30.04.2014 г.

Еднократни билети за рокфеста в Каварна пускат от 1 май

Еднодневни билети за всеки един отделен ден от фестивала Kavarna Rock ще бъдат пуснати
в продажба от 1 май, съобщават организаторите на музикалното събитие.
Билетите за първия ден, в който ще се проведе Kavarna Black Sea Battle of The Bands, както и билетите за програмата на 28-и и 29-ти юни, ще се предлагат на по-ниска цена, която ще остане в сила до 22-ри юни. След това те ще бъдат пуснати на цена, която ще остане до края на феста.
Организаторите припомнят, че при закупуването на двоен билет за събитието, Kavarna Rock подарява безплатен вход за 27-и юни, осигурявайки един допълнителен ден рок и присъствие на Черноморския рок конкурс.
„Опитваме се да бъдем пластични не само в избора на изпълнители, но и в решенията относно продажбата на билети – искаме да предложим разумни варианти, за да може максимален брой фенове да споделят преживяването на феста и да бъдат за поредна година заедно с нас!“ споделят организаторите от Bulgarian Live Music.

От 01.05 до 22.06 включително, билетите ще бъдат пуснати на следните цени:

еднодневен билет за 27.06 - 15 лв.
еднодневен билет за 28.06 - 45 лв.
еднодневен билет за 29.06 - 45 лв.
Цена на двудневен билет: 80 лв. (безплатен вход за 27-и юни)

От 23.06 до 29.06 включително, билетите ще бъдат пуснати на следните цени:

еднодневен билет за 27.06 - 20 лв.
еднодневен билет за 28.06 - 50 лв.
еднодневен билет за 29.06 - 50 лв.

Цена на двудневен билет: 90 лв. (безплатен вход за 27-и юни)

Билетите могат да бъдат намерени в мрежата на Еventim и Ticketportal в цялата страна.

52-годишен стана първия българин с трансплантиран бял дроб

52-годишният Стефан, лекуван в Токуда стана първият български пациент с транплантиран бял дроб след животоспасяваща операция, извършена във Виенската университетска болница, Австрия. Той бе излекуван успешно от идиопатична белодробна фиброза, което е сред най-опасните белодробни заболявания. Подготовката за трансплантация и стабилизирането му преди присаждането на донорски бял дроб бе извършвана в продължение на година от екипа на д-р Наталия Стоева в отделението по Пулмология към Втора вътрешна клиника на японската болница.
Повече от година пациентът има диагностицирана идиопатична белодробна фиброза. Болестта напредва бързо, а единственото разрешение е трансплантация на бял дроб. „Дължа живота си на трима души” – разказва премеждията си Стефан, - „това е моят лекуващ лекар д-р Стоева в Токуда Болница, д-р Симеонова - директор на агенцията по трансплантация и проф. Валтер Клепетко, който извърши трансплантацията”.
„Стефан прекара близо година в Пулмологичното отделение и ние бяхме длъжни да направим всичко по силите ни, за да получи нужното лечение. В неговия случай единствената възможност беше трансплантацията”, разказа д-р Стоева. Началникът на Пулмологията в Токуда активно търси начин да изпрати пациента си за животоспасяващата операция в чужбина. Събитията се развиват успешно, след като Агенцията по трансплантация откликва и съдейства в търсенето. След разговор с проф. Клепетко, Стефан бе включен в европейския регистър от чакащи за трансплантация „Евротрансплант”.
Трансплантацията на бял дроб, извършена във Виена, е първата подобна операция на пациент, изпратен от България. След повече от два месеца следоперативно лечение, Стефан е изписан от австрийската болница, вече се чувства добре и е отново сред близките си в България. Той продължава своето проследяване с редовни контролни прегледи при д-р Стоева.
Пациентът на Токуда бе опериран на 3 януари във Виена след донорска ситуация и съвместимост на органа. Операцията извършва един от водещите специалисти по белодробна трансплантация в света - проф. Валтер Клепетко. След продължителна реанимация и следоперативно лечение, Стефан вече е в България и се чувства добре.
Идиопатичната фиброза се характеризира със заместване на нормалната белодробна тъкан с патогенна, която не притежава свойствата да пропуска кислород от алвеолите в кръвта. Това води до тежка дихателна недостатъчност, която не може да се лекува медикаментозно. Средната преживяемост без трансплантация е от две до пет години. Единственото решение е присаждане на бял дроб от донор. След успешното излекуване на Стефан и включването на България в системата Евротрансплант, Австрийската клиника ще има готовност да приема по около 15 българи, чакащи за белодробни трансплантации годишно.

Депутатите си тръгват от ЕП с по-големи банкови сметки

С до 190 000 евро в банковите си сметки ще си тръгнат около две трети от сегашните български евродепутати след края на мандата им в Европейския парламент. Такава сума ще получат и техните колеги, които няма да са вече членове на тази институция.Освен останалите екстри, които получават по време на мандата си , представителите на 28-те страни членки на ЕС, които си отиват окончателно от ЕП, имат право на компенсация, която се равнява на заплатата им, която са получавали по времето, когато са работили в институцията, но с таван максимум две години, пише „Телеграф”.
Проверка в листите на партиите, състезаващи се на евровота, както и сверка с прогнозите на социологическите агенции, показва, че с въпросната сума ще се сдобият най-вероятно 13 от всичките 18 настоящи депутати от България.
Част от тях като жълтият Станимир Илчев, герберката Моника Панайотова, съпартийците и Преслав Борисов и Емил Стоянов, червената Маруся Любчева, бившият атакист Димитър Стоянов, регистрацията на чиято нова партия НПД беше заличена от ЦИК, и Метин Казак от ДПС изобщо не участват в надпреварата.
Други пък са в листите, но засега социолозите изчисляват шансовете им да получат нов мандат или на нула или на граничещ с нулата. Такъв е случаят на лидера на НДСВ Антония Първанова, която води листата на коалиция КОД, и на водача на списъка на „Синьо единство” Надежда Нейнски. Според прогнозите и двете дами ще останат зад борда, каквото е положението и с втория в листата на Реформаторския блок Светослав Малинов.
Не са оптимистични прогнозите и за лидера на листата на отцепниците от АБВ Ивайло Калфин. Според прогнозите петима от колегите им няма да получат солидните компенсации, защото имат сигурни места в Брюксел. Това са водачът на листата на ДПС Филиз Хюсменова, Илияна Йотова, която е втора в соцлистата, и герберите Андрей Ковачев, Владимир Уручев, Мария Габриел, които заемат съответно второ, трето и четвърто място в списъка на бившите управници.
Освен големите обезщетения, всеки от евродепутатите ще получи по 2/3 от своите медицински застраховки, както и от тези на съпругите и децата до 21 години. Тези от тях, които са служили най-много в Европейския парламент, при навършване на 63-годишна възраст могат да се възползват от втора пенсия, която е 70 на сто от заплатата им.
За капак ЕП ще поеме и разноските по преселването на напускащите Брюксел и ще им осигури близо 6400 евро при тръгването им от там. Всички тези пари идват от данъкоплатците и влизат в Европейския съюз под формата на такса за членството на страната ни. 

29.04.2014 г.

Финалистът или монополистът ще определи бъдещето на заралийските предприемачи?

 23 април 2014 г., Стара Загора. Bloomberg Philanthropies обяви, че Стара Загора е един от 21-те европейски града, класирали се за финалите на Mayors Challenge („Предизвикателство за кметове“) 2013-2014. Mayors Challenge е конкурс, който цели да вдъхнови градовете да предложат иновативни идеи, които разрешават важни предизвикателства и подобряват живота в града и които след това могат да се приложат и в други градове. Победителят ще получи 5 млн. евро за най-креативната и приложима идея. Още четири града ще получат по 1 млн. евро. Всички те ще бъдат обявени през есента. Стара Загора има за цел да помогне на младите предприемачи да превърнат обещаващите идеи във високотехнологични предприятия, обръщайки тенденцията за изтичане на мозъци. Стара Загора е един от двата български града, които ще се състезават на финалите. Другият град е София.
Финалистите ще посетят Bloomberg Ideas Camp (Лагер за идеи на Bloomberg) – двудневна конференция на общинските лидери от всеки град, както и водещи експерти по иновации, политика и програми, които ще помагат на екипите да затвърдят своите идеи. Планира се Ideas Camp да се проведе в Берлин през юни.
Джеймс Андерсън, който ръководи държавните иновационни програми в Bloomberg Philanthropies, казва: „Идеите са много разнообразни, но ние подбрахме основните теми. Идеите бяха насочени към мрежови, разпределени решения, а не към скъпи централизирани такива. Имаше голям интерес към ангажираността на гражданите като средство и като крайна цел. Технологиите, които засягат конкретно и положително живота на отделните граждани – от незрящия човек във Варшава до безработните младежи в Амстердам и собствениците на жилища в Схарбек – също имаха значителна роля“.
По надолу е списъкът на кандидатите и кратко описание на техните проекти. Дотук с официалната част. Лично на мен, ми се струва, че старозагорския проект ще е най-ниско оценен от всички финалисти. Защото докато в другите страни дали решаването на младежката безработица, проблеми на незрящите или екотранспорт, че дори и столичния проект за неизползваните градски пространства в София са по-добре обосновани.
За какви млади предприемачи става въпрос и кои са тези „мозъци” дето няма да изтекат благодарение на парите на бившия нюйоркски кмет? За да говорим за младите, трябва първо да видим какво става със старите предприемачи. Един от тях, сещате се за кой бивш заместник-кмет става дума, стана „предприемач” на общинските обредни дейности, изчезнаха цели търговски вериги (Мосю Бриколаж, Рода и т.н.), завода за дигитални дискове бе преместен в София... Но има и проспериращи предприемачи, те не изтичат, а се вливат в Стара Загора. Например „Лафка”, не без помощта на общината установи траен монопол в продажбата на вестници и тютюневи изделия. Марешки пък купи фармацевтичните вериги „Галения” и „Верея”. В тях цените на лекарствата остават по-високи, в бъдеще ще видим дали „марешките” ще се изравнят с тях или ще стане обратното! Изводът от тези само два примера е ясен – предприемачи няма да изтичат, пък били и млади, само ако имат осигурен монопол, от местно или по-високо ниво. Останалото са приказки от рода на – колко хубаво пишем проекти. А иначе ето още за Предизвикателството за кметове на Блумбърг, просто за информация:

Служители на Bloomberg Philanthropies и независима комисия по подбор, състояща се от 12 членове от цяла Европа, внимателно обмислиха всяко заявление в рамките на няколко кръга и по-рано този месец избраха 21-те града, които продължават напред. Предложенията ще бъдат оценявани по четири критерия: визия, потенциал за въздействие, план за изпълнение и потенциал да се разпространи и в други градове. Финалистите и техните идеи са, както следва:
1.    Амстердам, Нидерландия – Младежка безработица: Справяне с безработицата сред младите хора чрез придобиване на умения от 21. век и намиране на работа и стажове в Европа чрез онлайн методи
2.    Атина, Гърция – Гражданска ангажираност: Приобщаване на гражданите с нова онлайн платформа за справяне с големия брой от дребномащабни градски предизвикателства, подсилени от гръцката икономическа криза
3.    Барселона, Испания – Застаряване на населението: Подобряване на качеството на живот и ограничаване на социалната изолация чрез създаване на мрежа от обществена и частна подкрепа, вкл. семейство, приятели, социални работници и доброволци – за всеки възрастен гражданин
4.    Болоня, Италия – Младежка безработица: Изграждане на градски модел на неформални образователни центрове и гражданска ангажираност за изправяне срещу младежката безработица чрез преподаване на предприемачество и умения за 21. век на деца на възраст 6-16 години
5.    Бристол, Великобритания – Здраве/Борба със затлъстяването: Справяне със затлъстяването и безработицата чрез създаване на нова икономическа система, която увеличава достъпа до локално отглеждани здравословни храни
6.    Бърно, Чехия – Обществена безопасност/Гражданска ангажираност: Ангажиране на гражданите за безопасни общности с цел социално сближаване и намаляване на престъпността
7.    Кардиф, Великобритания – Икономическо развитие: Постепенно повишаване на продуктивността в личния и професионалния живот на жителите, като серия от такива малки подобрения ще направи града много по-продуктивен
8.    Флоренция, Италия – Икономическо развитие: Борба с безработицата чрез нов модел за икономическо развитие, който съчетава технологични и социални иновации, насочен към занаятчийската общност на града
9.    Гданск, Полша – Гражданска ангажираност: Вдъхване на вяра в местната демокрация, като се възложи на градското управление официално да обсъжда местни проблеми, представени от граждани
10.    Кърклийс, Великобритания – Социален капитал: Обединяване на неизползваните активи на града и общността – от превозни средства до неизползвани пространства и неизползвано време и опит на гражданите – с цел да се помогне на града да извлече максимума от това, което има, и да направи повече с по-малко
11.    Краков, Полша – Транспорт: Прилагане на интелигентни, персонализирани транспортни стимули и безпроблемна и обединена обществена система за плащания с цел да се убедят жителите да изберат по-екологични видове транспорт
12.    Лисабон, Португалия – Енергия: Трансформиране на изхвърлената кинетична енергия, генерирана от обществения трафик на града, в електричество, за да се намалят вредните емисии и да се подобри устойчивостта на околната среда
13.    Лондон, Великобритания – Обществено здраве: Възможности за гражданите да следят и подобряват здравето си чрез координирана платформа с участие на множество акционери и нови технологии, които значително подобряват качеството на живот и намаляват разходите за здравеопазване
14.    Мадрид, Испания – Енергия: Диверсифициране на източниците на възобновяема енергия чрез намиране и финансиране на най-добрите начини за добиване на подземна мощност, включително загубите на топлина, генерирани от подземната инфраструктура на града
15.    Схарбек, Белгия – Енергия: Използване на доказана технология и 3D картографиране на геотермалните източници, за да се предостави на всеки собственик на жилище и наемател персонализиран енергиен одит и стимули да инвестира в стратегии за енергоспестяване
16.    София, България – Гражданска ангажираност: Трансформиране на обществените пространства чрез използване на мобилни работилници в сътрудничество с местните жители, промяна на визията и подобряване на неизползваните пространства и увеличаване на гражданската ангажираност
17.    Стара Загора, България – Икономическо развитие: Обръщане на тенденцията за изтичане на мозъци на града чрез подпомагане на младите предприемачи да превърнат обещаващите идеи в местни високотехнологични предприятия
18.    Стокхолм, Швеция – Околна среда: Борба с изменението на климата чрез ангажиране на гражданите да произвеждат биологични въглища – органичен материал, който увеличава растежа на дърветата, отделя въглерод и пречиства дъждовните води
19.    Хага, Нидерландия – Гражданска ангажираност: Разрешаване на гражданите да заделят част от парите за данъци, за да подкрепят местните проекти, в които вярват най-много
20.    Варшава, Полша – Транспорт/Достъпност: Осигуряване на възможност незрящите хора и хората с увредено зрение да се придвижват из града толкова лесно, колкото и зрящите, чрез предоставяне на високотехнологични слухови сигнали, които ще им спестят време за пътуване и ще увеличат тяхната независимост
21.    Йорк, Великобритания – Правителствени системи: Революционализиране на начина, по който гражданите, бизнесът и други да могат да предлагат нови идеи за разрешаване на основните проблеми на града, осигурявайки по-интелигентен начин за получаване или разработване на най-добрите решения.
Димитър Славов

McDonald’s вкара ГМО продукти в европейските си филиали

От началото на април веригата за бързо хранене McDonald’s позволява на своите доставчици
на пилешко месо в ЕС да използват генетично модифицирани фуражи.
Говорител на веригата за Германия потвърди информацията на списание Spiegel.
Досега в Европа McDonald’s изискваше от своите доставчици на пиле да използват само генетично немодифицирани храни. Със сегашното си решение веригата прекратява въведеното от самата компания през 2001 г. ограничение да се отказва в Европа от ползването на ГМО фураж при производството на Chickennuggets и Chicken Burger.
Но сега международни и национални доставчици на пилешко месо са информирали, „че те не могат да гарантират достатъчно количество негенетично модифицирани фуражи при разумни търговски условия от началото на второто тримесечие на тази година", каза говорителят на групата.
„За McDonald’s важна е само цената", критикува Стефани Тове-Римкайт от екологичната организация Greenpeace. В всеки Chicken Burger клиентите вече ще получават меню, което насърчава използването на отрови и генно инженерство в селското стопанство, казва тя.
„И това се случва, въпреки че по-голямата част от потребителите не желаят генни технологии в храните". Според изчисленията на Greenpeace всеки Chicken Burger би се оскъпил с по-малко от един цент, ако групата продължи да се въздържа от генетично модифицирани фуражи.
McDonald’s обаче подчерта, че чрез новата практика качеството и безопасността на храните няма да бъдат засегнати. Дори Световната здравна организация наскоро е установила, че генетично модифицираният фураж за животни не влияе върху качеството или безопасността на месото, млякото и яйцата, казва говорителят на американската верига.
На този фон McDonald’s Европа премахва на 27-те европейски пазари през второто тримесечие на годината ограничението за доставчици, които биха могли да използват при отглеждането на пилета негентично модифицирана храна. Решението важи за всички пилешки продукти.

Кандидати за председателския пост на ЕК за първи път участват в публичен дебат

За първи път  тази вечер ще се осъществи дебат между четиримата основни кандидати за председател на Европейската комисия: Жан-Клод Юнкер (ЕНП), Мартин Шулц (ПЕС), Ги Верхофстад (Алианс на либералите и демократите за Европа) и Ска Келър (Зелените).
"Големият дебат 2014" се организира от европейската радиомрежа Евранет Плюс и ще започне около 20 часа българско време, а утре ще бъде излъчен по Националното радио от 15.30 часа. 
90-минутният дебат ще бъде в градската управа на Маастрихт и ще се състои пред публика от 700 младежи.
Кандидатите ще отговарят на въпросите на хиляди младежи от цяла Европа. След това те ще дебатират по ключови теми като безработицата, образованието и ангажираността на младите в политиката.
Дебатът, носещ официалното наименование „Първи европейски председателски дебат", се организира от Маастрихтския университет, градската управа на Маастрихт, Connect Limburg, Европейският младежки форум и Евронюз, който е основен медиен партньор.
Информационното бюро на ЕП предоставя възможността за публично гледане на дебата в Дома на Европа на ул. „Г. С. Раковски" 124 от 19.30 до 22.00 часа. Организатори са Европейското движение, Съюзът на европейските федералисти и Европейското младежко движение в България.

Писателят Петър Делчев планира да стигне с каяк до Грузия

Писателят Петър Делчев тръгва на експедиция за самотно пресичане на Черно море с каяк. Той ще измине 1200 км без спиране на брега, а приключението започва на 10 юли. Маршрутът следва линията между най-западната и най-източната точка на Черно море – градовете Бургас в България и Кобулети в Грузия.
Лодката е специално направена за експедицията. Писателят сам е конструирал и изработил брезентовия каяк, който е дълъг 5,80 м, широк 60 см и е изцяло от екологични материали.
По съвет на експерти за модел е послужила алеутската байдарка като най-мореходен вид каяк. Лодката на Петър Делчев тежи само 35 килограма, но натоварена ще бъде с водоизместване над четвърт тон. Самият писател е висок 190 см и тежи 110 кг, но освен него, каякът трябва да носи и всичко необходимо за оцеляване 25 дни в морето. Външна помощ се предвижда само при аварийни ситуации.
Петър Делчев е женен, баща на две деца. На шега споделя, че е замислил експедицията още в миналия век, но е чакал технологиите да настигнат идеите му. Писателят е с над 20 години опит в екстремните спортове – занимавал се с каякинг, алпинизъм, ветроходство и спелеология.
Автор е на книгите „Трънски разкази”, „Балканска сюита” и „Кастинг за Месия”. В края на 2013 г. издателство „Сиела” издаде сборника „Трънски разкази/Балканска сюита”, който е сред най-продаваните книги на издателството.
Според Петър Делчев посланието на експедицията за самотно пресичане на Черно море с каяк е, че човек трябва да оставя след себе си колкото се може по-незабележима технологична следа и колкото е възможно по-трайна духовна диря. Затова всички отпадъци от експедицията ще бъдат грижливо събрани и опаковани и след нея предадени за рециклиране.
От борда на каяка писателят ще хвърли само 10 бутилки с писма. В тях на езика на народите, които живеят около Черно море, ще има послание да опазваме и да се грижим за синьото богатство.
За приключенията си в морето Петър Делчев ще напише книга, озаглавена „Следи по водата”.
„Каякът минава по водата безшумно, като морско животно, а следата, която оставя, след миг е само спомен. Така трябва да се живее – след теб да бъде поне толкова чисто, колкото преди теб. За да следват децата ти не диря от боклуци, а духовна бразда!”.
Експедицията ще се финансира изцяло от предварителната продажба на книгата за нея „Следи по водата”. Писателят споделя, че това го прави независим от спонсори и зависим само от хората – нещо, от което един писател не се плаши. На лодката ще има лого, но то няма да бъде на фирма, а на ученически екоорганизации и всеки ден ще се сменя.
По време на експедицията с пътешественика ще има пряка връзка в морето чрез неговата фейсбук страница и специален сайт.
Каякът на Петър Делчев ще е оборудван с истински технологични чудеса и от него ще може да се предава картина и звук на живо. Сателитен телефон и GPS ще се грижат писателят да не губи посоката и връзка с брега, а през интернет ще има достъп както до пощата си, така и до изключително важната точна метеорологична прогноза.
Необходимата енергия за комуникациите и HD камерата ще бъде осигурявана от фотосоларен панел с мощност 26W. Приключенецът ще гребе по 14 часа на ден, разпределени на 4 цикъла по 3 и половина часа гребане и 30 минути почивка. През нощта ще спи на „надуваема палатка”, която сутрин ще прибира на борда на каяка.
Писателят ще си произвежда вода за пиене от морска вода по метода на обратната осмоза.
Храната ще е лиофилизирана - от т.нар вид „за космонавти”, приозводство на Института по криобиология и хранителни технологии към БАН. Цялото количество за 25 дни трябва да тежи под 10 килограма, а пътешественикът е изчислил, че на ден ще са му необходими между 8000 и 10 000 Kcal. Морската поговорка гласи, че всяка беда в морето има корен на брега. Затова Петър Делчев обмисля и внимателно планира всеки детайл от експедицията.

Синдикати и работодатели обсъждат промени в КТ

Разнопосочните предложения на бизнеса и синдикатите за промените в Кодекса на труда ще обсъжда националният съвет за тристранно сътрудничество. Преговорите очевидно няма да са леки, защото партньорите вече остро коментираха предложенията и не изглежда да намират пресечни точки за повечето от тях. От правителството продължават да мълчат по идеите повече от три месеца.
Напълно противоположни са исканията за работното време. Бизнесът иска повече възможности за извънреден труд, който сега с някои изключения е забранен, а синдикатите, обратно, предлагат нови ограничения. Едната тема е сумарното отчитане. При него, вместо да се определя работното време ден за ден и по седмици, се дава право на труд до 12 часа на ден в рамките на 6 месеца. 
БСК предлага този срок да се увеличи на 12 месеца. КНСБ обаче внася текст сумарното отчитане да се ограничи само до фирми с непрекъснато производство. В мотивите си синдикатът посочва, че тази възможност се е превърнала в "универсална врата" за заобикаляне на изискванията за работното време, почивките и т.н. 
КТ "Подкрепа" също има предложения за ограничения - да се въведат твърди почивни дни при такъв режим на работа, работодателят да дава обосновка преди въвеждането му и най-вече да се предвиди допълнително заплащане както тук, така и при работата на смени.
От КНСБ предлагат свой вариант на по-гъвкаво работно време в условията на криза, който едва ли ще се приеме радушно от бизнеса - работодателят да има право да пуска работниците в неплатен отпуск до 3 месеца в годината, но срещу обезщетение от 2/3 от възнаграждението му. 
Отпуските са другата тема, по която бизнес и синдикати трудно ще се разберат. Работодателите например искат да се премахне правото на 40 дни платен годишен отпуск за 2-те години майчинство, докато синдикатите даже предлагат нови възможности - например неплатеният отпуск до 6 месеца за гледане на дете до 8 г. да се превърне в платен. 
Подобна е ситуацията и по отношение на бюрокрацията. Докато бизнесът иска срокът за регистрация на трудовия договор в НАП да се увеличи от 3 на 7 дни и да отпадне задължението да се уведомява Инспекцията по труда при удължаване на работното време, КТ "Подкрепа" предлага нови задължения - за регистрация на правилника за вътрешния трудов ред и вътрешните правила за работната заплата в ГИТ.
На споровете едва ли ще помогнат и взаимните искания за ограничаване правата на другата страна. Докато КНСБ и КТ "Подкрепа" искат по-голямо влияние на синдикатите, работодателите внасят редица искания срещу тях, включително и да отпадне задължението да им предоставят безвъзмездно имоти за профсъюзни функции.
Очаквано синдикатите вече заплашиха с бунтове, ако управляващите застанат на страната на работодателите.

28.04.2014 г.

Излезе книгата на личния секретар на Сталин

На българския книжен пазар излезе книгата „Аз бях секретар на Сталин“. Авторът й е Борис Бажанов, секретар на Сталин и Политбюро в периода 1923-1928 г.В книгата си той разказва за събитията в Украйна, докато е окупирана от германците в началото на XX век, за постъпването си в партията и как написаният лично от него нов устав на болшевишката партия стига през Каганович, Молотов и Сталин до Ленин, за това какво е да знаеш тайните на Сталин и в крайна сметка какво прави автора антикомунист и го подтиква да напусне родината си.
„Аз бях секретар на Сталин“ е разказ на очевидец за случилото се в Русия в първите години на Сталиновото управление. Първите публикации на Бажанов излизат във Франция през 1929 г. – едва година, след като той бяга от Русия. Видял процеса на изграждане на скритите механизми на комунистическата власт – по това време практически непознати за Западния свят – той подчертава: „В своите описания винаги съм се старал да бъда скрупульозно точен, описвайки само това, което съм видял или зная с безусловна сигурност. Властта в Кремъл никога не направи и опит да оспори това, което съм писал (и не би могла да го направи), а предпочете тактиката на пълно мълчание – моето име не трябваше да се споменава никъде. Най-ревностният читател на моите статии бе не друг, а Сталин. Бегълци от съветското посолство във Франция твърдяха, че той е изисквал всяка моя нова статия незабавно да му се изпраща със самолет.“ Ценното в „Аз бях секретар на Сталин“ е разкриването на генезиса на събития, които разтърсиха света: утвърждаването на комунизма в Русия и Втората световна война, последица от която бе и прекрояването на световната политическа карта. Книгата е достъпна на българския пазар благодарение на издателство "Изток-Запад".

Ето листите на партиите, основни претенденти за влизане в ЕП:


ГЕРБ
1. Томислав Дончев
2. Андрей Ковачев
3 Мария Габриел
4. Владимир Уручев
5. Ева Паунова
6. Емил Радев
7. Андрей Новаков
8. Асим Адемов
9. Стефан Шилев
10. Ангел Филипов
11. Августина Цветкова
12. Георг Георгиев
13. Пламен Русев
14. Анести Тимчев
15. Селиме Кърджалиева
16. Мария Агиева
17. Пламен Борисов

Коалиция за България
1. Сергей Дмитриевич Станишев 
2. Илияна Малинова Йотова
3. Георги Георгиев Пирински
4. Петър Атанасов Курумбашев
5. Достена Христова Лаверн
6. Светлина Луканова Йолчева
7. Евгени Захариев Кирилов
8. Александър Тихомиров Симов
9. Андрей Лазаров Пантев
10. Ия Тодорова Петкова-Гурбалова
11. Пламен Димитров Чернев
12. Стоян Ташков Ташков
13. Наталия Стоянова Стоянова-Петрова
14. Катя Колева Келевска
15. Момчил Стефанов Неков
16. Николай Филев Джагаров
17. Николай Асенов Тишев

ДПС
1. Филиз Хюсменова 
2. Делян Пеевски
3. Неджми Али
4. Илхан Кючюк
5. Искра Михайлова
6. Станислав Анастасов
7. Айсун Авджиев
8. Елисавета Кехайова
9. Севим Мусак
10. Яшар Асан
11. Дениз Хайрула
12. Андрей Георгиев
13. Хами Хамиев
14. Анна Благоева
15. Александър Несторов
16. Алисе Хасанова
17. Мустафа Карадайъ

АТАКА
1. Волен Сидеров
2. Десислав Славов Чуколов
3. Магдалена Ламбова Ташева
4. Станислав Тодоров Станилов
5. Павел Димитров Шопов
6. Явор Божилов Нотев
7. Георги Михайлов Сенгалевич
8. Румен Атанасов Ваташки
9. Емил Тодоров Лилов
10. Михаил Петров Михайлов
11. Гроздан Иванов Иванов
12. Мирослав Петров Славчев
13. Атанас Генчев Атанасов
14. Стоян Стаматов Пенев
15. Борислав Костадинов Киряков
16. Добрин Райков Чайлев
17. Георги Борисов Ковачки

България без цензура
1. Николай Тихомиров Бареков
2. Ангел Чавдаров Джамбазки
3. Радка Николова Коджабашева
4. Румен Маринов Йончев
5. Ивелина Руменова Йосифова-Кинова
6. Даниела Димитрова Колева
7. Христо Стоянов Бозов
8. Хайк Таквор Гарабедян
9. Десислава Красимирова Тодорова
10. Ирина Лазарова Добруджалиева
11. Мая Евгениева Методиева
12. Мирослава Стефанова Кортенска
13. Тезджан Феймиева Наимова
14. Калина Венелинова Крумова
15. Ангел Николаев Славчев
16. Росен Петров Петров
17. Красимир Дончев Каракачанов

Реформаторски блок
1. Меглена Щилянова Кунева
2. Светослав Христов Малинов
3. Божидар Цецов Лукарски
4. Корман Якубов Исмаилов
5. Николай Нанков Ненчев
6. Гергана Николова Гергова
7. Виктор Стефанов Лилов
8. Пламен Иванов Даракчиев
9. Янко Димитров Димитров
10. Сергей Цветанов Петков
11. Росица Желязкова Рачева
12. Дончо Николаев Златев
13. Ива Евгениева Йорданова
14. Валерия Александрова Кардашевска-Ранчева
15. Ивана Иванова Енева
16. Настимир Ананиев Ананиев
17. Радан Миленов Кънев

АБВ
1. Ивайло Георгиев Калфин
2. Светослав Христов Малинов
3. Божидар Цецов Лукарски
4. Корман Якубов Исмаилов
5. Николай Нанков Ненчев
6. Гергана Николова Гергова
7. Виктор Стефанов Лилов
8. Пламен Иванов Даракчиев
9. Янко Димитров Димитров
10. Сергей Цветанов Петков
11. Росица Желязкова Рачева
12. Дончо Николаев Златев
13. Ива Евгениева Йорданова
14. Валерия Александрова Кардашевска-Ранчева
15. Ивана Иванова Енева
16. Настимир Ананиев Ананиев
17. Радан Миленов Кънев


Община Стара Загора ще подпомага заралии с репродуктивни проблеми

През 2014-та година Община Стара Загора задели в бюджета си 40 000 лв. за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, живеещи на територията на общината. Комисията по здравеопазване към ОбС с председател д-р Даниел Вълчев ще разгледа документите на бездетните двойки, чийто прием вече започна.
От помощите за извършване на процедури и дейности по асистирана репродукция могат да се възползват както семейства, така и живеещи на съпружески начала. Кандидатите трябва да са български граждани, с постоянен и/или настоящ адрес на територията на Община Стара Загора през последните три години, да са с непрекъснати здравно-осигурителни права, както и да нямат парични задължения към държавата и общината.
Двойките с репродуктивни проблеми могат да получат финансова помощ от общинския бюджет само един път годишно при условие, че не са одобрени за финансово подпомагане от други фондове за същия период и за същата процедура.
Целият списък на необходимите документи е публикуван на официалната страница на Община Стара Загора http://www.starazagora.bg/bg/obyavleniya-na-obschinski-s-vet/obyavlenie-za-priem-na-dokumenti .
Документите се подават в  сградата на Община Стара Загора, ул. Цар Симеон Велики № 107, ет. 2, ст. 216; тел: 042/614-696. Приемът на документи започна на 22.04.2014 г. и ще приключи  на 23.05.2014 г. в 12.00 ч. Те се приемат всеки работен ден от 09.00 ч до 12.00 ч.


25.04.2014 г.

„Бийтълс или Ролинг Стоун” разказва за съперничеството между двете велики групи

За съперничеството между две велики групи „Бийтълс” и „Ролинг Стоун” разказва в книгата си Джон Макмилиан. Новото предложение от каталога на „Ера” може да се намери в книжарниците от 28 април.
През 60-те години на миналия век двете най-популярни групи в света – симпатичните Бийтълс и лошите момчета Ролинг Стоунс повеждат епична битка. „Бийтълс искат да ви държат ръката“ – пише Том Уолф, „но Ролинг Стоунс искат да изгорят града ви до основи.“
Двете групи упорито твърдят, че не са наистина „конкуренти“ – че всичко е само медийна измама, казват те любезно – но от двете страни на Атлантическия океан открито се състезават за слава и признание. Бийтълс винаги са продавали повече албуми. Но пък Ролинг Стоунс печелят по-голяма популярност сред „правилния“ тип фенове: изискани бохеми, за разлика от истеричните фенки на Бийтълс. Джон Макмилиан разкрива истината за най-лютата вражда в историята на рок музиката.
Той ни показва как музикалните мениджъри се възползват от феноменалния успех на двете групи, създавайки мита за войната между тях. Бийтълс са определяни като симпатични и благовъзпитани, макар и произхождащи от работническите квартали на Ливърпул. За разлика от тях, Ролинг Стоус са квалифицирани като неприлични и опасни, въпреки че идват от предградията на Лондон. Според писатели и историци Бийтълс превръщат 60-те години на миналия век в „добри“, а Стоунс в нихилистични и „лоши“.

Макмилиан ни показва зад кадър и сложните лични отношения между двете групи. Ставаме свидетели как Ленън и Маккартни учат Стоунс да си пишат песните, а пък Джагър и Ричардс слушат Бийтълс на първите редове на стадион Шей.
С прецизността на историк, сладкодумието на журналист и страстта на фен, Джон Макмилиан изследва протироречивата връзка между двете най-велики банди на всички времена.


Книгата на харвардския възпитаник Джон Макмилиан несъмнено е на нивото на титаните на рока Бийтълс и Ролинг Стоунс. Да я четеш е равносилно да си на сцената и в живота на Ленън и Джагър.

За автора:

Джон Макмилиан е роден и отраснал в Мичиган, където е завършил Държавния 
университет. По-късно е получил докторантура в Колумбийския университет, а от 2001 до 2009 е преподавал в Комисията, занимаваща се с научните степени по литература и история в Харвард.

 „В „Бийтълс или Ролинг Стоунс“ изследвам приятелството и „съперничеството“ между двете групи и изследвам как е било създадено – от фенове, медии, от самите групи. Книгата е кратка, но работих много по нея и беше много забавно да я пиша. В момента съм асистент преподавател по история в Държавния университет в Джорджия, Атланта.“ – пише Макмилиан. 

С „Дон Карлос” отбелязват 100 години от рождението на Борис Христов

Държавна опера-Стара Загора отбелязва 100 години от рождението на великия Борис Христов с богата програма.
„Дон Карлос“ на 30 април от 19,00 ч. е първият спектакъл в програмата и е със специалното участие на Ивайло Джуров и Калуди Калудов и любимите на публиката у нас и в чужбина солисти на операта Елена Баръмова, Даниела Дякова, Иван Кабамитов , Александър Марулев, Ивайло Йовчев, Емилия Джурова и др.
Диригент – Лучано ди Мартино
В репертоара на Старозагорската опера „Дон Карлос“ влиза с премиерата си на 9 февруари 1966 г. Диригент тогава е Димитър Димитров, режисьор - Николай Николов-гост, художници -Константин Радев и Мариана Попова. Следващата премиера е на 13 април 1974 г. Диригент отново е Димитър Димитров, режисьор - Владимир Дановски, художник -Константин Радев.
Последната версия на легендарната опера е от 5 декември 2002 г. „Дон Карлос“ символично е посветена на започналото възстановяване на сградата на операта в Стара Загора, изгоряла в пожар през 1992 г. Режисьор е Нина Найденова, сценограф - Борис Стойнов, художник на костюмите - Цветанка Петкова-Стойнова. Този спектакъл се радва на голям успех както на родна сцена, така и по време на гастролите в чужбина – в Испания, Португалия, Италия, Франция. Преди първото си представление в Испания цялата трупа посещава двореца „Ел Ескориал” в Мадрид – естественият декор на разтърсващата драма в „Дон Карлос“. Операта е играна и на Фест шпиле в Залцбург, в една от най-престижните зали в Европа, театърът на Караян.
Декорът и днес има актуална и модерна визия, а режисьорската и сценографска концепция, асоцииращи личния затвор на всеки от нас, където зад решетките стоят властта, политиката, религията, любовта и омразата, звучи съвременно и провокативно.
Не пропускайте срещата си с тази велика опера, за която Джузепе Верди казва „Тази опера се ражда сред огън и пожари.“

Преди спектакъла в 18,30 ч. във фоайето на Операта ще бъде открита фотоизложбата „Борис Христов в Стара Загора“, организирана от Музикално общество-Борис Христов. Всички прояви за отбелязването на годишнината се реализират с изключителното съдействие на Община Стара Загора.

Спайдърмен отново на екраните в кината

Малко им се видели на Sony Pictures 2.5 милиарда долара, изкарани от героя на Marvel Comics, та решили да сложат златната кокошка на нов полог. През 2012 г. те рестартираха една от най-успешните си продукции - трилогията "Спайдърмен". От естетическа гледна точка това бе напълно ненужно. От пазарна - няма лошо.
Добрата новина е, че - също както беше при Сам Рейми - и тук вторият филм е по-добър от първия. Разбира се, това е екранизация по комикс: не блести с дълбочина, проникновена драматургия или свръхдетайлна разработка на характерите. Но все пак има качества, които ще удовлетворят напълно 14-годишната му таргет аудитория - а тук-там и порасналите деца сред публиката.
"Невероятният Спайдърмен 2" е класическото холивудско продължение - по-голямо, с повече екшън, по-добри ефекти, с повече герои/злодеи и една идея по-комплексна, но също толкова предвидима история. Удивителното е, че филмът на Марк Уеб (дали са го избирали нарочно за режисьор, по името?) успява да се пребори до голяма степен със заложената от сценария разпиляност и "пренаселеност" с персонажи. До голяма степен благодарение на факта, че остава фокусиран върху връзката на Питър Паркър с Гуен Стейси. Отношенията им са гръбнакът на филма - нали казахме, филм за тийнейджъри - и демонстрират за втори пореден път, че Андрю Гарфийлд и Ема Стоун са по-добри актьори от предшествениците си Тоби Магуайър и Кирстен Дънст.
Останалите персонажи са ги нахвърляли бая повърхностно. На мястото на познатия от предишния епизод Зелен гоблин получаваме цели трима злодеи: електротехникът жертва на инцидент Електро (Джейми Фокс), който не е лош, а само неудачник; Хари Осборн, който се появява изневиделица, след като в първия филм присъстваше само баща му; и руснакът Носорога, който пък е просто комичен.
"Невероятният Спайдърмен 2" отговаря и на другите условия за голяма, масова холивудска продукция: прекалено дълъг, пълен с клишета, редува трагични нотки с елементарен хумор. Тези неща той компенсира с отлична визуална презентация, чудесни ефекти и въздушни акробатики, убедително 3D.

Клаудия Кардинале се снима в български филм

Световноизвестната актриса Клаудия Кардинале ще се снима в главната роля на българския филм Once Upon a Time in the Western. В него Кардинале играе себе си. Режисьор на лентата е Борис Десподов.
"Не е трудно такова име да се съгласи да играе в наш филм. Достатъчно е да й допадне идеята, а на нея много й хареса да играе себе си", казва изпълнителният продуцент Красимир Иванов.
Костюмите на Кардинале за филма са направени от Джорджо Армани. Твоа също е събитие в българската кинематография. А композиторът Енио Мориконе подарява на екипа мелодията от "Имало едно време на Запад", за да я ползва.
Филмът ще излезе по кината в началото на 2015 г.

24.04.2014 г.

Беройци четоха с приятели

В сряда вечер целият отбор на "Берое" заедно с треньорския екип се включи в Националния поход на книгата и Маратона на четенето по случай Световния ден на книгата и авторското право. „Голямото нощно четене" бе в книжарница "Приятели" сред много фенове на отбора и любители на писаното слово.
В началото Георги Костадинов и Салим Керкар показаха и футболните си умения с дрибъл между книгите, а за да покажат, че те не са препятствие за тях и жонглираха с топка в крака и книга в ръка.
Освен, че четоха откъси от български и световни класики, футболистите участваха и в различни игри, свързани с литературни произведения. Иво Иванов, Владимир Зафиров, Николай Чипев и Георги Костадинов участваха в най-трудното изпитание и познаха откъси от "Под игото", "Патиланци", "Пипи дългото чорапче" и "Дон Кихот". Игор Джоман пък с удоволствие почете на гостите на френски.
Преди и след цялото участие играчите раздадоха много автографи, а феновете направиха незабравими снимки със своите любимци. Футболистите, както и присъствалите представители от УС на СНЦ "Национален фенклуб Берое – Стара Загора" призоваха всички да ги подкрепят и на стадионите в България и четат повече литература.
Цялото участие на клуба в кампанията цели да насърчи четенето сред подрастващите, да създаде интерес у тях към книгите, да привлече вниманието им с примера на техните идоли. С включването си в тазгодишния Маратон на четенето, всички от ПФК "Берое" се надяват, че са стимулирали още повече българските деца да четат книги и да спортуват.

Казанлък посреща млади историци в най-високото национално състезание

За втори път през месец април градът на розите е бъде домакин на национална олимпиада

Казанлък ще бъде домакин на Седмата национална олимпиада по история ицивилизация. Олимпиадата ще се проведе от 25 до 27 април, а домакин ще бъде ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“. Официалното откриване на олимпиадата ще се състои от 18,00 часа на 25.04.2014 г. в  Исторически музей „Искра“.
В олимпиадата ще вземат  участие 66 ученици от цялата страна, разпределени в две състезателни групи – 32 ученици в VІІ клас и 34 ученици в ХІІ клас.  Заедно с тях в града на розите ще пристигнат и 50 преподаватели и шестима експерти от Регионални инспекторати в страната.
Председател на комисията, която ще оценява учениците, е проф. д-р Пламен Митев, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“,. Гост на Националната олимпиада ще бъде Мария Бенова – главен експерт в МОН.
Два са състезателните дни – 26 и 27 април. В първия състезателен ден от 8,30 ч. до 11,30 ч.  ще работят  учениците от VІІ клас, а от 8,30 ч. до 12,30 ч. - учениците от ХІІ клас. От 9,30 ч. до 10,30 ч. на същия ден в ЛХМ „Чудомир“ ще се проведе среща между преподаватели и експерти от регионалните инспекторати.
През втория състезателен ден, 27 април, от 8,30 ч. комисията ще започне събеседване с участниците в националната олимпиада. 
Официалното награждаване и закриване на Седмата национална олимпиада по история и цивилизация ще бъде от 12,00 ч. в залата на СОУ „Екзарх Антим І“.
Община Казанлък осигурява безплатен транспорт и достъп до културно-исторически забележителности на територията на общината за всички участници. Изборът на града на розите за това национално състезание не е случаен – тук се намират над 1500 могили, а през последните 20 години са направени археологически разкрития на гробници и уникални артефакти от древната тракийска цивилизация, населявала Долината.

Алек Попов с второ „Цвете на Хеликон”

Алек Попов спечели наградата „Цветето на Хеликон“  за романа си "Сестри Палавееви в бурята на историята“. Отличието бе връчено днес на тържеството по случай Световния ден на книгата и авторското право.
Наградата „Цветето на Хеликон“ е „безсребърна“ и удостоява тази от дванадесетте номинирани книги, от която са продадени най-много екземпляри  в книжарниците на "Хеликон". Така решението на журито се допълва от "гласа на хората".

 Статуетката на стрелицията, вплетена в слънчев диск, е дело на бургаския скулптор Огнян Петков. Тя е символ на наградата "Цветето на Хеликон" и е израз на хармония и съвършенство.
Алек Попов печели наградата за втори път – първата бе за романа "Черната кутия". 
Сред носителите й са също Виктор Пасков, Боян Биолчев, Калин Терзийски, Захари Карабашлиев /два пъти/, Михаил Вешим, Георги Господинов.

След "Сестри Палавееви в бурята на историята" в челната тройка по продажби  са "Радикална еврейска енциклопедия" на Петър Волгин и "Апарат" на Васил Георгиев.

23.04.2014 г.

18 кандидатки за короната на Царица Роза

По пътя към короната на Царица Роза ’2014 днес по покана на Община Казанлък за първи път се срещнаха 18 прелестни абитуриентки от града на розите. Приветствие към тях поднесоха председателят на Общински съвет-Казанлък Николай Златанов и заместник-кметът на общината Петър Косев. Те пожелаха на кандидатките за царската корона преди всичко да бъдат здрави, да постигнат мечтите си, а по време на конкурса да бъдат себе си, да се забавляват в името на красотата и младостта, да съхранят своята младежка неподправеност и да останат приятели завинаги.
Момичетата попълниха анкетни карти, подготвени от отдел „Култура и туризъм“ на Община Казанлък с началник-отдел Сребра Касева. Община Казанлък е организатор на Празника на розата ’2014, а конкурсът е първото събитие от богатата му програма. Изготвена е и предварителна програма за подготовка на претендентките за короната. Тя включва посещение на забележителности в Казанлък и региона, запознаване с процеса на производство в казанлъшка розоварна, обучение по сценично поведение и етикет по време на официален прием.
Кандидатките за Царица Роза ’2014 изтеглиха и жребий с номерата на своето представяне в конкурса. Ето и техните имена по реда на изтеглените номера /№/:
Радостина  Гачева
Владимира Крумова
Калина  Такова
Ренета Колева
Даяна  Ковачева
Бетина Миткова
Павлина  Джамбазова
Анелия Иванова
Гергана Петрова
Цветелина Елкина
Катерина Митева
София Ясенова
Искра Минтова
Жана Колева
Тихомира Танева
Димка Борисова
Даниела Мишева
Надежда Димитрова
Тази година ще бъде избрана 46-ата Царица Роза на Казанлък, която в продължение на една година ще представя града на розите и България на редица национални и международни форуми. Самият Празник на розата възниква в Казанлък през 1903 година като празник на красотата и милосърдието и вече 111 години се провежда в знак на почит към уникалната българска маслодайна роза и розопроизводителите.

Преговарят за издаването на последния роман на Маркес

Лъчезар Минчев заяви, че е уредил правата за последния художествен роман на Маркес "Спомени за моите тъжни проститутки" и би могъл да го издаде в бъдеще.
Миналата година той публикува открито писмо към читателите, в което обясни за неприятна "схизма" с агентката на Гарсия Маркес - Кармен Балселс. Кармен пратила враждебно писмо към издателството, в което пише, че повече няма да разрешава публикуването на нови заглавия от Габо заради това, че получила прекалено противоречиви информации за българския пазар. "Може би ще размразим отношенията с Кармен Балселс, но е въпрос на време и преговори", каза още Минчев, който в последните години пусна на пазара "Странстващи разкази" и "За любовта и други демони" на Габриел Гарсия Маркес.
"Не е много ясно каква е ситуацията с "Ще се срещнем през август" - книгата, за която се говори, че Маркес все пак е завършил. В медиите се пише, че тя също ще види бял свят, но истината е, че само семейството на Габо знае дали този роман действително е готов за печат и дали изобщо е успял да го приключи", допълни още Лъчезар Минчев.
Единствените все още неиздадени в България книги на Маркес са въпросната "Спомени за моите тъжни проститутки", както и първият том от мемоарите му - "Живея, за да разказвам".

Партийните лидери оглавиха листите за евровота

15 партии, 6 коалиции и 6-ма независими кандидати подадоха документи за участие в евровота на 25 май. Крайният срок за регистрация на кандидатските листи в ЦИК изтече снощи. Общо в кандидатските листи, включително и независимите кандидати, са посочени 318 лица. Те ще се надпреварват за 17 места в Брюксел. На 1 инициативен комитет регистрацията е заличена, а на други 3 липсват подписи, уточниха от ЦИК.
Листата на ГЕРБ оглавява бившият министър по еврофондовете Томислав Дончев. Лидерът на ПЕС Сергей Станишев е начело на листата на левицата. Водач на ДПС е евродепутатът Филиз Хюсменова. Четвъртата политическа сила в НС – "Атака" ще са водени от лидера Волен Сидеров. Листата на извънпарламентарната България без цензура е начело с Николай Бареков. Реформаторският блок е с бившия еврокомисар Меглена Кунева. Ивайло Калфин пък е водач на АБВ.
Днес 
в ЦИК бяха изтеглени номерата, с които партиите ще се явяват на предстоящите избори за Европарламент.
Бюлетина с номер 1 ще носи коалиция "Българската левица". "Глас народен" получи номер 2, "Синьо единство" - номер 9, "Реформаторският блок" - номер 10, а НФСБ - номер 11. АБВ е с номер 13, "Коалиция за България" - с номер 15, ГЕРБ - с номер 18. "Атака" ще е с номер 20, "България без цензура" - с 28, а ДПС - с номер 29.

22.04.2014 г.

Девети Маратон на четенето

За девета поредна година Стара Загора се включва в националния Маратон на четенето, който е посветен на Международния ден на книгата и авторското право - 23 април. Празникът се чества от 1996 г. по инициатива на ЮНЕСКО като признание за ключовата роля на четенето и образованието за развитието на личността.
Датата е избрана неслучайно - 23 април е рожденият ден на Шекспир и датата на смъртта на Шекспир и Сервантес. През 2006 г. Асоциация „Българска книга", Българската библиотечно-информационна асоциация и Министерство на културата обединиха усилия за провеждането на първата Национална кампания „Четяща България". Оттогава, по инициатива на Библиотека „Родина", Стара Загора активно се включва във всеки празник на четящите хора, защото всички вярваме, че феноменът на четенето, свързан с магията на словото, е най-творческият фактор, движещ човешката мисъл напред. Четенето не знае възрастови граници и е път към знанието през целия живот, път към създаване на човешки общности със споделени ценности от най-ранна детска възраст. Прочитането на приказка на малкото дете, споделянето на прочетени на един дъх страници с приятелите в училище или на работното място създава близост, топлина, гради по-добри взаимоотношения между съмишленици.
Четете на глас, Четете заедно, Четете на приятел, Четете на детето си!
Маратонът „Четяща Стара Загора" 2014 г. се организира в партньорство от библиотека „Родина" и Регионална библиотека „Захарий Княжески".
Ще се проведе на 23 април от 8:00 до 24:00 часа с подкрепата на общинската администрация и местните медии; на културните и образователните институции и организации от общината.
Инициативата включва още:
• Среща с писателя Александър Чобанов (сценарист на сериалите „Под прикритие", „Четвърта власт" и др.) и дебютния му роман „Хлапета" - 23 апр., 12:30 ч. пред книжарница Хеликон.
• Среща с писателя Иван Раденков и романа му „Книга за татковци" (www.knigazatatkovci.com) - 23 апр. , 14:30 ч. пред книжарница Хеликон.
• Не пропускайте да се повозите с Четящите таксита на фирма Чар такси. В колите, маркирани с логото на Маратона, през целия ден ще звучат стихове на старозагорски поети.
• Заповядайте на Градския празник на четенето на бул. "Симеон Велики" - пред книжарница „Хеликон". Включете се в щафетата „Поезията обича Стара Загора" с избран от вас стих или поетичен откъс.
• Каним учениците от всички старозагорски училища да участват в Маратона и с драматизация на откъс от избрана книга - на сцената пред книжарница Хеликон. Желаещите ще бъдат консултирани от актрисата от ДТ „Гео Милев" Елена Азалова.
• Акция „Роден на 23 април". Каним всички малки и големи рожденици да отпразнуват рождения си ден с книга пред Хеликон.
• Премиера на посмъртно издадената от издателство „Домино" стихосбирка на Иван Груев „Откриване на сетивата" - 23 апр., 17:00 ч. в залата на Радио Стара Загора.
• Представяне на книгата „Микеланджело. Копие, захвърлено с любов" - издание на ИК „Персей" (посветено на 450 г. от смъртта му), и среща със съставителя Пламен Тотев и актрисата Нона Йотова - 23 апр., 18:30 ч. в Художествената галерия.
• Не пропускайте да се възползвате от Дните за безплатно записване и връщане на забавени книги без глоби в библиотека „Родина" в месеца от 23 април до 23 май. Кажете на приятели или доведете ваши близки на място в библиотеката.
• Приканваме Ви до 30 април да върнете задържаните книги повече от регламентирания срок без санкции и в Регионална библиотека „Захарий Княжески".
• Включете се в инициативата Буккросинг (размяна на книги) в парк „Пети октомври". Донесете прочетена книга от Вашата библиотека и я пуснете „на свобода", дарете й нов живот в ръцете на тези, които ще изпитат удоволствие от прочитането й. В замяна изберете томче от предложените книги на ИК „Хермес" и от други любители на четенето.
Настоящото ІХ издание на Маратона ще премине под надслов „Стара Загора чете своите поети". Участието в него е доброволно, а начина избирате Вие!
Регионална библиотека „Захарий Княжески", Библиотека „Родина" и Община Стара Загора канят всички училища, културни институти, читалища и неправителствени организации, съюзи, клубове, медии и редакции; малки и големи фирми; поети, писатели и журналисти, художници, артисти... и граждани да участват със свои прояви в
Маратона на четяща Стара Загора. Дайте свобода на въображението си като организирате и проведете на работното си място, в класната стая, в клуба, бизнес офиса или кварталното кафене, в семейна среда четения, дискусии, конкурси, прожекции на филми, презентации... Изборът е Ваш!
Участието в Маратона е нерегламентирано и доброволно. Състои се в четене на текстове от любими произведения, от произведения на даден автор или по избрана тема.

Наградата „Стара Загора“ ще се връчва за 24 май

Съгласно Решение 1001 на Общински съвет Стара Загора от 28.11.2013 г., с награда „Стара Загора“ ще бъдат удостоявани български и чуждестранни пълнолетни граждани, приживе или посмъртно, за високи художествено-творчески постижения в духовния живот и сферата на образованието и науката в община Стара Загора. Тя ще се присъжда в две направления - наука и образование, и култура и изкуство, като наградата за всяко направление може да бъде индивидуална и/или колективна.
Четири предложения са постъпили в Община Стара Загора за индивидуални носители на наградата „Стара Загора“ за 2014 година в направление „Наука и образование“. По реда на постъпването им, за носители на индивидуална награда „Стара Загора“ са предложени:
1.         Росица Димитрова –  директор ЦДГ №68 „Патиланско царство“
2.         Недялка  Табакова  - старши  учител - ЦДГ №68 „ Патиланско царство “
3.         Йоанна Димитрова – директор ЦДГ №10 „Светлина“
4.         Мариана Пенчева – директор СОУ „Максим Горки“
За носител на колективната награда е предложен педагогическият колектив на ЦДГ №68 „Патиланско царство“.
В направление „Култура и изкуство“ направените предложения за индивидуална награда по реда на постъпването им са:
1.         Елена Азалова – актриса в Драматичен театър „Гео Милев“
2.         Христо Танев – художник - хералдик
3.         Гл. асистент  Петър Калчев – праисторик  в Регионален исторически музей
4.         Петър Бакърджиев - архитект
5.         Таньо Клисуров - поет
Предложението за колективна награда „Стара Загора“ в направление „Култура и изкуство“  е за Държавен куклен театър – Стара Загора.
Наградата „Стара Загора“ ще се присъжда по решение на кмета на общината, след становище на назначената с негова заповед комисия, по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост. До 30 април комисията трябва да обсъди предложените кандидатури и постъпилите материали, както и да внесе мотивираното си становище. Наградите и за двете направления представляват специална грамота и парична премия в размер на 1 000 /хиляда/ лева. Връчват се на всяко едно от тях.
Постъпилите предложения са публикувани на интернет страницата на общината.    

17.04.2014 г.

Баневица също иска да влезе Европарламента

След като „многостранният талант” Делян Пеевски (шеф за един ден на ДАНС, депутат, който не влиза в парламента, заемал много длъжности за кратко, спряган за богаташ, без да се води нищо на негово име и с известна майчица, определяща общественото мнение чрез медийната си империя) е почти сигурен евродепутат в предстоящите избори за ЕП се включи и друга талантлива личност – Баневица.
Кандидатът за евродепутат Евгения Банева, която редовно се жалва от политическа репресия срещу нея и съпруга й, обяви, че като образована жена на позицията, която е в момента, в Европа би взимала с хиляди повече, както съученичките й. В телевизионно предаване тя призна, че заплатата й е 4000 лева, а като изпълнителен директор на „голям туристически холдинг” на Запад заплащането било 10 000-12 000 евро. Нещо повече – Банева обяви, че в тази държава „всички сме бедни”. Защо получава толкова малко, може би нейният съпруг – комсомолски бизнесмен и майстор на приватизацията и ликвидацията Николай на толкова оценява нейните качества. Нали тя работи в семейния холдинг?
Управителят на "Русалка тур"
Евгения бе издигната като независим кандидат за Европарламента от инициативен комитет. При необходими 2500 подписа Банева обяви, че от нейните служители са застанали зад кандидатурата й 7-8 души: „Когато започнах кампанията си, повечето вече си бяха дали подписите за някой друг”.
На въпрос с какви амбиции се включва по пътя към ЕП, тя отговори: „Влизам с послание към подобряване на състоянието и на благосъстоянието на българските граждани. През годините на нашето членство в ЕС не бяха използвани достатъчно добре всички възможности. Има една лека нишка на евронихилизъм – хората остават с убеждението, че ЕС не допринася за тяхното благосъстояние”.
За пореден път като жертва на подобни практики тя посочи семейния си бизнес, защото успешните такива, според нея, са свързани с политически кръгове. По думите й именно поради липсата на подобни връзки фирми на Баневи не са достигнали до пари от еврофондовете
– то бива гьонсуратлък, но чак пък толкова…
Както се вижда избирателите имат все по-голяма "алтернатива" да се чудят за кой „по-достоен” кандидат да пуснат своята бюлетина. Сигурна е, че с Банева и Пеевски и други подобни екземпляри българският интерес няма да бъде защитен в ЕП, защото тези хора слагат знак на равенство между себе си и държавата. Как да не сме евроскептици?

Алек Попов представя книгата си „Мисия Лондон” в британската столица

 Днес в британската столица днес е английската премиера на романа "Мисия Лондон", на която ще присъства авторът на книгата Алек Попов, съобщиха организаторите от медийния център "Ривърсайд студиос", където ще бъде показан и едноименният филм.
На представянето писателят Алек Попов ще отговаря на въпроси на публиката и ще раздаде автографи, съобщава БТА. Премиерата ще бъде водена от Робин Османи.
Организаторите съобщават, че творбата на Алек Попов, издадена на английски език от издателство "Истрос букс", може да бъде закупена и онлайн. Английската версия на филма "Мисия Лондон" може да бъде свалена онлайн от "Ай тюнс" за 13.99 британски лири.
Премиерата е насрочена за 20 часа. Тя ще е в медийния център "Ривърсайд студиос" край река Темза в квартала Хамърсмит в Западен Лондон.

Няма да има Spirit of Burgas – липсва финансиране

Фестивалът Spirit of Burgas няма да се проведе през  тази година. Това съобщи директорът на Общинско предприятие „Летен театър, фестивали и концерти" в град Бургас Димитър Маджаров.
Причината са недостатъчните средства, които общината може да отпусне. Организаторите на фестивала искат да възобновят тридневния формат на Spirit of Burgas, но за това няма достатъчно финанси.
 Маджаров коментира, че още тази година ще започне подготовката за изданието на фестивала през 2015 година.
 "Следващата година фестивалът със сигурност ще бъде 3 дни, като ще се постараем да има и силни водещи банди", коментира той.
 Spirit of Burgas е един от най-популярните музикални фестивали на Балканите.
Той се провежда от 2008 година, а оттогава на сцената в Бургас са излизали световноизвестни имена като The Prodigy, Korn, Moby, Серж Танкиян, Faith No More и много други.

Малкълм Йънг се оттегля от AC/DC

Китаристът на AC/DC Малкълм Йънг се оттегля от бандата поради здравословни проблеми.
Това се съобщава на официалната Фейсбук страница на австралийската група. Бандата ще продължи да прави музика, гласи съобщението.
Китаристът благодари на феновете за „любовта и непрестанната им подкрепа". В съобщението се уточнява, че музикантът „си взема почивка", както и се отправя молба личното му пространство и спокойствието на семейството му да не бъдат нарушавани.
Малкълм Йънг работи 40 години с групата и е неин съосновател.
От няколко дни в австралийската преса се появиха различни съобщения, включително и за възможен разпад на AC/DC. Междувременно, вокалистът на бандата Браян Джонсън потвърди пред австралийската преса, че се очаква групата да се събере и да „провери" дали има идеи за нови песни, като не отрече възможността и за нов албум. Коментарът на певеца дойде няколко часа преди официално да се потвърди оттеглянето на Малкълм Йънг.
В изявлението си Джонсън също признава, че един от членовете на групата има здравословни проблеми, но не споменава кой е и какво е заболяването му.
Последният студиен албум на AC/DC "Black Ice" е от 2008 г., а през 2010 г. групата изнесе грандиозен концерт в България.

16.04.2014 г.

„Стабат Матер“ с великденска премиера в старозагорската опера

В навечерието на Празника на Празниците за православния свят – Великден, Държавна опера-Стара Загора ще представи великото произведение на Джоакино Росини „Стабат Матер“. Изключителните и признати на националната и световна сцена солисти – Русалина Мочукова и Александър Марулев, младият и талантлив Ивайло Йовчев,  със специалното участие на Елена Чавдарова-Иса - заедно с хора и оркестъра на Държавна опера-Стара Загора ще ви заредят с красива емоция във вечерта на Велики Четвъртък. Музиката и гласовете ще съживят картината на страданията Христови, която не е само горестна, а е просветлена от надеждата и вярата. И любовта. Те са, които ни водят към най-доброто и красиво място в душите ни.
На 17 април диригент е Стефан Линев, хормайстор-Младен Станев, концертмайстор-Паулина Колева.
„Стабат матер“ (на латински Stabat mater) е римокатолически химн от 13 век.Това е най-силната средновековна латинска поема, разкриваща страданията на Майката Христова. Много композитори като Джовани Пиерлуиджи да Палестрина, Джовани Батиста Перголези, Джоакино Росини, Антонин Дворжак, Джузепе Верди и др. са написали музика по поемата. „Стабат матер" е писана след няколкогодишното мълчание на Джоакино Росини, създал преди това находчиво-остроумните бутафории "Италианката в Алжир", "Пепеляшка", "Крадливата сврака".  Поръчана е от Фернандес Варела /държавен съветник/ при едно пътуване на Росини до Мадрид.
За първи път прозвучава на Разпети петък през 1833 г., но тъй като счел произведението си за незавършено, Росини не пожелал да отпечатат партитурата му. След три години направил нова редакция с окончателен вариант от 10 части. В този вид прозвучала на премиерата в Париж на 7 януари 1842 г. Огромният успех разпространил произведението в още 29 европейски града още същата година.
На 17 април в „Стабат Матер“ на сцената на Държавна опера-Стара Загора ще гостува Елена Чавдаров-Иса . В репертоара на певицата са почти всички най-известни мецосопранови главни солистични роли от оперите на Джузепе Верди, Пучини, Бизе, Маскани, Чайковски, Бородин и др. Елена Чавдарова-Иса има гастроли в най-реномираните оперни театри на Европа, Азия и Латинска Америка. Пяла е с Миланската филхармония под диригентството на Рикардо Шайи, участвала е в постановка на оп. “Княз Игор” на сцената на Дойче опер в Берлин. Певицата е гостувала на сцената на Националната опера в Лисабон, Рио де Жанейро, в Театро Ариага – Билбао, “Аудиторио” – Мадрид, и др. испански театри, Нов национален театър – Токио, “Елизабет хол”, “Мюзикхале” – Хамбург и др. театри и концертни зали. Партнирала е на известни оперни певци като Луис Лима, Николай Геда, Гена Димитрова, Никола Гюзелев, Бойко Цветанов, Кармела Римиджо и др.