30.06.2014 г.

Световното първенство по корабомоделен спорт в Стара Загора

Днес стартира първият състезателен ден от Световното първенство по корабомоделен спорт Клас „С“ – настолни модели, което беше официално открито вчера вечерта (29 юни) край езеро „Загорка“ в Стара Загора. Съорганизатори на световната организация по корабомоделен спорт „Навига“ са едноименната българската спортна федерация, Парк-Хотел „Стара Загора“, който е домакин на събитието и Община Стара Загора.
В съревнованието участват 208 модели на кораби, представени от състезатели от 15 страни - Холандия, Франция, Германия, Италия, Полша, Чехия, Словакия, Хърватска, Сърбия, България, Румъния, Беларус, Русия, Украйна и Китай. Корабните модели са експонирани в зала „Тервел“ на Парк-Хотел „Стара Загора“ и могат да се разглеждат свободно от гражданите и гостите на града от днес до неделя – 6 юли всеки ден от 9 до 18 ч. вечерта. Представени са изключително интересни модели на исторически и съвременни кораби с големина от кибритена кутийка до близо 3 метра.
Гости на събитието са лично президентът на Световната организация по корабомоделен спорт „Навига“ г-н Карл Дитер Матисек от Германия и председателят на Секция „С“ Мартин Ван Гелдерен от Холандия.
„Прекрасно е, че Световното първенство се провежда точно в Стара Загора, защото по мое мнение това е най-красивият град в България“, каза по време на откриването на първенството г-н Гелдерен, който е главния съдия на първенството. По професия той е капитан на танкер и затова най-любимите му модели са именно на танкери. Приветствие към участниците отправи и Карл Дитер Матисек, който с удоволствие си припомни, че е участвал като млад състезател в първото световното първенство, проведено на езеро „Загорка“ в Стара Загора“ през 1983 година. Във връзка с подготовката на именно това първенство тогава е построен някогашният хотел-ресторант „Загорка“. Възхитени сме, че днес той се е превърнал в толкова прекрасен петзвезден комплекс, който е направил това място още по-красиво, посочиха по време на днешната пресконференция представителите на „Навига“. Радвам се, че участват както утвърдени имена в този красив спорт, така и нови състезатели, които представят много нови и интересни модели, посочи г-н Матисек.
До сряда ще вървят оценките на съдийските комисии, които вече обсъждат моделите един по един. Тогава ще започне обявяването на победителите  и награждаването в отделните класове.
Радващо е, че първенството има много силно присъствие, което говори, че корабомоделизмът е жив и продължава да се развива, каза председателят на Българската федерация по корабомоделен спорт Евгени Генов, който е част от съдийския състав. За съжаление, това е първото световно първенство, което провеждаме изцяло със собствени средства, сподели той. Българското министерство на спорта отказало да даде обичайната годишна субсидия от около 30-40 000 лв. на федерацията по корабомоделизъм. Условието на спортния министър проф.Мариана Георгиева бил, че за да получат субсидия, за миналата година българските корабомоделисти трябвало да са спечелили минимум 10 медала от европейски или световни първенства за мъже и жени. „Ние спечелихме 8 медала, не знам друга федерация да има толкова, отделно наш състезател при юношите от Пазарджик спечели 4 златни и един сребърен медал, но те не ни бяха признати и останахме без субсидия“, коментира Генов. Той се надява държавата да промени отношението си и да подпомага този красив и интелигентен спорт, който се развива в България от началото на 60-те години на миналия век.

ТВ7 и ББТ поискаха процедура за несъстоятелност заради КТБ

Ръководството на ТВ7 и ББТ поиска от Софийски градски съд откриване на производство по несъстоятелност, съобщиха официално от ръководството на медиите.
"Свидетели сме на дестабилизация на икономическата среда, в която функционират и нашите две компании. Събитията от 13 юни 2014 до момента, свързани с Корпоративна търговска банка, която бе основна обслужваща банка за ТВ7 и ББТ, поставиха двете телевизии, заедно с редица други публични и части икономически субекти, в положение на забавяне в плащанията към различни доставчици.
Благодарение на изградените добри партньорски взаимоотношения, повечето от кредиторите на компаниите приеха предложението на двете телевизии за отсрочване на дължимите плащания или временно спиране изпълнението на действащи договори. Малка част от кредиторите (доставчици на телевизията), обаче предприеха крайни законови действия и подадоха молба до Софийски градски съд (СГС) с искане за откриване на производство по несъстоятелност", се казва в съобщението на ТВ7 и ББТ.
С оглед на горните обстоятелства и с цел защита на интересите на служителите и нашите партньори, днес ръководството на ТВ7 и ББТ поиска от СГС откриване на производство по несъстоятелност, съгласно разпоредбите на Търговския закон.
Това е сложна и дълга юридическа процедура, в хода на която ще се установи реалната възможност на ТВ7 и ББТ да се разплащат с действителните си кредитори както и състоянието им на платежоспособност.
Това действие на практика защитава телевизиите от недействителни претенции на кредитори, заявяват от ръководството на медиите.
В официалното съобщение се уверява, че процедурата по никакъв начин няма да засегне нормалния производствен процес на двете телевизии и излъчването на телевизионния сигнал.
Днес се очаква СГС да образува делото и най-късно, в срок от три месеца от днешна дата, да се произнесе с решение дали е констатирана неплатежоспособност.

Възстановяват лекоатлетическия турнир „Самарско знаме”

Община Стара Загора, заедно с Българската федерация по лека атлетика и Клуб по лека атлетика Берое възстановява Международен турнир по лека атлетика Самарско знаме. Турнирът е включен в календара на БФЛА и се очаква в него да се състезават около 300 лекоатлети, сред които и от Катар, Бахрейн и Балканите.
Участниците ще се състезават в 15 лекоатлетически дисциплини за мъже и жени, сред които 100 м, 200 м, 400 м, 1500 м, троен скок, скок дължина, тласкане на гюлле и др. Самарско знаме ще е последен шанс за покриване на норматив за Европейското първенство по лека атлетика в Цюрих през август.
Десетото издание на турнира ще бъде официално открито на 19 юли в 18:30 часа на стадион Берое в Стара Загора. На 17 юли на стадион В. Левски в столицата ще се проведе официалната пресконференция на организаторите – Община Стара Загора. В Стара Загора пресконференция на участници и организатори ще се проведе на 18в 12 часа в зала 2 на Общината, съобщиха от пресцентъра.

Безплатни ултразвукови прегледи с консултация стартират от 7 юли

От 7 до 25 юли гинеколозите от австрийския център ще провеждат безвъзмездно консултация с ултразвуково изследване
Безплатни ултразвукови прегледи с консултация, провеждани със специалист по асистирана репродукция стартират от 7 юли във Виена Ин Витро Център в Токуда Болница София. Необходимо е предварително записване на тел.: 02/ 420 0279 или 02/ 403 4227. Двойките с репродуктивни затруднения е желателно да носят медицинската си документация.
Безплатните прегледи ще се извършват от д-р Ралица Сенкова, акушер-гинеколог и доктор по репродуктивна медицина. В рамките на прегледите пациентките ще имат възможността да се информират за съвременните методи в областта на асистираната репродукция и да получат индивидуален план за лечение.
„Ако двойка има неуспешни опити за забременяване между 6 и 12 месеца, е необходимо да бъде проведена консултация със специалист по асистирана репродукция.” – алармира д-р Сенкова. „Първоначалната диагностика представлява основна част от индивидуалния план за лечение на безплодието в клиниките от международната верига, сред които е и Виена Ин Витро Център.” – допълва д-р Сенкова.
Виена Ин Витро Център е партньор на „Център за асистирана репродукция” (ЦАР). За да получат финансиране от ЦАР пациентките трябва да подадат документи за одобрение или удостоверение за смяна на клиника

27.06.2014 г.

Вложителите на Първа инвестиционна в паника от слухове

Слухове за фалит на Първа инвестиционна банка събраха десетки вложители пред офисите й в страната. В специално съобщение, публикувано на интернет сайта на БНБ се заявява, че в последните дни се прави опит за дестабилизация на държавата чрез организирана атака срещу български банки, без каквито и да е основания.
Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев и шефът на ДАНС Владимир Писанчев са при президента, откъдето ще отидат в парламента по повод засечените опити за умишлена атака срещу големи български банки. ДАНС вече провежда разследване по случая.От два дни се разпространяват имейли и есемеси, в които се твърди, че и други, освен КТБ, български банки са в лошо състояние. Така се съветват вложителите да си теглят парите от там.
Имейлите са разпратени от известен бизнесмен, твърди "24 часа", като се позовава на източници от БНБ. По тази схема може да се атакува всяка една банка, създавайки паника сред гражданите.

„Любов и други сънища” е новото заглавие от каталога на „Ера”

Издателство „Ера“ има удоволствието да Ви представи "Любов и други сънища" на Синтия Суонсън - красив роман за силата да откриеш себе си, който умело съчетава любовната драма с бързо сменящи се картини и интригуваш сюжет.
Заглавието ще се появи на книжния пазар на 30 юни.
Катарин Милър, или Кити, както я наричат всички, живее сама с котарака си Аслан и заедно с най-добрата си приятелка Фрида държат малък магазин за книги. В прекрасни отношения е с родителите си, които са на почивка на Хаваитe, от където й пращат писма. Преди време е имала дълга връзка с мъж на име Кевин, който така и не се е решил да се ожени за нея и са се разделили. Пуснала е обява за запознанство във вестника и е харесала писмото на един от кандидатите – Ларс, говорили са с часове по телефона, но той така и не се е появил след два дни на уговорената им срещата. От този момент нататък Кити загърбва желанието и надеждата да се омъжи и се отдава на работата си в магазина. Въпреки че е сама, тя е спокойна и доволна от живота си, докато не се случва нещо, което я смущава и обърква.
Кити започва да сънува свят, в който името й е Катарин Андерсън, омъжена е за Ларс, има прекрасни деца от него и всички се обичат безкрайно много. Както в истинския си живот, двамата са се запознали чрез обявата във вестника, но вместо да приключат телефонния разговор и той да не се появи на срещата, те са се влюбили, оженили, живеят в голяма къща и имат две прекрасни деца близнаци – Мич и Миси. Кити е очарована от тези сънища и е любопитна какво ще се случи по-натам.        
В реалния си живот тя започва да помага на съседското дете Грег, което има проблем с четенето. Намира начин да спечели интереса му към книгите като пише история за баскетболисти – нещо, което много го вълнува. Възможността да помогне кара Кити да се чувства щастлива.
В сънищата й  нещата започват да изглеждат вече не толкова идилични. Оказва се, че тя има и трето дете – Майкъл, който страда от аутизъм. По онова време се е приемало, че тази болест е причинена от липса на внимание към детето от страна на майката. Катарин се чувства виновна заради това, а и защото не изпитва привързаност към това проблемно момче и дори не понася да е близо до него.      
Кити се чуди къде е Фрида в този сън, както и всички други хора, които познава. Все по-малко се радва на тази алтернативна реалност, от която изникват все по-ужасни изненади.  Не знае дали може да избере в кой от двата свята да живее и каква би била цената на това да остане Кити или да бъде Катарин.

Новият роман на Гришам е посветен на рецесията от 2008-а

Новият роман на Джон Гришам ще се развива по време на рецесията в САЩ през 2008 г., съобщи thebookseller.com. Книгата е със заглавие „Gray Mountain“ и ще бъде на англоезичния книжен пазар от 23 октомври. Издателство е „Hodder & Stoughton“. Авторът показа корицата чрез социалната мрежа „Фейсбук“.
Романът ще проследява историята на Саманта Кофър, която вече трета година е съдружник в най-голямата адвокатска кантора в Ню Йорк. Тя губи работата си само 2 седмици след фалита на „Лемън Брадърс“. Седмица по-късно тя започва неплатен стаж в малка правна фирма в градчето Апалачия. За първи път Саманта се сблъсква с истински клиенти с реални проблеми. Тя се натъква и на тайни, които е трябвало да останат заровени в планината завинаги.
Джон Гришам е американски писател, роден 1955 г. Книгите му най-често са съдебни трилъри или с криминален сюжет. Те се отличават с фактологически проучвания и информативен характер. Според много критици обаче Гришам е от авторите, които имат голяма популярност, без да са особено добри. Направени са успешни филми по негови творби, като например „Фирмата” и „Време да убиваш”.

СтЗ Отбора скандализира политиците с новия си клип

Рапърите от СтЗ Отбора пуснаха музикален клип, в който открито се осъжда поведението на новия политик Николай Бареков.
В социалните мрежи момчетата дори са получили заплахи за съд заради скандалните кадри и колажи на лидера на „България без цензура“, съобщиха от групата.
Някои потребители виждат в клипа и текста открита подигравка с Бареков.
В парчето „Правиш ли дудуци?“ не е пожален и Волен Сидеров, показан като гадже на новия политик, а на не малко кадри се появява и Бойко Борисов. След като клипът направи 10 хиляди гледания в мрежите за видеосподеляне, бе ненадейно свален от класациите.
Момчетата от групата обясняват, че песента всъщност е отражение на политическата действителност в България, а острият тон, за който някои смятат, че е обиден, е наложителен за обясняването на жалките партийни превъплъщения на някои лидери.
„Когато става въпрос за бъдещето на държавата и нейните граждани, не виждам проблем да казваме истината за когото и да било, след като ни правят по толкова безочлив начин на маймуни“, заявява Стоян Стоянов от СтЗ Отбора.
Припомняме, че СтЗ Отбора нашумяха след анти-дрога клипа „Да се ши'йш, да се пра'йш“, в който ученичка е „зарибена“ от наркодилър и смърка бял прах върху учебник по български език за осми клас.
В края на миналата година след сигнал до медиите от страна на групата и след засиления по този начин обществен натиск, бяха спрени фейсбук страници, поругаващи националните ни светини Васил Левски и Кирил и Методий.
Пак по тяхна инициатива се обърна внимание на изсичането на парка над Стара Загора и на проблема с незаконните постройки в него.

Болничните само по електронен път от догодина

Болничните стават само електронни и от 1 януари вече няма да се издават на хартия. Това предвижда наредба, одобрена от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. Болничните ще се приемат в НОИ по електронен път, обясни управителят на института Бисер Петков, пише в. "24 часа".
Това би трябвало да ускори изплащането на парите на хората в болнични. В момента срокът за плащане е 15 дни след представяне на бланката в института. Реално той е по-дълъг, защото преди това тя се дава на работодателя, който пък я представя в НОИ.
След това служител на осигурителния институт трябва да въведе данните на ръка, преди да бъде наредено плащане към болния човек.
При електронния болничен тази процедура отпада, обясниха от НОИ, но не се ангажираха с разчет за колко дни ще става обработката на електронните документи и изплащането на парите.
Електронните документи ще постъпват направо в осигурителния институт, без да отиват при работодателя. За фирмите е предвидено лекарите да попълват формуляр, подобен на извинителна бележка.
При желание той ще може да бъде даван на хартия на болния, който да го предаде на работодателя, но щяло да има възможност документът да се прати по електронна поща и на личния състав на фирмата.
Наредбата трябва да бъде одобрена от Министерския съвет и да влезе в сила от 1 януари 2015 г. Лекарите, които нямат компютри или интернет в кабинетите си, ще получат 6 месеца отсрочка да си осигурят техника и връзка, предвижда одобреният от НОИ документ.
През това време те ще издават хартиен документ за НОИ, но той няма да е вече ценна книга, какъвто е в момента.

Нов заем от 3 милиона лева планира да вземе Старозагорска община

Кметът на Община Стара Загора организира обществено обсъждане на намерение за поемане на общински дълг. Обсъждането ще се проведе на 30 юни от 17.30 часа в зала „П. Р. Славейков".
През 2015 година предстои реализацията на два проекта, свързани с подобряване на градската среда в кварталите „Три чучура - север"и „Самара" на обща стойност над 5 милиона лева. За да се осигури безпроблемно и регулярно финансиране на тези проекти, в съответствие с графика за реализацията им, единственият възможен начин за набавянето на част от този ресурс е чрез кредит.
Предложението е да се използва дългосрочен инвестиционен заем. Заемът ще бъде поет като дълг по Закона за общинския дълг.
Предназначението на дълга е за финансиране изпълнението на одобрени проекти, а максималният му размер е 3 000 000 лв. в български лева. Дългът е дългосрочен, поет с договор за общински заем. Максимален срок за ползване и издължаване на кредита - 60 месеца от датата на сключване на договора за кредит.

26.06.2014 г.

150 хиляди туристи посетиха Казанлък в кулминацията на Празника на розата

От 9 май до 21 юни 2014 г. в Казанлък се проведе 111-ият Празник на розата. За трета поредна година най-значимото културно събитие в града на розите се организира изцяло от Община Казанлък и продължава повече от месец. То е наситено с изключително интересни и разнообразни прояви като конкурси, изложби, концерти на известни изпълнители, фолклорни фестивали, надигравания, състезания на талантливите български деца, традиционните ритуали „Розобер“ и „Розоварене“, празничното Карнавално шествие.
За трета поредна година Община Казанлък реализира тази богата програма изцяло със средства, дарени от фирми. За оказаната съпричастност и подкрепа, благодарение на които Празникът на розата се превърна в събитие № 1 у нас и привлече десетки хиляди туристи от всички краища на света, Община Казанлък и кметът Галина Стоянова  изказват дълбока благодарност към всички дарители.
Средствата от дарения са в размер на 53 400 лв. От продажба на билети за събития в празничната програма приходите са 19 009 лв. Общо приходите са 72 409 лв. Направените разходи по празника са 57 640 лв.
42 хиляди са регистрираните туристи, организирано посетили в рамките на празника ИМ „Искра“, Художествената галерия, НПМ „Шипка-Бузлуджа“. Повече от 150 хиляди са туристите и гостите, които са били на празника в Казанлък в неговия кулминационен ден 8 юни. Президентът на Република България Росен Плевнелиев и еврокомисарят Кристалина Георгиева уважиха празника на казанлъчани, а дипломатическият корпус и представители на побратимените градове бяха част от специалните гости на града.
Екипи на всички национални медии работиха в града на розите за отразяване на 111-ия Празник на розата. Излъчване на живо от ритуалите „Розобер“ и „Розоварене“ и Карнавалното шествие направи Телевизия Канал 3. Сайтът kazanlak.com излъчва всички значими събития директно в интернет. Предаване на живо за празника направи бТВ. Събитията от богатата програма бяха отразени в пълнота от Радио Фокус, Информационна агенция Фокус и Дарик Радио. БНТ, бТВ, ТВ Европа, Нова ТВ, БГНЕС и други електронни медии, национални ежедневници и регионални медии отразиха кулминацията на 8 юни. БНР, БТА, Телевизия Канал 3, в. „Капитал“, сайтове и местни вестници бяха медийни партньори на Община Казанлък за 111-ия Празник на розата.
Чешката национална телевизия повече от 10 дни снима филм за Казанлък и Долината на розите и тракийските царе. Специално за празника в Казанлък бяха акредитирани екипи на Медийна група Ricochet, работеща за Британската телевизия „Канал 4“; на SWR – филиал на немската телевизия ARD за западна и югозападна Германия, на китайска информационна агенция, на гръцкия вестник „Охронос“, на италианското специализирано туристическо списание "Пътувания и почивки". Журналист на свободна практика от Испания бе сред най-активните репортери. Вестникът на побратимения град Кочани, Македония, не закъсня със статия за Празника в Казанлък.

„Никога преди залез” е новото заглавие в издателската листа на „Персей”

Романът „Никога преди залез” е големият финландски пробив в модерната попкултура, превърнал авторката си в световна знаменитост. Докато се подготвяше българското издание на нашумялата книга, Йохана Синисало потвърди на издателите си от „Персей” гостуването си в България в края на годината. Тя ще бъде специален гост на Софийския литературен фестивал в рамките на Коледния панаир на книгата в НДК.
Йохана Синисало е първата финландка, сдобила се с огромно влияние извън родината си, прекосявайки жанровите граници и бариери. В творчеството си тя изследва мотива за човека животно, безпомощен пред аморалните сили в природата и обществото. Книгите й са едновременно фантастика, литература на идеите и четиво от най-висока класа. Като свои вдъхновители Синисало посочва автори от ранга на Туве Янсон, Астрид Линдгрен, Рей Бредбъри, Владимир Набоков, Джордж Оруел и Олдъс Хъксли.
Писателката е носител на престижните награди „Финландия“ (най-големият приз за литература в родината й) и „Джеймс Типтри-младши“. Номинирана е за награда „Небюла“ в САЩ. Големият й хит „Никога преди залез” излиза в Англия с оригиналното си заглавие, а в Америка – със заглавието „Трол”.
Сюжетът на „Никога преди залез”:
Младият фотограф Микаел открива в двора на жилищния блок, в който живее, малко човекоподобно създание, пребито от агресивни тийнейджъри. Това е млад трол –обречен на изчезване, интелигентен и ловък митологичен звяр с човешки черти. Изпълнен със съчувствие, Микаел го взима в апартамента си, скрива го от злонамерени хора и му дава име – Песи. Младият мъж проучва всевъзможни изследвания и публикации, за да разбере с какво се храни той и как може да го излекува. Но това, което липсва там, е, че троловете излъчват феромони. Самият той поема от тази миризма, която се оказва афродизиак върху околните. Когато Микаел е изправен пред най-голямото предизвикателство в кариерата си – да заснеме реклама за ултрамодерна марка дънки, източник на вдъхновение става тролът. Но младият мъж няма представа, че неговият приятел, неусетно превърнал се в най-близкото му същество, може да провокира най-тъмните и забранени импулси на човека.

Частен музей на комунизма в Миндя показва безплатно експонати от близкото ни минало

Музеят на Комунизма е частна колекция, която включва над 1 500 експоната - фотографии, книги, вестници, списания, пропагандни материали, лозунги, плакати, електроуреди, фотоапарати, музикални носители, филателия, стоки от бита и др.
Целта на Музея е да запази една реално съществувала епоха от българската история, а също така и безпристрастно да пресъздаде неоспоримите исторически събития в периода 1945 - 1989 година. След 10 ноември се забелязва склонността голяма част от тези събития да бъдат манипулирани и тенденциозно представяни пред широката публика. Отличава се и фактът, че поколенията, родени след 1989 година нямат почти никаква реална представа за този период от българската история. След 89-та започва доста масово - и съзнателно, и несъзнателно - унищожаване на всички артефакти, свързани с периода на социализма. Кулминацията на тази тенденция е разрушаването на Мавзолея на Георги Димитров в София.
Музеят на Комунизма е открит през 2012 година. Намира се в село Миндя, община Велико Търново. Входът е безплатен.
Част от експозицията може да се разгледа и на http://muzejnakomunizma.com.

Дни на японската култура в НДК

Събитието, което поставя тяхното начало, е авторска изложба на концептуална икебана на съвременния майстор Шого Кариядзаки. Организирането на първата изложба на японеца у нас стана възможно заради приятелството му с нашия цигулар Васко Василев. Критиците го определят като "човек, който притежава ръце да улови красотата". Изложбата бе открита преди два дни и ще продължи до 29 юни във фоайето на вход А6 на НДК, като входът е свободен. Върховете в професионалната биография на Шого Кариядзаки са цялостната аранжировка на цветята по време на посещението в Япония на американския президент Бил Клинтън, художествена подготовка на церемонията по повод 10-годишния юбилей от интронизацията на японския император, сценографски решения в пиеси от японските традиционни театрални форми Но, Кьоген, Кабуки, и много авторски изложби. Кариядзаки е избран за културен посланик на Франция по време на честванията на 150-годишния юбилей на двустранните отношения между Япония и Франция и за посланик на лалетата в Холандия.

През юли събарят незаконните къщи в ромсквия квартал, до Аязмото

На 21 юли ще започне събарянето на незаконните къщи в ромския квартал Лозенец в Стара Загора и компромиси няма да има. Това заяви кметът Живко Тодоров. До момента са картотекирани 350 обекта, които ще бъдат поетапно отстранени. Сред тях са и 4 къщи с впечатляващо големи размери.
Голяма част от постройките са опасни за обитаване, по мнението на специалисти. След процеса на събаряне теренът ще бъде залесен и ще се монтира видеонаблюдение, за да се избегне ново застрояване, каза още кметът. В следващия програмен период Община Стара Загора ще кандидатства с проект за изграждане на канализация в кв. Лозенец и за подобряване на инфраструктурата.
Общината е изпратила писма до ОДМВР - Стара Загора и до жандармерията, за да се осигури необходимата охрана за спазване на обществения ред по време на събарянето на незаконните къщи, но все още няма официален отговор.
Отстраняването на постройките трябваше да стартира на 12 май, но Областна дирекция на МВР - Стара Загора изпрати до Общината писмо, с което осуети процеса.
Живко Тодоров призова обществеността да се обедини зад събарянето на незаконните къщи, за да се избегнат последици, като тези, които се случиха във Варна. Освен това не може да се толерират незаконни действия.

Нови паркове изграждат в Казанлък, Крън и Копринка

Четири нови парка ще бъдат изградени в Казанлък на мястото на непривлекателни и неизползваеми досега междублокови пространства.
В момента активно се работи по новия парк на ул. „Старозагорска“, източно от бул. „Никола Петков“. Тук ще бъдат създадени зелени и цветни площи, площадка с детски съоръжения, спортен кът с тенис на маса и маса за тихи игри – шах, табла, карти. Заедно с това ще се изгради и паркинг за автомобили.
Дейностите се изпълняват от Общинско предприятие „Комунална дейност и поддръжка на инфраструктурата“.
Вторият парк е на ул. „Батак“. В междублоковото пространство вече са поставени нови детски съоръжения, а малчуганите от съседните блокове не губят време и активно използват люлките и пързалката и ритат топка през ваканционните дни. Тук ще бъде възстановена и каменната чешма. Паркът се изгражда от Общинско предприятие „Комунална дейност и поддръжка на инфраструктурата“.
Третият парк, който предстои да бъде изграден, е в междублоковото пространство, източно от бул. „Розова долина“. Тук се предвижда да бъдат обновени детските съоръжения, да се създадат условия за приятни игри на децата и занимания на възрастните хора, както и да се изградят нови паркоместа. Паркът се изгражда по проект, финансиран от ПУДООС по Националната кампания „За чиста околна среда“ 2014 г. Община Казанлък спечели този проект, наречен „Да съхраним нашето утро“,  за създаване на зона за отдих, спорт и игри, като финансирането от ПУДООС е в размер на 10 000 лв.
Съвсем скоро ще започне създаването на нова зона за отдих и игри в междублоковото пространство до филиала на ЦДГ № 15 „Звънче“ в ж.к. „Изток“ (бившата ЦДГ № 22). С това новите локални паркове в различни краища на Казанлък, изградени само през тази година, стават четири.
В изпълнение на това в Инвестиционната програма на Община Казанлък - строителство и ремонт на обекти общинска собственост през 2014 г., са заложени средства за облагородяване на площадното пространство в Бузовград и изграждане на паркове в Крън и Копринка.

25.06.2014 г.

За втори път отлагат началото на музикалния фестивал "Августа Траяна"

Силната буря снощи сериозно повреди декорите за постановката "Ацис и Галатея". За огромно щастие няма пострадали колеги по време на репетицията и след края и снощи, когато природата се развилня. Има и заболял солист в постановката "Ацис и Галатея" – Силвия Тенева /Галатея/.
Откриването на  Летния музикален фестивал „Августа Траяна“, предвидено за днес /25 юни/ се ОТЛАГА за 2 юли /сряда/– от 21 часа с постановката "Дидона и Еней". Закупените билети важат без заверка за новата дата на "Ацис и Галатея" – 11 юли /петък/ или могат да бъдат презаверени за другите спектакли.
В програмата остава валидна /засега/ датата на премиерата на „Танкред и Клоринда“ и „Балът на неблагодарните жени“ от Монтеверди  - 10 юли /четвъртък/ от 21 часа. Гала-концертът е на 15 юли от 21 часа

„Закъснели последствия” от Кнут Фалдбакен

Скандинавският писател Кнут Фалдбакен вече е преведен на десетки езици, спечелил е много литературни награди, има много почитатели, но продължава да изненадва със заплетените си криминални сюжети. На тях би завидяла и кралицата на жанра Агата Кристи, защото предлагат сложни криминални загадки. Такъв е и новият му роман „Закъснели последствия”, в който има красиви жени със съмнителни привички, агресивни мъже и заподозрени с неразбиваеми алибита. Книгата издава на български език „Изида”.
Доставчик на цветя носи разкошен букет на красавицата Карин Рийс, но я открива мъртва, брутално пребита на входа на дома й. Полицията скоро стеснява кръга от заподозрени до двама мъже: бившия съпруг на Карин и нейния сегашен любовник. И двамата имат съмнително минало, както и мотиви. Но имат и солидни алибита, поне на пръв поглед. Първоначално инспектор Юнфин Валман предполага, че това е класически случай на убийство от ревност. Но мистерията все повече се заплита: колкото повече нови факти изникват, толкова повече си противоречат. Когато още една млада жена е намерена мъртва, и двамата главни заподозрени се оказват застрашени…
Напрегнат трилър, в който нито героите, нито събитията са това, което изглеждат в самото начало.
„Убедителен и изключително заплетен психологически трилър. Фалдбакен разказва историята от различни гледни точки, за да стигне накрая до един шокиращ финал.” – Курт Хансен, Dagbladet
„Фалдбакен се простира на по-широка основа от повечето криминални автори. За пореден път той представя една майсторска творба. „Закъснели последствия” е изкусно изтъкана криминална история, която поставя наистина сериозни проблеми. Динамиката на сюжета нараства с постепенното разкриване на психологическите отношения между главните герои.” - Гейр Вестад, Hamar Arbeiderblad
„Сезонът на криминалетата не би бил същият без криминална история от Фалдбакен. И за пореден път той ни предлага отлично качество.” - Ериан Грайф Йонсен, Adresseavisen
За автора:
Кнут Фалдбакен е роден през 1941 в Осло. Следва психология, но след това се отказва, за да се посвети на амбициите си да стане журналист и писател. Живее и работи във Франция, Австрия, Германия, Дания, Англия, САЩ. С романи като „Дневникът на Адам“ и „Сватбено пътешествие“ печели многобройни престижни норвежки и международни литературни награди. През 2002 г. излиза „Всички обичат обезглавената жена“, първият му криминален роман, пожънал голям успех в Норвегия и чужбина. Най-популярният му герой – полицейският инспектор Валман, е персонаж в 6 негови книги. Днес Фалдбакен живее със семейството си в Хамар – град, в който се развива действието на криминалните му романи.Преведен на 21 езика, Кнут Фалдбакен е един от най-популярните скандинавски писатели. Той бе отличен с почетна награда „Браги” – най-престижната в Норвегия, заради цялостния му принос към съвременната норвежка литература. 

Театър в музея предлагат за любителите на Мелпомена през юли

През целия месец юли постановките на Драматичен театър Стара Загора ще се играят на сцена Лапидариум в Регионалния исторически музей, информират от театъра. В афиша са включени следните заглавия:
1, 2 и 3 ЮЛИ
21.00
„Световъртеж" от Жан Жак Брикер и Морис Ласег
постановка Христофор Недков
участват: Тихомира Темелкова, Цветомир Черкезов, Стефан Делев, Елена Азалова, Светла Тодорова
Любов, секс, политика и военни маневри в една прекрасна комедия на ситуациите, която се играе на Парижките сцени повече от 10 години.
7 и 8 ЮЛИ
21.00
„Далавера за леваци"
от Майкъл Куни, режисьор проф. Андрей Аврамов
участват: Христофор Недков, Стефан Борисов, Георги Райчев, Светла Тодорова, Стефан Делев, Цветомир Черкезов, Галя Александрова, Илчо Димитров, Мария Пенчева
Комедията взима на прицел английската Система за социална помощ. Историята е толкова смешна и ексцентрична, че някъде към средата на спектакъла ще Ви се прииска да извикате: „Спрете, недейте повече, моля!"...
10 и 11 ЮЛИ
21.00
„Без докачение, моля..."
по Чудомир, постановка Ивалин Димитров
участват: Димитър Митев, Стоян Ангелов, Димитър Карамалаков, Ивелин Керанов, Стефан Борисов, Илчо Димитров, Делян Илиев, Стефан Делев, Георги Райчев, Павлин Танев, Нино Луканов, Жоро Райчев, Цветомир Черкезов, Тодор Тодоров, Светла Тодорова, Тихомира Темелкова, Мария Пенчева.
В спектакъла оживяват най-колоритните образи на Чудомир. Пъстрият, архаичен и омаен език гали ухото и ни връща в един забравен свят. Веселие и смях изпълват залата, звучи прекрасна музика, вихрят се танци и заедно със завладяващата игра на три поколения актьори плетат шарена българска шевица...
15 и 16 ЮЛИ
21.00
ПРЕМИЕРА!
„Кълбовидна мълния"
от Иван Радоев, постановка Ивалин Димитров ПРЕМИЕРА !
участват: Георги Райчев и Миленка Сотирова

Бляскава комедия, която - като всяка голяма комедия - е и малко трагична, заредена с прочутата Иван Радоева ирония... Една история за хората, загубили смеха си. За желанието да станеш и невъзможността да бъдеш. За неуспешния героизъм и за безсмислието на героизма.
Комедия на разминаването. История за една кълбовидна мълния, която влиза през прозореца и ни кара да си спомним кои сме...

Дежурни екипи работят по отстраняването на щетите от лятната буря в Старозагорско

Няколко села - Хрищени, Горно Ботево, Лозен и Еленино, както и кв. "К.Ганчев" и части от квартал "Зора" в Стара Загора са без електричество в резултат на силния вятър, придружен с дъжд, които връхлетяха града през последния час. Обезпокоени граждани подадоха десетки сигнали на горещия телефон в общината за нанесени поражения.
Кметът Живко Тодоров разпореди създаване на дежурни екипи от общински служители и заедно с тях започна оглед на града. Екипите работят по отстраняването на пораженията по улиците. Те премахват паднали клони от дървета и събират обърнатите и разпилени контейнери за отпадъци. Екипи на EVN работят за отстраняване на авариите. По сигнали се извършва резитба на опасни дървета и клони.
Силна буря се разрази над Стара Загора. Само за няколко минути небето притъмня и задуха ураганен вятър, който помете чадъри от заведенията, столове, изпочупи рекламни пана и витрини, събори дървета и скъса кабели. В момента бурята продължава, придружена със силен дъжд.
Множество са сигналите за паднали дървета по улиците, тротоарите и върху автомобили, паркирани в различни части на града, както и за скъсани ел. кабели в Стара Загора и в няколко села.
Към момента няма данни за пострадали хора.
Вече два часа пороен дъжд се излива и над Казанлък, придружен със силен вятър и гръмотевична буря.

Станишев излъга и отива в Брюксел

Председателят на БСП Сергей Станишев е внесъл в деловодството на Народното събрание молба за прекратяване на правомощията му като народен представител. Това означава, че той ще приеме мандата и ще бъде депутат в Европейския парламент, въпреки че в хода на кампанията нееднократно заявяваше, че няма да напусне родната политика, съобщи ekipnews.
На изборите за Европейски парламент на 25 май от листата на БСП бяха избрани четирима евродепутати - Момчил Неков, Сергей Станишев, Илияна Йотова и Георги Пирински. Заради преференциалното гласуване 15-ият в листата Момчил Неков изпревари Сергей Станишев, който беше водач.
Прецакан е и четвъртият в листата - Петър Курумбашев. Той беше изместен на петата позиция и ще остане извън европарламента, въпреки че в началото на кампанията напусна българския парламент, считайки че избирането му за евродепутат е сигурно. Станишев смята да запази и лидерския си пост в БСП, въпреки печалното представяне на социалистите на евровота. Това още веднъж потвърждава, че нашите политици, веднъж влезли във властта, са готови на всичко, само за да останат на постовете си. В мотивите са соцлидерът посочи, че той бил необходим на ЕП заради новата ситуация в Европа?! Те в партията му не го искат, той твърди – нужен съм на Брюксел!!! Политиката у нас отдавна не е обвързана с никакви морални принципи, а само с гьонсуратлък.

24.06.2014 г.

Софийски средновековен панаир ще има, на 5 и 6 юли

Сдружение MODVS VIVENDI - Средновековно Общество в България, със съдействието на Национален исторически музей, организира за пръв път в столицата СОФИЙСКИ СРЕДНОВЕКОВЕН ПАНАИР. Събитието ще се проведе на 5 и 6 юли в двора на Боянската църква. Събитието беше насрочено миналия уикенд, но бе отменено заради траура за жертвите от наводненията в страната.
Във форма̀та „жива история” по атрактивен начин ще бъдат пресъздадени бита, занаятите, изкуствата, военното дело и културата на ежедневието през периода XII-XIV в. от региона на България, Византия, Латинския свят и Ориента.
Музей на открито с различни експозиции, демонстрации, презентации, семинари, спектакли, концерти със старинна музика и средновековен базар ще среща посетителите със света на средновековния българин и неговите съседи, съюзници и врагове от Изтока и Запада.
Едно уникално докосване до цвета, вкуса и аромата на Средновековието чрез интерактивна среща с „живата история”.

„Ера” представя Войната на гилдиите: Морето на скръбта

Романът е създаден по популярната компютърна игра Guild Wars

Издателство "Ера" представя новото заглавие от листата си: - "Войната на гилдиите. Морето на скръбта", роман по популярната компютърна игра Guild Wars, печелила награди за най-добра мултиплеър онлайн игра. Рий Сьосби е свързала Guild Wars 1 и 2, като е създала 
чудесна предистория на втората част на играта, специално за почитателите на фентъзи жанра.

Изгубеното кралство на Ор лежи под океанските вълни, цяла цивилизация, погълната от древен катаклизъм. Векове наред старите тайни са били загубени. Досега. Чудовището на Ор – драконът Зайтан се събужда. С неговото завръщане потопеното кралство е преродено, а друго е унищожено. Градът Лъвската арка, който от поколения е крайъгълен камък на цивилизацията на Тирия, е брутално погълнат от вълните, оставяйки след себе си само руини. Сред оцелелите е Кобая Маринър, човек, мореплавател, корабокрушенец от цунамито, изоставен в морето. Кобая знае, че се e озовал в свят, който завинаги е променен. Сега немъртвите служители на Зайтан управляват морето, като разрушават пристанище след пристанище и избиват всичко по пътя си. Кобая дава обет да възстанови Лъвската арка. Мисията му e да стане герой за своя екипаж и адмирал на пиратската флота и да се изправи пред призраците от миналото. Само тогава ще владее Морето на скръбта и ще смачка армадата на Ор. 

Започна кинофеста „Любовта е лудост”

Без фанфари и фойерверки бе открит фестивалът "Любовта е лудост" във Варна. Логично след голямата трагедия в кв. "Аспарухово" 22-рото издание на кинофорума, което все пак нямаше как да бъде отложено, тръгна в минорно настроение. Артистите едва сдържаха сълзите си. "Фестивал ще има, но отменихме лъскавата му част", заяви кинокритикът проф. Александър Грозев. Той подчерта, че изкуството е това, което ни крепи в трудни моменти. Пред фестивалния център гости и участници, сред които Искра Радева, Никола Анастасов, Васил Михайлов, Гинка Станчева, Яна Маринова, Симеон Лютаков, Антон Радичев, Георги Стоянов почетоха с едноминутно мълчание 11-те жертви на водния ад. Матроси от военноморските сили също отдадоха почит.
Премиерата на новия филм на Иван Ничев "Българска рапсодия" даде старт на "Любовта е лудост". Трогателната любовна история за спасяването на българските евреи спечели овациите. А създателят й получи голямата награда за цялостен принос, изящната статуетка "Златна Афродита". Семейство от Израел, което е гледало част от лентата, всъщност дава заглавието й. Първоначалният вариант беше "Концерт за оцелелите". Филмът завършва трилогията по темата - "След края на света" и "Завръщане в Ерусалим". Творбата ни връща към мрачните години на Втората световна война. Историята е за мечтателката Шели от Кавала и лудо влюбения в нея Мони, който иска да я спаси. В тази невъзможна мисия да спре влака на смъртта с депортираните над 11 000 евреи, между които и тя, му помага Жожо.
В прекрасно изградените образи виждаме все любими актьори - Татяна Лолова, Васил Михайлов, Димитър Рачков и израелският им колега Мони Мошонов. В ролите на тийнейджърите отлично се справят Кристиян Макаров, Анжела Недялкова и варненският студент от НАТФИЗ Стефан Попов, когото младата публика в залата аплодира най-много. Оказа се, че в кастинга на новите актьори тежката си и точна преценка е дал продуцентът на лентата Нисим Леви. Неговата фамилна история и поне още 20 истински съдби са в основата на вълнуващия сюжет на киносагата.
Иван Ничев сподели, че първоначалната му идея за финал ще осъществи в следващ свой филм. 88 заглавия, 50 от които премиерни, ще видят киноманите през следващите фестивални дни. Паметта на големите творци Рангел Вълчанов, Джоко Росич и Борис Карадимчев ще бъде отбелязана с техни знакови творби, на които ще се влиза безплатно. Носителят на голямата награда "Златната Афродита" ще стане ясен на 28 юни.

КТБ вече работи, но не изплаща пари

Корпоративна търговска банка (КТБ) отвори офисите си и вече приема плащания, съобщиха вчера от банката. Трезорът обаче още не изплаща средства - парите, влезли по заплатни, депозитни, разплащателни сметки остават блокирани. Според условията на наложения от БНБ особен надзор това може да продължи до 21 юли.
Депозитите само на гражданите в КТБ са 4.5 млрд. лева - само за година те са нараснали с над 1.4 млрд. лева. На практика преди срива банката на Цветан Василев е била трета по привлечени средства на населението след ПИБ. КТБ е държала 11.7% от спестяванията.
Очакваше се вчера правителството да излезе с общо решение за всички бюджетни и общински сметки, блокирани в КТБ, но това не се случи. В същото време държавните ведомства и общините - клиенти на КТБ, започнаха да си разкриват сметки в други трезори. За някои обаче това не е решение, защото нямат пари. Община Раковски например е изпратила до Министерството на финансите и до БНБ запитване за заем, обясни пред "Дарик" кметът на общината Иван Антонов. Законът за публичните финанси позволява в такива случаи министърът на финансите да отпуска безлихвени заеми за сметка на централния бюджет със срок за възстановяване не по-дълъг от края на следващата бюджетна година.
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) обясни, че кризата с банката няма да попречи на плащанията й. КТБ е обслужваща банка на районните каси (РЗОК) във Варна, Враца, Плевен, Пловдив и Хасково. Предстоящите плащания към партньори на НЗОК до 30 юни ще се извършват от Централното управление, а от 1 юли ще бъдат открити нови сметки на петте РЗОК в други банки.
Работниците от "Мини Марица-изток" сами са започнали да си откриват нови сметки в други банки, съобщи за БНР изпълнителният директор на дружеството Георги Златев. Работниците, които не са го направили, ще получат на 25 юни заплатите си на ръка.
В същото време идеята на Министерството на финансите за спасяването на КТБ се размина с тази на БНБ. В неделя БНБ съобщи, че е решено КТБ да се оздрави, като се увеличи капиталът с ресурси на държавната Българска банка за развитие (ББР) и Фонда за гарантиране на влоговете в България (ФГВБ), а на досегашните акционери бъде забранено да участват във вдигането на капитала. Ден по-късно обаче финансовият министър Петър Чобанов заяви пред "Труд", че акционерите на КТБ ще получат шанс да осигурят финансов ресурс за стабилизирането й.

23.06.2014 г.

Варна и цялата страна почитат жертвите на наводненията

Днес е ден на национален траур в памет на жертвите от трагичните наводнения във Варна и Добрич. Националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.
От 11часа в Катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна президентът Росен Плевнелиев присъства на отслужването на трисагий от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в памет на жертвите на наводненията в страната. В много храмове ще се отслужи панихида за загиналите.
Днес и във вторник остават затворени училищата, детските градини и яслите в района на варненския кв. "Аспарухово". Неучебните дни ще бъдат използвани за почистване и дезинфекция на сградите.
В деня на траур ще продължат възстановителните действия в най-засегнатите места. Очаква се да тръгне и проверката на щетите след стихията.
На този етап няма дори приблизителна информация каква е стойността на разрушенията.
В четвъртък и петък проливните дъждове доведоха до обилни наводнения в три области в страната – Варна, Добрич и Велико Търново.
Според официалните данни загиналите във водната стихия във Варна са 11. Там се издирват две деца - на 2 и 6 години. В Добрич е потвърдена смъртта на един мъж.
Трагедията започна в четвъртък вечерта, когато към 17 часа се изля пороен дъжд, описван от очевидци като "водопад". България бе разтърсена от информациите за потопа във Варна, който взе жертви. Във вечерните часове приливна вълна с височина 2-3 метра, удари част от кв. "Аспарухово" и помете хора, автомобили, къщи. На следващия ден хората описваха ситуацията с една дума: Вода. Пострадалите определиха случилото се като "Ад". "Нещо страшно беше", "Такова чудо не е било", "Колите минаваха пред очите ми като клечки за зъби".
Стотици доброволци от цялата страна се включиха, за да помогнат на хората да почистят домовете си от насипите и калта. Включи се и армията с техника и хеликоптери, както и МВР. Откриха се дарителски сметки, започнаха кампании за събиране на дрехи и помощи.

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов вече съобщи, че с по 10 хиляди лева еднократна помощ ще бъдат подпомогнати близките на загиналите в бедствието. Финансова помощ ще има и за пострадалите от наводнението хора, които са подали по надлежния ред документация за оценка на щетите. Вицепремиерът Даниела Бобева заяви, че всички щети от наводненията ще бъдат покрити.

Изграждат туристическа пътека до мегалита край Бузовград

„До края на месец октомври туристическата пътека до мегалитът „Вратата на богинята” (или Слънчевата врата) трябва да бъде готова. Имаме идеята, имаме желанието”, коментира председателят на казанлъшкото туристическо дружество.
Маршрутът на пътеката, който ще бъде двучасов, е Бузовград – Мегалита – местностите Бузово кале и Черковищата – Тракийската могила, открита миналата година в землището на Бузово кале – Бузовград. По пътеката ще бъдат монтирани пейки, ще бъде възстановена и т.нар. Дядопеньова чешма. Всичко това ще бъде направено по проект на програма „Околна среда", като стойността му е 10 хиляди лева. Проектът е съвместен на ТД „Орлово гнездо”, Община Казанлък, кметство Бузовград и Държавно горско стопанство – Казанлък.
Село Бузовград се намира на 5 километра южно от град Казанлък. Селото е разположено в полите на Средна гора в близост до левия бряг на река Тунджа. На юг от Бузовград, в Средна гора, се намира тракийски мегалит от третото хилядолетие преди новата ера. До мегалита се достига по екопътека, като пешеходният път от селото отнема около 45 минути.
 По традиция в деня на пролетното равноденствие (21 март) много хора се събират пред Слънчевата врата на мегалита над село Бузовград. От древността това място е почитано от траките като Врата към отвъдното. Заради десетките легенди, свързани с него, всяка година на пролетното и есенно равноденствие се събират стотици почитатели на природните феномени и култа към отвъдното.
 През втората половина на XX век, във връзка с развитието на военната индустрия в района се преселват много хора — както от съседните селища, така и от селища от района на Сакар. Тук съжителстват българи християни, българи мюсюлмани, турци и цигани.
 Интересен факт е, че последното желание на видния български историк и траколог Александър Фол е част от праха му да бъде разпръснат над този мегалит. 18 дни след смъртта му, на 19 март 2006 година, това бе сторено.

С АЦИС И ГАЛАТЕЯ откриват летния музикален фестивал „Августа Траяна”

ОТКРИВАНЕТО на Летен музикален фестивал "Августа Траяна" е на  25 юни от 21 ч. на Античен Форум в премиерата на операта АЦИС И ГАЛАТЕЯ от Георг Фридрих Хендел/Волфганг Амадеус Моцарт.
Пасторална опера в едно действие /2 картини/ Либрето Джон Гей /по 13 книга от „Метаморфози“ от Овидий/.
Режисьор Петко Бонев Диригент Красимир Къшев
Сценография и костюми Борис Стойнов Хореограф Мирела Бешева
 Хормайстор Младен Станев Концертмайстор Паулина Колева
 Участват:
Галатея /морска нимфа / - СИЛВИЯ ТЕНЕВА-гостhttp://www.bulgariantalents.com/winners5.php
Ацис /пастир/ - Ивайло Йовчев, Марк Фаулър
 Деймън /пастир, приятел на Ацис/- Яница Нешева, Десислава Стефанова
 Полифем / циклоп/- Иван Кабамитов
 Галатея /балет/ - Ромина Славова
 Ацис /балет/ - Станко Танев
 Хор, балет и оркестър на Държавна опера-Стара Загора
 Първото изпълнение на операта е на 25 май 1732 г. в Лондон.
Главната героиня Галатея е прекрасна морска нимфа, в която е влюбен циклопът Полифем. Тя пък обича силно сицилианския овчар Ацис. Деймън, пастир и приятел на Ацис, се опитва да вразуми приятеля си, като му разказва за преходността на любовта и на всичко земно. Но Ацис е непоколебим в любовта си към Галатея. От ревност Полифем убива Ацис, а неутешимата Галатея превръща своя любим Ацис в бистър планински поток – вечен символ на Любовта, Чистотата и Верността.

Всички билети са на цена 8 лв и 6 лв за ученици, студенти и пенсионери и един час преди самия спектакъл – на място на входа на Античен форум-Стара Загора.

19.06.2014 г.

В края на седмицата провеждат първия „Средновековен панаир” в Бояна

На 21 и 22 юни пред Боянската църква ще се проведе първото издание на "Софийски средновековен панаир". Той ще бъде част от подготовката на основното събитие, насрочено за 21 и 22 септември, съобщиха организаторите от сдружение "Модус
Вивенди-Средновековно общество в България" и Националния исторически
музей.
На панаира ще бъдат пресъздадени по атрактивен начин битът, занаятите, изкуствата, военното дело и културата през периода XII-XIV в. в България, Византия, Латинския свят и Ориента.

Музей на открито с различни

експозиции, спектакли, семинари, концерти със старинна музика и базар ще запознава посетителите със света на средновековния българин и неговите съседи - съюзници и врагове от Изтока и Запада.

В панаира ще участват 
клубовете за исторически реконструкции и възстановки "Модус Вивенди - Средновековно общество в България", Сдружението за исторически възстановки „Чигот” и музикалните групи 
Eriney, Ambient Folklore, Der Dudelgeist, ансамбъл Saltarello и дуо Bass
Dance.

Посетителите ще могат да видят
средновековен лагер с шатри, музейна открито, снаряжение и доспехи от България, Византия, Руските княжества, Кумания, Западна и Северна Европа, Латинската империя и кръстоносните държави в Близкия Изток.
Естествено, ще има и демонстрации по средновековни бойни умения, стрелба с реконструкция на средновековен рефлексен лък, както и "Турнир" - пресъздаване на индивидуални и групови пеши двубои.

По време на панаира
ще има демонстрации на средновековни занаяти като сечене на  монети, тъкане с дъсчици на средновековен стан, бродиране на средновековни десени по археологически находки, изработване  на средновековни обувки по археологически находки, демонстрация и дегустация на средновековни напитки и лакомства по автентични рецепти от Западна Европа и Византия и др.


Входът на панаира ще бъде свободен.

Google предлага виртуална разходка сред най-известните арт-графити по света

Google предлага ново пътеществие по света през погледа на уличното изкуство. Идеята е наречена Street Art Project и ни развежда в графити изкуството в емблематични градове в почти всички континенти.
За начало на Street Art Project
са избрани над 5000 снимки и 100 изложби, обхващащи голям набор от артисти и произведения.
Има възможност и за триизмерна обиколка. Цветните творби могат да бъдат разгледани чрез Google Street View. Например в Tour Paris 13, камерите на интернет гигантът са снимали вътрешността на обагрена сграда. Друга графити обиколка е със седалище в Ню Йорк - 5 POINTZ NYC.

"Райхът и царството" описва българо-германските връзки от времето на Тристранния пакт

На базата на богат материал от германски и български архиви автентично тук е разказана многоликата история на българо-германските отношения в годините след идването на Хитлер на власт в Германия. Това е време на интензивни контакти, на дипломатически, стопански, военни и културни връзки между България и Третия Райх.
"Райхът и царството" е написана увлекателно, на лесно достъпен език, пълна е с малкоизвестни, а и любопитни факти, с анализи и оценки за хора и събития от онези години. Книгата е илюстрирана с 40 снимки, повечето непубликувани досега. Те са допълнение към пресъздадената богата галерия от образи - политици и офицери, банкери и финансисти, дипломати и шпиони, културни дейци и оперни звезди. Пред читателя оживява епоха на романтични представи и напрегната действителност.
В нея разплитането на българския Гордиев възел, заплетен от нишката на копнежа към отхвърляне на Ньойския договор, от нишката на желанието за бързо и съвременно превъоръжаване на армията, от нишката на безизходността от все по-едностранно икономическо обвързване с Германия, от нишката на опита за запазване на връзките с либералните държави и най-сетне от нишката на стремежа за съхраняване на независимостта на решенията се оказва сложна задача за цар Борис и правителствата. Обиктивно наложилото се от обстоятелствата разширяване на всестранното германско присъствие в България постепенно се трансформира във влияние. И всичко това се случва в среда, в която, макар и с леко потрепване, но като цяло неумолимо национално-политическите и военно-икономическите стрелки сочат към Германския райх. Когато към тях се прибавят и разнообразните социокултурни процеси на свързване с Германия, постепенно се забърква всеобхавтната амалгама на един държавнически безалтернативен съюз.

Четири билета за EXIT 2014 разиграват на томбола, на концерт в лятно кино „Септември”

Единствената българска група Oratnitza, която ще участва в международния музикален фестивал EXIT 2014 идва на концерт в лятно кино "Септември", в Стара Загора на 27 юни! Цената на билета е 5 лева.
Чуйте техните изпълнения на народни песни в етно-джаз вариант, в състав тъпан, кахон, кавал, диджериду и глас (с Миро от Джанго Зе)...

В лятното кино ще бъде разиграна и томбола за 4 безплатни билета за фестивала EXIT 2014 в Сърбия и Черна Гора. Проявата се организира от младежкото сдружение „Различният поглед”.

Ексминистърът на финансите Дянков написа и книга

След като ни стегна коланите, осигури постна пица и „напляска” руснаците, бившият финансов министър и вицепремиер Дянков емигрира в…Русия. В ролята на преподавател по икономика! Сега той е и горд автор на книга, разглеждаща икономически проблеми.

Сруктурни реформи и финансова дисциплина по места, нови правила за влизане в ЕС и банков съюз с равнопоставени участници са част от темите, които ректорът на Руската икономическа школа Симеон Дянков разглежда в книгата си “Кризата на еврото. Поглед отвътре”.
Издание на базирания във Вашингтон Институт за международна икономика „Питърсън”, книгата излиза в Европа на 23 юни. Симеон Дянков започва представянето й с премиери в Германия, Австрия, Белгия, Великобритания и Франция
, България явно не му е в приоритетите, а и книгата е англоезична.
„Симеон Дянков ни отвежда в дълбините на неотминалите ни тревоги и допринася значително към европейския дебат за реформите”,
не пести похвали шведският финансов министър Андрес Борг, който заедно с Лешек Балцерович е сред първите рецензенти на книгата.
Дянков анализира причините за кризата, проследява събитията зад вратите на Екофин и предлага решения за намаляване на бъдещи рискове. Той търси отговори къде е пределът на идеята за обединена Европа и дали решенията са в повече централизирана политика.
Привърженик на единния банков надзор при равнопоставеност на участниците, противник на данъчната хармонизация и оптимист за еврото, бившият финансов министър на България развива четири идеи за стабилна обща валута: приемане на еврото от бъдещи страни-членки още с влизането им в ЕС;  въвеждане на правила за финансова стабилност в националните законодателства; намаляване на тежестите за бизнеса; неизбежни структурни реформи в администрацията, осигурителните системи и пазара на труда.
„Институциите не бяха подготвени да се справят. Решенията се вземаха бавно и с недостатъчно разбиране какво става с икономиките по места”,
оправдава се Дянков. „Изгуби се време в тактики на изчакването. Имаше и сочене с пръст на обичайните заподозрени - американските банки, рейтинговите агенции, политиците от Южна Европа, докато проблемът беше другаде”, допълва той.
Дянков отделя място и за процесите и събитията у нас - от формирането на правителството през 2009 г. до драматичните дни на оставка насред февруарските протести. Бившият вицепремиер прави равносметка за цената, която е трябвало да се плати, за да се предпази България от най-лошите последици на кризата. Дянков анализира какво страната ни загуби от забавените реформи, като търси и исторически причини в липсата на лустрация и запазено влияние на старите служби.

Кметъла Цонко Цонев „изневери” на твърдия рок с Румънеца и Енчев

Кметът на Каварна Цонко Цонев изневери на любимия си стил музика - рока, и стана герой в новото видео на Румънеца и Енчев.
Кметъла е част от новото предложение на двамата изпълнители - "Лято", като в него участие взима и вече традиционната "съставка" на дуото - Мариета. Цонев се включва с лятно слово в края на парчето, като не пропуска да завърши със "Само хеви метъл".
"Включването на Цонко беше очаквано приятна изненада. За нас той е пример за кмет, който мисли повече за града и хората, отколкото за себе си, истински меломан, с който каварненци и всички българи трябва да се гордеят. Кметъла е шоумен и ако не ми вярвате, изслушайте парчето до самия край. На всичкото отгоре сме учили и тримата в една гимназия, но в различни години", каза Енчев.
Един от малкото девствени плажове в България - Болата до Каварна, както и екзотичният комплекс "Калиакрия", са само част от екзотичните локации, които пресъздават усещането за лято.
"Снимахме малко в Мамая, но за съжаление, се изненадахме от огромното строителство там, надминаващо многократно "Слънчев бряг". Фонтаните, между които можеш да се разходиш, както и единственият по рода си лифт над летен курорт бяха в ремонт, но един ден ще ги покажем на българската публика”, убедено споделя Румънеца.
В самата песен изпълнителите редят рими за мързелуваща тинейджърка, която "по цял ден цъка в нета и се прави на заета".

18.06.2014 г.

Buena Vista Social Club с концерти в столицата и Пловдив

Публиката на най-обичания кубински оркестър – Buena Vista Social Club, вече е нетърпелива да ги посрещне в България. Те ще пеят на 30 юни в зала 1 на НДК и на 1 юли на Античния театър в Пловдив.
Кубинците, носещи името на популярен хавански клуб, са единствените в света музиканти, чиято световна кариера започва в преклонната им възраст, но това не им пречи да покорят всички големи музикални сцени и още с първия си диск да получат най-престижната музикална награда Грами. Сега те казват „Адиос“ на своята публика в дълго турне, обикаляйки стотици градове в цял свят.
На живо тук ще могат да бъдат гледани петимата останали живи от основателите на митичната група - Омара Портуондо, Елиадес Очоа, Журайро Мирабел, Барбарито Торес, Хесус Рамос, както и още осем по-млади музиканти – виртуози. На сцената ще е целият състав на формацията, която е подготвила в двучасовия си сет лист с най-емблематичните  парчета.
Историята на Buena Vista Social Club започва през 1997 г., когато американският китарист и откривател на таланти Рай Кудър издава диск с автентична кубинска музика. Кудър, вдъхновен  от  запис от кубинския музикант Хуан де Маркос Гонзалес, заминава за Хавана, за да издири музиканти ветерани. Той осъществява проекта си въпреки пречките от различните политически системи. Кудър изкарва от дълго забвение иконите от предреволюционния период - Ибрахим Ферер, Компай Сегундо и Рубен Гонзалес и възкресява удивителната музика на талантливите музиканти.
Дискът носи името на техния популярен клуб за срещи с музика и танци, затворен след революцията в Хавана, Buena Vista Social Club, прекрасно име на проекта и формацията.
Уникалната смесица от американски джаз, кънтри и пулсиращите афро-кубински ритми завладяват публиката и критиката. Кудър подбира за проекта си двайсет музиканти, които правят записите за компактдиска, включително неговия син -  Йоахим Кудър, който тогава е едва 19-годишен. Албумът е записан само за шест дни, а съдържа четиринадесет песни. Нито една от тях не е правена в студио, всички са записани на живо в домове или заведения.
Когато култовият германски режисьор и филмов продуцент Вим Вендърс получава този диск, не спира да ги слуша цяла нощ и споделя, че това е най-заразителната, топла, жива и пълна с чувства музика на света.
"Кои са тези деца?", пита той кубинския си приятел, изпратил му диска. Отговорът е "Ха-ха-ха - не са точно деца", след което му разказва историята на Рай Кудър. „Ако и половината от разказаното е истина, ще направя филм за тях“, решава Вим Вендърс и веднага хваща самолета за Куба. Само след три снимачни седмици в Хавана музикантите заминават за Холандия и започват европейски концерти. Годината е 1999-а. Снимките продължават в Амстердам, където след два легендарни и изключителни концерта Буена Виста се оказват в музикалната Мека – Карнеги хол.
На първия им концерт там са Аланис Морисет, Шон Компс (Пъф Деди) и Дженифър Лопес. По-късно незабравимият Ибрахим Ферер посвещава песента си „Мами ме густо“ на латино дивата.
Заради американското ембарго за първите си концерти кубинските музиканти дори не получават хонорар, а пеят само за храна и транспорт.
Оттогава и досега непознатата до този момент кубинска музика покорява слушателите и печели любовта им с топлина и емоция, музика за танци и любов. Светът буквално се влюбва в горещите и екзотични кубински ритми – ча-ча-ча, салса, мамбо и румба, такива, каквито са в златните кубински години - 30-те до 50-те на миналия век.
Според авторитетното английско списание „Икономист“ Buena Vista Social Club стават силен фактор за популярността на кубинската и въобще на латино музиката и са в основата на изключителния подем и просперитет на туризма в Куба и интереса към страната.
За времето на съществуването си в Buena Vista Social Club са участвали над 40 музиканти. Формацията се е превърна в биг бенд от виртуози, в който няколко поколения музиканти празнуват кубинската музикална традиция.
Героите на режисьора Вим Вендърс ще свирят и пеят своите горещи кубински хитове в ритъма на мамбо, салса и ча-ча-ча само на 30 юни в зала 1 на НДК и на 1 юли на Античния театър в Пловдив.

БПЦ иска отмяна на гей-парада в столицата

Да се анулира организирането на гай парад в България поиска Светият Синод. Това стана в навечерието на „София Прайд 2014“, насрочен за събота 21 юни. Членовете на Синода излязоха с призив държавните институции "да анулират този поход на възгорделия се грях, както и съпътстващите го изложбени и други прояви поради тяхната противоестествена и безнравствена същност", съобщава синодалният пресцентър.
„Нека всички честно се замислим и си отговорим на следните въпроси:
Трябва ли да бъде изкривявана любовта към Бога и ближните?
Полезно ли е празната похот да шества безпрепятствено в нашия живот?
Откога безчестието „не е срамно” и „не е опустошително” за нас и за хората около нас?
Кой има интерес грехът да бъде широко пропагандиран и публично демонстриран?. При това в очевидно противоречие със заповедите на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, „Който стана за нас Премъдрост от Бога, и правда, и освещение, и изкупление” (1 Кор. 1:30)? Или не знаете, че неправедници няма да наследят царството Божие? Не се лъжете: нито блудници, ни идолослужители, ни прелюбодейци, нито малакийци, ни мъжеложници, нито крадци, ни користолюбци, ни пияници, нито хулители, ни грабители няма да наследят царството Божие. И такива бяхте някои от вас; но се умихте, но се осветихте, но се оправдахте в името на Господа нашето Иисуса Христа и чрез Духа на нашия Бог. А царството Божие, според св. ап. Павел, е правда, радост и мир в Св. Дух.
Всичко ми е позволено, ала не всичко е полезно; всичко ми е позволено, но няма да бъда аз обладан от нещо. Храната е за корема, и коремът за храната; но Бог ще погуби и едното и другото. Ала тялото не е за блудство, а за Господа, а Господ - за тялото. Бог и Господа възкреси, и нас ще възкреси със силата Си. /…/ А който се съединява с Господа, един дух е с Него. Избягвайте блудството; всеки грях, що прави човек, е извън тялото, а блудникът против собственото си тяло греши. Или не знаете, че тялото ви е храм на Духа Светаго, Който живее във вас и Когото имате от Бога, и че не принадлежите на себе си? Защото вие сте скъпо купени. Затова прославете Бога в телата си и в душите си, които са Божии” (1 Кор. 6:9-14, 17-20).
Жадувайки за вечно спасение, ние трябва да бъдем отговорни и към земния си живот. Затова Св. Синод не може да одобри провеждането на събития в центъра на Града на Божията Премъдрост - София, които са плод на дълбока заблуда, гибелна гордост и пагубно безбожие. Православната ни съвест не може да приеме прояви, които се организират под мотото „Против правилата“. Защото те обезобразяват човека, представляват опасност за доброто възпитание на нашите деца, рушат устоите на традиционното семейство и заплашват здравината на цялото ни общество.
Скъпи братя и сестри, „да не бъдем похотливи на зло” (1 Кор. 10:6) и да не упорстваме в греха. А да познаем Бога като следваме Неговите заповеди и като се изпълваме с истинска любов! Любовта е „пълна с благост, любовта не завижда, любовта се не превъзнася, не се гордее, не безчинствува, не дири своето, … на неправда се не радва, а се радва на истина” (1 Кор. 13:4-6).
„Възлюбени, нека любим един другиго, защото любовта е от Бога, и всякой, който люби, е роден от Бога и познава Бога; който не люби, той не е познал Бога, защото Бог е любов,
Божията любов към нас в това се яви, дето Бог проводи в света Своя Единороден Син, за да бъдем живи чрез Него. В това се състои любовта, че не ние възлюбихме Бога, а Той ни възлюби и проводи Сина Си да стане умилостивение за нашите грехове.” (1 Йоан. 4:7-10)
Тази любов - Христовата любов - да ни ръководи и събира, да ни просвещава и очиства, да ни милва и спасява сега и вовеки! Амин”, се посочва в позицията на Светия Синод на Българската православна църква.

Паата Бурчуладзе с концерт на Античния театър в Пловдив

Великият оперен бас Паата Бурчуладзе ще изнесе концерт в България на 21 юни в Античния театър. Той пристига в България по покана на маестро Иван Анге-
лов, артистичен директор на OPERA OPEN - продължение на традиционните Вердиеви вечери.
Оперният артист предизвиква сензация още с дебюта си през 1985 г., когато пее редом с легендата Лучано Павароти. Впоследствие успява да покори най-престижните сцени в Европа и в САЩ.
Паата Бурчуладзе е първият грузинец, провъзгласен за принц от Руската православна църква. Артистът е посланик на добра воля на Обединените нации, УНИЦЕФ
и "Commendatore" в Италия.
В програмата на предстоящия концерт са включени откъси от коронната му роля в "Борис Годунов", както и ортодоксална музика от репертоара на Борис Христов. Заедно с Паата Бурчуладзе на сцената ще се качат хористи от четири български музикални формации, как-
то и солистите Крум Гълъбов и Ивайло Джуров. Диригенти на концерта ще бъдат Иван Ангелов и Диан Чобанов, който е музикален директор на Държавната опе-
ра в Пловдив.

Билети се продават на касата на Концертна зала, в Билетния център пред Общината, в МОЛ Пловдив и в мрежата на eventim.bg.

Отлагат началото на музикалния фестивал „Августа Траяна”

Поради неблагоприятната метеорологична прогноза до края на седмицата откриването на Летен музикален фестивал „Августа Траяна“ ще бъде на 25 юни /сряда/ от 21 часа с премиерата на операта „Ацис и Галатея“ от  Георг Фридрих Хендел/Волфганг Амадеус Моцарт  – отново и на 27 юни /петък/ от 21 часа.
Спектакълът „Дидона и Еней“ от Хенри Пърсел се отлага за 1 юли /вторник/ от 21 ч. на Античен форум.

На тази дата през 1925 година е създадена Операта на Стара Загора. За целия колектив ще бъде огромно удоволствие заедно да започнем обратното летоброене до славната годишнина, която ще посрещнем следващата година – 90 лета от създаването на първата извънстолична опера на България.