30.09.2013 г.

Концерти, възстановка и изложба са акцентите в празничната програма за Деня на Стара Загора

Богата и многообразна ще бъде програмата на Община Стара Загора за празника на града 5 октомври. Тя включва много събития, посветени на празника, някои от които вече започнаха, като Международния куклено-театрален  фестивал за възрастни „Пиеро”, Гео Милеви дни `2013, Нощта на изкуствата, а други предстоят в дните до празника - като концерта на струнен квартет „Димов”, „Кармина Бурана”, с диригент Емил Табаков и др.
Самият празничен ден, който тази година е събота, ще започне в 9.00 часа с тържествена Света литургия в катедралния храм „Св. Димитър”. Полагането на цветя на символичния камък за възстановяването на Стара Загора в Парк „Пети октомври” е предвидено за 9.30 часа. Актьори от Драматичен театър „Г. Милев“ и участници от клуб „Традиция“ ще участват в прочитане на Манифеста, с който преди 134 години Алеко Богориди, на това място, обявява началото на възстановяването на града след опожаряването по време на Руско-турската война.
Тържественият ритуал за издигането на националното знаме на Република България започва в 10.00 часа на площада пред общината. В празничното шествие, което ще тръгне веднага след това по бул. „Цар Симеон Велики”, ще участват мажоретни и музикални състави, и театрални формации от всички старозагорски училища, които са заявили участие.
На 4 открити сцени в Парк „Ал. Стамболийски” и Парк „Тракия от 11.00 часа ще се изявяват спортни клубове и творчески състави.
Парад на хвърчилата ще представят ученици от 6 „г“ и 7 „а“ класове при VI-то ОУ „Св. Никола“ в Парк „Зеления клин“ от 11.00 часа.                                                                                 
В 11.00 часа, 13.00 часа и 15.00 часа от Регионалния исторически музей тръгват тематични разходки под наслов „Град  възкръснал от руините”, по първите частни и обществени сгради след Освобождението на Стара Загора.
„В 5 на гъбата” е арт-проект за всичко и всички на CACHE ATELIE. Това са двамата братя архитекти Александър и Мартин Бакърджиеви, чиято инициатива е включена в програмата на Община Стара Загора за подкрепа на млади автори. Началото е от 17.00 часа на Гъбата на 5 и 6.10.2013 г.                                
Откриването на Традиционната годишна изложба на старозагорските художници „Есенен салон `2013” е от 18,00 ч. в зала Байер.
„Фантомите на мюзикъла” е премиера на спектакъла на Георги Динев с участието на солистите на операта,  балет, оркестър и диригент Любомир Донев, който ще започне в 19.00 часа в Оперния театър.
За втора поредна година Община Стара Загора организира голям празничен концерт под надслов „Аз обичам Стара Загора”. Той ще събере на едно място някои от най-хитовите в момента български изпълнители, които оглавяват Българският ТОП 20. Сред тях са Ангел и Моисей, Маги Джанаварова и рапърът 100 кила, Дийп Зоун Проджект и Криско.
Водещ на концерта ще бъде Любо Нейков, подкрепян от актьора Кръстю Лафазанов.  Началото е от 19.00 часа на площада пред общината. Вечерта ще завърши с празнични илюминации.

Трима с летните номинации на „Хеликон”

Журито на литературната награда за нова българска художествена проза "Хеликон" определи летните номинации за 2013 година. Вече стана традиция книгите, от които се избират номинираните, да са многократно повече от три. Журито с председател Калин Донков определи за летни победители романите "Шлеп в пустинята" на Людмил Тодоров (изд. "Жанет 45") и "Анапеста" на Симо Андонов (изд. "Сиела") и сборника с разкази "Внукът на Хемингуей" на Деян Енев (отново на "Сиела").
За Людмил Тодоров това е втората номинация през тази година. Той бе отличен и за сборника си "Разкази" ("Жанет 45"). Преди три години Калин Терзийски също бе номиниран два пъти - за "Алкохол" (в съавторство с Деяна Драгоева, "Сиела") и "Любовта на 35-годишната жена" ("Жанет 45").
Регламентът на наградата "Хеликон" позволява три номинации на сесия, а от дванайсетте номинирани книги статуетката с орлето, дело на Евгени Кузманов, получава само една. Но творбите, които са били отбелязани от журито в обсъжданията, имат своите шансове и в други сесии.
Церемонията за връчването на летните номинации ще е в сряда от 18 ч. в столичната книжарница "Хеликон-България" на бул. "Цар Освободител". 

11 нови модела показват на пловдивския автосалон

11 премиери са подготвени за "Автомобилен салон Пловдив 2013". За първи път в България ще бъдат показани Ford Fiesta ST3, Great Wall Steed 5 Hunter, Peugeot 308. Първото си дефиле пред родна публика ще направят и Range Rover Sport, Ssang Yong Rexton W Premium, Infiniti FX 50 Vettel edition бензин 420 конски сили, както и новите модели на Kia - SORENTO, CEE'D_GT, CARENS. Премиери ще имат и два модела Subaru - BRZ и FORESTER. Сред новостите на изложбата са осем фейслифтинга - Citroen C 3 SEDUCTION e-HDI, Citroen C 3 PICASSO, Dacia Duster, Great Wall Hover H5, Iveco Trakker 6x4, Subaru OUTBACK , Volvo XC60 и Volvo V60. Ще бъде показана и новата модификация на Renault Clio Estate. 21 български компании представители на най-известните световни марки участват с близо 170 експоната коли, камиони, бусове, мотоциклети, кемпери, каравани, джетове и почистващи машини. Българска премиера ще има новата гама камиони на Renault Trucks.Посетителите на Есенния панаир в Пловдив могат да си тръгнат с чисто нова кола. Късметлията, чието име бъде изтеглено в томбола, ще може да избира между 5 модела - Dacia Sandero, Ford Fiesta, Great Wall Voleex C10, Peugeot 301 ACTIVE и Skoda Rapid. Това съобщиха от Асоциация на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България, съорганизатор на "Автомобилен салон Пловдив". Автоизложението се провежда заедно с Есенния технически панаир. За да участват в томболата за кола, посетителите трябва да попълнят анкетна карта, съдържаща въпроси за подобряване на организацията на изложението, и да я пуснат в специална урна. Печелившата карта ще бъде изтеглена в присъствието на нотариус на 5.10.2013 г. в 13 ч пред входа на Конгресния център на Международен панаир Пловдив.

27.09.2013 г.

Петър Хубчев избран за почетен гражданин

Старши треньорът на Берое Петър Хубчев е новият носител на званието „Почетен гражданин на Стара Загора". Гласуването бе на последната сесия на старозагорските старейшини.
Предложението за удостояването на Петър Хубчев със званието бе направено от кмета Живко Тодоров още на предишната общинска сесия в края на юли. Тогава обаче не бе събран необходимия брой от 34 гласа. Ден по-късно групата общински съветници от ГЕРБ обявиха, че са разочаровани от развоя на събитията.
„Някой не иска в Стара Загора да има носители на званието „почетен гражданин. Не мога да кажа кой, защото гласуването е тайно, имам своите лични съмнения, но няма да ги изкажа. Последният такъв е от 2010 г. Преди това отново имахме период от три години, в който нямахме излъчен носител на това признание", коментира тогава Дарина Гайдарова.
„Футболът е феномен, при това надпартиен. Той събира всички ни на едно място, а Берое е една реклама на Стара Загора", обясни и Христо Недялков.
Още тогава общинските съветници от ГЕРБ бяха категорични, че предложението ще влезе на септемврийската сесия на Общинския съвет. „Тази сесия е точно преди празника на града на 5 октомври. Ще бъде хубаво, ако можем именно тогава да връчим признанието на треньора на Берое", обясниха мотивите си те.
Признанието за Петър Хубчев обаче идва по-малко от 24 часа след изненадващата загуба на тима му от последния в класирането на А група Пирин (Гоце Делчев). Берое отстъпи с 0:1 и се смъкна с една позиция в класирането на А група. Старозагорци вече са на девето място с 12 точки. Неизвестно защо първият треньор спечелил Купата на България – Илиан Илиев не бе предложен за почетен гражданин. Двете купи, плюс Суперкупата донесоха много радост на заралии, както и далечната шампионска титла през 1986-а. Иначе за какви други заслуги към града да се дава почетната титла? И тук отново стана ясно, че критериите за избор, както и самите избиращи са доста объркващи. Важното е, че сега има почетно звание, че после, кой знае кога?
Другите две предложения за званието „Почетен гражданин" - на общинския съветник от "Нова сила" Тихомир Томов за д-р Борислав Пътников и на ресорната комисия за Пенка Касабова не бяха гласувани.

Игри примамват посетителите в музейната нощ на изкуствата

Днес е „НОЩ НА ИЗКУСТВАТА" - СТАРА ЗАГОРА 2013! Тя ще се проведе от 19:00 до 01:00 ч. В старозагорския музей са приготвили много изненади, игри и забавления. Първата игра е „Открий твореца в себе си”. Тя е инициатива на РИМ – Стара Загора, свързана с „Нощ на изкуствата 2013“, която има за цел да насърчи всеки посетител да използва въображението и творческия си талант. Регламентът за участие се състои от няколко лесни стъпки:

1. ЗАКУПЕТЕ БИЛЕТ за „Нощ на изкуствата 2013“! Цената на билетите е 1 лв. за възрастни и 0,50 лв. за ученици и студенти. Билети може да закупите от музейните обекти, които ще бъдат отворени вечерта на 27.09.2013 г. С един билет имате право да посетите всички обекти.

2. ОБИКОЛЕТЕ ВСИЧКИ ОБЕКТИ! В „Нощ на изкуствата 2013“ ще бъдат отворени вратите на РИМ – Стара Загора, музей „Неолитни жилища“, архитектурен комплекс „Музей на религиите“ и „Хилендарски метох“. При посещението на всеки обект на входа ще получите по едно мънисто с различен цвят и форма. Целта ви е да съберете всички четири мъниста.

3. ЗАПАЗЕТЕ МЪНИСТАТА!

4. ТВОРЕТЕ И СЕ ЗАБАВЛЯВАЙТЕ! Направете вашето оригинално бижу, украсете подаръчна кутия или направете пано, използвайки мънистата. Имате право да добавяте всякакви други материали, единственото условие е и четирите мъниста да присъстват във вашето творение.

5. СЪСТЕЗАВАЙТЕ СЕ!

Очакваме да представите вашите уникални творения в РИМ – Стара Загора до 03.10. 2013 г., където ще бъде проведен конкурс. Музейно жури ще определи най –
атрактивните и оригинални изделия, които ще участват в изложба в РИМ – Стара Загора, която ще бъде открита на 05. 10. 2013 г. по случай празника на града.

6. СПЕЧЕЛЕТЕ НАГРАДИ! Награди ще получат трите най – оригинални творби.

Втората игра е „Намери своята муза“. В „Нощ на изкуствата 2013“ прекрасните музи, вдъхновителки на творците, ще се съберат в дома на посестримата си Клио. Всяка една ще сподели своя дар с хората. Вечерта в музейните обекти ще бъде
изпълнена с песни, танци, театър и забавни игри.

Ето и регламента за участие в играта „Намери своята муза“:

1. ЗАКУПЕТЕ БИЛЕТ за „Нощ на изкуствата 2013“! Цената на билетите е 1 лв. за възрастни и 0,50 лв. за ученици и студенти. Билети може да закупите от музейните обекти, които ще бъдат отворени вечерта на 27.09.2013 г.(РИМ – Стара Загора, музей „Неолитни жилища“, архитектурен комплекс „Музей на религиите“ и „Хилендарски метох“). С един билет имате право да посетите всички обекти.


2. ПОГЛЕДНЕТЕ ГЪРБА НА СВОЯ БИЛЕТ! Там ще бъде изписано името на музата, която трябва да намерите. Музите могат да се подвизават във всеки един от музейните обекти, така че ще е необходимо добре да се потрудите в търсенето.

3. ИНФОРМИРАЙТЕ СЕ! Във всеки музеен обект ще има табло с информация за всички музи, които са решили да ни удостоят с присъствието си тази вечер. Запомнете много добре на кое изкуство е патрон музата, чието име е изписано на вашия билет.

4. НАМЕРЕТЕ СВОЯТА МУЗА! Когато откриете своята муза, вие трябва да й представите билета си с името й. След това тя ще ви зададе въпроса „На кое изкуство съм покровителка?“.

5. УЧАСТВАЙТЕ В ТОМБОЛА! Щом чуе от вас верния отговор вие ще си спечелите правото да изтеглите уникален номер, с който ще участвате в томбола с награди.

6. ЗАПАЗЕТЕ ЛИСТЧЕТО С НОМЕРА И БИЛЕТА СИ!


7. СПЕЧЕЛЕТЕ НАГРАДИ! На 01.10.2013 г. печелившите номера ще бъдат оповестени на сайта и facebook страницата на музея и изложени пред входа на РИМ – Стара Загора. Наградата си може да вземете от билетния щанд на музея не по – късно от 08. 10. 2013 г. срещу представен билет от „Нощ на изкуствата“ и листче с печеливш номер.

„Металика” на 3D с премиера и у нас

"Металика" е единствената група, която три пъти е пълнила големи стадиони у нас ("Пловдив" - 1999, "Васил Левски" - 2008 и 2010, последния път като част от "Голямата четворка"), а вероятно и единствената, която може да го направи. Така че премиерата на Metallica: Through the Never в най-голямото кино в България - софийския IMAX, е напълно уместна. Филмът тръгва само там от днес, успоредно със световната премиера, а от 4 до 6 октомври ще се върти и в останалите 3D кина в страната.
Through the Never е режисиран от Нимрод Антал ("Хищници"). Зрелищният спектакъл не е записан концерт, както по-често са този тип прожекции, а е създаден специално за филма. Най-популярните и ефектни сценични елементи от живите изпълнения на "Металика" в над 30-годишната им кариера присъстват във възможно най-раздут и грандиозен вид - от пиротехнически фойерверки до 10-метрова статуя на Темида, която се разпада на подиума, заплашвайки да смачка музикантите с летящи отломки.
Сетлистът на изпълненията е достатъчен да накара всеки фен на групата да се занесе до киното: The Ecstasy of Gold, Creeping Death, For Whom the Bell Tolls, Ride the Lightning, One, Wherever I May Roam, And Justice for All, Master of Puppets, Enter Sandman... И въпреки че сценичните пози на Джеймс Хетфийлд, Кърк Хамет и Ларс Улрих са добре познати и леко поизтъркани, а траш-метъл звездите - поостарели и прилично подстригани, енергията на шоуто и гръмотевичното озвучаване на IMAX залата гарантират близко до концертното преживяване. На живо малцина биха имали шанса да ги видят толкова отблизо и от всевъзможни зрителни ъгли. Специално внимание камерата отделя на най-новия член на "Металика" - Робърт Трухийо, заменил Джейсън Нюстед, който единствен размахва буйни метълски коси в пого и демонстрира неподправена физическа сила.
Главният недостатък на филма е паралелната сюжетна линия. В нея почитател на групата, работещ като "момче за всичко" по турнето (Дейн ДеХаан, по-скоро наподобяващ някой от "Ню кидс он дъ блок", нежели метъл фен) е изпратен на тайнствена мисия: трябва да отнесе една туба някъде, пък оттам да вземе сак. По пътя преживява тежка катастрофа, сблъсък между полицаи и протестиращи и среща с един от конниците на апокалипсиса (или поне прилича на такъв). Всичко това - в ритъма на концерта. Този сюжет е толкова изсмукан от пръстите, жалък, излишен и зле изигран, че щеше да е по-добре да бяха го окастрили при монтажа.

Йо-хо-хо – архитект и 10 бутилки водка забъркват сюжета на нов български филм

В понеделник започват снимките на новия български игрален филм "Потъването на Созопол". Филмът е екранизация по едноименния роман на Ина Вълчанова, която е съавтор и на сценария заедно с режисьора Костадин Бонев ("Подгряване на вчерашния обед"). "Потъването на Созопол" разказва историята на 50-годишния архитект Чавдар Кършев, който заминава за крайморското градче в компанията на... десет бутилки водка. Той знае, че нещо ще се случи там, в града на неговата младост, докато от водката не остане нито капка. И че това, което ще се случи, ще промени завинаги живота му.
Местата за снимките са по Южното Черноморие, а снимачният период ще продължи до началото на ноември. Костадин Бонев е поверил главните роли на Деян Донков, Снежина Петрова, Светлана Янчева, Стефан Вълдобрев и Васил Гюров. Във филма ще видим и Леонид Йовчев, Веселин Мезеклиев, Мирослава Гоговска, Петя Силянова, Биляна Казакова, Жорета Николова и др.
Филмът е получил финансова подкрепа от Националния филмов център.

26.09.2013 г.

Оркестърът на БНР и маестро Емил Табаков представят „Кармина Бурана” в старозагорската опера

С Песни за радостта от любовта и виното симфоничният оркестър на БНР под диригентството на Емил Табаков ще поздравят меломаните в Стара Загора по случай 1 октомври - Международния ден на музиката.
Завладяващият ритъм на Кармина Бурана от Карл Орф ще изпълни залата на Държавна опера Стара Загора на 1 октомври от 19 часа. Едно от най-популярните симфонични произведения на 20 век ще звучи в изпълнение на симфоничния оркестър на БНР, смесения хор на БНР и детския хор при НУМСИ Хр. Морфова с диригент Стефка Минкова.
Солисти ще бъдат сопраното с международна кариера Веселина Василева, младият тенор Алексан Чобанов и великолепният баритон Петър Данаилов.
Кармина Бурана е сценична кантата за сопран, тенор и баритон, детски хор, голям хор и оркестър. Написана е през 1937 г. от немския композитор Карл Орф. След създаването й 42-годишният композитор написал на своя издател: Вие можете вече да унищожите всичко, което съм написал по-рано и което, за съжаление, Вие сте напечатали. С Кармина Бурана започват моите събрани съчинения.
Буквалното значение на заглавието е Песни от Бойерн – областта, където са намерени средновековните ръкописи, вдъхновили композитора. Става дума за уникална светска поезия на анонимни автори от 12 и 13 век, възпяващи радостта от любовта и виното, красотата на настъпващата пролет и променливия характер на човешката съдба. Триумфът на Човека, въпреки паденията – независимо от жизнените катастрофи и даже от смъртта – това е идеята, преминаващо през цялото произведение.
Световната премиера на кантата е през 1937 г. във Франкфурт с участието на Франкфуртската опера.
Струнен квартет Димов ще изнесе концерт на 30 септември, от 19 часа, в залата на Драматичен театър „ Гео Милев“ в Стара Загора. В програмата са включени произведения от Антон Веберн, Л.В Бетовен и Дж.Верди.
През настоящата година основателят и ръководител на струнния квартет „Димов“ – проф. Димо Димов навърши 75 години. Първите за новия творчески сезон концерти на ансамбъла са посветени на този юбилей. Началото на тази поредица бе поставено в Созопол на Фестивала „ Аполония“, чийто създател и вдъхновител е професор Димов.
Старозагорските меломани ще могат да се насладят на майсторството на изпълнителите, които доказват класата на квартет „ Димов“  вече повече от 50 години по целия свят.

„Рики е повери” ще зарадват почитателите на италианската естрада през декември

Почитателите на италианската естрада ще имат малък празник в навечерието на Коледа, тъй като на 21 декември концерт в зала 1 на НДК ще изнесе "Рики е повери". Популярната формация, печелила много награди от фестивала "Сан Ремо", пристига отново у нас по покана на "Жокер медиа".
Макар и вече с внушителна 45-годишна музикална кариера и над 20 милиона продадени албума зад гърба си, групата продължава да концертира активно. При това триото е в оригинален състав - все така чаровната Анджела Брамбати и улегналите като старо вино Франко Гати (70 г.), и Анджело Сотгиу (67 г.). Те няма да излязат на сцената като суперзвезди от миналото, а обещават само две неща - много настроение и популярни, обичани хитове. Като въртените до скъсване в България през 80-те и 90-те години Che sara, Mamma Maria, Sara perche ti amo, Se m'innamoro, Made in Italy, M'innamoro di te и др.
Билети за концерта на "Рики е повери" вече се продават в системата на "Ивентим" и в новия билетен център на НДК на цени от 30 до 80 лв. 

Криминалната комедия „Коза ностра” оглави българския филмов топ 10

Когато хора като Люк Бесон и Мартин Скорсезе обединят сили в киното, то естествено се стига до успешен проект. Техният филм "Коза Ностра" разби няколкоседмичното анимационно лидерство в българския топ 10, сочат обобщените данни от киносалоните.
Разказаната по комико-криминален начин история на разкаял се мафиот с помощта на Робърт Де Ниро, Томи Лий Джоунс и Мишел Пфайфър е гледана от 20 908 зрители и има 161 619 лева от билетите им за първите десет дни на екран.
Анимационният "Самолети", който описва надпреварата "С криле около света" между самолетчето Дъсти и Рипслингър, е на втора позиция, пише БТА. За 17 дни след премиерата му на екраните у нас триизмерния филм е видян от 39 802 души и има 349 214 лева от билетите им.
Екшънът "Два патлака" е на трета позиция след десетия ден от премиерата му у нас. Филмът с Дензъл Уошингтън и Марк Уолбърг, представящ опита на двама агенти от различни служби да надхитрят ЦРУ е с 18 454 зрители и 152 774 лева от билетите им.
"Смърфовете 2" е на четвърто място в топ 10. Спасяването на смърфското село от опита на Гаргамел да го завладее с хитрост е гледано от 84 451 зрители и има 706 559 лева от билетите им.
"Ридик" е на пета позиция. Филмът с Вин Дизел, в който този път едноименният герой се спасява от ловци на глави и от недружелюбна планета, е видян от 35 303 зрители и има269 214 лева приходи.
Единствената премиера от миналия уикенд - "Заклинанието", е на шеста позиция. Хорърът е с 3 354 зрители и
25 061 лева от билети след първите три дни на екран у нас.
На седма позиция е "Пърси Джаксън и Боговете на Олимп: Морето на чудовищата". За месец на екраните у нас филмът, в който различни легенди и персонажи от митологията се смесват, е гледан от 28 636 зрители и има 277 713 лева от билети.
Осми поред в топ 10 е "Дърти хлапета 2". Комедията с Адам Сандлър е вече 17 дни на екраните у нас и има 21 448 зрители и 166 752 лева от билетите им.
Девети сред най-гледаните филми е "Семейство Милър". Комедията вече месец и половина разсмива зрителите, като до миналия уикенд е гледана от 50 576 души и има 351 730 лева от билетите им.
На десета позиция е екшън-фантастиката "Елизиум". За втория месец от излизането си на екраните у нас филмът с Мат Деймън и Джоди Фостър е видян от 50 334 зрители и е събрал 373 904 лева от билетите им.

Облекчават ДДС-режима за малките фирми

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност и предлага на Народното събрание да го приеме. Предложенията са свързани с хармонизиране на българското данъчно законодателство с изискванията на европейските директиви и решения на Съвета на Европейския съюз и Съда на ЕС в областта на косвеното облагане.
Въвежда се нов специален режим за касова отчетност на данък върху добавената стойност. Специалният режим цели подпомагане на малките предприятия, които срещат затруднения при плащане на ДДС към бюджета преди да са получили плащане по извършените от тях доставки на стоки и услуги от клиентите си, съобщиха от правителствената пресслужба.
Отчитането на ДДС по специалния режим за касова отчетност ще позволи на лицата, които го прилагат, да се разчитат към бюджета при плащането по доставката от техните клиенти. Едновременно с това е регламентирано, че при прилагане на този режим правото на приспадане на данъчен кредит за данъчно задължените лица, които го прилагат, ще възниква от момента, в който ДДС върху доставените им стоки или услуги е платен на техния доставчик.
Режимът не е задължителен, малките и средни предприятия имат право да направят избор за неговото прилагане. Режимът може да се прилага от малки и средни предприятия, които не са достигнали максималния праг на облагаемия оборот до левовата равностойност на 500 000 евро. Облагаемият оборот трябва да е реализиран за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия месец. Друго изискване е доставките по режима да са с място на изпълнение на територията на страната.
Със законопроекта са предложени изменения, свързани с доставките на стоки при условията на финансов лизинг. Регламентирани са критерии в кои случаи сделката по лизингови договори следва да се приравни на придобиването на стока. Регламентирани са и нови правилата за формиране на данъчната основа при бартер, дерегистрация, внос и безвъзмездно подобрение при прекратяване на договор за наем.
Срокът, в който регистрираното лице може да упражни правото на приспадане на данъчен кредит за наличните към датата на регистрацията активи, се увеличава от три на 12 месеца. Промените са свързани с практиката на Съда на ЕС и уеднаквяване на сроковете за упражняване правото на приспадане на данъчен кредит с тези по чл. 72 от ЗДДС.
Въведен е режим на облагане на доставки на стоки и услуги на Граничен комбиниран мост Видин-Калафат с цел улесняване пътния и железопътния транспорт.
В законопроекта е прецизиран текстът относно корекциите на ползван данъчен кредит. Регистрираните лица по ЗДДС няма да извършват корекции на ползван данъчен кредит при констатирани липси на стоки при тяхното съхраняване и транспортиране, когато липсите са регламентирани в нормативен акт или фирмени стандарти и нормали.

25.09.2013 г.

Sex, Лъжи & TV: 8 дни в седмицата – е новия блудкав телевизионен сериал на TV7

Камата, щерка му и тв-звезди са гост-артисти за рейтинг

Поредният блудкав български сериал скоро ще излезе на екран. Точно седмица преди телевизионната премиера, новият български сериал – Sex, Лъжи & TV: 8 дни в седмицата, беше представен пред публика с режисьорска версия. Вариантът, който зрителите ще видят на 30 септември по TV7 от 20.30 часа е по-дълъг и съдържа доста повече от 7 разлики.
Обещанието за "една мръсна българска приказка" събра на предпремиерата целият актьорски състав на сериала, много звезди от други телевизионни продукции, и десетки журналисти. Събитието бе организирано в захаросания стил „PIN UP”, който представя прекрасния живот без грижи – същият, който ни обещава и телевизията. Момичета, облечени в този стил, закопчаваха актьорите с белезници и позираха за снимки.
Юрий Ангелов, Димо Алексиев, Стефания Колева, Биляна Петринска, Аня Пенчева, Искра Донова, Евелин Колева, Марина Кискинова, Антон Григоров, Надя Иванова, Бориса Тютюнджиева, Славена Вътова и много други се събраха, за да видят заедно за първи път готовия епизод. В сериала няма главен герой, а по няколко герои от поколение, които преплитат съдбите си в приключението, наречено „телевизия“. Равнопоставено за зрителското внимание успешно се конкурират и актьори и реални личности, които играят себе си. Превъплъщенията на Валентина Войкова и Уляна Чан, са съответно като... Валентина Войкова и Уляна Чан. Още в първия епизод Христо Стоичков също се появява с роля като самия себе си, която искрено разсмя публиката в препълнения салон. Дъщеря му Мика също се изявява като гост-звезда в поредицата. В сериала има включени и сцени с истински хора (като, че другите споменатите са неистински), които са в реални ситуации, като кастингът за желаещи да бъдат звезди, който TV7 проведе.
Освен белезници, и „лайно в целофан“ получиха всички гости – разбира се, не истинско, а розово и сладко. „Това е реплика на един от персонажите във филма, една от многото, които ще се предават от уста на уста“, каза Дилов-син. Защото целувките се правят с разбити яйца, а телевизията - с разбити сърца. Първият ред в киносалона пък беше запазен за секс кукли – още една препратка към посланията на сериала. „Телевизия е порно: Това не квалификация, а констатация. Никого не искаме да обидим – просто в телевизията и в порното винаги има щастлив край, а ако случайно краят е нещастен – просто не ви го показваме“, това сподели Любен Дилов – син.
Това ще е поредния телевизионен бъркоч, който залага на изпитаната рецепта – звезди, плюс изсмукан сценарий от „истинския живот”, даже, с добавка на истински хора. Но явно не трябва да се сърдим на съответната телевизия с №7 – там толкова могат…

„Колибри” отличи най-добрите преводачи на издателството

Съюза на преводачите в България обявяви имената на преводачите, отличени за своя усърден и вдъхновен труд върху произведения със световно признание, издадени на български език от „Колибри“. Наградите са за превод на художествена литература се присъждат за творби, излезли от печат в интервала от 2010 г. до 01. 09. 2013 г.
За превод на поезия с отличие се сдоби Евгения Панчева за работата й върху уникалния епос на Кристофър Марлоу - „Тамерлан Велики“. Една смущаваща и мрачно притегателна творба, чийто главен герой е легендарният Тимур-Ленк. Изданието на големия елизабетински поет и драматург беше преведено за пръв път на български език и само по себе си е сензация.
За превод на проза с награда бяха удостоени:
Росица Ташева – за „Мандарините“ на Симон дьо Бовоар. Удостоен с „Гонкур“ през 1954 г., този забележителен роман за политика и любов, едновременно портрет на следвоенното време и на френските леви интелектуалци, с право е смятан за шедьовъра за писателката и й носи световна слава. Произведението излиза за пръв път на български език.
Анета Данчева-Манолова – за превода на „Голям европейски роман“ от Кун Петерс. Ефектна сплав от фрагменти, импресии и реминисценции, които служат като обобщение на европейската история през строгата перспектива на хората, живеещи и работещи в Брюксел, Париж, Лондон, Берлин, Загреб, Мадрид, Варшава и останалите столици в Европа.
Нева Мичева – за превода на „Шейсет разказа“ от Дино Будзати  („Колибри“) и „Телефонни обаждания“ от Роберто Боланьо („Жанет 45“). „Шейсет разказа“ е авторски сбор от най-ценните разкази на Будзати, издадени за пръв път през 1958 г. Енигматичните притчи на един от корифеите в литературата на XX в. го разполагат в компанията на Кафка и Борхес и печелят „Стрега“, най-авторитетната италианска награда за литература.
Васил Самоковлиев – за превода на експерименталния роман „Уроци по танци за възрастни и напреднали“ и „Обслужвал съм английския крал“ – навярно най-значимата творба на неподражаемия Бохумил Храбал. Стилът на прочутия чешки писател е близък до спонтанната говорима реч и смело примирява суровото и поетичното, фантастиката и натурализма.
Емилия Юлзари – за превода на „Исав“ от Меир Шалев и за приноса й в популяризирането на романното творчество на Нобеловия лауреат за литература Марио Варгас Льоса, който неотдавна гостува в България. Емилия Юлзари има в актива си преводи на Маркес, Марио Бенедети и Хулио Кортасар, а с Варгас Льоса се среща за пръв път в Куба през 1968 г.
Иглика Василева – за превода на „Орландо“ от Вирджиния Улф. Ексцентричният и болезнено изкусителен роман на британската романистка има почти петстотин издания на двадесет и четири езика. Наричат го как ли не - иронична история, необуздан фарс, биографична пародия, гей романс..., но емблематично си остава определението на Найджъл Никълсън - „най-дългото и най-очарователно любовно писмо в литературата”.
Даринка Кирчева – за превода на „Приумиците на смъртта“ от Жозе Сарамаго. Една от най-остроумните творби на португалския новелист заслужава честта да бъде преведена блестящо, макар смъртта, своенравният протагонист на този роман, а и на живота ни, да не обича главните букви...
„Колибри“ благодари за сътрудничеството на всички тези утвърдени професионалисти и им желае нови постижения в дешифрирането на ярки художествени реалности.

Оригинални броеве на Der Sturm показват на тазгодишните Геомилеви дни

На 26 септември 2013г. в 18.00ч. в Художествена галерия Стара Загора се откриват Гео Милеви дни с изложбата „Гео Милев и Der Sturm“. В експозицията са включени 46 автентични страници от броеве на списание Der Sturm от 10-те и 20-те години на 20 век, притежание на Къща музей "Гео Милев", Стара Загора.
Тъй като само Гео Милев е превеждал на български език материали от списанието, това прави изложбата уникална. Тя показва светът на “Der Sturm”  в живота на големия поет, според директора на ХГ доц. Марин Добрев. Куратор на изложбата е доц. д-р Ружа Маринска.
Там ще бъде връчена и Международната награда “Гео Милев”, която се тази година се присъжда посмъртно на Леда Милева.
По-рано през деня /14.30 ч./ ще бъдат поднесени венци и цветя пред бюст - паметника на Гео Милев в парк „Ал. Стамболийски“ /Алана/.
Управителният съвет на Международната фондация „Гео Милев" ще заседава в залата на РБ “Захарий Княжески” от 14.45 ч.
Кръгла маса за живота и творчеството на Леда Милева започва в 15. 15 ч. с водещ Никола Инджов, председател на Международна фондация „Гео Милев". Ще бъде представена „Книга за Леда" с участието на Меглена Константинова - художник, Анастасия Цандер - изследовател на Гео Милев, Виолета Цонева – съставител на книгата, Бойко Ламбовски – председател на българския ПЕН-център, проф. Петър Велчев – поет, преводач и литературен изследовател, Георги Константинов и Иван Гранитски, Георги Ангелов – главен редактор на електронния сайт „Литературен свят", режисьора Андрей Аврамов и др.
Традиционните Гео Милеви дни се организират от Община Стара Загора, къща-музей „Гео Милев”, МФ „Гео Милев”, Община Раднево. Тази година те са под знака на 60-годишнината от създаването на къща-музей “Гео Милев” в Стара Загора.

24.09.2013 г.

В нощта на изкуствата над 60 събития, плюс фестивала „Пиеро“ и Гео Милеви дни

Нощта на изкуствата в Стара Загора и тази година обединява усилията на културните институции в града за провеждането на близо 60 събития в 17 обекта. Тя е организирана от Община Стара Загора в навечерието на празника на града 5 октомври и ще се проведе от 19.00 ч. на 27 септември до 01.00 ч. на 28 септември 2013 г.
За първи път тази година в програмата ще се представи младежки Фест на дигиталните изкуства „042”, който включва изложба, видео работилница, лазерно шоу, видео уъркшоп, лекции и презентация. Проявата е част от културния календар на общината, в подкрепа на изявите на млади творци.
Богините Венера, Юнона и Минерва, придружени от Парис от операта „Хубавата Елена“, ще посрещат посетителите в Държавна опера - Стара Загора, която се включва за първи път в инициативата. Те ще могат да чуят изпълнения на трио „Гранди тенори“, да разгледат сцената, декорите и реквизита на операта „Турандот“, както и юбилейната изложба на Христо Танев.
В организираната от Тракийския университет Нощ на учените тази година за първи път се представят Педагогическият факултет и ДИПКУ. Предвидени са конкурси за ученици и студенти , презентации на ВЕИ- системи, изложба от посещението на старозагор ци в ЦЕРН, философско кафене, артаателие с изкуство от боклук, всичко това заключено в триъгълника на знанието – образование, наука и иновации, обясниха организаторите.
Художествената галерия показва експозиция „Съвременна българска графика“, икони, сценографски костюми, изложбата „Гео Милев и Der Sturm“. Клавирни концерти на Ромео Смилков и Мартин Дафинов, Джаз концерт „Road six sax“ допълват атмосферата на нощта в галерията.
В библиотека "Родина" ще бъде представена книгата "Воден знак" на Крум Филипов, който е 10-ят носител на наградата от конкурса за поезия „В. Ханчев“.
 В Регионалния исторически музей начало на Нощта ще дадат музите вдъхновителки на поезията, изкуството и науката, които ще отворят вратите на РИМ за посетителите. Те ще се включат в играта „Намери своята муза“, а за посетителите са подготвени още инициатива "Открий твореца в себе си", състезателни игри „Зрънце по зрънце“, „Късчета от миналото“ и др.
С изкуството ебру - рисунка върху вода, ще могат да се запознаят посетителите на Регионална библиотека "Захарий Княжески", която ще предложи за първи път в детския отдел заснемане на клипче на дете с книжка, както и мултимедийна презентация на колекция от картички и снимки на стара Стара Загора.
Свои изненади готви и Народна обсерватория "Юрий Гагарин", отворени ще бъдат вратите и на Института за космически изследвания и технологии при БАН – филиал Стара Загора, където може да бъде видяна единствената в България музейна експозиция на космически уреди и апарати, летели в Космоса по различни и бъларски и международни програми. Посетителите ще могат да наблюдават различни небесни обекти и явления с телескоп – рефрактор            система „Куде“, който и до днес е в отлично състояие и е музейна рядкост.
Днес в Стара Загора се открива и Международния куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро" 2013, който събира 16 трупи с над 300 души от страната и чужбина. На 26 септември /четвъртък/ в града започват и Гео Милеви дни ’ 2013.
Повече информация за проявите са публикувани на сайта на Община Стара Загора.

„Колибри” и компания организират конкурс за фантастика и фентази

Първият кръг приключва на 16 октомври

 С годишен конкурс и електронна антология издателство „Колибри“, клуб „Галактики“, българският фензин „Шадоуденс“ и блогът „Книголандия“ ще популяризират и насърчават развитието на фентъзи и фантастичния жанр в България, съобщиха от издателството. Годишно ще се състоят 4 кръга от конкурса, а най-впечатляващите разкази ще бъдат публикувани в новата е-антология „Галактики“.
„Водени сме от стремежа да насърчим колкото може повече млади хора не просто да четат и пишат с удоволствие, но и да развихрят въображението си с идеята да достигнат до поклонниците на фантастичния и фентъзи жанр“, обясняват организаторите. Според Светлозар Желев от „Колибри“ в България има чудесни автори и конкурсът на клуб „Галактики“ ще им помогне да намерят своята публика.
В конкурса ще бъдат допускани фентъзи и фантастични разкази, написани на добър български и граматически и стилистично издържани. Ограничението за текстовете е до 10 000 знака (с отстоянията), а всеки участник има право да изпраща само по един разказ за всеки кръг на конкурса. Отличените разкази ще бъдат публикувани на фейсбук страницата на клуб „Галактики“, в интернет фензина „Шадоуденс“, както и в специална секция на сайта на издателство „Колибри“.
Журито ще бъде в състав Андрей Велков (идеен създател на поредицата „Галактики“), Светлозар Желев („Колибри“), Емануил Томов („Шадоуденс“), Христо Блажев („Книголандия“). Набирането на разкази от първия кръг приключва на 16 октомври 2013, а всички текстове, подадени след 24:00 часа на тази дата, автоматично ще бъдат прехвърлени за участие в следващото издание на конкурса. Победителите ще получават отличия в рамките на редовните срещи на клуб „Галактики“ в края на съответния месец.
Според блогъра Христо Блажев този конкурс е една малка стъпка, но тя може да е първата стъпка на автори, които ще напишат прекрасни неща с мощта на въображението си. „Сигурен съм, че в България има автори на фантастика и фентъзи, които с много труд и себеотрицание могат да се мерят с големите, чиито книги чакаме с нетърпение. Мечтая да открием такива и знам, че ги има някъде там“, казва той.

Журналистът Огнян Стефанов представи книгата си за мафията

Снощи бе премиерата на "Мафията от КГБ до ДС. Книга за смъртта, насилието и възмездието" от Огнян Стефанов. Главен герой в романа е мафията или онзи зъл магьосник от руските народни приказки, който никой не можел да убие.
През 60-те години в западния свят нашумява една страховита дума. Днес тя е обикновена чуждица в почти всички основни езици: мафия.  Тя обозначава една от най-ужасяващите сили – структурите на организирана престъпност.
Книгата Мафията от КГБ до ДС. Книга за смъртта, насилието и възмездието от Огнян Стефанов е опит да се проследи историята на мафията, чиято същност познава много добре, още от нейното зараждане.
Огнян Стефанов разкрива шокиращи факти за криминалния свят, разказва за живота на престъпните босове, както и за едни от най-влиятелните личности на бизнеса и политическия елит в страната ни. Тук си припомняме значими събития от последните години в обществения и политическия живот на България, ставаме свидетели на всичко онова, което се е случвало и продължава да се случва „зад кулисите“.
Авторът разказва за демократичния преход, започнал след 10 ноември 1989 г. и продължил повече от две десетилетия. Поръчковите убийства на влиятелни личности, корупцията по всичките етажи на властта, грабежите, извършени под формата на „приватизация“. От много години той следи отблизо всички дела и скандали, свързани с организираната престъпност в България. Огнян Стефанов дава своята гледна точка за пролетарската диктатура и демократичния преход, за да стигне до диктатурата на „белите якички“, олигарсите, и тяхната нетрадиционна престъпност.
Заглавието е на книжния пазар от средата на септември, представено от издателство „Ентусиаст”.

23.09.2013 г.

Джаро възкръсва в новия сезон на „Под прикритие”

 Джаро се завръща жив в четвъртия сезон на хитовия сериал "Под прикритие", издадоха от екипа. Снимките за новия сезон са започнали днес, съобщиха от БНТ. Познатите на феновете на сериала герои Иво Андонов, Мартин, Куката и барманката Ади продължават да са част от сериала.
В новия сезон на криминалната сага зрителите ще се срещнат освен с досегашните си любими герои и с доста нови актьорски имена.
Екипът на сериала е избрал яхтеното пристанище в Свети Влас за началото на снимките.
От екипа обещават заплетена фабула, неочаквани обрати, сложни каскади и напрежение от началото до края.
Продуцентът Димитър Митовски ще бъде и режисьор на първата серия и издаде част от новата сюжетна линия. "Засега мога да кажа, че Джаро се завръща, той е жив. Завръща се по море някъде от чужбина, но откъде точно зрителите ще разберат, когато гледат сериала", каза той.
Захари Бахаров, Мариан Вълев, Ивайло Захариев и Миленита продължават участието си и в новите серии, а продуцентите загатнаха за изненади.
"Има много нови герои, много нови известни български и чуждестранни актьори по всяка вероятност ще видим на екран", подсказа продуцентът Иван Дойков.
Голяма част от снимките на сериала, освен в курорта Свети Влас, ще бъдат в Бургас и София, а част от сцените и епизодите ще се снимат и в чужбина.
По всяка вероятност първите серии от новия сезон на "Под прикритие" зрителите ще могат да гледат в края на годината.

16 трупи участват на новото издание на „Пиеро”

16 трупи от България, Европа и света ще вземат участие в осмото издание на международния куклено-театрален фестивал „Пиеро". Фестът ще се проведе от 24 до 29 септември в Стара Загора. Организатори са Министерството на културата, община Стара Загора, Кукленият театър в града и сдружение с нестопанска цел „Пиеро".
Спектаклите ще се играят на две сцени - тази на Кукления театър и на Драматичен театър „Гео Милев". Домакините са приготвили и богата съпътстваща програма, в която ще бъдат показани театър на открито, ще бъдат използвани сцените в лапидариума на Регионалния исторически музей и Художествената галерия в Стара Загора.
Голямата награда за най-добър спектакъл е статуетката „Пиеро" на скулптура Емил Иванов. Тази година победителят ще бъде определен от международно жури в състав Светла Бенева (председател), Юри Дачев, Свила Велишчкова, Петрикас Мартинас (Литва) и Манси Стич (Финландия).
Наградата за цялостен принос в развитието на куклено-театралното изкуство тази година ще получи проф. Николина Георгиева - основател на катедра „Актьорство, режисура и сценография за куклен театър" в НАТФИЗ.

Ветерани отбелязаха 55-годишнината от производството на българския калашник

120- бивши и настоящи арсеналци, работещи в Завод 1 на се събраха на първата по рода си среща на оръжейниците- ветерани.
Повод да се съберат стана 55-та годишнина от производството на първия автомат „Калашников" в „Арсенал". Инициатор на срещата бе председателят на КНСБ в Завод 1 Атанас Касабов.
Изключително много съм развълнуван от срещата си с вас, ветераните, каза в приветствието си Никола Ибушев и подчерта, че съвсем скоро от цеховете на Завод 1 ще излезе 3 милионният автомата, произведен от казанлъшките оръжейници. Началото поставихте вие, трябва да сте спокойни, защото това , което оставихте се развива и пази, каза той, пред белокосите ветераните и си пожела 4 милионният арсеналски автомат да произведат именно ветераните, поставили началото на оръжейното производство в „Арсенал" .
1-ви декември 1958 година е датата, в която за първи път проехтява изстрел от автомат, произведен в „Арсенал".
Сега Завод 1 се развива успешно, атрактивни сме на световните пазари, а благодарение на оставеното от вас и следата, „Арсенал" се превърна в световно име, каза още в приветствието си Николай Ибушев, който пожела дълголетие, здраве и на бившите оръжейници, при които самият той се е учил и трупал опит.
Ибушев говори и за качествата на арсеналското оръжие, излязло изпод ръцете на ветераните и техните наследници. Качества, превърнали производството на „Арсенал" в еталон и световна марка, на която световният канал Discovery посвещава специален филм.
Изпълнителният директор пожела поставеното начало за срещи на ветераните -оръжейници от Завод 1 да се превърне традиционна за септември.
За приноса в развитието на оръжейнота дело в „Арсенал", от името на фирменото ръководство Николай Ибушев връчи почетни грамоти на ветераните от ръководните екипи на оръжейницата, назад в годините.
Специално арсеналско отличие получи и настоящият директор на Завод 1- инж. Динко Кюмюрев.
От името на управата на фирмата и от името на ветераните, с посланието да пази честта на оръжейното производство инж. Кюмюрев бе отличен със специален плакет на прототипа на автомат „Калашников" - такъв, какъвто са го произвеждали първите оръжейници през 1958 година.

Руснаците номинираха „Сталинград” за „Оскар”

Филмът "Сталинград" на руския режисьор Фьодор Бондарчук е предложението на Русия за наградите "Оскар", съобщи Интерфакс.
Освен "Сталинград" в Руската комисия за "Оскар"-ите са били обсъждани още кандидатурите на филма на Николай Лебедев "Легенда №17", "Дълъг щастлив живот" на Борис Хлебников, "Разкази" на Михаил Сегал, "Майорът" на Юрий Биков, "Последната приказка на Рита" на Рената Литвинова и др.
По регламент филм, претендиращ за "Оскар", трябва да е излязъл по екраните до 1 октомври и да е бил прожектиран поне една седмица. Затова през следващата седмица ще бъдат направени няколко извънпланови търговски прожекции на лентата, отбелязва руската агенция. "Сталинград" е първият руски филм в 3D IMAX формат. Той ще бъде широко разпространяван в чужбина, като само в Китай повече от 3000 киносалона ще го излъчат. Бюджетът му е около 30 милиона долара.
Свои кандидатури за "Оскар" вече са предложили много страни. Полша например ще се бори за престижните отличия с филма на Анджей Вайда "Валенса, човекът на надеждата", а Холандия със "Смутителят на спокойствието" на Алекс ван Вармердам, който вече бе представен в Кан.
Наградите "Оскар" ще се обявяват на 2 март догодина в Лос Анджелис. Номинациите ще бъдат съобщени в началото на годината, а шоуто ще бъде водено от известната актриса Елен Дедженерис.

20.09.2013 г.

Военни оркестри веселят търновци два дни

180 музиканти под пагон ще участват в седмото издание на Международния фестивал на военните духови оркестри във В. Търново. На 21 и 22 септември в старата столица ще се изявят четири военни оркестъра, които ще представят два шоу-спектакъла.
От Костанца ще дойде Представителният оркестър на военно-въздушните сили на Румъния. Представителният оркестър на въоръжените сили на Гърция ще пристигне от Атина. Във фестивала ще участват още Гвардейският представителен духов оркестър на Българската армия и Фестивалният военен оркестър, в който участват формациите на НВУ "Васил Левски" и военното поделение в Стара Загора.
Фестивалът ще бъде открит с дефиле на оркестрантите по главната улица на града в събота от 16,30 часа. След официалното откриване, което е пред Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”, започва първият шоу-спектакъл. Всички оркестри ще представят индивидуалните си програми в Двореца на културата и спорта „Васил Левски” от 19,30 часа. Концертът ще завърши с общо изпълнение. Военните музиканти са подготвили да изсвирят „Ръченица” на Петко Стайнов, филмова музика, „Радецки марш” и още много популярни пиеси.
Вторият шоу спектакъл ще бъде на площада пред Царевец на 22 септември. Началото е от 18,30 часа, а веднага след това, в 19,30 часа оркестрите ще участват и в тържествената заря-проверка. На площада пред историческата крепост също ще има общи изпълнения. Двата концерта ще дирижира великотърновецът Диан Диханов, който дълги години е бил главен диригент на Гвардейския оркестър на Българската армия.
Всички участници във фестивала ще се включат и в празничното шествието на 22 септември. Фестът се организира от фондация „Международен фестивал на военните духови оркестри”, Националния военен университет „Васил Левски” и община Велико Търново.

На петото „Северно сияние” показват 10 филма от Скандинавия

 Петото издание на фестивала за скандинавско и прибалтийско кино "Северно сияние" ще озари София от 26 септември до 6 октомври. В програмата са включени 10 заглавия от Дания, Норвегия, Финландия, Швеция и Литва - както игрални, така и документални. Прожекциите са в Дома на киното, Евро синема и Червената къща.
Фестивалът се открива с най-новия филм на финландския режисьор Мика Каурисмаки - Road North ("Път на север"), отличен с наградата на публиката в Санкт Петербург. Филмът е изтъкан от черен хумор - история за един блуден баща, който се завръща да види сина си, когото е изоставил преди 35 години. Нов прочит на класическо произведение на Моцарт ще предложи датският режисьор Каспер Холтен. Неговият "Дон Жуан" изследва фината и понякога опасна за прекрачване граница между изкуството и реалността.
В програмата на фестивала са още "Посланикът" (Дания), "Вегас" и "Портокалово момиче" (Норвегия), "В тялото на Аврора" (Литва). Също и два премиерни детски филма: "Изгубен в Африка" - история за 12-годишния Симон, осиновен в Дания, който пътува с майка си към родната Кения, и финландският "Рапърът Ристо и готината Венла" - семейна музикална комедия за приятелството, самотата и толерантността. 

С „царска изложба” Военноисторическият музей отбелязва Деня на независимостта

Националният военноисторически музей отбелязва 105-ата годишнина от обявяването на Независимостта с изложбата „И въздигнаха България в Царство", която ще бъде открита от министъра на отбраната Ангел Найденов на 20 септември от 10,30 часа.
Изложбата пресъздава духа на времето и възкресява паметта за историческите личности, свързани с датата 22 септември 1908 г. Актът на Независимостта е тълкуван не като исторически миг, а като процес на обществено-политическо и икономическо развитие на нацията и държавността. Повече от десетилетие няколко български правителства водят политика, наредила страната ни сред най-бързо развиващите се в Европа. Всички те гледат на решаването на въпроса за българската независимост като на основен приоритет, различавайки се единствено във вижданията си за начина на нейното осъществяване и подходящото време.
Акцент в изложбата е развитието и модернизацията на Българската армия като гарант на самостоятелна външна политика. Показани са новите модели пушки и карабини „Манлихер", пистолети „Люгер", артилерийска, свързочна и инженерна материална част.
Участието на Българската армия в процеса на обявяване на Независимостта е представено многопосочно, не само чрез мобилизацията на 8-а пехотна тунджанска дивизия за прикриване на границата с Турция, но и чрез приноса на плеяда висши офицери - дипломатически агенти на България (полк. Христофор Хесапчиев, ген.-майор Никифор Никифоров) и военни аташета в европейски държави (подполк. Константин Жостов, майор Христо Бурмов). Изложени са лични вещи на цар Фердинанд I, военния министър ген.-лейт. Данаил Николаев, командири на частите от състава на тунджанската дивизия. Показано е участието на полковете, квартируващи в старопрестолния град Търново - 18-и пехотен етърски и 20-и пехотен добруджански полк.
Специално за изложбата наследниците на министрите Михаил Такев и ген.-майор Стефан Паприков предоставят техни лични вещи, а Симеон Сакскобургготски - орден, с който княз Фердинанд І е бил по време на самото провъзгласяване на Независимостта.
Изложбата е интерактивна - посетителят се пренася в старата българска столица Търново, за да чуе гръмкия глас на глашатая и бодрия звук на барабана, оповестяващи радостната вест, или в двореца, когато тържествено се отбелязва годишнината от историческия акт с учредяването на най-високото отличие на Царство България - ордена „Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий". За първи път и само в деня на откриването могат да се видят всички степени на отличието, притежавани единствено от Националния военноисторически музей - Голямото огърлие (прерогатив на владетеля), Малкото огърлие и Големия кръст.
Изложбата ще продължи до 30 ноември.

От 29 септември започва излъчването на сериала "Четвъртата власт"

 Найо Тицин се уредил с близо 200 бона за серия

2 181 440 лв. е прибрал от държавната БНТ един от най-активните протестиращи и известен със своите политически протекции, които продължава да ползва Найо Тицин.
Неговата продуцентска компания „Спотлайт" ООД прави новия сериал „Четвърта власт", показа проверка на BPost. Bg.  За един епизод на шумно рекламираната сапунка, българските данъкоплатци плащат по 181 786 лв.
„Четвърта власт" е медийна драма, която има претенциите да представя обективно ежедневието и корупцията в българските вестници, излъчването стартира на 29 септември.  Във водещи роли се изявяват Христо Шопов, Христо Петков и Атанас Атанасов.  Дамската част е представена от Снежина Петрова, Светлана Янчева и Ана Пападопулу.
Очевидно Найо Тицин има слабост към държавните и местни институции, които с охота финансират творческите му напъни.
Така например през 2011 г. „Спотлайт"  ООД получава от Столична община 16 500 лв. за проекта „Златно сърце на София". Парите са отпуснати с решение на Общинския съвет.
Същата година фирмата на бившия пиар на Иван Костов получава и пари от прословутата фондация „Отворено общество" (повече известна у нас като „Затворено общество"). Отпуснатите средства за 2 556 евро и са за документалния филм „Пражка пролет '68".
Чрез другата си фирма „Консултантска компания Бон Тон" ЕООД Найо Тицин продължава да пиарства на ДСБ.  
Бизнесменът, който обича да прави евтини циркови номера на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, обаче упорито продължава да се представя като журналист, какъвто отдавна не е.  
Ангажираността му с ДСБ  и хората на Иван Костов, които в момента  са в Реформаторския блок, се потвърждава от одитен доклад на Сметната палата за предизборната кампания на партиите за изборите за Европейски парламент през 2011 г.  Едноличната фирма на Найо получава 12 000 лв. от „Синята коалиция" за консултантски услуги.
„Бон Тон" печели пари и през 2009 г.  от Столична община, когато на жълтите павета се появява арт инсталация „ Стената". 

19.09.2013 г.

Цигански царибашия с ВИП-изцепка, прокурорите си траят

"Винаги са се купували ромски гласове. Минавали са политици, търсили са ни и ние сме помагали”, призна в предаването на Нова „Здравей, България” Ангел Рашков, син на Кирил Рашков (известен като циганския цар Киро), за купуването на ромски гласове.
Той се включи в ефира на Нова телевизия от изповедалнята в къщата на VIP Brother, където е участник и където заяви, че представители на Атака са купували ромски гласове чрез семейство Рашкови.
"Политиците се въртяха у нас да им даваме гласове. Ние сме магазинът, складът, който почти всеки политик си прави сметка, че трябва да пазарува оттам. Мислех ,че от "Атака" няма да поискат да търгуват, но от структурата в град Пещера лично ме потърсиха да купят гласове", каза Ангел Рашков пред съквартирантите Заради изказването си в къщата той бе интервюиран от Виктор Николаев и Ани Цолова. Пред тях обаче той отказа да даде подробности и примери за търговия с гласове.
Не е редно да давам примери, но когато дойде времето, ще го кажа, заяви Рашков.
Всички партии купуват гласове, каза още той.
По думите му почти за всички избори при тях са идвали политици и са ги търсили за помощ, само за референдума за АЕЦ „Белене” не са идвали. Попитан по колко гласа е осигурявал той каза, че е осигурявал доста гласове.
"От 3-4 години водя кампания срещу това, защото обещаваха подобрения в живота, а това не се случи. И на нас ни обещаваха много неща, но не си удържаха на думата”, добави още Ангел Рашков.
Попитан покривали ли са ги политически партии за неплащане на данъци той отговори, че не сa ги покривали, но не са ги търсили и са си живели много добре.
"Всички знаят, че са идвали много политици в дома ни, идвали са на рождения ден на баща ми”, каза Ангел и добави, че политици са целували ръката на майка му и са искали допълнителна порция храна.
"Не е честно ние да сме помагали, а сега, когато се случи това с нас, те да ни забравят", възмути се синът на Кирил Рашков.
С наша помощ са се обръщали избори, каза той. Ангел Рашков твърди, че на кметските избори през 1999 г. в Плевен, на които Найден Зеленогорски е спечелил на втори тур срещу Румен Петков, това е станало с помощта на гласове, осигурени от баща му.
След всичките тези, уж наивни”, признания за извършвани престъпления (корупция, търговия с влияние и т.н.) циганският „принц”, известен и с ролята си в печално известните убийства в Катуница е част от поредното издание на ВИП-Брадъра!!! Така и не се намери един прокурор, който да му изпрати призовка – „Да се яви незабавно!” Мълчи ръководството на пишман-националистите от "най-българската" партия Атака, ни дума и от г-н Зеленогорски. А инцидентът в пловдивското село стана на 22 септември. Знаменателна дата, на която отбелязваме Деня на независимостта?! О, бедна Българийо, имаш ли повод за празник, може и да сме имали някога независими институции и държава, сега обаче отговорът е категоричен – нямаме такива!

КЗП алармира за риска при бързите кредити, телевизиите рекламират лихварите

Внимание, бързи пари! Почти подобно предупреждение прозвуча само преди дни от съобщение на Комисията за защита на потребителите (КЗП). В него тя предупреди кредитополучателите да четат особено внимателно договорите с компаниите за т.нар. бързи кредити.
За какво става дума? Заемите, които предлагат компаниите за микрокредитиране, обикновено започват от 50 лв. нагоре - суми, с които не се занимава никоя банка. Друга отличителна разлика с финансовите институции е, че бързите заеми се отпускат почти светкавично. Някои компании обещават, че дават и одобрението, и парите до 20-30 минути, най-много до час. Това е възможно, ако се кандидатства в офис или по интернет. Иначе максималният срок за получаване на бързите заеми е до 24 часа.
В повечето случаи
кандидатстването е опростено
- само с лична карта и без обезпечение. Бързината и облекченията предопределят и оскъпяването при бързите заеми - по-голямо, отколкото по банковите кредити. Няма официални средни нива, но със сигурност лихвите стигат и до над 100% годишно. Като се добавят и такси, годишният процент на разходите често надхвърля и 400%.
Обяснението е, че рискът за финансиращите дружества е по-висок, както и цената на ресурса, който ползват.
Така че и при бързите кредити важи същото правило, както и при банковите заеми - четете внимателно договорите и няма как да ви излъжат!
Офертите за бързи пари най-общо могат да се обособят в три групи - заеми до заплата, потребителски кредити или специални продукти за пенсионери. При първите срокът за връщане варира от 10 до 30 дни. При останалите може да е месец, половин или една година, дори по-дълъг срок.
В повечето случаи българите теглят до 1000-1500 лв. Това е и таванът за някои финансиращи институции. Други отпускат и по-големи суми - до 3000, 5000, 8000 лева. Както и при банковите кредити точният размер на заема зависи не само от желанията на клиента, но и от неговите финансови възможности. В някои сайтове има калкулатори, от които може да се ориентирате колко може да получите на база на доходите си.
Сроковете за връщане на парите са разнообразни. Зависят от политиката на конкретното дружество, от сумата, от дохода на кандидата, но мнозина са изгорели и са се заробили от зверските лихви, при неспазване на сроковете за падеж. Докато КЗП най-сетне се сети, че бързите кредити са уловка и се чуди как да ги ограничи, то телевизиите бълват реклами за тази „безкористна помощ” в кризата – в мрежата попадат нови „шарани”. Важното е – пара да пада…

Неолитни експерименти направиха старозагорски и сръбски археолози

В началото на септември директорът на РИМ-Стара Загора доц. д-р Светла Димитрова и праисторикът гл. ас. Петър Калчев присъстваха на експеримент по топене на медна руда, чрез използване на древни технологии. Поканата бе отправена от Жулка Кузманович, директор на музея в град Прокупле, Сърбия, който провежда праисторически археологически разкопки в с. Плочник. Обектът е открит през 1927 г., когато се прокопава железопътна линия през селото. Древните жители са изградили своето селище на р. Топлице през VІ хил. пр. Хр. Проучванията на обекта се извършват на няколко етапа, като през последния (след 1996 г.) вниманието на археолозите е насочено към археометалургията. Причина за интереса е откриването на големи количества медни предмети, както и съоръжения за топене на мед. Археолозите се опитват да докажат, че селището в Плочник е древен металургичен център за централната част на Балканския полуостров. В експеримента през 2013 г. участват учени от различни страни – Сърбия, Румъния, Канада, Англия, Китай, Испания, България и др. Резултатите ще бъдат внимателно анализирани и публикувани. Директорите на музеите в Стара Загора и Прокупле се договарят да работят за съвместен проект, свързан с туристически атракции при представяне на неолита и халколита.

Предпремиерно: Мома англичанка влиза в ролята на невръстната Ана Томова-Синтова

Оперната прима играла като дете в „Мадам Бътерфлай” през далечната 1948

Малката Ана на сцената през 1948 г.
Малката Ана Томова-Синтова, качена на раменете на „майка си“ – Чо Чо Сан в постановка на „Мадам Бътерфлай“ от 1948 г. Снимката се пази в Архива на Държавна опера Стара Загора. Това е първото излизане на голямата прима на сцена като като Долоре /Тъга/ -синът на Бътерфлай и Пинкертон /Рене Йорданова и Тоско Илиев/. „Името на детето е Тъга, но когато баща му се завърне то ще е Радост” – пее Чо Чо Сан в операта.
"Бях едва на 4 години, когато за първи път излязох пред публика", разказва Синтова на пресконференция, дадена пред медиите в Стара Загора през 2011 г., преди откриването на Фестивала за оперно и балетно изкуство с неин концерт. „В онези следвоенни години буквално всяка вечер бях с майка си (тя бе хористка в операта) край сцената. Тук дебютирах в ролята на детето на Бътерфлай, да не говорим за пътуванията буквално в цялата страна. Бургас и Ямбол бяха най-близките градове, в които сме ходили да изнасяме спектакли и концерти. Още от времето, когато бях пионерче и с акордеона на рамо участвах в какви ли не програмки. Като се връщам назад във времето, си спомням, че наред с голямата Рене Йорданова и Тоско Илиев, аз, хлапачката, излизах да пея песни от Чайковски. Ако ми позволите, ще направя едно, може би доста силно, сравнение, но Стара Загора за България е нещо като Флоренция за Италия“ /в публикации след пресконференцията/
Новата изгряваща звезда -Карина
За премиерата на „Мадам Бътерфлай“ през 2005 г. като детето с име Тъга се изявява Сава-Калина Ангелова. Режисьорът Нина Найденова казва, че малката Сава-Калина на сцената е била много изразителна. А зад сцената на репетиции е била свръх пъргава и катереща се на невероятни места.
В постановката от 2008 година участва Мая Тодорова, която развива своя артистичен талант и в други роли в Операта. Мая  е малък разбойник в бандата на разбойниците във „Веселите музиканти“, където е гримирана и облечена и с абсолютно сериозно отношение към образа си.
На 20 септември и 2 октомври ще видим новата малка звезда в постановката „Мадам Бътерфлай“ на Държавна опера Стара Загора. Тя се казва Карина и е на 3,5 години. Родената в Лондон малка хубавица има брат Борис на 5 месеца. Тя отдавна учи английски, а съвсем скоро ще започнат и уроците и по балет в школата на Кремена Костова /балерина от трупата на Старозагорската опера/. Карина вече по два пъти е гледала постановките на Опера Стара Загора „Севилският бръснар“ за деца и балета „Заедно сами“, била е на репетициите на „Турандот“. 

18.09.2013 г.

106 години от рождението на проф. Ненко Балкански

Автопортрет на Ненко Балкански
На 20 септември  се навършват 106 години от рождението на големия български художник - казанлъчанинът проф. Ненко Балкански. Художествена галерия - Казанлък има честта да притежава богата колекция негови творби, дарени от съпругата му Лиляна Балканска. По традиция, на този ден гражданите и гостите на Казанлък отново могат да се поклонят на таланта на бележития ни съгражданин и да се насладят на най-популярните му картини, подредени в родната му къща на ул."Ген. Радецки" №17, която е превърната в музей. Вход свободен от 09.30 до 17.30 часа.
Известният български художник Ненко Димитров Балкански е роден в г. Казанлък на 20 септември 1907 г. 
Завършил е Художествената академия в София през 1930 г. специалност живопис в класовете на проф. Никола Маринов и проф. Борис Митов. След това е учил в Париж и Мюнхен и е специализирал във Франция и Италия през 1939 - 1941 г.
Ненко Балкански става преподавател в Художествената академия в София през 1947 г., а през 1959 г. става професор. Бил е член на дружество "Родно изкуство" и на Дружество на новите художници. Ненко Балкански умира на 19 септември 1977 г. в София.
Съпругата му Лиляна дарява през 1980 г. 1600 произведения на Ненко Балкански на фонд "13 века България" - маслени картини, акварел, туш и пастели. Дарява за музей и къщата им на ул. "Латинка" № 12 в София.
Част от творбите на художника са в колекциите на НХГ, а повечето са в Художествена галерия - Казанлък.  В града на розите се намира и родният дом на художника, който е превърнат в музей. Сред картините на Ненко Балкански са "Семейство" (1936 г., НХГ), "Голо тяло" (1930-1940 г.), "Пейзаж с рибари" (1940-1950 г.), "Интериор" (ХГ "Илия Бешков" в Плевен), "Портрет на Златю Бояджиев" (ХГ "Никола Петров" във Видин), "Портрет на Лиляна,1946" (ХГ Смолян), "Родителите на художника, 1937" (ХГ Сливен) и много други.

Купата на Шампионската лига гостува в четири български града

Само след месец най-ценният европейски футболен трофей – Купата на UEFA Champions League – идва в България. Стара Загора е един от четирите града в страната, където събитието ще донесе близки срещи с Купата и много емоции на футболните фенове.
Специален двуетажен автобус с Купата ще мине през цялата страна и ще спре в София, Велико Търново, Пловдив и Стара Загора.
Освен самия трофей,  европейската обиколка на Купата ще донесе на феновете и богата изложба от футболни сувенири и много интерактивни игри. Събитието се организира от UEFA Champions League и една от най-големите европейски банкови групи УниКредит.
Качена на атрактивен двуетажен автобус (от типа дабъл декър – като този на снимката), Купата ще започне своята обиколка от Берлин на 20 септември. След това ще премине през Унгария, Румъния, Босна и Херцеговина. България спечели престижната роля да организира финала  на  европейската обиколка тази година.
В страната Купата ще влезе през ГКПП Калотина на 18 октомври, а в Стара Загора ще пристигне на 23 октомври в 12:00 ч. на площада пред общината, където ще остане до 18:00 ч. Всички посетители ще могат да видят отблизо и да се снимат с оригиналната Купа на УЕФА Шампионска лига, която ще бъде връчена на отбора победител в Лисабон през 2014 година.
Много приятни емоции и награди очакват всички, които посетят някое от събитията в тези четири града.  Навсякъде Купата ще бъде придружавана от известни български и чуждестранни футболни легенди, които ще участват в събитията с феновете.

Умуват дали да върнат подоходното облагане

Да се върне семейното подоходно облагане за семействата с деца обмислят от финансовото министерство, съобщи Dariknews.bg.
Пред Дарик от ведомството на Петър Чобанов обясниха, че в момента се правят изчисления за фискалния ефект от подобна промяна.
Идеята е вместо да има облекчение за младите семейства, които имат ипотечен кредит, да се подпомогнат по-широк кръг от семейства - всички, които имат деца, или поне семействата с деца с ниски доходи.
Връщането на семейното подоходно облагане реално ще е промяна на данъчните облекчения за млади семейства.
В момента те могат да ползват облекчение от подоходния си данък в размера на лихвите от първите 100 000 лева върху ипотечния си кредит, но при условие, че жилището е единствено, а съпрузите имат сключен граждански брак и поне единият от тях е на възраст до 35 години.
От НАП съобщиха за Дарик, че при последната данъчна кампания от това облекчение са се възползвали 5000 души, като общата сума, която е възстановена, е 2 млн. лева.
В момента от министерството на Петър Чобанов обмислят да премахнат това облекчение, което може да се ползва от ограничен кръг от млади семейства и да върнат семейното подоходно облагане, което ще увеличи броя на хората, които могат да си спестят част от данъка върху доходите на физическите лица.
Все още не е ясно обаче на какви критерии ще трябва да отговарят семействата с деца, за да се възползват от облекченията и дали тази възможност ще съществува за всички или само за определен кръг от семейства.
Засега по-скоро експертите са се насочили към идеята семейното подоходно облагане да обхване всички семейства с деца, а не само по-нискоходохните групи.
Преди въвеждането на плоския данък през 2008 г. у нас имаше семейно подоходно облагане. Облекчението за едно дете беше 360 лв., за две деца - 780 лв., а за три и повече - 1140 лв.

Изабел Аджани в журито за избор на френския кандидат за „Оскар”

Не е лесно да получиш "Оскар", особено в категорията за най-добър чуждоезичен филм, където в надпреварата влизат филми от цял свят.
С нелеката задача да изберат проекта, който ще представи Франция на престижните отличия, се зае актрисата Изабел Аджани. Тя и още шест знаменитости от френската филмова индустрия избраха биографичния филм за Реноар да се бори за златната статуетка.
Продукцията бе избрана пред друг филм, отличен с награда в Кан, съобщи Контактмюзик. По-странното е, че сред оценяващите е и Тиери Фремо - директорът на кинофестивала в Кан, пише БТА.
Той и неговите колеги предпочетоха "Реноар" на Жил Бурдо пред френската продукция "Миналото" на иранския режисьор Асгар Фархади, която донесе на Беренис Бежо наградата за най-добра актриса в Кан.
Във филма "Реноар" са се снимали Мишел Буке и Криста Тере в ролите съответно на прочутия художник и последната му муза.
Друг победител в Кан - "Животът на Адел", спечелил "Златната палма", не може да кандидатства за награда "Оскар", тъй като не се е появил по екраните във Франция преди 30 септември и по този начин не отговаря на изискванията на Американската киноакадемия.

Ради Милев се стяга да покори „Еверест” по стълби

Поредното си предизвикателство казанлъчанинът ще регистрира в Рекордите на Гинес, Община Казанлък оказва пълно съдействие за реализиране на инициативата
Казанлъшкият ултрамаратонец Ради Милев е готов за поредното предизвикателство, което е нарекъл „На Еверест и обратно“ за 24 часа в Казанлък. Уникалният спортист ще предприеме 24-часово непрекъснато изкачване и слизане по стъпала, като сумарната височина на изкачването ще бъде по-голяма от връх Еверест. Най-високият връх на Земята Еверест се издига на 8848,20 м над морското равнище. Ради Милев е избрал за място на своето предизвикателство стълбите в началото на парк „Тюлбето“, а целта му е да мотивира млади и възрастни да водят активен и здравословен начин на живот. Дали казанлъшкият ултрамаратонец, който непрекъснато поставя на изпитание човешката природа и издръжливост, ще успее в това начинание и ще запише ли своето предизвикателство в Рекордите на Гинес, предстои да видим. Община Казанлък ще окаже необходимото съдействие на изявения спорт в неговата спортна инициатива.
Амбициозното начинание Ради Милев посвещава на Деня на народните будители – 1 ноември, като стартът е на 1 ноември в 10.00 часа, а краят на спортния маратон – 10.00 часа на 2 ноември.

17.09.2013 г.

С „Мадам Бътерфлай” откриват новия сезон в старозагорската опера

На 20 септември Държавна опера Стара Загора открива своя нов Сезон 2013/2014 г. с операта „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини.
Този спектакъл е създаден през 2005 за откриването на Фестивала за оперно и балетно изкуство /ФОБИ/, на малката сцена на драматичен театър „Гео Милев“, от режисьора Нина Найденова, сценографа Борис Стойнов, художник на костюмите Цветанка Стойнова, хореограф Боряна Сечанова, диригент Божидар Бонев.
Участвали са певците Линка Стоянова, Мартин Илиев, Антон Радев, Георги Динев, Петя Цонева и др. През сезон 2005/2006, по покана на Columbia Artist Management, представлението е играно в над 15 щата на САЩ. За гастрола на постановката има положителни критики и възторжени отзиви от американската преса и публика. С малко прекъсване между 2010 и 2012, представлението не слиза от Старозагорска сцена в продължение на 6 сезона като се радва на изключителен зрителски интерес.
На 20 септември диригент на премиерния спектакъл ще бъде Лучано ди Мартино – любимец на Старозагорската публика.
В ролята на Чо Чо Сан ще видим Лусине Даниелян /Армения/, Пинкертон – Симоне Аджиппи, Сузуки-Петя Цонева, Шарплес-Иван Кабамитов, Горо-Георги Динев, Принц Ямадори-Денис Иванов, Бонзо-Александър Марулев, Кейт Пинкертон-Нели Нечева.

Грузински „джигити” танцуват в четири български града

Световната сензация "Сухишвили" пристига отново в България. След успешното турне през 2012 Националният балет на Грузия идва с обновена програма. Танцовият състав ще бъде придружаван от Грузинския Оркестър.
Турнето стартира от Русе - 21 ноември и ще премине през Велико Търново - 22 ноември, Пловдив - 24 ноември и София - 25 ноември.
Творческият гений - хореографът Илико Сухишвили (внук на оснавателите на трупата Нино Рамишвили и Илико Сухишвили) е включил в спектаклите нови хореографии - Танц на колене, Танц в тишината, нова вариант на танца Хоруми - визитната картичка на балета и др.
Специално за турнето в България са ръчно изработени и нови костюми, в допълнение към автентичните грузински носии, които се съхраняват в различни музеи в Грузия.
Те са яростни, те са опасни, те са грациозни, те ще бъдат тук. Световната сензация Летящите грузинци - Сухишвили, с обновената си грандиозна програма, жива музика, хладнокръвни битки и удивителна грация, потопете се във фолклора на Грузия.

„София филм фест” гостува в Русе

С прожекция на български филм "Подслон" на режисьора Драгомир Шолев бе дадено началото на "София филм фест" в Русе, който се провежда от 16 до 19 септември.
Пънкарската история, разказана в"Подслон" е един от най-успешните български игрални филми през последните години.
През втория фестивален ден зрителите ще могат да видят сръбската продукция "Смърт на човек от Балканите" на режисьора Мирослав Момчилович, както и най-новата творба на британския режисьор Кен Лоуч - "Ангелският дял", пише БТА.
Програмата за 18 септември включва прожекцията на "Пина" на режисьора Вим Вендерс, както и на един от най-награждаваните филми на 2012 г. - "Любов" на Михаел Ханеке.
Закриването на "София филм фест" в Русе ще бъде на 19 септември.
Тогава зрителите ще могат да видят един от най-новите български игрални филми - "Джулай", на режисьора Кирил Станков, както и екранизацията на прочутия роман на Джек Керуак "По пътя", дело на бразилския режисьор Валтер Салес.

16.09.2013 г.

Два нови романа на Агата Кристи пуска на книжния пазар „Ера”

Нови два романа от поредицата на Агата Кристи. „Джоб, пълен с ръж“ – № 47 и „Смъртта на господин Морли“ – № 48 ще са на пазара само ден след рождения ден на Кралицата на криминалния жанр - на 16 септември.
В „Джоб, пълен с ръж“ – № 47 госпожица Марпъл ще се разрови около Рекс Фортескю – отровен по необичаен начин в лускозния си офис. В джобовете на деловия му костюм има зърна ръж.
Следват още две убийства. И отново същата странна улика. Но разследването на инспектор Нийл е в задънена улица. Когато госпожица Марпъл свързва странната находка със старо стихче, тя открива неочаквана връзка между жертвите. И впряга изключителната си наблюдателност, за да разкрие кой е убиецът.
Вторият криминален роман на Кристи - „Смъртта на господин Морли“ - № 48 ще ни срещне с другият известен персонаж на писателката – инспектор Поаро.
Той крие неудобна истина, а именно – страхува се от зъболекари. Когато се налага да посети доктор Морли, Поаро не е във възторг.
Но в същия ден откриват зъболекаря прострелян в кабинета си. Някой несполучливо е опитал да представи случая като самоубийство. Поаро разпитва останалите пациенти, но техните показания пораждат повече въпроси, отколкото отговори. Инспекторът е изправен пред изключително заплетен случай, в който мотивът е неизвестен, а заподозрените са много.
И в днешно време Агата Кристи е най-известната авторка на криминални романи в света. Нейните осемдесет романа са преведени на над четирийсет езика и са продадени в над два милиарда екземпляра.
Емблематичните й герои Еркюл Поаро и госпожица Марпъл й спечелват титлата „Първата дама на криминалния жанр”.