30.07.2012 г.

Чеченеца на Асен Блатечки – главен герой в нова българска кримка


Внимание! Издирват се странстващи из нета персони по прякор - Красивия, Бръснача, Чеченеца, Блондинката, Космонавта, Майора и Шмекера!
Който от вас открие местонахождението на всеки от тях – на седем места в интернет пространството, получава възнаграждение!
Те не са извършили нищо нередно, дори ще ви забавляват наесен в новата българска гангстерска комедия „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела” - от 14-ти септември в кината!
Ето ни и нас като част от играта на дебюта на Георги Костов. Героят, който може да откриете при нас е Чеченеца.
Винаги с точен мерник, кален от ветровете на Северен Кавказ, шампион по пиене на водка... Не стигат думите да го опишеш. Чеченеца си е чеченец... Най-подходящо е под портрета му да фигурира фразата „Без думи!”. Макар и „скрита лимонка”, той може да влезе под кожата на всеки.

Стефан Диомов спечели за четвърти път конкурса „Бургас и морето”

Песента "Полунощ е ..."  на композитора Стефан Диомов в изпълнение на "5-те сезона" заслужи две награди от 30-ия национален конкурс "Бургас и морето".  За нея гласуваха и журито, и публиката в препълнения снощи Летен театър. Това е четвърта победа за композитора от обичания в Бургас песенен конкурс, този път със създадената от него група "5-те сезона"
Второ място в конкурса зае "Магията" в изпълнение на Гергана Великова, а трета стана песента "Разни мъже" на Стефка Емилова.
"Благодаря на тези четири талантливи създания. Те осмислят направеното от мен", каза Стефан Диомов, създател на група "5-те сезона".
Това е четвърта победа за композитора от обичания в Бургас песенен конкурс, а в колекцията си от статуетки той има и две втори, и едно трето място.
11-те песни финалисти бяха ооценявани от 9-членно души с председател Добрин Векилов - Дони.
Докато журито гласуваше,  гостите в Летния театър чуха десет любими песни от минали години.
Те бяха определени чрез гласуване в интернет.
Любимите хитове на бургазлии изпълниха Ваня Костова, Маргарита Хранова, "Тоника", Панайот Панайотов, Кичка Бодурова и разбира се Тони Димитрова. Песента "Ах, морето" бе наредена на първо място.Много аплодирана беше и "Момчето, което говори с морето".

Четирима пострадаха при "Битката за Стара Загора"

Четирима от участниците, във възстановката на битката за Самарското знаме, са пострадали след стрелба с автентично оръжие.
Леки наранявания в областта на лицето са получили двама души от Нова Загора, един от с. Дойренци, област Ловеч и 59-годишна жена от Копривщица.
Те са с леки наранявания при ползване на автентични огнестрелни оръжия, стрелящи с халосни патрони. Пушките „Бердан – 2”, образец 1869 г., както и използваните халосни патрони са собственост на „Ню Бояна филм” АД - София.
Управителят на оръжейния склад към фирма предал доброволно пет пушки и 50 боеприпаси кал. 7.62х54, които ще бъдат подложени на тестове от служителите на служба «КОС» към ОДМВР - Стара Загора.
След медицински преглед в Центъра за спешна медицинска помощ в Стара Загора четиримата пострадали са обслужени и освободени за домашно лечение, без опасност за живота.
Боевете край Стара Загора и битката за Самарското знаме преди 135 години бяха пресъздадени в събота на поляните край Мемориалния комплекс “Бранителите на Стара Загора”. През 1877 г., в разгара на Руско-турската война, боят е първият за Българското опълчение, което се превръща в ядрото на бъдещата българска армия.
Членове на Национално сдружение “Традиция” пресъздадоха сцени от битката за града, довела до пълното му опожаряване и погубването на хиляди старозагорци. Сцените се доближаваха максимално до историческата действителност, с добавка на художествени елементи за подсилване на въздействието, по думите на организаторите. Канонадата на огневата линия включваше и отделни изстрели с автомат, които бяха произведени от професионални войници, за по-голяма автентичност на усещането от боя. Общо 4 000 халосни патрона бяха изстреляни по време на “сражението”, в което участваха и 7 топа.
Стотици старозагорци изгледаха с интерес възстановката, която се прави за втори път, с участието на близо 150 членове на “Традиция” от 22 клуба в страната, деца от Стара Загора и клуб “Млад родолюбец от Нова Загора.

27.07.2012 г.

Футболисти срам нямат


Патриотарството  феновете ги опозори за пореден път

Логично, и четирите български отбора отпаднаха от евротурнирите. Едно е да си гранд(оман) в родината, друго в Европа! Патриотарството на феновете пък за пореден път направи смешни родните агитки и футболните деятели. Левскарите отправиха мръсни обиди към босненци, стигна се до интернет-размяна на обиди и закани и най-накрая истината блесна с пълна сила в Сараево. До инциденти с агитката от Зла орда не се стигна, но и родните бабаити нямаха повод да тържествуват при срамното представяне. Повтори се историята с трактористите от БАТЕ Борисов, с Тампере (но и Тук-пере), Артмедия Петрежалка и много други, уж не от класата на нашите клубове отбори. Въпреки че сините браха най-малко срам, все пак имат една победа, нищо не им помогна да докажат, че имат, все пак, средноевропейска класа. Не им помогна и „гениалният” Илиан Илиев, който се оправда след мача, че в Левски нямало добър колектив?!
Шампионът „Лудогорец” спечели последното първенство в елитната ни „А” група, като остана съмнение за куп нагласени мачове. Съперникът на „зелените” Динамо Загреб изглеждаше най-авторитетен от останалите тимове, играещи срещу родните клубове. Равенството в Разград даде плахи надежди на жителите на Делиормана, но в Хърватия всичко си дойде на мястото, макар и в последната минута. „Зелените” бяха в шок и лежаха като умрели по игрището, изчерпили силичките си. След мача обаче всички обвиниха съдията, който по традиционния език на агитката е хомосексуалист и именно той е виновник за загубата. В хора на оскърбените е президентът на Лудогорец – Домусчиев, но се включи Митко Бербатов. Не господа, съдията си свири отлично и дори призна вторият гол на „зелените”, при който имаше „божия ръка”. Авторът му пък си изпроси съвсем безсмислен червен картон, отделно лудогорци демонстрираха смехотворна игра – без идеи, без техника…
ЦСКА направи две ремита с неизвестния словенски Мура, който дори не може да се открие на картата, просто от любов към географията - въобще има ли такъв град? Локо Пловдив направи реми с холандците – 4:4, но феновете обвиниха президентът Коко Динев в уреждане на срещата, той пък се разсърди и ги изостави…
Сега трагикомедията с родния футбол продължава на нивото, което заслужават – в новия сезон в „А” група. Без свои детско-юношески школи, със съмнителни „звезди” от близки и далечни страни и с оредяваща публика – по-скоро цирк, а не футбол. Скромните тимове от бившата Югославия все пак не са ни на нивото, там работят по точно обратния начин. А на нас винаги ще ни е виновен съдията, терена, противникът ще вкарва случайни попадения и ще чакаме Господ пак да стане българин…    

Най-голямата експозиция на Harley Davidson в Европа гостува в Стара Загора


Легенадарната марка мотори Harley Davidson отдавна са се превърнали в икона на свободния дух. Първият модел на марката се  ражда през 1903 година, когато братята Дейвидсън и Уилям Харли създават своя първи мотор.  На практика той представлява  двигател с вътрешно  горене, експериментално поставен от тях върху велосипед.
Още същата година новосъздадената компания “Харли Дейвидсън Мотор Корпорейтед” пуска три бройки “серийно производство” на “Харли Дейвидсън”, задвижвани от 0,4-литров двигател и достигащи максимална скорост от 40 км. / ч. През следващата година са монтирани 8 мотоциклета, а през 1905 – още 16. Така до 1906 г. производството достига 50 броя. В последствие са създадени много и най-различни модели и така се ражда една легенда.
Малко известен и любопитен факт е този, че рамите на първите мотори "Харлей Дейвидсън" са създадени от бургазлията   Димитър Дичев.
Българинът остава в историята и с това, че е първият притежател на “форд” в морския град и като инвеститор в първите електроцентрали край морето.
От 27-ми юли до 15-ти август, ексклузивно и само в града на липите, всички почитатели на тази икона ще имат възможността да видят наживо най-голямата колекция от автентични машини на марката, да  се запознаят с една от емблемите на американския начин на живот и да се докоснат до най-легендарните и диви модели на Harley. Уникалната по рода си колекция е допълнена от оригинални украси и декори, отразяващи развитието на марката през годините.

Възстановка на битката за Самарското знаме показват наследниците на опълченците


Възстановка от битката за Самарското знаме включва програмата за отбелязването на 135-та годишнина от боевете за Стара Загора - 28 юли, от 19,30 ч. на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора"
Назад във времето на героичната битка за спасяване на Самарското знаме, ще върнат зрителите членове на Национално дружество „Традиция". Осигурени са автобуси за гражданите, които ще тръгнат от центъра на града. За първи път това е правено през 2007 г. по повод 130-та годишнина от събитията.
Програмата продължава на следващия ден, неделя, 29 юли, когато от 9.00 ч.в Катедралния храм „Св. Димитър" старозагорският митрополит Галактион и старозагорското свещенство ще отслужат Тържествена света литургия.
На самия 31.07.2012 г. от 9.00 ч.в  храм „Св. Троица" ще бъде отслужена заупокойна Света литургия в памет на всички загинали преди 135 години при боевете за Стара Загора. Годишнината ще бъде отбелязана и с тържествен ритуал с поднасяне на венци и цветя на всички паметни места, където са се водили сражения - Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора" на 31.07.2012 г. от 9.30 ч., на Мавзолей-костница „19 юлий 1877 г.", Паметника на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметника на загиналите в Джуранлийския бой от 1877, Паметника на защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г. и Паметника на загиналите във войните старозагорци" на 31.07.2012 г. от 10.30 ч.
Кулминацията на програмата е същата вечер от 19.30 ч., когато на площада в центъра на Стара Загора ще изнесе фолклорен концерт Общинския ансамбъл "Загоре", а от 20.30 ч. ще започне тържествена проверка – заря, последвана от празнични илюминации.
По повод годишнината в Стара Загора ще гостува петчленна делегация от побратимения град Самара в Русия, начело със зам.-кмета Александр Викторович Карпушкин, която пристига на 28 юли.

0,15% от световните инвестиции сме привлекли миналата година


 „Островът на икономическата стабилност” - България е 60-а по привлечени инвестиции. Учудващ факт, при честите хвалби на правителството!
През 2011 г. страната ни е привлякла 1.3 млрд. евро, или 0.15%, от чуждестранните инвестиции на планетата. Данните са от Световния доклад за инвестициите, който бе представен в София вчера. Според шефа на ресорната агенция БАИ Борислав Стефанов страната ни се е представила добре миналата година и се класира на 60-ото място по прилив на капитали. Всъщност през силните години преди кризата България отчиташе далеч по-впечатляващи суми - по 6-7 млрд. евро годишно.
Факт е обаче, че в световен мащаб инвестициите са свити, а според доклада едва през 2014 г. може да се очаква достигане на предкризисните нива. Въпреки това нашата агенция за инвестициите очаква 10-15% скок през 2012 г. За момента най-успешни са телекомуникациите, енергетиката и добивната промишленост(но това са и отрасли, които носят значителни приходи за чуждестранните собственици), в които са влезли 80% от всички чуждестранни вложения в България. През последните месеци БАИ работи основно с немски фирми, произвеждащи авточасти, обясни Стефанов. Планирани са няколко проекта, за които обаче се конкурираме със съседни балкански страни. Обещаните от премиера Борисов инвестиции от Катар още не са факт.

Авторът на "Трейнспотинг" Дани Бойл открива днес Олимпиадата


С 27 млн. лири и 10 000 доброволци носителят на "Оскар" Дани Бойл прави суперпродукцията на живота си за 1 млрд. зрители
Британският театрален и филмов режисьор, отличен с награда "Оскар" за филма  "Беднякът милионер", пое голямото предизвикателство да режисира церемонията по откриването на Олимпийските игри в Лондон.
Ще го гледат и оценяват над 1 милиард телевизионни зрители.
"Никога не съм правил нещо в подобни мащаби", казва за Агенция Франс прес  55-годишният Бойл. Финалната сцена в "Беднякът милионер", включваща стотици танцьорки и танцьори в характерния за боливудските филми стил, може би се доближава най-много до церемонията по откриването на Игрите на Олимпийския стадион с капацитет 80 000 места.
Днес, в шоуто ще участват не по-малко от 10 000 души - повечето доброволци.
Първата сцена - английски пейзаж със селяни и истински животни - коне, крави, овце, както и участници в пикник, впечатли коментаторите. Някои я сравниха с епизод от детския сериал "Телетъбис".
Бойл включва сред героите на своето представление също медицински сестри от британските
здравни служби и стачкуващи миньори.
Реализмът се откроява ярко в неговите филми. Той проличава в сцени от "Беднякът милионер", заснети по улиците в Мумбай, и в сцената от "127 часа", в която алпинист сам ампутира дясната си ръка, за да оцелее.
Нищо не е подсказвало, че Дани Бойл, роден в градчето Радклиф в района на Манчестър, ще бъде режисьор. Майка му искала той да стане свещеник. Дани обаче се записал в университет в Уелс и се присъединил към лондонска театрална трупа.
Заснел няколко сериала за телевизия Би Би Си, а през 1996 г. - превърналия се в култов филм "Трейнспотинг", който се занимава с млади депресирани наркомани в Шотландия.
Голямото признание дойде с "Беднякът милионер", който излезe по екраните през 2008 г. и получи 8 награди "Оскар". (виж пълна филмография в imdb.com)
Сега, за церемонията в Лондон Бойл разполага с бюджет, сравним с парите, с които може да направи филм - 27 милиона британски лири (42 млн. долара).
Както и във филмите му, музиката ще играе ключова роля, ако се съди по списъка с 86 песни, който бе публикуван от медиите, но все още не е официално потвърден. В него са включени композиции на Адел и на "Бийтълс", както и противоречивата God Save the Queen на "Секс пистълс". До последния момент не бе ясно дали песента ще бъде изпълнена пред кралицата на 27 юли.

Нови лотарийни игри стартират в страната


Лотарийни игри ще се организират от още един частен оператор - "Ню геймс".
От началото на тази седмица компанията предлага билети за своята игра "Национална лотария" с общ награден фонд 10 млн. лв. Фирмата е свързана непряко с групата хазартни компании, в които собственост има и Васил Божков -  "Еврофутбол" и "Евробет".
Навлизането на нов играч в сегмента на лотарийните игри означава, че частният сектор вижда потенциал в този тип бизнес. В същото време държавната лотария губи пазарен дял в няколко поредни години. Миналия март парламентът дори гласува тя да се влее към Българския спортен тотализатор.
Досега "Евробет" беше единствената частна фирма, която имаше лиценз за организатор на лотарийни игри.  На практика обаче старият играч е свързан с новия през няколко дъщерни компании. Така че може да се говори за разширяване на бизнеса на един играч.
"Ню геймс" обяснява навлизането си на пазара с възможностите за бизнес, които България предлага за хазартната индустрия, и още през първата година тя ще допълни портфолиото си с още 3 игри освен стартиралата вече "Национална лотария".
"Много се интересуваме от игрите от разстояние, които бяха разрешени с влезлия в сила от този месец нов закон за хазарта. Ще изчакаме да се запознаем с подзаконовата нормативна уредба, за да вземем решение за навлизане на пазара на тези игри", коментира изпълнителният директор на "Ню геймс" Калин Попов.
Той допълни, че пазарът на лотарийни игри в България е много слабо развит, но в рамките на 3 години може да се достигнат оборотите, реализирани на сходни с България пазари. Това по думите му означава годишни приходи в размер на 60-70 млн. лв.
Справка в Държавната комисия по хазарта показва, че лотарията, за която е издаден лиценз, ще има три разновидности - "Сбъдни мечтите си", "Бързи пари" и "Лесни пари". Отделно "Ню геймс" вече имат лиценз и за организиране на залагания върху случайни събития.
Индиректният й собственик "Евробет" пък организира играта "Изтрий и спечели" с разновидности на име "Астро", "Щастливи години" и "Коктейл на късмета".
Бизнес ентусиазмът на частните организатори контрастира с резултатите, които отчита държавната лотария. За 2010 г. тя е реализирала приходи в размер на 3.38 млн. лв., а през следващата година те падат тройно до 1.06 млн. лв.

26.07.2012 г.

БИХА МОГЛИ

Слънцето грееше, лекичко, вятър подухваше, кротичко, отвреме-навреме ръмеше, очертаваше се един хубав пролетен ден... Но уви не за тях, четвъртовластниците, тези, които работиха в едно провинциално печатно издание, с претенции за национален седмичник.
Неговият Издател беше Голям гъз – в пряк и преносен смисъл! Като всяко парвеню и като изтъкнат ренегат, той искаше неговите служители да демонстрират непрекъснато възхитата си от него, да одобряват всички Му идеи, и в очите им да блести вечна благодарност към достойнството Му, ако и то да беше спорно. Другият мъчител на четвъртовластниците бе Кака, жената на Издателя. Тя искаше от тях всичко, каквото искаше Издателя, но в много по-голяма степен...Оперативките се превръщаха в изтънчен метод за инквизиране на нещастните журналисти, които бяха във възможно най-лошата позиция, защото ако на дизайнерите, рекламните агенти или дори на чистачката, ръководството, понякога, можеше и да прости, то за четвъртовластниците нямаше прошка!
Сега Издателя и Кака бяха съвсем изпращели и разпоредиха да има оперативки два пъти дневно. Те продължаваха безкрайно по няколко часа, а за журналистите почти не оставаше време да действат по основното си предназначение, т.е. да се срещнат с наистина интересен събеседник и да напишат, най-сетне нещо свястно, извън платените публикации и поръчките на Издателя. Това обаче не беше достатъчно и временно не изплащаха заплатите, защото работата не вървяла и имало отпускане от журналята...
-Такова нещо и в армията не съм виждал, говореше Ги (съкратено от Гинчо), който наскоро бе напуснал армията, където е бил майор.
-Това е, защото не е достатъчно да работиш за някой, той иска да се чувстваш, че си му задължен, че той ти прави услуга като те е наел, а не че ти си вършиш добре работата, за което получаваш адекватно възнаграждение, рече Чево.
-Това отношение, лично мен доста ме обижда, гневеше се Ги.
-Какво ти пука, ти поне си армейски човек, той не обижда само теб, той по принцип обижда всички, разясняваше Чево. Всички са се скахърили, че пак ще ни обяснява колко сме тъпи, като че ли не знаем, и ще ни разказва за международното положение и задълбочаване на финансовата криза. Това го знаем и не виждам, защо то трябва да ни тревожи. Интересно е друго, задълбочи се в дълбините на издателската душа Чево – Я ми кажи приятелю, Издателят ни пари има ли?, коли има ли?, жени и деца – също бол! Защо тогава е толкова намръщен и ядосан – почти винаги?
-И аз се чудя, рече майора, почесвайки се мъдро по главата.
-Имам две хипотези – едната, че чувството му за непълноценност, въпреки материалните успехи, го кара, против волята си, да си го изкарва на някой. На кого? Ние сме най-удобните! Дизайнерите, от тяхната работа нищо не разбира, могат да го саботират. Рекламните агенти могат да намалят приходите, фигуративно казано – да му бръкнат в касичката. Ние обаче сме напълно в ръцете му. Написаното го чете или поръчва, работим и в коректурата, поне повечето от нас, допълнителни часове не плаща и никой не му се съпротивлява. Каквато глупост да каже, ние само я адмирираме, а уж сме се събрали все интелигентни и образовани хора... Излиза че не сме чак толкова умни и талантливи, щом всеки го е страх, от това да не изгуби работата си и на колегите страшно им харесва това интелектуално издевателство над нас. Другата хипотеза е, че той действително е най-умния, ние не сме му на нивото и съвсем законно получаваме тези, хм, упреци, ежедневно... Или пък трето, това не е хипотеза, ние сме едни страхливци и подмазвачи, които са такива нищожества, че трябва само да се мачкат...
-Виж сега Чево... Аз не съм страхливец...
-Знам, събеседникът на Ги като че ли целеше нещо...
-Но и не искам да ме уволнят...засега! Предпочитам, аз да напусна...
-Слушай, ти приятел ли си ми?
-Иска ли питане? - отвърна риторично майора.
-Тогава мисля, че може да ме подкрепиш. Тази вечер сме заедно в коректура. Предлагам ти, всички обяви за продажби на имоти да ги индексираме с по 2000-3000 евро надолу – да могат да си ги купят хората - Чево доверително се наведе към Ги.
-Чакай – дръпна се бившият военен, това е много нелоялно към партньорите на изданието!?
-Съгласен съм, но към нас лоялно ли е да ни забавят заплатите?
-Да знаеш, че ако това стане, ще ни търсят...
-Знам, рече Чево ухилен, но ние пък ще изчезнем, да видят, че алтернатива винаги има.
-Добре, съгласи се Ги заинтригуван, но това ще удари най-вече Издателя, пък аз най мразя Кака, заради непрестанните и капризи, непрекъснато ми поставя задачи, често взаимноизключващи се.
-И за нея съм помислил, мобилният й номер ще запишем в графата на еротичните обяви, с подходящ текст, изкушаваше Чево колегата си.
-Ще си помисля, рече Ги.
Майорът от резерва се двоумеше. На оперативката отиде замислен. Всеки се бе свил на мястото си като мишка, а Издателя пак раздаваше задачите и гълчеше подчинените си. След като направи пълен разбор на последния брой, намери на всеки кусури, реши великодушно да Му зададат въпроси...
-Не мога да разбера, защо не получаваме заплати – веднага се възползва Чево.
-Издателят, в дует с Кака обясни какви данъци са платили, колко човека работели в изданието и т.н. Чево обаче не миряса и попита – това какво го интересува? Разрази се буря, обяснява му се в цифри пазарната конюнктура, тежката борба за всеки един читател и т.н. Тъкмо всичко стана ясно и Чево попита – какво общо има това със заплатите? Ръководството съвсем се ядоса – Издателят трясна вратата, но пак се върна, Кака млъкна, а Главният редактор напразно се опитваше да успокои страните. Стана ясно, че всички са наказани заради поредица от гафове в последните няколко броя и тогава Чево извади “асо пика”. “Оказва се, каза той – че въпреки несправедливостта в търсенето на колективна отговорност, аз по принцип съм съгласен, с въвеждането на такава мярка. Тя обаче не се прилага правилно, защото всички, които имат кредити, вече имат преведени заплати, за да не чакат банките, останалите не...Сред споменатите от вас главни виновници, има и с кредити, има и без! Моето име не бе споменато сред списъка на главните грешници, но някои от тях получиха пари, а аз не! Ето затова попитах, кога ще получа парите си!” - така завърши Чево. В залата настъпи пълна тишина, само дъждовните капки отвън тихо чукаха по ламарината на покрива.
“Сега е късно, рече Издателят, но утре сутрин, парите ви ще бъдат преведени” Когато си тръгваше си казаха нещо с Чево, който се качи с Гинчо за да работят в една от двойките в коректурата.
-Аз викам, след като приключим да идем да пийнем у нас – рече майора.
-Пари имаш ли, погледна го Чево.
-Пари нямам, но имам пиене!
-Че как така! - учуди се колегата.
-Взех три бутилки червено вино от избата на Издателя.
-Сериозно, ухили се Чево.
-Наистина, нали утре ще имаме кинти, няма да правим тази провокация с обявите. Затова трябва да разпуснем, пие ми се, че две не видя, поясни майора.
-Ти наистина си ми приятел, засега няма да пипаме обявите, но винаги трябва да сме в готовност...
-А какво те пита Издателя, полюбопитства Ги.
.Нищо – рече ми да сплотявам колектива – поясни Чево.
-И ти какво му отвърна...
-Че основно, това правя, усмихна се Чево.
-Аз да съм, щях да те уволня...- призна си майора.
-Аз пък изобщо не бих се наел, рече бунтовникът.
-Ами ако шефът усети липсата на бутилките, добави той.
-Няма страшно, ще помисли, че пак ги е взел сина му...
И двамата си мислеха за това, което бе на крачка да направят, засега се размина, но биха могли да го направят и в бъдеще...   
Автор Еди, наричан накратко – Ед

Пет ваканции през новата учебна година


През новата учебна 2012/2013 година учениците ще имат общо пет ваканции, включително голямата лятна такава. Това информира в. Монитор, позовавайки се на данни от проекта на Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) за новия учебен график, и цитиран от econ.bg. Въпреки множеството дискусии за изместването на началото на учебната година на 1 октомври, и този път тя ще започне традиционно на 15 септември 2012 г.
Само месец и половина по-късно учениците ще излязат в кратка есенна ваканция – от 1 до 4 ноември, като последните два дни се падат събота и неделя.
Втората ваканция е традиционната коледна. Тя ще бъде в рамките на 22 декември 2012 г. - 6 януари 2013 г. или общо 16 дни. Следва почивка от учебните занятия между 23 и 25 февруари, като тук отпуснатият почивен ден всъщност е само петък, тъй като 24 и 25 февруари 2013 г. отново се падат през уикенда. През изминалата учебна година тази зимна ваканция беше с ден повече – общо четири дни.
Пролетната ваканция е насрочена за края на март 2013 г. За всички, освен за завършващите, тя настъпва на 29 март и приключва на 7 април. Зрелостниците ще почиват символично от 29 до 31 март.
И през следващата учебна година матурите за абитуриентите и изпитите за седмокласниците ще се провеждат в един ден. Запазват се и датите за провеждането им – 21 май за изпита и матурата по български език и литература и 23 май за теста по математика и втората задължителна матура.
От 9 до 14 май 2013 г. са насрочени изпитите за национално външно оценяване за четвъртокласниците. На 27, 28 и 29 май в графика са записани изпитите за външно оценяване след 7 клас съответно по обществени науки, чужд език и природни науки. Матурите по желание абитуриентите могат да държат в периода от 27 май до 5 юни.

Шофьори без книжка, ще се лишават от права за месец


Автомобилите на водачи, които са били заловени да карат без книжка, вече ще бъдат спирани от движение за един месец. Това е основната промяна в Закона за движение по пътищата, която депутатите приеха окончателно на второ четене вчера. Собственици на возила, които са ги отстъпили на шофьори без съответното свидетелство за управление, пък ги губят в срок до един месец. И в двата случая свидетелството за регистрация на МПС-то ще се отнема при съставянето на акта за нарушение. Собственикът ще може да си го получи обратно по ред, който ще бъде определен от министъра на вътрешните работи.
С новите промени в закона чувствително нарастват глобите за пияни шофьори. Те ще губят книжките си за срок от 6 о 12 месеца и ще плащат глоба от 500 до 1000 лв. при концентрация на алкохол в кръвта от 0.5 до 1.2 промила. Още по-строго ще се отнася законът с тези водачи, които откажат да им бъде направена проверка за алкохол. Те няма да могат да се качат в автомобил за 2 г. и ще бъдат санкционирани с 2000 лв. Шофьорите, които не спазват сигналите на светофара или не осигуряват предимство на пешеходците, ще олекват със 100 лв. При повторно нарушение глобата скача двойно и се отнема книжката за 1 месец.
По-големи санкции ще има за пешеходци и велосипедисти. С 50 лв. ще трябва да се разделят пешеходците, които преминават през огражденията от парапети или вериги, както и тези, които не спазват сигналите на светофарите и регулировчиците. Велосипедистите, които не носят светлоотразителни жилетки, съгласно установения ред, пък ще плащат глоба от 10 лв.
Спор между депутатите предизвика приемането на противоречива поправка в закона, която постановява, че третият психотест, който кандидат-шофьорите трябва да преминат, за да вземат книжка, ще се полага само в ИА "Автомобилна администрация". "Това намирисва на корупционна практика", заяви депутатът от левицата Румен Такоров и посочи, че агенцията се превръща в безконтролен орган, тъй като тя изготвя и методическото ръководство за провеждане на изследванията. 

Олимпиците ни са на нивото от 1964 година


Утре, на 27-и започва Олимпиадата в Лондон. България участва с 63-ма спортисти, толкова, колкото са били и през 1964 г. в Токио. Тогава обаче нашите за взели 10 медала, от които три златни – на Боян Радев, Еньо Вълчев и Продан Гарджев. През 2012-а не можем да мечтаем за толкова.
Борците ни отново взеха най-много квоти – 9 състезатели, след тях са лекоатлетите – 8 и художествената гимнастика – 7. В тези спортове имаме и най-големи шансове за спечелването на медали. Не са за подценяване и ветераните, които имат зад гърба си по няколко Олимпиади – стрелецът Мария Гроздева, колоездачът Данаил Петров, плувецът Петър Стойчев и гимнастикът Йордан Йовчев. Не трябва да пропускаме и Явор Христов при стрелбата с лък и боксьорът Тервел Пулев.
Състоянието на спортните клубове у нас е такова, че и една трета от успехите в средата на 60-те ще бъде триумф.
България ще вземе медал от Игрите само чрез Станка Златева в борбата. Това са прогнозите на английските журналисти. Те обаче не уточняват с какъв цвят ще е отличието на българката, т. е. момичето ни от Крушаре не попада твърдо в сметките им за титла, предаде Стандарт нюз.
Шансовете за медал на момичетата от художествената гимнастика, на атлетките Ивет Лалова и Ваня Стамболова, както и на борците и боксьорите, все още не са котирани за отличие от домакините.
Има обаче нещо сигурно отсега в класирането на един български спортист. Единствената ни щангистка на Игрите в Лондон Милка Манева ще е в най-лошия случай седма. Това стана ясно, след като излязоха списъците със заявените в различните категории състезатели. При Манева (до 63 кг) са записани само 7 участнички. Така тя трябва да направи по един успешен опит и в двете движения, за да си гарантира минимум седмото място. Първа по заявки е Мая Манеза (Казахстан) с 255 кг. Манева е трета с 235 кг, колкото има и рускинята Светлана Царукаева. Финансовата премия, която спортното министерство дава за 7-о място на Олимпиада, е 30 000 лв.

Тролейбусите ще возят за левче, спират курсове до селата край Стара Загора


Извън предварително обявения дневен ред на днешната сесия на общинските съветници в Стара Загора ще бъдат внесени и три допълнителни предложения. По докладна записка на управителя на общинското търговско дружество „Тролейбусни превози" ЕООД Димитър Авджиев, ще бъде внесен проект за решение за увеличаване на цената на билетите в градския тролейбусен транспорт на 1 лев, считано от 1 септември 2012 г. Ще бъде разгледано предложение и за закриване на маршрутни разписания на някои от автобусните линии до селата Плоска могила, Змейово, Самуилово и др., както и промяна в маршрута на движение на някои автобусни линии до Старозагорските бани и Змейово.
На старейшините ще бъде предложено и правото на билет за пътуване на пенсионери и хора с над 70 на сто инвалидност, които ползват 70% намаление на стойността на редовната цена във вътрешноградския транспорт, да се доказва с годишна карта от 5.00 лв., а не 10 лв., както беше досега.

25.07.2012 г.

Програмата на кино „Комсомол” за август


Показват анимация от тазгодишния „Златен Кукер”

През август в кино Различният Комсомол в Стара Загора (www.kino.razlichniatpogled.org) традиционните прожекции с дарения във вторник ще са посветени на темата „Личностно развитие“ с позитивни документални филми, предоставени от фестивала „Един свят“ и киномани-съмишленици на Сдружението. В четвъртъците, освен сутрешното Детско кино и чудатости за малчугани, вечер ще бъде прожектиран нашумелия филм на Влади Въргала – Операция Шменти Капели, специално предоставен на киното с английски субтитри, за да бъде достъпен за чуждестранните посетители в киносалона. В петъчните прожекции ще бъде поставен акцент върху късометражното кино, с двете най-нови селекции от Международния фестивал на анимационните филми „Златен кукер“ 2012, посветени на вечните теми за смеха и любовта, проектът на 8 световни режисьора „Сюита от Ница“ и селекция късометражни филми от фестивалът за екстремни спортове и кино Exit Extreme Film Festival, Казичане.

Прожекциите са на цени както следва:
Вход с дарения
Детско кино – 2 лв/дете, 3 лв/ възрастен
Фестивални филми – 4 лв
Операция Шменти Капели – 5 лв

2.08., четвъртък
10:30 – Чудатости за малчугани и детско кино
20:00  – Операция „Шменти Капели“– филм на Влади Въргала
3.08., петък
20:00 – Сюита от Ница – проект от 8 късометражни филми на прочути режисьори
07.08., вторник
20:00 – Барака – вход с дарения
9.08., четвъртък
10:30 – Чудатости за малчугани и детско кино
20:00  – Операция „Шменти Капели“– филм на Влади Въргала
10.07., петък
20:00 – СМЕХОТЕРАПИЯ – селекция анимации за деца и възрастни от Международен фестивал на анимационните филми „Златен кукер“ 2012 (подходяща за деца над 13 г.)
12.08., неделя
20:00 – „Кино без граници“ – арт-инициатива на Младежки Информационно-Консултантски Център – Различният поглед по повод Международния ден на младежта
Парк Аязмо, поляна западно от игрищата за бадминтон
14.08., вторник
20:00 – One Giant Leap – музикален документален филм за човешкото развитие – вход с дарения
16.08., четвъртък
10:30 – Чудатости за малчугани и детско кино
20:00  – Операция „Шменти Капели“– филм на Влади Въргала
17.08., петък
20:00 – Любовен еликсир – еротична селекция от Международен фестивал на анимационните филми „Златен кукер“ 2012
21.08., вторник
20:00 – 2012-та време за промяна -  вход с дарения
23.08., четвъртък
10:30 – Чудатости за малчугани и детско кино
20:00  – Операция „Шменти Капели“– филм на Влади Въргала
24.08., петък
20:00 – Селекция късометражни филми от Еxit Extreme Film Festival – фестивал за екстремни спортове и кино
28.08., вторник
20:00 – Право на здраве – вход с дарения
30.08., четвъртък
10:30 – Чудатости за малчугани и детско кино
20:00  – Операция „Шменти Капели“– филм на Влади Въргала

100 заглавия в селекцията на кинофеста „Късо съединение”


Петото издание на фестивала „Късо съединение” ще започне на 9 август и ще продължи до 23 август.
Селекцията на фестивала включва над 100 късометражни филма обединени в 11 програми. Фестивалът ще бъде открит на 9 август в Дома на киното със селекция от български късометражни филми, създадени през последните две години.
Един от основните акценти е филмовият експеримент на продуцента Микеле Чивета, който кани 42 режисьори, за да заснемат свои късометражни експерименти с продължителност 42 секунди. Сред имената работили над „За 42 секунди” са Дейвид Линч, Абел Ферара, Хармъни Корийн, Майк Фигис, Гаспар Ное, Лари Кларк, Азия Ардженто, Шон Ленън и Джеймс Франко.
Друга изключително любопитна селекция е черно-бялата програма с късометражни филми „Звездно късо съединение” на Солве Съндсбо, който снима известни холивудски звезди в рамките на минута – без говор, озвучени само от класически музикални произведения.
Пред камерата на Съндсбо застават Натали Портман, Хавиер Бардем, Майкъл Дъглас, Венсан Касел, Тилда Суинтън, Мат Деймън, Джеймс Франко и Робърт Дювал.
Две класически заглавия ще бъдат показани – „Завладяването на Дивия Запад” и „Фул Хаус по О’Хенри”. Първият е носител на 3 награди „Оскар”, а сред актьорския състав откриваме имена като Джон Уейн, Грегъри Пек, Хенри Форд, Джеймс Стюарт, Уолтър Бренън и Деби Рейнолдс. „Фул Хаус” представя 5 новели заснети по разкази на О’Хенри и режисирани от Хауърд Хоукс, Хенри Костър, Жан Негулеско, Хенри Хатауей и Хенри Кинг.
Прожекциите ще бъдат в Американския център на площад „Славейков”, а входът е свободен.
Изключителен актьорски състав предлага филмът на Сали Потър „Гняв”, в който с убийствени монолози се изявяват Джуди Денч, Стив Бушеми, Джон Легуизамо, Даян Уийст, Еди Изард, Боб Балабан, Лили Коул и неузнаваемия Джуд Лоу в ролята на екстравагантен травестит.
Скандалният хърватски еротичен омнибус „Хептамерон” ще зарадва и българските зрители. Проектът на Ирена Скорич съдържа 7 новели и е определен от критиката като успешен опит за съвременен прочит на „Декамерон”. Скорич е силно повлияна от догма течението и синема верите.

Колко ни остава за да спасим планетата? – описва Бил Макгуайър в книгата-предупреждение


Температурните изменения, застрашените видове, природните катастрофи, водните запаси, световната икономика, токсичните отпадъци и вредните емисии, пренаселването, алтернативната енергия, човешкият живот изобщо – това са само малка част от темите, разгледани под лупа от Бил Макгуайър в книгата-предупреждение „Броени години да спасим планетата”, която се опитва да ни помогне да съхраним себе си и планетата ни преди да е станало твърде късно.
Авторът предоставя изчерпателен и систематичен отговор на поставените проблеми, като засяга и много други теми, пряко или косвено свързани със съдбата на планетата Земя. Обследвайки цялото кълбо, той дава пространни и подробни описания на различните сегашни промени и на очакваните бъдещи проявления на климатичните аномалии – от спирането на Гълфстрийм, през стопяването на ледените шапки, та до развихрянето на смъртоносни епидемии... Спасението зависи от глобалните действия на правителствата и корпорациите, но и от локалния избор за начина на живот на всеки един от нас. Поемането на отговорност за бъдещето не е въпрос на избор – тя е единствената алтернатива на самоунищожението.
„Броени години да спасим планетата” е книга, която не цели да ни доведе до отчаяние и да внуши безнадеждност, а да ни събуди, пишат издателите. Макгуайър описва точно и безкомпромисно ситуацията още в увода: „Живеем в повратно време за човешката история. Докато повечето от нас си карат, както си знаят, в неведение за безпрецедентните промени в околната среда, планетата ни е стигнала до критичната точка, отвъд която ще оставим на децата си и на техните деца един свят на природна деградация, икономически разрив и социален хаос. Ще им завещаем една разрушена планета, изнемогваща под пропита с въглерод атмосфера, с плячкосани природни ресурси и ограбена от нейните знакови (и не толкова знакови) видове. Точно това ще стане, ако не предприемем драстични и незабавни действия, за да намалим емисиите на парниковите газове, които неумолимо превръщат един общо взето благоприятен климат в опасно непредвидим хаос. Имаме ли средствата и желанието да променим хода на събитията?”
Макар картината, която авторът рисува, а също и примерите, които ни дава, да са изключително тревожни, „Броени години да спасим планетата” в никакъв случай не изправя читателя пред свършен факт. Положението може да не е никак розово, но битката не е загубена. Бъдещето е в ръцете ни и колкото по-скоро успеем да се отърсим от безхаберието си, толкова по-голям шанс имаме, за да успеем да запазим света такъв, какъвто е – годен за живот, но и за сътрудничество; сътрудничество между нас, човешкия вид, и останалите живи същества, с които споделяме общ дом от милиони години насам.

В Турция вече не признават дипломите от българските ВУЗ-ове

Турция спира да признава дипломите, издадени от български висши училища, заради фалшификации, съобщи агенция "Фокус". Скандалът гръмва точно в разгара на кандидатстудентската кампания. Безпрецедентното решение е взето от Съвета за висше образование на Турция на 5 юли. До приключване на консултациите с българските власти се замразяват процедурите по приравняване на дипломи от български вузове и на прехвърляне на студенти в турски и севернокипърски университети. Кандидат-студентите, които желаят да се обучават в България през учебната 2012-2013 година, да не правят постъпки за получаване на информация и документи за легитимността на българските вузове, в които желаят да се обучават, гласи още решението на Съвета.
Академичното вето е наложено заради сигнали, че турски студенти фалшифицират дипломни оценки, печати и апостили. Това е установено след проведени срещи със студенти, които се обучават в България, и представители на преводачески и консултантски фирми. Информацията е получена от Министерството на външните работи на Република Турция, се казва в официално съобщение на турското посолство, изпратено до вестник "Сега". Според официалната информация турски студенти прехвърлят следването си в турски висши училища с фалшиви академични справки, получават положителни оценки по нерегламентиран начин и възможност за дипломиране, без да ходят на лекции и упражнения. Според съобщението става въпрос за организирана мрежа за фалшифициране на документи, а "мащабът на тези нерегламентирани дейности надхвърля предполагаемите граници".
Според информация на посолството на Турция в България в момента у нас има около 10 000 турски студенти. Министерството на образованието, което е официалната българска страна по скандала, вчера не коментира за колко случая на фалшифицирани дипломи става въпрос и от кои висши училища са те.

24.07.2012 г.

Нещо като Феникс, нещо като щъркел – странна птица кацна в центъра на Стара Загора


Днес откриват паметника на птицата Феникс пред сградата на общинската администрация в Стара Загора. Митичната птица символизира възкръсването на града след опожаряването му през Руско-турската освободителна война. Идеята е на проф. Цанко Яблански, екскмет и ротарианец. Жури, оглавявано от проф. Валентин Старчев одобри проекта на Красимир Зарков, финансирането е от местния Ротари Клуб. Затова и на откриването пристига главният гуверньор на ротарианците у нас Атанас Атанасов.
Дотук с „добрите”, патетични новини. Заралии видяха творението още вчера, в пълния му блясък. Децата безпогрешно го определиха като щъркел. Фениксът е огнена птица, от египетската митология (всъщност бог Бану), но при нас е по-популярен с древногръцкото си име. Пробитите крила и дългата човка му придават гротестен вид и това ще е още един от грозноватите монументи в града на липите.
Заралии отдавна имат много идеи, с които искат да компенсират явния дефицит на скулптури в града. Арх. Петър Бакарджиев предложи да се направят скулптури, подобно на други градове най-известните поети и интелектуалци, прослявящи Стара Загора като град на поетите. Депутатът Пламен Русев – паметник на Центъра на Вселената. ВМРО искаха да издигнат, с общински пари – най-големия кръст в България. За тези проекти обаче не се намериха пари. Ротарианците обаче събраха средства и направиха едно…недоразумение. Странната птица вече се настани на градския площад. Тепърва ще видим как заралии ще го кръстят. За Феникс няма нито огньове, нито пък може да лети със своите пробити криле…
В столицата, паметникът пред НДК бе кръстен от находчивите столичани „Седмокрилият петохуйник”. Той е дело на проф. Ставрев. Сега обмислят как да го съборят. Що ли не вдигнат и там един Феникс, че да сравним кой е по-добрия…Нали птицата е митична, все пак никой не я е виждал в оригинал…  

Легионер ни води „По пътя на маите”


"Когато тръгнах с мотор през джунглата към най-южния град на маите – Копан, не знаех почти нищо за тази древна цивилизация. Видяното там дълбоко ме впечатли и сякаш ме накара да прогледна. Без дори да ги търся, следи, оставени от маите, се появяваха навсякъде по пътищата на Централна Америка. Буквално изскачаха изневиделица, а аз просто не можех да не ги следвам".
Книгата, за която става дума, ще ни заведе на едно пътуване с мотор от Никарагуа до Гватемала в търсене на тайните на този древен народ, чиито корени се губят в миналото, но чиято култура е оцеляла и стигнала до нас чрез странните йероглифи по паметниците на Копан и Киригуа. Ще може да обиколим и Мексико с автобус от Акапулко до Вера Круз, минавайки през Монте Албан, Ел Тахин и Теотиуакан.
Неизбежно ще бъде засегната и темата за Календарът на маите, но не за да ни подготви за края на света, а единствено и само за едно ново начало, отбелязват издателите.
А книгата "По пътя на маите" е от автора на "Аз, легионерът" Георги Лозев. Писателят е бивш легионер, настоящ рокер и вечен пътешественик. През 1996 г. постъпва във Френския чуждестранен легион, където служи повече от три години, но заради травма напуска редиците му. На него посвещава първата си книга “Аз, легионерът”.
Установява се в Париж, където работи като охрана. Изпратен е за няколко месеца в Никарагуа, но те се превръщат в години и Георги и до днес живее там. Председател е на рокерския клуб “Los pistones”, с който всяка свободна минута яхва мотора си и отпрашва из джунглите на Централна Америка, защото както самият той обича да казва: „Пътят е моят живот.”
Фотографиите в книгата са дело на д-р Георги Райков - майстор зъботехник и магистър стоматолог, пътешественик, рокер и любител фотограф, и на д-р Ален Бурдон - бивш лекар кардиолог на Първи чуждестранен полк на Френския чуждестранен легион, председател на дружеството на ветераните от Марсилия.

Хосе Карерас идва в София през декември


На 10 декември по покана на Музикално-продуцентска компания Жокер медия в България ще гостува определяният за един от най-красивите гласове на ХХ век - световноизвестният тенор Хосе Карерас, съобщиха организаторите.
Събитието е уникално по своя характер, защото ще бъде единственият за годината Европейски Коледен концерт на Карерас.
С него в София ще пристигне световноизвестният диригент Дейвид Хименес – ученик на Херберт фон Караян, както и сопраното, което Маестрото ще определи сам.
Карерас ще пее под съпровода на Софийска филхармония и Национален филхармоничен хор "Светослав Обретенов" в зала 1 на НДК.
Българската публика ще има възможност отново да се наслади на отбрана част от хитовия репертоар, в който влизат и два канцонета, които Карерас е пял с другите двама големи – Пласидо Доминго и Лучано Павароти.
При посещението си в България, тенорът ще посети и направи дарение на детска онкохематологична клиника.
Хосе Карерас ще покани лично Стилиян Петров да присъства на концерта. Непобедимият Карерас е запознат с коварното заболяване на националния ни сътезател, с което той успя да се пребори, благодарение на силата на своя дух и твърда вяра.
"И, разбира се, г-н Карерас ще бъде повече от щастлив, ако г-н Петров може да присъства на концерта. Г-н Карерас ще се срещне с него ...." – пише в официално писмо мениджъра на Карерас, Роси Притц.
Билети за концерта, който ще бъде представен на 10 декември в зала 1 на НДК от 20.00 часа, може да намерите в мрежата Еventim.bg, както на касите на билетен център НДК от 16.07.2012г. Цени от 60 лв. до 200 лв.

Световноизвестният тенор е роден в Барселона, той учи музика в родния си град. През 1970 г. Хосе Карерас започна професионалната си кариера в Grand Teatr del Liceu на Барселона с "Набуко" и "Лукреция Борджия". Неговата музикална кариера води в началото с дебют в най-престижните театри в света и оперни фестивали, включително на Teatro Alla Scala на Милано ("Un Бал с маски", 1975); Ню Йорк, Metropolitan Opera House ("Тоска", 1974); Сан Франциско опера ("La Бохеми", 1973); Виенската Щатсопер ("Риголето", 1974); в Лондон Royal Opera House ("La Traviata", 1974); опера в Мюнхен ("Тоска", 1974); Lyrics Чикаго Opera ("Un Бал с маски", 1976), както и на фестивалите в Залцбург ("Дон Карло", 1976); Екс ан Прованс (Роберто Devereux ", 1977), Единбург (" Верди "Реквием", 1982) и Верона ( "Кармен", 1984).
Хосе Карерас е работил с най-прочутите оркестрови диригенти, между които Херберт фон Караян, Клаудио Абадо, Рикардо Мути, Лорин Маазел, Рикардо Chailly, Колин Дейвис, Джузепе Синополи, Джеймс Ливайн, Карло Мария Giulini, Ленард Бърнстейн и Зубин Мета, и с изтъкнати режисьори като: Франко Дзефирели, Jean Pierre Ponnelle, Луиджи Коменчинi, Харолд Принс.
Репертоарът му включва над шейсет опери, сред които се открояват: Бохеми, Тоска, Вертер, Дон Карлос, Кармен, La Forza Del Destino и Палячи, L`Elisir d`Amore и Бал с маски.
Днес репертоарът му включва около 60 опери и над 600 арии, най-разнообразни стилове - от барок до съвременна музика, а дискографията му надхвърля 150 записа. Има няколко златни и платинени диска и участия във филм-опери.

Майкрософт представи Оffice 2013


Мicrosoft официално представи най-новата версия на своя популярeн офис пакет, която носи името Office 2013. Пакетът е съвместим само с операционните системи Windows 7 и Windows 8. Подробности за новия офис може да се видят на адрес: http://www.microsoft.com/office/preview/en.
Новият офис на „Майкрософт” ще може да работи с таблети и смартфони, в него е интегриран както Skype, така и наскоро закупеният Yammer. Ако използвате стилус за писане на записи, написаното автоматично ще се конвертира в текст. Снимки от Bing и видео от YouTube ще могат да се добавят лесно в документите. Всички документи ще се съхраняват по подразбиране в SkyDrive, което означава, че те ще могат да се синхронизират с всички устройства на даден потребител, съобщи изпълнителният директор на компанията Стив Балмър. Това е най-амбициозният пакет правен някога, каза още Балмър.
За момента е достъпен в Consumer Preview версия, не е известно по каква цена Microsoft ще го продава окончателно и кога ще се случи. Новият офис пакет ще бъде достъпен в четири версии - Оffice 365 Home Premium, Small Business Premium, ProPlus и Enterprise.
Покрай новините за новия Оffice дойде и информацията, че за първи път от излизането на компанията на борсата преди 26 години, "Майкрософт" регистрира загуби за тримесечието между април и юни 2012 г. в размер на 492 млн. долара.

23.07.2012 г.

Откриха най-голямата на Балканите фитнес площадка на открито


На 20 юли, на върха на парк „Митрополит Методий Кусев” /Аязмото/ в Стара Загора, официално бе открита най-голямата и модерна у нас и на Балканите фитнес площадка на открито, която е съвместна инициатива на Община Стара Загора и „Мини Марица изток” ЕАД.
Лентата прерязаха кметът на града Живко Тодоров, кметът на Страсбург Ролан Рийс, изпълнителният директор на „Мини Марица изток” ЕАД инж. Евгени Стойков и зам.-министърът на физическото възпитание и спорта Иван Ценов.
Тази нова придобивка е много важна за нашия град, каза по време на откриването кметът Живко Тодоров. Спортът е здраве и тези изключително модерни съоръжения дават възможност на всеки един човек да прекарва свободното си време спортувайки. 
83 000 лв. е сумата, която осигури „Мини Марица изток” ЕАД за изграждане на фитнеса на открито. Той е част от мероприятията, с които през тази година се отбелязва 60-годишнината на дружеството. За нас е изключително удоволствие да предоставим тази възможност за спортуване на всички, в това число и на голяма част от нашите служители, които живеят тук, посочи изпълнителният директор на „Мини Марица изток” ЕАД инж. Евгени Стойков. Надявам се това да стане любимо място на старозагорци.
Фитнесът на открито е с обща площ 681 кв. м. Монтираните уреди са от най-високия клас за фитнес оборудване. Поставени са 18 комбинирани фитнес уреда, 1 комбиниран фитнес уред за деца от 6 до 12 г., лостове и успоредки. Те са подходящи за млади и възрастни хора, за рехабилитация и спорт. Сред тях са тренажор за стягане на ханша, велоергометър и степер, тренажори за набирания, за разтягане на бедра, за изтласкване, за развитие на бедрените мускули, за стягане на коремните мускули, тренажор за стречинг и др. Детският уред включва тренажори за ханша и бедрата, велоергометър, степер и двоен крос тренажор.
За по-висока безопасност уредите са монтирани върху ударопоглъщаща каучукова настилка. Изградени са алеи, оформени са зелени площи, поставени са пейки и осветителни тела. Информационна табела дава пълна информация за достъпа и безопасността при използване на уредите.
Достъпът до фитнес площадката е напълно свободен, като общината ще осигури поддръжката и охраната на обекта.

Алеята „СТАРА Стара Загора”, само ден след монтирането на изложбените табла, се превърна в едно от най-атрактивни места за старозагорци и гостите на града. 30 снимки показват Стара Загора от началото на миналия век и привличат погледите с красивата архитектура на сградите, с промените които са настъпили с времето в улиците и парковете на града.
Тази идея се роди сред ръководството на Община Стара Загора преди няколко месеца, сподели кметът Живко Тодоров. В социалните мрежи в интернет старозагорци особено много се вълнуваха и коментираха публикувани снимки на Стара Загора от началото на миналия век. Развихме идеята и днес я виждаме реализирана в центъра на Стара Загора. Използваните снимки са от фондовете на РБ „Захарий Княжески” и Регионалния исторически музей в града.
Алеята „СТАРА Стара Загора” е разположена в центъра на града между Парк „Пети октомври” (градската градина) и бул. „Цар Симеон Велики”. 

Наши археолози откриха уникални находки край Варна


Археолозите във Варна определиха находката за уникална и без аналог у нас и по света.
Здравословното хранене датира от 614 година.До този извод стигнаха варненски археолози, които откриха уникален керамичен съд за приготвяне на храна на пара, при разкопките на късноантичната крепост на нос "Св.Атанас" край Бяла.
 Съдът е открит случайно от работник. Според археолозите, находката е уникална и няма аналог у нас и по света. Съдът наподобява съвременните рекламирани напоследък уреди за здравословно приготвяне на храна. Такива се използват в Индия, в Китай, в Африка, и най-вече в Европа.
Друг интересен факт - находката е открита в жилище на човек, който се е занимавал с обмяна на монети. Доказват го откритите от археолозите нумизматична теглилка и 150 монети.
Неотдавна, пак в същата крепост, беше открит и уникален златен пръстен, копие на Ротондата "Анастасис" над Гроба Господен в Йерусалим. Засега разкопките се финансират изцяло от Община Бяла. Според археолозите, време е и държавата да помогне, защото обектът очевидно е перспективен.

Тази седмица в книжарниците излиза книгата на Матю Куърк „500”

Трилър в стил а ла Гришъм ни води в заплетените интриги на борбата за власт

Майк Форд е убеден, че образованието в юридическия факултет на Харвард ще го измъкне от света на дребните мошеници, в който е израснал. Но преди да получи заветната диплома, той вече дължи много пари на недобронамерени хора.
Едно предложение може да реши финансовите му проблеми. Той е нает от „Групата Дейвис”, най-уважаваната правителствена консултантска фирма. Тяхната специалност е... търговия с влияние. На най-високо ниво. Те дърпат конците на най-влиятелните хора, които движат Вашингтон, САЩ и света. Собственикът на фирмата – Хенри Дейвис, познава всички тези високопоставени личности, но по-важното е, че той знае техните тайни. А Дейвис има нужда от човек като Майк, за да осъществи най-сериозната сделка в дългогодишната си кариера.
Скоро Форд открива, че зад успеха на фирмата стои безскрупулен шантаж на клиенти. Но разобличаването на новите му шефове, ще срине почти перфектния живот, който Майк е започнал да гради. Без да усети той се оказва въвлечен в съблазнителна и опасна игра с властта, от която няма как да излезе чист. Не и когато неговата роля е да поеме вината.
Единственото, което може да направи, е да се завърне към стария си занаят и да използва целия си арсенал от умения. Да лъже, да мами, да краде, а този път... може би дори да убива. За да оцелее, Майк трябва да победи най-добрите в тяхната собствена игра!
Матю Куърк създава изключителен роман, в който оголва задкулисните машинации в света на властта. Политическите интриги, скоростното действие и острите завои в сюжета нареждат „500” до шедьоври от класата на „Фирмата”. Приликата с емблематичното заглавие на Гришам е лесно доловима, но според критиците в книгата на Куърк действието се развива с повече динамика и експлозивност. „500” доказва безспорно таланта на автора си и сравнението с майстора Джон Гришам никак не е случайно.
Свежа глътка в криминалния жанр е и не съвсем типичният главен герой. Майк е израснал сред мошеници, включително собствения му баща, който излежава присъда. Неизбежно и самият той се превръща в обигран крадец. Неговата майка страда от неизлечимо заболяване, а след смъртта й той остава с куп дългове за нейното лечение. Въпреки тежкото си финансово състояние Майк се отказва от престъпния занаят и насочва усилията си в доста амбициозна посока – Харвард. И точно когато изглежда, че това е отворило пред него вратите на едно съвсем различно бъдеще, Майк разбира, че дори и облечен във власт и влияние, мошеникът си остава мошеник.
„500” предизвика световен интерес и вече е преведен в 20 страни. Правата за филмиране са закупени от Twentieth Century Fox.

За автора:
Матю Куърк е завършил история и литература и Харвард. Той е работил като криминален репортер и е отразявал секретни военни операции, сделки с наркотици, борбата с тероризма и международната организирана престъпност. 

13.07.2012 г.

Нова фирма поема старозагорските автобусни линии


От днес фирмата-превозвач „Автобусни превози" ООД ще спре да обслужва линиите от общинската, областната и републиканската транспортна схема.
Получихме уведомително писмо от собственика на дружеството, че заради лошо финансово състояние не може да изпълнява задълженията си по договор. В документа е отбелязано, че колите ще возят до 12 юли, включително, потвърди ресорният зам.-кмет Йордан Николов.
ДЗЗД „Автобусни превози"-Стара Загора ще бъде името на новото дружество, което от утре ще поеме задълженията на сегашния превозвач. Новите собственици са две старозагорски фирми- „Експрес" ООД и „Пирин-текс". Шофьорите, контрольорите и останалия персонал на превозвача, които са в предизвестие, се преназначават на работните си места. Новият собственик на дружеството ще използва базата и автобусния парк на „Автобусни превози". Стара Загора няма да остане без транспорт, твърдят общинари. До шест месеца ще трябва да се проведе конкурса за нов превозвач, казаха днес от кметството. 

„Фитнес за женската душа” навлиза в интимния свят на дамите


Двадесет и една жени разказват никому неразказвани досега истории за себе си.
Може да ги прочетем във „Фитнес за женската душа“, която излиза у нас. Неин автор е Събка Дякова-Чехович. Работила е като частен предприеемач, мениджър, преподавател, тренер и обучител. Психолог с лична практика от 2008 г., с основна насока индивидуална психотерапия и групова терапия в женски групи.
„Фитнес за женската душа“ (освен име на първата й книга) е и име на семинар и семинарни групи за личностно развитие и мотивация за жени.
Чехович описва истории, които има всеки човек – тайни, интимни, някои болезнени и срамни. Всеки ги крие дълбоко в себе си, защото си мисли, че го правят уязвим. Затова пък авторката смята, че именно в тях е зародишът на промяната у всеки.

„Пепел от вестник” разнищва „кухнята” на „четвъртата власт”


Тези дни предстои излизането на пазара на романа "Пепел от вестник", съобщиха от известното издателство "Изток-Запад". Романът е интересен с това, че на фона на медийните войни днес разглежда един малко по-стар случай. В книгата си Евгени Петров се гмурва във времето между XX и XXI век, когато годините на преход към демокрация и пазарна икономика все още текат, а във вестникарския бизнес се разиграват борби на различни интереси... Един от тримата съдружници, издатели на вестник "Бизнес фактор" - независим икономически специализиран всекидневник, решава да се посвети на политиката. Това довежда до конфликт с останалите двама издатели и въпреки че е с миноритарен дял, той успява да завладее фирмата и медията с помощта на партийна сила и подкупна съдийка. Политически и юридически обвързан, вестникът постепенно губи облик, авторитет и тираж и става собственост на близка до партията холдингова структура, която чрез изданието финансира предизборните си кампании. Двамата издатели се борят докрай, за да си върнат вестника, но са безсилни пред политическата и съдебната машина на прехода...
Авторът на "Пепел от вестник" - Евгени Петров, е бил главен редактор на вестниците "Народна младеж" и "Диалог". Издател и дългогодишен главен редактор е на вестник "Пари".