30.04.2013 г.

„Плячкосването на държавата“ описа Венелин Ганев

Трансформацията на постокомунистическата държавност у нас е обект на научно изследване в изданието „Плячкосването на държавата“ на д-р Венелин Й. Ганев, който е съумял да създаде първия в света научен анализ на прехода в България – приложим не само към нашата страна, но също така важен принос за научното (не)разбиране на преходите в световен мащаб.
Преходът е сред най-противоречивите периоди в нашата история. Обект на разглеждане особено често напоследък, той е основна тема и в изданието „Плячкосването на държавата“ (с подзаглавие „България 1989–1997”) на д-р Венелин Йорданов Ганев. По думите на автора този период е периодът на раздържавяване на България. Това, което отличава изследването на Ганев, е последователно проведеният научен подход, през чиято призма са разгледани събитията в страната ни в периода 1989-1997. Авторът е работил в САЩ, но от книгата става ясно, че е следил и медии, и настроения; като резултат познава в детайли случилото се в най-новата ни история.
Ганев завършва право в Софийския университет и докторантура по философия в Чикагския, САЩ. Именно в Чикаго той започва работа по настоящия труд през 1997 г. и го издава в университета Корнел през 2007 г. със заглавие „Preying On The State: The Transformation Of Bulgaria After 1989”. Писана на английски език, книгата е посрещната с академични адмирации от специалистите във водещи американски университети. В редица рецензии е подчертано, че пред международната научна общност е представена изцяло нова дефиниция на феномена, валидна не просто за България, а и за научното осмисляне на преходите като цяло...
В предговора на книгата, писан от политическия изследовател Деян Кюранов, се отбелязва: „Авторът е поставил „нашето“ в „техния“ научен контекст и го описва с „техния“ професионален език.“ Кюранов допълва: „Книгата събира и подрежда множество наши собствени мисли, подозрения и прозрения в свързана система. Неща, които всекидневно не забелязваме или ако забележим, наричаме ги – и в къщи, и в медиите – абсурд. В книгата те са придобили логика.“
„Плячкосването на държавата“ излиза за първи път у нас, а преводът на изданието е дело Кънчо Кожухаров – известен български журналист, преводач, автор и член на Международната асоциация на криминалните писатели.

Парад на българското кино по БНТ

Камен среща Аве, докато пътува на автостоп. Какво се случва между двамата може да разберем на 1 май от 21.00 часа по БНТ, когато ще бъде излъчен игралният дебют на Константин Божанов. С този филм се открива сезонът на новото българско кино, което може да гледаме през целия месец.
След "Аве", на 6 май ще може да разберем какви са "Правилата на ергенския живот". От  20.45 ч. ще бъде показан документалният филм на Тонислав Христов, който миналата година спечели наградата за най-добър документален филм на "София Филм Фест". Продукцията е модерна смесица от игрално, документално кино и риалити, в което режисьорът снима себе си и трима свои приятели, като документира опитите им да срещнат истинската любов.
На 19 май от 20.45 ч. е запазеното време за вечния сблъсък между поколенията - "Подслон". Мрачно-духовитата житейска история на сценаристите Разван Радулеску, Мелиса де Рааф и режисьора Драгомир Шолев запознава зрителите по необикновен начин с 12-годишния Радо. Синът на треньора по водна топка Стойчев вече е почти пънкар, но родителят не може да разбере защо, след като винаги е бил добър баща, синът му е готов на всичко, за да избяга с "първите срещнати на улицата наркомани". Филмът е носител на награда за най-добър дебют на фестивала "South East Europe" в Лос Анджелис и над 40 международни отличия.
Филмовият дебют на Атанас Христосков и Ивайло Захариев, където всички герои са реални прототипи, "Номер 1" ще бъде показан на 24 май от 20.45 ч. Едно квартално училище и елитна езикова гимназия се помещават в една сграда. Учениците от двете воюват помежду си. Напрежението нараства след като момче от езиковата гимназия прерязва въжетата на двама ученици от другото училище, които ремонтират сградата. Всяка от страните смята, че е права, родното училище се стреми да ги вкара "в калъп", а един учител се опитва да ги извади от омагьосания кръг на озлобление и цинизъм.
Последният от поредицата филми е "Кецове" на режисьорите Иван Владимиров и Валери Йорданов. Той ще бъде излъчен по БНТ на26 май, отново от 20.45 часа. В началото на лятото шестима младежи бягат от своите провали - в семейството, в любовта, с парите, с амбициите, в срещите с различните от тях. Бягат от агресията награда, който "различните" са превзели. През 2012 г. "Кецове" бе избран за българския филм, който да се бори за най-престижните световни кинонагради - "Оскар".

Обявиха топлистата на замърсените градове у нас

От замърсяване на въздуха с фини прахови частици са засегнати 51% от българските жители.
Това съобщи на пресконференция изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по околна среда Ваня Григорова, позовавайки се на Националния доклад за състоянието и опазването на околната среда за 2011 г.
Докладът беше приет на заседание на Министерския съвет и беше представен официално днес пред журналисти в Министерството на околната среда и водите.
Най-високи концентрации на фини прахови частици през 2011 г. са измерени в Перник, Видин и Враца. Интересното е, че Стара Загора не попада в „топлистата”, въпреки проблемите с обгазяването на града в последните години.
Данните от доклада отчитат по-високи стойности в сравнение с 2010 г.
Енергетиката остава един от най-големите източници на емисии на серен диоксид и основен източник на азотни оксиди, у нас този сектор има ключова позиция във формиране на парниковите газове - 79,9% за последната година на инвентаризация 2011 г.
Най-значителните източници на неблагоприятно въздействие върху околната среда са потреблението на енергия и природните ресурси от икономическите сектори и емисиите на вредни вещества в атмосферния въздух, водите, почвите и депонирането на отпадъците.
Автомобилният транспорт също се свързва с увеличена консумация на горива и емисии на вредни вещества в атмосферния въздух, озонови прекурсори, фини прахови частици. Този сектор потребява 91,5% от общото енергийно потребление.
Селското стопанство също е източник на парникови газове- основните атмосферни замърсители са амоняк -74% и неметанови летливи органични съединения -11% от националните емисии.
Всички тези фактори създават най-сериозните проблеми за човешкото здраве и са главна причина за влошаване на състоянието на екосистемите, отчита докладът.
Докладът отчита и продължаващ проблем с нивата на замърсяване с олово в Кърджали, с кадмий - в Пловдив и в Кърджали. През 2011 г. е измерена средногодишна концентрация на кадмий, превишаваща целевата норма и в Пирдоп.
Източник на замърсяванията е дейността на предприятията от цветната металургия - "ОЦК Кърджали", "КЦМ Пловдив" и "Аурубис България".
Подобен проблем имат общо 21 страни членки на ЕС,
информира Ваня Григорова и изрази мнение, че предвид на това България няма да бъде осъдена скоро заради неспазването на изискванията за качество на въздуха.
Служебният министър на околната среда и водите Юлиян Попов апелира местните власти да насочат вниманието си към решаването на проблема с фините прахови частици, въпреки ограничените си бюджети.

29.04.2013 г.

Великденски концерт в операта

Държавна опера Стара Загора ще представи Великденски концерт на 30 април от 19,00 часа. Програмата включва арии и дуети от опери на Моцарт, Верди, Росини, Пучини, Чайковски,оперети на Лехар и Калман.
Ще участват Ивайло Джуров, Яница Нешева, Емилия Джурова, Анна Дитри, Денис Иванов, Нели Нечева, Георги Димитров, Рени Стефанова и Светлана Иванова. Диригент е Лучано ди Мартино, корепетитор - Полина Влахова, концертмайстор - Паулина Колева.
От 2000 до 2004 г. Лучано Ди Мартино работи като музикален директор и главен диригент на Държавна опера Стара Загора. От 2005 г. е постоянен гост-диригент на Класик ФМ оркестър, а от 2008 г. е редовен гост-диригент на Хамбургската държавна опера. През 2010 и 2011 г. дирижира различни постановки в Мариински театър, Санкт Петербург. Една от тях е новата постановка на Любовен еликсир от Доницети с участието на оперните звезди Анна Нетребко и Ервин Шрот, копродукция на Кралската опера Ковънт Гардън, Лондон и Операта на Бастилията, Париж. Лучано Ди Мартино бе назначен наскоро за консултант в почетния комитет на конкурса Тонали в Хамбург. През април 2012 г. дирижира в новата Опера на Израел в Тел Авив.

Елица и Стунджи подгряват европейците преди финала на Евровизия

Елица Тодорова и Стоян Янкулов трескаво се готвят за участието си в тазгодишното издание на конкурса "Евровизия". 
Дните им са строго разграфени - изтощителни 6-часови тренировки, трансов барабанен ритъм, строга дисциплина и режим на репетициите на българската песен - „Само шампиони”, издадоха от БНТ. 
Двамата повдигнаха малко завесата за изненадите, които ще поднесат на зрителите в Малмьо, Швеция. В шоуто ще се включи обещаващ млад изпълнител, който тепърва ще набира скорост в хип-хоп средите. За него Елица казва: “Той е моят нов самурай!”.
Стоян пък е поканил три нови бек вокалистки от формация „Драгостин Фолк Национал” на професор Стефан Драгостинов, които да засилят традиционно българското звучене на песента. 
Елица и Стоян са с изключително натоварена програма преди полуфинала и финала на Евровизия. Докато Стоян свири в Брюксел, Елица ще отлети за Амстердам, където на 13 април участва в най-голямото промо събитие преди конкурса – „Евровизия на концерт”. Там тя се качи на сцената с участниците от още 15 държави. 
За първи път ще бъде представен и един от новите попълнения в „Само шампиони”.  Засега обаче имената на новите изпълнители се пазят в тайна.
България ще се представи на втория полуфинал на Евровизия на 16 май 2013 г. Големият финал е на 18 май.

Горивата поскъпнаха предпразнично

Горивата по бензиностанциите поскъпнаха непосредствено преди празниците, става ясно от сайтовете на петролните компании, които работят у нас. При бензина поскъпването е с 4 стотинки, а при дизела - с 2 стотинки.
Така най-масовият бензин от вида А-95 през почивните дни се продаваше за 2,59 лв. за литър. За сравнение в петък цената беше 2,55 лв.
Традиционно по-скъпият бензин А-98 през уикенда се предлагаше за 2,75 лв. за литър. За сравнение в петък литър от това гориво струваше по бензиностанциите 2,71 лв.
При дизела поскъпването е по-малко. От 2,59 лв. за литър цената му се увеличи до 2,61 лв. за литър. С две стотинки по-скъпо вече се продава и газът за автомобили. Пропан-бутанът вече струва 1,19 лв. за литър.
Поскъпването на горивата по бензиностанциите се дължи на промени в цените на едро.
Само при метана има леко поевтиняване. През почивните дни цената беше между 1,70 и 1,72 лв. за килограм спрямо 1,75 и 1,76 лв. в петък.

"Опити за любов и щастие" взе „Пегас” на „Южна пролет”

С книгата си "Опити за любов и щастие" Калин Василев спечели литературния конкурс "Южна пролет" в раздел "белетристика". Това е поредно отличие за дебютната книга на младия автор, след като миналата година тя взе приз от националния конкурс на издателство "Хермес". Голямата награда за поезия на 41-вото издание на конкурса отиде при Димитър Манолов. Той спечели "Пегас" за стихосбирката си "Човек от хартия". За литературна критика беше отличена Биляна Курташева с книгата "Антология и канон: антологични модели на българската литература", а за киносценарий - Венцислав Василев. Наградата за принос в литературата на името на Александър Паскалев, която община Хасково връчва всяка година, получи сатирикът Петър Марев.
Лауреатите получиха наградите си от кмета на града Георги Иванов на церемония в театъра в петък вечерта и бяха обявени от председателя на журито проф. Боян Биолчев. Според регламента на "Южна пролет" в конкурса участват само автори до 40 години. 

26.04.2013 г.

"Цветът на хамелеона" с 13 номинации за приз на родната киноакадемия


Режисьорският дебют на оператора Емил Христов "Цветът на хамелеона" е филмът с най-много номинации за тазгодишните награди на Българската филмова академия.
Черната комедия-трилър получи общо 13 номинации за "българските Оскари", включително за най-добър игрален филм, режисура (Емил Христов), сценарий (Владислав Тодоров), главна мъжка роля (Руши Видинлиев) и главна женска роля (Ирена Милянкова).
Изпълнителният продуцент на филма Владимир Андреев е изразил радостта на екипа от полученото признание, но и своето разочарование, че операторът Крум Родригес е пропуснат от академията, още повече че българските и чуждестранните кинокритици са обединени около мнението за световното ниво на операторското майсторство в продукцията.
Останалите номинации са за поддържаща мъжка роля (Руси Чанев), поддържаща женска роля (Касиел Ноа Ашер и Светлана Янчева), филмова сценография (Пролет Георгиева), художник по костюми (Армавени Стоянова), филмов монтаж (Александър Етимов), звукорежисьор (Слетлозар Георгиев) и режисьорски дебют в игрален филм (Емил Христов).
"Цветът на хамелеона" е първият български филм от 35 години насам, селектиран от световноизвестния нюйоркски Музей на съвременното изкуство - MoMA, а режисьорът Емил Христов беше включен в престижната селекция на списание Variety "Десет европейски режисьори", припомнят разпространителите.

Малките фирми предпочитат да рекламират в социалните мрежи

Рекламните приходи от социалните мрежи в световен мащаб ще нараснат от спечелените 4.7 млрд. долара през 2012 година до 11 млрд. долара през 2017 според новите прогнози на анализаторската компания BIA/Kelsey. Анализаторите отдават този ръст както на разпространението на местни марки, така и на развитието на малкия и среден бизнес.
Тази тенденция се забелязва ясно и у нас, където Facebook се е превърнал в основeн рекламен канал за малките и средни предприятия. Това сочат данните на най-успешната агенция за Facebook маркетинг в България BeShared.
”Facebook все повече ще измества традиционните рекламни канали като телевизията, вестниците и билбордовете. Нарастването на популярността на социалната мрежа даде невероятната възможност на малките предприятия да развиват своя бизнес чрез достъпна реклама. Повечето собственици на малки и средни компании вече осъзнават стойността на услугите на Facebook, който бързо се превърна в основен рекламен канал на тяхната марка”, казва Борислав Айтов, изпълнителен директор на BeShared.
Причините за разрастването на пазара са няколко. Първо, рекламата във Facebook през 2012 година е отбелязала 22% ръст на възвращаемост на инвестициите, показва скорошно изследване на най-големия в света технологичен уебсайт Mashable.
Другото обяснение е в ефективната и рентабилна целева реклама, която социалната мрежа осигурява. „Facebook е единственият рекламен канал, който позволява точно таргетиране на вида на аудиторията, до която искате да достигнете. Това е изключително ценно за малкия бизнес, който все повече търси услугите ни”, казва Айтов.
Според него търсенето на Facebook маркетинг в следващите 4 години ще се увеличи с поне 80%, следвайки световните тенденции в тази област. „Собствениците на малък и среден бизнес в България се обръщат към нас, тъй като кампаниите в социалната мрежа са лесно измерими и дават бързи резултати. На малък пазар като нашия бързината е основно конкурентно предимство. Освен това рекламните кампании във Facebook позволяват лесна комуникация с публиката”, коментира още той.

„Тежка сватба” събра куп холивудски звезди

Робърт де Ниро, Даян Кийтън, Сюзан Сарандън, Робин Уилямс, Катрин Хейгъл, Аманда Сейфрид, Тофър Грейс... На този дълъг списък разчита "Тежка сватба" в борбата за публика. Независимата продукция е непретенциозна комедия, през част от времето - и романтична. 
Де Ниро, чиито златни актьорски години отдавна са само спомен, тук си припомня скорошната роля на баща особняк от "Запознай се с нашите". Двамата с Кийтън са отдавна разведени мъж и жена, които трябва да "изиграят" семейство. Причината - сватбата на техния осиновен син, за която е поканена биологичната му майка. Всъщност поканени са всички. И пред роднини, приятели и непознати те трябва да се преструват на щастливо женени, въпреки че отдавна не се понасят.
Продукцията е римейк по френска комедия със заглавие "Брат ми се жени". Режисьор е някой си Джъстин Закам, който досега има само един (слаб) филм в биографията си. Пак той е адаптирал и сценария на френския филм за американската публика. 

25.04.2013 г.

bTV отново във война, този път с Blizoo

След скандалите с "Булсатком" и малките кабелни оператори около Нова година и с  Blizoo няколко месеца след това, сега на мушка пак е цифровият оператор.
Каналът bTV Action беше спрян за абонатите на Blizoo в сряда от 17 ч. Причината - неизяснени договорни отношения. За момента каналът, по който се излъчва Шампионската лига, не е изключен, но е възможно това наистина да се случи, въпреки че Blizoo има договор с телевизията до края на 2013 г
След безпрецедентна за България война с "Булсатком" и малките кабелни тв-оператори, bTV успя да вдигне значително таксите, които те й плащат на абонат за излъчване на програмите й, от началото на тази година. Единственият разпространител, който остана извън кампанията тогава, беше именно Blizoo, защото той има договор с телевизията до края на 2013 г.
Причината за разпрата сега е, че bTV е настояла за сериозен скок в тарифите за излъчване на HD-каналите й, за които Blizoo няма такъв договор. И след като от оператора са отказали да приемат тарифата дори с риска да се лишат от клиентите, желаещи HD-качество, от телевизията са отправили заплаха, че точно преди финалите на Шампионската лига по bTV Action, ще спре подаването именно на тази програма, въпреки че Blizoo има договор за нея и останалите пет канала на групата до края на годината. Поводът е формален и свързан с друга от програмите на bTV.
Официалната позиция на bTV практически потвърждава тази версия. "Заради неизпълнение на договорни задължения от страна на Blizoo се налага достъпът на оператора до сигнала към bTV Action да бъде преустановен в сряда, 24 април", информира зрителите си bTV с официално съобщение, публикувано на сайта й. Телевизията уточнява, че се надява на коректни и изрядни договорни взаимоотношения с всички кабелни оператори. bTV съобщава още, че след дълги преговори не е постигнато съгласие с Blizoo за предаване на HD каналите на телевизията.
"Кабелният оператор отказва да сключи договор, което налага достъпът му към сигнала на bTV HD, bTV Action HD и RING.BG HD да бъде преустановен - от 19 април след 20:30 часа". От bTV коментират, че за да могат да продължат да въвеждан нови технологии, е необходимо да имат партньорски договори с всички кабелни оператори. "Създаването на повече възможности да гледате телевизия по нов начин е наш приоритет. Затова през 2012 bTV Media Group направи технологична инвестиция в три HD канала, а тази година по време на финала на Шампионска лига за първи път в България ще излъчваме и в 3D формат", обясняват от медиата. С други думи - групата признава, че търси възвръщаемост на вложенията си през по-високи такси от разпространителските фирми.
Когато договорът значи съд
"Blizoo и bTV имат подписано споразумение за разпостранение на програмите на bTV до края на 2013 г. Ние стриктно изпълняваме договорните отношения към bTV и не сме в нарушение на нито една точка от споразумението между двете страни", казаха от оператора. Желанието на bTV да прекрати излъчването на bTV Action точно преди финалите на Шампионската лига е в остро нарушение на търговския закон, за което ще потърсим правата си по съдебен ред, добавят от там.
"По силата на текущото споразумение с bTV, ние не можем да спрем канала и ще направим всичко възможно нашите клиенти да продължат да гледат bTV Action. Очакваме bTV също да преосмислят позицията си и да се съобразят със законовите разпоредби в България", гласи официалната позиция на цифровия доставчик. Тъй като операторът не е успял да постигне споразумение относно HD каналите на bTV, на този етап е принуден да преустанови излъчването им поради непосилно високите цени на bTV (около пет пъти по-високи от цените на сходни канали).
"До края на седмицата стартират нови и силно желани от нашите клиенти HD канали", обещават от Blizoo.
Както се и очаква, Blizoo ще търси правата си по договора за bTV Action в съда.

Комшии купуват първия български „Пред разкритие”

Първият български шортком "Пред разкритие", който се излъчва всеки четвъртък от 17 . в най-големия сайт за видеосподеляне в България Vbox7.com, по всяка вероятност ще бъде излъчен и в съседните ни държави. Форматът е много подходящ за гледане и чрез мобилен телефон.
Македония, Сърбия и Румъния водят едновременни преговори с продуцентите от "Филипс ТВ" (Philips TV), като от екипа споделят, че в следващите няколко седмици ще бъдат финализирани предварителните договори.
До момента "Пред разкритие" отбелязва огромен зрителски интерес.
Първите три епизода са събрали повече от 50 хил. гледания.
"Много сме щастливи от резултатите до момента, както и от позитивните коментари и препоръки, които ежедневно получаваме. Целият екип продължава да работи усилено, тъй като заснемането на финалния епизод тепърва предстои", споделят сценаристите и продуцентите.
"Пред разкритие" е първият онлайн сериал у нас.
Всяка серия е с продължителност между 3 и 6 минути, а зрителите имат възможност да избират между два финала, което също се прави за пръв път у нас.
Онлайн сериалът се излъчва всеки четвъртък от 17 ч., като първият сезон се състои от 8 епизода.
В ролите виждаме Пламена Гетова, Маргарита Хлебарова, Станислав Тодоров, Тодор Димитров, Сами Антонов и Божана Мановска. Гост-звезда е Митко Павлов.

Фондация на Васа Ганчева ще връчи първи приз за телевизионна критика

В понеделник, навръх рождения ден на Васа Ганчева, ще бъде връчена наградата от фондацията на нейно име за обещаващи млади таланти в областта на телевизионната критика и публицистика на културна тематика. Победителят се определя от трима членове на управителния съвет на фондацията и преподаватели по журналистика и скандинавистика в СУ "Св. Климент Охридски". За принос в борбата срещу вулгарността, безвкусицата и невежеството тази година са номинирани трима. "Броят им ще се увеличава, но тази година бяхме притиснати от късното регистриране на фондацията", обясни за "Сега" сестрата на телевизионната критичка проф. Вера Ганчева. Тя допълни, че отличието и премия от 1000 лв. ще се присъжда всяка година за постижения на студенти (бакалаври, магистри, докторанти) в областта на телевизионната критика и публицистика на културна тематика или за художествен превод от скандинавски езици. Първата поред награда ще бъде връчена в Американския център на столичната библиотека от 18.00 часа. 
Популярната режисьорка и телевизионна критичка (1946-2011) приживе води различни предавания, като най-популярните от тях бяха "С Вас е Васа" и "Вкусът на живота". Режисира, пише сценарии и играе в няколко игрални и телевизионни филми. 

МВР потвърди самоубийството на стрелеца в Стара Загора

Полицията в Стара Загора официално потвърди самоубийството на стрелеца от Спортното училище в града. Както е известно, рано тази сутрин 30-годишният Стоян Стоянов застреля 56-годишният дърводелец в училището Койчо Колев. Сигналът бе получен на телефон 112 в 8,48 часа.
По-късно стана ясно, че издирваният от органите на реда Стоянов се е самоубил.
„След сигнал на граждани, в 16.56 часа на около 2 километра от Стара Загора е открит обявеният за издирване 30-годишен мъж, с огнестрелна рана на главата. В близост до него е намерен пистолет.
Според събраните до момента данни от извършените огледи на тялото и в района на произшествието, става въпрос за самоубийство. Действията по разследването продължават под ръководството на окръжната прокуратура", се казва в съобщението на МВР Стара Загора.
По неофициални данни Койчо е бил свидетел по поредното дело срещу Стоян. Стрелецът е бил известен на служителите на реда като наркозависим. Преди да попадне в капана на дрогата той е бил известен с уменията си при работата с компютрите, от където е дошъл и прякорът му – Хакера.

„Анонимните” хакнаха ДКЕВР, призоваха потребителите да не плащат ток

Сайтът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) все още е блокиран след хакерската атака на Анонимните от снощи, съобщи БГНЕС.
Вчера, малко след 20.00 часа, Анонимните хакнаха сайта на държавния регулатор. Два часа по-късно на официалната страница www.dker.bg се появява съобщението, че сайтът е недостъпен. В същото време във Фейсбук Анонимните пуснаха следното съобщение:

"Здравейте,

Днес свалихме сайта на ДКЕВР, dker.bg, регулаторът работещ за ЕРП-тата и производителите на ток, пренебрегващ интересите на хората. Ние няма да ги оставим да ни разиграват отново с поредното увеличение на тока, поради което изразяваме недоволството си.

Ние сме Анонимните!

Ние сме легион,

ние не забравяме,

ние не прощаваме.

Твърде късно е да ни очаквате, ДКЕВР!".


В социалната мрежа Анонимните казват за своя обявен "Бойкот": "Начин на борба или протест, който се изразява в едностранно прекратяване на взаимоотношения, в оттегляне на подкрепата, в неизпълнение на обичайните права и задължения". "От кое монополите се плашат най-много - да не си получат парите. Не е незаконно да платите част от фактура, може и 1 лев. Дори тока нямат право да го спрат. Сами си отговорете какво ще стане с ЕРП-тата, ако всички платим 3 месеца само по лев. ЩЕ СИ ОТИДАТ САМИ и няма как да заведат дела срещу България за неспазване на договор".


Спектакълът "От Виена до Бродуей" ще представят в Стара Загора и Казанлък

Спектакълът "От Виена до Бродуей" обединява най-популярните шедьоври от световната оперетна и мюзикълна класика и среща на крайдунавската сцена прочути творци в областта на музикално-сценичното изкуство - режисьора Марио Николов и диригента - Юли Дамянов.
Ценителите на оперетата и мюзикъла не за първи път имат удоволствието да се срещнат с този постановъчен екип. За такъв Концерт - спектакъл на Националния музикален театър в София, Марио Николов и Юли Дамянов бяха удостоени с най - високото отличие в областта на музикалното изкуство - „Кристална лира" за 2010 година. През май 2010 година същият творчески екип реализира на сцената на Националния музикален театър в София една от най - успешните постановки на световния хит „Царицата на чардаша", която вече трети сезон се радва на изключителното внимание на публиката.
Освен като режисьор, меломаните познават Марио Николов и като един от водещите български тенори. Гастролирал в цял свят, певецът е любим изпълнител на централните тенорови партии в спектаклите на Националния музикален театър. Русенската публика вече имаше възможността да се срещне с Марио Николов. През 2012 година, той постави на русенска сцена култовия спектакъл „Царицата на чардаша", в който изпълнява и главната мъжка роля - княз Едвин Липертвайлерсхайм.
Спектакълът е със специалното участие на Валентина Корчакова и Марио Николов, Гиргина Гиргинова, Петя Цонева, Мая Владимирова, Кремена Ганчева Стоян Стоянджов, Владимир Попов, Петър Костов, Димитър Кюркчиев, оркестър, хор, балет на Държавна опера Русе. В Програмата: фрагменти от Цигански Барон, Графиня Марица, Орфей в ада, Веселата вдовица, Страната на усмивките, Циганска любов, Хубавата Елена, Хофманови разкази,
Принцесата на цирка, Джудита, Моята прекрасна лейди,Кабаре и Магьосникът от Оз
Представленията са на 27 април в Стара Загора от 19 часа на сцената на операта, и на 28 април от 18 часа в Дома на културата "Арсенал.

24.04.2013 г.

„Интимен наръчник на блогъри” вдъхнови обявяването на литературен конкурс


Издателство Ера организира конкурса „Напиши, щракни и се гмурни в пъкления казан на флирта“! Посветен е на книгата, която ни разсмя истински – „Интимен наръчник за блогъри“ от Ник Сполдинг! Наградите са страхотни, а условието е повече от лесно!
Участниците трябва да изпратят кратка история, описваща най-забавната интимна среща, на която са присъствали. А тези, които не са майстори на перото, могат да участват със снимки и да ни „разкажат” за своята провалена среща в кадри.
Голямата награда е ваучер на стойност 100 лв., с който победителят може да купува книги от сайта на издателство ЕРА до края на 2013 г. Подготвили сме и още две награди – ваучер на стойност 50 лв. и екземпляр от „Интимен наръчник за блогъри“ на Ник Сполдинг!

Нещастието си търси компания –
а да списваш блог е добра терапия, когато си закъсал.

Джейми:
От две години съм сам. Но мъжът не издържа дълго без добра жена до себе си.
Под “добра жена” имам предвид, разбира се, жена със сърдечен ритъм и без кожни заболявания, а “до себе си” означава – “върху него и съблечена”. Травмата от жестоката раздяла с Карла ме разочарова от нежния пол, ала опитайте се да вразумите глупавия ми пенис!
Лора:
Снощи потъпках и последната си искрица достойнство с гнусно деяние, което никога няма да успея да изкупя. Единственото ми оправдание е, че го направих, подтикната от необходимостта “да се върна в играта”. Напълно необяснимо е защо реших, че да „блудствам” с двайсет и девет годишен брокер с увиснали клепачи е най-уместният метод да го направя.
Не съм такова момиче все пак. Дори не бях целувала мъж преди третата среща.

Вдъхновение за този роман Ник Сполдинг е получил от своята годеница. Самият той споделя: „След няколко разговора, обвити в алкохолни изпарения, с пъстрата група безпътници, които наричам свои приятели, събрах достатъчно материал за тази книга. Повече от достатъчно всъщност.
Да намериш любовта на живота си се оказва начинание, изпълнено с подводни течения, водовъртежи и унизителни провали. Съдейки по историите, които чух през последните месеци, честно казано, си е истинско чудо, че изобщо създаваме връзки.
Джейми и Лора не са действителни личности, но изпитанията и превратностите, които преживяват, със сигурност са реални.
Тази книга е посветена на всички, гмурнали се в пъкления казан на флирта и успели да запазят усмивките си.”
С над 370 000 продадени електронни екземпляра, Ник Сполдинг е сред десетте най-продавани автори в интернет.

За автора:
Ник Сполдинг е писател, който, колкото и да се старае, сякаш не е в състояние да пише сериозно. Цял живот е работил в сферата на комуникациите – в медиите и маркетинга. Понеже да си изкарваш прехраната, дрънкайки небивалици, понякога доскучава (освен ако не си политик), решил да опита да пише комична проза – и пожънал приличен успех, трябва да признаем. Ник живее в Южна Англия с годеницата си. Наближава четирийсетте с обичайния ужас на обречен да извърви пътя до гилотината, страда от време на време от безсъние и все още е поклонник на Батман. През 2012 година Ник Сполдинг е сред десетте най-продавани автори в интернет. 

СЕМ препоръча спирането на рекламата на „Церварикс”

Ваксината не предпазва 100% от рак на матката

Апелът на популярните български актьори Юлиян Вергов и Силвия Лулчева към българите да ваксинират дъщерите си срещу рак на маточната шийка в рекламен клип за ваксината Цервариск е определен като едностранчив, непълен и заблуждаващ от Етичната комисия към Националния съвет за саморегулация. Препоръката е рекламата да бъде спряна, става ясно от становището на съвета, който е създаден от организации на рекламодатели, рекламни агенции и радио и тв оператори, които ги разпространяват. Решението е в резултат на серия от жалби и сигнали, сред които е и отворено писмо от март от 120 физически лица и неправителствени организации до омбудсмана, СЕМ, дори до Агенцията за закрила на детето.
Според писмото клипът внушава, че ваксината предпазва 100% от рак на маточната шийка, а това не е вярно - тя е само една част от превенцията, която включва още специални редовни изследвания.
Родителите не са съгласни и с останалите методи от информационната кампания, подкрепяна и от МЗ, която включва агитационни материали и информационни беседи в училищата по неподходящ начин. "Децата се травмират психически, плашат се, стават неспокойни, защото на учениците се раздават листовки, които са предназначени за родителите, провеждат се лекции, използват се различни методи, чрез които се внушава, че задължително ще настъпи тежко заболяване и смърт, в случай че момичетата не се ваксинират с тази ваксина", се твърди в писмото. С решението си съветът за саморегулация на практика потвърждава притесненията на родителите. Според членовете на етичната комисия към него рекламното послание съвсем преднамерено предизвиква страх и дори умерена паника, които да мотивират потребителско поведение. От производителя на ваксината GlaxoSmithKline твърдят, че са съобразили посланието си с всички закони у нас.
Истината е, че серумът действа само срещу част от щамовете на папилома вируса, който причинява рака. Това го пише и в листовката на фармацевтичния продукт. Редовните цитонамазки са най-добрата профилактика, тъй като при ранната диагностика терапията е достатъчно ефективна и предотвратява появата на рака, твърдят специалистите. Затова рекламната кампания може да обърка хората и дори да навреди, смятат медиците.
Още по темата:
Безплатното ваксиниране на момичетата на 12 г. и информационната кампания, свързана с това, на практика е единствената реална дейност от Националната програма за борба с рака. За целта в бюджета на НЗОК за 2012 г. бяха заделени 2 млн. лв. за плащане на ваксината след интензивното лобиране за нея на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Парите бяха пренасочени от сумата за прегледи на неосигурените бременни. Същевременно в повечето европейски страни финансирането от здравните фондове на тази ваксина е спряно, след като е преценено, че цената е прекалено висока, а ефектът недостатъчно обоснован. У нас интересът към ваксината, макар и безплатна, също е изключително нисък. В същото време държавата не дава почти никакви средства за финансиране на доказано ефективни средства за ранна диагностика на рака като скрининговите програми. Проектът "Спри и се прегледай", който е за 20 млн. лв. по ОП "Развитие на човешките ресурси", вече пета година не може да стигне до извършване на реални прегледи. 

Рангел Вълчанов с приз за цялостно творчество

Големият режисьор Рангел Вълчанов ще бъде удостоен с наградата за цялостно творчество на Българската Филмова академия.
Церемонията за връчване на годишните награди на академията, в която е представена цялата кинематографична общност - 10 организации на професионалисти, ще се състои на 31 май.
Наградите се присъждат за творчески постижения на филми, имали публичен показ у нас през 2012 г.
Състезават се 10 пълнометражни и 5 късометражни игрални филма, два телевизионни сериала, два телевизионни игрални филма (единият късометражен), 23 документални филма и 9 анимационни.
Очаквано с най-много номинации са фирмите взели най-много отличия на последния фестивал "Златна роза" във Варна - "Аз съм ти" на режисьора Петър Попзлатев и "Цветът на хамалеона" на дебютиращия като режисьор оператор Емил Христов. Заедно с тях за най-добър игрален филм е предложен и "Миграцията на паламуда" на Людмил Тодоров.
Само два телевизонни сериала са били предложени от професионалистите кинематографисти:  "Под прикритие" с режисьор Виктор Божинов, излъчен по БНТ, и "Революция Z" с режисьор Димитър Гочев, излъчен по Би Ти Ви.
84-годишният Рангел Вълчанов е най-уважаваният у нас и по света български кинорежисьор.
Завършил е театрална режисура във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1953 г. в класа на проф. Боян Дановски.
След участия като актьор и асистент режисьор в няколко филма през 1958 г. поставя "На малкия остров" по сценарий на Валери Петров, в който изпъква самобитният му талант.
Филмът е твърде различен от дотогавашния стил и начин на показване на "революционните" събития. В него няма патетика и кух героизъм. Героите са обикновени хора и всеки от тях загива нелепо и без позата на славен комунист. С постановление на ЦК на БКП от 1958 филмът е свален от екран.
Следващите филми на Рангел Вълчанов, също по сценарии на Валери Петров - "Първи урок" (1960) и "Слънцето и сянката" (1962) - утвърждават майсторството на режисьора, таланта му, умението му да работи както с големи актьори, така и с непрофесионални изпълнители.
Филмографията на режисьора е поредица от успешни, харесвани от зрителите филми: ""Инспекторът и нощта" (1963), "Вълчицата" (1965), "Бягство в Ропотамо" (1973) - опит за филм мюзикъл, "Следователят и гората" (1975).
В началото на 70-те години, след копродукцията "Езоп", режисьорът е поканен да направи два филма в Пражката студия "Барандов" - "Лице под маска" и "Шанс".
През 1978 г. Рангел Вълчанов получава възможност да снима филм по свой сценарий, за който мечтае близо 20 години преди това.
"Лачените обувки на незнайния воин" е определян като "изповедна фантасмагория", поглед към света през очите на 7-годишно момче от шопско село край София. В оригинална форма авторът си задава изконни въпроси: Кои сме? Откъде сме? Кое е смърт и кое безсмъртие?...
Според изследователи на българското и световното кино, ако беше получил разрешение да заснеме този филм в началото на 60-те години, Рангел Вълчанов щеше да застане редом с великия Федерико Фелини и щеше да даде различен път на развитие на киното, а и на другите изкуства в България.
"За къде пътувате" (1986), "А сега накъде" (1988) и продължението му след 20 години "А днес накъде" (2007), "Последни желания" (1983) и "... Немирната птица любов" (1990) допълват биографията на Рангел Вълчанов, в която има и много документални филми, актьорски изяви, театрално приключение в "Лазарица" от Йордан Радичков в Народния театър "Ив. Вазов", телевизионни програми и др.
Режисьорът е член е на Европейската филмова академия, носител е на многобройни български и международни награди.
През последните години здравето му е много разклатено, но жаждата за творчество не отслабва. Той написа три книги: "Всички ще умрем, а сега наздраве" (2010), "Ура! Най-после и онемях!" (2012), "Хем съм сам, хем няма никой"(2013).
В последната Рангел Вълчанов пише: "Времето, в което живеем, много се напряга бе, уважаеми! Бърза за някъде! За къде бързате бе, ало?! Страх ви е да не изпуснете влака на някое друго ВРЕМЕ или просто, комплексирани от чувството за малоценност, нищожност, фукате се и търсите алиби да се оправдаете, без да държите сметка, че попаднали веднъж в тази епоха, ще трябва да изгълтате всички жаби, змии, гущери... и всички лайна..., преди да вземете последния влак. Разбирате макар и късно, че лошотията е толкова голяма, че сме осъдени на всичко отгоре и да раждаме, да продължаваме рода си, да възпитаваме себе си и децата си на номерата, спретнати от това всемогъщо ВРЕМЕ.
Всеки ред от чуждите книги ми доказва липсата на познание, но от друга страна тая моя книга подозира ли тя, ако е много умна, какво лично аз знам и какво не знам... и тогава от къде това нейно нахалство, надраскано върху личните и бели листи..."

23.04.2013 г.

SMS-паркиране в Зелената зона на Стара Загора

Гражданите и гостите на Стара Загора вече могат да заплатят престоя си в Зелената зона чрез изпращане на SMS, съдържащ държавния регистрационнен номер на автомобила, на кратък номер 1342, съобщи кметът Живко Тодоров. Според него въведената услуга добива бързо популярност и все повече граждани се възползват от улеснението да заплатят престоя си в централната градска част чрез изпращане на кратко съобщение.
Съответните места са обозначени със специални табели. С един SMS се заплаща 1 лв. за 1 час престой в Зелена зона. Веднага след паркиране на автомобила върху паркомясто в „Зелена зона" водачите трябва да изпратят SMS за самотаксуване, като системата автоматично връща отговор на заявката за паркиране.
Съдържанието на SMS трябва да възпроизвежда буквално съдържанието на държавния регистрационнен номер на автомобила. Ако заплатеното време изтича, няколко минути преди това, гражданите ще получават съобщение да заплатят отново или да напуснат зоната. Ако го направят, времето за паркиране автоматично се удължава с още 1 час.
Общинската полиция в Стара Загора е снабдена с технически устройства за контрол. Служителите разполагат с модерни таблети, с които извършват проверка дали номерата на паркираните в „Зелена зона“ автомобили са въведени в системата.

„Физика на тъгата” на Георги Господинов взе Цветето на Хеликон”

Романът "Физика на тъгата" на Георги Господинов спечели наградата "Цветето на Хеликон". Той е най-продаваната книга от 12-те номинирани през 2012-а за литературната награда "Хеликон" за нова българска художествена проза. След него се подреждат "Ной дава последни указания на животните" на Калин Терзийски, "Господ слиза в Атина" на Александър Секулов, "Името" на Христо Карастоянов. По традиция "Цветето на Хеликон" се дава на 23 април - Международния ден на книгата и авторското право в софийската книжарница "Хеликон-Витоша". На същата дата журито на националния конкурс "Рашко Сугарев" - Димитър Коруджиев, Георги Величков, Любен Петков и Деян Енев, ще връчи наградите за къс разказ на белетрист до 35 години. След тези церемонии започва щафетното четене. Известни български писатели, художници, журналисти, музиканти ще прочетат откъси от книгите, които са ги впечатлили напоследък.
През ноември 1995 г. ЮНЕСКО излиза с решение 23 април да бъде посветен на книгите и техните автори, защото на тази датата, станала емблематична за световната литература, са родени или починали колоси като Уилям Шекспир, Мигел де Сервантес, Инка Гарсиласо де ла Вега, Морис Дрюон, Мануел Мехия Вайехо, Владимир Набоков. 

22.04.2013 г.

„Хляб по водите” ново издание на романа на Ъруин Шоу


„Хляб по водите” е новото заглавие, излязло на книжния пазар в края на миналата седмица.
Какво се случва с едно семейство, когато неочаквано получава възможност да сбъдне всички свои желания и да осъществи мечтите си?
Университетският преподавател Алън Стренд е глава на скромно, но сплотено семейство. Съпругата му е учителка по пиано, синът му – музикант, по-голямата му дъщеря е компютърен специалист с амбициозни планове за бъдещето, а малката е запалена тенисистка. Една нощ именно тя спасява от обир влиятелния адвокат Ръсел Хейзън. Отчужден от близките си, той е впечатлен от задружното семейство. За да изрази своята голяма благодарност Хейзън използва влиянието си и им осигурява средства и възможности, за които дори не са смеели да мечтаят. Възползвайки се от шансовете за професионално развитие, всяко едно от децата на Странд поема по своя път. Но щедрите жестове на Ръсел Хейзън отприщват след себе си събития, за които никой не е подготвен.
Изключително фино Ъруин Шоу улавя специфичната динамика на отношенията в едно семейство – топлотата, малките тайни, всекидневните ритуали. С освежаваща откровеност показва болките и триумфите на това да бъдеш родител, тръпката и стремежа да осъществяваш амбициите си, но и последствията от твърде лесно изпълнените желания.
Ъруин Шоу е един от знаменитите американски автори на ХХ век. Писател и сценарист, той е носител на множество престижни литературни награди.

Приказен трилър от Юлия Спиридонова-Юлка

Всички харесваме истории, обвити в мистерия, обичаме да разплитаме тайнствени загадки, да разгадаваме скрити кодове. Всички ние пазим хубави спомени от любимите си приказки от детството. Юлия Спиридонова-Юлка събира всичко това в едно и създава приказен трилър за деца.
Българската писателка се завръща към старите приказки и умело ги вплита в най-новата си книга – „Иглата на Лабакан”, последната част от трилогията „Страната на сънищата”.
Заедно с главните герои малките читатели ще тръгнат на спиращо дъха пътешествие, за да открият шифъра, закодиран в някои от най-любимите ни детски приказки. Те ще разберат каква е връзката между приказка на Георги Райчев, „Мнимия принц” на Вилхелм Хауф, „Храбрият шивач” на Братя Грим и „Дивите лебеди” на Ханс Кристиан Андерсен, брилянтно изградена от Юлка. Ще се срещнат с непознати за тях приказни истории и герои.
След „Любими попътечо” и „Кралска кръв” Юлка за трети пореден път ще отведе децата в „Страната на сънищата”, като и сега им е подготвила вълнуващо предизвикателство. Нова заплаха е надвиснала над Страната на сънищата. През портала, който я свързва с човешкия свят, се прехвърлят опасни токсични отпадъци. Спасението е едно – порталът трябва да се зашие.
Кралят на Страната на сънищата Иво и най-добрият му приятел Кодо тръгват за света на хората, за да открият вълшебната игла. Етиен (братът на Иво) пръв разгадава, че шифърът, който ще им покаже пътя към иглата на Лабакан, е скрит в старите приказки. Пътешествието на двете момчета започва от древния град Александрия. Кралят и верният му приятел преминават през малко селце в България и стигат чак до Скандинавските страни, за да открият следите на иглата в един от най-красивите замъци на Бавария...
„Страната на сънищата” е приказно фентъзи за битки и приключения, за пътуване между два свята, за смелостта и приятелството и за вечната борба със злото.

Импровизации на комикс в Къщата на архитекта


Ето че имаме възможността да порисуваме и поговорим за комикси на територията на Стара Загора!
Създателите на българското комикс издание „Ко-миксер” ще ви представят новия, трети брой на списанието на тема Слабости и ще организират комикс-джем – импровизирано рисуване на комикси.
Комикс-джем е групова импровизация в комикс форма. Участниците заедно създават общ комикс, като един рисува първия панел и всяка следваща картинка се прави от различен човек. Получава се история без предварителен сценарий, като рисунките се базират на това, което са измислили предните участници. Обикновено един комикс заема една страница и може да следва някакво предварително зададено условие.
Каним всички, на които им е интересно и искат да се позабавляват с нас! Носете си бързи материали за рисуване и добро настроение.
Събитието ще се състои на 23 април в Къщата на Архитекта (ул. Сава Силов 37), арт-пространство на Сдружение Различният поглед.

19.04.2013 г.

Бианка Ланча – роман за истинската любов на Фридрих ІІ


Въпреки че Фридрих II Хоенщауфен е крал на Германия, Италия, Сицилия и Бургундия, император на Свещената Римска империя, той не е сред най-известните управлявали личности у нас.
Причината е, че е забранил войните между феодалите в империята, отвоювал Светите земи с дипломация. Монархът е откривал училища и университети, въвел е анатомията като задължителен предмет на бъдещите лекари. Устройвал е състезания по математика и сам е участвал в тях. Също така е владеел шест езика, създал е поетична школа и е положил основите на съвременния италиански език. Такъв монарх в очите на масите не блести с ярката светлина от меча на един победоносец. Ала за учените Фридрих II Хоенщауфен е първият модерен човек в историята на Европа.
Зад гърба си има няколко брака, но само последния е бил желан от него. Именно за голямата му любов с Бианка Ланча разказва книгата на Зузане Щайн, която може да намерим по книжарниците у нас.
От творбата ще разберем как Фридрих II Хоенщауфен акостира с рицарите от поредния кръстоносен поход в Обетованата земя. Но не за да търси битки, а разбирателство със сарацините. Като залог за мир и приятелство султанът на Египет Ал-Камил му изпраща носил
ка със скъп дар. Когато наложниците дръпват завесите и от носилката слиза млада робиня, Фридрих, най-големият политик и дипломат на своето време, усеща, че е победен.
Непознатата красавица е Бианка Ланча, графиня на Пиемонт, попаднала в плен при дръзкото си бягство от родния си замък. Така започва единствената - според изследователите - любов в живота на харизматичния владетел, встъпвал три пъти в династични бракове, подчинени на целите на Империята.

Мария Донева представя новата си книга за заешката мечта в родния си град


Поезията наистина обича Стара Загора! Потвърждение за това е творчеството на поетесата Мария Донева и появата на новата й "изящна" книга Заекът и неговата мечта: Поема за живота”.
В своя живот този заешки чичко
от зеленчука опитал бил всичко.
Тикви разсаждал и орехи брулил,
морковил, зелил, марулил и дюлил.
Верен съпруг и баща – юначина
на половината детска градина,
кротко помахвал с уши помъдрели
в бавните и благодатни недели –
скромен владетел на цъфнало царство,
майстор на пролетното градинарство.
За среща със зайците на Мария заповядайте на 23 април от 18.30 ч. в Къща на архитекта (ул. Сава Силов 37), арт-пространство на Сдружение „Различният поглед”.
Повече за книгата можете да прочетете на сайта на ИК Жанет 45.

София Копола открива програмата „Особен поглед” на тазгодишното издание на Кан

Програмата "Особен поглед" на кинофестивала в Кан тази година ще бъде открита с продукцията на София Копола "The Bling Ring", в който главната роля е поверена на Ема Уотсън. Това се съобщава в официалния микроблог на фестивала в Туитър, предаде РИА "Новости".
Журито на "Особен поглед" тази година ще бъде оглавено от режисьора Томас Винтерберг, чийто филм "Ловът" участва миналата година в основната конкурсна програма на кинофестивала в Кан, а вече може да се гледа и у нас.
В "The Bling Ring" се разказва за банка крадци, ръководени от Ники Пруго, които през 2008-2009 г. извършват обири у холивудски знаменитости като Линдзи Лоън, Меган Фокс, Орландо Блум и Парис Хилтън.
Кинофестивалът в Кан тази година ще се състои от 15 до 26 май. Фестът ще бъде открит с "Великият Гетсби" на Баз Лурман с Леонардо ди Каприо в главната роля.Филмът "Зулу" на френския режисьор Жером Сал ще бъде прожектиран на закриването на кинофеста. В главните роли зрителите ще видят Орландо Блум и Форест Уитакър. Журито на основната конкурсна програма ще се оглавява от режисьора Стивън Спилбърг.

18.04.2013 г.

Царицата роза Нели Славова се погрижи за стила на своите наследнички


Стайлингът на претендентките за короната тази година e на Нели Славова.
 Избраната през 2012 г. Царица Роза Нели сподели на първата си пресконференция след коронясването, че мечтата й е да учи моден дизайн. И ето това вече е факт. Нели учи моден дизайн във Варна и взе в свои ръце отговорната задача да изготви визията на тазгодишните кандидатки за короната на най-красивото цвете. Царица Роза ‘2012 направи дизайна на спортно-елегантните костюми, с които претендентките за титлата ще изпълняват задълженията си в програмата „Стъпка по стъпка към Короната“.
Нели смело е избрала ярко розов акцент, декориран върху класическото бяло и универсалното гарвановочерно.
На 20 април клуб „Занзибар“ разпъва червен килим за „цариците“ на града ни. „Специалното парти ще бъде организирано за красавиците на Казанлък“, обещават управителите на нощния клуб. Рози, балони и много емоции очакват гостите на заведението, както и шансът да се срещнат с претендентките за короната. Един от специалните гости ще бъде Нели Славова – Царица Роза ‘2012
Започна продажбата на билети за Празника на розата в Културно-информационен център на ул. „Искра” № 4.
Работно време от 9 ч. до 18 ч. всеки ден от понеделник до събота, включително. Работното време в неделя е от 10 до 16 часа. 
Ето и програмата за тазгодишния Празник на розата:

„Стъпка по стъпка към короната”

15.04.2013 г., 11.30 ч., Зала №6 в Община Казанлък
·         Среща с Кмета на Община Казанлък
·         Представяне  на екипа на конкурса
·         Запознаване с регламента и подробности за  конкурса
·         Запознаване с програмата
18.04.2013 г., 12.00 ч., Инфоцентър, ул.”Искра”4
·         Среща с момичетата, попълване на анкетни карти, раздаване на специално изработени рекламни  екипи
18.45 ч., Пред военен клуб
·         Посещение на театралната постановка „Дуел” от Иван Вазов - театър „Л.Кабакчиев”
19.04.2013 г., 11.45 ч., Инфоцентър, ул.”Искра” 4
·         Тема на срещата:Сценично поведение, публична изява - /може да се ползва и сцената на НЧ”Възродена Искра”/
20.04.2013 г....................................парк „Северен”
·         Да изчистим България за един ден - участие в почистване на  града
 22.30 ч. Клуб”Занзибар”
·         Дискотека
21.04.2013г., 14.00ч.,Инфоцентър, ул.”Искра”4,
·         Първа фотосесия на претендентките / Идеята е да са с тракийска визия на фона на Тракийската гробница /
22.04.2013 г.
·         Посещение на културни обекти:
-          Копие”Тракийска гробница”
-          Къща музей”Дечко Узунов”
-          Къща музей „Ненко Балкански”
-          „На кафе” с Нели Славова - Царица роза 2012 - Ресторант „Чифлика”
23.04.2013  г,
12.00 ч.
Посещение на общинска библиотека Искра”
-          Среща с директора на библиотека „Искра”по повод световния ден на книгата и маратона  на четенето
-          Среща с младата поетеса Ивайла Тодорова – ученичка
24.04.2013 г.
12.00 ч.
Посещение на ИМ”Искра”, Разговор на тема „Рози и розопроизводство”
Посещение на розоварна „Лема” с управител Марин Тодоров
Посещение на ЛХМ”Чудомир”
17.30. - Великденски концерт на Школа по пиано
25.04.2013 г., 11.00 ч., Инфоцентър
·         Урок по Пилатес -/ за влизане в кондиция, разтягане на мускули и правилна стойка /
26.04.2013 г.,
12.00 ч., Ресторант ”Лагуна”
-           „Етикет по време на коктейл”- Обяд - блок маса
18.00 ч., Инфоцентър, ул.”Искра „4
-          Посещение на изложба”Цветница”на Даниела Колева

29.04.2013 г., 11.00 ч., НЧ”Възродена Искра”
-          Сценично поведение, публична изява
-          Изучаване на право хоро,  „Бяла роза” и  ръценица
-          Колективно изпълнение на песента „Една българска роза”
30.04.2013 г., 19.00 ч., НЧ”Искра”
-          Великденски фолклорен концерт на АНТП”Искра
02.05.2013 г., Велики четвъртък, Пред Инфоцентър
10.00 ч.-13.00 ч.
Кауза : „Боядисай яйце и го подари от сърце”- / Идеята е всяко момиче да боядиса по 10 яйца и ги подари на преминаващи деца и граждани на Община Казанлък /
  
От 03.05.2013 г. до 06.05.2013 г.- почивни дни.

Репетиции в ДК”Арсенал”:
07.05.2013 г- от 14.00 ч. до 19.00 ч.
08.05.2013 г.- от 14.00 ч.до 19.00 ч.
09.05.2013 г. – от 11.00ч. до 15.00ч.
10.05.2013 г. – от 10.00ч. до 15.00ч.-генерална репетиция
/ След конкурса Царица Роза 2013 и двете подгласнички - пресконференция в камерна зала на ДК”Арсенал”/

Участията на момичетата са съобразени със събитията по културен календар, социален календар и културния афиш на Община Казанлък.

„Апарат” на Васил Георгиев – книга за вече консуматорското ни общество

След сборниците "Будистки плаж", "Уличник" и "Деград", Васил Георгиев ни представя романа си "Апарат". Историята на носителя на отличието "Хеликон" за 2011 г. едновременно осмисля и обезсмисля консуматорското битие. Това е книга за началото на края на света, който ни очаква, ако продължаваме да живеем по този начин, отбелязват издателите.
„Апарат” също така е и роман за осъзнаването на българския преход и на световния пазар като мними постижения, резултат от погрешното разбиране на свободата. „Апарат” e портрет за човешката личност като апарат за ефективност, апарат, който не можем да контролираме и който функционира независимо от нас.
„Апарат” е преди всичко добре разказана история с динамичен сюжет, необичайни развръзки, хладна и нихилистична ирония към човешките грешки, съзнавани и несъзнавани стремежи.
Историята е за неуспял маркетолог, създал машина, която да помогне на хората да използват отново разума си, накърнен от манипулациите на рекламата. В същото време това е история на един млад човек, който се опитва да направи удара на живота си, и неговото тайно, необикновено желание.
В София се борят най-мощният бизнес-картел на Източна Европа - Споразумението (Веригите), и най-голямата антиконсумеристична организация в света – „Хармония”.
Борбата за спасението на света чрез събуждането на човешкия разум трябва да се осъществи в главата на всеки един човек, за да осъзнае той своята отговорност за запазването на планетата си, за да спре да купува излишни неща и да заживее с най-необходимото. И така да намери истинския път към щастието. Васил Георгиев не разказва как ще свърши тази борба, а как тя вече е започнала.

Холограми на тракийски съкровища показват в Академията

Днес (18 април) във фоайето на БАН ще бъде открита изложбата "Холограми на съкровищата от Тракийската гробница при село Мезек".
Експозицията представя холографски копия на намерените през 1931 г. предмети от Тракийската гробница край село Мезек, Свиленградско. Те датират от четвърти-трети век преди Христа. Оригиналите им се пазят в музея на Националния археологически институт при БАН, който ги е предоставил за холографиране.
Холографските копия ще бъдат поставени в тяхната автентична среда - "дромуса" - коридора на гробницата.
От БАН казват, че такава експозиция, се прави за първи път в световната практика.
Холограмите са изработени от създадената към Института по оптически материали и технологии "Акад. Йордан Малиновски" при БАН фирма "Холобул" ООД - за приложение на научни разработки, в съвместен проект с община Свиленград.
Колекцията, която се представя на изложбата, съдържа 14 холограми, създадени по метода на руския учен акад. Юрий Денисюк. Използвана е нанокомпозитна холографска емулсия, създадена в бившата Централна лаборатория по оптичен запис и обработка на информацията.
Представянето на холографски копия на артефактите, открити в българските земи, дава възможност за популяризиране на богатото ни културно-историческо наследство, отбелязват от БАН.

Фадо и джаз в Банско

Международният джаз фестивал в Банско - най-големият летен музикален форум в България, отсега подгрява почитателите си с информация. По традиция в програмата присъстват стилове и групи, представящи почти всички направления в жанра. Ще има предфестивална програма от 6 август, представена с концерт на Клавирно дуо "Карееви" и клавирен концерт на проф. Йовчо Крушев. От основаването си през 1998 г. Банско джаз фест се провежда винаги от 8 до 13 август. Началото на тазгодишния фест ще бъде отбелязано с уникалния глас на Урош Петрич-Пери. Знаменитият словенски музикант е сред малцината бели джазмени, които се радват на т.нар. "черен глас". "Мони Венков комбо & Съни" пък ще е българското участие за първия ден от фестивала. За финала на втората вечер е запазено изпълнението на Боби Каркасес. Идва и бразилската звезда Ив Мендес, за която се твърди, че наподобява Шаде. 
Интересно и очаквано присъствие е португалската фадо певица Ана Моура, изнесла концерт и у нас преди няколко години. Джаз тромпетистката от Австрия, определяна от познавачите като "Съвременният Чет Бейкър, но в женски образ", ще се качи на откритата сцена на площад "Н. Вапцаров" непосредствено след Шери Уилямс, която ще изпълни няколко блус песни. Преди него настроението на публиката ще повдигнат неповторимите музиканти от "Гаджо Дило". Успоредно с програмата ще се прожектират филми за известни джаз певци в хотел "Лъки" с водещ Тома Спространов. Има предложение от певеца Васил Петров тази година фестивалът да отбележи 10-годишнината от смъртта на именития наш саксофонист Людмил Георгиев. Отдавна се говори да се зачете паметта на нашите джазмени със застрояване на специална алея с плочи и други артефакти. През цялата фестивална седмица джаз ще звучи и през деня от различни камерни сцени, разположени в големи курортни комплекси и ресторанти. Вечерните концерти ще са на откритата сцена в центъра на Банско. 

17.04.2013 г.

„Още нещо за любовта” – един български филм извън стандарта


И без това добрите български филми не са в положение с лопата да ги ринеш, да се чуди човек
как този премина ей така, без много-много шум. Всъщност, обяснимо е – това е същата причина, поради която и други нови продукции не стигат до масовата публика.
Грамадните салони в моловете отказват да ги пускат или им искат толкова големи пари, че е абсурдно те да бъдат пуснати там. С аргумента, че конкуренция са им безмозъчните 3D бози за нечовешки супергерои, избиващи пълчища извънземни нашественици с една ръка и без да презареждат оръжието.
Филмът се казва „Още нещо за любовта” и колкото и лигаво да ви звучи, ще се изненадате много приятно, когато го гледате.
В сюжета няма криминално-семейно развитие, поне такова, характерно за новите ни продукции.
Както правилно се сещате от заглавието, става въпрос за любов. И за още нещо, както казваше Рени Ковачева в „Оркестър без име”
Актьорите, които участват в главните роли, са почти само от новото поколение, като трябва задължително да отбележим Симеон Лютаков, в една от главните роли – на арменеца-фотограф Дикран.
Калин Врачански е в другата ключова роля – на доктор Иван Руменов. Колкото и да не ви се вярва, тук Врачански играе доста добре, а така характерното му шепнене от сериалните му роли тук дори не дразни.
От старата гвардия на преден план са великолепната Мария Статулова, като майката на Дикран, и Велко Кънев в епизодична роля – на богаташа, който иска да омъжи грозната си дъщеря за Дикран. (Това е последна роля на великия български артист).
Перспективен млад лекар-хирург, асистент на медицинско светило, разстреляно от злобните комунисти заради това, че е било министър в предишно правителство, е интерниран да продължи своята кариера в морски град.
Така той губи любимата си жена, но местен чешит се запознава с него и двамата стават приятели. Докато чешитът не попада в болница със смъртоносна заплаха за своя живот. Когато вече хирургът отчаян мисли, че всичко е приключило с неговия приятел, изведнъж се появява мистериозна и чудно красива жена, която го връща към живота...
Интересните факти от продукцията само й придават допълнителен чар. Екзотичната красавица Сепиде Делфоруз, която се въплъщава в тайнствената любима на Дикран и иска да се омъжи за него, докато той се намира в кома в болницата, всъщност е иранка. Но пък е родена в Пловдив през 1982 година.
Като момиченце тя заминава за родината на своите родители Персия, но през 2004 година отново се връща в България, за да учи и завърши... медицина. Тя няма нищо общо с актьорската професия, което е само в плюс за филма – пред камерата се държи толкова непринудено, каквито са хората в истинския живот.
Друго любопитно е, че сценарият, написан от Георги Дюлгеров и режисиран от Магдалена Ралчева, всъщност е реална история. От живота на арменската махала в Бургас непосредствено след 9 септември 1944 година.
Първоначалният замисъл е бил да бъде заснет именно там, но поради една или друга причина това не се случва. (Запознати твърдят, че тогавашното управление на града е имало нещо против, но това са слухове, непотвърдени от никого досега). Затова снимките са осъществени във Варна, което по никакъв начин не прави лентата по-малко автентична, дори напротив.
Към всичко горенаписано добавете и музиката на Божидар Петков, направил нотите към едни от най-интересните и независими български филми – „Авантаж”, „Бай Ганьо тръгна из Европа”, „Балът на самотните”, „Единствената любовна история, която Хемингуей не описа”, „Жесток и невинен” и картината ще ви се допълни идеално.
Наистина „Още нещо за любовта” няма как да бъде видян масово на екраните на все още съществуващите киносалони у нас. На тези в моловете пък е абсурдно. Ако искате, бихте могли да намерите други начини да го гледате, но при тях жалкото е, че създателите му няма да получат това, което им се полага.
А си заслужава! Много.

Показват уникати в Националната библиотека

Славейковият псалтир и Четириевангелието от 15-и век, хюкюм (заповед) на султан Мурад Четвърти и псалтир на арабски и латински език от 17-и век, постъпил от библиотеката на Осман Пазвантоглу във Видин, са сред ценните експонати, които Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" показва на изложба. Експозицията, наречена"Националната библиотека на България - първи стъпки в осъществяването на една идея", се открива на 17 април. Тя е част от програмата на Националния комитет за честване на 135-годишнината от Освобождението на България и възстановяването на българската държавност и ще продължи до 17 май.
Ще бъдат представени оригинални документи като автентичния Протокол за учредяване на Софийска публична библиотека и първите нормативни документи по уреждането на институцията, кореспонденцията на Пенчо Славейков, митрополит Климент, Райчо Каролев, Константин Иречек, Пейо Яворов като служители на Библиотеката, снимки на сградите, в които тя се помещавала през своята 135-годишна история.
За първи път се показват ведомостите със заплатите на библиотечните работници от 1915 г.и от 30-те години на 20-и в., както и уникални албуми от сбирката "Портрети и снимки".
Националната библиотека е една от първите институции на новата българска държава след Освобождението. Избраната временна библиотечна комисия се наема да уреди и отвори библиотеката "според съществующий нейн Устав", като за рождена дата се смята 10 декември 1878 г.
Тази дата предхожда с повече от половин година назначаването на първото правителство на България - /17 юли 1879 г. На 4 април 1878 г. българският учител Михаил Буботинов оповестява идеята за създаването на Публична библиотека в бъдещата българска столица, а губернаторът на София по това време Пьотър Алабин, известният учен и общественик проф. Марин Дринов и други образовани хора подкрепят инициативата.
На 15 януари 1879 г. "Софийската публична библиотека" отваря врати за читатели. Основите на днешната национална съкровищница са поставени от дарения - книги, ръкописи и документи от много културни дейци и техните наследници - проф. Марин Дринов, Иван Сахатчиев, братя Паница, проф. Юрий Венелин, Любен Каравелов, Спиридон Палаузов, проф. Иван В. Платонов и др.
На изграждането и превръщането й в първостепенен културен институт заслуга имат нейните първи директори, сред които са Георги Кирков, Петко Славейков, Пенчо Славейков, Стоян Заимов, д-р Никола Михов, Велико Йорданов.

„ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД с акт 16 за етап 3 на СОИ 5-6


В „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД се проведе заседание на Държавна приемателна комисия и въз основа на направените констатации комисията с представители на: ДНСК, МОСВ, „ТЕЦ Марица изток 2” и други държавни институции, подписа акт 16 за Етап 3 на проекта „Изграждане на сероочистваща инсталация на блокове 5 и 6”.
За Етап 1 и Етап 2 при реализиране на проекта вече бяха издадени разрешения за ползване № СТ-05-1550/19.12.2011 г. и № СТ-05-450 / 26.04.2012 г. С подписването на акт 16 за етап 3 успешно приключи реализирането на проекта „Изграждане на сероочистваща инсталация на блокове 5 и 6 в „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД”.
Поради виновно неизпълнение на договора, в края на 2012 г. „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД отстрани италиано-китайския консорциум „Идреко Инсигма” с подизпълнител българската компания „Енергоремонт Холдинг”. Изпълнителят не спази датата за завършване на обекта, а именно 29.04.2012 г. и „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД прекрати договора си с италиано-китайската компания. С това си действие и подписването на акт 16 топлоелектрическата централа защити, не само своя интерес, но и на българската държава като цяло, информират от централата. 

16.04.2013 г.

"Меглена Кунева - книга първа от поредицата „Задкулисието на прехода"

Издателство Изток-Запад и Антон Тодоров представят книгата "Меглена Кунева" - книга първа от новата поредица на издателството "Задкулисието на прехода" - на 17 април (сряда) от 18 часа в книжарница "Хеликон - Гранд хотел България" на бул. "Цар Освободител" 4.
Първата книга от поредицата „Задкулисието на прехода“ на “Изток-Запад” и Антон Тодоров, посветена на неизвестни детайли от сякаш безкрайния български преход, анализира една от знаковите личности в политическия живот у нас в последните години – Меглена Кунева. Разкрити са важни фрагменти от събитията през последните 20 години през генезиса и кариерата на лидера на „Движение България на гражданите”. На основата на различни източници, малко известни документи, снимки и изследвания се хвърля светлина и се анализират политическите кукловоди – как те са отглеждали, внедрявали и издигали през годините новата българска номенклатура.
Авторът поставя акцент върху самоопределилите се като български елит и връзките помежду им. Фундаменталните въпроси са:

• Как и защо една определена категория хора в България беше подбрана, обучавана, образована и лансирана, за да стигнат тези хора до различни нива не само на държавната власт, но и на големия бизнес?
• Защо някои лица сякаш са абонирани за властта?
• Каква е технологията на рекрутиране и присъствие в тази нова номенклатура, кои са нейните продуценти и защо за тях са удобни лица с такива профили?
• Каква е тайната на политическото безсмъртие в България и свързана ли е устойчивостта във висшата политика с притежаването на полезни за българското и международно задкулисие качества?