31.03.2014 г.

Новият корпус на МБАЛ "Св. Иван Рилски" отваря врати на 2 април

Модерна апаратура и топспециалисти ще обслужват жителите на региона

Новата 10-етажна болнична сграда отваря официално врати на 2 април, 2014 г. в Стара Загора. Болницата е оборудвана с апаратура последна дума на техниката, привлечен е екип от топ-специалисти в различни области на медицината.
Сградата е част от МБАЛ „Св.Иван Рилски Чудотворец“ в Стара Загора, която работи от 22 февруари 2009 г. С отварянето на новия корпус старозагорската МБАЛ „Св.Иван Рилски“ се превръща в най-голямото извънстолично частно здравно заведение в България, подчертава Иван Колев, член на СД на инвеститора „Металик“ АД.
Новият болничен корпус разполага със 190 легла и с разгърната застроена площ от 12 000 кв.м. Построен е до зеления парк „Аязмото“ на мястото на запустялата преди много години сграда на бившия хотел „Берое“. Болницата в центъра на града, разполага с още 80 легла, които отдавна са недостатъчни да отговорят на нуждите на нарастващия всяка година поток от пациенти.
В новата болница са разположени няколко нови отделения – Спешно приемно отделение, Кардиология с инвазивен сектор, Неврология, Физиотерапия и рехабилитация, Детско отделение, Хирургия. Тук се пренасят от болницата в центъра на града и отделенията по Ортопедия и травматология, УНГ-болести и Съдова хирургия. Новата болнична сграда ще разполага и с вирусологична лаборатория, както и с клинична, микробиологична и патохистолохична лаборатории.
Болницата получи официално разрешително за работа от Министерство на здравеопазването, а от края на февруари има и сключен договор с НЗОК.
В сградата са инвестирани около 40 милиона лева за реконструкция, строеж, болнично обзавеждане и оборудване с най-модерна апаратура. Заедно с вложените средства в сградата на МБАЛ „Св.Иван Рилски“ в градския център, инвестираните през последните 6 години в здравеопазване средства от „Металик“ АД надхвърлят 60 млн. лв. Работещите тук са близо 500 души, от които над 100 лекари – водещи специалисти, специализирали в страната и чужбина, които ще наложат най-модерните методики на лечение, някои от които за първи път за България.
Новата сграда на болницата разполага със 7 операционни, 128-срезов скенер, най-модерният в България модел ангиограф, оборудван с всички възможни опции, както и много друга апаратура, последна дума на технологиите в медицината. МБАЛ „Св.Иван Рилски участва и в международен проект за внедряване на ново поколение хирургичен робот, с който ще се извършват операции от най-висока сложност.
Целта ни е МБАЛ „Св.Иван Рилски“ да се превърне в болница №1 в България, като привлича с отличните си възможности за лечение и пациенти от чужбина, казва още Иван Колев.
Новото кардиологично отделение на МБАЛ „Св.Иван Рилски“ притежава най-съвременни възможности за лечение на заболяванията на сърцето, голяма част от които се появяват за първи път в Стара Загора.
Новата болница се намира непосредствено и до спортните бази около градския стадион „Берое“. Това е предпоставка модерното ново отделение по рехабилитация и физиотерапия тук да се превърне в предпочитан център за възстановяване на спортисти от професионалните и аматьорски клубове, както от страната, така и от чужбина. Едно от предимствата на новата болнична сграда е чистия въздух и гледката към зеления парк „Аязмото“, от който я дели само една алея.
В новото отделение по обща хирургия ще работи екип от висококвалифицирани специалисти под ръководството на доц. Александър Юлиянов. В него ще се осъществяват хирургични операции с най-висока степен на сложност (III-ниво).
Детско отделение ще разполага с най-комфортните условия за лечение и възстановяване на малките пациенти. В него ще има детски кът за игра, а на покрива на ниското тяло на болницата ще бъде разположена безопасна и модерна детска площадка.
Отделението по неврология е оборудвано с най-нова високоспециализирана апаратура. В новосъздадената лаборатория за полисомнография ще се извършва диагностика на нарушенията на съня от различни причини,както и разпространената „сънна апнея”,т.е. спиране на дишането по време на сън с последващите усложнения от това-повишено кръвно налягане,нарушения в ритъма на сърцето, заспиване при шофиране, нарушена памет и др. УНГ-отделението вече разполага с модерен лапароскопски инструментариум за извършване на безкръвни операции в синусните кухини. Освен в МЦ „Трета поликлиника“, доболнична медицинска помощ ще се извършва и в новата сграда на болницата до парк „Аязмото“. В познатата на всички болница МБАЛ „Св.Иван Рилски“ в центъра на града остават да работят при още по-комфортни условия отделенията по Гастроентерология, АГ-отделение, Неонатология, Урология, Очни болести, Обща хирургия, Анестезия и интензивно лечение.
Отделението по Урология разполага с най-модерна хирургична апаратура за лапароскопски операции, като сред приелите поканата да работят  тук е основателят на лапароскопската урология у нас, доц. Цветин Генадиев.
За отделението по Образна диагностика е закупен най-съвременен модел мамограф. С нова модерна апаратура е оборудвано и отделението по Гастроентерология. АГ-отделението вече разполага с иновативната 3D камера „Олимпус“ и модерно хирургично лапароскопско оборудване, които позволяват щадящо и много по-ефективно лечение на пациентите.

И с всичко това далеч не се изчерпва пълният набор от нова медицинска техника и инструментариум, с които вече разполага МБАЛ „Св.Иван Рилски“ в двата си болнични корпуса.

Уникални снимки показват в старозагорската библиотека

„НЕИЗЛЕЧИМО”- фотографска изложба, неизвестни фотоси от фондовете на БТА, по повод 115 години от създаването на информационната агенция показват в Стара Загора.
Експозицията представя значимите исторически събития в България от последните 115 години. Изложени са фотоси от Освобождението, проследява се обявяването на първата Конституция, събитията през годините на Княжество и Царство България, водовъртежът на войните, въстанията, съпротивата, Народната република, демократичните промени, членството в НАТО и ЕС, днешни събития. Най-старата снимка е правена 3 години преди създаването на Агенцията - през 1895 г. На нея са роднините на Васил Левски пред паметника му в София. Част от изложбата е и единствената засега снимка на БТА, получила най-голямото международно отличие за фотожурналистика - наградата World Press Photo. Кадърът е от Виетнам през 1972 г. е и дело на фотографа Стефан Тихов. Любопитни са и разсекретените документи от социалистическо време. Сред тях са снимки от пресконференцията, която Георги Димитров, Танев и Попов дават през 1934 г. в Москва, веднага след Лайпцигския процес. Фотографията е била в секретните папки дълго време. Има и особено рядка снимка на българските опълченци.

Изложбата ще представи Максим Минчев – генерален директор на БТА, тази вечер в Регионалната библиотека „Захарий Княжески” в Стара Загора. 

Неучебни дни през май заради изпити и избори

22 и 26 май ще са неучебни дни за всички училища на територията на България. На 22 май няма да има часове във връзка с провеждането на държавни зрелостни изпити - по български език и литература на 21 май и на 23 май - изпит по избор. Това разпорежда заповед на министъра на образованието Анелия Клисарова.
Дните, в които се провеждат матурите също са неучебни, посочват от ведомството.
26 май 2014 г. ще е неучебен ден за всички училища във връзка с провеждането на 25 май 2014 г. на избори за членове на Европейския парламент, тъй като е необходимо технологично време за подреждане на класните стаи в подходящ за провеждане на учебен процес вид. От министерството посочват, че учебното съдържание от неучебните дни по съответните предмети ще бъде преструктурирано от учителите и одобрено от директора на училището и съгласувано с регионалните инспекторати по образованието.

Най-добрите ни комици участват в тазгодишният фестивал „Златен кос”

Съзвездие родни актьори ще блести утре на столичния Сатиричен театър. Стоянка Мутафова, Никола Анастасов, Татяна Лолова, Вели Чаушев, Йосиф Сърчаджиев са част от плеядата, която ще отпразнува 40-годишнина на фестивала "Златният кос". Сред актьорите от различни поколения, които ще ни разсмиват в спектакъла, посветен на хумористичната и сатирична песен, са още Йорданка Стефанова, Илия Добрев, Латинка Петрова, Веселин Цанев, Васил Попов, Светослав Пеев, Антон Радичев, Георги Мамалев, Янина Кашева, Иван Петрушинов, Николай Урумов. Със скечове, сценки и песни те ще ни припомнят миналото на едно от най-старите шоута в историята на българската забава.
"Златният кос" е замислен като закачка с популярния по онова време фестивал "Златният Орфей". Той се ражда на 1 април 1975 г. по идея на Ангел Георгиев, Катя Воденичарова и Васил Сотиров в редакция "Хумор и сатира" на БНР. Грижата за неговото опазване в момента е поверена на Борис Арнаудов, подкрепян от стотици поети, композитори, артисти, режисьори, сценографи, звукозаписни и сценични екипи. Спектакълът "Златният кос - спомен от миналото, полет през годините, надежди за бъдещето" е по негов сценарии, а водещ е Веселин Ранков. Началото е от 19,30 часа.

„Играта на Макбет” е новото заглавие от поредицата „Ератрилър”

"Играта на Макбет" е новото заглавие от поредицата "Ератрилър", което е в разпространителската мрежа от 31 март.
Нещо се случва. В цял свят.
По различно време, в различни континенти, хората са сполетени от видения – на отдавна починали близки, на събития, които вече са се случвали. В началото виденията са смътни и мимолетни, но за кратко време картините стават по-детайлни, по-ярки и натрапчиви. Настъпва епидемия от масови халюцинации.
Руски лекар, превърнал се в неоезически мистик, претендира, че е Синът Божи. Френска тийнейджърка твърди, че е получила видение на Жана д’Арк на кладата. Жена на средна възраст преспокойно застава насред улицата пред входа на ЦЕРН в Швейцария, а после също толкова спокойно залива дрехите си с керосин и се подпалва. Холивудско студио за специални ефекти е взривено със запалителни бомби. Фундаменталистка християнска секта отвлича и убива учен генетик. На петдесет езика във всеки по-голям град по света се появяват графити „Превръщаме се“ по правителствени сгради, мостове, изписани със спрей върху рекламни плакати.
В същото време учени се опитват да пресъздадат човешкия мозък неврон по неврон, така че да сътворят изкуствено съзнание. Дали случващото се има общо с този проект?
Психиатърът Джон Макбет има свои собствени демони, с които се бори. Но когато епидемията неудържимо се разраства, той се впуска в трескава надпревара с времето, за да открие причината за този феномен. При новината за инцидент с брат му, виден физик, битката на Макбет става лична, още по-яростна. Още по-опасна...
„Играта на Макбет“ е провокативен, мащабен трилър на нашето време, с богато въображение и динамичен стил.

Кристофър Голт е псевдоним на известен криминален автор, печелил награди за творчеството си. Произведенията му са преведени на 24 езика. Самоличността му предстои да бъде разкрита.

Без кинозевзди в седмото продължение на „Междузвездни войни”

Режисьорът и сценарист на следващата глава от фантастичната сага „Междузвездни войни" Джей Джей Ейбрамс е обявил, че ще заложи на изцяло непознати лица в новия филм. Това съобщи звездата от „Изгубени" Доминик Монахан, който е разговарял с Ейбрамс за актьорския състав.
„Когато разбрах, че ще прави седми епизод, му изпратих поздравително съобщение. После разговаряхме няколко пъти. И той ми каза: „Ще направим кастинг с неизвестни лица. Искаме да повторим кастинга за нови надежди от 1977 г., защото очевидно тогава Харисън Форд не беше известен, Марк Хамил не беше, нито пък Кари Фишър", разказа Монахан.
Обяснението на Ейбръмс било, че използването на известни актьори може да разсее вниманието на зрителите от „вълшебството на историята".
Самият Монахан обяви, че въпреки това не би отказал роля, ако му бъде предложена.
„Дайте ми джедайски меч и съм готов на всичко", казва актьорът.

Първи национален конкурс „Николай Лилиев”

Дружество на писателите – Стара Загора
Фондация „Космос"
Народно читалище „Николай Лилиев-2005" Стара Загора
в. „Литературен глас"
сп. „Птици в нощта"
ОБЯВЯВАТ
ПЪРВИ НАЦИОНАЛЕН ПОЕТИЧЕН КОНКУРС „НИКОЛАЙ ЛИЛИЕВ"
Стара Загора, 2014
СТАТУТ
Първият национален конкурс за поетично творчество „Николай Лилиев" се посвещава на видния старозагорски поет символист Николай Лилиев.
• Конкурсът си поставя за цел да поощрява българското поетично слово
• Конкурсът се провежда ежегодно през месец май
ИЗИСКВАНИЯ И УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ
1. Конкурсът е явен и индивидуален
2. В конкурса могат да участват всички лица, без ограничение във възрастта, живеещи в България или в чужбина.
Забележка:
В конкурса участват произведения, които не са публикувани.
Творците се представят с до ТРИ стихотворения, напечатани на компютър.
3. Творбите да са на български език.
4. Всяка отделна творба се придружава с данни за участника: трите имена, адрес, телефон за връзка и/или имейл, възраст на участника.
5. Творбите се изпращат в срок до 01.05.2014 г. на адрес:
гр. Стара Загора 6004
ул. „Гоце Делчев" № 69
НЧ „Николай Лилиев-2005"
за Националния поетичен конкурс „Николай Лилиев"
или
на имейл: lit_glas@abv.bg/ - за Националния поетичен конкурс „Николай Лилиев"
6. Конкурсните творби се оценяват от жури, което обявява резултатите и наградените творби на организиран за целта поетичен празник – рецитал, в навечерието на 26 май - рождената дата на патрона Николай Лилиев.
НАГРАДИ
Първа награда 500 лв.
Втора награда 400 лв.
Трета награда 300 лв.
Награда за автор до 18 год. 200 лв.
Награда за творба, предназначена за деца 200 лв.

Наградените произведения, както и други по преценка на журито, ще бъдат публикувани във в. „Литературен глас" и сп. „Птици в нощта".

28.03.2014 г.

Този уикенд безсмъртният Джаро окончателно умира в „Под прикритие”

Драматично развитие предстои в поредния епизод на сериала „Под прикритие”, възкръсналият мафиотски бос Джаро, спряган за безсмъртен щял да намери смъртта си – тази неделя, този път окончателно. За това информира Фрогнюз, позоваващ се на свои източници. След като вече загина дащерята на комисарят Попов и любимата на Марто – Зори, дошъл ред и на Туджаров. Няма информация кой ще прати в небитието мафиотския бос – партньорите от турската мафия, Иво или Куката.
Четвъртото продължение на „Под прикритие” доби съвсем еклектичен вид, комбинирайки турски сериал (голяма част от диалозите са на турски, заради включването в сюжета на бандити от Югоизточната ни съседка) и „Шотландски боец”, заради „безсмъртието” на Джаро.
Заглавието на телевизионната поредица пък съвсем изгуби смисъла си, след като Марто заработи без прикритие. Комисарят Попов е все така безсилен и трагичен. Чудно как с такава „претоплена манджа” все още се задържа зрителския интерес. Сцените на безсмислено насилие пък се редят една след друга. Повече дори и от щатско нискобюджетно криминале. Каква ли ще е петата поредица, ако има такава…Най добре е сценаристите да приключват с експериментите си и да пожалят търпението на многострадалните, български, телевизионни зрители! 

Старозагорска премиера на книгата на Антон Тодоров – „Агент Леон”

Днес (петък, 28 март) от 18 часа политологът Антон Тодоров ще представи своята книга "Агент Леон или как ДС вербува Георги Кьосеиванов" в Регионалния исторически музей в Стара Загора. Презентацията ще е от историка Янко Гочев, автор на фундаменталното изследване "Руската империя срещу България". Всеки, който е в Стара Загора в този ден и час е добре дошъл, канят организаторите.
По време на срещите с Антон Тодоров винаги стават страхотни разговори и дебати - по час и половина, два, този факт обещава, че събитието няма как да не бъде интересно. Трудно си тръгваме, което значи, че има полза от тези сборове” – коментира авторът.
Преди това от 11 часа г-н Тодоров ще участвам в панихида за избитите в Стара Загора от т.н. Народен съд, а от 12 часа ще започне кръглата маса за това злокобно деяние от близката ни история, дело на заграбилите властта комунисти.

Раздадоха тазгодишните „Икар”-и

По традиция Съюзът на артистите в България (САБ) връчи наградите "Икар" 2014 на официална церемония в Народния театър "Иван Вазов".
Ето и списъка на големите победители:
- Христо Мутафчиев-Председател на Съюза на Артистите в България връчи награда Икар за Чест и достойнство на актьора Михаил Хаджиилийков
- Награда Икар за изключителен творчески принос бе връчена на актьора Стефан Мавродиев
- Най-добър спектакъл : "Професия Лъжец" на Стефан Москов, ДКТ-Варна
- Режисура: Иван Добчев за "Възвишение" по Милен Русков, ДТ"Н.О.Масалитинов"-Пловдив
- Водеща мъжка роля: Владимир Пенев за ролята на Арпагон в "Скъперникът", МГТ"Зад канала"
- Водеща женска роля: Лилия Маравиля за ролята на г-жа Министершата в "Г-жа Министершата, Театър София
- Поддържаща мъжка роля: Александър Кадиев за ролята на Клеант в "Скъперникът", МГТ"Зад канала"
- Поддържаща женска роля: Ина Добрева за ролята на Елена в "Презрението", ТР Сфумато и Exodus Art
- Дебют: Тея Сугарева за режисурата на "Робин", Театър "Възраждане"
- Сценография: Венелин Шурелов и Елица Георгиева за "Напразни усилия на любовта", Театър "София" и за "Канкун", ДТ"Стоян Бъчваров"-Варна
- Авторска музика: Петър Дундаков за "Талантливият мистър Рипли", ДТ"Стоян Бъчваров"-Варна и за "Дисни трилър", ДТ"Н.О.Масалитинов"-Пловдив
- Майсторско техническо осъществяване: Театър "София" за "Парижката Света Богородица"
- Куклен спектакъл: "Бурята" на Столичен Куклен Театър
- Индивидуално постижение в кукленото изкуство: Свила Величкова за сценографските решения на "Басни" и "Джуджето Дългоноско"
- Съвременен танц и пърформанс: Сдружение "По действителен случай" за пърформанса "Тълковен речник"
- "Златен глас": Ани Василева за ролите й в "Новите съседи"
- Критически текст: Камелия Николова за книгата "Българският театър след 1989 и новата британска драма"
- Драматургичен текст: Яна Борисова за пиесата "Хората от Оз"
- Цирково изкуство: Сашо Петров Койчев и Алекс Сашов Койчев за приноса им в цирковата клоунада и пантомима
- Вариететно изкуство: Христо Каранджулов-Ирко за 50 годишна творческа дейност и приноса му в илюзонното изкуство
- Съвременна Българска музика: Shiny Dollsb за дебютните им авторски песни "Искам да вярвам" и "Be my lover"
- Годишна награда на АКТ-УНИМА: Лина Бояджиева за изключителен принос в развитието на Българския куклен театър

Поезия и живопис представят в галерия „Байер”

На 4 април в 18 ч. в изложбената зала на ул.“Байер 1“ в Стара Загора се открива съвместна изложба под наслов "Извървени пътища" на Владимир Пенев-живопис и Слави Георгиев-стихове.Творческият тандем на четката и перото ни дава възможност да почувстваме по- пълно едни  други,  паралелни на нашия път пътища, и ни кара с възхитена готовност да съпреживеем емоционалният им свят, където водени от магията на багрите и словото, отново, заедно с тях  да  извървим извървените вече пътища.Изложбата е организирана от местното представителство на Съюза на българските художници.
Извървени пътища
Когато се срещне за първи път творчеството на един от най- ярките свещенослужители в храма на българското изобразително изкуство-  художника  Владимир Пенев (име, което спокойно може да бъде споменавано до тези на големите майстори на нашата живопис) непредубедения зрител, виждайки неговите произведения, разбира, че за да се създава поезия, не винаги е нужно да си служиш с писаното слово. Достатъчно е да си докоснат от Бог- а Бог не само е докоснал  Владо, а направо е  изсипал в душата му  разбирането за съвършенство.
Разглеждаш нарисуваните от него стихове, които сякаш ти казват: „Хайде да си поговорим за пътищата, тези капризни повелители на дните ни.  Имаме ли власт над тях.  Ние ли сме техните създатели или те ни създават..? Колко от тях  трябва да извървиш, за да осъзнаеш, че най- после си стъпил на  ПЪТЯ, оня, който би трасирал с вълшебната мозайка на  живота си?”
И докато се питаш има ли изобщо такъв път, картините те водят по  пътища, където смело наивните и сякаш живи кипариси, прикриват в сенките си  онези мечтани жени– ту бледи, сияещи и мълчаливи, ту – преднамерено еротични и ексцентрични в своя ретро вариант, а хората без дрехи, фигурите и кучетата танцуват под натрапчивия звук на тишината като  безплътни сенки в самотата на извървените ни пътища.
Пътища, където умело и точно се вплитат  драматургичната фабулност на живописта и неочакваната сюжетност на поезията, а нали точно тя, поезията, е еманация на човешкия дух и  тъкмо затова и поетичния албум „Два куфара спомени”  е една неотделима част от извървените пътища на чудесния творческия дует Владимир Пенев и Слави Георгиев.

27.03.2014 г.

С илюстрации на мумините отбелязват 100-годишнината от рождението на Туве Янсон

По случай 100-годишнината от рождението на финландската писателка Туве Янсон (1914-2001) в Столична библиотека ще бъде открита изложбата Туве Янсон - живот и творчество.
Създателката на симпатичните създания, мумините, освен писателка, е била основно художник, което личи във възхитителните илюстрации към детските й книжки. Историите за муминтролите започват под формата на комикс през 40-те. Янсон е носител и на литературното отличие Златен медал Ханс Кристиан Андерсен (1966). Освен собствените си книги е илюстрирала също Алиса в Страната на чудесата от Л. Карол и шведското издание на Хобитът от Дж. Р.Р.Толкин.
В изложбата ще бъдат представени снимки на Туве Янсон и семейството й, репродукции на нейни произведения от различни творчески периоди и илюстрации от колекцията с мумините. Специално място ще бъде отделено именно на тези същества, които ще бъдат показани в книгите, преведени на български език, и предмети свързани с тях.
Освен изложбата, която отваря врати на 2 април, ще можем да видим и документалния филмХару - остров на уединението. Лентата разказва за мястото, където Янсон прекарва част от живота си. Прожекциите са предвидени за 2 и 9 април от 18:00 часа в Зала Вяра на Столична библиотека.
Галерия София, Столична библиотека се намира на пл. Славейков 4. Изложбата ще бъде открита на 2 април от 19 часа и ще продължи до 15 април.

Васко Василев на турне в летните театри през август

След големия успех на концертите си с филмова музика миналата есен - Cinema Concertos, цигуларят Васко Василев се завръща в родината това лято с 6 концерта под открито небе. Те ще се състоят в края на август, като този път музикантът обещава да посети и селища, в които досега не е концертирал.
Началото е в Сандански на 25 август. Следват Пловдив на 27-и, Бургас - 28-и, Варна - 29-и, Велико Търново - 30-и и Русе - 31-ви август. Всички концерти ще бъдат в летните театри на градовете и са с начален час 20.00 ч. Билетите се продават в мрежата на Eventim и са на цени от 20, 30, 40 и 50 лв.
"Винаги съм искал да направя лятно турне и никога досега не съм успявал да намеря време и възможност за това", споделя Васко, чиято програма включва около 250 изяви годишно. "Безкрайно щастлив бях през ноември, когато обиколихме страната със серията концерти филмова музика. Толкова много не исках да свършва. Много хора не успяха да се доберат до билети, защото залите са малки и с ограничен капацитет." Концертът в НДК през миналия ноември например бе разпродаден толкова рано, че цигуларят реши да пусне публика и на генералната репетиция.
В момента Васко Василев е в Япония за концертно турне, което ще продължи до началото на месец май. 43-годишният концертмайстор на Кралската опера в Лондон е един от най-обичаните български музиканти по света и у нас.

Изложба посветена на Камю представят в библиотеката

На 28 март 2014 г. (петък), 17:30 часа, фоайе и зала първи етаж на Регионална библиотека "Захарий Княжески" в Стара Загора, организирани съвместно с Алианс Франсез Стара Загора по повод Деня на франкофонията – 20 март - цифровизирана изложба „Албер Камю 1913-2013” http://bg.wikipedia.org/wiki/Албер_Камю. Тази интерактивна изложба, копродукция на Френския институт и Галимар, съдържа текстове, снимки, звукови и видео записи. За да имате достъп по време на посещението е необходимо да имате смартфон или таблет, с приложение за четене на QR кодове. Електронната изложба се предлага на френски, английски, испански, немски, арабски и китайски език.
Игрален филм „Весела Коледа” на френския режисьор Кристиян Карион (2005 г.), 116 мин., посветен на 100-годишнината от началото на Първата световна война. Френският режисьор и сценарист Кристиан Карион е автор на интернационалната военна драма "Весела Коледа". Както и в предишните си два филма Карион сам е написал скрипта, режисирал е лентата и изпълнява една от ролите във филма. Цялата история е по действителни събития, случили се в самото начало на Първата световна война през 1914 г.
"Весела Коледа" е заснет с бюджет от 22 млн. евро, което го прави една от най-високобюджетните продукции в Европа. Резултатът беше високо оценен и от американската киногилдия, което му донесе номинация за престижните награди Оскар и Златен Глобус миналата година в категорията чуждоезичен филм.
Звездите във филма са актьорите Даян Крюгер ("Троя"), Бено Фюрман ("Анатомия") и Даниел Брюл ("Сбогом Ленин"). В навечерието на Първата световна война прочутият оперен тенор Никалъс Шпринк (Бено Фюрман) се радва на огромна популярност. Обстоятелствата го принуждават да влезе в армията и да бъде изпратен директно на фронта.
В коледната вечер неговата съпруга и сценична партньорка Ана (Даян Крюгер) успява да си издейства разрешение да отиде при него в окопите. И тогава се случва чудото, когато през празничната нощ двамата запяват и това напомня на враждуващите страни, че са преди всичко хора и след това войници.
Без да мислят за последствията, френският лейтенант Олдбер (Гийом Кане – "Плажът") и неговият шотландски колега Палмър (Гари Люис – "Бандите на Ню Йорк") излизат от укрепленията и започват и те да пеят коледните песни, които се чуват от немските окопи. Всичко това действа като катализатор и за двете страни и войниците започват да празнуват заедно, сключвайки нерегламентирано примирие за вечерта. На сутринта нещата придобиват друг смисъл, защото командването и на двата лагера налага крайни наказания на войниците си за това недопустимо поведение спрямо врага.

Музей на Силви Вартан откриват в столицата

Новият музей за историята на София ще отвори специално вратите си за световноизвестната актриса и певица с български произход Силви Вартан. На 24 април, когато е концертът на звездата в зала 1 на НДК, тя ще разгледа на място реставрираната с нейни дарения експозиция. Силви Вартан е направила дарение за бъдещия музей от 19 000 евро в края на януари, обясниха от Столична община. С тях специалистите вече почти приключват реновирането на икони, стенописи, църковна утвар и владишки трон от XVIII век. Те ще бъдат изложени в залата, посветена на Софийската Света гора. Музеят на София, който се намира в сградата на Централната минерална баня, ще бъде отворен официално за посетители през лятото. Голяма част от експозицията му обаче вече е подредена в 12-те зали и ще бъде показана на Силви Вартан. Заради изявената си дарителска дейност певицата ще получи на 24 април от кмета Йорданка Фандъкова отличието "Почетен гражданин на София". Официалната церемония се очаква да се проведе именно в Музея на София. Чрез своята асоциация "Силви Вартан за България" певицата, родена в софийското село Искрец, подпомага вече над 20 г. сиропиталища, старчески домове, социално слаби семейства и детски болници, предимно в София.

26.03.2014 г.

Как да прекръстим Търговската гимназия?

На утрешното заседание на старозагорския общински съвет ще бъде разгледано предложението на общинския съветник Тихомир Томов, който предлага промяна на името на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски" на Търговска гимназия Стара Загора.
Мотивите на вносителя са следните:
"Търговската Гимназия е именувана на жив политик със противоречива дейност и липса на информация за неговата дейност от 1962 до 1996 г. Името му е замесено в редица скандали и неизгодни сделки за България – Продажбата на БТК, разпределителните дружества и външния дълг . Още повече : срещу България са заведени дела за имотни претенции за 160 млн евро . Срамно е най-старото и реномирано училище в нашия град да носи името на такава личност и то приживе !"
Гимназията се снабди със славното име по време на управлението на НДСВ, според тогавашната мода. Нали самата партия бе кръстена на Царя, а училището се управляваше от виден негов функционер в града на липите! Само че, го кръстиха на Симеон Втори, но като млад – т.е. княз Симеон Търновски. Нецарувалият ни монарх пък бе министър-председател. След като партията вече не е кръстена на Симеон, въпреки че се запази четирибуквието НДСВ, логично е и училището да се прекръсти.
От друга страна трябва да се мисли и за хлапетата, които там изучават, какво – търговия! Кой има по-голям нюх в сделките, ако не бившият цар, по-бившият княз и също така бивш – премиер! Сам г-н Томов пише, че с връщането си в Родината, той е спечелил в полза роду (а фамилията му е голяма) стотици милиони левове. Ето един достоен пример за подражание на младото поколение – както са писали класиците – аферим, хитро момче излезе, всички ни измами! И тъй като съвременната търговия почива на далаверите и гешефтите нека прекръстим училището, но да махнем омаловажаващата титла княз – не княз, цар, цар…

Димитър СЛАВОВ  

Книга за царица Елеонора ни припомня за делата на основателката на БЧК

Новият роман на Неда Антонова е документален. Но е роман. Нарича се „Царица Елеонора Българска“ и излиза с марката на изд. „Факел“. Мотото, което е избрала авторка, са думите на Нейно Императорско Височество Мария Павловна Романова, която казва „Фердинанд се жени за Елеонора, а Елеонора се омъжва за България“.
Царица Елеонора е на българския престол само девет години. Това е бляскавото и трагично време на балканските войни. По време на тези войните за национално обединение (1912-1918г.) царицата организира курсове за милосърдни сестри и самата отива на фронта като милосърдна сестра. Тя подарява главното знаме на българското Македоно-одринско опълчение, а заедно с княгиня Клементина Бурбон-Орлеанска  основа Българския Червен кръст. Благодарение неуморната работа на "белия ангел с червения кръст", както я нарича народът,  дарителството  намира благодатна почва у нас. Девизът й е „Вярност и постоянство“.
На 9 август 1912 г. с Височайша заповед № 327 е назначена за камандващ на 24-ти Черноморски полк, който от тогава носи името "полк на Нейно Величество Царица Елеонора". Докато е на Тракийския фронт, тя тежко се разболява. След четири мъчителни операции у нас и в чужбина остава прикована на легло в Евксиноград. На  12 септември 1917 г., след продължително боледуване, умира на 57 години. Съгласно последната й воля е погребана до южната фасада на Боянската църква. която лично спасява от разрушаване.
След установяването на тоталитарния комунистически режим в България гробът й е осквернен и ограбен, а надгробният паметник — премахнат, за да се заличи мястото му. След демократичните промени от 1989 г. новата власт връща надгробния паметник на мястото му и възстановява предишния вид на гроба.
Любовта на българския народ към заслужилата царица е безкрайна. За нея народният поет Иван Вазов пише: „Жена венценосна,
сестра милосърдна, сестра на героите из боя жестоки, Царице, ти любов си победна, душа изтъкана от чувства високи.“ А според поета Кирил Христов не е имало столичанка, която да не е отишла на опелото на царица Елеонора. До 1944 г. войници, оцелели благодарение на грижите й и обучените от нея сестри, всяка година се събирали на поклонение на гроба ѝ.
Царица Елеонора е единствената жена носителка на Военния орден „За храброст“ (IV степен). За това в историята ни остава като Царицата - воин. А защо световната преса я определя като: „Коронованият ангел на България”, ще научите, ако прочетете книгата на Неда Антова.
„И се появиха Князът и Княгинята хванати под ръка: той висок  и пълен, облечен в пълна генералска униформа със всички отличия, бавен,  леко накуцващ, полуобърнат към Нейно Височество с доволния поглед на човек, яхнал расов кон… И тя – с дълга шия и благороден овал, висока и стройна,  обгърната от бяла лионска коприна с толкова проста и изискана кройка, че правеше фигурата й да изглежда  изящна и безспорна  като  формула или афоризъм.  Всяко прибавяне към този величествен силует би накърнил кристалната му и  смайваща цялост. Княгиня Елеонора не беше нито млада, нито особено красива. Но бе толкова естествена в своята царственост, че изглеждаше непостижима за  всяко друго чувство, освен възхищение.”
Неда Антонова е писател, драматург и журналист. Автор е на седемнайсет заглавия. Нейни романи са превеждани на френски, руски, чешки и полски език.
Защо реших да напиша книга за царицата-войн?...Защото е несправедливо забравена и защото на тази ренесансова личност България винаги ще дължи благодарна памет, дълбока почит и непресекваща признателност.

Защото вековната традиция на нашата държавност не помни друг случай, в който от лявата страна на българския цар да е седяла толкова достойна жена, заслужила с делата си не само възхищението на цяла Европа, но и правото да носи като свое фамилно име името на своя народ – царица Елеонора Българска. Като втора съпруга на овдовелия Фердинанд всичко, което се очаквало от нея, било да се грижи за децата му, родени от покойната Мария Луиза Пармска – престолонаследника княз Борис, княз Кирил, княгините Евдокия и Надежда – и чрез личен пример да приучи младото българско общество към състрадание, милосърдие и дарителство”, споделя авторката.
  

Папата благослови кинопродукцията „Ной”

Холивудският актьор Ръсел Кроу, изпълнил главната роля във филма на Дарън Аронофски "Ной", е успял от трети опит да се срещне с папа Франциск, който е благословил лентата, съобщи в."Дейли мейл". Двете предишни срещи са се провалили в последния момент, пише БТА.
Кроу е използвал Туитър, за да помоли папа Франциск за среща. Актьорът е предложил на понтифика да види филма "Ной" и да сподели впечатленията си. "Светият отец е много последователен в думите и делата си", заявява Ръсел Кроу. Актьорът споделя, че за него поканата да посети Ватикана е голяма чест. Той добавя още, че като се имат предвид споровете около филма, разгорели се година преди "Ной" да бъде пуснат по кината, самата покана създателите на филма да посетят Ватикана е много важна.
Още през октомври 2013 година, когато кинокомпанията "Парамаунт пикчърс" показа "Ной" на представители на различни религиозни общности, филмът предизвика нееднозначни реакции. Лентата бе критикувана заради сцени с пияния Ной и заради свободното боравене с библейския текст. В резултат "Парамаунт пикчърс" предложи лентата да бъде премонтирана, но Аронофски в крайна сметка се наложи по кината да бъде пусната режисьорската версия.
"Ной" предизвика негативната реакция и на някои ислямски държави. Регулаторните органи на Катар, Бахрейн и ОАЕ отказаха да дадат разрешение за разпространението на филма на Дарън Аронофски в страните им. Близкоизточните цензори забраняват филма, тъй като "противоречи на учението на исляма". Мюсюлманските традиции не допускат изображенията на пророци, пратеници и сподвижници на Аллах. В Корана Нух (Ной) е ислямски пророк и участва в сюжета за всемирния потоп.
Филмът "Ной" е по библейската легенда за Ноевия ковчег. Главната роля се изпълнява от носителя на "Оскар" Ръсел Кроу. Във филма участват още Дженифър Конъли, Ема Уотсън, Антъни Хопкинс и др.
Бюджетът на проекта е 125 милиона долара, което прави филма най-скъпия, режисиран от Аронофски. Голямата сума се обяснява с огромния брой специални ефекти. Всички животни например са създадени с помощта на компютърна графика.

Турски дом от Ески Зара откриха археолози

Два скелета, турско и средновековно жилище са открити на централната алея на парк „Пети октомври". Разкритието е направено по време на строителните работи по Водния проект. Заради находките работата на обекта е временно спряна. „Все още не можем да кажем от коя епоха са гробовете и откритите скелети", обяви пред Дарик ръководителят на проучванията археологът Атанас Тодоров.
Турското жилище е разрушено от пожар. Средновековното е разположено над него и е от 11-12 век категорични са археолозите. Там е намерена и средновековна керамика, която е позволила определянето на периода, от който е жилището. Очаква се до ден-два археолозите да достигнат и до гробовете, където са били положени скелетите.
„Все още не можем да кажем от кой период са те. Нямаме намерен датиращ материал. Когато ги разкрием и намерим керамика ще можем да кажем дали гробовете са от средновековието, античността или от по-рано. Според мен обаче най-вероятно става дума за находки от Античния некропол.
Знае се, че при строителството на театъра, общината, търговския център до общината са проучвани гробове от Античния, римския некропол. Затова очакваме и в тази част на парка да са такива. Ще продължим обаче с проучванията и ще видим", коментира Атанас Тодоров.
До края на седмицата в Стара Загора ще пристигне комисия от Инспектората към Министерството на културата. Тя трябва да каже каква ще бъде съдбата на другия открит при строителните работи по Водния проект обект - Чифте баня.

25.03.2014 г.

Отново огнени фламенко-ритми на столичната сцена

Пищни костюми, прекрасна музика, страстни танци под звуците на десетки кастенети в ръцете на танцьорите – една приказна история, разказана без думи, живот, изживян чрез великолепни танци – това ще видят всички любители на горещите ритми, благодарение на най-добрите фламенко танцьори в света, които ще стъпят на българска сцена за втори път на 25 март в зала 1 на НДК.
Грандиозната танцова формация на Иберия ще играе в един ден две от най-успешните си творби – "Грито" и "Севилска сюита".Петдесетте звездни танцьори ще танцуват под акомпанимента на жива музика.
Само преди седмица Националният балет игра тези постановки пред испанската кралица София, която прие на лична аудиенция артистичния директор на балета Антонио Нахаро.
Вече 35 години Националният балет на Испания популяризира фламенкото – танц, който е под закрилата на ЮНЕСКО и обявен за ценност на човечеството.
Националният балет на Испания е най-добрият посланик на испанската култура по света. Заедно с трупата от Мадрид пристига голям ТИР, натоварен със сценично оборудване и костюми.
Със специален дървен под ще се покрие цялата сцена на зала 1, за да може звукът от токовете на обувките да се чува в ритъма на фламенкото.
Трупата носи със себе си всичко необходимо за подготовка на пищните костюми за сцената – перални, сушилни, гладачници, шевни машини.
Десет души от техническия персонал ще се грижи за тоалетите и прическите на танцьорките.След шоуто си в България танцьорите ще отпътуват за Белград, където ще се представят за първи път пред сръбска публика.
Балетът има награда за най-добро чуждестранно шоу в нюйоркската "Метрополитен опера", в Япония получава награда на критиката, в Мексико сити – приз за най-добър спектакъл на Bellas Artes театър.
През 2008 и 2010 г. Националният балет е получил "Награда театро де Рохас" за най-добро танцово изпълнение, а през август 2010 г. Международният фестивал „Cante dе Las Minas La Unión" му присъжда извънредна награда заради великолепния начин по който съхранява и разпространява фламенко.
С името на Националния балет е свързано творчеството на великите танцьори Хоакин Кортес, Ева Уербабуена, Хосе Антонио, Кармен Амая, Аурора Понс, Нана Лорка, Аида Гомес и много други.
С тази трупа Хоакин Кортес е участвал в спектакли на много световни сцени като "Метрополитън опера" и Кремълския дворец на конгресите.И сега балетът е формация от танцови крале, която поставя емблематични творби.

В Солун деца четат Чудомир

В Българското неделно училище „Св. Вмчк. Георги Зограф“ в Солун деца започнаха да четат на български език произведенията на Димитър Чорбаджийски-Чудомир и да изучават неговото творчество. Това стана възможно благодарение на Община Казанлък и лично на кмета Галина Стоянова, която подари на училището 6-те тома събрани произведения на Чудомир. Така в навечерието на 21-те празници, посветени на уникалния талант, живял и творил в Казанлък, в Гърция българчета ще четат в оригинал неговите творби.
Подаръкът е изключително скъп за нашите сънародници в южната ни съседка и те с гордост изпратиха своя снимка с томовете на Димитър Чорбаджийски. За да стигнат до своите родолюбиви читатели в Солун, заслуга има Стефан Желязков, изп. директор на „Строителна механизация“ АД, който съдейства за успешното предаване на томовете на техния получател – Българското неделно училище„Св. Вмчк. Георги Зограф“.

За втора поредна година Община Казанлък подкрепя нашите сънародници в Гърция. По време на Фестивала на езиковото и културно многообразие, състоял се от 7 до 9 юни 2013 г. в Солун, Община Казанлък изпрати на българското училище в града набор от книги и материали за исторически и природни забележителности на територията на нашата община.

В събота е Националната олимпиада по руски

Средно общообразователно училище Максим Горки - Стара Загора е домакин на Национална олимпиада по руски език. Тя ще се проведе на 29 март 2014 г. (събота) от 10 часа в училището. Ръководството на училището се обръща с молба за съдействие при организирането и провеждането на олимпиадата.
Организаторите се нуждаят от финансова помощ за доброто посрещане и настаняването на гостите от Русия и Беларус и за изпълнение на програмата.
Бюджетът, определен от Министерството на образованието и науката за материали, консумативи и награди на Национална олимпиада по руски език, е 1400 лева. Община Стара Загора осигурява допълнително още 3000 лева. Приятели на училището, както и родители на ученици от Максим Горки поемат доброволно част от разходите, уточни директорът на училището Мариана Пенчева.
Въпреки това, провеждането на мероприятието с международен мащаб изисква и много допълнителни разходи, които не е по силите и финансовите възможности на СОУ Максим Горки. Като домакин училището трябва да поеме разходите на гости от: Москва (ръководител на образованието на Западен окръг; ръководител на муниципалитет и директор на гимназия); Самара (ръководител на образованието в областта); Тула (доценти от Държавния педагогическия институт) и от Гомел (директор и зам.-директор на гимназия).
Търговско-промишлена палата - Стара Загора също подкрепя езиковото състезание, като счита, че Стара Загора трябва да се представи достойно при организацията и провеждането на Национална олимпиада по руски език.
Палатата се обръща с призив към предприемачите да подкрепят финансово провеждането на олимпиадата.

Тържественото откриване на Национална олимпиада по руски език е на 28 март 2014 г. от 18,30 часа в залата на Синдикален дом – Стара Загора. Организаторите отправят покана към предприемачите, които са съпричастни със събитието да присъстват на откриването.

Одобриха проекта на арх. Колев за центъра на Стара Загора

Планът на екипа на архитект Христомир Колев е победител в конкурса за идеен проект за терена на стария съвет. Класирането на подадените проекти бе оповестено от Регионалната колегия на камарата на архитектите в Стара Загора.
В края на миналата година структурата влезе в спор с ръководството на община Стара Загора след като обявения конкурс за идеен проект бе прекратен. Тогава участници в конкурса обвиниха организаторите и избраното жури в непрофесионализъм и неуважение както към участниците така и към правилата за провеждането на заданието.
От Камарата на архитектите дори изразиха готовност да обжалват пред Комисията за защита на конкуренцията.
В последствие бе постигната договорка Камарата да направи свое жури, което да класира проектите. Именно то оцени като най-добър проектът на архитект Христомир Колев и екипът му.
„Идеята ни е да бъде изграден един нов тип център в близост до пешеходната улица на Стара Загора. Целта ни е да се запази основната функция на пространството, съобразили сме се с околното застрояване и с цялостния архитектурен облик на центъра на града", коментира пред Дарик архитект Колев.

Той допълни, че ще се съобразят с препоръките на журито по отношение на плана и обяви, че очаква обаждане от страна на възложителя за последващи действия по изпълнението на проекта.

Личните карти с чип

Личната карта да стане електронна с чип при подмяната й, за да се ползва за електронното управление, предлага министърът на транспорта Данаил Папазов на правителството. Тази практика вече успешно се прилага в Естония.Това става ясно от публикуваната стенограма на заседанието на кабинета във Видин, на което беше одобрена стратегията за е-управление до 2020 г. Електронната индентификация, плащането на е-услуги и кой ще бъде системният интегратор са въпросите, по които трябва да се вземе решение, за да тръгне е-управлението, става ясно от изказването на министър Папазов. Ако решим тези въпроси, "аз ви казвам, че ние в рамките на един месец ще пуснем над 200 услуги, в рамките на няколко дни даже може да започнат първите услуги", казва министър Папазов. Правителството обаче не взема решение по поставените проблеми. На практика това е старата идея на ГЕРБ личната карта да стане електронна до 2015 г. Дори бяха издадени 5000 електронни карти. В здравеопазването също разчитат това да стане факт, като в личната карта се вкара и информацията със здравното досие на пациента. За цената на техническата иновация все още не се коментира.

24.03.2014 г.

Бързи води в метрото

Води от различни краища на България и чужбина се появиха в столичното метро по случай 22 март – Световния ден на водата. По традиция Българското каяк общество отбелязва този ден, като напомня за себе си и буйните води, по които се спускат каякарите.
 Изложбата показва кадри, запечатали мигове от едни от най-интересните точки в България и чужбина. Поради труднодостъпните терени и дестинации, малко фотографи успяват да се докоснат до спортовете, практикувани в бързи води.
 Изложбата е позиционирана в източния вестибюл на метростанция „Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и освен ефекта от контраста с градската среда, използва обстановката, за да напомни на хората, че все още има красиви места и отговорността те да бъдат запазени е обща. Водата е неизменна част от ежедневието ни, а реките и езерата са огледалото на един народ.
Изложбата ще продължи до 22 април 2014 г. включително.
 Дейността на Сдружение „Българско каяк общество“ е насочена към развитието на спортовете, практикувани в бързи води, както и към запазването на реките ни в естествения им вид. Сдружението не се афишира като природозащитна организация, но взема отношение винаги когато реките и водните обекти в страната са застрашени. През годините успешно си сътрудничи с други организации и държавни структури и често успява да се пребори в полза на водите, както в случая със спирането на проектите за изграждането на ВЕЦ по р. Струма. 
 Каякарите са нормални хора, които имат възможност да се докоснат директно до едни от най-хубавите и непокътнати места в страната и в чужбина. Обикаляйки по реките, често се сблъскват с неща, които са резултат от социалната отговорност или безотговорност на хората, обитаващи съответните райони. Каякарите не застават срещу развитието и облагородяването, но не могат да проумеят защо често са лишени от правото да се радват на красиви гледки и места, с които да се гордеят.
 Десетки километри от нашата територия се засипват и унищожават в името на „добрите намерения“, но вече стана очевидно, че няма полза от тях и всичко е продукт на манипулирани стойности и откровени лъжи за крайния резултат.
 Подобен е и случаят с изграждането на каскадата „Горна Арда“, която влиза в територията на „Натура 2000“, а същевременно Министерският съвет обяви проекта за обект от национално значение. Обикновена справка със законите показва, че това е абсолютно незаконно действие, което е в полза на две частни фирми. По този казус от години никой не взема отношение, но каякарите водят нелекото дело, съвместно с други организации, за да бъде спряно унищожаването на този 40-километров непокътнат каньон.
 Организирайки различни събития, като информационни кампании, курсове за обучение, състезания и др., каякарите намират все повече подкрепа и привърженици на хобито каране на каяк, както и на стремежа за опазване на водите. Останали са малко, недокоснати от човешката намеса места в България и е наш общ дълг да направим така, че наследниците ни да могат да им се любуват. 
Изложбата се организира със съдействието и подкрепата на „Софийска вода“, „Веолия“ и Студио за дигитален печат „360°“.
За тези, които нямат възможност да отидат на място, всеки ден в сайта www.whitewater-bg.org ще бъде публикувана по една снимка от галерията.

„Веселата вдовица” отново на старозагорска сцена

На 28 и 31 март Държавна опера-Стара Загора ще представи най-новата си премиера – оперетата „Веселата вдовица“  от Франц Лехар, либрето Лео Щайн и Виктор Леон по комедията „Аташе при посолството" на Анри Мейак. Режисьор на спектакъла е Петко Бонев, диригент - Здравко Лазаров. Сценографията е на Чавдар Чомаков, хореография Алида Бонева, хормайстор Младен Станев, концертмайстор Паулина Колева, асистент-режисьор Пенка Александрова.
Оперетата „Веселата вдовица“ е поставена за първи път в Държавна опера-Стара Загора  на 18 април 1961 година. Втората премиера е на 28 декември 1982 г., а последната – на 20 декември 1998 г.
В най-новата постановка на сцената ще видите гост-солистите и солисти на Държавна опера-Стара Загора - Евгений Арабаджиев, Петър Янкулов, Яница Нешева, Десислава Стефанова, Камелия Стойчева, Август Методиев-гост, Борис Тасков, Анна Дитри, Емилия Джурова, Ивайло Йовчев, Милко  Михайлов, Милен Денев, Теодор Петков, Любомир Петков, Богомил Русенов, Илиян  Вичев, Ганка Палазова, Виолета Димитрова, Евгений Сурмиевич, Сашо Стойков, Галина Костадинова, Лиляна Ходжева, Илко Каменов, Теньо Джелепов, Пролет Пенчева, Кремена Райчева, Георги Динев, Николай Георгиев, оркестър, хор и  балет на  Държавна опера-Стара Загора
Премиерата на оперетата „Веселата вдовица” се е състояла на 30 декември 1905 година в “Театър ан дер Вин”. Дирижира самият Лехар, а в ролите на Ханна Главари и граф Данило са великолепните оперни артисти Мици Гюнтер и Луи Тройман. След Виена и постановките в Берлин и Хамбург, "Веселата вдовица" продължава своето триумфално шествие през Милано, Лондон и Париж по целия свят. През 1910 г. /5 години след премиерата/ оперетата достига 18 000 спектакъла.  В “Театър ан дер Вин” има 483 представления, а по целия свят – около 60 хиляди само през първите 50 години на сценичния й живот.  Филмовата и версия е заснета в Холивуд през 1925 г. - със суперзвездите Джон Джилбърт и Мей Мърей. По сюжета има създадени още три филма - през 1934, 1952 и 1962 година. В България е поставена за първи път през 1919 г. в Свободен театър, София.

……„Виена от края на миналия век, Виена от времето на Лехар, не е уютната, патриархална Виена от времето на Щраус. При цялата си топлота и интимност Лехар не може да не откликне на тази нова Виена, обхваната от безумната страст да трупа богатства, Виена, която търгува с всичко – с телата, с титлите, короните, морала, достойнството. Лехар отнема от оперетата нейната уютна патриархалност и безметежен оптимизъм. Той внася в нея „сълзите“ и драматизма,и оперетата ги поема в онази необходима и доза, която ще тушира неугасимата слънчевост, за да я сдобие с истинска музикална драматургия. …Не случайно неговите съвременници казвали:“Има три рода театрално-драматична музика: опера, оперета и Лехар!“ /Румяна Апостолова (1947-2003), музикален критик, публицист, дългогодишен драматург на Народна опера, из „Ференц Лехар-Виенският космополит“ /статия от програмата на „Веселата вдовица“ на Държавна опера-Стара Загора за премиерата през 1982 г./

Ватикана дигитализира част от архивите си, пуска ги в нета

Ватикана започна изпълнението на проекта си да дигитализира хиляди исторически ръкописи, които датират от зараждането на църквата до 20 век и да ги разпространи в интернет, съобщи "Ройтерс".
Заедно с японската фирма "ЕнТиТи Дейта", библиотеката на Ватикана ще сканира и изгради цифров архив на 82 000 тома и над 41 милиона страници. Проектът ще отнеме четири години.
Библиотеката на Ватикана е основана през 14-ти век и съдържа едни от най-важните исторически документи в света. В нея има 1.6 милиона книги както и голяма колекция монети и картини.
"Ръкописите, които ще бъдат дигитализирани, включват документи от предколумбова Америка, Китай, Япония и Далечния изток. Те принадлежат на всички култури, които са се доксвали до културата на Европа", заяви Жан-Луи Брюж, архивар и библиотекар на Римокатолическата църква.
Библиотеката ще ползва скенери, за да запази ръкописите и архивен софтуер, за да осигури достъп до колекцията. Техници от японската фирма ще работят заедно с библиотекарите на Ватикана.
"В края на четиригодшния период, участието на "ЕнТиТи" може да се засили, възможно е да сключим договор за цялата колекция", заяви Чезаре Пазини, префект на библиотеката.
"ЕнТиТи" дарява техниката и работата на специалистите си. Началната фаза на проекта на стойност 18 милиона евро ще включва около 3000 ръкописа. 

21.03.2014 г.

Куклен сериал тръгва по БНТ2

Изцяло куклен български сериал, какъвто малките зрители отдавна не са гледали може да следят в ефира на БНТ2 всяка събота от 8.30 часа сутринта.
Поредицата е „Благуните”, а главните герои са човекоподобните горски същества – Благуните Габър и Елша, три духчета и бобърът чичо Боб. Те са оригинални не само с имената си, но и с начина им на конструиране и оживяване от актьорите.
Музиката в сериала е изцяло авторска и е поверена на Димо Стоянов от P.I.F., като във всеки епизод има поне три забавно-образователни песни.
Автор и режисьор на „Благуните“ е Илиян Илиев, а всяка серия е с продължителност 26 минути.
Темите, засегнати в отделните епизоди, са заимствани от образователната програма на децата в предучилищна възраст и са свързани с природата, науката и човешките чувства.
„Когато получихме предложението от Илиян Илиев, в продуцентския съвет на БНТ2 решихме, че освен да видим една серия, трябва да „пробваме” как куклите и тяхната история се възприемат от зрителите, за които са предназначени.
Организирахме „премиера” на една от сериите пред деца в различни възрасти, които я изгледаха и възприеха с огромен интерес.”, коментира Екатерина Генова, директор на дирекция „БНТ Свят и региони”.
От петък е българската премиера на първия български екшън-зомби филм. "Код червено" е българо-американска продукция. Описват я като комбинация между хитовите телевизионни сериали “Живите мъртви” и “Братя по оръжие”. 

„Обединени политически сили” ще работят в ползу роду, за града и страната

„Сформираният и обявен от кмета на Стара Загора Живко Тодоров Обществен съвет е една голяма подмяна. Подмяна на граждански организации с хора, пристрастни към политиката и, което е особено важно, с хора, зависими от държавна сигурност”. Това заяви на пресконференция Мирослав Стефанов - областен председател на партия „Синьо единство”. Според Стефанов, кметът е извършил подмяна и на законно избраните 51 общински съветници. Бившият кмет проф. Танчев, заяви че не би влязъл в съвета, дори и ако беше поканен. В списъка липсва и соцлидерът Бойчо Биволарски, който бе основен опонент на кмета на последния местен вот. Събирането на бивши и настоящи властници в един кюп обезсмисля участието в избори, коментират заралийски зевзеци.
 “Големият проблем на всяко управление е, че с течение на времето започва да се капсулира, да се обгражда с хора, които го тупат по рамото, а се случва да се греши. Този Обществен съвет ще бъде моят коректив. Избран съм за кмет, предложен от партия ГЕРБ, но се старая да съм кмет на всички старозагорци. Затова в Обществения съвет намериха място личности, без оглед на политическата им принадлежност. Трябва да умеем да говорим помежду си. Нямам нужда да се препотвърждава волята на кмета, а имам необходимост от хора, които да критикуват и да кажат къде грешим, което всъщност е другото обществено мнение, изказано от експерти”, така Живко Тодоров обоснова пред журналисти създаването на Обществения съвет преди дни.
В консилиума влизат: трима бивши кметове на общината – Антон Андронов, Цанко Яблански и д-р Евгений Желев. В него влизат още доц. д-р Алексей Стоев – директор на старозагорската Астрономическа обсерватория към Института за космически изследвания при БАН, Дамян Георгиев – кандидат-кмет в последните местни избори, спечелил 10 хиляди гласа,Димитър Ангелинов – собственик на фирма „Дерони“, арх. Емил Василев – член на Камарата на архитектите в Стара Загора, Енчо Енев – бивш стопански деятел, политически коментатор, общественик, Илко Русев – изп. директор на ПФК „Берое“, отец Йордан Карагеоргиев – един от старозагорски свещеници, участник в много благотворителни инициативи,Красимира Чахова – изтъкната спортистка, олимпийски шампион от Олимпиадата за ветерани в Торино, известна и като дарител в полза на старозагорци, Олег Стоилов – председател на Търговско-промишлената палата в Стара Загора, инж. Румен Райков – бивш дългогодишен директор на ВиК-Стара Загора, инж. Христо Михалев – строителен предприемач, активно подкрепящ старозагорския бадминтон.
Някои от участниците, например проф. Яблански е известен с „уникалните” си идеи за построяването на небостъргач в центъра, поставянето на плочи с имената на дарителите, по които се разхождат заралии по алеята до общината и други подобни. Неговият кръг „Форум” се опитва и понякога влияе на вземането на решения на администрацията и досега. Д-р Желев пък бе яростно критикуван от ГЕРБ, на който остави значителен финансов ресурс и сега явно нещата вървят към консенсус на новосформираните „Обединени политически сили”. В тази посока бившият градоначалник и здравен министър д-р Желев работи и в качеството си на лидер на АБВ. Днес президентът Първанов, евродепутатът Калфин са на визита в Чирпанско, Раднево и Стара Загора, утре са в Казанлък. Те също като Живко Тодоров твърдят, че ще поставят ново начало в политиката. Ново…с добре познатите ни стари лица!  

Мъпетите отново на екран

Съживена от "Дисни" през 2011 г., менажерията на Мъпетите отново се връща на екран в "Muppets most wanted", чиято премиера в САЩ бе вчера, 20 март, предава Франс прес. Потвърждение, че марионетките на Джим Хенсън очевидно привличат и младите поколения, и техните родители.
След дълги перипетии, завършили с откупуването им от "Дисни" през 2004 г., Кърмит и Мис Пиги намериха пътя към киносалоните през 2011 г. с филма "Мъпетите, завръщането", първата им голяма авантюра на голям екран от времето на "Мъпетите в Космоса" през1999 г., припомня БТА
Филмът пожъна огромен успех, донасяйки на създателите си 158 милиона долара и "Оскар" за песента "Man or Mupet". Което, разбира се, поощри "Дисни" да финансира продължението "Muppets most wanted".
Британският режисьор Джеймс Бобин и сценаристът Никълъс Столър, които са автори и на първия филм, са същите, но актьорите в опус 2 са изцяло подновени с британския комик Рики Жерве и американците Тина Фей и Тай Бърел.
Действието продължава от мястото, където свършва първият филм, когато Кърмит и компания ликуват след триумфалното им завръщане на сцената. Техният мениджър Доминик Бедгай (Рики Жерве) им предлага да предприемат голямо международно турне.
Мъпетите приемат ентусиазирано с изключение на Кърмит - никой не допуска, че Доминик всъщност работи за злодея Константин, който е и двойник на Кърмит.
Филмът оставя верен на основните принципи на мъпетите още от времето на "Мъпет Шоу": непрестанно бликащ хумор, много музика и участие на престижни гости - в случая Селин Дион, която прави дебюта си в киното в ролята на добрата фея на Мис Пиги.
Актьорът Тай Бърел, нашумял с участието си в тв сериала "Модерно семейство", който в "Muppets most wanted" играе ролята на френски инспектор от Интерпол, признава, че Мъпетите, които навремето гледал по телевизията с баща си, винаги са заемали специално място в сърцето му.
Според него те притежават такава индивидуалност, че забравяш, че става въпрос за марионетки. Актьорът изразява и възхищението си към кукловодите. "Колкото повече ги наблюдаваш по време на работа, толкова повече им се възхищаваш", казва той. "Всъщност те правят по седем неща едновременно, докато ти - само едно".

„Код: червено” премиера на новия български хорър

В жанровото кино у нас зеят огромни празнини - всичките ни кинаджии се напъват да са "автори" и "творци" със сложни идеи и умозрения. Едва напоследък има плахи опити за разчупване на това статукво с частни капитали - НФЦ финансира главно проекти от горния тип.
За съжаление повечето опити не са успешни, да не кажем - печално слаби. Мнозинството от тях са комедии, като най-често качеството се върти около това на телевизионен скеч. През 2013 г. се появиха два независимо финансирани трилъра - "Шестият ден" и "Вила Роза". Първият мина напълно незабелязан, вторият събра скромна публика. "Корпус за бързо реагиране 2" и "Живи легенди", които са в комедийния жанр, добиха по-голяма популярност въпреки спорните си качества.
И така ред е на първия български зомби хорър. Режисьор е Валери Милев, който преди 10-15 години правеше изключително впечатление с музикалните си видеоклипове. Нещо повече, името му бе гаранция за хубав клип и даже за успех на песен. Но българският поп и рок от края на 90-те и началото на новия век залезе тъй бързо, както бе изгрял, и Милев се насочи към режисурата на пълнометражни филми. Освен "Код: червено" в последната петилетка засне и подобната по жанр американска продукция "Re:Kill", която обаче вече три години не успява да стигне до премиера.
За разлика от него "Код: червено" е изцяло българска продукция.
Филмът ангажира неколцина американски актьори (Пол Лоуган в главната роля, малката Мая Нейлър, която видяхме и в "Облакът атлас"), има няколко сцени, заснети в САЩ, но е работен изцяло от българи и финансиран с местни средства. Продукцията отнема доста години - първоначално е заснет и дълго отлежава първият епизод, чието действие се развива през Втората световна война по време на битката за Сталинград. Тези кадри са ненужно удължени - можеха да ни въведат в историята и с една-две минути ретроспектива.
Втората част на 90-минутния филм се развива в наши дни.
Звукът на английски (по-голямата част от диалозите) е добре, но репликите на български са записани допълнително с нах-синхрон и ефектът е потресаващо лош. И това при положение че ги изговарят българи - Валентин Ганев, Димо Алексиев, Георги Стайков, Велизар Бинев. Валери Йорданов и Китодар Тодоров играят нацистки войници в откриващия епизод, като диаложният лист на първия включва основно повтаряне на "шайзе!", а Китодар си пръсва мозъка, преди да е изговорил и една реплика на немски.
По време на Втората световна война хората на съветския диктатор Йосиф Сталин създават строго секретен нервнопаралитичен газ, който изчезва безследно след битката за Сталинград. 70 години по-късно ужасяващото биохимично оръжие бива активирано в България и впоследствие голяма част от жителите на страната се превръщат в обезумели мутанти. Ситуацията става още по-опасна когато мъртвите започват да се надигат от своите гробове.
В центъра на всичко това се оказват капитана от американските специални части Джон Макгейхи и лекарката от НАТО Ана Бенет. Разчитайки единствено на себе си те трябва да се измъкнат живи от заразената зона преди всичко да бъде унищожено от военните. Но намирането на изход се оказва по-трудно от очакваното и скоро става ясно, че Джон и Ана разполагат само с 24 часа за да напуснат района

20.03.2014 г.

Представят първите два тома на „Дипломатическа енциклопедия”

Днес, на 20-и март 2014 г. в ресторант „Континентал Плаза“ ще се състои премиерата на първите два тома на Дипломатическа Енциклопедия. Авторският колектив е в състав проф. Александър Янков, проф. Андрей Пантев, д-р Валентин Златев, д-р Румен Ралчев – Велик приор на рицарите тамплиери в България, д-р Кръстю Гергинов и д-р Димитър Романов, под главната редакция на г-н Любен Гоцев.
Енциклопедията излиза със запазения знак на Университетско издателство „Паисий Хилендарски“.
Първи том на Енциклопедията съдържа термините от цялото международно публично право, събрани за първи път у нас на едно място, както и основните понятия от държавно, конституционно и административно право, които са полезни за всеки, който в личен план или служебно се занимава с международни отношения. Посочено е, също така, съдържанието на времевите мерки, като ера, епоха, период и най-често употребяваните определения за събития – бунт, преврат, въстание, революция...
Втори том е посветен на теорията на международните отношения и свързаните с тях понятия. Национална доктрина, национална сигурност, национален идеал, начини на вземане на външнополитически решения, на планиране и прогнозиране - това са само част от хилядите статии. Правилата за поведение в обществото, държавният и дипломатическият протокол, правилните форми на обръщение, техниката на международната учтивост, които включват десетки норми - от оформянето на визитна картичка и покана до кореспонденцията у нас и в чужбина, използването на езиците, етикета и морала, които определят поведението и създават закони, са неделима част от комплекса знания, необходими не само на бизнесмени, дипломати, политици и държавници, но и от всички възпитани хора.

Неиздавани разкази на Ремарк стигнаха до българските читатели

Неиздавани разкази на класика Ерих Мария Ремарк вече са на български книжен пазар. Сборникът „Врагът“ идва до почитателите на Ремарк  благодарение на издателство „Сиела“ и са в превод от Алеко Дянков.
Тези разкази са абсолютна новост за българския читател. Публикувани са за пръв път през 1930/1931 г. в американското списание Collier’s Weekly, те са един вид продължение на романа „На Западния фронт нищо ново“. На немски език излизат чак през 1992 година, след продължетилна битка за правата върху тях с роднините на писателя. Всички разкази имат една тема – стигмата на войната, проличала си чак години по-късно, чрез драматичните промени у хората.  Разказите са страстен апел против забравата. Това им придава неповторима проницателност. „Какво е станало с онези, които са оцелели през войната?“ – този въпрос си задава гениалният автор във всяка една от творбите си, включени в сборника.  Отпечатъкът от войната си проличава чак години по-късно, наподобявайки подземен трус, отключил у хората незабележими отвън, но драматични промени.
Ерих Мария Ремарк  – един от най-известните автори на антивоенни романи, е роден на 22 юни 1898 г. Произхожда от работническо семейство от Оснабрюк. На 16 години прави първите си литературни опити. Пише стихотворения, есета, и започва да работи върху първия си роман. Осемнадесет годишен е мобилизиран и пратен по фронтовете на Първата световна война. Раняван е няколко пъти. След края на войната желае да стане музикант, после – художник, но сменя различни професии: прогимназиален учител, счетоводител, кореспондент, амбулантен търговец, посредник на фирма за надгробни паметници, в същото време свири на орган в една църква.
Тогава дописва първия си роман – „Мансардата на бляновете“ (1920). Като редактор на хановерския рекламен вестник „Ехо континентал“ пътува из много страни – Италия, Швейцария, България, Турция.
За няколко седмици през пролетта на 1928 г. Ремарк създава роман, който ще му донесе световна слава – „На Западния фронт нищо ново“ (1929). Публикува го под името Ерих Мария Ремарк, като е добавил Мария в памет на майка си Ана Мария. Романът излиза като подлистник във вестник, след това като отделна книга в тираж 600 000 екземпляра, и разказва за жестокостите на войната през погледа на едно деветнадесетгодишно момче. Само до края на годината романът е преведен на двадесет и шест езика (също и на български – с три издания), а през 1930 г. е филмиран в САЩ. Норвежкият писател Бьорн Бьорнсон поисква официално да се присъди на Ремарк Нобеловата награда. В Германия обаче срещу писателя се надига враждебна вълна – обвиняват го в „литературно предателство към войника от Световната война“. Въпреки това Ремарк написва продължение на романа – „Обратният път“ (1931). И тази книга е обругана в Германия и тогава писателят се преселва в Швейцария.
През 1933 г. националсоциалистите публично изгарят „На Западния фронт нищо ново“ и „Обратният път“, като публикуват пропаганда, в която се твърди, че писателят помага на френски евреи и че истинското му име е Крамер (Ремарк – на обратно). Отнемат на писателя германското гражданство и той отива в Париж, а през 1939 г. емигрира в САЩ. Там се сближава с Лион Фойхтвангер, Бертолт Брехт и актрисата Марлене Дитрих. В 1947 г. писателят получава американско гражданство, а след войната се установява в Швейцария, където живее до смъртта си през 1970 г. Умира на 72-годишна възраст в Локарно, но е погребан в гробището на съседното градче Ронко, край брега на езерото Лаго Маджоре, където е погребана и жена му.

10-сантиметров тумор успешно отстраниха в болница Токуда

Сложна операция за отсраняване на голям тумор до десния бъбрек извършиха уролозите в Токуда по напълно безкръвен метод. По време на интервенцията беше изцяло премахнато 10 сантиметрово образувание само през 4 малки дупчици . 73-годишният пациент бил насочен за хирургично отстраняването на бъбречен тумор. Предвид напредналата възраст и съпътстващи заболявания за най-подходящи метод бил избран безкръвният. Само ден след интервенцията мъжът е на крака, в момента вече е изписан в много добро състояние.
 Модерната процедура беше извършена от екипа на отделението по Урология на японската болница с началник д-р Калоян Давидов и под ръководството на доц. Евангелос Лиатцикос. Доц. Лиатцикос е един от водещите специалисти по лапароскопска урология в света, извършил до момента над 2000 безкръвни операции на рак на простатата. Той е началник на Клиниката по Ендоурология на Универсистетската болница в Патра, Гърция и именно с негово участие беше направена първата в Токуда лапароскопска операция на простатен карцином.
Операцията се оказва голямо предизвикателство, тъй като камерата на микрохирургичния апарат показва, че всъщност туморът произхожда от дясната надбъбречна жлеза. „Тези тумори обикновено са хормонално активни и се установяват при епизоди на екстремна хипертония. Това ги прави  изключително опасни – възможно е горната граница на артериалното налягане на пациент с подобно образувание да достигне 300 при норма 120”, уточнява д-р Калоян Давидов.
Лапароскопските методи, които се използват, дават възможност за изключително прецизно идентифициране на отделните структури на органите, заобикалящите тъкани и захранващите ги кръвоносни съдове. Урологът добавя, че благодарение на новите технологии са успели рано да прекъснат кръвотока през вената на надбъбрека и по този начин е спряно отделянето на хормоните, които повишават кръвното налягане в организма.
"Най-важното тук е въвеждането на висок стандарт на грижа. Присъствието на изявеният специалист доц. Лиатцикос е гаранция за сигурността и прецизността на процедурата", категоричен е д-р Давидов и уверява, че съвместната им работа ще продължи и занапред. Чуждестранният специалист до момента е консултирал безкръвните хирургични интервенции основно на пациенти с карцином на простата, при които следоперавните резултати са много обнадеждаващи за все по-широкото навлизане у нас на лапароскопското лечение на рака на простатната жлеза.

Археолозите няма да забавят реализацията на старозагорския воден проект

Археологическите проучвания няма да забавят реализацията на Водния проект, който изпълнява Община Стара Загора. По трасето, което минава през централната градска част, изпълнителите на проекта разкриха останките на строената през 16-17 в. Чифте баня. В момента екип от специалисти на Регионалния исторически музей извършва проучване на обекта.
Проучването е разпоредено от Министерството на културата, а след приключването му, от ведомството ще вземат решение за съдбата на обекта. В момента строителите работят на централната алея на парк „Пети октомври“ , което е в рамките на археологическия резерват „Августа Траяна“, но засега не са направени нови открития.
Извършваните дейности са съобразени със сроковете на изпълнението на Водния проект и няма да го забавят. Той ще бъде приключен в срок до края на годината, твърдят от екипа.
Интегрирания воден проект на Стара Загора включва изграждане, рехабилитация и модернизиране на около 27 км. канализационна мрежа и реконструиране на над 2 км. водоснабдителна мрежа. С изпълнението му ще бъде завършен целият канализационен цикъл на Стара Загора и ще бъдат решени напълно проблемите с водоснабдяването и канализацията на града.
Интегрираният воден проект за Стара Загора е на обща стойност 40, 4 млн. лв. Община Стара Загора получи от Министерството на околната среда и водите почетен знак и грамота за най-бързо преминал през оценка европейски проект.

През май започват снимките на новия епизод на „Междузвездни войни”

Действието на дългоочаквания седми филм от култовата поредица "Междузвездни войни" ще се развива 30 години след събитията в шестата лента "Завръщането на джедаите", предаде Ройтерс. Това е съобщил изпълнителният директор на "Дисни" Боб Айгър на годишната среща на компанията с акционери. "Дисни" стана собственик на "Лукасфилм" през 2012 г. и оповести намерението си да заснеме три нови филма от култовата поредица, припомня агенцията.
Боб Айгър не е разкрил никаква информация по въпроса за актьорския състав, който особено силно вълнува феновете. Изпълнителният директор на "Дисни" е потвърдил единствено завръщането на екран на симпатичния робот R2-D2, пише БТА.На официалния сайт на "Междузвездни войни" е публикувана информация, че в следващите филми от поредицата ще участват "трио водещи нови млади герои заедно с някои от познатите отпреди лица", както и че снимките на седмия епизод ще започнат през май в прочутите студиа "Пайнууд" в Лондон.
Спекулациите около актьорския състав за "Междузвездни войни: Епизод VII" продължават повече от година. Феновете живо се интересуват дали звездите на оригиналната трилогия Марк Хамил, Харисън Форд и Кари Фишър отново ще участват в приключението. Сред спряганите имена са също тези на Зак Ефрън, Джуди Денч и Гари Олдман. Според последните публикации актьорът Адам Драйвър ще се превъплъти в образа на злодея, а за роля във филма е преговаряла и носителката на "Оскар" Лупита Нионго.
Поредицата "Междузвездни войни", създадена от Джордж Лукас, включва шест филма, първият от които излезе на екран през 1977 г. От тогава поредицата е реализирала над 4,4 милиарда долара в международния бокс-офис. Филмът "Междузвездни войни: Епизод VII", режисиран от Джей Джей Ейбрамс, ще излезе на екран на 18 декември 2015 г.

Танго маратон в столицата за Първа пролет

Танго маратон, посветен на най-страстния танц и пролетното равноденствие, започва в събота (22 март) в 13 ч. във Vivacom Art Hall. Той ще продължи два дни и една нощ. Бившата Телефонна палата ще стане част от международното събитие 30 hoursmilongalove, което гостува в София за втори път. От родината на тангото пристигат световноизвестните преподаватели Хосе Алмар и Хулиана Апарисио, а диджеи от Аржентина, България и Румъния ще се погрижат за музикалния съпровод. Освен че ще има демонстрации и семинари с класическо аржентинско танго, следобедните часове на 23 март ще бъдат посветени на фолклорна милонга с DJ Гергана Боева.
Събитието 30 hoursmilongalove се осъществява в партньорство с Посолството на Аржентина и с подкрепата на VIVACOM Art Hall.

От юли премахват металните гаражи в Казанлък

До 1-ви юли гражданите на Казанлък, поставили и ползващи метални гаражи ще трябва да сключат договори и заплатят стари суми за наем. Ако не направят това, общината ще предприеме съответните действия за демонтаж на металните съоръжения. Това съобщиха от Община Казанлък.
Проверка на две отделни комисии, в два квартала на Казанлък, само за първите две седмици на март, е установила ,че половината от проверените в тези квартали 1460 метални гаража на практика са незаконни, тъй като са поставени там от граждани, без да сключат договор с общинската фирма „Балканинвест". По информация на Петър Косев, заместник -кмет на Казанлък по финансовите въпроси, проверката е показала, че само 233 от стопаните на метални гаражи в тези два квартала са изрядни, имат договори за тях и плащат наемите си.
Други 473-ма ползватели на метални гаражи имат договори с общинската фирма „Балканинвест", но не са заплатили съответните суми за наем.
С близо 1200 официално са се увеличили металните гаражи в Казанлък за последните 2 години.
В началото на 2012 година общинско броене на металните гаражи е установило, че те са 4 489, като само за 3 244 от тях ползвателите им са сключили договори с общинската фирма.
Две години по-късно, по данни на общинската управа металните гаражи са 5 500.
За първите два месеца на тази година от наеми за метални гаражи са събрани 8 929, почти същата сума- 8 606 лева са събрани само за две седмици през март, след старта на проверките от общината.
Заплащането на наемите за метални гаражи се извършва съгласно приети тарифи от Общинския съвет в Казанлък, одобрени за различни градски зони.
От Община Казанлък съобщиха, че има законови възможности за част от гаражите да се откупи право на строеж чрез търг, с цел построяване от собственика на парцела на монолитен гараж.
Събирането на наеми и контрола по поставянето на металните гаражи в Казанлък е сред ангажиментите на общинската фирма „Балканинвест".
На последното заседание на Общинския съвет в града бе изтеглена от вносителя точката с предложението за избор на нов управител. За такъв бе предложен бившият заместник- областен управител на Стара Загора Петко Карагитлиев. 
След нееднозначни и недотам лицеприятни коментари в социалните мрежи и в публикации в различни сайтове, предложението за избора на Карагитлиев бе изтеглено от дневния ред на Съвета, без да се дават подробности.
Вече няколко години настоящият управител на фирмата настоява да се пенсионира, но поради протакането на въпроса за избор на нов управител и към момента Теменужка Иванова изпълнява тази длъжност.