет – Христина Танева (пиано), Велислава Танева (цигулка), Айнис Касперавичус (виола) и Диего Хернандес Суарес (виолончело) се доказва на международна сцена, печелейки множество престижни награди и отличия от международни конкурси за камерна музика. През 2011 ансамбълът е отличен със „Специална награда Интеркласика за най- добрия клавирен квартет от младото поколение”.
Ет Арсис Пиано Квартет гастролира в множество европейски страни, между които Германия, България, Франция, Литва, Австрия и Испания. Наред с класическо-романтичния репертоар, от особен интерес за музикантите е да представят и съвременна музика.
От пролетта на 2012 година членовете на Ет арсис пиано квартет преподават камерна музика в Музикалната академия в гр. Саарбрюкен, Германия, а от март 2013 стартират Камерно-музикалния фестивал  в гр. Стара Загора.
ІІІ Камерно – музикален фестивал
Европейската традиция и младите таланти
Стара Загора 2015, 5 -8 март

Програмата:
5 март (четвъртък)
Концерт- откриване на Андреас Райнер, цигулка и ЕТ Арсис Пиано Квартет
19.00 ч. , Оперен театър
вход свободен

7 март (събота)
Концерт на Андреас Райнер, цигулка и ЕТ Арсис Пиано Квартет
11.00 ч., Регионална библиотека „Захарий Княжески”
вход свободен

6 – 8 март
Майсторски клас по камерна музика с преподаватели: проф. Андреас Райнер, Университет Фолкванг – гр. Есен, Германия и ЕТ Арсис Пиано Квартет, преподаватели в Музикална Академия Саар – гр. Саарбрюкен, Германия
Майсторският клас е отварен за слушатели.

8 март (неделя)
Заключителен концерт на Майсторския клас и раздаване на дипломи. Участва музикалното бъдеще на България – избрани ученици от училищата по изкуства в Стара Загора, София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Плевен и студенти от Националната Музикална Академия в София.
11.00 ч., Регионална библиотека „Захарий Княжески”

вход свободен

24.02.2015 г.

Безплатен вход в старозагорския музей на 3 март

По случай Националния празник на Република България – 3 март, постоянната експозиция на Регионалния исторически музей в Стара Загора ще бъде отворена от 10 ч. до 18 ч. с ВХОД СВОБОДЕН. Специална атракция за посетителите ще бъде организираната съвместно с НД „Традиция“ – Стара Загора демонстрация на оръжие и военни униформи от Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.).
Най-малките посетители ще могат да изработят знаменца и да оцветяват униформи на опълченци в нашия кът за ателиета на IV-то експозиционно ниво.
На II и III експозиционно ниво през целия ден ще бъдат прожектирани филми, посветени на героизма и саможертвата на българските и руските воини в Руско-турската освободителна война(1877-1878-а).

ТЕЦ „Контур Глобал Марица-изток 3" са готови да намалят цената на тока

С подписаният меморандум за разбирателство енергийната компания ContourGlobal, като мажоритарен собственик на ТЕЦ „Контур Глобал Марица-изток 3", отново потвърди своята готовност да започне разговори с държавната Национална електрическа компания за възможни изменения на дългосрочния договор, по силата на който централата сега продава електроенергия на НЕК. Това се казва в официалното становище на американската енергийна компания ContourGlobal Ако подобно споразумение бъде постигнато, то няма да наруши икономическите параметри на подписания през 2001 г. договор, който направи възможно инвестирането на 650 млн. евро в пълното обновяване на електроцентралата в периода 2004-2009 г., смятат още от US-компанията.
Американският инвеститор обаче добавя, че каквито и да са промени в дългосрочния договор трябва включват като необходимо условие пълното изплащане от НЕК на просрочените задължения към „Контур Глобал Марица-изток-3". Ако постигнем съгласие за намаляване на цената за разполагаемост, то „Контур Глобал Марица Изток 3" трябва да бъде компенсирана по начин, който отговаря на всички законови и регулаторни изисквания, добавят още енергийната компания ContourGlobal. Тя е твърдо убедена, че търговското споразумение от 2001 г, не нарушавало националното законодателство, както и която и да е европейска директива. Нещо повече то било характерно за развитите енергийни пазари в Европа и се използвало за стимулиране на нови инвестиции в производствени мощности, които не могат да бъдат привлечени чрез пазарни механизми.
Тарифният дефицит, свързан с ценообразуването на електроенергията в България, който се изразява най-вече в натрупване на значителни дългове в НЕК, е основния енергиен проблем за България и гражданите й, смятат от ContourGlobal. И като един от най-големите инвеститори у нас и като отговорен партньор компанията била готова да работи в тясно сътрудничество с правителството в усилията му да се справи с този дефицит.

Нова мобилна версия за vbox

Новата версия се доближава визуално и функционално до приложението, което може да свалите тук за IOS и тук за Android. Първата мобилна версия на сайта стартира точно преди три години през февруари 2012 г.
Навигацията е интуитивна и позволява на всеки потребител много бързо да снима и качи клип, да види класациите или профилите, за които е абoниран. На водещо място са позиционирани видеата от „Избор на редактора", като веднага след тях се нареждат топ 40 и „популярните днес".Освен това всяко видео може много лесно да се сподели само с един клик в социалните мрежи.
Мобилната версия на vbox7.com е най-посещаваният български мобилен сайт - с най-висок брой уникални посетители на месец - близо 600 000, сочат последните данните на Gemius от края на 2014 г.
Феновете на vbox7.com гледат близо 10 000 000 видеа месечно през мобилни устройства. Вече е още по-лесно да бъдеш навсякъде с любимите си видеа, да се забавляваш с новото видео на Емил Конрад, да гледаш любимото си предаване на Нова ТВ или да разбереш кой е последният музикален хит.
Съдържанието на vbox7.com продължава да привлича интерес, отбелязвайки възходяща тенденция на уникалните потребители, които по данни на Gemius към януари тази година са 1 833 323, което е с 20% повече спрямо декември 2014 г.

23.02.2015 г.

Пътеводител на добрата храна е вече в книжарниците

Книгата „Улична храна“ на Том Паркър Боулс на Lonely planet излиза на българския пазар, съобщават издателите от „Вакон“.
Изданието е за хора, които обичат да пътуват и да се потапят в автентичната атмосфера на мястото, на което са. Уличната храна е хапка от живота на различните култури, парадната врата към неподправения бит.
В изданието са събрани 100 съблазнителни ястия от 55 страни, подробни рецепти в три различни категории на трудност, произхода, историята, културния контекст на консумацията, начина на ядене, къде да го намерите и колко приблизително би ви струвало това удоволствие. Освен с изкусителни снимки рецептите са придружени и със специфични съвети и възможни вариации.
Книгата обещава да задоволи всяка прищявка - от малко познати кулинарни шедьоври до любими популярни ястия. Включени са и множество любопитни подробности като например разгорещеният спор за произхода на фалафела, който продължава и до днес; изобретателния дух на кубинската песо пица; както и толкова подробно описание на начина, по който трябва да се отхапе от турския балък екмек.

На опашката сме по усвояване на пари от Еврофондовете

България е на 23-то място по усвояване на еврофондовете от 28-те страни - членки на ЕС. Това показва справка на генерална дирекция "Регионална политика" на ЕК за първия програмен период 2007-2013 г. У нас изплатените средства са 65.5% от предвидените. На 22-ра позиция преди нас със 72.8% усвояемост е Испания, а след нас се нареждат Италия, Чехия, Словакия, Румъния и Хърватска. На челните три места са Литва - с 93.7%, Португалия - 92.6%, и Естония - 92.3%, пише в. „Сега“.
Стрелката сочи стабилност, похвали се Дончев
До края на годината страната ни трябва да сертифицира пред ЕК разходи в размер на близо 5 млрд. лв., за да не продължим да губим пари, сочат данни за изпълнението на 7-те оперативни програми към 10 февруари 2015 г., предоставени на "Сега" от администрацията на МС. Според справката сертифицираните разходи пред ЕК по всички програми до 10 февруари т.г. са 4.2 млрд. евро. Целта до края на 2015 г. обаче е да усвоим 6.6 млрд. евро, ако не искаме да се простим с тях завинаги. Така се получава разлика от 2.4 млрд. евро, или близо 4.8 млрд.лева. Преди време вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че сумата за усвояване за тази година е 4.5 млрд. лв. от стария програмен период плюс още 1.1 млрд. лв. от новия.
В четвъртък бяха одобрени още две от оперативните ни програми - "Добро управление" и "Наука и образование за интелигентен растеж", по които може да получим до 2020 г. около 1 млрд. евро. Така заедно с "Транспорт" и "Човешки ресурси" одобрените програми стават 4. Очаква се скоро зелена светлина да получи и програма "Иновации и конкурентоспособност". По отношение на програмите "Региони в растеж" и "Околна среда" обаче изоставаме заради различни спорни въпроси и липсата на яснота за нужните реформи в съответните сектори. По "Региони в растеж" например Брюксел иска гаранции, че инвестициите ще се концентрират в по-малка група от градове - 28 вместо планираните от регионалния министър Лиляна Павлова
- 68. Очаква се във финалния вариант на програмата за финансиране да бъдат одобрени 39 града, в които живеят около 85% от населението ни. Забавянето при "Околна среда" е заради различните визии за бенефициентите по нея. От ЕК настояват това да са ВИК дружествата, а правителството ни - парите да се получават от общините. Въпреки надеждите на екоминистър Ивелина Василева, че одобрението на програмата ще е факт скоро, е възможно инвестициите да се отложат за 2017 г.
Най-зле е положението с Програмата за развитие на селските райони, която едва преди дни беше пратена в Брюксел. Одобрение по нея може да получим най-рано на 1 юли т.г. По програмата се обмисля прехвърляне на функции за одобрение на някои мерки от фонд "Земеделие" към земеделското министерство, заради което вече назрява конфликт.

Без изненади, „Оскар”-ите отидоха при предварително обявените фаворити

Филмът на режисьора Алехандро Гонсалес Иняриту „Бърдмен” триумфира като най-добър филм на церемонията по връчването на Оскарите. Лентата грабна още три статуетки - за режисура, за оригинален сценарий и операторско майсторство.
Най-престижните награди в киното бяха връчени в "Долби тиътър" в Лос Анджелис. Церемонията на годината започна в 3.30 ч българско време. Водещ тази година бе комикът Нийл Патрик Харис.
Режисьорът на „Бърдмен” грабна „Оскар” в битка с Ричард Линклейтър, номиниран за"Юношество",  Бенет Милър за "Ловец на лисици", Уес Андерсън за "Гранд хотел Будапеща" и Мортен Тилдум за "Игра на кодове.
С четири статуетки от „Долби тиътър” си тръгнаха и създателите на филма  "Гранд хотел Будапеща". Лентата на режисьора

Уес Андерсън получи Оскари за музика, за сценография,  грим и за прически и костюми.
Три награди на престижната церемония спечели филмът "Камшичен удар". Той отнесе статуетките за най-добър актьор в поддържаща роля на Джей Кей Симънс, за звуков мишунг и монтаж.
С "Оскар" за най-добър актьор беше удостоен Еди Редмейн за "Теорията на всичко". Отличието му връчи Кейт Бланшет.
Статуетката за най-добра актриса грабна Джулиан Мур за "Все още Алис".
Наградата "Оскар" за адаптиран сценарий беше присъдена на Греъм Мур за "Игра на кодове". Отличието връчи Опра Уинфри.
Една от звездите на церемонията в "Долби тиътър" бе и Лейди Гага. Тя се появи преди да бъде обявен носителят на наградата на Американската киноакадемия за оригинална музика.

Ето и пълният списък на призьорите:

- Най-добър филм - "Бърдмен"
- Най добър актьор - Еди Редмейн за "Теорията на всичко"
- Най-добра актриса - Джулиан Мур за "Все още Алис"
- Най-добър режисьор - Алехандро Гонсалес Иняриту за "Бърдмен"
- Най-добър актьор в поддържаща роля - Джей Кей Симънс за
"Камшинеч удар"
- Най-добра актриса в поддържаща роля - Патриша Аркет за
"Юношество"
- Оригинален сценарий - Алехандро Гонсалес Иняриту, Николас
 Джакобоне, Александър Динеларис и Армандо Бо за "Бърдмен"
- Адаптиран сценарий - Греъм Мур за "Игра на кодове"
- Най-добър чуждоезичен филм - "Ида" на Павел Павликовски
- Анимация - "Героичната шесторка"
- Документален филм - "Гражданин 4" за Едуард Сноудън
- Сценография - "Гранд хотел Будапеща"
- Операторско майсторство - Еманюел Любецки за "Бърдмен"
- Оригинална музика - Александър Депла за "Гранд хотел
 Будапеща"
- Песен от филм - Джон Леджънд и Комън за "Glory" от "Селма"
- Монтаж - Том Крос за "Камшичен удар"
- Костюми - Милена Канонеро за "Гранд хотел Будапеща"
- Грим и прически - Марк Кулиър и Франсис Ханън за "Гранд хотел
 Будапеща"
- Късометражен документален филм - "Кризисна телефонна линия"
- Късометражен игрален филм - "Обаждането"
- Късометражен анимационен филм - "Празник"
- Визуални ефекти - "Интерстелар"
- Звуков мишунг - "Камшичен удар"
- Монтаж на звукови ефекти - "Американски снайперист"
---
Предварително връчени награди "Оскар":
- Хари Белафонте - хуманитарната награда "Джийн Хершолт"
- Почетен "Оскар" - Жан-Клод Кариер
- Почетен "Оскар" - Хаяо Миядзаки
- Почетен "Оскар" - Морийн О'Хара

20.02.2015 г.

Европа обявила ДАИ за организирана престъпна група

„Европейската комисия призна, че ДАИ е организирана престъпна група. Преди месец оттам пратили писмо, с което ни уведомили, че Главна дирекция „Миграция и вътрешен ред”, дирекция „Сигурност”, отдел „Организирана престъпност” започват да разследва многобройните сигнали за продажба на шофьорски книжки на неграмотни хора”, твърди пред Фрогнюз дисидентът Николай Колев-Босия.
До този момент сигналите за повсеместна корупция в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” се пазели в съвсем друга дирекция на ЕК-„Мобилност и транспорт”. След като ги разгледали, служителите преценили, че нещата са много сериозни и трябва да бъдат незабавно изпратени в звеното, което се занимава с организирана престъпност. От комисията са пискали още документи във връзка със сигналите за покупко-продажба на книжки и то на хора, които не могат дори да си напишат името. Писмото на ЕК буквално парализирало ръководството на ДАИ, защото не се знаело докъде ще стигнат нещата и кой може да бъде подведен под наказателна отговорност.
Любопитното е, че в ДАИ продължават да работят изпитващи, за които е доказано ,че са взимали рушвети за книжки, подсказвали са кои са правилните отговори в листовките и са прилагали други шмекерии. Имената на 19 човека фигурират в доклад на главния секретар на министерство на транспорта, написан през 2013 г. От тях 15 все още са на заплата в ДАИ, като един от тях дори е повишен за шеф на отдел. През миналата година сегашният министър Ивайло Московски отправи парламентарно питане към колегата си, защо още търпи тези хора във ведомството. По ирония на съдбата, сега той се оказа в същото положение. Същият въпрос му у задал депутатът Велизар Енчев, но до този момент Московски се измъква от отговора.

За два дни спират автомобилите през централно кръстовище в Стара Загора

От 8 часа на 21-и до 24 часа на 22 феввруари ще бъде спряно движението на личен, договориран транспорт и на моторни превозни средства, извършващи транспорт за собствена сметка на кръстовището на бул. „Св. Патриарх Евтимий“ и ул. „Ген. Столетов“ в Стара Загора.
Ще се движи само общественият градски транспорт, уточняват от пресцентъра на общината.
Реорганизацията на движението се налага заради ремонта на въздушно-контактната мрежа на кръстовището на бул. „Св. Патриарх Евтимий“ и ул. „Ген. Столетов“ по проекта за модернизация на градския транспорт на Стара Загора.
Движението на личен, договориран транспорт и на МПС, извършващи транспорт за собствена сметка ще се осъществява по обходен маршрут:
•          за движещите се посока от запад на изток: бул. „Руски” – ул. „Васил Левски“;
•          за движещите се посока от изток на запад: ул. „Ангел Кънчев” – ул. „Христина Морфова”;
Промяната е осигурена с вертикалната пътна сигнализация за посоченото време на кръстовищата:
•          бул. „Руски“ с ул. „Ген. Столетов“;
•          бул. „Руски“ с ул. „Св. Княз Борис“;
•          бул. „Руски“ с ул. „Васил Левски“;
•          бул. „Св. Патриарх Евтимий“ с ул. „Св. Княз Борис“;
•          бул. „Св. Патриарх Евтимий“ с ул. „Христина Морфова“;
Уведомени са домоуправителите за ремонтните дейности.
Движението на МПС ще се нормализира незабавно след приключване на мероприятието, по преценка на служителите, ангажирани с охраната.
аближаването на церемонията по връчването на наградите "Оскар" Франс прес оповести някои любопитни данни, свързани с номинираните за престижните отличия.

Близо от половината кандидати за „Оскар” са номинирани за първи път

Близо половината от актьорите, номинирани за "Оскари", участват за пръв път в надпревара за спечелването им. Това се отнася за Стив Карел, Бенедикт Къмбърбач, Майкъл Кийтън, Еди Редмейн, Джей Кей Симънс, Фелисити Джоунс, Розамунд Пайк, Патриша Аркет и Ема Стоун. Само четирима от номинираните актьори са печелили статуетката - Робърт Дювал, Марион Котийар, Рийз Уидърспун и Мерил Стрийп.
Брадли Купър е номиниран за трети пореден път за "Оскар". Тази година той е номиниран за приза за най-добър актьор за "Американски снайперист", през 2013 г. бе номиниран за същото отличие за "Наръчник на оптимиста", а миналогодишната му номинация бе за актьор в поддържаща роля за "Американска схема".
Всички номинирани актьори са бели. Това се случва за втори път от близо 20 години. Предишният път бе през 2011 г. Същото се случило и през 1998 г. Сред пренебрегнатите сега актьори е британецът Дейвид Ойелоуо, чието превъплъщение в ролята на Мартин Лутър Кинг младши във филма "Селма" получи ласкави оценки от критиката.
Марион Котийар получи втората си номинация за роля в чуждоезичен филм - "Два дни, една нощ". Френската актриса спечели "Оскар" за ролята си в "Едит Пиаф: Животът в розово" през 2007 г. Всъщност Котийар е едва петата актриса или актьор с две и повече номинации за роля в чуждоезичен филм. Легендарният италиански актьор Марчело Мастрояни е с 3 номинации, а София Лорен, Лив Улман и Изабел Аджани са с по две.
Мерил Стрийп е актрисата с най-много номинации за "Оскари" - 19. Тазгодишната е за "Вдън горите". Стрийп е носителка на три награди "Оскар" - за най-добра актриса за образа на Маргарет Тачър във филма "Желязната лейди" през 2011 г. и за актриса в поддържаща роля за "Крамер срещу Крамер" през 1980 г. и "Изборът на Софи" през 1983 г.
"Ида" е 11-ият черно-бял филм, получил номинация за "Оскар" за операторско майсторство от 1967 г. Останалите ленти са "Хладнокръвно" (1967), "Последната прожекция" (1971), "Лени" (1974), "Разяреният бик" (1981), "Зелиг" (1983), "Списъкът на Шиндлер" (1993), "Човекът, който не беше там" (2001), "Лека нощ и късмет" (2005), "Бялата лента" (2009) и "Артистът" (2011).
Марк Ръфало и Едуард Нортън ще се конкурират помежду си за "Оскара" за актьор в поддържаща роля. Ръфало е номиниран за "Ловец на лисици", а Нортън - за "Бърдмен".
Тази година френският композитор Александър Депла е номиниран два пъти в една и съща категория - за оригиналната музика на "Гранд хотел Будапеща" и на "Игра на кодове".
През 2000 г. Стивън Содърбърг бе номиниран два пъти в категорията най-добър режисьор за "Ерин Брокович" и "Трафик", който му донесе "Оскар".

19.02.2015 г.

Представят първата българска видеокнига напролет

Популярни лица от тв екрана и гласове от радиоефира се събират в новия арт проект на Иво Тодоров ( Програмен директор на БНР). Първата българска видео книга е със заглавие “How 2 Break A Heart In 7 Days” („Как да разбиеш сърце за 7 дни“).
Даниел Петканов,  репортер в Нова телевизия е екранния образ, за чието сърце се борят русокосата му колежка Василена Гръбчева и тъмнокосата Диана Кастова от БНР. Проектът е започнат още преди три години и съдържа 7 глави/серии + 3 бонус трака. Иво Тодоров е продуцирал заснемането на видео клипове по свои стихове, подобно на песните.
В някои от клиповете авторът се появява като случаен минувач. Видео книгата е двуезична – на български и английски и излиза на луксозно DVD. Специално за проекта композиторът Стефан Димитров е написал песента „Казвам се Иво“, чийто клип също е включен във видео книгата. 
Премиерата  ще бъде в навечерието на Първа пролет в голям столичен клуб, а след това авторът планира представяния в Лондон, където е снима една от сериите, както и в Брюксел.

Въпреки скандалите след премиерата на „Дякон Левски”, кметове наддават за филма

Вече 40 кметове наддават за новия филм "Дякон Левски", пише Стандарт. Те искат да откупят прожекцията, за да могат техните съграждани да видят лентата без пари. Това съобщи пред "Стандарт" режисьорът на филма Максим Генчев, който призна, че не е очаквал толкова голям интерес. След шумните скандали около премиерата в НДК "Дякон Левски" напълни два пъти салоните в Плевен във вторник, а днес това се повтори и във Велико Търново. Местните общини осигуриха безплатния вход, но заради наплива в старопрестолния град ще има и трета, вече платена прожекция.
Сега, когато цяла България почита 142 г. от обесването на Апостола, Генчев и актьорите от филма гостуват в Димитровград, където ще бъдат отличени с приза "Любимец 13".
"Имаме покани дори от български сдружения в Чикаго, Ню Йорк и Торонто", обясниха хората на Генчев.

10 стотинки на километър е планираната тарифа за тол-такса

Не повече от 10 стотинки на километър ще е таксата за преминаване по магистрали на леките коли при наличието на тол такси. Това показват първоначалните разчети на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова.
Тя коментира темата с уговорката, че анализът на трафика тепърва предстои, като отказа да влезе в конкретика относно цените.
Павлова заяви пред Нова ТВ, че въвеждането на тол такса за леките автомобили не е на дневен ред през следващите две – три години. „Около 1 млрд. лв. приходи годишно са нужни, за да се поддържат пътищата както другаде в Европа“,
каза Павлова.
Тол системата ще се въведе поетапно, като първо ще обхване тировете и тежките камиони, които трябва да бъдат спрени да използват малките пътища, непригодни за тежкия трафик. След това ще се въведе електронната винетка за леките коли, а тол таксата за тях ще стане факт след построяването на магистралния пръстен, обясни регионалният министър.
Тя изтъкна, че тол системата е много по-справедлива като таксуване за ползването на пътищата, тъй като се плаща за изминато разстояние, а не за време, както е при винетките.
„Ако искаме да имаме хубави пътища, трябва да имаме добри приходи“,обясни тя.
Павлова разясни и графика за пускането на новите магистрални участъци през настоящата година – отсечката от магистрала „Струма“ между Дупница и Благоевград ще е готова през октомври, а между Сандански и Кулата – през август. Паралено до септември изцяло ще бъде пусната и магистрала „Марица“.

AVON организира прегледи срещу рака на гърдата

Жени на възраст между 30 и 49 години имат възможност да се запишат за безплатни прегледи за рак на гърдата в Стара Загора. Те са в рамките на кампанията на AVON От любов към живота. С предимство са жени в неравностойно положение от следните групи: многодетни майки; дългосрочно безработни жени, регистрирани в бюрото по труда; жени от малцинствени етнически групи; жени с увреждания.
За записване на час желаещите трябва да се свържат със сдружение Свят без граници в Стара Загора до 15 март на телефони: 0884 765147, 0878 426933 и 0899 176112.
AVON-кампания срещу рака на гърдата в България:
Благодарение на последователните усилия на АVON информираността по темата и достъпната профилактика и диагностика на рака на гърдата непрестанно нарастват. За 13 години в рамките на кампанията От любов към живота са дарени близо 1 400 000 лв., осъществени са над 30 000 безплатни профилактични и диагностични прегледи на жени в цялата страна, закупена е апаратура за превенция на рака на гърдата, сред която мобилен мамограф и ехограф, както и ехографска апаратура за 7 болници в страната. Броят на заболелите у нас е над 48 000, а всяка година регистърът бива допълнен с близо 4000 нови случая. Усилията на кампанията са насочени изцяло в посока профилактика на българката, защото ракът на гърдата е 100% лечим, ако бъде открит навреме.

За компанията: 
AVON е водеща световна козметична компания с годишни приходи от 10 милиарда долара. Като един от световните лидери в директните продажби, AVON предлага продуктите си чрез над 6 милиона активни, независими представители в над 100 страни по света. Компанията предлага декоративна козметика, грижа за кожата, парфюмерия, модни продукти и бижутерия в добре познатите козметични серии: AVON Color, ANEW, Skin-So-Soft, Advance Techniques и други.

18.02.2015 г.

120 дръвчета залесяват на „Аязмото” за юбилея на парка

Сто и двайсет дръвчета ще бъдат засадени символично в старозагорското Аязмо по случай знаменателната годишнина на прочутия парк, съобщиха от старозагорската община. На 28 февруари се навършват 120 години от началото на чутовната залесителна акция на тогавашния старозагорски митрополит Методий Кусев, която превръща голия Ахмак баир над Стара Загора в зелен оазис. Избраните фиданки за юбилейната акция са сред най-популярните видове, с които дядо Методий и неговите последователи някога започват залесяването на сипеите над града – атласки и ливански кедър, аризонски кипарис и др.
По инициатива на Старозагорската община, Камарата на ландшафните архитекти, регионалния исторически музей, туристическото дружество „Сърнена гора" юбилеят на Аязмото ще бъде отбелязан с още редица прояви. Фото-документална изложба на открито в централния парк „Пети октомври" ще покаже в снимки и документи създаването на Аязмото. На самия 28 февруари, на които се смята, че преди 120 г. са били засадени първите фиданки в Аязмото, ще бъде отслужена тържествена света литургия в парковия храм „Св. Тедоор Тирон" в памет на неговия създател Методий Кусев. В съседство е и гробът на самия митрополит, който старозагорици ще обсипят с венци и цветя. Както е известно, още преди повече от 20 години, самият парк бе наречен официално на името на този голям българин.
В празничната програма са предвидени и редица срещи на младото поколение старозагроци с историци, ландшафни архитекти, духовници, които ще ги запознаят с любопитни факти от историята на Аязмото.

Българските ипотечни кредити най-скъпи в Европа

Лихвите по ипотечните кредити в България са най-високите в ЕС. У нас средните лихви са 7,5%, докато в Германия са само 1,2%, сочат данни на компанията за недвижими имоти "ЕРА България". По този начин, ако човек си вземе жилище с кредит, ще трябва да плати много по-високи лихви, отколкото ако си купи апартамент в Германия, въпреки по-високата му цена.
През 2014 г. средната цена на жилищата в София достига до 49 400 евро, докато в Берлин е 214 хил. евро, сочат данните на "ЕРА България". Ако в двете столици се купят апартаменти със заем за 20 години, в София клиентите за целия срок за кредита ще трябва да върнат 95 280 евро (от тях 45 880 евро лихви), а в Берлин - 240 960 евро (от тях 26 960 евро лихви).
В София средната цена на жилищата е нараснала с 1400 евро през 2014 г., сочат данни на компанията за недвижими имоти. Увеличени са цените на апартаментите и в столиците на Австрия, Белгия, Чехия, Франция, Германия, Холандия и Турция, каза Антон Андонов, председател на СД на "ЕРА България" АД. Но жилищата в България остават най-евтините след страните от ЕС. Например имотите в Прага са два пъти по-скъпи, отколкото в София, във Виена са 6 пъти по-скъпи, а цените в Париж са 12 пъти по-високи. Докато в столицата ни средната цена на жилищата е 49 400 евро, във Виена е 295 хил. евро, в Брюксел - 273 хил. евро, в Прага - 132 хил. евро, в Париж 376 хил. евро, а в Лисабон - 121 хил. евро.
Пазарът на жилища в България се възстановява и клиентите отново купуват имоти в големите градове, сочат данните на компанията. Средната цена на квадратен метър на жилищата в Бургас се е повишила с 2% през 2014 г., въпреки по-малкото търсене на ваканционни имоти. Във Варна обаче цените на имотите са паднали с 1%. В България средният срок за продажба на жилище в края на 2014 г. е 91 дни. Най-дългият среден срок за продажба на имот в ЕС е в Португалия - 270 дни, а най-кратък е в Швеция - 50 дни.

Средни лихви по ипотечни кредити


Австрия 2%
Белгия 3,4%
България 7,5%
Чехия 2,5%
Франция 2,6%
Германия 1,2%
Холандия 3,4%
Португалия 4%
Швеция 1,9%
Швейцария 1,6%

Откраднаха фолклорния конкурс „Орфеево изворче“

Близо 15 000 лв. са изчезнали от касата на фолклорния конкурс „Орфеево изворче“, а в Калофер се провижда конкурс със същото име и по същото време, както този в Стара Загора. По тази причина Стара Загора може да остане и без Традиционния фолклорен конкурс „Орфеево изворче“. Доскорошният директор на конкурса Дочка Къшева е подарила незаконно името и статуетката на победителя на конкурентно сдружение. Това съобщи за Радио Стара Загора новият директор на конкурса „Орфеево изворче“ и на Националния музикален фолклорен съюз със същото име, организатор на ежегодната проява за деца и младежи Александър Костадинов.
„Прокуратурата и НАП не доказаха липса на каквито и да е средства. Името „Орфеево изворче“ е мое – от едно фолклорно предаване по радио Стара Загора, което водих. И аз го дадох на сдружението при неговото учредяване и на Детско-младежкия фолклорен ежегоден конкурс, който се провежда всяка година от 20-22.03. в града на липите. Заради много недоброжелатели в този град, начело с общината, реших да го преместя в Калофер и да дам правото за провеждането му на Националния младежки фолклорен съюз “България“. Така отговори на нападките досегашният директор на конкурса „Орфеево изворче“ Дочка Къшева.

Откриват първото изложение на мотоциклети

Днес, (на 18 февруари) в "Интер експо център" в София се открива първото специализирано изложение на мотоциклети и мотопеди. То ще продължи до 22 февруари с работно време от 10 до 18.30 часа, като входът за възрастни ще е пет лева, а децата ще влизат безплатно. На мотосалона щандове ще имат големи производители като Honda, Harley Davidson, Peugeot, BMW, МV Agusta, Kymco, Suzuki, Piaggio и др. Ще има щандове и на вносители на аксесоари, резервни части , масла и консумативи за мотоциклети. Обещанията са изложението да постави началото на подобен род мотоциклетни прояви у нас, като за догодина организаторите предвиждат салонът да бъде разположен в отделни зали. Още една добра новина за родния бизнес е повишеният ръст на продажби на двуколесни в последните години и нарастващата мотокултура, каза в интервю за предаването «На скорост» Лъчезар Буюклийски- ръководител на секция „Двуколесни” към Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България. Специалните гости на изложението, представителите на брандовете и вносителите в своите традиционни кампании не спират да призовават за повече толерантност на пътя към мотоциклетитите и скутерите и се отчита тенденция към по-отговорно поведение, демонстрирано и със стикери по автомобилите, гласящи «Пази мотоциклета!» и «Пази скутера!», допълват организаторите. 

17.02.2015 г.

Над 800 кукери очакват на маскарадните игри

Почти 800 атрактивни и кукери в 17 групи от областите Благоевград, Перник, София, Пазарджик, Пловдив, Ямбол, Сливен, Шумен и Разград  идват на 1 март в Стара Загора за 17-ото издание на Фестивала на маскарадните игри, съобщиха на съвместна пресконференция днес зам.-кметът Иванка Сотирова и фолклористът Крум Георгиев. В гоненето на злите сили за първи път ще се включи и група от 96 бабугери от Разлог, облечени в кози кожи с дълги косми.
На 1 март празникът традиционно ще започне с пъстро дефиле по централната улица „Цар Симеон Велики“ в 10.30 часа, а в 11.00 часа започва представянето на групите на площада пред Общината. Наред с кукерите от различни фолклорни области на страната ще се представят 5 групи от старозагорско – от селата Тъжа, Александрово, Дунавци, Голямо Дряново, „Камилата“ от кв. „Железник“ в Стара Загора, както и децата от Дома за деца лишени от родителски грижи „Незабравка“.
Петчленно жури, председателствано от фолклориста доц. Георги Гаров, ще излъчи и награди участниците по критериите - вярност към традицията в маска, костюм и действие, колоритен персонаж, артистичност, реквизит и др. Наградният фонд, който ще се разпредели между отличените участници тази година е 4 000 лв., а над 21 000 лв. са общите разходи по организацията на феста. Община Стара Загора е осигурила за провеждането му 8 000 лв.
Най-многобройни и атрактивни са групите от Разлог, Радомир, Момин проход и  Лесичево, Пазарджишко, записана  в списъците на Юнеско като „Живи човешки съкровища“. За първи път в рамките на три дни, по време на маскарадните игри, цялото пространство около община Стара Загора ще бъде оживено, каза зам.-кметът Иванка Сотирова като подчерта, че това е първият от поредицата пролетни празници, организирани от Община Стара Загора. От 28 февруари до 2 март т.г. там ще се разположат близо 40 майстори-занаятчии от цялата страна, които ще представят традиционни български изделия от естествени материали- плетива, керамика, ювелирни изделия, кожи, хлопки, кукли, ножове и др.

Тематична изложба на открито с 20 фотоса от различни издания на Фестивала на маскарадните игри ще подреди и фотографката на общината Жейна Желева.

„Ревю” представят нови песни в "MAZE"-то

Българската легендарна рок банда "Ревю" ще представи нови парчета на концерт в клуб "MAZE" в София в края на седмицата.
Васо Гюров и компания ще забият в петък, началният час на събитието е 22, а входът е 8 лв.

"Учените все още имат спор около теорията за Големия взрив... това е само, защото не са идвали на концерт на Ревю в MAZE. Всеки, който е бил знае за какво говорим, а тези, които все още не са, ще могат да поправят тази грешка на 20-и февруари, петък! В последно време групата прелива от енергия и обещава освен с всичките си незабравими хитове да ни зарадва и с някои чисто нови парчета! Няма Ала Бала, всеки ще е на мястото си на 20-и този месец!", съобщават организаторите.

„Уморен да се раждам и да умирам“ на нобелистът Мо Йен с премиера в университета

На 16 февруари в Конферентната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе премиерата на романа на Нобеловия лауреат за литература за 2012 г. Мо Йен „Уморен да се раждам и да умирам“.
Преводът на български език е дело на Петко Хинов, който освен този роман има преведени няколко книги, сред които "Тридесет и шестте стратегеми", "Нощни разговори край огнището".
Петко Хинов заедно със Стефан Русинов, който също е преводач от китайски език ("Един ден" и "Изплези си езика"), представиха книгата пред българските читатели.
По думите на самия преводач, романът е семеен епос в няколко епохи. За тази книга, след получаването на Нобеловата награда, самият автор, който е доктор хонорис кауза на Софийския университет, казва: „Този роман сравнително цялостно изобразява моя писателски стил и моите издирвания в областта на изкуството на романа.“

Романът проследява живота на няколко поколения китайци, в средата на чиито изменчиви съдби е поставена историята на богатия земевладелец Симън Нао.

"Монти Пайтън" отново пристигат след 20 години

Историята на "София филм фест" е пряко свързана с "Монти Пайтън". През 1996 г. в Дома на киното се състоя специален фестивал на британските комици, организиран съвместно с Британския съвет, на който присъства лично Тери Джоунс - един от "питоните", режисьор на "Животът на Брайън" и сърежисьор заедно с Тери Гилиъм на "Монти Пайтън и свещеният Граал" и "Смисълът на живота според Монти Пайтън", участник във всички начинания на комедийната трупа, включително миналогодишната им серия спектакли "Монти Пайтън на живо (предимно).
През март Джоунс пристига в столицата отново, за да гостува на "София филм фест" почти 20 години по-късно. Той ще представи лично пред публиката на фестивала старите шедьоври на комедийната трупа, запис на шоуто "Монти Пайтън Live в Холивуд боул" отпреди 33 години, както и на "Монти Пайтън на живо (предимно)" от лятото на 2014 г.
В живота си 73-годишният Тери Джоунс играе многобройни главни роли - на комедиен актьор, разказвач на истории, писател на детски приказки, автор на научни студии и статии за международната политика, композитор, режисьор и сценарист. След като завършва история в Оксфорд, успоредно с ролите си в телевизионни и филмови продукции пише книги за Джефри Чосър, за кръстоносците, за хората и живота през Средновековието. През 1981 г. излиза първото му томче с приказки, написва и роман за и със своя любим приятел Дъглас Адамс през 1997 г. - "Титаник - звездният кораб". Като актьор и сценарист има над 38 филма; композира и музиката към три от продукциите на "Монти Пайтън". Преподава история на Средновековието в Сорбоната и UCLA, разказвач и водещ е на документални поредици по Би Би Си и History Channel.

16.02.2015 г.

Днес е премиерата на филма на Максим Генчев - „Дякон Левски”

Тази вечер игралният филм "Дякон Левски" на Максим Генчев - режисьор и сценарист, ще направи своята дългоочаквана премиера. Тя ще се състои в зала 1 на НДК в 19 часа.
В ролята на Апостола на свободата е Веселин Плачков. Участват и Симеон Филипов, Максим Генчев, Ники Сотиров, Ивайло Аспарухов, Стоян Цветков, Горан Гънчев, Петьо Цеков, Якуб Бахар, Тезджан Ферад, Деляна Добрева, Мехмед Билял, Николай Янев, Николай Тодоров, Цветомир Ангелов-Цуки, Цветомир Нешев. Оператор е Христо Генков, художник - Николай Нинов. Музиката е на "Исихия".
Продуцент е д-р Златина Филипова, изпълнителен продуцент - Деси Ковачева. Образът на Васил Левски оживява в нова интерпретация, различна от досегашната портретна представа - жив и емоционален, едновременно човек и светец.
Филмът води зрителите през живота на Апостола от детските години до извисяването му на бесилото - българската Голгота. Погледът на Максим Генчев е на наш съвременник, но в изразните му средства се редуват магически историзъм и почти документална стилистика, отбелязват от продукцията. Основните сюжетни линии в "Дякон Левски" са пет.
Акцентите са върху отношението на Левски към религията, борбата за свобода, към майката, любимата и към самия себе си. Филмът е заснет на 40 места в България - Видин и "Бабини Видини кули", Велико Търново, Копривщица, село Мокреш и в много манастири, с художествен екип от 250 души. В най-мащабната сцена участват 500 статисти.
Преди това единствено в далечната 1971 година е направен единствения филм За Апостола. Това е сериалът „Демонът на империята“ (приключенски, историческа драма) на режисьора Вили Цанков, по сценарий на Стефан Дичев. Оператор е Борислав Пунчев. Музиката във филма е композирана от Георги Тутев. Мнозина определят тази продукция като неуспешна и дори само за това си струва да се види и продукцията на Максим Генчев. Още повече, че излиза непосредствено преди Деня на Левски – 19 февруари.

Медицински комплекс Берое вече е университетска база за обучение и специализация на студенти и млади лекари

Това стана възможно след като болницата бе акредитирана от Министерство на здравеопазването с най-високата оценка” Отличен” за цялостна медицинска дейност за период от 5 години. Основна задача на лечебното заведение е да се предоставят добри условия за работа и достойно възнаграждение на младите ни медици, за да се спре тенденцията те да напускат страната.
В началото на годината  Медицински комплекс Берое закупи и уникален за България зелен лазер, производство на американската фирма AMS, който е предназначен за отстраняване на уголемена простата. Излъчваната светлина е със специфична дължина на вълната (532 нанометра), която си взаимодейства с хемоглобина в тъканта на уголемената простата и по този начин по безкръвния път я „изпарява”. Технологията на работа на лазера е уникална не само у нас, но и в Световен мащаб, като манипулацията е абсолютно безкръвна и пациентите се връщат към нормален начин на живот още в рамките на 24 часа след операцията. Методът е изключително удачен за пациентите със  сърдечни операции – изкуствени клапи, съдови протези и такива с поставени коронарни стентове, тъй като не се налага спиране на противосъсирващите средства. В момента екипът на урологично отделение завършва обучението си за работа с новия лазер и се очаква съвсем скоро да започне работа.

За втора година прием за китайска паралелка в Руската гимназия

За втора поредна година СОУ „Максим Горки“ в Стара Загора ще приема ученици след завършен 7 клас в паралелка с интензивно изучаване на китайски език, съобщи директорът на училището Марияна Пенчева. В началото на януари е заявен държавният план-прием, предстои утвърждаване от началника на Регионалния инспекторат на Образователното министерство, уточни тя.
Като „революционна и рискована крачка“ определя създаването на паралелка с китайски език в СОУ „Максим Горки“ неговата директорка. „Благодаря на ръководния екип на училището и на колегите, че приеха идеята ми да реализираме този прием, защото без тяхната подкрепа, не бих успяла да я осъществя“, казва Марияна Пенчева. 
Проучванията на училището сочели, че има интерес към азиатския език. Китайският е много атрактивен, но да свържеш съдбата си с него, е много отговорно, осъзнавали риска директорът и колегите й. В средата на първата за китайската паралелка учебна година, Марияна Пенчева обаче признава, че рискът си е струвал и обучението върви успешно.

Иранец взе „Златната мечка” от тазгодишното Берлинаре

Международният филмов фестивал в Берлин (Berlinale.de) присъди наградата „Златна мечка“ на филма „Такси“ (Taxi) на иранския режисьор дисидент Джафар Панахи, предаде АФП.
Панахи няма право да пътува в чужбина и не присъства на награждаването, затова приза прие племенницата му Хана Саейди, която играе във филма.
„Неспособна съм да кажа и дума. Прекалено развълнувана съм“, каза момичето през сълзи и размаха наградата.
Вместо да позволи да убият духа му и да се откаже, вместо да се остави да го завладее гняв и фрустрация, Джафар Панахи написа любовно писмо на киното“, каза президентът на журито американският режисьор Дарън Аронофски, като добави, че филмът „Такси“ е „пълен с любов към неговото изкуство, към неговата общност, към страната и публиката му“.
Наградата „Златна мечка“ беше поставена символично и снимана на мястото, от което режисьорът трябваше да даде пресконференцията.
„Много се зарадвах на решението на международното жури да присъди наградата „Златна мечка“ на Джафар Панахи“, заяви в комюнике германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер, който вижда в това
„важен сигнал за свободата на изкуството“.
Филмът е едновременно смешна и завладяваща хроника на иранското общество през преживяванията на шофьор на такси по улиците на Техеран. В главната роля е самият режисьор. Пътниците му са колоритни иранци, които казват много за страната, чиято душа се стреми да улови Панахи.
След „Това не е филм“ (This Is Not a Film) и „Спуснати завеси“ (Closed Curtain), „Такси“ е третият пълнометражен филм, заснет от Панахи въпреки забраната на властите след ареста му през 2010 г., когато се подготвяше да снима за протестите срещу преизбирането на президента Махмуд Ахмадинеджад. Осъден на шест години затвор и 20 години забрана да снима филми и да пътува, той беше освободен предсрочно, което му позволява да работи тайно, но без да може да напуска Иран.
Като ангажиран наблюдател на обществото режисьорът е участвал няколко пъти в кинофестивала в Берлин. Той получи Голямата награда на журито през 2006 г. за „Вън от играта“ (Offside) и наградата за сценарий през 2013 г. за „Спуснати завеси“.
Наградата „Сребърна мечка“ за най-добра актриса и актьор
бяха присъдени на изпълнителите на главните роли от филма „45 години“ (45 Years) Шарлот Рамплинг и Том Кортни. Те играят Кейт и Джеф, които се готвят да отпразнуват 45-годишнината от сватбата си, когато ги разтърсва едно събитие.
„Обикновено отличието за най-добър актьор и актриса не се присъжда на един филм. Това е доста рядко. Тоест ние сме нещо рядко“, пошегува се Шарлот Рамплинг. „Много съм доволна“, добави 69-годишната актриса, като каза, че е получавала малко награди в кариерата си. „Винаги съм предпочитала авторските филми пред комерсиалните. Това не ме поставяше в категорията на тези, които печелят награди“.
Журито отличи и киното на Източна Европа. Тази година бяха присъдени
две награди „Сребърна мечка“ за най-добър режисьор.
Едната получи румънецът Раду Жуде за филма „Аферим!“ (Aferim!), копродукция между Румъния, България и Чехия. Филмът разказва история от Влашко през XIX век. Местният пристав Костадин и неговият подрастващ син Йоница са пратени да хванат избягал роб – циганин.
Аферим!“ поставя под въпрос т. нар. обективна историческа истина и извежда на преден план начина, по който ценности и навици се предават от поколение на поколение, как днешните въпроси (почти кармично наследени) са резултат от постъпки в миналото.
Втората награда „Златна мечка“ за режисура бе присъдена на полякинята Малгоржата Шумовска за „Тяло“ (Body) – история на съдебен лекар и анорексичната му дъщеря, която трудно преживява смъртта на майка си.
Латиноамериканското кино също беше почетено с Голямата награда на журито, която получи чилиецът Пабло Лараин за филма „Клубът“ (El Club), който е за религиозна общност дестабилизирана от скандал. Другият чилийски филм в конкурсната програма „Седефено копче“ (El botón de nácar) на Патрисио Гусман спечели наградата за най-добър сценарий
Наградата „Алфред-Бауер“, която се присъжда на „филм, разкриващ нови перспективи в кинематографичното изкуство“ спечели „Иксканул“ (Ixcanul) – първият филм на гватемалеца Хайро Бустаманте.
Наградата „Сребърна мечка“ за изключителен художествен принос
спечелиха германският филм „Виктория“ на Себастиан Шипер и руският „Под електрическите облаци“ (Под Электрическими Облаками) на Алексей Герман.
Германския режисьор Вим Вендерс получи почетна „Златна мечка“ за цялостна кариера.
Освен 19-те филма в конкурсната програма, за 10 дена на Берлинале бяха представени 441 продукции.

13.02.2015 г.

Емил Конрад дава шанс да допишеш книгата за ненаученото в училище

Влогърът шества в книжарниците на „Хеликон” през февруари



На страниците на „Нещата, на които не ни учат в училище“ са събрани дванадесет смешно-сериозни, комично-трагични истории. Лъжата, страхът, щастието и очакванията – това са само част от темите в книгата. В дебютното си заглавие влогърът Емил Конрад споделя лични размишления и преживявания в типичния си шеговит и прям стил. Броят на историите кореспондира на дванадесетте класа в училище и всяка от тях засяга тема, близка не само до тийнейджърите. Тринадесетата глава принадлежи на читателите – всеки сам може да допише книгата и да изпрати своя текст. Но не само това прави книгата уникална. Четири от илюстрациите в нея съдържат QR кодове, които при зареждане отвеждат до четири клипа, създадени специално за книгата.
Книгата е на Емил Конрад, който не е познат на по-възрастните любители на литературата, а и все още не е съвсем сигурно за мнозина, дали неговата книга е литература, но за тийнейджърите е истински идол.
Ето и пълната програма на турнето му през февруари, след като старта бе даден на 7-ми в столицата:

14 февруари (събота),  14:00 ч. – Хеликон Бургас
15 февруари (неделя), 12:00 ч. – Хеликон Стара Загора
15 февруари (неделя), 17:00 ч.  –  Хеликон Пловдив – Център
21 февруари (събота) 12:00  ч. – Хеликон Шумен
22 февруари (неделя) 14:00 ч. – Хеликон  Русе
28 февруари (събота) 14:00 ч. – Хеликон Благоевград
1 март (неделя) 14:00 ч.– Хеликон Велико Търново

Със сигурност Емил Конрад е феномен.
Да се издържаш от YouTube, както и от българския му аналог - Vbox7 не е невъзможно, но със сигурност не е лесно. Работата на Емил Конрад де факто е да прави видео наръчник за различни социални ситуации, насочен към тинейджъри. Основните му предимства са хуморът, доброто излъчване, и овладяването на различните социални мрежи и сайтове с еднакъв успех. С други думи Емил Конрад самостоятелно постига "интегрирания подход," за който повечето марки плащат скъпоструващи услуги.
Гледанията на клиповете на Конрад в youtube са общо почти 11 милиона за три години (при 140 хил последователи). "Кифилите във Facebook" е най-гледаното му видео във vbox7, с над четвърт милион гледания. От поне година Емил Конрад не е изпадал от класацията на тримата най-гледани автори на видеа в сайта, като най-често е на първата позиция.
Във Facebook го следят 210 хиляди души, а в Twitter - почти 20 хиляди. Последователите в не толкова популярният в България фотосайт Instagram са 50 хиляди. Конрад поддържа собствени Tumblr и Vine, а съдържанието за всека от мрежите е различно. В Twitter може да видите мнение за присъдата на Цветан Цветанов, във Facebook профила се появяват снимки на кучета и котки, в Instagram се документират моменти като подписването на предварително продадените му книги, а в Tumblr - красиви жени.

Драматичен театър „Гео Милев” в Стара Загора отбелязва 95-я си творчески сезон с премиера на „Казаларската царица”

Творческият колектив на Драматичен театър „Гео Милев” в Стара Загора отбелязва 95-я си сезон с първия за годината премиерен спектакъл на „Казаларската царица” по Иван Вазов, сценичен вариант Юрий Дачев, режисьор Бина Харалампиева. Премиерата на спектакъла е на 16 февруари 2015 г. от 19 часа. Спектакълът ще се играе и на 17 и 24 февруари.
Театърът, който е на повече от 130 години, избира неслучайно заглавието, за да отбележи забележителната годишнина. За екипа, който се състои от 45 души, 22-ма от които актьори, е от огромна значимост да запази връзката с чистите корени на българското слово и българската класика. Трупата съзнава ролята си на културен фундамент, който изгражда у младите не само представата за изкуство въобще, но и гордост и самосъзнание на българи, формиращи привързаност към града, държавата и света.
В афиша на театъра се четат разнообразни заглавия за деца и за възрастни. Играят се български и чужди пиеси както от класиката, така и от съвременни, модерни автори. На сцената на ДТ „Гео Милев” могат да се видят "Змейова сватба" от П.Ю.Тодоров, режисьор Ана Батева; "Слънчево с гръмотевици" от Кен Лудвиг, превод, преработка и режисура - проф. Андрей Аврамов; "Албена" от Йордан Йовков, постановка Ивалин Димитров; "Далавера за леваци" от Майкъл Куни, превод, режисура, сценична и музикална среда - проф. Андрей Аврамов; "Без докачение, моля..." по Чудомир, режисьор Ивалин Димитров и др.
На сцената на ДТ "Гео Милев" са се формирали и продължават да се развиват не едно поколение театрали. Градът се гордее с актьорите Ружа Делчева, Наум Шопов, Васил Михайлов и много други, които са се родили и творили в Стара Загора и чиито професионализъм остава с емблематично значение за българския театрален летопис. Това показва, че Старозагорският театър е неизменна част от културното наследство и традиции на Стара Загора, има сериозен дял в историята на българското театрално изкуство и амбиции да се заяви като активен участник в европейското културно сътрудничество. 
Първите наченки на театрална дейност под ръководството на даскал  Петър Иванов, с участието на Кольо Ганчев и неговия оркестър, датират от 1870 г.
Историята на Старозагорския театър е свързана с името на д-р Начо Планински, чието пристигане от Букурещ отбелязва творчески и културен подем в града. Той поставя първото театрално представление по пиесата на П. Р. Славейков - "Малакова" на 18 април 1870 г. Премиерата се състои сред мъждивата светлина в салона на Главното девическо училище при черквата "Света Богородица" в кв. "Акарджа". През антракта свири читалищният оркестър.
Първите членове на местния революционен комитет, организиран от Васил Левски, са и първите старозагорски актьори – Петър Иванов, Тачо Сяров, Христо Зафиров, Атанас Попгеоргиев, Пенчо Братов, Георги Хаджиилиев... В репертоарната история на Старозагорския театър се вписват заглавията на "Многострадалната Геновева" (1870), "Шарлатаните доктори" (1871), "Крум Страшний" (1871), "Райна Княгиня", "Иванко", "Хъшове", "Кулата Нел" (1881) и др.
Театралният живот продължава и след Освобождението, като от 1900г. представленията се организират от трупа към Дружество "Театър", което през 1914 г. получава и нов театрален салон. Малко повече от четиридесет години след "Малакова" (през 1916 г.) поетът Гео Милев поставя експериментално пиесите "Едип цар" на Софокъл и "Ревизор" на Гогол.
Сезонът 1919/1920 полага началото на професионален театър в Стара Загора. Особена заслуга за това имат Мара Шопова и Данчо Делчев, които развиват всестранна творческа дейност в града на липите. С тяхно участие на сцената се реализират "Емилия Галоти", "Краят на Содом", "Иванко", "Майстори", "Боряна" и много. други. При Дружество "Театър" вече е сформирана полупрофесионална трупа, а артистите ù стават членове на учредения в София Профсъюз на артистите в България.

През 1950 и 1954 г. театърът на два пъти е одържавен. Съществува като официален Общински театър (с издръжка и щат) от 1950 г., а от 1954 г. е със статут на Държавен драматичен театър с идването на първите възпитаници на ВИТИЗ "Кр. Сарафов". От 1954 до 1965 институцията се нарича Държавен народен театър – град Стара Загора. От 1966 до 1969 носи името Драматичен театър. През 1970 година с указ №770 на Президиума на Народното събрание, обнародван в ДВ, бр. 40/22.05.1970 г. театърът е преименуван: Драматичен театър „Гео Милев”.

12.02.2015 г.

Какъв е шанса да платим борчовете си?

16 милиарда нов дълг планира кабинета до 2017-а

Как ще се развива родната икономика в следващите години? Ами като гръцката, на версия! Това стана ясно след като кабинета обяви намеренията си да дръпне нови 16 милиарда лева борчове. По-голямата част щели да са заради падежи по стари заеми, с останалите пари щял да се тушира бюджетния дефицит.
Чудно защо кабинета на Орешарски бе критикуван много за изтеглените от него заеми, като сега става въпрос за с пъти по-големи кредити. Обясняват, че изход няма. Но никой не говори как ще се връщат новите заеми!
Същевременно стартира Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилища. На първо време за тази цел са отделени един милиард. Парите са държавни, но щели да се генерират от заем от частни банки. Това до колко е вярно не може да се каже, но главното е, че с тези мерки, се вменява, че държавата се грижи за гражданите. Едно – ще намали разходите им за отопление, друго, че един вид ще живеят при по комфортни условия. Доколко тази инициатива е предизборна е рано да се каже. Но как санирането, а и обичайното строителство на магистрали и други инфраструктурни проекти ще могат да създадат продукт и принадена стойност, която да увеличи приходите във фиска, че да сме спокойни с изплащането на борчовете? Явно няма икономист, който да обясни подобно нещо.
Защото в икономиката има не една тема табу.
Например, кой ще каже че фалита на КТБ бе осветлен за обществото? Взе се пак заем, за стабилизирането на банковата система, изприказваха се маса приказки, че парите в трезора на споменатата банка са откраднати, а виновни няма. Къде бяха ДАНС, съдиите и прокурорите, разузнавачите и Комисията по финансов надзор? Какво обясниха на хората? Ами нищо – останахме си само обикновени слушатели на обичайното празнословие. Същевременно лихвата по срочните влогове падна до 3-3,5%, като и на това се слага 8 на сто данък. Ако имаш потребителски кредит обаче, лихвата е около 11%, че и повече. Т.е. банките печелят три пъти повече, ама правителствата гледат тях да спасяват, а не хората!
Единствената добра новина е, че цената на петрола пада и дори у нас се усети. Обаче пак има и лошо – приходите от акциза сериозно намалели. Демек и от тук няма как да се плащат новите борчове. Да не говорим, че превозвачите почти не промениха цената на билетите, неизвестно по каква икономическа логика.
Тогава, за повечето българи остана надеждата да си пробват късмета на многобройните лотарии и хазартни зали. И там обаче печелившите са малцина, пък и повечето игри са в ръцете на монополистът Васил Божков-Черепа или свързани с него фирми. Такива са и евробетовете и националната лотария, че даже и сайтовете за залагания преди години бяха ударени, заради него. С масирана реклама, се внушава, че новите игри са по-печеливши от старите, да речем тотото. Такава е и рекламата, спомняте си – дядото играл и нищо не спечелил, но внука по ги разбира тези работи – 6 от 47 се тегли всяка вечер. А математически погледнато шансовете са съотносими. Едно към десет милиона е шанса да се познаят числата в 6 от 47 и едно към тринайсет милиона в 6 от 49. Спортният тотализатор също не остана по назад и пусна 5 от 50, плюс зодия. Там пък теоретичния шанс е още по-малък! Реално погледнато, включително и факта, че в тази игра няма джакпот, най-голяма вероятност да се спечели има в 5 от 35 – едно към 360 000. Повечето обаче се целят в тъй примамливо „предлаганите” милиони, че понякога с добавка – кола и къща. Въпросът е – какво трябва да играе кабинета, че да сме спокойни, че растящия държавен дълг ще може да се изплаща без трупането на още борчове?

Димитър СЛАВОВ

Концерт посветен на Моцарт представят солистите на старозагорската оперна сцена

Концертът „Геният на Моцарт“ на 17 февруари от 19 часа във фоайето на Операта е своеобразно разделен на две части. Първата е чисто концертната, в която ще се представят любими и популярни арии от опери на Моцарт - от солистите Офелия Христова, Александър Марулев, Светлана Иванова -гост, Димитър Арнаудов -гост и Дайана Георгиева -гост.Във втората част сбито се проследява сюжетната линия на операта "Сватбата на Фигаро". В ролята на Фигаро е Ивайло Джуров-гост, Сузана са Яница Нешева и Нели Нечева-гост, Бартоло е Евгений Арабаджиев-гост, Марчелина е Нина Димитрова, Графът е Георги Димитров-гост, Графиня - Емилия Джурова, Керубно - Гергана Петрова-гост, а Барбарина - Яна Стефанова-гост. Режисурата, сценичната аранжировка и костюмите са на Денис Иванов-гост. Акомпанимент - Полина Влахова-гост и Владимир Стефанов-гост
„В режисьорската си концепция извеждам на преден план комедийното и индивидуализма, разглеждам всички действащи лица абсолютно личностно и индивидуално, придавам на всеки от тях характерна особеност и стойност на главен герой. Действието се развива в "комично" време - в салона и верандата на испанска хасиенда“. Денис Иванов
Денис Иванов е роден на 15.02.1990 г. в Стара Загора. През 2009г. завършва НУМСИ"Христина Морфова" Стара Загора и е приет на първо място в НМА"Проф. Панчо Владигеров" в специалност класическо пеене. През 2015г. завършва магистратура „ Музикално-сценична режисура“ при проф. Румен Нейков, отново в НМА. От 2014г. е хоноруван преподавател по актьорско майсторство в НУМСИ Стара Загора.
През 2014г. по покана на ТМПЦ Варна е асистент- костюмограф на Жули Скобелцин за постановка на "Отело". През периода 2010-2015г. Денис Иванов поставя ред камерни спектакли с потпури от оперите "Евгений Онегин" ,"Дама Пика", "Йоланта", "Сватбата на Фигаро", "Йоланта", "Дон Карлос", "Макбет", "Борис Годунов" , "Мадам Бътерфлай", "Вива ла Мамма" и др.
Работил е с диригентите Борис Хинчев, Драгомир Ненов, Деян Павлов, Божидар Бонев, Дидие Талпен и Стефано Сегедониу с режисьорите Румен Нейков, Емануел Кордолиани, Петко Бонев, Павел Герджиков и Нина Найденова, с известните солисти Калуди Калудов, Анна Дитри, Тихомир Андролов, Елена Чавдарова, Яница Нешева, Нина Димитрова и др.
Старозагорската публика го познава и от участията му в операта „Пощальонът от Лонжумо“, концерта-спектакъл „Фантомите на операта“, от детската опера „Макс и Мориц“ и др.

„Японката” ще посреща минувачите в центъра на Казанлък

Вече са известни изпълнителите на изящната статуя „Японката", която покойният казанлъшки художник Доко Доков дари на своя роден град приживе, пише „Стандарт”. От 4-те подадени предложения в конкурса комисията с председател главният архитект на община Казанлък, арх. Ивелин Недялков, е избрала за изпълнител творческият тандем – скулпторът Ваньо Колев и Николай Фитков - скулптор-леяр, съобщиха от общината.
Почетният гражданин на Казанлък Доко Доков завеща своята последна творба на съгражданите си с мечтата да бъде издигната статуя на японско момиче, символ на приятелството между българския и японския народ. Общинският съвет се съобрази с волята му и взе решение тази скулптура бъде поставена на централната улица в града „Искра". По инициатива на общината бе проведена и мащабна благотворителна кампания за набиране на средства за изграждането и монтирането на композицията. Отзоваха се много дарители като особено значим е приносът имат представителите на бизнеса в Казанлък.

Статуята на японското момиче трябва да бъде открита официално през май, преди началото на тазгодишния празник на розата.