31.01.2013 г.

Откриват първия фестивал на ледените фигури у нас


Първото издание на Фестивала на ледените фигури във София се открива днес пред сградата на Телефонната палата в 16 ч.
В продължение на седем дни на открито ще бъдат разположени ледени скулптури, леден бар, иглу и други инсталации от лед.
В центъра на фестивала ще е именно леденият бар, където напитките ще се предлагат в ледени чаши, а посетителите ще могат да им се насладят, седнали на ледени столове и маси.
Една от специалните атракции ще е двуметровата скулптура, символизираща бъдещето на комуникациите.
Автори на експонатите са признатите "ледени" скулптори Руслан Коровков (Русия) и Ирина Тафлевская (Украйна).
"Sofia Ice Fest 2013" ще покаже на българската публика красотата и възможностите на художествената обработка на лед по време на целия процес на работата с този нетрадиционен материал.
За всеки ден до 6 февруари са планирани различни атракции, светлинно шоу върху леда и илюминации.
За децата ще се организират снежни игри с различни награди, зимни приказки в иглу, интерактивен кът на тема "Климатичните промени и ледената шапка на Земята", детски работилници и др., съобщават организаторите.
Всяка вечер от 19 ч. започват и музикални партита с диджеи. 

"Хензел и Гретел: Ловци на вещици" - начело на българския боксофис


"Хензел и Гретел: Ловци на вещици" стана най-гледаният филм у нас за миналия уикенд. Според обобщените данни от българските киносалони създаденият по мотиви от приказката на братя Грим филм, но „модернизиран” до неузнаваемост, е предимно множество визуални ефекти в триизмерен формат, е видян от 26 250 зрители и има 263 918 лева приходи за първите три дни от премиерата му.
Комедията "Пълен т*шак" е втора по зрителски интерес за миналия уикенд. Филмът, в който играят цяла дузина известни актьори, е гледан от 6 620 души и има 53 054 лева от билети за първите три дни на екран у нас 
След втория му уикенд на екран у нас филмът на Тарантино "Джанго без окови" е на трета позиция в топ 10. Той е гледен от 27 092 зрители и е събрал 210 234 лева от билети. Анимационната 3D история "Приключенията на Сами" е на четвърта позиция. За първите три дни на екран у нас филмът е събрал 37 822 лева от общо 4 046 зрители. "Наръчник на оптимиста" е четвъртата премиера за миналия уикенд. Номинираният за "Оскар" филм е на пета позиция с 4 366 зрители и 35 975 лева от билети.
Осъвремененият в триизмерен формат "Търсенето на Немо" е на шеста позиция в топ 10, като за месец от премиерата му той е гледан от 25 120 зрители и има 229 286 лева от билетите им.
Трилърът "Мама" е на седмо място. За десет дни той е видян от 10 608 души и събира 77 007 лева приходи. Два месеца след премиерата му у нас "Хобит: Неочаквано пътешествие" вече е на осма позиция в топ 10.
Приключенският епос е с 215 804 зрители и е събрал 2 081 619 лева от билетите им.
Екшънът "Джак Ричър" е на девето място в топ 10. Филмът с Том Круз е вече месец на екран у нас, гледан е от 82 564 зрители и има 672 685 лева от билети.
На десето място сред най-гледаните филми е "Животът на Пи". Триизмерната драма на режисьора Анг Лий събира 38 249 зрители и 370 255 лева от билети за месец и половина на екраните у нас.

Софийския университет вдига студентските такси


Таксите за обучение в Софийския университет ще се повишат от есента с 20 до 75 лв. на година, реши вчера Академическият съвет на висшето училище. Най-голямото повишение е за бъдещите медици. Те ще плащат 1000 лв. годишно, докато в момента сумата е 925 лв. Кандидатите за математика, технически и природни науки ще внасят в касата на СУ 810 лв., което е с 60 лв. повече спрямо настоящата годишна такса. Обучението на бакалаври по хуманитарните, социалните или стопанските науки поскъпва с 40 лв. и ще достигне 540 лв. за година. Първокурсниците по педагогика и икономика ще са най-слабо засегнати - таксите за тези програми се увеличават с 20 лв. и стават 360 лв. Миналата година СУ остави без промяна сумите за обучение, но сега по-високите такси бяха мотивирани с ниската бюджетна издръжка. СУ никога не е срещал помощ от държавата и затова таксите трябва да се увеличат, обясни ректорът проф. Иван Илчев.
Студентите в Академическия съвет обаче гласуваха против и заплашиха с протести. Според бъдещите висшисти повишение от 10 лв. на семестър няма да помогне за повишаване на качеството на предлаганото обучение. В същото време студентите обвързаха повишението на таксите с подобряване на административното обслужване. 

Близо 60 000 души са посетили старозагорския музей през 2012-а


Пет пъти по-голям е интересът към джамията, отколкото към неолитните жилища

59 876 души са разгледали експозицията на регионалния исторически музей в Стара Загора и филиалите му през м.г., показва справка за посещаемостта. Според статистиката е било постигнато увеличение с 15 114 посетители спрямо предходната 2011 г. Около 14 000 са запозналите се с експозицята в Музея на религиите намиращ се в Ески джамия, а малко над 3 500 са посетителите в музей „Неолитни жилища”. Фактите красноречиво говорят, че напъните да се привлекат туристи с праистория, въпреки уникалните жилища, рекламирани като най-стари в Европа, няма да имат успех.
2 353 са били чужденците, като там има намаление с 281 души, чуствителен спад е регистриран и при учащите от първи до дванадесети клас /8510 за м.г. при над 9 000 за 2011 г./. Най-голям брой имат организираните в музея и музейните обекти изложби /28 794/, над 9 400 са били пожелалите да се включат в двете нощи на музеите и икуствата /май и септември/.
С 88 в повече са изнесените специализирани лекции и беседи, като 6 изложби са организирани и реализирани от старозагорските специалисти в Стара Загора, а на 12 са били домакини. Експонати от фондовете са участвали в пет експозиция, като две са били самостоятелно представени навън.
След първата от 105 години насам ревизия на фондовете е установено, че само в основния има 97 835 единици, попълнен през 2012-а с 415 броя.
33 083 се съхраняват в т.нар. „полеви” фондове, а в спомагателните се съхраняват 41 727 единици.
Други 2 409 са в научния архив, а в библиотеката на културния институт вече разполагат 11 677 книги, списания и периодични издания.
През м.г. дарители като Костадин Костадинов, Милена Славова, Иван Иванов, Таньо Денев, Христо Керемедчиев, Симеон Василев, Елена Георгиева, Тодор Драгов и Николай Гичев са обогатили фондовете „Нова история” и „Най-нова история” с вещи, документи и др. артефакти от личните си колекции.
25-те щатни служители на РИМ са разполагали с общо финансиране в размер на 467 912 лв, като собствените приходи са достигнали сумата 93 644 лв, уточни зам. директорът и главен уредник на д-р Ваня Ценкова. Извън постъпленията за държавно делигираните дейности принос има и Община Стара Загора, която е осигурила 114 665 лв.
За миналата година са били реставрирани 721 експоната от глина, метал и дърво, както и светая-светих за института – знамето на Старозагорското въстание.
С 29 научни съобщения са участвали специалистите от РИМ – Стара Загора в 6 международни, 4 национални и 4 регионални научни конференции, 17 са научните публикации в специализираните сборници и списания.
За същия период са извършени 4 проучвания в рамките на археологическия резерват „Августа Траяна-Верея”, сред постъпилите от там находки за бронзов секстарий от владичеството на император Зенон /477-495 г./, златен пръстен /ХІV в./, уникална златна /8 карата/ обеца ш две монетни съкровища /38 монети ІV в./

30.01.2013 г.

План „Б” – като на война


„Правилният урок на историята има по-голяма сила от сто дивизии!” – Адолф Хитлер
„Когато една тайна се знае от повече от един човек, тя вече не е съвсем тайна!” – Йосиф Сталин

Сенаторът Джонсън бе сред уважаваните лобисти във Вашингтон. Той бе застъпник на най-големите компании, като „Локхийт-Мартин”, „Нортроп-Груман”, „Рейтон”, „Дженерал Дайнамикс” и други асове от военно-промишления комплекс, които бяха стълбове на американската икономика и… политика. Напоследък обаче нещата не вървяха в правилната посока, сенаторът имаше сериозни проблеми с все по-нарастващия опит на всякакви пацифисти и изолационисти, които пречеха на САЩ да върви по предначертания от Бог (така бе дълбоко убеден той) път на световен лидер.
Страхливите неолиберали искаха да намалят американското военно присъствие в света, да орежат военния бюджет и още куп глупости от този род, занимавайки се със социални програми и здравеопазване и други нетолкова важни проблеми!? Това бе възмутително и потресаващо, защото Щатите от край време решаваха проблемите си по стария изпитан метод – да изнасят вътрешните проблеми навън. Проблемът бе, че мнозина в конгреса и сената, че дори и в президентството им се водиха по акъла.
Затова мистър Джонсън, заедно с хора, решителни и с твърда вяра в американската мечта, съставиха таен план за промяна на изменчивото и капризно обществено мнение. Идеята даде неговият медиен съветник Джей Ти Морган. Всичко от което се нуждаеха бе една малка война, но този път на ЦРУ не можеше да се разчита. Все пак имаха доверие на определени хора от Ленгли. Първоначалният план, както обикновено претърпя корекции, в движение.
Сега сенаторът очакваше Джей Ти, защото се провеждаше заключителната част от план „Б”. Мистър Джонсън посреща Морган на верандата на къщата си в столицата. Двамата работиха отдавна заедно, и то, много успешно.
-Ассаламу алейкум – поздрави Джей Ти.
-Какво е това? – попита лобистът.
-Това е арабски поздрав, означава – „Мир вам”. За съжаление в момента не можем да не минем без бога на нашия Мохамед-Али. Мюсюлманите имат важна роля в нашия военен театър. Засега всичко върви по план, забраних всякакви комуникации, за да не се доберат до плана ни от конкуренцията – каза специалиста по кризисния ПиАр .
-Първият замисъл по ми харесваше, а и жертвите щяха да са по-малко. Вярно, че тогава щяхме да загубим поне един батальон, но това е част от рисковите на професията. Нали затова са войниците, да умират? – каза сенаторът провлачвайки думите по южняшки.
-Ами, война е, нормално е да има жертви! По-добре да са косвени, отколкото от армията. Не ми е ясно, защо се смята за справедливо да умират само войници. А планът трябваше да бъде променен, защото нагласите в обществото, конгреса и сената не вървят на добре, трябва им нещо наистина потресаващо. Пък и президентът им се връзва – обясни накратко Морган.
Малка война вече не ги устройваше, ударът трябваше да е голям. Първоначално се предвиждаше да се създаде конфликт в Сомалия, който да изиска намесата на щатската армия. Когато войската навлезе в „горещата територия”, екстремисти трябваше да взривят атомна бомба, която да предизвика ответни действия и увеличаване на бюджета за военните. Уви, трябваше да се бърза, а нещата в конгреса и сената не отиваха в желаната посока. Това наложи преобразуването на плана във вариант „Б”. Бомбата трябва да се взриви в Япония, верен съюзник и една от водещите икономики. Тогава не само американците, а и народите от цял свят щяха да поискат по-ангажираща роля на Щатите в световната политика и по-силна и превъоръжена американска армия.
Бомбата бе произведена в Република Южна Африка. Помогнаха старите партньори - африканерите и израелците, които нямаше как да не се включат, нали в голяма степен те зависиха от САЩ. Всичко бе добре премислено, освен факта, че военните действия никога не се развиват по план…
За успешното реализиране на план „Б”, бомбата трябваше да се транспортира през територията на Щатите, без никой, освен посветените, да разбере за това. Операцията я ръководеше бившият кадър от Ленгли Джон Бърнс, работещ за една частна агенция, който дълги години беше агент под прикритие в Судан и съседните мюсюлмански страни. Дори навремето бе приел исляма от един от духовните водачи в Хартум. Дадоха му и ислямско име Абдулах Махди. Джон обаче минаваше за верен и сигурен агент. Екскортът на бомбата пък бе осигурен от „Дифендърс сикюрити”, компанията бе собственост на друг бивш кадър на Ленгли – Томас Моузес.
-Притеснява ме, че има малко време до утвърждаването на бюджета, а искат да отрежат проекти на моите фирми за 300 милиарда – кахъреше се Джонсън.
-Почети нещо, аз така разпускам. Например сега чета за упадъка на Римската империя. Знаеш ли, защо е загинала империята? Защото е спряла да се разширява и е допуснала да се промени идеологията й. Християнството интегрира всички, но премахва свободата всяка от общностите да се развива самостоятелно под общото върховенство на Римския Закон и Пантеон. Християните прекомерно много обръщат внимание на вътрешните проблеми и утвърждаването на тяхната вяра, отслабва отбранителната способност и пречи на експанзията на империята във варварския свят. Това води до изолационизъм и липса на активна политика. Това Америка не трябва да забравя! – обобщи Морган.
-Все пак се притеснявам, че операцията я ръководи Джон. Той е специалист по Близкия Изток, а не по Далечния. Как ще действа сред японците. Но, разбира се, времето ни притискаше…- търкаляше думите сенаторът.
-Засега всичко върви според предвиденото. Евреите не се дърпаха, африканерите съдействаха, бомбата не е мощна, същата е както в Хирошима. Оставяме и ясни следи към екстремистите-мюсюлмани, остава само да чакаме – самодоволно отвърна Джей Ти.
-Това и казах на Джони, трябва вече да са в Ню-Мексико, мистър Джонсън вдигна краката си и ги кръстоса на малката масичка.
-Какво му каза?
-Казах му, че бомбата трябва да се взриви там, където е избухнал първия ядрен взрив – т.е. в Япония, мързеливо додаде сенаторът.
-Боже, така ли каза, скочи Морган. Първата бомба, е взривена в САЩ, именно в Ню-Мексико…
Следва продължение

Готвят „Данък автомобил” за заралиите от центъра

По модел на Столична община и на община Бургас общинската администрация в Стара Загора е подготвила за удобство на гражданите годишни стикери за паркиране в Зелената зона от страна на собствениците на автомобили, живеещи или имащи офис в съответния квартал. Цената им е символична – 60 лв. за една година за първи автомобил (което прави по 5 лв. месечно, но месечни стикери няма да се предлагат). За втори автомобил цената е двойна – 120 лв. за 1 г. За трети автомобил няма предвидена опция.
Годишно общината събира значителна сума от таксите за паркиране в зоната, за глоби от скобите и за репатриране, т.е. за вдигнатите от „паяка”. Парите обаче не се водят данък, те трябва да се употребят за подобряване на транспортната схема и за осигуряване на нови паркинги. Уви това не става, напротив, добавя се нов данък, като наказание за хората, живеещи в центъра?! Това също ли е по модел на столична община? – питат потърпевши.
Стикерът, чийто уголемен модел бе показан от зам.-кмета Йордан Николов, ще е с размери 50 х 55 милиметра. Той ще бъде изпратен за утвърждаване от министъра на вътрешните работи. След като се върне, ще бъде пуснат за производство и ще започне регистрацията на автомобилите. Стикерите ще могат да закупуват от Общината, като се заплащат на място. Ще важат за едногодишен период от датата на издаването им. При подаването на заявление за стикер се изисква заявителят да представи за справка лична карта, регистрационен талон на автомобила за удостоверяване на постоянен адрес и индивидуализация на МПС-то, чието паркиране ще бъде извършено, документ за платена застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобила, удостоверение за липса на задължения на заявителя към Община Стара Загора, и ако са налични – договор за лизинг и/или договор наем. Ще се представя също така нотариален акт или друг документ за собственост на обособения жилищен имот, или договор за наем на обособения жилищен имот, за да се установи дали лицето наистина живее в Зелената зона. Прилага се копие от регистрационния талон на автомобила, декларация, че заявителят не е отдал под наем гаражна клетка или място за паркиране, както и за търговска или друга дейност (така отдадените гаражи са над 1200 в централната градска част на Стара Загора, по данни на Общината).
За днес са насрочени и последните разговори с участието на Община Стара Загора за въвеждането на SMS-паркиране.
Общината е заделила и 350 000 лв. за нови пътни знаци в изпълнение на проекта БУЛАН за нова организация на движението в града. Според този проект голяма част от улиците в града ще станат еднопосочни, особено малките и тесни улици между „Гурко“ и „Хр.Ботев“ западно от „Х.Д.Асенов“. Новата организация ще бъде стартирана веднага след получаването на пътните знаци.

Руски рокери канят „Рамщайн” да изпълни песен за юбилея от Сталинградската битка


Мотористите-членове на рокерския клуб "Нощните вълци" обявиха, че вече водят преговори
с германската метал машина "Рамщайн" за изпълнението на една съветска патриотична песен по време на тяхното гостуване по случай 70-годишния юбилей на Сталинградската битка.
Припомняме, че тази година се навършват 70 години от героичната победа на съветските войски над силите на Третия райх край Сталинград.
"Нощните вълци" са известни с това, че всяка година организират известния мотокрос Сталинград - Севастопол. Лидерът на мотоциклетистите, Александър  Залдостанов, по-известен с прякора си "Хирурга" призна пред руските медии, че вече са установили връзка с германската банда.
Според него, ще бъде много интересно, ако група като "Rammstein" се съгласи изпее на руски език съветски военен марш от времето на Втората световна война.
От няколко години насам не спират обвиненията към "Рамщайн" в популяризиране на някои нацистки идеологеми. Например клипа към песента "Stripped" се възприема от мнозина като "съвременен образец на нацистка пропаганда", тъй като се основава на документалния филм на Лени Рифенщал "Олимпия" от 1936 г. 

Кметът прикани собствениците на земи в парк „Бедечка” към разум


Протести и контрапротести, готвят преди разглеждането на въпроса в общинския съвет

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров прикани вчера собствениците на имоти (83-ма) на територията на парк „Бедечка“ да седнат на масата за преговори относно вида и начина на компенсирането им.
„Ако имотите бъдат отчуждени или Общината ги придобие и започне да се разпорежда с тях като с парк, той ще е публична общинска собственост, какъвто е например статутът и на парк „5 октомври“. Паркът, който ще се ползва от всички старозагорци, нито може да бъде продаван, нито да бъде отдаван на концесия, нито някой да се разпорежда с него по какъвто и да е начин. Така че всички спекулаци в тази посока няма как да са истина. Всеки, който познава законите, е наясно с това“, каза кметът. Той определи обвиненията на собствениците на имоти като несериозни и несъстоятелни.
„Ние защитаваме интереса на града да има парк. Собствениците манипулират по определен начин мнението, но мисля, че хората няма да се подведат и ще разберат, че внесеното предложение за територията на север от ул.“Августа Траяна“ е най-разумното и че трябва да се седне на масата да се разговаря по какъв начин Общината може да обезщети собствениците и впоследствие да придобие териториите в парка. Това е разумният подход“, допълни Живко Тодоров.
Според кмета ако е имало несправедливост преди за това, че имотите им са отнети и трябва да се възстанови някаква справедливост – нека да бъде възстановена. Но не и някой да иска това да е сделката на живота му. Това не може да се очаква.
Има възможност да се предложат други земи на собствениците. Има варианти – стига да насреща да има воля и разум.
„Не може да се очакват цени от 200 евро на квадрат, както чувам. Това е абсурд – при положение, че в момента върви строителство по 350 евро на квадрат и се продава в града, някой да иска само за имота си 200 евро – без комуникации, без осветление, без инфраструктура – канализация, водоснабдяване, без абсолютно нищо. 200 евро! Всеки нормален човек може да направи преценка“, каза кметът.
Живко Тодоров сравни проблема с парк „Бедечка“ с този с незаконното строителство в кв.“Лозенец“. „Но така или иначе трябва да започне да се работи и постепенно тези два казуса да бъдат решени със съгласието на всички партии. За момента те са ключови за града. Не трябва да има спекулации и да се прави политика от тях, а твърда позиция по тях от страна на Общината, която да се отстои и веднъж завинаги да се решат тези въпроси“, бяха думите на кмета.
На собствениците на имоти, които са заявили в последния момент желание за митинг, съвпадащ по време с шествието от Алана до Общината в сряда вечер на екозащитниците на парк „Бедечка“, са били предложени други часове през деня, или от 18 часа на следващия ден. Има си закон за това, какви срокове се спазват при подобни заявления, каза Валери Иванов, началник на отдел „Опазване на обществения ред и управление при кризи“ в Общината.

Класическа музика и нова българска литература представят в библиотеката


Днес на 30 януари, от 18:00 часа в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески" Стара Загора ще бъде представена в концертен спектакъл операта "Сватбата на Фигаро" от В. А. Моцарт. Участват: Ивайло Джуров в ролята на Фигаро; в ролята на Сузана - Яница Нешева, Нели Нечева; Граф - Денис Иванов; Графиня - Емилия Джурова, Елена Баръмова; Бартоло - Петър Кунев; Марцелина - Нина Димитрова; Керубино - Румяна Костова; Барбарина - Яна Стефанова. Музикално ръководство и акомпанимент - Полина Влахова. Костюми: дизайн и изработка - Денис Иванов. Вход - свободен 
Ва 2 февруари, от 10:30 часа, пак там, ще бъде показан филм-спектакъл (128 мин.) "БАЛ С МАСКИ" от Джузепе Верди, постановка от Музикалния фестивал в Залцбург, с участието на Пласидо Доминго, Лео Нучи, Жозефина Бардстоу, Суми Йо и др. Диригент сър Георг Солти.
На 5 февруари, от 18:00 часа ще бъде представен новият роман "Инцидент" от Станислава Чуринскиене, на издателство Жанет 45. 
Книгата е история с класическата структура на детективски роман. С една разлика – престъпление няма, поне не в обичайния смисъл на понятието. Един мъж хвърля на една жена ключовете от общия им дом заявявайки, че не иска да я види никога повече. И изчезва. Поведението му е толкова нетипично за него, че вместо да се разгневи, жената се впуска да го търси. След като го намира, в продължение на повече от година се разбулват пластове от тайни и неизговорени неща, които никой от нас не би искал да открие за любимите си хора. В хода на историята, мъжът и жената многократно сменят позицията на насилник и жертва, докато стане ясно, че това са просто роли, а не непроменим житейски избор. Точно, когато читателят си мисли, че е стигнал до дъното на мрачната история за един уж случаен инцидент между двама души, следва финален обрат, който отново повдига въпроса кой всъщност е „престъпникът“.На фона на универсални теми като безплодие, родителство, вярност, връзките между детството и реализация на човека като възрастен, авторът развива много интригуващ възглед за произхода на човешките неразбирателства и невъзможността за истинска взаимност. 
На 7 февруари 2013 г. (четвъртък) от 18:00 часа в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески" Стара Загора Николай Гурбанов ще представи първия си самостоятелен албум "Феникс", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Загоре" Стара Загора, солисти от АМТИИ - Пловдив и НГХНИ "Константин Преславски" – Варна
на 13 февруари 2013 г. (сряда) в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески" представяне на първия роман "Кастинг за Месия" и среща с автора Петър Делчев. Няма да има отделен духовен катаклизъм в България – или ще е общочовешки, или ще дойде друго еволюционно звено, което ще се опита да изгради устойчива цивилизация. Той ще дойде в Стара Загора, за да представи романа си „Кастинг за Месия” (изд. „Сиела”). Да, заглавието не е за подминаване. Писател като Петър Делчев, който има в главата си гигантски идеи, умее да чопли любопитството. Още в началото на разговора ни прави уговорката: „Минавам на „ти”, защото никой не заслужава да бъде обиждан на „вие”, все едно е данъчен инспектор, а дори и те!”. (Следва усмивка). И уговорката: „Дано читателите ти не се уплашат от отговорите”. (Пак усмивка). Той е роден през 1971 г. в София. Женен, баща на две деца. Първата му стихосбирка „Луд за обичане” се появи на пазара в началото на 2006 г. Втората – сборникът „Трънски разкази”, излезе в края на същата година и е номинирана за Националната награда “Елиас Канети” за 2007 г. Белетристичната „Балканска сюита” дойде при читателите в началото на 2009 г. Сега дебютният му роман „Кастинг за Месия” е най-коментираната в интернет пространството книга. Защо ли? Прочетете я преди премиерата в града на липите. За да намерите своя отговор на въпроса Who wants to live fоrever (Кой иска да живее вечно?).

„Недадените” – готвят нов сериал за спасяването на евреите


"Недадените" - така се нарича новият исторически сериал, който тръгва през март по БНТ. Той проследява съдбите на българските евреи, чийто живот се преобръща с влизането на България във Втората световна война. Режисьорският тандем Емил и Вито Боневи са автори и на сценария, върху който работят цели 8 години. Този път темата ще бъде разгледана без тя да се фокусира върху ръководната роля на БКП.
"Недадените" е филм, който връща 70 години назад във времето и пресъздава едни от най-драматичните събития от българската история. Сюжетът преплита исторически факти с конкретни съдби, съобщават от националната телевизия. "Сложната история, пречупена през личното отношение на героите, които са замесени в нея, правят филма истински, откровен и дълбок и в крайна сметка, интересен", коментира актьорът Пенко Господинов, изпълняващ централна роля.
Продуцентът Мирослав Боршош приема проекта като предизвикателство заради особеностите на епохата, които трудно се пресъздават на лента, и има амбиции да покаже филм, конкуриращ световните образци по темата. Владо Пенев, Мариус Куркински и Димитър Баненкин са част от актьорския състав, в образа на цар Борис III се превъплъщава Пенко Господинов, а главната женска роля играе Лидия Инджова. "Много се гордея, защото Лиляна Паница е име, което не се споменава много често в историите, свързани със спасяването на евреите, а тя всъщност е допринесла страшно много", разказва Лидия Инджова за своята героиня. Музиката е дело на Стефан Вълдобрев. 

Дянков обеща 35 милиона за Долината на тракийските царе


3,5 милиона лева всяка година, в продължение поне на 10 години са напълно възможни средства, които да се инвестират в Долината на тракийските царе, каза в Казанлък вицепремиерът и министър на финансите на Република България Симеон Дянков. Той участва в обществената дискусия, организирана от в. Стандарт във връзка с националната кампания Чудесата на България.
Домакин на срещата бе кметът на община Казанлък Галина Стоянова, съобщиха от пресцентъра на Община Казанлък. Дянков допълни, че е изключително доволен от направеното в Долината на тракийските царе със средствата, отпуснати от Министерството на финансите – Общият устройствен план е готов, готови са проектите за реконструкция на три важни археологически обекта – Хелвеция, Грифоните и Оструша, извършени са спасителните разкопки на гробницата край Бузовград. Много е хубаво предложението за обединяването на 10 гробници в един цялостен маршрут – така ще се съчетаят наука и инфраструктура, което ще създаде цялостен туристически продукт, каза още министър Дянков.
В своето приветствие към гостите и представянето на община Казанлък кметът Галина Стоянова подчерта основните приоритети в развитието на общината и акцентира върху културния туризъм и дейностите, които трябва да бъдат извършени и за които е нужно финансиране. Това е свързано с реконструкция, реставрация и социализация на уникалните тракийски гробници, обединяването им в общ туристически комплекс, който да кандидатства за списъка на защитените от ЮНЕСКО паметници на световното културно наследство, реализация на модерен аудиовизуален проект Севтополис и необходимостта от изграждане на нов Музей на розата.
Директорът на Исторически музей Искра Момчил Маринов представи 10-те гробници, които се обединяват в общ туристически маршрут. Това са Казанлъшката тракийска гробница, Сарафова могила (Крън ІІ), Светица, Шушманец, Хелвеция, Грифоните, Сашова могила, Голяма Арсеналка, Голяма Косматка и Оструша. За консервация, реставрация и изграждане на постоянна защитна постройка на Хелвеция, Грифоните, Оструша, Светица, Голяма Арсеналка, Крън ІІ и Сашова могила са необходимо 2 млн. лева. За изграждане на пътна инфраструктура до Голяма Арсеналка, Хелвеция, Грифоните, Сашова могила и Светица са необходими 1 млн. лева. За електрическо захранване и водоснабдяване на Хелвеция, Грифоните, Светица, Сашова могила и Крън ІІ трябват 500 хил. лева. Всички тези дейности изискват инвестиция от 3.5 млн. лева.
Проф. Божидар Димитров, директор на НИМ, приветства идеята да се обединят гробниците в общ туристически комплекс, като препоръча да се проучат и могилните надписи. Археологът проф. Николай Овчаров бе категоричен: По-подходящо място за развитието на туризма от това на Казанлък няма в цялата стана. Той е географски център и кръстопът на различни културно-исторически маршрути. Присъстващите на дискусията учени като арх. Росен Вълков, директор на Националния институт за недвижимо културно наследство, доц. Д.р Людмил Вагалински, директор на Национален археологически институт с музей към БАН, проф. Виолета Нешева, доц. д-р Георги Нехризов подчертаха значението на наследството, оставено от траките. Археологът Диана Димитрова призова да се направи копие на уникалните гробници Оструша, Хервеция и Грифоните, за да се съхранят оригиналите. Д-р Косьо Зарев, ексдиректор на ИМ Искра подчерта, че кметът Галина Стоянова е първият кмет на община Казанлък, взел здраво в ръце развитието на туризма. Неговото твърдение бе подкрепено от д-р Тодор Чабонов, археолог, заместник-кмет на Столична община, и от заместник-министъра на МИЕТ Иво Маринов, който акцентира върху активността на кмета Галина Стоянова и изграждането на системен подход за развитието на културния туризъм в общината.
Долината на тракийските царе да бъде представена пред света, защото обектите имат световно значение, каза журналистката Валя Ахчиева. Супермодерен и атрактивен проект за Севтополис с впечатляващи аудиовизуални ефекти представи авторът Николай Йотов, който въодушевено сподели: Траките ще се върнат към живот със съвместните усилия на държавата, общината, учените и бизнеса.

29.01.2013 г.

„Невинните” политтрилър от серията Балдачи


Когато законите не могат да свършат работа, идва ред на Уил Роби. Може да прочетем за уменията му в романа на Дейвид Балдачи "Невинните".
Героят е наемен убиец, който се справя с враговете на Америка, когато полицията и ФБР се чувстват безпомощни. Роби никога не задава въпроси и винаги уцелва мишената. Но след 12 години успешни мисии той допуска непростима грешка в кариерата си.
Роби е изпратен да ликвидира млада жена във Вашингтон заради връзка с терористична организация. Но нещо в тази поръчка озадачава наемния убиец, който прави немислимото: в последния момент, надвесен над спящата жена, отказва да я застреля. Сега самият Роби е мишена. На собствените си хора.
При бягството си той случайно среща четиринайсетгодишната Джули, чиито родители са убити от неизвестен мъж. Роби спасява момичето от сигурна смърт и разбира, че не може да я изостави. Но той все още не знае, че семейството на Джули е свързано по някакъв начин със заговор, който би взривил върховете на властта.
"Невинните" излезе у нас през януари в превод на Веселин Лаптев.

Вече са ясни всички участници на рокфеста в Каварна


Организаторите на "Каварна рок" обявиха и последната група, която ще гостува на фестивала тази година.
"Тъндър" ще излязат на сцената още в първия ден на рок събитието.
"Каварна Рок Фест 2013" ще се проведе на 1 и 2 юни с участието на много звезди, от които е достатъчно да се чуят имената на "Дийп Пърпъл" и "Аксепт", последвани от други световноизвестни рок изпълнители.
С обявяването на "Тъндър" вече е известна цялата програма на фестивала. След турнето на "Уайтснейк" и "Джърни" в Англия, на което "Тъндър" ще бъде специален гост, те пристигат направо в България, за да зарадват феновете си.
"Тъндър" е английска рок група, която бележи възход през годините на грънджа.
Първоначално групата се нарича "Нътин' Фенси" и през следващите години свирят в клубове из Лондон и пускат независимия сингъл Looking For A Good Time.
С идването на Хари Джеймс, който сяда на мястото на предишния барабанист, групата променя името си на "Тераплейн" и издава два албума.
При посещение в САЩ групата, която е тласкана от продуцентите към поп звучене, се запознава с истинската рок сцена и се завръща в Англия с идеята за рок музика и с новото име на групата - "Тъндър".
Именно с "Тъндър" англичаните започват да градят сериозно кариерата си. С техния продуцент Анди Тейлър (продуцент и на Дюран Дюран), те правят много рок балади.
През 1992 Laughing on Judgement Day застава на второ място в класациите за най-добър албум. През 1995 Behind Closed Doors отново оглавява челните позиции и заема пето място отново в същата категория.
През 2006 г. реализират сингъла The Devil Made Me Do It, а последният изкаран албум Bang! излезе през 2008 г.
С много събирания и раздели на състава, с девет албума зад гърба си, "Тъндър" са излизали на една сцена със звезди като "Дийп Пърпъл", Алис Купър, "Джърни", Тед Нъджент и "Роудстар".
Промоционални билети и за двата дни на "Каварна Рок фест 2013" са в продажба в мрежата на "Ивентим", а цената е 70 лв.
Промоцията ще продължи до 31 януари 2013г., след което двудневният билет ще бъде на цена от 90 лв., а еднодневният - 60 лв.

„Лудото” парижко кабаре гостува в НДК


Crazy Horse Paris - един от символите на нощния живот във френската столица, ще гостува за първи път у нас по покана на "Дегрис Ивентс". Спектаклите ще бъдат на 17 и 18 май в зала 3 на НДК от 20.00 и 22.30 часа. Световното турне на прочутото кабаре, което ще премине и през България, е озаглавено Forever Crazy. То стартира обиколката си във Виена, Австрия. Спектакълът се слави със стилни костюми, оригинална музика и високотехнологични светлинни ефекти. Техническото и сценичното оборудване и уникалният реквизит надвишават 7 тона.
Кабарето Crazy Horse Paris e основано на 19 май 1951 г. от авангардния артист и страстен почитател на женската красота Алан Бернандин, движен от идеята да направи клуб, акцентиращ на изкуството и женската магия. Спектакълът Forever Crazy е създаден в негова памет. Шоуто предлага селекция от най-добрите изпълнения в репертоара на кабарето - класиката в жанра "Боже, спаси нашия Барешкин", хореография, създадена от лейтенант от британската армия, с която откриват всяка програма от 1989 г.; танца на френския хореограф Филип Декуфле от 2009 г. "Криза? Каква криза!" и др.
Билети вече могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim, а от 30 януари - и на касите на НДК. 

28.01.2013 г.

„Белият Тигър” бе обявен за най-добър руски филм за 2012-а


Мистичният филм за Втората световна война - "Белият тигър" на режисьора Карен Шахназаров бе удостоен с премията "Златен орел" за най-добър филм на 2012 година, съобщава "Руска реч".
Лентата на Шахназаров е основана на повестта на писателя и историк Иля Бояшов "Танкисти или Белите тигри". В сюжетът се разказва за един сержант в съветската армия Иван Найденов (Алексей Вертков), който се бори с "Белият тигър" - германски измислен танк.
Премията "Златен орел" се връчва всяка година от 2002  г. насам, а победителят се избира от Националната академия за изкуство и кинематографски науки на Русия.
През тази година за статуетката "Златен орел" се състезаваха 5 филма: "Орда" на Андрей Прошкин, "Секуристка" на Алексей Андрианов, "Духless" на Роман Пригунов, "Белият тигър" на Карен Шахназаров и "Висоцки. Слава си жив" на Петър Буслов.

Когато слугите мразят господарите референдумът е ялов


Кой се страхува от суверена на Република България? Ами слугите (грубо казано, но такъв е произходът на думата министър), т.е министрите, тъй като народът е суверена. Национално допитване обаче не е имало от 1971 година. Тогава всичко е било нагласено!!! - твърдят историците, ами сега, не е ли пак нагласено? Ако ЦИК обяви 20% избирателна активност при пълната обработка на протоколите, въпросът щял да се върне в парламента. И там няма да мине, и строителството на нов АЕЦ ще се отхвърли завинаги…
Това каза, премиерът, който започна с поздравления на тенисиста Джокович, а не с отговори на журналистите по темата! Явно влечението му към спорта е приоритет. Но какво значи в политиката завинаги? Например, навремето, дружбата ни с СССР бе като слънцето и въздуха необходима! Сега вече сме завинаги с нашите евро-атлантически партньори, дай Боже, да е за по-дълго…Щото иначе пак трябва да се преустройваме, адаптираме по неруски…
АЕЦ не трябвало да се строи, защото сме нямали нужда от ток, нямаме индустрия и може да купуваме еленергия от чужбина. Добре, как обаче правителството вижда развитието на страната, щото и нито един друг сектор не можем и не сме развивили през последните години, ако изключим строителството на хотели, а напоследък и на магистрали.
АЕЦ-ът бил опасен, но същото е и с автомобилите… Хора загиват при катастрофи всяка година, нали от там идва клишето –„Война по пътищата”? Кунева пък организира бойкот. Призова хората да не гласуват, но само след няколко месеца ще иска техния глас. Това се представя като принципна и последователна политика?!
Социалистите се зарадваха, че повечето избиратели гласували с – „Да”. Това било началото на края на ГЕРБ и първата им загуба от бъдещите им поражения. Талантливо, обаче червените избягаха от темата как навремето преговаряха с Европа за закриването на козлодуйските блокове, как закриха цели индустрии и как също с нищо не са допринесли не само за развитието, но и дори за запазването на някой от индустриалните ни отрасли. БСП се надява да вземе властта, поради безсилието на ГЕРБ, а не че предлага нещо разумно, което ясно да обясни на избирателите. Атака, ДСБ, и прочие маргинали също си приписаха принос в провеждането на Първия-Демократичен-Референдум, но с облекчението, че няма да се зачете вота на гражданите. Защото има предварително изискване, за квота за гласуване…А нима на следващия вот, ако гласуват 20 на сто от избирателите, правителство няма да има? Но не, тогава всичко е ясно – победителят има достатъчно доверие, а хората тогава са компетентни да го избират. Виж за АЕЦ гражданите нямали необходимите знания да преценят всичко За и Против…Така се случва когато слугите (министрите), презират и подценяват господаря си (суверена-народ), единствения изход на суверена е от време навреме да сменя слугите, макар че всички те, въпреки политическата си окраска имат еднакви навици и страхове…  

Чудомировите дни ще са от 25 март до 1 април


Новоизбраният Управителен съвет на фондация „Чудомир" с председател Симеон Георгиев проведе среща с  представители на културни институти и Клуба на културните дейци в Казанлък.
Срещата бе по повод 20-те Чудомирови празници в града на розите и е по инициатива на председателя на ОбС-Казанлък Николай Златанов.
Кръглата годишнина от началото на тържествата, посветени на именития казанлъшки писател, хуморист, художник, общественик Димитър Чорбаджийски-Чудомир ще бъде отбелязана по подобаващ начин,eдинодушни бяха всички участници в срещата.
Идеи за програмата споделиха културните дейци, като до една седмица всички предложения ще бъдат конкретизирани и подадени писмено до УС, за да се изготви окончателната програма.
Както всяка година, и през 2013-а началото ще бъде поставено на 25 март - рождения ден на Чудомир, а закриването с връчването на традиционните награди на негово име ще бъде навръх Деня на хумора и сатирата - 1 април. 

За какво се споразумяха "Булсатком" и bTV?


От гледна точка на зрителя всичко е ясно: сателитният оператор възстанови излъчването на програмите на bTV и присъединилата се към бойкота й TV7, увеличение на тарифите за потребителя няма да има и, както се казва, всяко чудо за три дни (в случая - един месец.)
Ако се погледне обаче малко по-дълбоко зад събитията и изказванията на определени личности от последните дни, прозира наличието на договорки, които вещаят неприятности за незасегнати до момента участници на пазара, а именно малките доставчици на тв сигнал.
Развръзка с връзки
След близо месец публичен раздор в сряда вечер "Булсатком" и bTV съобщиха, че вече имат договор за сътрудничеството си. Два часа по-късно същото беше обявено и за TV 7. "Двете страни поднасят извиненията си към тяхната огромна и лоялна аудитория за временно причинените неудобства", пише в съвместното съобщение между доставчика и TV7. В същия дух беше и съвместната информация от "Булсатком" и bTV: "В интерес на милионите зрители двете компании направиха взаимни отстъпки, които да позволят възстановяване на сигнала, без да се вдигат цените за крайните абонати."
Към момента без отговор обаче остават няколко въпроса. Първо - на каква тарифа са си стиснали ръцете спорещите страни. Според информация, разпространена от bTV по време на скандала, искането на телевизията е било за 2 лв. на абонат за пакета от всичките й програми. Според "Булсатком" - това е представлявало тройно увеличение на плащаната до края на миналата година такса, макар и тя да не се е смятала точно на абонат, а по схема, изчислена на тази база. Единственото, което от сателитния доставчик казаха в четвъртък вечер, е, че отстъпката, която са направили, за да стигнат до договор, не е била голяма. Към момента обаче не е ясно какво значи това в числа. Разминаването в търговските позиции беше още по-драстично между "Булсатком" и TV 7 - според сателитния оператор исканото увеличение на плащанията от тази телевизия е било 17 пъти.
Второ - освен размера на таксата за абонат в основата на спора беше твърдението на bTV, че "Булсатком" лъже за броя на клиентите си, занижавайки ги, за да плаща по-малко. След подписването на новия договор обаче не беше обявено нито колко са абонатите на сателитната компания, на базата на които той е сключен, нито пък да е уточнен нов метод за изчисляване на таксите.
Трето - макар и да има договор, срокът му е сред условията, които засега също не се обявяват. Тоест примирието може и да е временно.
И ако двете компании не са длъжни да отговарят на горните въпроси, има един по-важен, който заслужава повече внимание - каква е ролята на държавата в разрешаването на спора. Публичните изказвания до момента засилват съмненията, че изпълнителната власт, която открито се намеси, за да се разреши конфликтът, е поела ангажименти да облагодетелства поне една от двете страни за сметка на трети участници на пазара.
Сиви, малки и нежелани
Показателно е, че след месец кавга "Булсатком", bTV и TV7 започнаха да излъчват радостни сигнали до зрителите някъде около осем часа след като министърът на транспорта и съобщенията Ивайло Московски обяви, че това ще се случи. Намесата на държавата изобщо не беше прикрита - напротив.
"По настояване на министър-председателя Бойко Борисов последните няколко дни под егидата на министерството на транспорта заедно с Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) положихме много усилия, за да бъде решен спорът между "Булсатком", bTV и ТV7", каза Московски в сряда. По думите му държавата е влязла в ролята на арбитър след изрично настояване на спорещите страни да се вземат мерки за борба със сивия сектор сред кабелните оператори.
Нещо повече - съставена е работна група с представители на КРС, НАП и МВР, която да се заеме с "изчистването на проблема"."Нашият ангажимент заедно с комисията е да положим механизми, допълнителни мерки, които да позволят борба със сивия сектор в този бранш", обясни Ивайло Московски.
На пръв поглед всичко това звучи разумно: сивият сектор ощетява държавата (не че само часове по-рано bTV не причисляваше към него и "Булсатком"). Въпросът обаче е доколко борбата с неплащането на данъци и укриването на абонати, което е масова практика сред тв доставчиците, няма да се превърне в обикновено разчистване на територия за големите участници на пазара за сметка на по-малките…
За "Булсатком" разчистването на територия е добре дошло. Същото обаче важи и за опитващата се да пробие на същия този пазар БТК, чиито мажоритарен акционер Цветан Василев е свързван и с TV7. Показателно е изказването на изпълнителния директор на TV7 Николай Бареков по същата телевизия: "Така че се надявам оттук нататък този пазарен проблем повече да не съществува. Защото в този сектор има много сива икономика и е редно и държавата да се намеси по-сериозно, за да си плащат, особено малките играчи, данъците, които дължат от таксите на абонати."
При това положение е ясно, че малките тв доставчици ги чакат сериозни... проверки. Жалкото ще е, ако доста от тях не се преборят с това - защото този пазар в момента е един от най-конкурентните и би било зле той да се окупира с помощта на държавата.

25.01.2013 г.

Натиска за парк „Бедечка” даде резултати

Собствениците на имоти край Бедечка се надяваха на сериозни приxоди

Гражданските протести против застрояването на парк „Бедечка” дадоха резултати! Кметът на Община Стара Загора внесе днес за разглеждане в Общинския съвет предложение за запазване на парк „Бедечка”. Тази стъпка е в резултат на проведените разговори между него и представители на инициативния комитет за запазването на парка. По време на срещите бяха изнесени всички факти от изминалите години, довели до проблемите със статута на територията.
Общинският съвет трябва да гласува по време на сесията на 31 януари разрешение за изработване на проект за актуализация на Общия устройствен план /ОУП/, като така ще се защити обществения интерес за запазване на парка при граници: ул. „Августа Траяна” на юг, алеята на предприятие „Труд” на север, ул. „Иван Вазов” на запад, ул. „Хан Тервел” и пътя за с. Люляк на изток. 
В предложението до Общинския съвет се казва, че е много тревожен фактът, че в изградените и много посещавани големи паркове, като парк „Бедечка”, са налице реституирани частни имоти. С последната актуализация на Общия устройствен план, там вместо парк и зона за отдих е предвидено цялостно застрояване от ул. „Христина Морфова” – на север, до алеята към предприятие „Труд”, до ул. „Августа Траяна”, а на север от нея за смесено обществено и делово обслужване и жилищно строителство. Така практически паркът се унищожава в голямата си част, като застрояването се доближава много до езерото „Загорка”, голяма е вероятността ценните растителни и животински видове от екосистемата на река Бедечка да изчезнат. Това са само част от мотивите на кмета Живко Тодоров, за да застане зад каузата да се спаси паркът.
Плановете за застрояване на местността дойдоха от собственици на реституирани земи, като общината трябваше да поеме големи разходи за инфраструктурата в района. Според запознати, с проекта се е ангажирал и бившия градоначалник и ексминистър д-р Желев. Противно на очакванията, мнозинството от ГЕРБ стана застъпник на идеята. Освен „закриването” на зелени площи, реалният риск бе новия квартал на богатите да се превърни втори „Атюрен”. Кварталът в западната част на града така и не бе достроен, но първоначалния алъш-вериш с имоти беше много обещаваш… докато „балонът” не се спука. Остават обаче въпросителните около проекта за изграждането на микровецове, изцяло от частен инвеститор, който пък се прицели в най-хубавият старозагорски парк,– „Аязмото”. Там пък е намесено името на друг ексминистър – Асен Гагаузов.  

Ново издание на „История на Втората световна война” на Лидъл Харт


„История на Втората световна война” на Лидъл Харт е труд на водещ военен аналитик, но същевременно и на състрадателен и необикновено оригинален мислител. Авторът, Базил Лидъл Харт е написал повече от трийсет книги и световно признат лектор по военна стратегия и тактика. Добрите думи за него са много…От януари в книжарниците е новото българско издание на капиталния му труд.  
Списание „Икономист” пише: „Той е не само пророк и критик, но и историк от голям ранг”. „Телеграф” - „Книгата е показателна за гениалността на автора - написана е с такава яснота и проникновение, с каквито никой друг военен писател не би могъл да се похвали... Ще излиза дълго време в големи тиражи и ще се чете с удоволствие от онези, които се интересуват от военно изкуство.” „Армията” - „Изключителна... Една мина, пълна с точна информация”. „Ивнинг Стандарт” - „Един шедьовър, отличаващ се с подвеждаща простота. Труд, плод на много години зряло обмисляне. Ще стане настолно четиво. Успехът на книгата е неизбежен. Пълна е с „лидълхартизъм” - непрекъснато разширяващата се роля на танковете във войната, гъвкавата отбрана от дълбочина, индиректния подход, „прекаляване” с логистиката, двойни цели и т.н... „Лидъл Харт е не само пророк и критик, а и историк от голям ранг”.
Историкът не пести критиките си към различните участници във войната. Но премълчава доста неща. Например, Мюнхенската конференция. За него войната, започва от 1 септември 1939 година. За причините от по-рано, споменава бегло. Победите на Запада са фаворизирани, но това е англо-американската версия на войната. Тази, която доскоро (само допреди 20-тина години) не познавахме. Това прави книгата интересна…

Хирурзи от Токуда спасиха родилка и бебето й след 6-месечна борба


19-годишна родилка от Казанлък с животозастрашаваща мозъчно-съдова малформация роди здраво и доносено бебе в МБАЛ „Токуда Болница София” след продължила над 6 месеца битка за живота й от екип неврохирурзи и акушер-гинеколози.
В третия месец от бременността на Мария екипът на д-р Славомир Кондов извърши животоспасяваща безкръвна операция за отстраняване на мозъчната аневризма на младото момиче. Щадящата интервенция е единствената възможна алтернатива за спасяване на живота на пациентката без опасност за плода или необходимост бременността да се прекъсне.
Днес Мария е на своя първи контролен преглед при неонатолог със сина си Иван, който проплака на 7ми януари 2013 година. Детето дойде на бял свят с тегло 3,750 кг. и 52 см високо след много внимателно и прецизно проследяване на бременността на майката.
„Многопрофилната болница дава възможност за успешно завършване на родилния процес – здрава майка и здраво бебе, дори при жени, при които бременността е животозастрашаваща, както и при родилки, преминали през толкова сложни операции като Мария”, подчертава д-р Данаил Илиев от Родилно отделение на Токуда, който следи рисковата бременност. Д-р Илиев допълва, че именно мултидисциплинарният подход и сътрудничеството между много различни специалности в рамките на едно лечебно заведение осигурява безопасност във всички аспекти дори и при сериозни съпътстващи заболявания при родилките.
„Когато си жив, трябва да се бориш”, усмихва се Мария и разказва как през юли 2012, в третия месец от бременността си, започва да получава припадъци, заради които лицето й се изкривява и губи способност да говори. След направени образни изследвания става ясно, че бременната има вродена малформация на кръвоносни съдове в мозъка, която всеки момент може да предизвика фатален кръвоизлив. Семейството й започва да търси болница, в която Мария да бъде оперирана така, че да запази бебето си. В Токуда се свързват с началника на отделението по Неврохирургия д-р Славомир Кондов, който още на следващия ден сформира мултидисциплинарен екип и на 16 август извършва интервенцията. Безкръвната операция е направена под пълна упойка при много стриктен анестезиологичен контрол, а достъпът към засегнатия участък в мозъка е през малка дупчица на бедрото. На мястото на аневризмата неврохирурзите поставят три титаниеви спирали, които предотвратяват риска от кървене. Три дни по-късно Мария е изписана в стабилно състояние и започва да проследява бременността си в Токуда.

24.01.2013 г.

Булсатком поетапно връща каналите на БиТиВи


Вчера Булсатком и bTV Media Group подписаха споразумение и поетапно ще възстановят излъчването на каналите на медията в мрежата на оператора в следващите часове, посочва се в съвместно съобщение от двете компании.
Двете страни са направили взаимни отстъпки, така че сигналът да се възстанови без да се вдигат цените за крайните потребители.
В спора между двете компании се намеси и премиера Бойко Борисов. В последните дни в преговорите между оператора и телевизията се е включила и Комисията за регулиране на съобщенията.
Припомняме, че „Булсатком“ и bTV не успяха да сключат договор за 2013 г. заради спор за цената на програмите. bTV обвини "Булсатком", че укрива реалния брой на своите абонати, въз основа на който се определя таксата за излъчване на телевизията от оператора.
Сателитният оператор пък не прие поисканото от bTV трикратно увеличение на таксите за излъчване, тъй като това ще доведе до покачване на цените за крайния потребител.
TV7 също връща сигнала си към доставчика, след като го спря и също имаше по-високи изисквания за цената.

Възраждането на старозагорското летище влиза в нова фаза


Готвим се за възраждане на дейността на летището, има сериозен интерес от различни чужди компании", съобщи Митко Георгиев, управител на "Летище Стара Загора" ООД. След постановлението на МС от 21 декември м.г., с което собствеността, която бе на три ведомства, бе прехвърлена изцяло на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), вече са извършени всички действия по предаването й във владение на "Летище Стара Загора" ООД. Преди броени дни военното министерство е отписало поделенията си там и 116 сгради, в които се съхранява техника. Идвали са и представители на проектната компания към МИЕТ, специално създадена да събере заедно летищата в Стара Загора, Божурище, Телиш и Марино поле.
"От началото на май се очаква да започне сериозната работа по намиране на най-подходящия инвеститор", каза още Митко Георгиев.
Досега инвестиционни намерения са заявили корейци, индонезийски и индийски фирми, както и английски инвестиционен фонд.
Идеята е тук да се построи вторият в Европа логистичен хъб (карго летище за товари и пътници) между Европейския съюз и Азия. Полосата на летището е дълга 2550 м, прилежащите територии са около 6000 дка. Основните предимства обаче са близостта до автомагистрала "Тракия" - 3.5 км, наличие на близка пречиствателна станция и вододайна зона, тъй като се предвижда изграждане на цехове за препакетиране на стоки.
Според анализ на Центъра за икономически изследвания в България, бъдеща инвестиция в "Летище Стара Загора" ще даде възможност да се посрещне новият въздушен трафик, особено между Азия и ЕС. Отличната локация позволява придвижване за 3 часа със самолет и 24 часа с камион до всички дестинации на Европа, добри климатични условия, бързи митнически услуги, ниски данъци и най-ниски разходи за труд за квалифицирана работна ръка в ЕС. Данните сочат, че въздушният товаропоток до и от ЕС ще нарасне с 5.8 млн. тона, 78% от които ще идват от Азия, наличният капацитет няма да достигне с 5 млн. тона.
Превръщането на "Летище Стара Загора" в международен транзитен хъб ще има капацитет товари от 150 000 до 250 000 тона, 2 писти, обслужващи Боинг 747 и Еърбъс 380 и милиони пътници годишно.
"Самолетите няма да захождат над Стара Загора", успокои Митко Георгиев.
Старозагорското летище е открито на 5 септември 1954 г. Тогава е пусната първата вътрешна линия Стара Загора - София. До столицата се пътувало най-напред със самолети Ил-14, а след това с Ан-24, и то само за 40 минути. През 1974-1975 г. там са осъществени първите международни товарни полети. През 1979 г. обаче по предложение на БГА "Балкан" е закрита линията до София. Полетите са възстановени за две години, от 1989 до 1991 г., и пак са преустановени. След това тук идва хеликоптерният полк, които е закрит през 2000 г. На 4 юни 2007 г. е отнет лицензът за експлоатационна годност на летището.
На старозагорското летище са кацали дори космонавти. На 26 май 1961 г. на пистата посрещат първия човек, полетял в Космоса - Юрий Гагарин, а 2 години по-късно там се приземява и първата жена космонавт Валентина Терешкова.
През октомври 1991 г. е създадено търговското дружество "Летище Стара Загора" ЕООД, което четири години по-късно получава акредитация от Международната асоциация за гражданско въздухоплаване и става агент за продажба на билети на 29 компании с бюра в Стара Загора, Хасково и Ямбол.
В момента приходите в него са от билети и даване под наем на терени.

ЕК ни притиска за розовото масло


Натискът срещу българското розово и лавандулово масло от страна на Еврокомисията и евентуалните намерения за ограничаването му като приложение в парфюмерийната индустрия е основно поради високата му цена. Такава теза застъпва дългогодишният директор и настоящ научен работник в Института по розата в Казанлък Недко Недков. Според него подобен натиск и намерение не са за първи път.
През миналата година българското розово масло стигна рекордна цена- над 6000 евро за килограм, а лавандуловото - 80 евро. В същото време тези две масла държат 40% от световния пазарен дял в парфюмерийната индустрия.
Според Недков, цитиран от Дарик, над 300 години светът използва розово масло и лавандула в различни съставки за парфюмерийната индустрия и тезите за алергии на тази основа са твърде неоснователни.

23.01.2013 г.

„Светлинка в нощта” е новото заглавие от Никълъс Спаркс


„Светлинка в нощта” е новата книга от Никълъс Спаркс, която вече е в книжарниците. Сюжетът, както се очаква е доста заплетен:
Джеръми Марш е популярен нюйоркски журналист. В своята колонка той интервюира нобелови лауреати и обяснява научни теории на популярен език. Но също така е ловец на нестандартни истории! Скептик по природа, той умело разнищва градски легенди, самозвани медиуми и паранормални явления. Именно разобличаването им му носи широка популярност и го превръща в медийна звезда. Когато получава сигнал от Бун Крийк, Северна Каролина, инстинктите му подсказват, че там го очаква интересна история.
Лекси Дарнъл работи в местната библиотека. Родена и отраснала в градчето, тя е твърдо решена да прекара живота си там, близо до баба си, която я е отгледала след смъртта на родителите й. Появата на Джеръми Марш предизвиква тревога у младата жена. Разочарована от мъжете, тя подхожда недоверчиво към чаровния журналист. Лекси смята, че неговите открития може да навредят на любимия й град и неговите жители. Въпреки това не може да отрече, че е силно привлечена от самоуверения Джеръми.
Самият той е поразен от красивата и откровена жена още в мига, в който я вижда. Срещата им напълно обърква неговите планове и той е готов да повярва, че отново може да обича.
Попаднали в капана на чувствата си, те ще се изправят пред труден избор, който ще бележи живота им завинаги. Единственият шанс да запазят пламналата неочаквано любов е да следват сърцата си, вярвайки, че те ще им покажат правилния път.
Всеки обикновен човек има своята необикновена история, а Никълъс Спаркс умее да пресъздава тези съкровени разкази, заредени с нежност и емоция и способни да развълнуват всяко поколение. Перото на писателя-магьосник пронизва сърцето на читателите там, където откриваме истинските чувства – болезнени, вълнуващи, дълбоки. „Светлинка в нощта” е прочувствена, нежна история за стихийната любов и силата на доверието. Трогателен роман за сложните избори, пред които се изправяме, и вечния въпрос: разума или сърцето трябва да послушаме.
Досега са издадени осем романа на Никълъс Спаркс – „Нощи в Роданте”, „С дъх на канела”, „Последна песен”, „Един ден, един живот”, „Завой на пътя”, „Талисманът”, Пристан за двама” и „Моят път към теб”.
На бурен успех по цял свят се радват и екранизациите на произведенията на Спаркс. За 14 февруари 2013 г. е планирана премиерата на филма по романа „Пристан за двама”. Главните роли са поверени на звездите Джош Дюамел, Джулиан Хю и Коби Смълдърс, а режисьор е култовият Ласе Хелстрьом, работил и по филмирането на „С дъх на канела”.
 За автора:
Никълъс Спаркс е най-продаваният американски автор в света. Тиражите на книгите му надхвърлят 80 милиона екземпляра в целия свят, а романите му са преведени на повече от 45 езика. Животът не е бил особено благосклонен към Никълъс – след завършване на университета той се издържа като продавач на стоматологични продукти, обикаля почти цяла Америка, докато не решава да развие своето писателско дарование. Успехът му не закъснява. Критици и читатели са във възторг от неговите романи, а приходите са на стойност няколко стотин милиона долара.
Освен че е майстор на перото Никълъс Спаркс чете много (средно по 125 книги на година), има черен пояс по таeкуондо, както е и основен съперник на Дж. К. Роулинг (авторката на „Хари Потър”) за първото място в класацията за най-продавани автори на „Ню Йорк Таймс”, а списание „Пийпъл” го коронова за най-секси автор.

Заработи новата компютърна система на тотото

Преди два дни премиерът Борисов откри новата компютърна система на БСТ. Тотото вече ще работи с него. От участниците в игрите се очаква да оценят и да се възползват от:
- предоставянето на удължено време за приемане на залози за участие в игрите преди провеждане на съответен тираж /всички места за приемане на залози ще могат да приключват даден тираж в един и същ интервал от време – 1 /един/ час преди даденото теглене на числа/;
- стартиране приемането на залози за следващ тираж 30 минути след приключване на тегленето на числата за даден тираж;
- обявяване на информацията по игри за изтеглени числа и печалби 40 минути след всеки проведен тираж във всички места за приемане на залози и на официалната страница на Българския спортен тотализатор – www.toto.bg;
- изплащане на печалби до 200 лева, започващо във всеки един тото-пункт 1 /един/ час след проведено теглене на даден тираж;
- опцията за незабавна проверка на детайлите на направения от тях залог /участник ще може да сравни подадените от него данни и тези, разчетени от Системата чрез квитанцията за направен залог /;
- възможност за участниците да запазват попълнените си фишове с предвиждания/прогнози и да ги подават отново в приемателните пунктове на БСТ.
- избор за получаване на печалба чрез нов канал – използване услугите на банкови институции при печалба в размер между 200 и 1 000 лева;
- удобство при получаване на малка печалба /до двеста лева/ - всеки един участник, притежател на квитанция за подаден залог, може да я провери за наличие на печалба и може да поиска нейното изплащане във всяко едно място за приемане на залози за игрите на БСТ;
- в най-кратък срок - разкриване на нови денонощни тотопунктове за приемане на залози;
- технически потенциал на Системата за приемане на залози, даващи на БСТ възможност за участие в рамките на европейските мегалотарии „Евромилиони“ и „Евроджакпот“, както и чрез интернет и SMS игри.
Системата е изградена при прилагане на стандартите за информационна сигурност, което гарантира достоверност на обработката на залози и обезпечава законово утвърдения  процес на боравене с данни.
Промените, последица от стартирането на новата Система, не променят условията на игрите, организирани от БСТ – запазва се възможността за участие чрез попълване на фиш, за прогнозиране на резултатите в тото игрите чрез отбелязване на комбинации от цифри и прилагане на системи за съкратено записване, за подаване на абонаментни залози /за 1, 2 и 10 тиража/; тегленето на числата ще се извършва публично, в присъствието на назначена комисия – чрез одобрено игрално оборудване, а предаванията ще могат да се наблюдават в реално време; печалбите ще се изплащат в досега съществуващите срокове. Всеки един участник в тото-игрите на БСТ ще си запази  възможността за спечелване на награда от играта Втори ТОТО шанс, в която участва без заплащане на допълнителна сума, а стойността на залога – остава непроменен.
С въведените промени БСТ изгражда облик на съвременно търговско предприятие, работещо в крак със световните тенденции в областта на хазарта, удовлетворяващо потребностите на пазара и показващо способности за постигане на вменената му със закона единствена цел – да набира средства за подпомагане на спорта и физическото възпитание в България” пише в сайта на тотото.

Вече търгуват и с ниви в нета


Купуването, продаването и отдаването на земеделска земя под аренда у нас вече може да става и онлайн чрез нова платформа за търговия в интернет. Имотите ще се търгуват с помощта на професионални посредници, които са регистрирани в нея.
Платформата е много близка до тези на фондовите борси, обясни Антон Андонов, управител на портала niva.bg. Участниците могат да търгуват в реално време с един имот или пък с няколко, обединени в пакет. Приемането на предложенията за продажба или отдаване под аренда се осъществява чрез потвърждение или отказ от сделката. Е-платформата разполага и с четири вида аукцион - английски, холандски, закрит и на принципа на втората най-добра цена. За да се участва в тях обаче, е нужна задължителна регистрация в портала.
Според Андонов в българското законодателство няма ясно регламентирани правила за такава търговия, заради това правилникът за участие е съставен от юристи. Неговите прогнози са, че най-активно ще се търгуват земи от Северна България, в областите Бургас, Ямбол, Стара Загора, Добрич, Пазарджик и Велико Търново. 

Старозагорската опера набира „свободни агенти”, готви турне в Щатите


Държавна опера Стара Загора ще участва във Вердиевия фестивал, който се провежда в Бостън, САЩ. Това съобщи директорът на операта под липите Красимир Къшев. Старозагорските оперни артисти ще излязат на бостънска сцена с оперите „Травиата" и „Риголето" от 9 до 21 юли.
Освен на стария континент, Старозагорската опера ще гостува и в Германия. Турнето там ще стартира на 19 юни с 14 спектакъла, основно с операта „Набуко".
Държавна опера Стара Загора започна новата 2013 година със смел експеримент. В средата на месеца бе обявен кастинг за артист-солисти за всички роли в операта „Сватбата на Фигаро" от В.А.Моцарт. Конкурсът е за млади български изпълнители, които не са обвързани с договор за работа на щат, т.е. няма да излязат скъпо за да бъдат наети. Задължителното условие е владеенето на цялата партия на италиански език, а речитативите на български. Желаещите да участват трябва предварително да се регистрират на сайта на Държавна опера Стара Загора като посочат за коя роля кандидатстват. Прослушването става пред комисия от специалисти, които посочват кой музикален номер да бъде изпълнен. Възможни са не само солови, но и ансамблови изпълнения заедно с други участници в кастинга.
. Кастингът ще бъде проведен около 25 май. Веднага след това започва репетиционният процес, който е в рамките на 2 седмици, а спектаклите са непосредствено след приключването му. Срокът за регистрация е 28 февруари 2013 година. Като най-вероятно ще бъде удължен.
Вече има десетина заявки за участие като основно се проявява интерес към трите главни роли.
Такъв вид обучение - майсторски клас на сцена организира и Международна оперна академия и той ще се проведе в Стара Загора през месец юни.

Българското правителство ще плаща все повече лихви по дълговете


Всяка година от бюджета излизат стотици милиони левове за покриване на държавния дълг. През 2011 г. хазната е платила над 600 млн. лева лихви по външни и вътрешни задължения, става ясно от одит на Сметната палата. За миналата година сумата е още по-голяма. Министерството на финансите още не е отчело официално изпълнението, но в закона за бюджет 2012 бяха предвидени 707 млн. лева за лихвени плащания - 490.4 милиона по външния дълг и 164.6 по вътрешния. Образно казано, всеки българин, по бил той и малолетен трябва да плати поне 100 лева за погасяването на натрупаните задължения.
Цифрите показват, че бремето на държавните борчове всяка година изяжда едно повишение на пенсиите или пък поне 5-10 километра чисто нова магистрала. А България е сред отличниците в ЕС с нисък държавен дълг - той е само около 18% от БВП.
Към януари 2012 г. задълженията били общо 11.629 млрд. лева, пише в доклада на Сметната палата за "държавния и държавногарантирания дълг и използване на дълговите инструменти за периода от 01.01.2011 до 31.12.2011 г." От този одит, както и от данните на МФ става ясно, че през 2011 г. е поставен рекорд при вътрешния дълг - пуснати са били държавни ценни книжа за 1.124 млрд. лева. Причина за това е бюджетният дефицит - недостигащите средства на хазната за необходими разходи се осигуряват чрез заемане на пари с емисии ДЦК.
Най-скъпо излизат на бюджета облигациите, емитирани на международните капиталови пазари. Това е не само защото и като сума те са най-голяма част от външния борч, но и заради високите лихви по тях. Тези облигации са 47.5% от външния ни дълг, но лихвите по тях (почти 248 млн. лева) са 73.7% от размера на външните лихви.
Само преди десетина дни България направи голямо плащане по стари външни задължения. Бяха погасени облигации с номинал 818.465 млн. евро, емитирани по времето, когато финансов министър бе Милен Велчев. Те бяха с лихва 7.5%. Следващото голямо плащане на външен дълг е на 15 януари 2015 г. Тогава България трябва да погаси друга част от облигациите, емитирани през 2002 г. от Милен Велчев, които са в долари. Номиналът им е малко под 1.1 млрд долара, а лихвата е много висока - 8.25%. Все пак трябва да се има предвид, че преди 11 години доверието към България бе много по-ниско. Сега благодарение на здравата финансова дисциплина
(Дянковщина) страната стои по-добре на световните пазари и през миналото лято успя да пласира облигации за 950 млн. евро, за които ще плаща само 4.5% лихва.
Освен че е длъжник, държавата е и гарант по няколко заема и там има някои рискове и проблеми - например при кредитите за БДЖ и "Топлофикация София". В края на 2011 г. външният държавногарантиран дълг е бил 1.185 млрд. лв., като по него са платени 101.74 млн. лв. главници и 27.72 млн. лв. лихви. 

22.01.2013 г.

„Английски ренесанс: Музика и поезия” представят в зала „България”


На 23-ти януари, сряда от 19 ч., в Камерна зала „България”, любителите на музиката и поезията, специалисти музиканти, поети и любители, могат да видят необикновен концерт, в чиято програма в пълен вид се изявява изконната връзка между музиката и поезията. В епохата на Английския ренесанс музиката присъства във всеки театър – известните нам монолози, стихове от драми, рефлективни фрази от Шекспир са изпълнявани като песни, а сонети и поеми звучат в мадригали и балади, претворени нееднократно от различни композитори-поети. В страната ни досега рядко имахме възможност да чуем музика от подобен род и първите изпълнения ставаха от самостоятелни музиканти, един вид възрожденци на старата музика в България,  но сега истинско  събитие е, че инициативата е от професионални музиканти от институтция с дълга история - Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов” с диригент Илия Михайлов и специално поканените участници Бисер Генев (клавесин), Иво Паунов (блокфлейта, китара), както и актьорите Христо Чешмеджиев и Янита Кирова.
Известната в цяла ренесансова Англия „Балада на Краля” (Pastime with Good Company) е написана от самия Хенри VIII, малко преди неговото короноване и вдъхновена от Катерина Арагонска – неговата първа жена.
Мадригалът от Томас Морли - Now is the month of maying (публикуван 1595),  е подкана към пролетен танц, която с метафори прикрито ни повежда към еротични наслади. Днес музиката му е неотменна част от честването на May Morning в Оксфорд, когато хорът на Magdalen College изпявя тези стихове от покрива на кулата на колежа.
За английските музиканти и поети от Ренесанса в пълна сила важи казаното от Франсис Бейкън в неговите „Опити” (1597), в началото на знаменитото есе „За странстването” (Of Travel): „Пътешествието при по-младите е път към образованието, а при по-зрелите - към опита.” Културата на Англия от това време не само се учи „пътувайки” из Европа и след това претворява в обогатен вид наученото (английската мадригална и поетична школа е свързана с италианската, но и се различава от нея), но при сакралната полифония имаме чувство, че тя не само следва, но изпреварва и „антиципира” други народи. Такъв пример са творбите на Томас Талис, които сякаш предсказват монументалната италианска полихорална музика, а стилизираната полифония на Уилям Бърд сякаш кореспондира с „образеца-идеал” на римската школа за църковно многогласие – Джовани Палестрина.
Но за да узнаете пълната програма елате на концерта „Английски ренесанс: Музика и поезия” - 23ти януари, сряда от 19 ч., Камерна зала България, когато съчетани със сонетите на Томас Уайът (1503-1542), Едмънд Спенсър (1552-1599), Кристофър Марлоу (1564- 1593), Бен Джонсън (1572-1637) и стихове от пиесите на Уилям Шекспир ще чуете не само творби на споменатите Хенри VIII, Томас Морли, Томас Талис и Уилям Бърд, но и на Томас Форд, Toмас Томкинс, Джон Бартлет  и любимия на кралица Елизабет лютнист Джон Дауланд.
Билети на цена от 8 и 12 лева може да закупите на касата на зала „България”.