31.10.2012 г.

„Издирваният” – нова кримка от Лий Чайлд


Кой е „Издирваният“ ще ни разкаже Лий Чайлд в едноименния си роман. Книгата може да намерим от 2 ноември в книжарниците в превод на Веселин Лаптев.
Историята започва през една зимна нощ в Небраска. Единственото, което Джак Ричър иска, е да стигне във Вирджиния. Както обикновено на автостоп. Двама мъже и една жена го качват в шевролета си. Не ги притеснява фактът, че той изглежда ужасно със счупения си нос. На магистралата има полицейски блокади. Шевролетът преминава безпроблемно през тях. Никой не издирва автомобил с четирима души. Търсят се двама мъже, убили служител на Държавния департамент.
Престъплението е извършено близо до мястото, откъдето започва това необикновено пътуване. Ричър не подозира, че е в открадната кола със заложница. А двамата мъже не подозират, че са качили на автостоп най-неподходящия човек.
Бившият военен полицай и друг път е попадал в центъра на сложни конспирации. Но този път той не знае кои са добрите и кои лошите. Никой не казва истината – нито похитителите, нито заложницата. Нищо не е такова, каквото изглежда. А полицията вече издирва огромен мъж със счупен нос…

Асен Блатечки в главната роля на новия филм „Съдилището”


Следващият филмов проект на Стефан Командарев стартира със снимки в село Ягодина, намиращо се в Западните Родопи, съобщиха от екипа. Филмът носи името „Съдилището“, а главната роля е поверена на Асен Блатечки.
Неговият герой е Митьо - работник в мандра, който разнася мляко в селото. Така на актьора му се наложило да подкара и цистерна за мляко. На снимките, бяха включени и жители от местното население. „Убеден съм, че участието на жители от региона, е незаменимо за достоверността на историята, която разказваме“, споделя режисьорът Командарев.
Ден преди официалното стартиране на снимките на „Съдилището”, беше заснета първата сцена от филма. В столично заведение на фона на изпълнение на Стефан Вълдобрев, актьорите Ина Николова и Ованес Торосян, се превъплътиха в своите нови роли. По сценарий техните герои Мария и Васко отиват на концерт, където звучи най-новата песен на Вълдобрев - „Сняг над Сахара” .
Както и в предишните проекти на Командарев, и в този автор на музиката ще бъде Вълдобрев. Още една личност, която участва и в миналия филм на режисьора ще видим в „Съдилището“.
Това е актьорът Мики Манойлович, който този път ще изиграе ролята на Капитана, а в „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ изигра една от главните роли.
В Ягодина се случват ключовите събития от сюжета. На тамошните скали главният герой Митьо (Блатечки), е принуден да извърши неща, за които не успява да си прости до края на живота, а след години отново тук успява да получи разплата.

Историята за Будителите


По инициатива на казанлъчанина проф. Петър Константинов възстановяват празника

Денят на народните будители, позабравен, отново е официален празник след дълго прекъсване. Неговото възстановяване през 90-те години на миналия век се дължим на казанлъчанина проф. Петър Константинов. Нека си припомним този факт в навечерието на празника!
През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение на България, внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители. На 28 юли 1922 г. Министерството на народното просвещение излиза с окръжно № 17 743, според което 1 ноември е определен за „празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България“. На 31 октомври 1922 г., излиза постановление на Министерския съвет за обявяване на празника. На 13 декември същата година 19-ото Народно събрание приема Закон за допълнение Закона за празниците и неделната почивка. Цар Борис III подписва закона за въвеждането на Деня на народните будители на 3 февруари 1923 г. За първи път празникът е честван неофициално в Пловдив през 1909 г., а от 1922 до 1945 г. е общонационален празник.
От 1945 година празникът е отменен, но запазен в паметта на българския народ. След дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-ото Народно събрание, на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията на празника. Първи ноември официално е обявен за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната. Идеята за възстановяването му е на проф. Петър Константинов, председател на Общонародното сдружение „МАТИ БОЛГАРИЯ“. Петър Константинов е роден в Казанлък и е негов Почетен гражданин.

"Вая кон диос" пеят за последно, Таря Турунен и Depeche Mode са другите сигурни гастрольори през 2013-а


Бобо и Лора Караджова ще подгряват Дженифър Лопес на 18 ноември

След 26 години на сцената "Вая кон диос" решиха да сложат край на кариерата си. Ще го направят както им прилича - със стил и прощално турне. То ще мине и през България - на 20 април 2013 г. в Зала 1 на НДК. Последното гостуване на белгийската група в България ще е общо трето след тези през 2008-а и 2011-а. Билетите и за двете им предишни визити бяха напълно разпродадени.
Интересът не бе случаен. Сърцевината на концертите беше в изискания чар и разтърсващия глас на вокалистката Дани Клайн, която е не само лицето, но и душата на "Вая кон диос". През 1995-а тя вече веднъж разпуска групата и в продължение на 7 г. се оттегля от шоубизнеса, за да пътува и "живее живота си". Сега е решила окончателно да напусне светлината на прожекторите след това турне. То ще мине под знака на най-големите хитове като What's a woman, Nah Neh Nah, Don't cry for Louie, Puerto Rico, Don't Break My Heart и др. А също и есенцията от последния албум - Comme on est venu..., в който песните са на френски.
Пламенната Дани е всъщност единственият останал оригинален член на състава, след като Вили Ламбрегт напусна през 1991 г., а година по-късно Вили Шоуфс умира. Иначе тя е подпомагана по турнетата от постоянен състав музиканти.
Организаторите от "Лауд Консъртс" вече пуснаха билетите за концерта на "Вая кон диос" в продажба в мрежите на Ивентим и Тикетстрийм. Цените варират от 45 до 120 лева.
Стана ясно още едно от музикалните събития през 2013-а , а именно завръщането на финландската рок звезда Таря Турунен в София.
Тя ще зарадва почитателите си в България с новия си спектакъл Beauty and the Beat, в който освен нея участие вземат барабанистът Майк Терана, симфоничен оркестър и хор.
Този път шоуто ще се проведе
в зала 1 на НДК, а датата е 30 март 2013 година.
Организаторите от Тангра Мега Рок отново ни обещават невероятен спектакъл изпълнен със звук и светлина. За последно Таря пя у нас в началото на тази година пред около 2500 свой почитатели в зала Арена Армеец.
Пролетта на 2013 се очертава като натоварен концертен сезон -
на 12 май очакваме Depeche Mode за втори път в България, а по все още неофициална информация два дни след това идват Бон Джоуви.
Рапърът Бобо и Лора Караджова ще се качат на сцената в столичната зала "Арена Армеец" преди шоуто на латино дивата Дженифър Лопес на 18 ноември, обявиха организаторите.
Те готвят и още една изненада за феновете: заедно с Лора и Бобо, на сцената ще излезе "световноизвестна звезда, снимала наскоро клип у нас съвместно с Бобо". Двамата ще представят общото си парче за първи път пред публика.
Междувременно турнето „Dance Again” на Дженифър Лопес все повече наближава българската граница. Досега изпълнителката посети 13 държави и изнесе 14 концерта на Стария континет.
Билетите за концерта на Джей Ло в България са от 90 лева до 130 лева и се разпространяват в мрежата на Eventim.

С надпяване празнуват 120-годишнината на „Народния музей”

Днес на 31 октомври, в сряда, се открива изложбата „120 години Народен музей", която представя цялата етническа карта на България, както и най-старите запазени етнографски ценности от фонда на Националния етнографски музей (от ХVІІ в. насам).
На 2 ноември в Чехословашкия клуб „Т. Г. Масарик" в София ще се проведе за втори пък Националният конкурс-надпяване, който тази година е посветен на празнуваните юбилеи и на Сборника за народни умотворения и народопис - поредица, излизала в България без прекъсване от 1891 г.
В същия ден от 18:30 ч. ще се проведе и Гала концертът на лауреатите от конкурса, в който ще вземат участие като гости звезди на българския фолклор като Диди Кушлева, Стоян Варналиев, Лиляна Галевска, Костадинка Танчева и Иван Андонов и др.
На 3 ноември пък посетителите ще влизат безплатно в Етнографския музей, тъй като ще бъде обявен Ден на отворените врати. Любопитните ще могат да се включат в занаятчийски ателиета (грънчарство, иконопис, женски занаяти, копаничарство), игри, уроци по танци, фолклорно караоке.

Фолкорен фестивал „Шишманови дни 2012" започва в София. Любителите на етнографията ще се насладят на поредица от събития. Събитието се организира от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей - БАН по случай 150-годшнината от рождението на големия български министър и европейски учен и общественик проф. Иван Д. Шишманов и 120-годишнината от създаването на Народния музей.

30.10.2012 г.

Тарзан навърши сто години


100 милиона книжни екземпляра и 52 филма, създадени за героят от джунглата

Нови печатни издания, конференции, дебати, филми и чисто нова Джейн - с всички тези неща светът отбелязва 100-годишнината от създаването на литературния герой Тарзан на писателя Едгар Райс Бъроуз, пише в. "Вашингтон пост".
Под формата на фейлетон историята на момчето, отгледано от маймуни, се появява през октомври 1912 година. Като книга е публикувана през 1914 г. и накрая разказът се проточва в серия от 24 романа, от които са продадени около 100 милиона екземпляра, преведени на 35 езика, припомня БТА.
Библиотеката на американския Конгрес признава книгите за Тарзан като част от книгите, които са формирали съзнанието на Америка. Историята на Тарзан е пресъздадена в 52 филма, в радиопиеса, в комикс и в мюзикъл на Бродуей. В района на имението на създателя на Тарзан в щата Калифорния се намира и градчето Тарзана, кръстено на Бъроуз.
100-годишнината от раждането на Тарзан се отбелязва с множество прояви, като дебати и конференции по целия свят. Кулминацията е конференцията в колежа Бриджуотър в американския град Бриджуотър, която ще продължи от 1 до 4 ноември.
Годишнината се отбелязва и с документален филм, посветен на първия филм за Тарзан, с германски анимационен филм, с планове на филмовото студио Уорнър Брос за нов филм за Тарзан и с публикуването в най-малко 12 страни по света на нови издания на романите на Бъроуз.
През септември премиера имаше и нов роман, свързан с Тарзан и озаглавен "Джейн - жената, която обичаше Тарзан" на Робърт Максуел. Смята се, че това е нова версия за Джейн, героинята от романите на Бъроуз, която е дамата на сърцето на Тарзан. Новата книга пресъздава историята за Тарзан от гледната точка на Джейн.
Любопитното е, че Тарзан се появява на бял свят не защото неговият създател е искал да пише, а защото е бил съпруг и баща на две деца, сблъскал се с бедността и нуждаещ се от пари за прехраната на семейството си. Заинтригуван от теорията за еволюцията на Дарвин, неуспелият военен Бъроуз я вплита в историята за Тарзан и подлудява целия свят преди 100 години. В постцаристка Русия, в Москва, например, през 1924 г. е имало толкова много пиратски копия на историята за Тарзан, че хората я чели в кабинетите си, в трамваите, във влаковете, в заводите. Военни дори правили открити четения на историята на Тарзан пред неграмотни селяни в руската провинция.
През 1963 г. пък писателят Гор Видал казва, че почти всички негови връстници от мъжки пол в САЩ поне веднъж в живота си са се опитвали да пресъздадат победоносния вик на Тарзан.

Администрацията купува Windows 8 на „солени” цени


Как се харчат парите от бюджета? Необяснимо тъпо! Поне така излиза простата сметка, която обяснява неоспоримия факт, че държавата е лош стопанин. ГЕРБ казваше, че те вземат властта за да опровергаят тази аксиома, но не би…
 Windows 8 е най-новата версия на Microsoft Windows, операционна система от Microsoft, за употреба на персонални компютри, включително домашни и бизнес компютри, лаптопи, таблети, медиа център компютри. Финалната версия беше представена на 26 октомври. Първите два месеца версията е на промоционални цени. За България цената е 60 лева.
Българската администрация също минава на новата операционна система срещу стряскащата цената от 604 лева за пакет. През юни Министерският съвет избра най-скъпата оферта за доставка на софтуер за държавната администрация и плати близо 58 милиона лева без ДДС на Обединение "Про Ком" за несъществуващата тогава операционна система Microsoft Windows 8. "ЦАПК Прогрес" на Пламен Матеев, която участва в "Про Ком", доставя софтуер на Microsoft на държавата от 2002 г. и има поръчки за над 130 млн. лева.
До финалната фаза на конкурса достигната трима участника - "Стемо" ООД, АС&Т - София и Обединение "Про Ком", съставено от фирмите "ЦАПК Прогрес" и "Контракс".
Предварително се смяташе, че "Стемо" е сигурен печеливш в търга, защото предложи цена от 54 744 744 без ДДС за доставката на близо 100 000 безсрочни лицензи.
В мотивите на комисията се обяснява, че цената не е определяща, защото е "ирелевантно", че "Стемо" предлагат по-ниска заради собствената им база. Освен това комисията смята, че по-ниската цена при доставката на софтуер "не е аргумент за икономичност при изпълнение на обществената поръчка".
Поръчката за софтуер на държавната администрация, обявена от МС в края на февруари, обра критиките на опозицията и фирми от ИТ бранша, заради подозрения, че е нагласена и че е излишна. По неофициална информация около 50% от техниката на чиновниците у нас няма необходимите параметри за внедряване на новата операционна система.
Сделката бе обжалвана във Върховния административен съд, който в началото на месеца обяви, че търгът на Министерския съвет за софтуерна поддръжка е законен.
Т.е. реалната цена на сделката е за около 3 милиона лева - 50 000 компютъра по 60 лева. 58-те милиона лева са половината от сумата, заради която правителството предложи да се облагат доходите от лихвите по депозити. От 10-те процента върху лихвите Дянков се смята да получи 120 милиона лева.

Вече търсят пролуки в данък лихви, не е ясно колко ще спечели бюджета


Данъкът върху лихвите ще има, но не е ясно как ще бъде приложен. Върху кои депозити и колко ще са приходите. Правителството твърди, че в новия бюджет ще влязат 120 млн. лв. от обложените лихви.
 Според "24 часа" "банките готвят нови депозити без данък".
Финансовите институции вече звънят на клиенти с оферти. Една от алтернативите, по които усилено се работи, е пакетирането на срочен депозит с други финансови продукти. Така в зависимост от все още бъдещата дефиниция на дохода за облагане с лихвения десятък, загубата от него ще се намали.
Темата "данък върху депозитите" е отразена и от "Преса". Вестникът изтъква, че според властта въвеждането му ще засегне богаташите, които не искат да инвестират парите си, а трупат лихви. Вложителите, които държат средства в спестовни сметки няма да пострадат сериозно от новия налог, а точно в тези сметки са крупните суми. Това коментира изпълнителният директор на ДСК Виолина Маринова.
За друга подобна схема алармира и пред "Телеграф" Тихомир Тошев, изпълнителен директор на компанията за кредитно консултиране "КредитЦентър". Той е категоричен, че новите банкови продукти, които ще заобикалят закона ще се базират на мюсюлманското банкиране, където вместо лихви се начисляват премии.
"Не очаквам да има изтегляне на средства от банките", коментира в интервю за "Стандарт" Мартин Богданов, директор "Персонално банкиране и депозити" в Пощенска банка". "В настоящия момент депозитите нямат алтернатива като сигурност на инвестицията. И докато доходността по тях е достатъчно висока и приемлива за физическите лица, не смятам, че това ще провокира българина да изтегли парите си от банките. Депозитите на граждани са измерител и за доверието на обществото в банките като цяло и значителният ръст в последните години потвърждава стабилността на банковата ни система. Възможно е въвеждането на новия данък да доведе до стимулиране на потреблението," смята Богданов.
"Едва ли този данък ще раздвижи потреблението", коментира в друго интервю за "Стандарт" Мария Илиева, изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк. Експертът съветва държавата да насочи всичките си усилия към създаване на по-благоприятна бизнес среда. "Това ще поведе към разкриване на нови работни места. След като безработицата спадне, ще намалее и несигурността, която сега владее и фирмите, и населението", аргументира се Илиева.
Не е сега времето за въвеждане на данъка върху лихвите по депозитите, смята икономистът Георги Николов. В интервю за "Сега" той уточнява: "Дянков е сметнал, че 1.2 млрд. лева ще са доходите от лихви, ще ги обложат с 10 процента и ето 120 милиона допълнително. За някои хора и 10 лева са много. Знаете, че българинът прави-струва, но къта "бели пари за черни дни", бабата пести за внучето. Освен това ще се създаде допълнителна работа на банките и ще избие във вдигане на такси или нещо друго. Чувам и много противоречиви тълкувания за събирането на данъка, което показва, че няма никаква готовност за въвеждането му", категоричен е Николов. Според него в "Бюджет 2013" има и други странни неща. "За приходите от ДДС е заложен 11.1 процента ръст, а при акцизите - само 4.4 процента, при планирано увеличение на ставката за горивата. Откъде ще дойде повече ДДС", пита икономистът. Николов допуска и възможността управляващите да прибегнат до вдигане на ДДС.
Повече пари в бюджета не значи по-добра година, обобщава в своя коментар за "Труд" икономистът Петър Ганев. "Бюджет 2013" ще бъде най-щедрият в последните години със заложени разходи над 30 млрд. лв. Голямото предизвикателство остава как ще бъдат похарчени тези пари и ще се постигнат ли конкретни резултати", смята Ганев.
"Бюджет 2013" не предвижда нито лев за строителство на второкласни и третокласни пътища, алармира председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев, цитиран от "Преса". По думите му не е ясно как държавата би финансирала реновирането и изграждането на подобни трасета, ако няма заделени пари за целта.
"Скромен растеж", отчита на първа страница "Капитал Daily". Българската икономика ще расте и през 2013 г. Ц товасочат прогнозите на правителството и няколко международни финансови институции. Условието е да няма задълбочаване на дълговата криза в еврозоната и рецесия, която да засегне износа и заетостта в източноевропейските държави.

Чувашите искат да възкресят „Волжка България


Група чувашки историци и писатели, определящи се като "наследници на древнобългарската цивилизация", предлагат Чувашката република да бъде преименувана на "Република Чувашия-Волжка България", предаде агенция Регнум.
Предложението се съдържа в писмено обръщение до ръководството на републиката и до Москва. В документа се казва, че "възстановяването на историческото наименование на републиката ще повиши статута на района, престижа на чувашкия език и култура, ще засили националното самосъзнание и ще увеличи инвестиционната и туристическата привлекателност на републиката". Авторите се позовават на изследвания, според които връщането на историческите имена на градове и райони в републиката ще повиши туристическия бизнес с 20 на сто. Инициативната група се позовава на други руски региони, които вече са си сменили имената.
Това е поредното доказателство, че чувашите не са българи, защото истинските българи имат само една мечта – да не бъдат повече такива, по възможност. Справка – виж македонците!!!
Въпросът за преименуването бе поставян неведнъж, последния път това стана през 2010 г. Тогава Държавният съвет на републиката осъди опитите на съседен Татарстан да "прегърне" темата за "българското наследство на чувашкия народ". В републиката чувашите са 67%, останалите са руснаци, татарстанци и мордва. През 2010 г. чувашите са наброявали 1.44 млн. души, петият по население етнос в Русия.

29.10.2012 г.

„Заеко, бягай” на Джон Ъпдайк с ново издание


Да преиздадеш Джон Ъпдайк си е класика. „Заеко, бягай” е отново в книжарниците с новото издание от „Ера”.
Доскоро Хари Енгстръм-Заека се е радвал на безгрижен и славен живот. Сега той е нещастен млад баща от предградията. На 26 години Хари е приклещен в капана на съмненията и неудовлетвореността. Зарязва семейството си и поема по дългия път към себе си. Лута се в лабиринтите на самотата и семейния дълг, на собствените си желания и обществените порядки, секса и духовността. Но Заека неизменно вярва, че е избрал правилната посока и е прекрачил невидимата граница към спасението.
„Заеко, бягай” е обявен за един от 100-те най-добри романи на всички времена, а неговият автор е носител на многобройни отличия, сред които и наградата „Пулицър”. Поредицата с главен герой Заека включва и романите „Заека се завръща”, „Заека богат” и „Заека се укроти”, публикувани в четири различни десетилетия. Тя разкрива в детайли живота на обикновения човек на фона на  различните икономически, социални и културни условия в тези периоди. Серията се превръща в панорама на втората половина на XX век. Самият Ъпдайк казва, че е „хроника на съдбата на моя герой и нашата страна.”
Творчеството на Джон Ъпдайк е изключително обширно. Той публикува 23 романа, сборници с разкази, поезия, критика и детски книжки. Неподражаемият му стил, изключителният му усет към детайла, специфичните му сюжети го превръщат в един от най-големите писатели на нашето време.

Владимир Гаджев написа книга и за виртуоза Теодосий Спасов


Изтъкнатият джазов критик, журналист и преподавател по история на джа­за и на поп и рокмузиката Владимир Гаджев написа „Теодосий Спасов. Преследващият звуци” –  биографичен труд за световно признатия майстор на кавал.
От дълбока древност духовите музикални инструменти са част от фолклорното съзнание чрез своето господстващо място като неотделим магически атрибут на пастира шаман. Безбройните разновидности на тези инструменти от хилядолетия са откривани при разкопки по поречията на Тигър и Ефрат, в Египет, Елада и други по-стари цивилизации. Първообраз на кавала например е разпространеният в Близкия изток най.
Самата дума произлиза от турското kaval, което значи дълга свирка за надуване. Освен в Турция, кавалът е разпространен под различно наименование из целия Балканския полуостров (Северна Гърция, Южна Румъния, Македония, Косово, България), в Унгария, Армения, Азербайджан и други краища на Европа и Азия. У нас дългата свирка за надуване е най-популярна в Тракия, Лудогорието и Добруджа (съответно и в техните фолклорни диалекти), като инструмент за съпровод на певеца/певицата или като солиращ инструмент.
Безспорно един от най-известните изпълнители на кавал не само в България, ами в световен мащаб е знаменитият Теодосий Спасов. В прекрасната книга с биографични елементи „Теодосий Спасов. Преследващият звуци” журналистът и музикален критик Владимир Гаджев има за цел да отговори на въпроса: Къде се намира всепризнатият майстор на кавала в новите търсения в джаза? Според Гаджев Спасов се нарежда по-скоро в редиците на етноджаз и уърлд мюзик. Същевременно авторът се съгласява и с оценката на сп. „Нюзуик“, че Теодосий „е създал нов музикален жанр“.
„Теодосий Спасов. Преследващият звуци” ни убеждава, че едноименният герой от книгата прави различни музики по различно време. Нито Гаджев, нито Спасов са характеризирали и уточнили конкретен жанр, към който спада музиката на световноизвестния изпълнител, а през годините редица авторитети са (по)казвали, че в музиката безспорно може да я има и без еднозначни класификатори...
Песента "Седнало е Джоре Дос" в изпълнение на Янка Рупкина със съпровод на "Теодосий Спасов квартет", е включена в музикалната антология Les femmes des Balkans (Жените на Балканите).

Янка Рупкина е включена сред 14-те уникални изпълнителки на Балканите


От Българското национално радио, чиято продукция е записът, съобщават, че компактдискът, съдържащ фолклорна музика от страните в Югоизточна Европа, се издава от Съвета за регионално сътрудничество и ще се разпространява от европейските институции като имиджов продукт.
Певицата от Странджанския край Янка Рупкина е сред 14 уникални жени - изпълнители, представителки на националните фолклорни традиции на Албания, Босна, Гърция, Косово, Македония, Молдова, Черна гора, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия.
Янка Рупкина е световноизвестна. В продължение на 30 години е солист на Ансамбъла за народни песни на БНР. Пее по света и с вокалното трио "Българка".
Продукцията на радиото, включена в Les femmes des Balkans, е реализирана през 1991 г. В основата на идеята и реализацията на проекта, продуциран от Съвета за регионално сътрудничество, е стремежът за пропагандиране на културното наследство на Балканите.
Селекцията на участниците и музикалните образци цели да покаже богатството на фолклорните традиции, които са изключително атрактивни за изследователите - фолклористи и музикантите от целия свят.
На 31 август т.г. Янка Рупкина празнува 50 години живот на сцената  с голям концерт в Бургас.

Конкурс за късометражен филм организира „Различният поглед”


Конкурс за младежки късометражни филми, посветени на благотворителност и доброволчество е организиран от Сдружение за съременно изкуство и култура – Различният поглед и Обществен дарителски Фонд Стара Загора.
Видопроектите ще бъдат приемани до 15 декември включително, а почетното награждаване на селектираните ще се проведе на 21.12.2012.г, петък, в кино „Различният Комсомол“.
Идеята на организаторите е да събудят дарителското чувство и съпричастност у младежите, както и желанието им за доброволчество, като им представят вече реализирани проекти или оригинални идеи по темата, представени във формата на късометражни филми. Повече за условията на конкурса можете да научите на уеб страниците на ССИК – Различният поглед (www.razlichniatpogled.org) и Обшествен Дарителски Фонд (www.fund-sz.org).

25.10.2012 г.

Откриха So!Independent, показват 45 филма на независимото кино


На 25 октомври в "Синема сити" в столицата се откри Третият фестивал за независимо кино So!Independent.
Програмата включва 45 филма – игрални и документални. За първи път е включена категория "Майстори на независимото кино”, обяви Жана Караиванова, инициатор и организатор.
Популярната преди години театрална и филмова актриса живее в Ню Йорк, където от години организира фестивал на българското кино. Фестивалът So!Independent всяка година има две издания - в Ню Йорк и София и е единственият в Югоизточна Европа, който носи съвременните световни тенденции на двете аудитории и същевременно представя новото в българското и регионално кино.
"Мисията ни е да установим културна връзка между България и Америка, да подпомогнем обмена на професионализъм и работа във филмовите продукции, да популяризира българската култура в САЩ и независимата американска култура в България”, казва Жана Караиванова.
Фондация "Америка за България" е главен спонсор на събитието в София.
На откриването ще бъде показан "Сеанси" на режисьора Бен Люин, който спечели наградата на публиката за режисура, специалната награда на журито за цялостно изпълнение на актьорския състав и специалната награда на журито за игрален филм на тазгодишния фестивал на Робърт Редфорд в Сънданс. Участват Джон Хоукс, Уилям Х. Мейси и
Хелън Хънт.
Това е филм, създаден по истинска история - за 36-годишен мъж в инвалидна количка, който решава, че вече не желае да бъде девствен. С помощта на терапевта си и на своя свещеник, той се свързва с професионална секс-учителка и типична домакиня с къща и съпруг...
Утре ще бъде и прожекцията на "Боби Фишер срещу светa".  Това е първата документална биография на ексцентричния гений, който през 60-те и 70-те години на миналия век завладя света с победите си над всички претенденти за титлата световен шампион (Тайманов, Ларсен, Петросян) и особено, когато в разгара на Студената война разгроми в Рейкявик във финалния мач Борис Спаски от СССР.
Редки архивни кадри и интервюта с хора като Хенри Кисинджър, Борис Спаски, Михаил Тал, Гари Каспаров, Михаил Ботвиник, Тигран Петросян, Анатоли Карпов разгръщат тази завладяваща история за неудържимия възход и разрухата на един гений.
Прожекциите са до 4 ноември в кината "Люмиер", Дома на киното, "Евро Синема", "Синема Сити" и Зала 1 на НДК.

„Контрадемокрацията” не е книга, призоваваща за диктатурата


Проф. Розвалон обяснява защо народите са срещу правителствата

За нерегламентираното, лишено от ред, понякога дори агресивно извоювано и против волята на институциите участие на гражданите в политическия живот говори проф. Пиер Розанвалон в своята академична книга „Контрадемокрацията”.
В общи линии демокрацията е културна нагласа, при която обществото изказва и приема критики, дори разчита на тях. Нещо повече – тя е процес на постоянно преизмисляне и усъвършенстване на политическата игра, тъй като всяко окончателно регламентиране на взаимодействията много бързо се възприема като ограничаващо. Докъде обаче се простират тези ограничения и кога демокрацията се превръща в контрадемокрация?
Контрадемокрация са именно всички тези нерегламентирани, стихийни намеси в политическия живот на самоупълномощилите се да контролират властта граждани. Използвайки това понятие Пиер Розанвалон няма предвид отрицание на демократичните принципи, а точно обратното – тяхното укрепване. Протестиращият, разобличаващият, възпиращият властта гражданин в последните години придава на демокрацията една специфична легитимност, която институциите на представителната демокрация губят заради своите рутинни процедури. Книгата „Контрадемокрацията” на Розанвалон насочва нашето внимание именно към сложните взаимовръзки и отношения в съвременните общества, в които на задълбочаващото се развитие на институциите се противопоставя една все по-могъща съпротива отдолу. Изданието е посветено на предизвикателствата пред съвременната демокрация, родени от новите медии, глобализацията и атомизирането на съвременните общества.
Проф. Розанвалон е световноизвестен интелектуалец, историк, социолог, политически мислител. Преподавател е по модерна и съвременна история на политиката в Колеж дьо Франс, създател на международното изследователско ателие „Република на идеите”. Много от произведенията му са посветени на френския политически модел – „Френската държава от 1789 до днес” (1990), „Новият социален въпрос. Да преосмислим социалната държава” (1995) и „Незавършената демокрация. История на народния суверенитет във Франция” (2000), а „Контрадемокрацията” е един от най-предизвикателните му трудове.

24.10.2012 г.

В името на града


Да ми прости Господ, че пиша, за на пръв поглед незначителни неща, но мисля че и в живота на простите хора има поука. Всички историци и хронисти пишат за владетелите и големците от двора, а живота на останалите ромеи ще бъде забравен от техните потомци. Затова, аз грешникът, описах това, което видях с очите си и сигурно е за добро, защото всяко писано слово е вдъхновено от Божието провидение…
Преди да започна съществената част, за това какво се случи в скъпия на сърцето ми град, съм длъжен да направя няколко пояснения. Днешните историци и хронисти, според мен, допускат прекалена небрежност при описването на времето и участниците в дадено събитие. Те често преписват предшествениците си за събитията, на които не са свидетели, но го правят неточно, не се стараят да съпоставят, прибавят и много от себе си, каквото те сметнат за нужно и каквото са успели да разберат. Така бъдните поколения ще добият невярна представа за отминалите събития. Например Великия хронограф (Мегас хронографос) е фундаментален труд, на който повечето от тях се осланят. Но хронистите и историците дори не си правят труда да го цитират точно.
Има и много хронологични таблици, по които изчисляват кога е станало дадено събитие. Едни се придържат към Антиохийската ера, други към Александрийската, трети към Константинополската. Отправна точка е Сътворението на света, но за това няма единно мнение и изчисленията много се разминават – според Теофил (антиохийската ера) разпването на Нашия Господ Иисус Христос е станало 5969 година след Сътворението, според Аниан и александрийци през 5493, според евреите същото събитие е станало през 4004, а според Константинополската школа  през 5509 година.  Аз ще се придържам към една неприета хронологична скала, тази на Дионисий Мали (който живял в Доростол, сега този град е в земите на българите), който датира историята от Рождението на Нашия Бог Иисус Христос. За да бъда честен и коректен, съседните народи описвам с истинските им имена. Например, съседите на Север са Българи, а не Скити или Мизи, на изток са арабите, а не мидийци или перси – както често пишат в хрониките и историите, включително и моите съвременници…
Хубав ни е градът, сгушен в полите на две планини – нито много близо до границата, нито много далеч от столицата Константинопол, която е Царицата на градовете. За миналото му се знае малко, тук-там има писано за него и всеки си говори за историята му, както си знае. Първото му име – Верое, някои смятат, че е тракийско, но аз мисля, че първият град е изграден от елини-колонисти от Верия или Вероя, дошли по тези земи с армията на Александър Велики, преминало в познатото Верея. От това първо селище обаче няма останали никакви следи. По каменните надписи е видно, че сегашния град е издигнат по заповед на император Траян, както много други подобни селища, след победите му над даките на север от Истрос. Затова и той носел името Августа Траяна. При посещението на Ирина Атинянката, която управлява еднолично или като регент империята на ромеите дълги години, градът получи ново име. С присъщата си скромност тя се съгласи да го кръстят на нея – Иринополис. На тези събития сам аз съм свидетел. Това се случи през 784 година, след Раждането на Христа. Тя дойде в града ни, където бе посрещната с почести от тогавашния управляващ Евгений и първенците, след което възстанови разрушените стени на селището със пари от хазната. И това не бе малко, тъй като верейци нямаха нито съгласие помежду си, нито възможности да стегнат укрепителната система, която времето, лошата поддръжка и вражеските набези бяха оставили в окаяно състояние.
И тогава нямаше мир сред ромеите, а и сред цялото „Ойкомене” (Обетования свят). Войни, болести, наводнения и суша, студове и земетресения връхлитаха човеците, навярно това бе бич Божи, заради греховете ни. Бедствията връхлитаха с еднаква степен и християни и неверници, но ромеите сами си причиняваха допълнителни мъки и користи, противопоставяйки се един на друг, разделени на иконоборци и иконопочитатели. Ирина бе застъпница на вторите, за което причини много злини на мнозина, включително и на собственото си семейство. На младини тя била известна с красотата си, която не останала незабелязана от тогавашния василевс Константин, наречен Копроним, който я довел в столицата и я омъжил за сина си Лъв (който бе четвъртия по ред автократор на ромеите, носещ това име). Този Константин и синът му Лъв бяха ревностни привърженици на иконоборците, които смятат че почитането на иконите е идолопоклонничество и периодично ги подлагаха на жестоки гонения. Аз, не виждам, защо трябва да се унищожава едни толкова хубави творения на човеците, вдъхновени от вярата в светите мъже и жени, направили толкова много за тържеството и утвърждаването на Вярата Христова! Тази политика на няколко василевси на ромеите се дължеше, според мен, на прекомерното влияние на Църквата в живота и управлението на Ромейската империя. Много земи и имоти владееше клира и това бе пагубно за властта на василевсите. Строейки манастири и църкви божиите помазаници дадоха много земи и власт на игумени и владици. Същевременно мнозина търсиха спасение от трудностите в живота, търсейки подслон в манастирите, макар че и там ако си беден, продължаваш да работиш като вол, а ако си от добър род си по-високо в йерархията. Църквата обаче не плащаше данъци и много хора забогатяха край нея, докато дворцовата хазна се опразваше и нямаше как да се поемат разходите. Монасите и свещениците пък значително увеличиха своя брой, намалявайки с точно толкова числото на хората, които можеха да бъдат записани във войската. Така василевсите ни хем не им стигаха парите, хем трудно набираха войници. Ирина бе свалена от власт от своя Логотет на Геника – Никифор. Той не бе военен човек, но искаше да се запише в историята като победоносец. Никой обаче не може да победи, ако няма почит към Бога! Василевсът ни бе умерен иконоборец и посегна много на привилегиите на клира, но не преследваше толкова ревностно почитателите на иконите. Към него градските първенци решиха да направят ново прошение. Градът бе неудобно вече да носи името на Ирина и тогава големците, наричани от народа Булето (макар военните години да бяха премахнали всяка форма на градско самоуправление) решиха да нарекат града на новия василевс – Никифорополис.
СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ      

Мистика и паралелни светове описва в книгата си „Пътят към Рая” Робърт Браун


Колко е дълъг „Пътят към Рая“ ще ни опише Робърт Браун в новата си книга.
В романа е описана вечната борба между светлината и мрака. Историята започва с овъгления до неузнаваемост труп на поп иконата Габриела Суада, открит след концерта й в Сао Пауло.
В необясним пожар изгаря собственикът на аукционна къща в Истанбул. Случаите на мистериозно самозапалване растат главоломно. Полицията е безсилна.
Агент Бернадет Калахан, изпратена от секретна агенция да разследва убийствата, осъзнава, че е изправена пред събития от свръхестествен характер. Има нужда от помощ - и ще я получи от ексцентричния историк Бати Лалори, който знае много за ангелите, демоните и отвъдното.
Скоро двамата попадат на следите на чудовищна, излизаща извън границите на реалното конспирация, чиито цели надхвърлят и най-мрачните предсказания за бъдещето. Ключът към проникването в този привидно невъзможен, паралелен свят се крие в текстове от Стария завет, Дяволската библия и "Изгубеният рай" на Джон Милтън.
Романът може да намерим от 26 октомври у нас в превод на Надежда Розова.

Нови концерти в „Арена”, мачове и „Здрач”-маратон примамват зрители


"Лед Цепелин" върна публиката в киносалоните

"Лед Цепелин" едва ли някога ще ги видим на живо във вида, в който ги видяха зрителите в лондонската "О2 Арена" преди 5 години. Но концертът, записан тогава - Celebration Day, има хиляди фенове и у нас. Всичките 14 кинозали, в които той бе прожектиран през изминалата неделя, бяха препълнени. Очевидно легендарните изпълнения на Пейдж, Плант, Джон Пол Джоунс и сина на покойния Бонзо - Джейсън Бонъм, не оставят безучастни българските им почитатели дори и на запис. Заради този изключителен интерес кината "Арена" получиха разрешение за допълнителни прожекции. Celebration Day ще бъде показан отново в събота, 27 октомври, от 19:30 часа, в градовете София, Варна, Пловдив, Велико Търново и Стара Загора. Билетите вече са в продажба. Сетлистът на концерта включва 16 епични парчета на "Цепелин", сред които Whole Lotta Love, Kashmir, Rock and Roll, Stairway to Heaven.
Отделно, в следващите месеци, пак в салоните на „Арена” ще има още „концерти” – на „Гънс енд Роузес” (през ноември) и на Джими Хендрикс (през декември) и то от Уудсток, през 60-те години на ХХ век. Арената излъчва пряко и мачове от Шампионската лига (тази вечер Борусия-Реал) и то напълно безплатно. По Димитровден пък на промоция са всички филми от вампирската драма „Здрач”.

Depeche Mode се реваншира за пропуснатата 2012-а, концертът е през май


Легендарната рок група Depeche Mode ще зарадва и българските си фенове през следващата 2013 година, като така ще се реваншират за отменения концерт през 2012-а.
Британците, които след няколко часа на специална пресконференция в Париж ще обявят предстоящото турне на групата, ще изнесат концерт у нас на 12 май, сочи програмата на турнето им.
Новината бе потвърдена официално.
Освен в София, легендарната група предвижда и още няколко концерта на Балканите - в Букурещ, Белград, Атина, Истанбул и Загреб.
Дейв Геън, Мартин Гор и Андрю Флечър ще дойдат за втори път у нас, като имат и един отменен концерт.
За първи път прочутата банда гостува у нас през лятото на 2006 г., когато близо 40 000 души ги гледаха на столичния стадион "Локомотив".
Три години по-късно бе планувано тяхно второ посещение, което обаче бе отменено заради здравословен проблем на вокалиста Дейв Геън.

Археолозите откриха нови артефакти край Бузовград


Две ритуални огнища и редица древни съоръжения откри археологът доц. Георги Нехризов от  Националния археологически институт с музей при БАН, който ръководи разкопките на тракийската могила край с. Бузовград, община Казанлък. Едната есхара (култово огнище), красиво и богато украсена със спираловидни орнаменти, е направена от глинена замазка с богата орнаментация. Под нея е намерена втора - по-ранна, есхара, която е по-малка и с по-бедна украса. Около двете огнища е имало постройки с дървена конструкция, стените на които са били измазани с глина. Около тях бяха открити голямо количество фрагменти от керамични съдове, хромели, тежести за стан, оръдия от рог на елен и др. Явно тези есхари и съоръженията около тях са свързани с поменалните практики, осъществявани периодично пред входа на гробницата. Доц. Нехризов сподели, че откриването на две добре съхранени есхари пред гробницата е изключително важно от научна гледна точка. По тази причина и поради високата им художествена стойност се взема решение те да бъдат консервирани и вдигнати от терена, за да бъдат реставрирани и подготвени за експониране. Това бе направено от Георги Илиев, реставратор от Регионалния исторически музей в Ямбол.
Също с ритуални действия трябва да се свърже и разкритото струпване от трапезни и транспортни амфори пред източната стена на дромоса и ямата, изсечена в скалата, върху която стъпва тази стена.
Гробницата край с. Бузовград е отчасти разрушена и ограбена в древността. Вероятно тогава е била разрушена представителната й фасада, изчезнали са вратите на камерите и са изтръгнати металните халки, който са ги държали и е започнало вдигането на подовите блокове. Липсата на каквито и да е находки, които могат да насочат към по-прецизно датиране, не дават възможност да се определят хронологическите рамки на построяването и използването на паметника. Плановата схема, конструктивните похвати и стиловете сходства с подобни позволява да се предположи, че тя е изградена в последните десетилетия на ІV в. пр. Хр. Материалите, открити в проучените контексти в южната периферия на могилата, показват, че дълго време след извършването на погребението, затварянето на гробницата и насипването на могилата са продължили действията по оказване на почит на погребания в гробницата тракийски аристократ.
Важно е да се подчертае, че около гробницата, на високите тераси над Тунджа през късната желязна епоха е съществувало голямо селище. През римската епоха то се разраства и обхваща и северния склон, на който е издигната могилата. Животът на това място продължава и през Средновековието, когато тук най-вероятно се разполага подградието на крепостта Бузово кале. С него трябва да се свържат откритите при разкопките християнски гробове от 12-14 в. в околомогилното пространство.
Гробницата при Бузовград е типичен представител на куполните гробници с кръгла камера, затворена предгробна камера и дромос, широко разпространени в земите на траките, предимно южно от Стара планина. Гробници от този тип са открити и в Казанлъшката котловина. Част от тях изградени от тухли като Казанлъшката, но преобладават построените от каменни (гранитни) блокове – Голяма Арсеналка, Могилата с грифоните, Шушманец, Голяма Косматка, Оструша и Долно Изворово.

23.10.2012 г.

Новият филм за Астерикс води битки с римляните на британска земя


Едва ли Астерикс и Обеликс могат с нещо да ни учудят. И в четвъртия игрален филм от поредицата за комиксовите герои, схемата е ясна. Някъде 50-те г. пр. Хр. мощта на Цезар е огромна, неговите войски са пример за удивителна подредба, с която мачкат враговете си. Препъни камъчето в перфектната им система е малкото галско селце, в което си варят чудна отвара, даваща сила на местните да се справят и с най-страшните орди.
Все пак режисьорът и сценарист Лорент Тайрард се опитва да промени малко случващото се със старите познайници като ги отдели от родното им място и ги праща да помогнат на други с подобна на тяхната съдба.
В „Астерикс и Обеликс: Бог да пази Британия“ 3D няма да видим голям брой гали, нито пък ще се готви целебната течност. Главните персонажи се отделят също от кученцето си и дори един от друг, чувайки, че славата от тяхното съвместно съжителство се приема двустранно.
Интелигентност срещу мускули, фини обноски срещу груба нескопосаност – това са само част от разковничетата, които този път забавляват зрителите.
Без индианци и екзотични места, копродукцията на Франция, Испания, Италия и Унгария се настанява в териториите на днешна Европа, за да иронизира добре познатите й настоящи национални привички в град, носещ многозначително името Лондиниум.
Плюсът в този епизод е, не толкова, че се гледа триизмерно, колкото ироничният тон, с който Тайрард коментира съвременните навици на цивилизованото ни общество. Режисьорът дава свое обяснение как чаят се е превърнал в национална напитка на Великобритания, дава предположение как Цезар е станал толкова непобедим и обяснява на безстрашните северняци, че ужасът не се крие в силата, а в ума.
Иначе на Астерикс и този път няма да му се размине без шапката с крила, но и ще открием недостатъците на неговия безкомпромисен ум и интелигентност. В раирания гащеризон на едрия Обеликс отново се вмъква Жерар Депардийо, който пак го разкрива като добродушен и романтичен симпатяга.
Компания им правят два нови персонажа - романтичния Губирикс и Братовчеторакс. Всички те изпълняват поръчка на кралицата на Британия, която по някаква случайност обича колоритните одежди и в чиято роля се превъплъщава Катрин Деньов. Верни на традицията, героите се включват отново в спортно начинание. Този път терен на ръгби играчи се превръща в истинско бойно поле.

„И опрости нам греховете” разплита средновековни криминални деяния


Мрачна епоха, маркирана от тъмни вярвания, смъртоносни конспирации и заплетена фабула, която разбулва още по-заплетена историко-религиозна афера – това е френският трилър „И опрости нам греховете”, в който обещаващото младо име Ромен Сарду ни среща с цяла плеяда от герои, злодеи, жертви и сложни сюжетни връзки.
Какво е ужасното проклятие, тегнещо над малкото селце Йортлу? Шокиращият отговор се крие под булото на средновековен заговор, където доверчивостта на хората е в основата на всевъзможни чудеса, магьосничества и суеверия... Жестокото убийство на епископа на Драгуан предизвиква разследване, изпълнено с обрати, което се води, от една страна, от свещеника Ено Ги, и от друга, от монаха Шюке.
То причинява тежки сътресения сред тайните кръгове, сред обвитите в мистерия, непристъпни за странични хора манастири, за да достигне чак до Ватикана и френския кралски двор. Така на повърхността изплува зловещата тайна на заличаването от света на цяло село...
Още в първия си роман – „И опрости нам греховете” – Ромен Сарду се заема с един от най-трудните литературни жанрове: историческия трилър. Писателят умело балансира между историята и религията, следвайки нишката на  детективското разследване. То ни води през непроходимия лес от поверия и екзистенциални страхове, присъщи на Средновековието.  Сарду ни урежда пътешествие през Средновековна Франция. Авторът описва тези тъмни времена със запомнящ се и увлекателен стил, напрегната атмосфера и тайнственост.
„И опрости нам греховете” комбинира фактологията с въображението, поднасяйки провокативния разказ за селцето Йортлу.

Млада писателка взима тазгодишния старозагорски „Икар”


Наградата „Икар" за 2012 година да бъде присъдена на ученичката от ХII б клас на Средно образователно училище „Иван Вазов" в Стара Загора Галина Костова. Това предложение на председателя на Общинския съвет Емил Христов ще бъде разгледано на предстоящата сесия.
Галя е носител на множество награди и отличия от наши и международни конкурси в областта на изкуствата и науката.
Талантливото момиче сподели за една от мечтите си-нейните романи да бъдат издадени. Галя се обучаваше индивидуално заради заболяване, което обаче не й е попречило в годините да пише стихове, разкази, романи, да рисува и да мечтае.
Съветниците ще решават на 25 октомври дали престижната награда „Икар"-диплом и парична премия от 500 лева, да бъдат връчени на 12-класничката от СОУ "Иван Вазов" Галина Ивелинова Костова.

Учени от странство изпратиха писмо против проекта „Бедечка”

Отворено писмо в защита на предвидената за застрояване част от старозагорския парк "Бедечка" изпратиха млади български учени от чуждестранни унивeрситети до кмета и общинарите на Стара Загора, както и до собственици на терени в района. Подписалите се работят в Масачузетския технологичен институт, в Харвард и Принстън, в университети в Милано, Лондон, Виена, Заарбрюкен, Мюнхен и Сингапур. Автор на писмото е старозагорският физик Светослав Иванов, който работи в престижния британски университет на Сейнт Андрюс. През юни старозагорският общински съвет прие подробен устройствен план, с което даде зелена светлина за застрояването на две трети от парка.

22.10.2012 г.

Франкенщайн кани на купон в „Хотел Трансилвания”


Премиерата на новата 3D-продукция бе на 19 октомври

Кой е казал, че чудовищата трябва задължително да плашат. В „Хотел Трансилвания“ Дракула събира Франкенщайн, съпругата му Юнис, Невидимия човек и Мумията да си живеят задружно необезпокоявани от никого. Компания им правят няколко върколаци.
Всичко е по план, до момента, в който потомък на друг известен герой не се влюбва в дъщерята на Дракула и така си проси да се превърне в негов заклет враг.
Въпреки тъмните краски, настроението в убежището на петзвездния комплекс, е завидно весело. На персонажите, макар и с мътно престижна биография, не са им чужди никакви човещинки и "невинни" престъпления.
В триизмерния свят на режисьора Генди Тартаковски, убежището на зверовете е похвално вдъхновяващо. Режисьорът сякаш иска да покаже, че всеки може да си е мрачен, ако природата му го изисква.
„Хотел Трансилвания“ у нас е озвучено от Ангел и Мойсей, Илиян Марков, Елен Колева, Поли Генова, Николай Урумов и Георги Спасов. Те ни спестяват „(за съжаление или не) гласовете от оригинала, събиращ Адам Сандлър, Селена Гомес, Стив Бушеми, Сий-Ло Грийн и компания.

Как ислямът е свързан с политиката описва арабистът Симеон Евстатияв


Излиза ново изследване на известния арабист Симеон Евстатиев. Темата е връзката между религия и политика в арабските общества на Близкия изток. Монографията „Религия и политика в арабския свят: ислямът в обществото” съдържа подробни анализи и редица материали, свързани с отношението между исляма и политиката в арабския свят.
От години Близкият изток, конфликтите и размириците, войните – и на бойното поле, и из идеологическите арени – са сред основните теми на почти всяка новинарска емисия не само в САЩ и Европа, а и в целия свят. Защо всичко това се случва и каква връзка имат политическите събитията на Арабския полуостров с религията ни разкрива известният български арабист Симеон Евстатиев в изданието „Религия и политика в арабския свят: ислямът в обществото”.
Книгата описва връзката между религия и политика в арабските общества на Близкия изток, поставени в един малко по-обширен контекст на ислямската история – включително и от гледна точка на тяхното взаимодействие със Запада. Монографията има за цел да погледне нещата отвъд злободневните събития. Ако по някакъв начин хвърля светлина върху тях, „Религия и политика в арабския свят: ислямът в обществото” или изяснява породилите ги причини и взаимодействията между различни фактори, или засяга темата за ролята на религията в обществения живот. В книгата са използвани исторически и съвременни материали, съотнесени спрямо общия проблем за отношението между исляма и политиката в арабския свят. Обстойно са анализирани взаимосвързани проблеми и конкретни случаи, които разкриват ролята на исляма в обществото. Изданието е подходящо както за тесни специалисти и студенти в областта на арабистиката, ислямознанието и близкоизточните изследвания, така и за по-широка публика, проявяваща интерес в сферата на социалната, политическата, културната и религиозната история, теология, философия, политология и социална антропология.

Червени вина взеха всички награди на Августиада


Червените вина спечелиха одобрението на посетителите на първото издание на Фестивала на виното и културното наследство Августида, който се проведе в Стара Загора. Техният глас класира на първо място Le Voyage на Катаржина Естейт, а почетният знак връчи председателят на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов. На второ място е вино на Домейн Бойар.
Призът на дружеството поднесе Илия Йовчев, проектен мениджър на Българска банка за развитие, основен спонсор на фестивала. Трето място беше присъдено на червено вино Черга на Домейн Менада. Почетният знак на Августиада връчи почетният консул на Италия в България Марко Будзети.
Фестивалът се проведе от 19 до 21 октомври, като домакин беше Регионален исторически музей - Стара Загора. Изложението беше посетено от над 1 100 старозагорци и гости на града.
Форумът е организиран от Търговско-промишлена палата - Стара Загора и консултантската компания в областта на винопроизводството OINORAMA. Италия е страна партньор на фестивала.
Преди официалното закриване на феста български и италиански готвачи участваха в кулинарно шоу. Те приготвиха ястия от продукти, характерни за региона.
Организаторите си поставят за цел фестивалът да се превърне в традиционен. В първото издание участваха над 30 винопроизводители от България, Италия и Турция. Те представиха близо 200 вида вина, до които имаше възможност да се докосне, чрез организираната дегустация, всеки от посетителите

19.10.2012 г.

„Намек за обяснение” представя подбрани разкази на Греъм Грийн


Колекция от любопитни истории събира Греъм Грийн в своята книга „Намек за обяснение“.
Разказите му може да намерим у нас в превод на Деян Кючуков. Авторът описва любовни афери, човешки мании, страсти, фантазия, дори митове легенди и сънища. Грийн осветява всички кътчета на човешките изживявания.
Със своя сборник  писателят ни се разкрива в широка гама от контрастиращи настроения, понякога цинични и остроумни, понякога търсещи и философски.
Английският писател (1904 –1991), драматург и критик, е сред щастливите автори, които приживе са се радвали както на възторзите на критиката, така и на обичта на читателите.
Макар самият той силно да се противопоставя на определението, че е „католически писател“ и предпочита да бъде наричан „писател, който е и католик“, много от най-великите му романи са пропити от религиозни теми, в това число Кеят на злото, Същността на проблема, Краят на една любовна история, Безнадежден случай, Силата и славата, Нашият човек в Хавана, Тихият американец и Пътешествия с леля ми.

Фото изложба от Италия представят на Августиада


Фотографска изложба Пътешествие из Сардиния е експонирана в рамките на Фестивала на виното и културното наследство Августиада в Стара Загора. Тя е експонирана в лапидариума в Регионален исторически музей - Стара Загора. Изложбата се организира от Италианската търговска камара в България.
Експозицията е тематично разделена в 2 части. Нейната цел е да представи остров Сардиния през специфичния обектив на фотографа.
Първата част е наречена Изгледи от Сардиния. Тя се състои от фотографии, които представят пейзажи, хора, храни, празненства и акценти от всекидневния живот: искрящо белите плажове, недокоснатата природа, винаги изпълнени с множество хора народни празненства, култа към добрата храна, опазването и развиването на древните занаятчийски практики.
Втората част е наречена Скрининг. Тя се характеризира с по-изтънчен тон и вътрешно внушение, като в нея особеностите на традиционните костюми приемат тоналностите на абстрактни картини, в които женските образи, облечени в тях, разкриват универсални чувства и вълнения.

Авторите на изложбата са:

Джанлуиджи Бечу е роден в Каляри през 1977 г. От малък проявява интерес към рисунката, картините и фотографията.
Работи в Областен съвет по туризъм на Област Сардиния, за който оформя брошури, интернет сайтове и инициативи, организирани от институцията. Негово дело е и визията на изложението Емпорио Медитеранео, насочено към компетенциите и занаятчийската обработка на международно ниво. Сътрудничи с Геоминералния исторически и природен парк на Сардиния, за който заснема различни интересни пейзажи от зоната на Сулчис-Инглезиенте (Sulcis-Iglesiente). Документира пейзажите на архипелага Ла Мадалена(La Maddalena) за новия туристически гид на територията. През 2008 г. среща Франко Фонтана, когото придружава като гид и асистент при правенето на репортаж за пейзажите на Сардиния. През април 2010 г. участва във фотографско изложение на пейзажи и традиции на Сардиния, подредена в Галерия Марс в Москва.  
                        
Паоло Бианки е роден в Нуоро през 1975 г. Сътрудничи за разработване на различни научни публикации и проучвания на тема фотография в сътрудничество с Джорнале ди Сарденя и Музей на съвременното изкуство на Нуоро, за които реализира изложбени проекти. Завършил е курс по кинематография висока резолюция на Филмовата Академия в Ню Йорк. Работил е като сценограф по филма Сонетаула (Sonetaula) на Салваторе Мереу и заедно с известния фотограф Франко Фонтана е участвал в изложбата Сардиния - другата планета. Правил е изложби в Милано, Тренто, Равена и Рим. През 2009 г. е ангажиран за 2 амбициозни проекта за Музея на Нуоро Mangia con Noi и един късометражен филм за местния карнавал с международна известност Сартилия (Sartiglia). Проучванията му в сферата на фотографията и кинематографията са насочени към следите и смисъла на frattura, която съвремието нанася над местата, традициите и хората. 

Горан Брегович пак идва с оркестъра си за сватби и погребения

Легендарният български хор ще излезе на сцената на "Арена Армеец" на 29 ноември час преди там да забие Горан Брегович със своя "Оркестър за сватби и погребения", съобщиха организаторите Loud Concerts. Кръстникът на балканската музика ще свири в София както хитовете си "Месечина" и "Калашников", така и песни от последния си албум "Алкохол". Цените на билетите са между 25 и 55 лв., като седящите места са на изчерпване.
Трудно е "Мистерията на българските гласове" да бъдат наречени подгряващи изпълнители. 23-те певици, дирижирани от проф. Дора Христова, са известни в цял свят, изнесли са над 900 концерта в най-престижните зали и са носителки на "Грами". Със своите красиви вокални хармонии "Мистерията" е една от най-разпознаваемите групи в света. У нас те пеят изключително рядко, но тази есен софийската публика ще може да им се радва два пъти - на 2 ноември те ще открият със свой концерт и "Киномания".


„Още една мечта” – още един български филм с крими елемент

Николай Мутафчиев е познат предимно на тв зрителите - като режисьор на част от изданията на "Комиците" и три сезона на "Сървайвър". "Още една мечта" е пълнометражният му дебют в киното - част от мощната тенденция почти всеки нов български филм да е дебютен (къде успешно, къде не дотам). Творбата му впечатлява с рекламния си плакат - четири красиви жени в еднакви червени рокли.
Дамите остават основната атракция и в целия филм. "Още една мечта" е лека, бъбрива и приятна за окото крими комедия, в която четири жени се срещат на терапия за отказване от пушенето. Едната е нещастна съпруга и домакиня, другата - пристрастена към грубия секс, третата - глезена богаташка щерка, а четвъртата - мълчалива красавица, приучена от семейните побои като дете да отвръща с юмрук на всяка несправедливост. Поименно - Койна Русена, Ирена Тодорова, Мира Бояджиева и Диляна Попова. Между четирите покълва чепато приятелство, подхранвано от общата идея да вкарат малко тръпка в живота си, като оберат банка. За свой ментор те вземат неуспял кинорежисьор, който си представя обира като суперпродукция. По пътя към целта момичетата крадат коли, намират чертежите на банката, срещат се с руски мафиоти и китайски контрабандисти, взимат заложници - накратко, нещо като българска "Банда на Оушън", ама с мацки. Ами като „Бандата…” ще да е, нали родното кино се съревновава само с „най-доброто” – с щатски „суперпродукции”…По традицията на новата, българска филмова вълна криминалния елемент е задължителна част от сюжета. Затова и различията в отделните заглавия може и да не се забележат…

Филмът е непретенциозен в добрия смисъл на думата (с това ми напомни на "Лора от сутрин до вечер"). Въпреки някои видими недостатъци - почти напълно липсваща разработка на характерите, стерилни интериори и дежурното за български филм продуктово позициониране на цигари, алкохол, банки, той е приятен за гледане. Може да съм благосклонна, защото напоследък родното кино удари абсолютното дъно с "Пъзел" и "Пистолет, куфар и три смърдящи варела" - но каквато и да е причината, този е по-добър от тях. Четирите момичета - комбинация от актриси и непрофесионалистки - са успешен и доста красив отбор, в който се откроява Мира Бояджиева. Като цяло кастингът и в главните роли, и в епизодите балансира между натурщици, опитни актьори - само Койна, Деян Донков и Радена Вълканова и по-малко изтъркани лица от сцената и екрана - Мария Силвестър, Китодар Тодоров, Моню Монев, цигуларят Венци Такев, двамина от братя Мангасариян (имат пръст и в продуцирането). Сценарият пък се заиграва с идеята за размиване между реалност, мечта и кинопродукция, което го снабдява и със здравословна доза самоирония.

18.10.2012 г.

Излезе 1000-стрaнична Антология на руската поезия


Кирил Кадийски преведе класика – от „Похода на Игор” до Олег Хлебников

От "Слово за похода на Игор" - ("Слово о полку Игореве"), та до съвременника ни Олег Хлебников - дебелият том, близо 1000 страници, съдържа няколко десетки класици на руската поезия през вековете, представени с относително представителна пълнота.
Преводач на всичко това е Кирил Кадийски. Изтъкнатият ни преводач и поет е работил над въпросната антология цели 45 години, по собствените му думи. Тя ни повече, ни по-малко, обхваща времеви период от 9 века - от "Слово о полку Игореве" в ръкопис, чието създаване се отнася към XII век, докато последните от преведените поети - Вячеслав Куприянов, Йосиф Бродски и Олег Хлебников бяха (някои още са) наши съвременници.
За тома, чието представяне снощи, говориха доц. д-р Людмил Ангелов, а актьорът Богдан Глишев изнесе рецитал от избрани творби на преведените автори. Терцет "Опал" изпълни руски романси. Това стана в софийската книжарница "Гринуич".
Антологията, издадена от изд. "Нов Златорог" с помощта на Руския културно-информационен център у нас и Института за превод в Москва, има достойнството, че представя поетите в духа на все още властващата в България школа на силаботоническата и ритмическата адекватност на превеждания текст, особено когато става дума за класическа поезия. Това го прави особено ценен. На фона на свободните преводи, налагащи се в някои страни, този подход на Кадийски като преводач превръща изданието в уникално с пълнотата си за всички, желаещи да имат широка представа от звученето на руските класици, без да владеят добре езика.
А вътре наистина има какво да се чете - там са и Пушкин, и Лермонтов, и Сребърният век с Блок, Балмонт, Брюсов и Манделщам, и бунтовникът Маяковски, и трагичните грандами на руската поезия Ана Ахматова и Марина Цветаева... 

Тотото се модернизира – влиза в търговските и мобилните мрежи и интернет


Българският тотализатор ще се нареди сред най-модерните лотарийни игри в света от декември, когато тръгва новата платформа. Тя ще позволи да се пускат фишове през интернет и чрез SMS по мобилния телефон. Фишът пък вече щял да бъде еднопластов.
Освен това тотото планира да открие нови 700 пункта в молове, бензиностанции и хипермаркети, които ще са снабдени с модерни терминали и ще могат да приемат фишове до последния момент преди тиража.
Според предварителните разчети официалното откриване на новата система трябва да е на 3 декември. Така спортният тотализатор ще предлага услуги равностойни на останалите фирми, организиращи игри на късмета. Все още не е ясно как това ще се отрази и на цената на залозите.

Хилари Мантел спечели втора награда „Букър”


Хилари Мантел, която спечели наградата "Ман Букър" през 2009 г. с историческия роман "Вълци", отново получи престижното литературно отличие, предадоха Ройтерс и Франс прес.
Този път писателката е наградена за "Вдигайте телата" (Bring up the bodies) - продължението на отличената си преди три години творба.
Мантел стана първата жена и първи британски писател, получил два пъти "Ман Букър".
Хилари Мантел обещава третата част от историческата трилогия за Кромуел "Огледалото и светлината" (The Mirror and the Light) да бъде готова през 2015 г.
Според председателя на журито Питър Стотард, Мантел е "най-големият съвременен английски прозаик".
Традиционно журито, което се определя всяка година, включва видни литератори, представители на науката и знакови фигури.
Този път в него бяха актьорът Дан Стивънс, критикът Дина Бърч, историкът Аманда Форман и писателят Бхарат Тандо.
Носителят на тазгодишната литературна награда "Ман Букър" беше обявен на церемония в Лондон.
Отличието е придружено от чек за 50 000 лири или 77 500 долара. Спечелването на престижен приз като "Ман Букър" освен това гарантира увеличаване на продажбите.
От отличения миналата година роман "Смисълът на един край" на Джулиан Барнс само в САЩ бяха продадени над 300 000 копия.
Останалите петима претенденти за наградата "Ман Букър" тази година бяха Уил Селф за "Чадър", Дебора Леви за "Плаващ дом", роденият в Малайзия Тан Туан Енг за "Градината на вечерните мъгли" и дебютантите романисти Алисън Мур за "Фар" и индиецът Джийт Таил за "Наркополис".
Двама от претендентите - Хилари Мантел и Тан Туан Енг - имаха предишен опит в надпреварата за "Ман Букър".
Мантел, освен че спечели приза през 2009 г. с романа "Вълци", бе включена в дългия списък през 2005 г. с творбата си "Отвъд черното". Енг попадна в дългия списък през 2007 г. с дебютния си роман "Дарът на дъжда", припомня агенция Ройтерс.
Прогнозите на букмейкърите във Великобритания, които приемат залози за отличието, предсказаха победата на Мантел тази година. Залозите за нея бяха в съотношение съотношение 6/4.
Литературната награда "Букър" се присъжда ежегодно от 1969 г. за роман, написан на английски от гражданин на Великобритания, Ирландия и страните от британската Общност на нациите.
През 2002 г. неин спонсор става финансовият конгломерат "Ман груп", който я преименува на "Ман Букър". Четирима от нейните носители - Уилям Голдинг, Надин Гордимър, Видиядхар Сураджпрасад Найпол и Джон Максуел Кутси - по-късно са отличени и с Нобелова награда за литература.
Двама писатели са печелили досега по два пъти наградата "Ман Букър" - единият е роденият в Южна Африка Джон Максуел Кутси, а другият е австралиецът Питър Кери.
Романът "Вълци" на Хилари Мантел е издаден на български от "Еднорог". Той е най-бързо продаваната книга от всички, получили най-престижната литературна награда на Великобритания - "Ман Букър".
"Вълци" е и първата наградена с "Ман Букър" книга, станала номер едно при бестселърите.
Феноменалният успех на романа, приковал вниманието на огромната читателска аудитория с неутолим интерес към епохата на Тюдорите, го поставя в челната десетка на общата класация "Британски бестселъри на десетилетието".
Романът е отличен и с наградата за исторически романи "Сър Уолтър Скот”

90 минути Стоичков – премиерата на филма за Камата ще е на 2 ноември


Гений, шоумен, мечтател, хулиган, лидер, победител, идол – това са само някои от определенията, с които Христо Стоичков е бил наричан през годините. Всички те описват малка част от противоречивата личност на най-популярния българин по света.
В предстоящия биографичен филм за Стоичков, режисьорът и сценарист Борислав Колев разказва вдъхновяващата истинска история за едно изключително професионално израстване, граничещо с предела на човешките възможности, и многобройните лични жертви, които е трябвало да бъдат направени по пътя. 
"Стоичков" (2012, времетраене 90 мин.) e биографичен филм, посветен на живота и професионалната кариера на най-известния българин по света. 
В него участват световноизвестни имена като един от най-легендарните футболисти и треньори на всички времена Йохан Кройф – треньор на Стоичков в най-бляскавия период в кариерата му в Барселона и негов ментор в живота; великият тенор Хосе Карерас – фанатичен фен и приятел на Стоичков; съотборниците му в знаменития дрийм тим на Барселона Чики Бегеристайн, Алесанко и Еусебио; мениджърът на Стоичков Хосе Мария Мингея, мениджър също на уникални футболисти като Марадона, Ривалдо и Роналдо; Жорди Пужол – президент на Каталуния от 1980 до 2003 г., най-влиятелният политик в каталунската история.  
Сред българите, които участват във филма, са знакови за футбола имена като Димитър Пенев, Наско Сираков, Борислав Михайлов, Йордан Лечков, Емил Костадинов. И още: актьорът Валентин Танев и цигуларят Васко Василев. Специално роля има актьорът легенда на българското кино Иван Иванов („Всичко е любов“).    
„Стоичков“ тръгва по кината в България на 2 ноември 2012. Той е един от малкото български филми със световен дистрибутор – мултинационалната компания Autlook с централен офис във Виена. 
Макар широкото му разпространение да предстои, филмът вече има широко медийно отразяване в България и солидна международна биография. 
"Стоичков" е избран да закрие последния София филм фест – прожекция в зала 1 на НДК на 18 март 2012. Представен е със специална прожекция на кинофестивала в Кан (23 май). Има специална прожекция в Лондон по време на Олимпийските игри като гвоздей на българската културна програма (30 юли). До момента е включен в официалната селекция на кинофестивалите в Милано (12-23 септември) и Варшава (13-22 октомври). 
Фестивалът във Варшава е един от 14-те в света от най-високата категория А. Там „Стоичков“ е единственият български филм през 2012 г., както и единственият филм от Балканите в документалния конкурс.

17.10.2012 г.

Безплатни прегледи в новия ин витро център в „Токуда” до Димитровден


 50 двойки с репродуктивни проблеми ще получат безвъзмездни консултации от водещия европейски специалист в репродуктивната медицина проф. д-р Хайнц Щромер през първите дни на ноември. Това обяви самият той по време на откриването на първата австрийска клиника за лечение на безплодието - Виена Ин Витро Център в МБАЛ „Токуда Болница София”.  Двойките ще могат да се записват на тел: 02/420 0279.
Виена Ин Витро Център бе официално открит преди дни в болница „Токуда”. В него, допълнително в периода между 22 и 26 октомври ще бъдат извършени 70 безплатни спермограми на мъже с установени нарушения или на такива, желаещи профилактично да  проверят своите  репродуктивни възможности.
Лентата бе прерязана от д-р Такао Сузуки – вицепрезидент на Токушукай Медикъл Корпорейшън, д-р Явор Дренски – изпълнителен директор на Болница Токуда и медицинския директор и основател на клиниката проф. Хайнц Щромер. След тържествен водосвет възможностите и оборудването на клиниката бяха демонстрирани пред официалните гости и представители на пациентските организации. Най-малкият гост бе двегодишно момиченце от България, дете на благодарна пациентка на проф. Щромер, преминала лечение в центъра му във Виена.
Виена Ин Витро Център е част от австрийска верига клиники по репродуктивно здраве. Проф. Щромер, който е медицински директор на центъра в Токуда е създател на редица съвременни техники в областта на асистираната репродукция, които водят до висок процент на реализирани бременности. В България за първи път ще бъде приложен австрийски протокол, който ще гарантира постоянство на качеството и защита на пациентските данни.
Центърът е разположен на 400 кв.м. площ на 9ти етаж на Токуда Болница. Цветовете, формите и стилът на клиниката са подбрани така, че да осигуряват  психологическия комфорт на двойките. Обособени са зали както за процедури, така и за възстановяване, а лабораториите са оборудвани с последен модел апаратура. Екипът на центъра се състои от 9 души под ръководството на австрийския професор. 

Книгата „Тъй рече Ницше…” разкрива непознати текстове от великия философ

Изданието „Тъй рече Ницше...” е рядка колекция от доскоро непубликувани фрагменти, които са част от великото философско наследство на немския мислител и автор Фридрих Ницше.
Интелектуалният исполин Фридрих Ницше е име, което отдавна се е затвърдило като едно от най-значимите явления във философията, филологията и литературата на XIX век. Ницше е автор на критически трудове за религията, морала, културата и науката, използвайки отличителен стил и проявявайки вкус към метафорите, иронията и афоризмите.
Влиянието му е огромно, особено когато говорим за екзистенциализма и постмодернизма, а стилът му на писане и радикалните въпроси относно стойността и обективността на истината, които той засяга, са породили безброй дискусии и размишления. Основните му идеи включват тълкуванието му за трагедията като тържество на живота, разностранно интерпретирания вечен кръговрат, преобръщането на платонизма, а също и критиките му, отправени към християнството и егалитаризма.
„Тъй рече Ницше...” съдържа елементи от цялата интелектуална и биографична палитра на мислителя – в събраните мисли от непубликуваното наследство на този изключителен гений е проследен периода от 1869 г. (времето на неговата младост) до края на 1888 г., когато на 3 януари 1889 г. той претърпява сериозен срив.
Изтъкнатият преводач Донка Илинова – в неин превод от немски език са публикувани редица класически и съвременни автори и творци на художественото слово – е съставител на изданието и в предговора към него конкретно и ясно изяснява защо „Тъй рече Ницше...” е толкова ценна придобивка за всеки любител на книгите: „Подборът на включените в изданието мисли, бележки, записки, скици от посмъртния архив на Ницше, избягвайки систематичната подредба, остава верен на хронологията на живота му, чрез която се разкрива по-пълноценно преди всичко образа на човека, а после този на философа.
Много често размислите звучат като лични изповеди, предизвикани от настроението на мига, в тях е спотаена голяма човешка мъка, едно дълбоко душевно терзание, станало, уви, спътник на почти целия му съзнателен живот. Именно тази страна от личността на твореца, неговото съкровено, раздвоено и изстрадано „Аз“ е все още чуждо на неговите читатели и почитатели.”
Илинова уточнява, че по-голямата част от съдържанието изразява „отношението на Ницше към заобикалящия го свят в пъстрото многообразие от човешки съдби, норми на поведение, аксиоми. С погледа на философ той наблюдава и анализира живота не само в настоящето, но и в перспективата на бъдещето, докато от гледна точка на човека се стреми да прозре и разтълкува себе си по пътя, който е трябвало да измине през различните фази и превратности на времето.”
По този начин „Тъй рече Ницше...” разкрива пред читателя една самобитна и неповторима натура, съхранена в един същински документ на човешката уникалност и интимност. Така книгата може да се разглежда и като мерило за самото състояние на духа и съзнанието, довели до възникването на велики творби и на още по-велики светоусещания...

Първата Августиада представя над 200 вина


Дионисиево шествие „възкресява” традициите на древните траки в събота

С Дионисиеви шествия, дегустации на над 200 вина и с италианско участие стартира първата Августиада – фестивал на виното и културното наследство. Той ще продължи от 19 до 21 октомври. По това време древните траки са празнували Дионисиите – празниците в чест на бога на виното.
За пръв път в България ще бъде демонстрирано вино с доказани лебени качества, то е разработено от българката Вили Гълъбова съвместно с украински професор, съобщиха организаторите на първия фестивал на виното и културното наследство в Стара Загора Августиада. Виното имало високо съдържание на антицианиди и антидиоксанти, то било тествано успешно в Япония.
Фестът ще стартира с научна конференция в петък, на нея ще бъдат представени шест теми, като ще бъдат представени възможностите за финансирането на проекти в сферата на лозарството, винарството и хранителната промишленост. Сред организаторите е и италианската търговска камара, която ще се представи с темата „Марката на италианското гостоприемство – италианските ресторанти по света”. До момента участие във фестивала са заявили 30 винарни от България, Италия и Турция, всяка от тях ще представи по 5 вида вина.
 В събота от 11 часа през центъра на Стара Загора ще премине Дионисиево шествие, в което ще вземат участие артисти от държавния куклен театър, танцьори от ансамбъл „Загоре” и две кукерски групи.
 Шествието ще стигне до входа на Регионалния исторически музей,  където ще бъдат пресъздадени сцени от древен способ за производство на вино.
 „Очакваме проявата да стане ежегодна, Стара Загора заслужава да се сдобие с още един атрактивен за туристите продукт, какъвто надяваме се ще бъде фестивалът „Августиада”, коментира председателят на търговско-промишлената палата Олег Стоилов. Адмирации за начинанието изказа и почетният консул на Италия в Града на липите Марко Будзети, по думите му специално за феста ще пристигнат представители на един от най-големите винопроизводители на Ботуша „Каза Сицилия”. Двама майстори – кулинари от България и Гърция и един знаменит италиански сомелиер ще се грижат виното да върви с най-подходящите ...мезета. Търговско-промишлена палата - Стара Загора, консултантската компания в областта на винопроизводството OINORAMA и техните партньори обещават да превърнат феста в истински празник. 

Задържаха контрабандният бос Малкия Мук, кръстиха операцията на него


Антимафиоти спипаха известния старозагорски бандит Малкия Мук при сделка с цигари без бандерол за 100 000 лева.
По време на операцията, кръстена на прякора на 43-годишния Румен Буюклиев, са задържани още двама търговци и микробус, натъпкан с нелегалната стока. В акцията са участвали служители на ГДБОП и регионалните дирекции на МВР във Велико Търново, Русе, Плевен и Стара Загора.
Малкия Мук е регистриран за организиране на престъпна група за изнудване и рекет, трафик на крадени автомобили, търговия с алкохол без бандерол. Заедно с него са арестувани 45-годишният Янчо от Стара Загора и 51-годишният Васил от София.
 Групата е наблюдавана през последните месеци и е задържана в момент на извършване на сделка със 100 мастербокса цигари без бандерол, марка „Велвет”, съобщиха от МВР. Цигарите са били доставени в Бяла в микробус „Мерцедес”, управляван от Милен, 30-годишен гражданин на старата столица. Предаването на парите, при което извършителите са задържани, е извършено във Велико Търново.
 Процесуално-следствените действия на територията на Велико Търново, Стара Загора, Русе и Плевен продължават.

Непознат филм на Скорсезе показват на Киномания


Филмът "Изобретението на Хюго" на режисьора Мартин Скорсезе, който досега не е излъчван у нас, могат да видят зрителите на тазгодишната "Киномания", съобщават от НДК. 3D разказът за приключенията на осиротяло момче, живеещо на гара в Париж през 30-те години, получи 5 награди "Оскар" от Филмовата академия - за операторско майсторство, сценография, звук, звуков монтаж и визуални ефекти. Най-новият филм на Уди Алън "На Рим с любов" също е включен в селекцията на киномаратона. В него блестят имената на Пенелопе Крус, Алек Болдуин, Роберто Бенини, както и на самия Уди Алън. "По пътя" по култовия роман на Джак Керуак е другият хит на "Киномания". Изпълнителен продуцент на филма е Франсис Форд Копола, а в актьорския състав влизат Гарет Хедлунд, Сам Райли и Кристен Стюарт. "Хемингуей и Гелхорн" пък проследява сложните любовни отношения между големия писател и военната кореспондентка Марта Гелхорн (в ролите Клайв Оуен и Никол Кидман). Гелхорн е жената, вдъхновила Хемингуей да напише "За кого бие камбаната" и единствена от неговите съпруги, дръзнала да му поиска развод. Филмовата селекция включва и руския "Висоцки. Благодаря, че си жив", разказващ за легендарния поет, певец и актьор, който умира през 1980 г. едва 42-годишен. Това е историята на последната му голяма любов, както е доверена на неговия син Никита (сценарист на филма) от семеен приятел.
"Киномания 2012" ще започне на 8 ноември и ще продължи до 2 декември 2012 г. Билетите вече са в продажба в Билетния център на НДК на цени 8 и 10 лв., за учащи - 6 лв. Фестивала ще открие филмът "Балканска мелодия" - документален разказ за откривателя на "Мистерията на българските гласове" Марсел Селие. Премиерата ще бъде предшествана от концерт на прочутия хор.

16.10.2012 г.

Медикус ще свирят отново след 25 години, но без Дони


Преди 25 години в столичната Медицинска академия се събира група Медикус.
За първи път излизат на сцена на студентския фестивал в Плевен, а на 17 октомври музикантите ще отбележат своята годишнина в Rock IT. Всички, които са били част от бандата, с изключение на Дони, ще отбележат събитието.
Момчил Колев ще застане зад клавишните, а специално от Швейцария ще пристигне и старият клавирист на Медикус Николай Танков.
На сцената ще се качат още басистът Венци Везенков и китаристът Румен Трифонов.
Свирещите медици ще бъдат оглавявани от Коцето Калки, който ще е пременен в празнична северноиндийска одежда, верен на духовните си пристрастия.
Очаква се за рождения ден да пристигнат още много верни другари на групата, сред които Тони Чембъра, Митко Милев и други.
Присъстващите ще могат да си припомнят „Векът на любовта”, „Кошница с мечти”, „Там при Джино” и много други техни композиции.