29.08.2014 г.

"Онзи, който убие дракона" – нова скандинавска кримка на майстора на жанра Першон

"Онзи, който убие дракона" - поредният роман от нашумялата шведска серия трилъри с протагонист Еверт Бекстрьом, излиза на БГ пазара на първи септември. (През юли "Колибри" издаде и "Убийството на Линда", първата книга от поредицата.) Докато оглеждат мястото на новото убийство, полицаите откриват: вратовръзка с петно от сос, чугунен капак на тенджера, най-обикновен чук с пречупена дръжка. Бекстрьом отново проявява безотказните си анализаторски способности - той забелязва в случая нещо гнило, недостъпно за вниманието на редовите му колеги.

Лейф Г. В. Першон е не само именит писател, но и най-известният криминолог на Швеция, преподавател в Полицейската академия. Носител е на няколко престижни отличия, включително и "Стъклен ключ" за най-добър скандинавски трилър. За последните три десетилетия Першон постигна неимоверна популярност и спечели критиката, превръщайки се в хроникьор на политическите и социални промени в модерното шведско общество. Неговите мрачни, заплетени, напоени с хумор и сарказъм криминални романи смесват реализма на Балзак и Дикенс със закоравелия жаргон на Джеймс Елрой.
В началото на годината тв каналът FOX поръча заснемането на тринайсет епизодa въз основа на прочутите книги за антигероя Бекстрьом.

Традиционният старозагорски панаир започва на 20-и септември

Тази година традиционният есенен панаир ще се проведе в периода от 20 септември до 3 октомври и ще бъде разположен на ул. „Иван Вазов“ - в отсечката от ул. „Радецки“ до ул. „Хан Аспарух“, както и по ул. „Радецки“ - в участъка източно от пресечката с ул. „Иван Вазов“.
Заявления за участие ще се приемат от 8.30 часа на 8 септември до 16.00 часа на 16 септември, в сградата на Административно бюро „Изток“, ул. „Ангел Кънчев“ № 70, гласи заповедта на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров.
Разрешенията за участие в панаира ще се издават от Елка Бонева, началник отдел „Административни бюра“ на Общинска администрация, според реда на постъпването им, както и до запълване на местата по схемата, утвърдена от главния архитект Иван Кирчев.
Кандидатите за участие в традиционното есенно събитие трябва да представят следните документи: ксерокопие на удостоверение от „Агенция по вписванията“ за регистрация на фирмата; удостоверение за липса на данъчни задължения, по чл.87, ал.6, издадено от НАП не по-рано от 30 дни от датата на подаване на документите; удостоверение за липса на задължения към Община Стара Загора, издадено не по-рано от 14 дни от датата на подаване на документи; сертификат за произход и технически паспорти на съоръженията, ежегоден технически преглед, сключен договор с лицензирана фирма, която извършва контрол при всяко построяване на съоръженията; квитанция за платена такса за участие в панаира.
Търговците на промишлени стоки, захарни изделия и скара-бира ще заплащат по 4,00 лв./кв.м на ден, за атракционни съоръжения – стрелбища, панорами, моторни люлки и други по 1,50 лв./кв.м на ден, а за изграждането на циркове по 2,50 лв./кв.м. на ден. 
Местата за скари-бири и големи атракционни съоръжения ще бъдат раздавани на 18 септември, а за промишлени стоки и захарни изделия на 19 септември.
Със заповед на кмета Живко Тодоров се забранява продажбата на алкохол с действително алкохолно съдържание по обем, превишаващо 6% vol., тютюн и тютюневи изделия. Опазването на обществения ред на територията на панаира се възлага на полицейските служители към звено „Общинска полиция“ при Община Стара Загора.
Тази година панаирът ще приключи преди празника на Стара Загора – 5 октомври, за когато са насрочени изборите на Народно събрания. Според законодателството в дена на вота са забранени обществените прояви. 

28.08.2014 г.

Два „спайдърмена” на лов за автомобили от септември

На малката отсечка между "Ген. Гурко" и "Христо Ботев",
 на ул. "Захарий Княжески", само за един ден след разширяването на "Зелената зона"
 бяха "закопчани" 20 автомобила - по 20 лева "печалбата е 400
От 1 септември на територията на Стара Загора ще заработят нови два специализирани автомобила тип „паяк”, с което броят им става общо три. Принудителното преместване на неправилно паркираните автомобили е мярка, която се предприема с цел повишаване безопасността на движение в града, се казва в официалното комюнике.
Досега от репатриране на автомобили, паркирали неправилно в местната хазна влизат около 100 000 лева. А броят на „спайдърмените” сигурно ще увеличи тези приходи. Заедно с глобите от скобите, поставяни на нарушителите в „Зелената зона”, която бе разширена в края на юли, .за година община Стара Загора прибира близо милион.
Със Заповед № 10-00-1416 / 2 юли на старозагорския кмет Живко Тодоров бяха увеличени местата за почасово платено паркиране в границите на „Зелена зона“.
„За удобство” на живущите в границите на „Зелена зона“, Община Стара Загора(подобно на столичната) въведе услугата „Предплатено локално паркиране на живущи в границите на „Зелена зона“. С предлаганата услуга се осигури възможност на живеещите по постоянен и настоящ адрес в зоната за кратковременно платено паркиране да паркират притежаваните от тях превозни средства в максимална близост до дома им при облекчени финансови условия, се казва в официалното съобщение.
Желаещите да се възползват от услугата е необходимо да подадат следните документи на гише № 5 в Център за услуги и информация на Община Стара Загора:
- Заявление - по образец, придружено със съответните документи съгласно чл. 47а от Наредбата за обществения ред при ползване на превозни средства и общи площи на територията на община Стара Загора:
- Копие от лична карта;
- Копие от регистрационния талон на автомобила /част І/;
- Копие от нотариален акт на жилищния имот;
- Декларация, че заявителят не ползва и не е отдал под наем гаражна клетка или място за паркиране в урегулирания поземлен имот, където е посочил постоянния или настоящия си адрес и не е променял предназначението на такова помещение.
*Когато автомобилът не е собственост на лицето, е нужно да се предостави копие на документа, удостоверяващ правното основание за ползването му.
** Когато имотът не е собственост на лицето, е нужно да се предостави копие на документа, удостоверяващ правното основание за ползването му.
За издаването на карта за предплатено локално паркиране на лични автомобили, собствениците или ползватели на МПС заплащат годишна абонаментна такса за първи автомобил - 60 лв., а за втори - 120 лв.
Така в хазната влиза значителен финансов ресурс, който обаче се използва както на администрацията и хрумне. Няма нови паркинги, няма фонд за развитието на транспортната схема, има колчета, които и ограничават и без това ограниченото пространство в града. Има и проект „Буланов” – за нова транспортна схема, който е…секретен! Поне никой гражданин, пожелал да го види не е имал достъп досега. Общинският съветник от ПП „Нова сила” Тихомир Томов ще направи предложение проектът да бъде качен в сайта на общината. Дали това ще стане?

„Умни спирки” изграждат в Стара Загора

Договорът за изпълнение на проекта „Изработване на проект, доставка, изграждане и въвеждане на информационна система (телематика) в градски транспорт на град Стара Загора” ще бъде поредния контракту който подписва старозагорското кметство.
Избраният изпълнител по Закона за обществените поръчки е пловдивската фирма „ИКОМ“ ООД. Договорът е на стойност 5 730 895 лв. и е част от проекта „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора” по Оперативна програма “Регионално развитие 2007-2013 г.”.
Девет фирми и консорциуми кандидатстваха за обществената поръчка за изработване телематиката по проекта. Една от фирмите беше чешка, имаше и обединения на български с италиански и испански фирми.
„Умните спирки” има в почти всички по-големи европейски градове. Те са снабдени с електронни табла, които имат набор от шрифтове, което дава възможност за изписване на кратък текст за вида на превозното средство, номера и маршрутната линия и крайната спирка. Показва се и реален час на пристигане на автобуси или тролейбуси, както и промените, ако има такива. Има и такива с подаване на гласова информация за маршрута и линиите.

Уникален спектакъл при откриването на Празниците в Долината на тракийските царе ’2014

Община Казанлък ще открие Празниците в Долината на тракийските царе с нов мултимедиен спектакъл, в който са вплетени история, тракийско наследство, музика, танц и пиротехнически илюминации. Уникалният спектакъл се представя за първи път у нас и това ще бъде именно на 9-те Празници, посветени на наследството на тракийската цивилизация.Спектакълът „Новите траки” ще бъде представен за пръв път пред казанлъшката публика и туристи, гостуващи на празниците в Долината на тракийските царе, на 29 август от 20.30 часа на откритото пространство пред Община Казанлък.
Спектакълът  е съчетание от мултимедия и пиромюзикъл, представени върху сградата на Общината, музика и танц с участието на група "Вакали" и школата "Бага Тур". На официалното откриване на 9-то издание на Празниците на тракийската култура ще бъде връчена и наградата на името на проф. Александър Фол, която се дава на учени с принос в проучванията на тракийската култура. Досега носители на отличието са шестима учени-траколози и археолози. Това са д-р Георги Китов, който със своята експедиция ТЕМП направи епохални открития в долината, ст.н.с. Мария Чичикова, проф. Людмил Гетов, проф. Николай Овчаров, проф. Иван Маразов, Диана Димитрова. Тазгодишният носител на наградата ще бъде обявен на 29 август вечерта.
По-рано същия ден се открива научната конференция „Проблеми и проучвания на тракийската култура”, която се превърна в утвърден научен форум. В традиция се превърна и издаването на сборник с изнесените по време на форума доклади. Тази година предстои да излезе 7-ият том. Конференцията започва от 13.30 часа в ИМ „Искра“. Преди това, от 12.30 часа ще бъде премиерата на дигиталния филм „Тракия – врата към безсмъртието”. Сценаристи на филма са проф. д-р Валерия Фол и д-р Ружа Попова.

ПРАЗНИЦИ В ДОЛИНАТА НА ТРАКИЙСКИТЕ ЦАРЕ

ПРОГРАМА


29.08.2014 г. /петък/

12.30 ч.                                  „Древна Тракия – врата към безсмъртието“ – премиера
ИМ “Искра“                        на дигитален филм

13.30 ч.                                  „Проблеми и изследвания на тракийската култура“
ИМ “Искра“                         Откриване на международна научна конференция
участие
17.30 ч.                                  „Тракийско въоръжение от I хил.пр. Хр.“ – откриване
ИМ “Искра“                         на изложба от фонда на РИМ гр.Шумен

18.00 ч.                                  „Панаир на тракийските занаяти“ - откриване
Ул. “Искра“

20.30 ч.                                  Официално откриване на IX издание на  
Пред                                      „Празници в Долината на тракийските царе“
Община Казанлък              Връчване на награда „Проф. Александър Фол“ за 2014 г.
„Новите траки“ - мултимедиен спектакъл с
илюминации, посветен на тракийската цивилизация и уникално наследство с участието на група „Вакали“ и школа „Бага-Тур“                                            
                                                    


30.08.2014 г. /събота/

9.30 ч.                                    „Проблеми и изследвания на тракийската култура“           
ИМ “Искра“                         втора сесия на научната конференция

10.00 ч. – 20.00 ч.                 „Тракийски стан“ – демонстрация
Парк „Северен“                  на тракийски бойни изкуства с участието на
школа „Бага-Тур“
                                                                      
 18.00 ч.                                 Бодиарт „Тракийски мотиви от Долината на  
Пл. “Севтополис“              розите“

19.00 ч.                                  Стрийт парад „Обединени в многообразието“
По маршрут

20.00 ч.                                  Ревю на тракийско облекло с дегустация на
Пл.“Севтополис“               тракийско вино
Възстановка на тракийски ритуал
„Почит към природата“

20.30 ч.                                   „Артфест мултимедия“ – творческа
Пл. „Севтополис“              интерпретация от фотограф-художници                                                                                          
                                                на забележителностите на региона

               
31.08.2014 г. /неделя/

11.00 ч.                                  „Казанлък – град на траките“ - изложба на школата
Обществена колекция       по изкуства „Ренина“ към НЧ “Възродена Искра“
„Шипковата къща“           Анимации за деца


18.00 ч.                                  Концерт на читалищни и младежки състави
Пл. “Севтополис“       
                                                  
                            


27.08.2014 г.

211 участници на петото издание на БАТА АГРО

Най-престижното земеделско изложение у нас БАТА АГРО, организирано от Българската асоциация на търговците на агротехника, беше официално открито ВЧЕРА, на 26 август на летището в Стара Загора. В присъствието на министъра на земеделието и храните, представители на местната власт и ректори на университети председателят на УС на БАТА АГРО Веселин Генев даде старт на Петото юбилейно издание на изложението с думите: „Безспорно БАТА АГРО е най-престижният и авторитетен специализиран селскостопански форум в България, със своя идентичност, история и традиции, без еквивалент по мащабност и професионализъм."
В БАТА АГРО 2014 се включиха 211участници, разположени на над 32 хил. кв. метра изложбени площи. Спрямо миналата година ръстът на изложителите е 5% , a 79 фирми участват за първи път. Тази година демонстрационното поле за представяне на земеделската техника е на площ от 60 дка.
В деня на откриването се състоя пресконференция на тема „Взаимодействие между бизнеса, науката и специализираното висше образование в сферата на селското стопанство" с участието на УС на БАТА АГРО и ръководствата на специализираните образователни и научни институции в България - доц. Христо Бозуков, председател на Селскостопанска академия, и проф. Янчева, и.д. ректор на Аграрен университет - Пловдив. На пресконференицята присъстваха представители на ръководствата на Тракийски университет - Стара Загора и Русенски университет „Ангел Кънчев". Сред официалните гости бяха министъра на земеделието и храните и Жанин Хайман, представител на Немската асоциация на производителите на земеделска техника, организация, с която БАТА АГРО успешно партнира вече 5 години. 

Мексикански филм открива фестивала във Венеция

Кинофестивалът във Венеция ще бъде открит днес за 71-и път със световната премиера на филма „Бърдман” („Birdman”) на мексиканския режисьор Алехандро Гонсалес Иняриту, съобщиха световните информационни агенции.
Филмът с участието на Майкъл Кийтън, Едуард Нортън, Ема Стоун и Наоми Уотс е включен също в основната конкурсна програма на фестивала. Той ще се състезава за голямата награда „Златен лъв” заедно с още 19 филма от САЩ, Иран, Франция, Италия,
Русия, Турция, Япония и Китай. Повечето са световни премиери.
Председател на журито е френския композитор Александър Депла. За пръв път от основаването на фестивала през 1932 г. председателят на журито не е нито режисьор, нито актьор.
Големите творци ще се представят на кинофестивала във Венеция извън конкурсната програма. Сред тях са датчанинът Ларс фон Триер, италианецът Габриеле Салваторес, американецът Джо Данте и младият Джеймс Франко, а също португалският класик Мануел де Оливейра, който миналата година празнува 105-ия си рожден ден. Емир Кустурица и редица лауреати от предишни фестивали са заснели кино алманаха „Слова с боговете” („Words with Gods”), който също ще бъде представен извън конкурсната
програма.
Почетната награда „Слава на кинотвореца” ще получи Джеймс Франко.
Кинофестивалът във Венеция ще продължи до 6 септември. Първото издание на кинофестивала във Венеция е през 1932 г.

Музей на религиите в Перперикон предлага проф. Овчаров

Музей на религиите може да има на Перперикон. Тази своя идея обяви проф. Николай Овчаров. "На Перперикон могат да бъдат проследени култовите сгради от всички религии по нашите земи през последните 7 хилядолетия - езически храмове, една от първите християнски църкви у нас, а сега вече имаме и мюсюлмански паметник", аргументира се археологът.
"Последното ни откритие - тюрбе (гробница- б.р.) на османски военачалник, погребан с коня си, е най-старото по рода си в българските земи. Предният десен крак на животното е отсечен, което свидетелства, че конят е загинал в битката заедно с ездача му. Най-вероятно това е Израел бей, който е командвал превземането на Перперикон през 1360-1361 г.
Сред другите интересни открития на сезона са бронзова ритуална брадва от XV-XVII в. пр. Христа и кръст от VII-VIII в., чиято стилистика се свързва с борбата между иконоборците и иконопочитателите във Византия по това време.
Проф. Овчаров разказа и за откритата в римския град Мисионис кръчма с изключително добре запазен стъклен инвентар от най-високо качество.

Триизмерните костенурки са най-гледани във филмовите салони

Триизмерният игрален екшън "Костенурките нинджа" с Леонардо, Рафаело, Донатело и Микеланджело - мутиралите костенурки, които под ръководството на плъха Сплинтър са обучени да защитават града от злото, застана на първа позиция сред най-гледаните филми у нас, сочат обобщените данни от киносалоните.
Направеният в типичния за режисьора Майкъл Бей стил филм е гледан от 19 755 зрители и има 192 751 лева приходи за първите дни на екраните у нас.
На втора позиция в топ 10 е "Люси" на Люк Бесон. Експлозивният екшън със Скарлет Йохансон, която става "муле" на мафиоти от Тайпе, за да пренесе с тялото си нов наркотик, е вече месец на екраните у нас и е гледан от 158 682 зрители и има 1 180 658 лева от билетите им.
Трети по ред е "Нека сме ченгета". Премиерната комедия за двама неудачници, които слагат фалшиви униформи, за да свалят мацки, сред които и сервитьорка, играна от Нина Добрев, е гледана от 8 446 зрители и има 130 928 лева от билетите им.
На четвърта позиция е "Пазители на Галактиката". След 17 дни на екраните у нас комиксовият екшън в триизмерен формат е гледан от 60 759 зрители и има 567 197 лева приходи.
Пети сред най-гледаните филми е "Херкулес". Триизмерният екшън, създаден по едноименния комикс, в който Дуейн Джоунсън играе митичния герой, заобиколен от наемници, е вече месец на екраните у нас и има 118 455 зрители и 1 119 650 лева приходи.
На шеста позиция са "Непобедимите 3". За 10 дни на екраните у нас филмът, в който играят Силвестър Сталоун, Джейсън Стейтъм, Харисън Форд, Антонио Бандерас, Арнолд Шварценегер, Мел Гибсън, Уесли Снайпс, Долф Лундгрен, Ронда Роузи, Натали Бърн, Ранди Кутюър, има общо 12 952 зрители и 95 494 лева приходи.
Анимационният "Как да дресираш дракон 2" е на седма позиция. Вече два месеца и половина историята на двойката дракон-човек Хълцук и Беззъб се радва на интереса сред малки и големи на триизмерен формат, като има вече 114 303 зрители и 984 862 лева от билетите им.
На осма позиция е "В окото на бурята". Филмът, който проследява "преследването" на торнадо, опостушило цял град и дава твърде реалистична картина за подобно природно бедствие, е вече 10 дни на екраните у нас и е гледан от 14 330 зрители и има 114 545 лева от билетите им.
Девета позиция е за "На един черпак разстояние" - третата премиера от миналия уикенд. Ароматната история на Ласе Халстрьом с Маниш Даял, Ом Пури, Хелън Мирън, Шарлот ле Бон пречупена през две твърде различни култури във френското селце Сан-Антонин е гледана от 1 769 зрители и има 15 098 лева от билетите им.
На десета позиция е "Самолети: Спасителен отряд". За месец и половина филмът за самолетчето Дъсти и приключенията му в противопожарния отряд, разказана в триизмерен формат, е гледана от 42 673 зрители и има 358 338 лева от билетите им.

Започва втората кампания по дезакаризация в Стара Загора

В Община Стара Загора започва втората обработка на тревните площи против кърлежи на 27 август, след 14 ч. Тя ще се извърши по определен график и трябва да завърши на 9 септември. .
За парковете и детските площадки пръскането ще се извършва в тъмната част от денонощието, а за детските ясли и градини в почивните дни.
Община Стара Загора призовава гражданите да се съобразяват с информационните табели, които ще бъдат поставени на обработените с препарати места, и да не навлизат в тях до 24 часа след пръскането.
Утвърденият към момента график може да претърпи промени при неблагоприятни климатични условия.
ГРАФИК
за дезакаризация на територията на град Стара Загора

СРЯДА 27.08.2014г.
След 14.00 часа
1 екип
1. ДДЛРГ „Незабравка” , ул.”Родопи” № 48
2. ДДЛРГ „М. Терезия” ,  ул.”Розова долина” № 2
3. ДВФУ с ОР , ул.”Хан Аспарух” №47

2 екип
1. ДДЛРГ „Българка” , ул.”Мусала” №32
2. ДДЛРГ „Т. Попова”, бул.”П. Евтимий” №196
3. ДЦДМУИ , кв.”Три чучура юг”
След 20.00 часа
АБ кв.”Железник”
детска площадка /каре/ ул.”Венера” №2-4
детска площадка /каре/ ул.”Арх. Хр. Димов” №30-32

детска площадка /каре/ ул.”Загорка” №35-37
 детска площадка /каре/ ул.”Загорка” №31-33
детска площадка /каре/ ул.”Ген. Иван Пашинов” №29-31
детска площадка между улиците „Арх. Хр. Димов” №38 и ул.”Младост” №27
детска площадка  ул. „Арх. Хр. Димов” бл.10-12
детска площадка  ул. „Арх. Хр. Димов” бл.16-18
детска площадка ул.”Загорка” бл.9-11
детска площадка ул.”Ген. Ив. Пашинов” №22
детска площадка ул.”Арх. Хр. Димов” №15-17
кучешка площадка , ул.”Венера” срещу бл.2
кучешка площадка ул.”Ген Ив. Пашинов” срещу бл.18

АБ Център – детски площадки
детска площадка на ул.”Хан Аспарух” и ул.”Ген. Ст. Тошев” североизток от горското
детска площадка на ул.”Хан Аспарух”, северно от бл.27
детска площадка на ул.”Хан Аспарух”, северно от бл.21
детска площадка на ул.”Г.С.-Раковски”, западно от бл.146
детска площадка между ул.”Г. С. Раковски”, ул.”К. Ганчев” и ул.”Ст. Планина”
детска площадка на малък военен терен
детска площадка пред стадион Берое
детска площадка на ул.”Света троица”, под ул.”Августа Траяна”
 детска площадка на ул.”Света троица”, под ул.”В. Левски”
детска площадка между ул.”М-р Кавалджиев” и ул.”Св. Княз Борис”, северно от №37
детска площадка на ул.”Отец Паисий” източно от бл.107, южно от Аскент
детска площадка на бул.”Славянски”, северно от бл. №3
детска площадка на ул.”Бяло море” под бул.”Славянски”, бл.8
 детска площадка на детска площадка на ул.”Гео Милев”, западно от бл.1, под ул.”Бр. Жекови”
детска площадка на ул.”Парчевич” и ул.”Ген. Гурко” североизток
детска площадка на ул.”Х. Д. Асенов” и ул.”Боруйград” югозапад
детска площадка на ул.”Граф Игнатиев” под плувния басейн
АБ „Изток” – Паркове
Парк „Христина Морфова”
Парк „Бедечка” от двете страни на алеите
Езеро „Загорка”
Парк „Бранителите”
Градина „Подполковник Калитин”
Парк „Тополите” /баня Пиперка/
 АБ Изток – детски площадки
Детска площадка на ул.”Гурко” №104
Детска площадка на ул.”Гурко” №137
Детска площадка на ул.”Вълчо Орачев” №2 /на север от „Лас Вегас”/
Детска площадка на изток от „Подп. Калитин” №28
Детска площадка в кв.”Самара” до бл.9
Детска площадка в кв.”Самара” до бл.3
 АБ „Център” – Паркове
Парк „Пети октомври”
Парк „Аязмото” около спортните площадки
Парк „Алана”
Парк „Тракия”
 Парк „Станционна градина”
Зоопарк
Градина „Берое”
Тревни площи „Жабките”
Аязмото източно от алея „Панкратий”
Аязмото западно от алея „Панкратий”
Разсадника „Върха”
Района около НАП Ст. Загора
 АБ кв.”Лозeнец” – Улици
”Мургаш”                             
”Кармен”                              
”Бузлуджа”                           
”Бенковски”                              
”Вихрен”
”М. Войвода”
”Витоша”
”Гьоновец”
”Планинец”
”Белмекен”
”Беласица”
”Ивайло”
”Вяра”
”Спартак”
пл.”Победа”
АБ кв.”К.Ганчев”
детска площадка пред читалище „К. Ганчев”
детска площадка от южна страна на бл.48, ул.”Мадара” – АПК ІІ – ри район
детска площадка на ул.”Ст. Михайловски” – зад Поща
детска площадка на ул.”Русалка” №10 – АПК ІІ – ри район
кучешка градина на бул.”Св. П. Евтимий” №7 – пред Военен блок
АБ кв. ”Зора”
детска площадка на ул. ”Волна песен” №1 
спортна площадка в бившата детска градина
детска  площадка между църквата и бензиностанцията
кучешка градина
стадиона
АБ Запад
І.Площадки
Кв.”Три чучура – юг”
детска площадка от източна страна на ХІ ОУ
детска площадка от западна страна на ХІ ОУ
детска площадка от западна страна от западна страна на ЦДГ №25
детска площадка до бърза закуска Ванеса
кучешка площадка – източно от ВЕЦ
Кв.”Три чучура – север”
детска площадка пред супермаркет СБА
кучешка площадка – каре бл.63,64,65 и източно от бл.77
детска площадка северно от бл.77
 Кв.”Казански – запад”
детска площадка до бл.29
детска площадка между бл.№30 и бл.№25
детска площадка до бл.№31/до фитнес залата/
кучешка площадка каре бл.32 и бл.33
 Кв.”Казански – изток”
1.детска площадка западно от бл.№10
 ІІ.Паркове
кв.”Три чучура – център”
бул.”Цар Симеон Велики” №2 
Тревна площ между „Руски пазар” и дерето
Тревна площ между м-н „Диана” и дерето – десен бряг

СЪБОТА 30.08.2014г.
От 9.00 часа

ЦДГ №33 „Люляк”, кв. „Зора”
ЦДГ №68 „Патиланско царство”, бул.”Цар Симеон Велики” № 248
ДЯ №3 „Маргаритка”, бул.”Цар Симеон Велики” № 248
ОДЗ №34 „Р.Княгиня”, кв.”Самара”, ул.”Хр.Морфова” №43
ЦДГ №29 „Славейче”, ул.”Г.Столетов” №76
ЦДГ №7 „Светулка”, ул.”Л.Каравелов” №26
ЦДГ №66 „Детски рай”, ул.”Авг.Траяна” №59
 ДЯ №1, ул.”Д.Караджов” №10
ДЯ №6 „Щастие”, ул.”Д.Подвързвачов” №9А
ЦДГ№23 „Кипарис”, ул.”Цар Асен” №172
ЦДГ №13 „Пролет”, бул.”М.Кусев” №50
ЦДГ №8 „Българче”, ул.”Гурко” №49
СДГ №35 „Свобода”, ул.”Хан Аспарух”№15
ЦДГ №17 „Знаме на мира”, ул.”Кюмюрев” №22
ДЯ №8 „Кокиче”, ул.”Г.С.Раковски” №54
ЦДГ №3 „Ян Бибиян”, ул.”Цар Шишман” №50
ДЯ №13 „Росица”, кв.”К.Ганчев”, ул.”Копринка”
ЦДГ №11 „Загоре”, АПК Загоре
ДЯ №9 „Роза”, кв.”Три чучура”
ОДЗ №1 „Звънче”, кв.”Три чучура север”
ЦДГ №2 „Зорница”, ул.”Ст.Стамболов” №35
ДЯ №5 „Първи юни”, ул.”Хр.Ботев” №8
ЦДГ №31 „Слънце”, ул.”Отец Паисий” №2
ЦДГ №20 „Мир”, кв.”Казански”, ул.”Тича” №1 
ЦДГ №4 „Бреза”, кв.”Казански”запад
ЦДГ №25 „Ален Мак”, кв.”Три чучура юг” ОДЗ №58 „Звездица”, кв.Железник”
ДЯ №7 „Еделвайс”, ул.”А.Батенберг” №30
ЦДГ №24 „Радост”, ул.”Г.Столетов”№1
ДЯ №12 „Боровец”, ул.”Каменец” №13
ЦДГ №10 „Светлина”, ул.”Проф.П.Гогошев” №37
ПОНЕДЕЛНИК
08.09.2014г.
 От 08:00 ч.
I – ви маршрут:
Самуилово
Воденичарово
Михайлово
Борово
Козаревец
Ловец
Калояновец
Арнаутито
Християново
Памукчии
Бъдеще
Стрелец
Петрово /ДДМУИ
Маджерито
Еленино

II – ри маршрут:
Яворово
Ракитница
Богомилово
Малка верея
Лясково /ДВПР
Кирилово
Елхово
 Сладък кладенец /ДДМУИ
Пъстрово
Лозен
Казанка
Остра могила

ВТОРНИК 09.09.2014г.
От 08:00 ч.

I – ви маршрут:
Змейово
Люляк
Колена
Дълбоки
Оряховица
Братя Кунчеви
Румани
Подслон
Хан Аспарухово/ЦДГ
Бенковски
Хрищени/ОДЗ
IІ – ри маршрут:
Загоре
Капитаново
Преславен
Могила
Малко Кадиево
Горно Ботево
Плоска могила
Пшеничево 

26.08.2014 г.

Старозагорският музей спечели проект за възстановяването на антична мозайка

Регионалният исторически музей в Стара Загора спечели финансиране по съвместен българо-американски археологически проект с Американския научен център (АНЦ) в София, регистриран в България като нестопанска организация, който функционира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“. Проектът е наречен „Мозайката „Дионисиево шествие“ – шедьовър на античното мозаечно изкуство“. Това съобщи в Стара Загора директорът на РИМ д-р Ангел Динев.
Проектното финансиране е в размер на 46 588.06 USD. Продължителността на проекта е 12 месеца, считано от 1 август 2014 г., т.е. до 31 юли 2015 г. След консервацията и реставрацията на мозайката, открита през 2011 г. при извършването на изкоп за основи на нова сграда на адрес ул.“К. Иречек“ 38, тя ще бъде експонирана в хоризонтално положение (тъй като е подова мозайка) и с художествено-декоративно осветление на ниво „Антична улица“ в постоянната експозиция на Регионалния исторически музей в Стара Загора, заедно с прилежащата й като неразделна нейна част малката писцина (басейнче с размери около 4 кв.м), открита в единия й край по време на разкопките. Това ще стане в западния участъка от Античната улица, в който са изложени оброчните плочи с Тракийския конник и където се провеждат представяния на книги и други културни събития. Така експонирана, тя ще може да бъде разглеждана от поситетелите на музея от всички страни.
Площта на иззетата от терена централна емблема с човешките фигури на общо много по-обширната орнаментална мозайка е 30 кв. метра, с размери 10 на 3-4 метра.
РИМ – Стара Загора е подписал договора за получаването на проектното финансиране с Ерик Десена, представител на Американския научен център в София. Координатор от страна на АНЦ за извършване на всички дейности по проекта е д-р Емил Нанков, който завежда департамент „Археология“ в АНЦ.
Мозайката е украсявала пода на богата антична жилищна сграда в Августа Траяна от края на III, началото на IV век, най-вероятно частна собственост, припомни д-р Ангел Динев.
Част от проекта ще бъде и разработването и монтирането в РИМ – Стара Загора на интерактивен мозаечен гид, или компютърна мозаечна игра, предназначена за по-младите посетители на музея. Рекламата на проекта и популяризирането на дейностите по него ще стане чрез афиши, диплянки, банери, табла и флаери. Ще бъде издадено и билингвинално научно изследване на български и английски език, в което подробно ще бъдат описани дейностите по проекта, характеристиката на обекта (мозайката) и труда на реставрационния екип.

Концервирането и реставрацията на мозайката ще бъде извършено от екип специалисти-реставратори на Сдружение „Рестарт“ – София, с ръководител доц. Елена Кантарева. 

В Русия съставиха списък на препоръчваните чужди филми

Руското Министерство на културата подбра "Златна стотица" с произведения на чуждестранното кино, препоръчвайки тези филми да бъдат гледани отново.
Сред препоръчаните творби фигурират "Амаркорд", "Нощите на Кабирия", "Пътят", "Осем и половина" на Федерико Фелини, "Гепардът" на Лукино Висконти, "Затъмнението" на Микеланджело Антониони, филмите на Чарли Чаплин "Треска за злато", "Модерни времена", "Светлините на града" и "Великият диктатор", "Световъртеж" на Алфред Хичкок, "Гражданинът Кейн" на Орсън Уелс, "Полет над кукувиче гнездо" и "Амадеус" на Милош Форман, "Пепел и диаманти" и "Човекът от мрамор" на Анджей Вайда, "Поляната с дивите ягоди" и "Седмият печат" на Ингмар Бергман. "Последният император" на Бернардо Бертолучи, "До последен дъх" на Годар" и др.
В "Златната стотица" е представен, макар оскъдно, и съвременният Холивуд - с "Кръстникът" и "Апокалипсис сега" на Франсис Форд Копола, "Списъкът на Шиндлер" и "Извънземното" на Стивън Спилбърг, "Титаник" на Джеймс Камерън. 

25.08.2014 г.

Европейско кино показват в столицата

Каре напористи дами ще внесе европейски аромат и вкус в скучноватата столична арт действителност. Ралица Асенова, Лиляна Антонова, Камий Бадюел и Лена Руксел - с тапии от престижни университети - организират чисто новия фестивал "Срещи на младото европейско кино".
Събитието стартира на 24 септември в Дома на киното с "Чувствам ритъма в мен" на Ян Льо Келек и ще продължи до 28 септември с няколко програми от филми в различен формат. Пълнометражните са на изгряващи майстори, които вече са ги показвали в Кан. Публиката ще гледа и 9 среднометражни ленти, между които спечелилият в Берлин 30-минутен "Докато имаме оръжия". Ще има обучения, трейнинг програми и майсторски клас, водени от международни експерти и продуценти. 6 проекта ще бъдат избрани през двудневен уъркшоп във Френския институт.
Ателието "Първи опити" пък е за ученици. "Във Франция киното е основна дисциплина в учебната програма още от началните класове до дипломирането", мотивира се Ралица Асенова. От 26 до 28 ноември в Париж ще се състоят дни на българското кино, чрез които френската публика да се срещне очи в очи с някои от новите и модерни опити на родната жанрова индустрия.

ХІІ Международен панаир на народните занаяти – от 5 до 7 септември в „Етъра”

ХІІ Международен панаир на народните занаяти ще се проведе от 5 до 7 септември в Архитектурно-етнографски комплекс "Етър". Над 50 майстори от страната и чужбина са заявили участие до този момент.
Една от най-атрактивните прояви, "Майсторската надпревара", тази година ще е между грънчари от България, Сърбия, Румъния, Турция и Уганда.
За първи път в историята на музея надпреварата ще бъде международна. В продължение на 4 дни в състезанието по "Грънчарство" участниците ще се борят за голямата награда "Сребърна хлопка".
На 5 септември от 10:30 ч. миналогодишният победител от състезанието "Дървостругарство" Иво Стоянов от Габрово, ще открие своята авторска изложба - базар в изложбената зала на Комплекса.
Етнографският музей на открито "Етър" е първият и единствен в България, открит на 7 септември 1964 г. В него са експонирани 50 обекта, технически съоръжения на вода, възрожденски къщи със занаятчийски работилници и обекти с обществено значение. Тази информация бе изнесена по време на пресконференция, посветена на 50- годишнината на АЕК "Етър". Участие в нея взеха кметът на Габрово Таня Христова, зам.-кметът Нела Рачевиц, директорът на АЕК "Етър" доц. д-р Ангел Гоев и доц. д-р Соня Алексиева от НБУ, член на организационния комитет на Международното изложение "Културен туризъм" - Велико Търново.
Съпътстващото събитие на юбилея е Кръгла маса "50 години АЕК "Етър" - живата традиция", която ще се проведе на 6 септември от 13:00 часа. Участие в нея ще вземат повече от 20 специалисти от цялата страна. Целта на форума е да се анализира мястото, ролята, културно-историческото и икономическо значение на Етъра, да се оценят приносът и достиженията му в науката и културата на региона и страната, както и да бъде разгледан комплексът като туристическа дестинация.
Десетата Международна научна конференция "Народните занаяти - минало, настояще и бъдеще" ще събере повече от 40 специалисти от страната и чужбина, за да представят научните си изследвания по темата.
По традиция и от двата научни форума АЕК "Етър" ще издаде сборници с докладите на участниците, съобщи директорът Ангел Гоев.
Сред атрактивните за посетителите демонстрации по време на панаира са характерните за Централния Балкан - печене на сливи, боядисване на вълнена прежда с растителни багрила, плетене на гайтани и плетене с царевична шума (беленица).
Във фолклорната програма, която ще започне на 5 септември от 12:00 часа и ще продължи през трите дни, участие ще вземат Национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", фолклорен ансамбъл "Родопа" - Смолян и много други.

В последния ден от Международният панаир на занаятите, 7 септември, ще бъде отбелязана 50-годишнината на АЕК "Етър".

23.08.2014 г.

Кино „Петър Слабаков” с модерно 3D оборудване откриха в Каварна

Модерно кино с 3D оборудване, носещо името на Петър Слабаков, посрещна първите си зрители в Каварна. Синът на актьора - режисьорът Андрей Слабаков, кметът Цонко Цонев и представителят на американската компания AES Geo Energy, финансирала техниката, откриха салона, прерязвайки къс стара филмова лента. Сред зрителите бяха Ернестина Шинова, Мартина Вачкова, Владимир Пенев, Владислав Карамфилов-Въргала. Киноафишът бе открит с прожекция на "Покрив" на режисьора Иван Андонов, с участието на Петър Слабаков, Пепа Николова и Григор Вачков.
Във фоайето е подредена експозиция в памет на покойния актьор, участвал в любими български филми като "Шибил", "Опасен чар", "Понеделник сутрин", "Най-добрият човек, когото познавам". "Баща ми не държеше на наградите и според мен той не ги вземаше. Но тук могат да се видят неговият "Аскеер" от 2004 г. и някои ордени и медали", разказа Андрей Слабаков. В сбирката са подредени и няколко рибарски шапки и нож, служили на актьора в любимото му хоби - риболова. Кино "Петър Слабаков" разполага със 100 места и обитава някогашен филмов салон, върнат на общината през 2012 г. и напълно обновен. Общата инвестиция достига 290 000 лева, посочиха от кметската управа.

Подбрани криминални разкази от класиците издава „Милениум”

Култови литературни детективи си дават среща в едно издание! Кой е по-добър детектив - Арсен Люпен или Шерлок Холмс? Чий метод за разкриване на загадки и по-успешен - дедуктивният на Шерлок или аналитичният на Огюст Дюпен? Отговорите на тези въпроси могат да се открият в крими колекцията на издателство "Милениум" "Златни криминални разкази и романи". В нея са събрани най-добрите произведения на класиците Едгар Алан По, Артър Конан Дойл, Морис Льоблан, Уилки Колинс и Гастон Льору.

Шерлок Холмс разбулва загадки в книгата "Палецът на инженера", в която са събрани разказите "Знатният клиент", "Аби Грейндж", "Гръцкият преводач", "Палецът на инженера" и "Сакатият".

22.08.2014 г.

Нови три тролейбуса в Стара Загора по ОП „Околна среда”

Още три нови тролейбуса за градския транспорт пристигат в Стара Загора, днес, на 22 август. С тях по улиците на града вече ще се движат общо пет возила излезли от заводите на чешката компания „Шкода електрик”. До края на октомври се очакват и  последните три тролейбуса по проект на оперативна програма „Околна среда”, на обща стойност 7,5 млн. лв. Четири общини си партнират в проекта „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен" на МОСВ.
Новите попълнения в депото на „Тролейбусни превози" ЕООД ще започнат да превозват пътници след като минат необходимата техническа проверка.
С още 14 нови тролейбуса ще се сдобие община Стара Загора и при реализацията на проекта за Интегриран градски транспорт. С тях тролейбусният парк на града ще бъде напълно обновен.

Любими комикс-герои показват на "София комикс Експо 2014

Майстори-художници от 16 страни представят творбите си от 3 до 15 септември

Понякога комиксовите герои
се използват и не
по прякото им предназначение
Световните майстори на четката и туша се събират у нас за "София комикс Експо 2014". Любителите на деветото изкуство, както го наричат по света, ще могат да видят на "Шипка" 6 шедьовъра и да съпоставят българските майстори с художници от 16 страни. Експозицията вече е открита, а на 3 септември ще бъдат обявени победителите в конкурсната секция и носителя на Национална награда за принос в развитието на жанра в България за 2014-та. До 15 септември ще видим и някои от любимите ни комикс герои, познати и от големия екран. Колекцията включва 1200 произведения на 170 автори. Сред тях от България са 15 утвърдени имена и 20 млади автори.
Първата международна експозиция на комикса е организирана от "Проектът Дъга" и ще включва и лекции и ателиета с някои от майсторите на жанра от Полша, Унгария, Чехия, Русия, Франция, Холандия. Те са безплатни и ще бъдат от 8 до 13 септември. В тях авторите на "Дъга" ще говорят пред младите си колеги за сценария, драматургията и раждането на рисуваните герои.
Сред акцентите в програмата са селекция от 5 съвременни графични романа, включително една нова българска книга и рисуван биографичен разказ за легендарния американски музикант Джони Кеш. Във вернисажа гостува Белгийският музей на комикса. А живеещият в чужбина художник Виктор Кълвачев ще представи книга със свои разработки и ще покаже как стават нещата, когато се работи в екип. Друга част от експозицията ще представи най-доброто от конкурса за млад български художник.
По време на изложбата ще се проведе и международната научна конференция "Комикс, кино, анимация", която се организира съвместно с Института по изкуствознание към БАН.

Балканските страни обмислят отпадането на рауминга помежду им

Отпадане на цените за роуминг между балканските държави договарят регулаторите от Македония, Турция, България, Сърбия и Албания, съобщи БГНЕС.
Идеята, по която се работи почти 2 месеца, се очаква да бъде реализирана и да влезе в сила от 1 януари 2015 г., като в нея ще бъдат включени също Косово и Босна и Херцеговина.
Днес директорът на македонската Агенция за електронни комуникации Роберт Орданоски каза, че има възможност за реализиране на инициативата, но трябва да се намерят съответните законови решения.
"Докато чакаме Европейската комисия да адаптира нашите цени за роуминг към европейските, които са 4-5 пъти по-високи, ние - балканските регулатори, решихме да договорим двустранно и многостранно отпадане на роуминга за нашите клиенти", подчерта Орданоски.

Заверки на договорите узаконяват ощетяването на собствениците на ниви

Вече започва изплащането на рентите от арендатори и кооперации, като годината, обичайно, се оказва тежка за земеделците. Едната причина е пазарът, който е много нестабилен. Цената на пшеницата варира от 270-250 лева за тон, но и добивите са различни, заради дъждовете. При ечемикът пък пазар няма, почти никой не купува.
Още един разход, този път административен ще понижи финансовите резултати. Това е заверката на изтичащите договори за аренда, които са необходими за кандидатстването за евросубсидии. Арендаторите поемат разходите за скиците, за нотариалната заверка (30 лева такса, плюс 6 за ДДС) и вписването на договорите в регистъра (10 лв., плюс пет за банковия превод, преди таксата за превод струваше 3 лева, но след затварянето на КТБ, обслужването пое Общинска банка). В крайна сметка това перо гълта значителни средства – десетки хиляди лева. Разходите се при договарянето се поемат от арендаторите, някои дори дават допълнителен паричен бонус на собствениците на земи. Минималният срок за аренда е четири години, но земеделците предлагат контракта да се сключва за 10 или пет години. Това носи допълнителна тежест при сделките със земя и още не е ясно как ще се отрази на пазара. Юристи съветват към договорите да се прибавя анекс, че при продажба на ниви отпадат взаимоотношенията между арендатор и арендодател, но почти никой от фермерите не е съгласен да приеме подобни условия.
Контрактите масово се подписват при старите условия и няма шанс за предоговаряне като размерът на рентата обикновено е между 80 и 100 килограма от декар. При сегашната цена от около 26-27 стотинки за килограм, остойностената в пари цена е под 30 лева, т.е. толкова, колкото е размерът на субсидията. Излиза че всичко останало е печалба за зърнарите, които по традиция само се оплакват че са на загуба, а реално поддържат приличен стандарт на живот, виден и от луксозния автомобилен парк,  който преживяват. Това не ги амбицира освен да сеят основно четири вида култури – пшеница, ечемик, слънчоглед и рапица. В този смисъл те нямат интерес от развитие или модернизиране на производството си. Преди историческата дата 9-ти септември, работата на ортак, т.е. при предоставяне на земя за обработка, собственикът е получавал половината от добива, спомнят си по-старите хора. Сега подобни сделки просто няма!

21.08.2014 г.

„Виа Понтика” събира млади таланти

В началото на септември Балчик за седма година по ред ще е домакин на талантливи млади хора от България, Испания, Словения, Азербайджан, Узбекистан, Турция, Германия. Художници, музиканти, театрали, фотографи, кинодейци ще представят своите творчески провокации и професионални търсения в рамките на седмото издание на Фестивала на младите в изкуството „Виа Понтика", което ще започне на 9 септември с концерт на Тони Димитрова.
В продължение на десет дни жителите и гостите в Балчик и Албена ще имат възможност да посетят театрални спектакли, концерти, изложби, кинопрожекции. България ще бъде представена от пет висши училища по изкуствата - Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов", Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров", Националната художествена академия, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, Нов български университет. В творческия обмен на идеи и енергии ще се включат и студенти от Академията за изящни изкуства и дизайн към университета в Любляна, Словения. Испания ще присъства в културния форум с възпитаници на Школата по изкуствата №10 - La Escuela de Arte número diez – Мадрид, и Висшето училище по изкуствата на Астурия – ESAPA.
Азербайджан, Узбекистан и Турция ще бъдат представени от музиканти, обединени в интернационален камерен ансамбъл. За участие в младежкия форум традиционно са поканени Институт "Сервантес"- София, сдружението „Алианс за регионални и граждански инициативи" и неправителствената организация „Комън степ". Акцент в програмата и тази година ще бъде представянето на Световната асоциация на кино и телевизионните училища СИЛЕКТ. В хотел „Фламинго гранд" в Албена ще бъдат прожектирани филми от седмото състезание за наградата CILECT PRIZE 2014. Фестивалът на младите в изкуството „Виа Понтика" се осъществява с изключителната финансова подкрепа на Община Балчик и съдействието на кмета Николай Ангелов.

МВР ще продължи да пази паметника на Шипка и други културни обекти

Правителството реши охраната на Националния музей Шипка – Бузлуджа, Националния исторически музей и Националната галерия за чуждестранно изкуство да продължи да се осъществява от Министерството на вътрешните работи в рамките на определената му обща численост и бюджет.
С акта на кабинета се разрешава проблем, възникнал след влизането в сила на 1 юли т. г. на новия Закон за МВР. В него са изброени обектите, които вътрешното ведомство може да охранява, но след сключването на договори. В бюджета на Министерството на културата за 2014 г. обаче не са предвидени средства за такава дейност и не съществуват резерви, които да позволят осигуряването на необходимия финансов ресурс.
Решението на Министерския съвет гарантира охраната на трите държавни културни института до 31 март 2015 г. Този срок дава възможност Министерство на културата да създаде необходимата организация за планиране и осигуряване на средства по бюджета за 2015 г. и за провеждане на процедурата за обществена поръчка и сключване договор за охрана, съобщиха от правителствената пресслужба.