28.02.2014 г.

18-ия "София филм фест" започва на 6 март

Официалните дати на 18-ия "София филм фест" са от 6 до 16 март, но киноманите знаят, че този срок е крайно условен. И тази година най-големият кинофестивал в България ще предложи цял месец кино от различни държави, жанрове и епохи, но обединено от едно - не може да се види в обичайната програма на моловете, доминирана от холивудска ширпотреба. Разбира се, не всички (около 200) филми от амбициозната програма са шедьоври, но тези, които си струват за гледане, пак са повече, отколкото физическият и финансов ресурс на зрителя позволява.
Стартът е още тази вечер с "8 забранени филма от Чехословашката Нова вълна". Гост на откриващата прожекция в Дома на киното е словашкият режисьор Душан Ханак, който ще представи лично "322". Това е неговият дебют от 1969 г., спрян в Чехословакия веднага след заснемането му. Копие от филма е тайно представено на феста за млади режисьори в Манхайм-Хайделберг, където печели голямата награда. Успешно заобикаляйки цензурата, 10 години по-късно Ханак печели "Сребърна мечка" за най-добър режисьор в Берлин ("Аз обичам, ти обичаш", 1980 г.).
Сред най-именитите представители на чешката Нова вълна са Милош Форман, Иржи Менцел, Вера Хитилова, Иван Пасер и др. Менцел ще кацне в София за пореден път, за да представи на феста своя филм "Чучулиги на конец" (също спрян чак до 1990 г., а на режисьора е забранено да снима в продължение на 5 г.). След закъснялата си премиера през 1990-а филмът е отличен със "Златна мечка" на "Берлинале". У нас Менцел ще получи и титлата "Доктор хонорис кауза" на НАТФИЗ, а с него идва и най-новият му филм "Донжуановците". 8-те филма от Чехословашката програма ще бъдат прожектирани през идната седмица в Дома на киното, а входът за ученици, студенти и пенсионери е свободен.
В четвъртък, 6 март, в зала 1 на НДК е и официалното откриване с дългоочакваната българска премиера "Съдилището" - от режисьора на "Светът е голям" Стефан Командарев. Ден по-късно ще бъде прожектирана 1-ва част на "Нимфоманка", скандалният проект в две части на Ларс фон Триер, който ще има няколко прожекции на СФФ (включително среднощни), а впоследствие ще бъде разпространяван в избрани кина от "Арт фест". Той е съпътстван от пълна ретроспектива на творчеството на датския ас, която също започва от тази вечер с "Порейки вълните".
Сред гвоздеите на фестивала са "Великата красота" на Паоло Сорентино - носител на "Златен глобус", 4 Европейски филмови награди и фаворит за "Оскар" за чуждоезичен филм, "Сталинград" на Фьодор Бондарчук, "Мандела: дългият път към свободата", носителят на две награди от "Берлинале" и наградата на ЕП Lux "Краят на омагьосаният кръг", лауреатите на "Златна мечка" от Берлин "Позиция на дете" (Рум), на "Кристален глобус" от Карлови Вари "Голямата тетрадка" (Унг) и др. Повечето от тези филми имаме шанс да видим на голям екран само на фестивала.
Освен "Съдилището" българската програма е скромна и представя вече прожектирани филми като "Живи легенди" и "Корпус за бързо реагиране 2". Интерес предизвикват дебютът на Константин Буров "Отрова за мишки" и документалният "Последните черноморски пирати", който се състезава в "Балканския конкурс". Поглед върху младите български кинематографисти за пореден път ще даде конкурсът за късометражно кино Jameson.
Международният конкурс, който за 12-а поредна година ще сблъска само дебютни и втори филми, включва претенденти от Германия, Русия, Франция-Палестина, Сърбия, Великобритания, та дори и Индия...
Въпреки топлите си отношения със съседските режисьори и продуценти, за пръв път "София филм фест" включва "Фокус Сърбия" в програмата си. Горан Паскалевич и Горан Маркович ще гостуват с филмите си "Когато се съмне" и "Фалшификаторът", а в програмата са още 3 пресни-топли сръбски филма.
Това, разбира се, не е всичко. Пълната селекция може да се намери на http://www.siff.bg, а фестивалните прожекции ще продължат до края на март. Списъкът с киносалони е дълъг: НДК - зала 1 и Люмиер, Дом на киното, "Евро синема", "Одеон", дори моловете "Сине гранд" и "Синема сити". Паралелно ще има и прожекции в Пловдив и Бургас. За софиянци фестът ще продължи още два допълнителни месеца с ретроспектива на италианския неореализъм, която включва прожекции веднъж седмично от април до юни.

Още две книги на Агата Кристи издаде „Ера”, допълвайки поредицата до №50

Два романа на Агата Кристи от поредицата на издателство „Ера” вече са в книжарниците.

Агата Кристи – ексцентрична, непредсказуема и вечно интригуваща. Също като нея героите й са находчиви, оригинални и популярни по цял свят, а романите й – вечно живи.
Днес Агата Кристи е най-известната авторка на криминални романи в света. Нейните осемдесет романа са преведени на над четирийсет езика и са продадени в над два милиарда екземпляра. Емблематичните й герои Еркюл Поаро и госпожица Марпъл й спечелват титлата „Първата дама на криминалния жанр”.

„Тайната на имението” (номер 49 от поредицата)

Антъни Кейд се съгласява да направи услуга на свой приятел, която ще му донесе бързи пари. Задачата изглежда лесна – той трябва да достави политически мемоар на лондонски издател. Оказва се, че пратката съдържа повече от скандалните тайни на европейски благородник. Тя е свързана с убийство! Стъпките на жертвата водят до мистериозно имение. Тъмни тайни и смъртоносни заплахи очакват всеки, който се осмели да влезе в него.

„Третото момиче” (номер 50 от поредицата)

Докато Еркюл Поаро се наслаждава на закуската си и на чашата горещ шоколад, млада жена нарушава спокойствието му. След като признава, че може би е извършила убийство, тя внезапно си тръгва, оставяйки разказа си недовършен. Заинтригуван Поаро решава да открие мистериозната дама. По време на разследването, той попада в бохемския свят на млади художници. А момичето е изчезнало без следа...

Факелно шествие и тържествена заря-проверка за 3 март в Стара Загора

Община Стара Загора и Втора механизирана бригада организират тържествена заря-проверка и празнични илюминации на 2 март от 19.00 ч., по повод Националния празник на Република България. В този час на площада пред общинската сграда ще пристигне факелното шествие на ученици от старозагорските училища, което тръгва от пл. „Александър Стамболийски” в 18.30 ч.                                                                       
Началникът на гарнизона бригаден генерал Любчо Тодоров ще приеме строя на личния състав, участващ в церемонията, след което слово ще произнесе кметът Живко Тодоров.
На 3 март в 10.00 ч. на площада пред общината ще започне ритуалът за издигане на националното знаме на Република България.
По традиция в 10.30 ч. е организирано полагане на венци и цветя на паметниците, посветени на проведените важни боеве, по време на Освобождението на Стара Загора- Мавзолей– костница “19 юлий 1877”, Паметник на Защитниците на Стара Загора, Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите войни в Джуранлийския  бой и Паметник на загиналите във войните старозагорци. Тържественият ритуал  за поднасяне на венци и цветя на Мемориален комплекс “Бранителите на Стара Загора” е с начален час 11.30 ч.
В 12.00 ч. на Площада пред Общината ще започне концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре”. През целия ден - от 10:00 до 18:00 ч., Регионалният исторически музей и Художествената галерия ще бъдат отворени за посещения.
В 14.30 ч.в сградата на РИМ ще се проведе демонстрация на въоръжение и военни униформи от Руско-турската война 1877 - 1878 г., от фонда на музея, съвместно с дружество "Традиция" - Стара Загора.
От 15.30 ч. там ще бъде представено аудио-визуалното оборудване, изпълнено по проект "Превръщане на културно-исторически паметници от Античния период на Стара Загора в туристическа атракция".
Празничният ден ще завърши с концерт на Военен духов оркестър при Втора Тунджанска механизирана бригада от 16.00 ч. на площада пред общината.
Община Стара Загора осигурява 5 автобуса за желаещите да се качат на връх Шипка по повод отбелязването на Националния празник на Република България на 3 март.
Автобусите са безплатни и са с по 50 места. Те ще тръгнат от площада пред общината в 7.00 ч. на 3 март. Връщането от върха ще бъде в 16.00 ч. Община Стара Загора не носи отговорност за гражданите, пропуснали обратния курс.
На 3 март в 10,30 ч. 2 съчленени автобуса ще тръгнат в 10,30 ч. от площада пред общината за Мемориалния комплекс “Бранителите на Стара Загора”, където в 11,30 ч. ще започне тържественият ритуал  за поднасяне на венци и цветя. Автобусите тръгват обратно от мемориала в 13,00 ч. 

27.02.2014 г.

„Ну, погоди!” – продължава да е най-обичаната анимация в Русия

Анимацията в Русия винаги е била на почит. И въпреки че има доста нови продукции за децата, все пак класиката "Ну, погоди!" продължава да е водеща по известност в страната. Това показва анкета, извършена от фонда Обществено мнение.
Той е любимата анимация на руснаците. За сериала са гласували една пета от руснаците или 20 процента, предаде РИА "Новости".
Второто място по брой на гласовете е заела съвременната анимация "Маша и мечокът" (7%), а третото си поделят "Шрек" и "Простоквашино" (по 5%), пише БТА.
Според данните от анкетата 19% от руснаците гледат анимационни филми почти всеки ден. Почти толкова (18%) го правят няколко пъти седмично.
На руснаците най-много им харесват пълнометражните анимационни филми (39%) и детските анимационни сериали (22%)", отбелязват социолозите. Анкетата е извършена на 8-9 февруари 2014 г. в 100 населени места на Русия сред 1500 души.

„Агент Леон” – как ДС вербува бившият премиер Кьосеиванов

Антон Тодоров отново пише за службите, разкривайки непознати и за историците факти


Политологът Антон Тодоров написа вече доста книги – За Кунева, за Бойко, за много от досегашните политически величия, разкривайки скритите на пръв поглед връзки между тях, както и близостта им с бившите тайни служби на комунистическия режим. В новата си книга „Агент Леон” авторът отново пише за службите, но за един отминал период.
През ранната есен на 2012-а проучвах поредната архивна единица от служебния архив на Първо главно управление на ДС, когато се натъкнах на следния пасаж:
 „Заслужена гордост будят у нас първите успехи в разузнавателната работа: изграждането на канали за проникване в съпределната територия, успешно внедряване на агентура в задгранични емигрантски организации, вербовката в Швейцария на бившия министър-председател Георги Кьосеиванов и проваляне плановете на САЩ за създаване на българско задгранично правителство…” – споделя г-н Тодоров.
Краят на фразата ми подейства като удар от ток, защото до този момент никой не бе подозирал, че царският любимец Кьосеиванов е шпионирал за комунистите, допълва той.
В новата си книга политологът Антон Тодоров разкрива шокиращи факти около вербовката на Георги Кьосеиванов. Сензационното историческо разследване на автора  вади на бял свят документи, преписки и доклади за неподозирани от широката общественост събития в политиката след 9 септември.

Нова книга разказва историята на шпионина Ким Филби

Нова книга ще разкаже историята на Ким Филби (1912-1988 г.) – един от най-известните шпиони и двойни агенти по време на Студената война, съобщи „Гардиън“. Творбата, озаглавена „Kim Philby: The Unknown Story of the KGB’s Master Spy“, е дело на Тим Милн (1912-2010 г.) – племенник на автора на приключенията на Мечо Пух, Алън Милн. Книгата ще бъде в книжарниците в Обединеното кралство от  27 февруари, публикувана от „Biteback Publishing“. Произведението е 304 страници.
Ким Филби е най-известният двоен агент по време на Студената война. Вербуван от МИ6 по време на Втората световна война, той става руски шпионин в сърцето на британското разузнаване. Филби предава много британски и американски агенти на КГБ и осуетява най-различни мисии на тайните служби на Великобритания и САЩ. Книгата включва доскоро секретни документи, изобличаващи дейността на Филби. Милн пише и как дълги години ръководителите на МИ5 и МИ6 отказват да повярват, че Филби е двоен агент, въпреки съществуващите доказателства.
Тим Милн и Ким Филби са били изключително близки приятели. Те се сближават докато посещават престижното училище „Westminster School“.  Преди Милн да отиде в университета „Оксфорд“, а Филби – в „Тринити Колидж“ – двамата обикалят Европа. Дори присъстват на събитие, на което реч държи Адолф Хитлер. „Имахме чувството, че сме видели в бъдещето“, пише Милн, като свидетелство за убедителността на Фюрера.
Когато Филби става английски шпионин, той вербува и Милн . Предателството на Филби е изключителен удар за неговия приятел. Милн пише тази книга след пенсионирането си, но ръководните органи за разузнавателните служби в Обединеното кралство забраняват нейното публикуване. Сега, 4 години след смъртта на автора, неговото семейство намира начин за нейното публикуване.

26.02.2014 г.

„Сделката” е роман, доказващ, че и богатите плачат

Драмите на средната класа и елитните социални прослойки описва Дъглас Кенеди в "Сделката".
Романът му излиза у нас на 4 март в превод на Невена Дишлиева-Кръстева.
Писателят остава верен на ключовата тема в романите си, като внимателно изследва парадоксалната близост между всекидневното и бруталното, между патологията и здравия разум.
Нед Алън e самоуверен рекламист в най-бързо растящото компютърно списание в Манхатън, а съпругата му е изгряваща звезда в престижна ПР компания. Идилията е завидна до момента, в който той губи работата си и попада в мрежите на безскрупулен строителен предприемач.
Опитите на Нед да загърби подземния свят превръщат „Сделката“ в трескава, пулсираща от адреналин история, заредена с размишления около нравствените компромиси, върху които функционира модерното общество.
Трилърите на Дъглас Кенеди са преведени на 16 езика и отдавна са му извоювали статут на един от най-продаваните автори на планетата. През април 2007 г. той беше удостоен с най-високото френско професионално отличие - Кавалер на Ордена на литературата и изкуството.
Със способността си да пише увлекателно за необятната самота и безизходица на съвременния човек, с усета си за абсурдното, обогатен от сарказъм и умело боравене с езика, Кенеди гради сюжети, в които действието препуска шеметно, а характерите са комплексни, психологически обосновани и достоверни.

Три отличени с престижни награди филма показват на столичния фест

Двусмислен портрет на вманиачената майчина любов ни представя Калин Петер Нецер в "Позиция на дете". Това е едно от трите нови предложения на София Филм Фест.
Румънският филм е носител, и то напълно заслужено, на „Златна мечка” от Берлинале 2013,.„Позиция на дете” е изграден около история в стила на съвременната румънска реалистична школа, в която на почит е острата неподправеност, обвита в минорни тонове.
Богато мамино синче, шофирайки с превишена скорост, блъска дете, което умира. Майката на виновникът, преуспяла архитектка, свикнала сред обществото да се перчи с портфейла си, е решила да измъкне сина си от кашата чрез подкуп. Ролята на богатата жена е поверена на Луминита Георгиу, която изгражда блестящо изпълнение. На Берлинале ’13 освен „Златна мечка” филмът получава и наградата на ФИПРЕССИ, както и Награда „Телиа” в Стокхолм ’13 и номинация за най-добра актриса (Луминита Георгиу) на Европейските филмови награди ’13
Следва „Уроци по хармония” на Емир Байгазин е носител на Сребърна мечка за операторско майсторство, а историята, която разказва с брилянтната си картина е за момче, което трябва да приобщи склонността си към истина, ред и перфекционизъм в свят, изпълнен с насилие и безкомпромисни съревнования.
Авторът Байгазин отдавна е заявил своя усет към социалните проблеми и преди да създаде тази раздираща драма, разкриваща тъмните дебри на детското насилие, е заснел няколко късометражни филма, с които си спечелва доверието и положителните оценки на тайландския режисьор Пен-Ек Ратанаруанг и иранския творец Мохсен Махмалбаф.
Следващият филм в програмата, който е добре да не пропуснем е "Спусната завеса" на режисьора Джафар Панахи. Това е негов втори филм след наложената му от иранските власти 20-годишна забрана за творчество. Историята с еднозначно заглавие ни разказва за мъж и жена, които се укриват от властите. Той гледа куче, което няма право да притежава, а тя носи вина, че е била на забранено парти на плажа. Филмът е създаден по време на доста тежък период за своя автор – в момент, в който не намира утеха от принудителната изолация и обмисля самоубийство. „Спусната завеса” получава „Сребърна мечка” за сценарий и номинация за „Златна мечка” на Берлинале ’13, както и Номинация за най-добър режисьор и сценарий на Азия-Пасифик ’13..

Двама ветерани напуснаха музея, несъгласни с новия директор

Двама доказани специалисти - археологът Димитър Янков и дългогодишният екскурзовод и настоящ уредник на "Неолитни жилища" Стойка Кайракова напускат Регионалния исторически музей (РИМ) - Стара Загора.
През годините старши научните сътрудници Димитър Николов и Величка Койчева, почетни граждани на Стара Загора, етнографката Елена Пенева и историкът Петър Коев изградиха Музея като общоисторически, утвърдиха неговия статут и авторитет и го направиха разпознаваем сред научната и музейната общност.
Археологът Димитър Янков и екскурзоводът д-р Стойка Кайракова продължиха тази линия и оставиха трайни следи в направленията, за които отговаряха. Няма археолог в страната и чужбина, който да не цени мнението на Димитър Янков, неговите тези и безценни открития. Д-р Стойка Кайракова пък е един от малкото екскурзоводи в страната с научно докторско звание и за нейните атрактивни беседи, изнасяни на три езика, се разказват легенди.
Въпреки че имат необходимия стаж за пенсиониране, Янков и Кайракова можеха още години наред на бъдат в полза на РИМ. След като обаче ръководството на Музея беше поверено в ръцете на нов директор, те са решили да си вземат сбогом с дългогодишната си месторабота. Защо?
Димитър Янков официално заяви, че не е съгласен с налаганите от новия директор д-р Ангел Динев инициативи и стил на работа.
В интерес на истината, никой не ме е принудил да се пенсионирам, след 40 години работа в Регионалния исторически музей. Но в така създалата се обстановка реших, че не може повече да се работи…
С назначаването на Ангел Динев за директор Музеят, според г-н Янков институцията е станала свърталище на „общественикът” Любо Вълков, на художникът Христо Танев, на яростния му опонент Димитър Димитров, на Димитър Митев и сие, които под покровителството на новия шеф се готвят да реализират своите "безумни" идеи...
Представяте ли си за каква наука ще се говори от тук насетне...?” – коментира ветеранът.
Вече започна организиране на национална или международна конференция, предложена от Христо Танев и кръжеца около него, на тема "За достолепието на един 8000 град". Поканени са мастити учени да изнасят доклади... Пълно безумие! Ще ни се смее цяла България!
Не съм съгласен с акцентите в концепцията на новия директор. Той няма абсолютно никакъв управленски опит. Имах с него предварителен разговор, на който добронамерено го посъветвах да обяви незабавно конкурс за длъжността "средновековен археолог" на моето място. Той ми заяви, че трябва да търсим човек... Може би ще назначи някой от компанията му, която го ухажва, от любителите-изследователи и откриватели?!” – се казва в изявлението му.
Подобни са и мотивите на г-жа Кайракова.
Това бе логичната развръзка на „войната” на любителите-историци и специалистите от старата школа, за които науката не бе просто хоби. Сега, идеята е да се налага „туристическият бранд” – Стара Загора – град на 8000 години. Всъщност на 8014, по Христотаневата ера, тъй като кампанията започна в началото на хилядолетието, в ерата на т. нар. „Зелен Водолей”. Това, според инициаторите ще доведе до неспирен туристически поток в Града на липите. Дали - предстои да видим. Рим и Вавилон, Атина и египетска Тива, подобни обекти от миналото само ще дишат прахоляка след запътилите се към най-стария град на света туристи. Ха дано, ама надали!!!

Музиканти от 15 страни се събират на „Мартенските музикални дни” в Русе

12 ансамблови проекта, 6 оркестрови програми, един оперен спектакъл и 11 международни продукции, повечето от които премиерни за България, съдържа афишът на 54-тото издание на Международния фестивал "Мартенски музикални дни" в Русе, който ще се проведе от 15 до 30 март. Общо 23 събития с участието на 630 изпълнители от 15 държави ще се състоят на русенска сцена, уточни директорът на фестивала Ива Чавдарова. За първи път у нас ще гостуват кларинетистката Шарон Кам с групата си, шведските перкусионисти "Крумата", бароковият ансамбъл "Венеция", модерният състав "Берлин каунтърпойнт" със сина на сър Саймън Ратъл - Саша Ратъл, "Прага Филхармония", чийто солист ще бъде големият челист Миша Майски. В програмата са включени и три годишнини - 100 години от рождението на великия бас Борис Христов, 80 години на акад. Васил Казанджиев и 90 години от рождението на Константин Илиев. Една от трите изложби на "Мартенски музикални дни" ще бъде посветена именно на Борис Христов, като ще бъдат представени негови костюми и снимки.

Празник в зоопарка на 1 март

На 1 март всички гости и обитатели на старозагорския зоокът ще получат мартенички от Баба Марта.
Традиционният празник на зоопарка ще започне в 11.00 часа, а входът ще бъде безплатен - като жест към приятелите на животните.
Много музика, песни и добро настроение обещават организаторите на проявата. В програмата ще се изявят малките изпълнители от Вокална студия „Усмивки" и Детския хор за народно пеене „Жарава" при читалище „Родина-1860", както и малчуганите от ДДЛРГ „Незабравка".
Баба Марта ще върже на вратлетата на две от тазгодишните „бебета" на зоопарка по една голяма мартеница. С пролетните символи за здраве ще бъдат закичени и клетките на останалите обитатели.
Присъстващите на празника деца могат да станат част и от пленера на открито, в който ще се включат талантливите художници от Школата по изобразителни изкуства при НЧ „Родина-1860".
Белите и червени мартенски символи са изработени от сръчните ръце на мъжете и жените от Дневния център „Св.Св. Козма и Дамян".
Лакомства и сладкиши ще има за всички момченца и момиченца, обещават организаторите от Община Стара Загора.

25.02.2014 г.

Руслан Мъйнов пее популярни руски песни на старозагорска сцена

Руслан Мъйнов ще изнесе концерт „Музика в кадър” с любими песни и мелодии от руски филми на 12 март от 19,00 часа в Стара Загора . Песента на Тримата мускетари, песните от незабравимите филми„Очи черние”, „Поручик Галицин” и „Мгновение” са само малка част от хитовете в програмата. В нов аранжимент за оркестър ще прозвучат и мелодии от „Петербургски тайни”, „Кавказка пленница” ,„Белорусский вокзал” и други. На сцената с Руслан Мъйнов ще се изявят още сопраното Яница Нешева и басът Диман Панчев.  Диригентът Левон Манукян и оркестърът на Държавна опера Пловдив са приготвили редица музикални изненади за една забавна вечер с мъничко носталгия и много добро настроение.
С нов цикъл от пет концерта под наслов „Руска зима в Пловдив”  започна годината за Държавна опера-Пловдив.  Концертът „Музика в кадър” с Руслан Мъйнов, Яница Нешева и Диман Панчев е част от този цикъл. Премиерата му бе  на 17 януари и веднага след това поради голям зрителски интерес имаше допълнителна дата.
В началото на месец май в Зала 1 на Националния дворец на културата Руслан Мъйнов ще представи новия си албум с руски песни. По-голямата част от албума ще са песните, включени в този прекрасен концерт. „Мисля, че албумът ми с руски песни ще се хареса на хората, които обичат тази музика. Ако правиш нещо със сърце и с голямо желание, то не може да не даде резултат и да не докосне хората, каза в предаването "В ритъм" актьорът и певец Руслан Мъйнов“. Вижте повече тук: http://video.bgnes.com/view/45613

Билети може да закупите в Билетен център на  Държавна опера-Стара Загора.
Телефон: 042 622431 Мобилен: 088 5509829, 088 8347721, 088 2496303
 и на Билетна каса в Туристически информационен център

Тел./факс: 042 622283, 088 6899061

Режисьорът Георги Дюлгеров с награда от столична община

 Режисьорът Георги Дюлгеров ще получи Наградата на София на Столична община на 18-ия София филм фест, съобщават организаторите на феста. Много от неговите филми отдавна са част от златната класика в родното кино, а "Авантаж" (1977) и до днес остава българският игрален филм с най-високо отличие от международен кинофестивал - "Сребърна мечка" (1978) в Берлин.
Още с първия си филм "Изпит" (1971) Дюлгеров се превръща в един от водещите режисьори за своето поколение със самобитен авторски стил. Отличава се с неизпробвани драматургични и стилови комбинации, експериментира и изненадва с необичайни режисьорски похвати.
Макар и познати, неговите герои са по-скоро изключение от нормата, като в "Авантаж" (1977) и "Мера според мера" (1981). За своя популярен и знаков герой - дребния джебчия Петела от "Авантаж", Дюлгеров споделя: "...Стремежите и намеренията ни са били да избегнем евтината екзотика, която в повечето случаи съпътства подобен род филми за сметка на трагизма на ситуациите, на въпроса за вината. Искахме да постигнем истинско присъствие на героите, лишено от любуване."
Дюлгеров е завършил ВГИК в Москва. Сред големите му международни награди фигурират: Голямата награда от Международния кинофестивал в Сараево за "Лейди Зи" (2005), Приз на Младежкото жури за "Изпит" от Локарно (1972), "Гран при" в Грузия (1997), както и наградата на Европейското младежко жури в Монс, Белгия (1999) за "Черната лястовица".
Наградата на София ще му бъде връчена при откриването на 18-ия София филм фест. В програмата е предвидена прожекция на "Лейди Зи" - на 10 март от 18.30 в кино "Одеон". Входът е свободен.

Тез червени домати – родните сортове влизат в „Червената книга”

Автентичните български сортове домати вече съществуват само под формата на семена, чиито
образци се съхраняват в Института по растителни генетични ресурси в Садово.

Това разкриха пред в. "Репортер" зеленчукопроизводители, градинари и търговци на посадъчен материал.
Смъртна присъда за розовия домат, "Биволско сърце", "Идеал", "Рила" и др. наши сортове, са новите семена на пазара - кръстоски с добавени в тях хормони, багрила и специален ген, който забавя стареенето на плода, разказват специалисти по генетика на доматите.
Плодовете и зеленчуците, добити по този начин, масово са залели пазарите у нас, в Европа и САЩ, и се наричат "long shelf life" - дълго живеещ на рафта, тъй като издържат месеци, преди да се развалят.
Една от основните причини родните ни сортове да съществуват само като образци в генетични банки, са именно новите семена - кръстосани и култивирани така, че да дават по-голяма продукция, да издържат на климатични особености и да обезпечават с високи печалби търговците, обясни пред вестника Милтенова, председател на Съюза на градинарите в България.
Специалистите определят доматите тип "long shelf life" като фуражни и подходящи за говеда, защото са пълни с етилен и хормони за по-добър външен вид, но им липсват полезни, хранителни свойства, както и добри вкусови качества.
Такъв плод съдържа около 96% вода и целулоза, обяснява проф. Христо Георгиев, научен консултант по селекция на доматите. 
Масово в селата, където се счита традиционно, че се отглеждат автентични сортове плодове и зеленчуци, се садят кръстоски на наши или вносни семена.
Добивът от тези семена е много по-добър, разказа баба Сашка от с. Българене, Плевенско. Повечето хора ги предпочитат, защото дори когато купуваме семена, на които пише, че са наши, автентични, доматът, след няколко поколения, се видоизменя и влошава като вкус, а това не е нормално, убедени са зеленчукопроизводители.
Ограничено количество продукция от истински български домати имаше доскоро в някои села, но много от тях се обезлюдиха и там земеделие вече няма, коментира Борислав Сандов от Коалиция „България свободна от ГМО”.

В Унгария готвят трето намаление на цените на комуналните услуги

Намаляване на цените у нас все още се счита за опасен експеримент, как е в други страни на ЕС? Особено ако са бивши соцдържави, дето се казва – братски!

Управляващите консерватори в Унгария ще обсъдят трети пакет за сваляне на цените на комуналните услуги на 24 януари, съобщи лидерът на парламентарната група на партия "Фидес" Антал Роган. Това става само няколко месеца преди парламентарните избори, които ще се проведат през април или май.
Миналата година кабинетът на премиера Виктор Орбан вече два пъти – през януари и ноември – наложи снижаване на цените на тока, природния газ и парното до нивата отпреди кризата, а през юли понижи таксите за смет и водоснабдяване. Така потребителите започнаха да плащат с общо 20% по-малко за тези услуги, или са спестили общо 13 милиарда форинта (43.5 милиона евро), пресмятат унгарските медии.
В края на месеца правителството ще предложи ново намаляване на сметките на три вида услуги и ще се опита да съкрати комуналните разходи на семействата до "средното за Европейския съюз спрямо средните заплати". Засега управляващите не навлизат в детайли за тези си намерения, уточнява агенция Reuters.
Според Янош Фонаги, държавен секретар в министерството на националното благоустройство, някои чуждестранни компании няма да могат да си позволят поредното сваляне на цените на тока и ще бъдат принудени да продадат унгарските си клонове. Това е в унисон с възгледите на премиера, който на няколко пъти през 2013 г. заяви пред избиратели, че трябва да се национализират 6-7 компании за комунални услуги и да им се забрани със закон да печелят на гърба на гражданите. С водената спорна политика Орбан често предизвиква остри критики от страна на европейските институции и вече отблъсна редица чуждестранни инвеститори и правозащитници. Популистките му мерки обаче му печелят електорална подкрепа.

Три романа се борят за наградата „Хеликон 2014”

"Скептици" на Людмил Тодоров ("Сиела"), "Портрет на поета като млад" на Недялко Славов ("Хермес") и "Влакът за Емаус" на Теодора Димова ("Сиела") са първите номинирани книги за наградата "Хеликон" за 2014 година, съобщиха от "Хеликон".
Журито с председател Калин Донков определи номинациите между близо 40 нови заглавия. Людмил Тодоров върви по стъпките на Христо Карастоянов и Радослав Парушев: това е третата му номинация. През миналата година той бе номиниран два пъти - за "Разкази" и "Шлеп в пустинята" ("Жанет 45"). С "Портрет на художника като млад" Недялко Славов завършва триптиха си - след "Фаустино" и "Вертиго". "Влакът за Емаус" на Теодора Димова е за въпросите за вярата. Зимните номинации ще бъдат връчени на 26 февруари от 18 часа в книжарница "Хеликон България" на бул. "Цар Освободител" № 4. 

24.02.2014 г.

„Крал за един ден“ на сцената на Старозагорската опера

Той е решителен и дързък. Неустоим чаровник, талантлив сватовник с влюбено сърце. Еднакво добър в държавническите ходове  и в сърдечните дела. Без празен ход в сложните маневри на бойното поле на Любовта. Запознайте се - с Кавалера Белфиоре в един негов забавен и шеметен ден като Крал на Полша. Държавна опера-Стара Загора постави за първи път в България „Крал за един ден” – комична опера от Джузепе Верди. Режисьор -Петко Бонев, музикално ръководство-Стефан Линев, диригент -Здравко Лазаров, хореография - Алида Бонева, сценография - Борис Стойнов, художник костюми: Цветанка Петкова-Стойнова, хормайстор – Младен Станев, концертмайстор -Паулина Колева, асистент-режисьори -Славчо Николов , Пенка Александрова.

На 26 февруари в постановката зрителите ще видят изключителен състав от солистите: Кавалер Белфиоре – Крум Гълъбов-гост,  Маркизата на Поджо – Елена Баръмова, Жулиета от Келбар -  Десислава Стефанова, Едоардо - Ивайло Йовчев, Барон на Келбар-  Евгений Арабаджиев, Ковчежник – Костадин Мечков-гост, Граф на Ивреа – Марк Фаулър, Делмонте - Теодор Петков, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора.

…Годината е 1733-та, а мястото - двореца на барон Келбар близо до Брест, Франция. Полският монарх Крал Станислав Лешчински, историческа фигура по време на Войната за престол, загубва трона си след саксонското нашествие в битката при Полтава през 1709 г.   През 1733 г. той се връща на власт, но през 1736 г. отново е детрониран и изпратен на заточение във Франция. Действието в операта се развива през 1733 г., когато Станислав се връща в Полша, а оставя френския офицер, кавалера Белфиоре да го представя във Франция . Белфиоре се озовава почетен гост на двойна сватба в дома на Барон Келбар. Мнимият Крал се възползва всячески от новопридобитата си власт, включително приема и ролята на сватовник, обърквайки плановете за уредените бракове. Но пък накрая  триумфира истинската любов  - между Кавалер Белфиоре и  Маркизата на Поджо и между Жулиета от Келбар /дъщеря на Барона/ и Едоардо /племенник на Ла Рока – ковчежник от Бретан/.

Операта  е поставена за първи път  на 5 септември 1840 г. в Миланската Ла Скала със заглавие „Мнимият Станислав”. В началото на юни същата година младата съпруга на Верди заболява от остър енцефалит и умира на 26 години . Две години по-рано, през 1838 година смъртта е отнела  малката му дъщеричка Вирджиния, а малко след нея /точно преди премиерата на първата му опера„Оберто”/– и синът  Инджинио. Премиерата на „Мнимият Станислав” претърпява неуспех. Верди, сломен от своята голяма лична трагедия и провала на операта, прекъсва договор с импресариото си Франческо Мерели и се заклева да не напише повече нито една нота повече…Само пет години по-късно /1845 г./, играна във Венеция, операта „Мнимият Станислав“ има чудесен прием. Играе се през 1846 г. в Рим и в Неапол.  С изключително красива музика, интересни ходове на Любовта, чудесни ансамбли и възможно най-щастливият край – втората опера на младия Верди е един приказен калейдоскоп, в който всички „цветни стъкълца“ /героите/ намират своето точно и хармонично място.

Силвия Чолева представя сборника с разкази ГОШКО

Силвия Чолева представя своя сборник разкази в Казанлък и Стара Загора и Бургас.

С безценното съдействие на Библиотека Искра
24 февруари 2014, понеделник, 18.00
Място: клуб Агарта, ул. Шипченска епопея 31

С безценното съдействие на Библиотека
Родина
25 февруари 2014, вторник, 18.00
Място: Kъща-музей „Гео Милев”

С безценното съдействие на Регионална библиотека "П. К. Яворов"
26 февруари 2014, сряда, 18.00
Място: Културен център „Морско казино”
зала „Петя Дубарова”

„Гошко” е най-новата книга на Силвия Чолева. Това, което споява разказите в сборника, е преди всичко пресъздаването на житейското поведение на съвременния „герой” тук и сега. Нишките на външния свят и личната съдба се преплитат ту в синхрон, ту в опозиция, за да пленят въображението с фината чувствителност и магичното обаяние на таланта. В жанрово отношение сборникът съдържа както традиционни разкази, така й мистични, но всички те ни въвеждат във видимия и невидимия живот не толкова на героите, колкото на твореца. Разкази, в които краят често е начало на размисъл.

Иглика Василева

Това е книга за бързеите на самотата между нас и хората, които обичаме. Разказите на Силвия Чолева са плетеници от психологически коридори, в които чувствата ни се катерят нагоре - към свободата, към нищото. И целият сборник "Гошко" се превръща във вертикален лабиринт, в който близостта ни с писателката е безпощадна, неуловима.

Марин Бодаков

Къде започва един разказ, една история? Дали на мястото, където сега сме, място, което няма нищо общо със случилото се? Или започва там, където сме били тогава, когато това е станало? И къде свършва? Там, където е краят й? Или отзвучава след него, ехо, което няма край? Или краят на разказа не е в края му, а в неговото несвършване? В излиняването на историята, в умората на героите, в тяхното безразличие? Дали ако се върнем там днес, ако сме се връщали и се връщаме от време на време, станалото ще е все още непомръкнало, все така отчетливо, с такава сила на усещанията, както тогава? И този, който разказва, ведно с този, на когото разказва еднакво ще възприемат тази история? Ако не, тогава каква е историята? Какво си мислим, че разказваме и какво се чува от нашия разказ?

Силвия Чолева, Из разказа „Гарата”

Българска следа в тазгодишния фестивал „Сан Ремо”

Победител в известния фестивал на италианската песен, който за 64-ти път се проведе в легендарния театър "Аристон" на курортния град Сан Ремо, е 31-годишната певица Ариза с песента "Срещу вятъра" (Controvente). Тя дължи донякъде победата си на българката Дарияна Куманова - неин вокален учител. Ариза е сценичният псевдоним на Розабла Пипа, която е участвала няколко пъти във фестивала в Сан Ремо. Куманова е доцент в престижната Академия на Сан Ремо. През дните на фестивала Дарияна беше заедно с Ариза, която се състезаваше с още 14 изпълнители за голямото отличие.
Фестивалът "Сан Ремо", в чиито пет дни звучат само песни на италиански език, се провежда ежегодно от 1951 г. и привлича пред телевизорите многомилионна аудитория. Церемонията по откриването на 18 февруари бе наблюдавана от 12 милиона души. Тогава френският топмодел и актриса Летисия Каста изпя няколко песни заедно с водещия Фабио Фацио. 

Страници от българската история: Закон забранява циганския вот в началото на миналия век

Цар Борис ІІІ отменя дискриминационния текст

В парламентарната история на България цели 35 години е имало забрана циганите да гласуват. В Търновската конституция е записано: "Избиратели са всички български граждани, които имат възраст по-горе от 21 година и се ползват с граждански и политически правдини".
Този текст заляга в основите на изборното законодателство от 1879 г. насам.
На 20 февруари 1901 г. обаче идва на власт правителство с министър-председател Петко Каравелов. Първата работа на новия кабинет е да изготви Закон за изменение избирателния закон. В него е записана поправка за премахване на циганския вот.
Дотогава глава 1, член 4, алинея 6 и 7 забраняват да гласуват "съдържателите на блуднишки домове и просяците".
Сега е добавено: "в това число и циганите, които нямат постоянно местожителство, а така също и ония, на които семействата се занимават с просия".
Предлагано е също от избирателно право да бъдат лишени всички цигани нехристияни.
През 1905 г. ромите свикват първия цигански конгрес в историята на човечеството. Форумът се събира на 19 декември в столичния локал "Сан Стефано". Първо пристигат делегатите от Хасково, Кюстендил, Плевен и Бяла Слатина. После идват и останалите, събира се циганският цвят на цяла България.
Циганите са определени като арийско племе от Индия или са копти, тоест египтяни. Дошли са на Балканския полуостров в 870 г. по времето на император Никифор Византийски.
Конгресът получава поздравителни телеграми от Видин, Силистра, Шумен и Варна. От своя страна делегатите изпращат депеша на Фердинанд. Подготвят и две депутации - едната за среща с княза, другата за връзка с председателя на Народното събрание.
"Не сме нисша раса! Избирателният закон трябва да бъде поправен! Светът чува гласа на българските роми, но нашите политици остават глухи за изборното им тегло", пише в писмото им.
Рестрикцията "нехристияни" е премахната чак през 1923 г. Изискването за "установено местожителство" обаче остава.
Целият член е заличен в избирателния закон от 1937 г. по волята на цар Борис III.
Циганите демонстрират какво могат едва след победата на Девети септември 1944 г.
Във "фундаменталния труд" "Циганското население в НР България по пътя на социализма" пише: "Социалистическата революция в България, революционните промени във всички сектори на живота, бурният подем на нашата икономика и култура, специалните грижи на Партията, мероприятията на народната власт и активната дейност на Отечествения фронт събудиха творческите сили на циганското население".

21.02.2014 г.

Не, пропала Украина!

Заглавието е част от една популярна песен, която пели украинските националисти, наричани навремето петлюровците (справка – Как се каляваше стоманата- само че там "непропала" е една дума и няма запетая). Всъщност, пропадането е генерално, а родните телевизии – „обективно” ни занимават със събитията на Евромейдан (като името, всъщност, би трябвало, да се преведе напълно като площад (мегдан!) „Независимост”).
Ситуацията в бившата съветска република е същата като у нас – русофили и русофоби се борят за власт. Идеологическият претекст е накъде да се ориентира политически страната – към Русия, както досега, или към Запада (разбирай САЩ и ЕС). Неподписването на споразумението с ЕС и договарянето на 15-милиарден заем от Русия (ЕС обещаваше само 600 милиона и то при определени условия – митнически облекчения, вдигане на цените на комуналните услуги и т.н.) бе поводът за вълненията.
Но тук става въпрос и за друго. Споразуменията от Малта и Рейкявик, в края на миналия век поставиха границите на нови сфери на влияние. Руснаците се оттеглиха в границите на бившия СССР, дори Прибалтика влезе в Западната сфера. Украйна се оказа от другата страна на разделителната линия. Сега Западът настъпва зад нея. Нормално е проруските украински фракции да дадат отпор.
Безредиците в Киев и западните градове на страната са силно подкрепяни от видни западни политици, включително и от българските. Чудно, нашите русофили са се снишили!
Давайки „всички гледни точки”, нашите телевизионни компании редят прочувствени репортажи за репресиите срещу протестиращите. Работата е там, че са много достъпни и кадри, показващи как опозицията стреля със самоделни огнехвъргачки, с огнестрелно оръжие и с тежки автомобили се вклинява в редиците на милицията и спецчастите. Де факто, вече се води гражданска война.
След края на Олимпиадата, руснаците със сигурност ще се намесят по-активно, ако искат да запазят респекта на бившите съветски републики към себе си, или да сдадат (само с малко бой) почти половината от бившата европейска част на СССР. Във втория случай, Русия ще бъде унищожена като регионална сила, дори в старите граници на комунистическата империя. Най-вероятно обаче, гражданската война ще доведе до ново разделение на Украйна, такова, каквото има и в момента, но без официално да е установена граница между областите. На украино- и на руско-говоряща. А навремето Солжиницин бе писал (В статията си – Как надо устроить Россию? ), че бъдещето на страната е в създаването на съюз с Беларус, Казахстан и Украйна. Това, което сега се опитва да направи президентът Путин. Защото Черноморският флот не може без Крим, а и на Изток има значителни ресурси. Мнима или легална, федералната разделеност на Украйна е неизбежна. По добре изпитания сценарий в Югославия. Чудно защо ЕС иска да приема само малки (разделени) и икономически (а и политически) нестабилни страни, но затова си има и заден двор на Евросъюза. Елитът е в затворен в Шенгенското пространство. Ако украинците можеха да видят тези последици – у нас или в Хърватска (най-новия член на ЕС), може би биха се помирили. Но – кой знае…

„Заека богат” ново заглавие на „Ера” от поредицата на Джон Ъпдайк

На 21 февруари „Ера” пуска на пазара поредната книга на Джон Ъпдайк от култовата поредица за Заека.
Прекрачил прага на средната възраст, Хари Енгстръм-Заека вече е постигнал финансово благополучие. Докато светът е на прага на криза, той се справя изненадващо добре. Но материалните придобивки не могат да му донесат така мечтаното спокойствие. Той не желае да прави равносметка на успехите и провалите в живота си, но последствията сякаш започват да го преследват. Заека вече не може да избяга от грешките на миналото.
Освен „Заека богат” поредицата му с главен герой Хари Енгстръм включва и романите „Заеко, бягай”, „Заека се завръща” и „Заека се укроти”, публикувани в четири различни десетилетия. Тя разкрива в детайли живота на обикновения човек на фона на различните икономически, социални и културни условия в тези периоди. Серията се превръща в панорама на втората половина на XX век. Самият Ъпдайк казва, че е „хроника на съдбата на моя герой и нашата страна.”

Джон Ъпдайк е печелил почти всички значими литературни призове, с изключение на Нобелова награда. Два пъти носител на „Пулицър” за „Заека богат” и „Заека се укроти”. Романите му са включени във всевъзможни класации. Неговото творчество е изключително обширно. Той публикува 23 романа, сборници с разкази, поезия, критика и детски книжки. Неподражаемият му стил, изключителният му усет към детайла, специфичните му сюжети го превръщат в един от най-големите писатели на нашето време.

Бизнесменът Шоселов показва колекцията си в музея

Частен старозагорски колекционер показа за първи път пред публика уникални артефакти от времето на траките, съобщи СТАНДАРТ. Експозицията, която е само една десета от неговата колекция, бе открита в една от залите на регионалния исторически музей и ще остане открита до края на март.
Бях решил да запазя своята анонимност още, но нямам какво да крия. Регистрирал съм своята колекция в музея още от 2005 година и чакам с нетърпение да я опишат и оценят, заяви старозагорският предприемач Стефан Шоселов. От 18 години той има собствена фирма в Германия и голяма част от експонатите са купувани от панаири и аукциони в Мюнхен и други германски градове, както и от интернет аукцион.
Най-ценният експонат е 4-колонен червено-фиден кратер, който е и емблема на изложбата. Според ценителите на тракийското изкуство в света са познати не повече от 3-4 подобни ритуални керамични съда за вино и вода.
Впечатляват и изящните сребърни апликации в памет на тракийската богиня Кибела. „Само те ми струват около 11 000 евро“, посочи Шоселов. Колекцията има и рядко срещани сребърни и бронзови накити, както и тракийски оръжия.

„Благодарение на този тракийски меч – ромфея, който е дълъг между 1,30-1,60 метра, римляните не са могли да завладеят нашите земи близо 100 години“, посочи гордо бизнесменът. Той не скри, както много свои колеги, тревогата си от подготвяния рестриктивен Закон за културното наследство. 5-10% от българите имат в домовете си някаква старина и според този закон те спокойно могат да попаднат под ударите му, набеляза най-голямата опасност колекционерът.

Две премиери с исторически сюжет в кината

Кадър от "Пазителят..."
Да намериш нова тема, неинтерпретирана в киното за Втората световна война си е истинско съкровище. Такава открива холивудската звезда Клуни, като историята му се базира на реални събития.
"Пазители на наследството" излиза у нас на 21 февруари. В него се разказва за малка група хора на изкуството, които се заемат със задачата да спасят артефакти от нацистите. Немците пък ги събират за да напълнят с тях музей на Хитлер, който както е всеизвестно е имал влечение към изобразителното изкуство.
Във време, когато човешкият живот се губи на всяка крачка, начинанието се оказва доста трудно и рисковано. Появява се и въпросът кое е по-важно – човешкият живот или този на произведенията.
Бранителите на ценностите са седмина позастарели музейни и други изкуствоведи, за които фронтовата линия не е особено удачна. Ролите са поверени на Клуни, Мат Деймън, Бил Мъри, Джон Гудман, Жан Дюжарден, Боб Балабан и Хю Боневил.
В тази мъжка обстановка намира място и героинята на Кейт Бланшет, която е шпионин в една от бърлогите на нацистите, които събират постиженията на човечеството и пренасят в скривалища.
Клуни участва и като сценарист на филма, чиято история, макар и любопитна е доста постно разказана. В тази военна тематика няма да видим много от бойното поле, но не това прави филма слаб. По-учудващо е, че има неравности в темпото на разказа, както и дразни твърде очевидната манипулативна сантименталност. Има и хумор, но недостатъчен да разсмее, въпреки актьорите, които произнасят репликите.
Странното в "Пазители на наследството" още е, че дори във време когато американците са били съюзници с руснаците, киното отново не спира да воюва с тях, представяйки ги като аналогични обирници на нацистите.
Инак е любопитно да видим, че гадният и алчен руснак е добре познатият ни Захари Бахаров, който гледа лошо, крачи страшно и се ядосва под развятия американски флаг. Цинично за историците, особено за момент  от историята, който претендира да е „по действителен случай“.

Вторият филм е свързан с прочутото изригването на вулкана Везувий през 79 г., което заличава напълно Помпей (и още няколко града, част от Римската империя), е служило за вдъхновение на кинематографистите десетки пъти. Първите филми по темата са създадени още в зората на киното - през 1898 и 1900 г. Следват и многобройни други версии, най-често по романа на Бълуър-Литън. Особено популярен става "Последните дни на Помпей" на Марио Бонард и Серджо Леоне със Стив Рийвс и Фернандо Рей от 1959 г.
Трагичната история за един красив и преуспяващ град, заличен в миг от гнева на природата, се въртяла от детство в главата и на режисьора Пол У. С. Андерсън. Той не бива да бъде бъркан с адаша си Пол Томас Андерсън, автор на множество сериозни филми. Този Андерсън е най-известен със "Смъртоносна битка", екранизация по едноименната компютърна игра, и трилогията с Мила Йовович и зомбита "Заразно зло". Кариерата му изобщо се движи в сферата на непретенциозния екшън и употребата на многобройни специални ефекти, а сценариите му са не по-задълбочени от споменатите по-горе компютърни игри.
"Помпей" е неговата най-амбициозна работа дотук, което не значи, че не изглежда като сниман с декори на "Бояна филм" и че има по-висока художествена стойност от телевизионен минисериал. Филмът смесва романтична история а ла "Титаник" и битки а ла "Гладиатор" и в първия един час не дава никакви сигнали, че изригването на вулкана ще бъде гвоздеят в програмата. Благородническа щерка се влюбва в непокорен келтски роб, обаче я иска и римски сенатор. Любовта им е обречена, но природата ще изиграе последния коз - Везувий изригва, Помпей става на нищо и сред пламъци, трупове, цунами и разруха се отваря кратък шанс за невъзможното.
В ролите на гладиатора Майло и възлюбената му са съответно Кит Харингтън от "Игра на тронове" и миловидната Емили Браунинг ("Sucker Punch: Измислен свят"). Малко по-сериозни актьори ще видим в ролите на родителите й - Джаред Лукас и Кари Ан Мос. Баш злодеят, сенатор Корвус, се играе от Кийфър Съдърланд, който прави най-доброто изпълнение във филма, и дава ясна оценка за качествата му: филм, в който голямата роля е на Кийфър Съдърланд?!
Разбирай: неделно развлечение без високи художествени достойнства, чийто сценарий често е съшит с бели конци, а на места е направо обиден. Но пък повечето време е зрелищно.

20.02.2014 г.

„Разплата” е финала на фентъзи трилогия

Историята, която съблазни тийнейджъри в повече от 20 страни "Най-тъмните сили", идва и със своя край. Финалната част от трилогията на ърбън фентъзито е "Разплата".
У наз излиза от 24 февруари в превод на Мария Донева.
Сюжетът продължава от момента, в който вече знаем, че Клоуи е некромант, който умее да общува с мъртвите и е в състояние да ги вдигне от гроба. Нейните приятели Тори, Саймън и Дерек също са генетично модифицирани и притежават свръхестествени способности.
В „Разплата“ войната със злите учени продължава, а кулминационните моменти карат читателя да затаи дъх от напрежение и ужас. И този роман обладава кинематографичен магнетизъм, който младата публика няма как да не оцени.
Канадката Кели Армстронг се нарежда сред най-успешните автори на ърбън фентъзи, криминални и хорър творби в света. Родена през 1968 г., тя нашумя с ефектни тийн истории за духове, демони и върколаци.
Творчеството й обхваща двайсетина книги и се отличава със стилистично многообразие, непринуден разказ, щедра палитра от образи и ловко преплитане на фикция и действителност.
Това обяснява популярността на трилогията „Най-тъмните сили“, която е адресирана към любители на флирта със свръхестественото.

Всеки ученик с таблет, залагат в нова образователна стратегия

Всеки български ученик да има таблет или преносим компютър в училище. Това е една от основните цели в новата стратегия на правителството за образование за “Ефективно прилагане на информационни и комуникационни технологии в образованието и науката” (2014-2020 г.).
Причината - децата на България са сред изоставащите по показателя за IT технологии в училищата, а това се отразява на резултатите им от международните тестове за грамотност, пише „Труд“.
У нас на всеки 11 гимназисти от 11-и и 12-и клас се пада 1 компютър. В ЕС това съотношение е 1 към 4.
Другият голям проблем, който е отбелязан в стратегията, е, че учителите ни са застаряващи и трябват повече усилия за тяхното обучение в най-новите IT технологии, въпреки че 46% от нашите учители посещават квалификационни курсове по темата, докато за европейската общност средният процент е 43.
Стратегията чертае планове за пълно интернет обслужване на училищата и университетите, което трябва да се случи до 2020 г. Предвижда се още масово използване на е-учебници, достъп до научни и образователни платформи.
Целта е учениците и студентите да могат да ги ползват свободно, докато са в училище или университета. Също така ще бъде създадена база за споделяне на видеоуроци и лекции. Част от издателите пуснаха електронни учебници, но по техни данни над половината от учителите отказват да работят с тях. А стратегията предвижда изграждането на е-университет и е-училище, достъпни за всички.
Една от мерките в нея е създаване на платформи, чрез които родителите директно могат да следят развитието на детето си в образователната система, да комуникират с учителите и да работят съвместно с тях. Чрез въвеждането на общи електронни системи се очаква ползването на хартиен оборот в образователната сфера да падне три пъти.

14 певци се борят за отличията на 64-то издание на „Сан Ремо”

Четиринадесет известни изпълнители ще се борят за голямото отличие
64-то издание на фестивала на италианската песен „Сан Ремо", което започна вчера, ще бъде посветено на любовта и красотата, пише в. "Кориере дела сера".
Четиринадесет известни изпълнители ще се борят за голямото отличие, като ще представят по 2 песни.
В категорията за млади изпълнители ще има осем непознати досега италиански певци.
В категорията на големите са Антонела Руджиеро, Ариза, Ноеми, Джузи Ферери, Кристиано де Андре, Франческо Ренга, Франческо Скарчина, рапърът Франки Хай енърджи ем си, Ренцо Рубино, Рон, Рикардо Снигалия, групите Пертурбационе и Джулиано Палма и специално сформираният за фестивала дует между ветерана Рафаел Гуалаци и продуцента и ди джей Дъ блъди бийтрутс.
Сред специалните гости на фестивала ще бъдат дивата на италианската музика и телевизия Рафаела Кара, от чиято визия се вдъхновява Лейди Гага, актрисата и модел Летисия Каста, астронавтът Лука Пармитано и лидерът на Движение 5 звезди Бепе Грило.
Фестивалът приключва на 22-ри февруари, събота, с връчването на голямата награда.

Седми национален фотоконкурс „Човекът до мен”

Община - Казанлък,  Фондация „Чудомир”,
Браншово сдружение на фотографите - занаятчии от град Казанлък,
КДК Казанлък
Канят отново майсторите на обектива на VII –ми национален фотографски конкурс
„Човекът до мен  -  2014”
в памет на фотограф-художник  Артин Азинян

РЕГЛАМЕНТ

Тема:  Човекът до мен

Условия за участие:  Професионалисти и любители фотографи от България, навършили 18 години.

Технически изисквания:
Приемат се до 3 броя, цифрови изображения във формат JPEG или TIFF с минимални размери 40х50 за копиране на фотографска хартия;
Текстово приложение, където да бъдат отбелязани: заглавието на снимката, име на автора и данни за кореспонденция;
Онлайн регистрация на адрес: http://photokonkurs.kazanlak.com


За информация: тел. 0888 217 910, 0899 327320 ; e-mail : bedrosazinyan@gmail.com

Участието е безплатно.

Награден фонд:
Първа награда: 700 лв. и статуетка “ Чудомир ”
Втора награда:  500 лв.
Трета награда: 300 лв.
Поощрителна награда:  участие в XII-ти  национален фотопленер “ В Долината на розите - 2014 “ - Казанлък

Специална награда:  Специална награда на Ротари клуб – Казанлък: 1000 лв.

Всеки автор, който ще бъде допуснат до  финалната  изложба ще получи диплом.
Творбите, взели участие в представителната изложба, стават притежание на организаторите, като се запазват всички авторски права, предвидени от закона.

Жури:
ф.х. Бедрос Азинян – председател на журито
арх. Ивелин Недялков
ф.х. Кольо Пейчев  - член
ф.х. Александър Иванов  - член
ф.х. Желиан Николов  - член
Тотка Гечева - член

Календар:
Краен срок за получаване на творбите - 17 март 2014 г.
Журиране на конкурса  –   в периода  18 – 21 март 2014 г.
Публикуване на протокола от журирането на сайта на конкурса – 26 март 2014

Откриване на изложбата и връчване на наградите – 26.03.2014г. 18:00 часа , зала „Инфо център” ул. „Искра” 4, Казанлък.

Театър и богата джазова програма в афиша на пловдивското „Bee Bop Cafe”

•metaфоrmoза•  за първи път на пловдивска клубна сцена

За първи път на пловдивска клубна сцена ще свирят музикантите от •metaфоrmoза• . Концертът им е днес, на 20 февруари от 21 ч. в „Bee Bop Cafe”. Групата е създадена от тромпетиста Росен Захариев – Роко, през 2012 г. и много бързо се наложи като една от модерните и новаторски формации у нас със своя уникален подход към музиката.
Самите те определят стила си като свободен, моментен, спонтанен. Музицират без предварително репетиран репертоар, стремейки се максимално да се освободят от клишета, рутина и преповтаряне на вече представяни музикални формули.
Верен на замисъла да разказва нови истории и всеки път да сменя концепцията на своя моноспектакъл е и актьорът Георги Даверов, който представи „Което е било“ на 19 февруари от 20 часа. Представлението засяга голяма част от текстовете на Владо Даверов, обединявайки инак отделни разкази под формата на случки от миналото на трагикомичния герой Ленин Адамов. Постановката обхваща над 20 произведения и отваря поле за развитие на повече от 50 героя.
И още музика в „Bee Bop Cafe”: На 27 февруари Мирослава Кацарова споделя своите музикални търсения и мечтания в един концерт, зареден с топлината и интимната близост на боса нова. Ден по-рано клубната сцена дава възможност за изява на студенти от Музикалната  академия в Пловдив.
„Bee Bop Cafe” се намира на ул. „Гладстон“ 1. Открит е през октомври 2013 г. и се наложи като предпочитана клубна сцена в Пловдив, а според някои от джазовите музиканти, свирили на нея, това е „най-уютната и удобна сцена за джаз в България“. За краткото време от отварянето си клубът бе домакин на концерти и на няколко световноизвестни музиканти, сред които Гиермо Рубалкаба, Хектор Мартиньон, Хуан Гарсия-Херерос, Теодосий Спасов, Милчо Левиев и др.

19.02.2014 г.

Нова книга за Левски представя документални факти от биографията на Апостола

Васил Иванов Кунчев е безспорно една от най-светлите личности в родната ни история; революционер, чиито всеотдайност и посвещение на каузата за освобождение на българите могат единствено да служат за пример. По повод годишнината от смъртта на Апостола излиза изданието „Васил Левски“, в което са събрани някои от най-интригуващите страници от писмата на бореца за свобода до Панайот Хитов, Любен Каравелов, Христо Иванов Книговезеца, Димитър Общи , Киряк Цанков, Централния комитет в Ловеч, в Букурещ и др., писани лично от него след 1866 г. В този първи том на документалната книга (с подзаглавие „Живот, дела, извори“), чийто съставител е историкът Димитър Т. Страшимиров, се съдържат също сметки, бележки на Апостола, автобиографичен разказ в стихове, псевдонимни адреси, цикъл от песни и други интересни документи, сред които е и фототипното издание на джобното бележниче на Левски, разчетено и публикувано от съставителя през 1929 г.
Самият Димитър Страшимиров коментира изданието така: „Това е един скелет от документирани факти за биография. Така моята задача в тази книга е строго разграничена. Трябваше да дам класирани и отговорно разтълкувани документи. Много думи и цели мисли са мъчно разбираеми, аз трябваше да ги изясня под линия на страницата или в квадратни скоби в текста. А понякога даже и цялото писмо не се поддава на осмисляне. Неизвестни псевдоними заместват истинския адрес, което не дава да се долови назначението на кореспонденцията. Също и дати често липсват, а това отсича хронологическата връзка на писмата, вследствие на което се наложи да поставя специално съдържание в началото на всеки документ. Липсваха и препинателни знаци и на места поставях наклонени линии, за да разделя мисъл от мисъл.“
Текстовете на писмата в книгата са запазени в оригиналния си вид, като на места за по-голяма ясното и улеснение на читателя казаното е довършено в квадратни скоби. Този първи том на „Васил Левски“ съдържа също кратък речник на използваните редки, остарели и диалектни думи и турцизми, както и факсимилета на писма на Апостола до Данаил Хр. Попов, до Централния комитет в Ловеч, във Влашко и др. Тези автентични документи са част от златния фонд в общата съкровищница на революционното наследство от националноосвободителните борби на българския народ и ценни исторически свидетелства от втората половина на XIX век у нас.
За корицата е използван портрет на Апостола, работен скоро след Освобождението от Георги Данчев, известен под името Георги Зографина.
Книгата е част от поредицата „Забравените българи“ на ИК „Изток-Запад“, в която са още „Това, което видях от Балканската война. Конференцията в Букурещ и Букурещкият мир от 1913 г.“ на Симеон Радев, „Потомците на Баба Тонка и Народният съд“ със съставител Веселина Антонова, „Спомени за бунтовното време 1876 година“ в съставителство на Стоянка и Христо Йонкови, „На кол вода пиехме“ на Благой Шклифов и др.

Отменят чалга-наградите в НДК

Кметът Йорданка Фандъкова и Държавната агенция за закрила на детето да отменят насрочената за 25 февруари в зала 1 на НДК вулгарна церемония по връчване на годишните чалга награди на Пайнер, настояват от Гражданско сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”.
Церемонията е в нарушение на приетата с Постановление на МС Наредба за специализирана закрила на деца на обществени места, заявяват от сдружението. Те са категорични, че с превръщането на Националния дворец на културата в истинска Мека на попфолка, където нонстоп се изявяват полуголи силиконови чалгаджийки и мутреси, София дефинитивно излиза от битката за Европейска столица на културата 2019.
Кметът на София Й. Фандъкова и Държавната агенция за закрила на детето още в близките дни трябва да издадат заповед за отмяна на насроченото в най-голямата и представителна зала на Националния дворец на културата на 25 февруари т.г. годишно „мероприятие” с раздаването на чалга наградите на телевизия “Планета”, настояват от сдружението.
В Чл. 6. от приетата с Постановление на Министерски съвет Наредба за специализирана закрила на деца на обществени места изрично е посочено, че „не се допускат деца до обществени места, в които се представят програми с еротично или порнографско съдържание”, а програмата на предстоящата чалга церемония на „Планета” с участието на разсъблечени силиконови поп-фолк изпълнителки традиционно ще изобилства именно с такива скандални сюжети и откровено еротични и цинични послания, категорични са майките.
От морална гледна точка церемонията с раздаването на чалга наградите няма място в престижната зала 1 на НДК, тъй като насажда сред децата и отблъскващата ценностна система на силиконовите мутреси, категорични са в родителската организация.
„Какво възпитателно или похвално има в срамните сцени, когато нашумели поп-фолк певици се появяват пред публиката и тв камерите почти голи, увити само в националния ни трибагреник и се гаврят с националните ни символи, други пък фолк диви излизат все по-често да пеят и изобщо без бельо, само и само да си правят пи ар, а трети техни колежки от чалгата като Галена сами си правят домашни порно клипове и ги пускат в интернет пространството”, питат се с възмущение майките.
В ситуация като днешната, когато страната изживява политическа и икономическа криза, се налага да помислим за духовната сфера и да спрем процесите на чалгализиране и опростачване на нацията, настояват от родителската организация. Но за да се върнем към нормалността и към европейските ценности в сферата на духовността, трябва да се обединим зад позицията, че залите на НДК, който се управлява от Министерство на културата, е крайно време да се превърнат в зона, забранена за вулгарния попфолк и кючека, заявяват от Сдружението на майките срещу насилието. София е с претенции да се бори за Европейска столица на културата през 2019 г., но с вулгарните и цинични текстове на песните на чалга изпълнителките ни и с кършене на гюбеци едва ли ще се представим на ниво пред културния елит на Европа, отбелязват майките.
Кандидатурата на София за Евростолица на културата е изключителен шанс да популяризираме нашия град на международна културна сцена, но за да стане това, са необходими сериозни усилия и съгласувани действия от всички институции. Една от задължителните стъпки в тази насока е и превръщането на НДК в зона, свободна от чалгата, изтъкват от Сдружението на майките. Но за съжаление реалността е друга - оказва се, че тези дни е взето още по-скандално решение, а именно: държанката на небезизвестния Красьо Черния – чалга певицата Магда, е поканена официално да води в зала 1 на НДК церемонията по раздаване на годишните чалга награди на Планета, възмущават се майките срещу насилието.

Два знака ще се ползват за вота – „Х” и „V”

Народните представители приеха на изборите да гласуваме с два знака в хартиената бюлетина - „X" и „V". Червеният депутат Мая Манолова поиска да се въведат и двата знака за гласуване, за да се даде по-добра възможност на избирателя да упражни правото си на глас.
От ГЕРБ заподозряха контролиран вот на определени групи избиратели.
Идеята на промените е да се улеснят гражданите при гласуването, обясни Мая Манолова от БСП: „На последните избори броят на недействителните бюлетини беше над 400 000. Една от причините за недействителните бюлетини бе заради начина, по който е поставен знакът „Х". В крайна сметка разумът на закона е избирателят да постави вота си по начин, по който еднозначно да може да бъде определена неговата воля. Една голяма част от бюлетините бяха обявени за недействителни, тъй като по инерция гласоподаватели са гласували с чавка - със знака „V". Идеята не е да затрудняваме хората, не да правим насила техния вот недействителен, а да им създадем максимални облекчения свободно да упражнят правото си на глас".
От опозицията заподозряха опит за контролиране на вота. Ето аргументите на Александър Ненков от ГЕРБ: „Всичките аргументи, които току-що казахте, могат да важат за всеки един знак - било то „Х", човка, пате, сърце или каквото и да било друго. Винаги може да има злоупотреби с това дали е излязло от квадратчето, дали не е излязло. В някои населени места именно чрез точно определен знак така лесно може да се контролира вотът".
Депутатите гласуваха още да можем да гласуваме машинно на евровота. То ще е експериментално и данните няма да се включат в резултатите.
Според решението ЦИК ще определя техническите изисквания към апарата. Системата трябва да гарантира тайната на вота и свободното изразяване на волята на избирателите, да има лесен за управление софтуер и да не изисква специални умения за гласуването. На предстоящите евроизбори ще има машинно гласуване в до 100 секции в страната.
Парламентът одобри и гласуването с интегрална бюлетина, както и предложението на управляващите бюлетините да бъдат номерирани.

Роулинг издава втора книга с псевдонима си Галбрейт

Явно изкусен рекламен трик бе "неволното" разкриване на псевдонима на Джоан К. Роулинг, която се подписа като Робърт Галбрейт под книгата "Зовът на кукувицата".
В началото авторката на поредицата за Хари Потър изказа недоволството си, че е била разпозната под новото й прозвище, но ето че  е решила и следващата си книга да я пусне под мъжкия псевдоним, съобщи Асошиейтед прес.
Издателството "Литъл, Браун енд къмпани" вече оповести, че ще публикува втора книга от Галбрейт.
В новата творба, озаглавена "Копринената буба", отново се говори за частния детектив Корморан Страйк - бившия войник и главен персонаж в предишната книга от Галбрейт "Зовът на кукувицата", пише БТА. Този път Страйк разследва изчезването на писател, написал книга, в която се описват реално съществуващи хора.
Когато бе публикуван миналата година, романът "Зовът на кукувицата" първоначално предизвика слаб интерес сред читателите, но бързо се изкачи до върха в класацията на Амазон, след като се разбра, че Роулинг е истинският му автор.
Адвокат бе глобен, защото издал самоличността на автора на романа. "Копринената буба" ще бъде публикувана на 19 юни във Великобритания и на 24 юни в САЩ.

Музикална премиера в Кукления театър

Мюзикълът Стая 304 по романа на Бел Кауфман Нагоре по стълбата, която води надолу, е премиерният спектакъл на Държавен куклен театър - Стара Загора през февруари 2014 г.
Нагоре по стълбата, която води надолу на Бел Кауфман е един от най-обичаните романи на нашето време. Базиран е на личното преживяване на Кауфман. Книгата постига огромен успех, запазвайки място в класацията на бестселърите за 64 седмици. Преведена е на шестнадесет езика, носител е на множество литературни награди и е поставяна от театралните трупи на почти всяка гимназия в Съединените щати. Самото заглавие се е превърнало в част от американските идиоми.
На 20 февруари от 19:00 часа е официалната премиера на първи състав. На 27 февруари от 19:00 часа е премиерата на втори състав.

18.02.2014 г.

Лаф за Lafka и трогателните грижи за местния бизнес

"Лафка" на стретегическо място - до пазара, парка и училището
Местната власт винаги е подкрепяла местния бизнес! – това твърдят през годините управляващите, независимо от боята си. Обаче не винаги, и не често, да не говорим за честно.
Става въпрос пак за вездесъщата Lafka и настъплението и по много градове и по-конкретно в Стара Загора.
Договор за 10 години, сключен през 2006 уж започна да се изпълнява от 2012 година. Така контракта фактически става 15 години. Сделката започва с  решението на Общинския съвет в Стара Загора, предоставияйки на „Булгартабак” места за поставяне на техни павилиони срещу придобиването на собственост върху детска градина „Слънце”. След това се подписват няколко анекса, както е според „добрите практики”! Сегашният кмет с гордост заяви, че за 10 години в общинската хазна, ще влезнат 200 хил. лева. Простите изчисления показват, че месечния наем за лавкаджиите (или лафкаджиите, по-точно), излиза под 50 лева. Първоначално новите обекти се поставяха само на автобусни спирки, но по-късно и на много други възлови места. Техният брой нарасна и вече са поне 50, като се планират още толкова. Все на ключови места – в тунела до библиотеката, в градината на Алана, срещу училище „Васил Левски” и т.н., мрежата на Lafka вече е оплела цели град.
И до регионалната библиотека...
В павилионите се продава какво ли не – цигари, вестници, греяно вино, билети за националната лотария, безалкохолно. Организират се томболи – при покупката на четири кутии цигари, може да участваш за парични награди, най-голямата от която е за 1000 лева. В съседни градове черпят и с кафета или дори ти дават кутия цигари бонус. Продавачите са любезни, пожелават ти приятен ден и т.н.
Обслужването е на ниво, какво става със местните вестнико-разпространителски фирми. За тях има два пътя, всъщност – три. Единия да работят с лафкаджиите, по схемата за франчайзинг. Някои вече избраха този път, т.е. станаха подизпълнители на марката Lafka. Други се оттеглиха от пазара. Трети работят, но вече под натиск. Защото те плащат десетки пъти по-голям наем. Договорите за общинско място – подписват месец за месец! И затова си мълчат. Смеят ли да се обадят? Някои по-упорити грaждани се опитали да видят схемата за поставянето на „лафките”, защото забелязали, че когато бизнеса не върви, местната власт услужливо разрешава преместването на павилиона със знаковата емблема на по-добра локация…Освен това се опитали да проверят дали витрините с безалкохолно са таксувани за тротоарно право, но не успели да се доберат до тази информация.

А в Бургас готвят протести против „лафкаджийското настъпление”, в мрежата има група „Не купувам от Lafka…В Зарата всичко е спокойно! Въпреки „голямата активност” на няколко фейсгрупи, милеещи за града ни…Явно така е най-добре! Но от трогателните грижи на няколко управленски мандата, голяма част от представителите на местния дребен и среден бизнес е на път да удари кепенците, или вече са закрили бизнеса си