30.03.2012 г.

Старозагорските старейшини вдигнаха местните такси


Направиха първите стъпки за канонизирането на заралии

Нови цени на такси и услуги ще заплащат от следващия месец старозагорци. Промените са регламентирани в новата Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, която бе приета на второ четене с гласовете на 36 общински съветници. Срещу нея гласуваха трима, а десет се въздържаха. Всички промени и съответните такси влизат в сила от 1 април, а таксата за битови отпадъци-от 1 януари 2013 година.
Наредбата е справедлива, помага на малкия и среден бизнес в града ни и определя едни от най-ниските стойности на местните цени на такси и услуги в страната. Намаляват се таксите за продажбите на промишлени стоки-очила, вестници, лотарийни билети , обясни в подкрепа на документа ръководителят на групата на ГЕРБ в местния парламент Пламен Йорданов. Не е необходимо да превръщаме общината в търговско дружество, коментираха от ляво.
Бяха гласувани промени и в таксите за технически услуги извършвани от община Стара Загора и за услуги, предоставяни от културните институции, като ползването на зали, фоайета и др. В Наредбата се определят и новите месечни такси са детски ясли и градини. Родителите ще заплащат 50 лева, като 15 лева са постоянна част, която не се влияе от посещаемостта на детето. От такса са освободени деца на неизвестни родители; сираци; на родители, загинали при производствени аварии и природни бедствия; на родители, загинали в изпълнение на служебен дълг; на родител, (родители) са с призната над 90% трайно намалена работоспособност; установени с Експертно решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК издадено по реда на Наредбата за медицинската експертиза; с увреждания, с 50% и над 50% трайно намалена работоспособност, установени с Експертно решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК издадено по реда на Наредбата за медицинската експертиза; настанени в специализирани институции за предоставяне на социални услуги на територията на Община Стара Загора.
На първо четене бе приета и Наредбата за реда и условията при отглеждане на животни в населените места на Община Стара Загора, като промените в нея са свързани със Закона за ветеринарно - медицинската дейност, Закона за защита на животните и постъпилите през 2011 г. в Община Стара Загора многобройни жалби и сигнали на граждани, касаещи домашни и бездомни кучета и котки.
Единодушно съветниците приеха текста на декларация, в която се предлага избитите старозагорци през 1877 година да бъдат канонизирани.
Приета бе и Стратегия за управление на общинската собственост за периода 2012-2015 година.

Джулия Робъртс играе злата мащеха на Снежанка


С голямо удоволствие хубавата жена Джулия Робъртс се превъплътила в злата мащеха в новата филмова версия на приказката за Снежанка, съобщи Франс прес.
С тази роля актрисата, която за известно време се отдалечи от света на киното, за да се посвети на отглеждането на трите си деца, се завърна отново на големия екран.
Продукцията "Огледалце, огледалце" на индийския режисьор Тарсем Сингх утре излиза по екраните в Северна Америка. Вероятно поради случайно стечение на обстоятелствата в момента в САЩ се прожектира друг филм, базиран върху приказката на братя Грим - "Снежанка и ловецът" с участието на Чарлиз Терон.
44-годишната Робъртс наскоро довери, че никога не е мечтала да се снима във филм приказка. "Когато по телефона ми казаха, чеподготвят филмова адаптация по приказката за Снежанка, не проявих интерес, разказа актрисата на пресконференция по повод представянето на филма в Санта Моника. След това обаче ме накараха да прочета сценария и да си дам сметка, че в него има нещо интересно."
За Джулия целта не била да се получи възможно най-голямо отдалечаване от филма на "Дисни", а да се създадат нови взаимоотношения между Снежанка (ролята се изпълнява от британката Лили Колинс) и мащехата й. Смятам, че публиката харесва вариантите, каза Робъртс.
Актрисата увери, че й допаднало да се превъплъти в ролята назлата мащеха. "Беше приятно да се снимам в ролята на мащехата, защото не съществуват правила, нито реалности, свързани с нея, поясни Робъртс. Можех да правя каквото поискам. Не беше нужно да се питам дали персонажът би могъл да направи това или онова."
Робъртс не пропусна да уточни, че не възнамерява да покаже филма "Снежанка и ловецът" на близнаците си, 7-годишните Хейзъл и Финиъс, нито на 4-годишния си син Хенри, защото в дома й не се гледат филми по телевизията. Преди лягане предпочитаме да разговаряме помежду си и да четем книги, отбеляза още звездата.

Писма на Хемингуей показват нежната му страна


Непубликувани писма на писателя Ърнест Хемингей, изложени в президентската библиотека "Кенеди" в Бостън, показват негова нежна страна, която няма нищо общо с всеизвестния му мачизъм, предаде Асошиейтед прес.
В едно от писмата до приятеля си Джанфранко Иванчич от февруари 1953 г., Хемингуей пише, че е евтаназирал котарака си Чичо Уили, защото го блъснала кола. "Наистина ми липсваш. Липсва ми и Чичо Уили. Стрелял съм по хора, но никога по някого, когото съм познавал и обичал 11 години - пише той. - Нито пък по някой, който мърка с два счупени крака".
Писмата са от 1953 г. до 1960 г., годината преди писателят да се самоубие. Някои са написани на машина, други на ръка. Някои са изпратени от вилата му в Куба, други от Европа, от сафари в Африка, от дома му в Айдахо.
Хемингуей и Иванчич се запознават в хотелски бар във Венеция през 1949 г. и се сближават, въпреки че ги делят 20 години, защото и двамата имат рани в крака от войната. Според специалистите писмата показват необичайна страна на Хемингуей, различна от тази, която разкрива в творбите си, когато пише за войни, кориди, риболов и лов. В тях той се държи бащински и покровителствено към по-младия си приятел, пише БТА.
В някои от писмата Хемингуей пита за сестрата на приятеля сиАдриана Иванчич. Тя е била светска жена и вдъхновява писателя, когато се запознават на лов в Италия. Адриана става модел за главната героиня в романа "Отвъд реката, сред дърветата". Споредспециалистите, когато тя посещава Куба през 1950 г., вдъхновяваХемингуей за романа "Старецът и морето", който му носи награда "Пулицър".
"Книгата отново е в списъка на бестселърите за  Антинобеловата награда" - пише той до приятеля си през юни 1953 г. - Следващата година Хемингуей печели и Нобелова награда.Библиотеката в Бостън купи писмата от Иванчич през ноември миналата година.

Стара Загора се включва в инициативата „Забавното лятно четене“


Община Стара Загора се включва във второто издание на кампанията „Забавното лятно четене“, една инициатива на детския портал Az-deteto.bg и Столична библиотека за насърчаване на детското четене през лятната ваканция. От 15 юни до 15 септември на малчуганите от 1 до 7 клас се предоставя възможност да попълват онлайн читателски дневник на въпросния сайт, където са публикувани и списъци със задължителните книги и допълнителна препоръчителна литература. Инициативата е с конкурсен характер – в края на ваканцията, благодарение на дневника, ще бъдат обявени най-четящият град, най-четящото училище и най-четената детска книга за Лято 2012. 
Тази година кампанията ще стартира на 30 март с Национална кръгла маса за детското четене, на която ще се обсъдят проблемите, които са явни и свързани с четенето на препоръчителните книжки от децата. А има много такива проблеми - старите и скучни списъци, отношението на учителите и въобще остарелия подход на образователната система към четенето от учениците. Събитието ще бъде под патронажа на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. В кръглата маса участие ще вземат представители на следните организации – библиотеки от цялата страна, училища, Министерство на образованието и много други. 

Заличават гроба на семейство Хитлер


„За мъртвите или добро, или нищо” – са казали римляните. Австрийците обаче имат друг подход, категорично залагат на нищото. Особено що се касае за техния сънародник Хитлер и спомена за него… Дали обаче така не превръщат името му в по-голяма легенда, отколкото е в момента?
Паметникът на гроба на родителите на Адолф Хитлер беше махнат, защото гробът се превърнал в място за поклонение на  неонацисти, предаде ДПА, като се позова на енорийски свещеник от австрийския град Леондинг. 
Свещеникът Курт Питершастер оповести и изявление нa възрастна далечна роднина на Хитлер. В него тя казва, че гробът няколко пъти е бил оскверняван заради това, че на него са идвали неонацисти, за да изразят симпатиите си към покойните родители  на диктатора. 
Името на жената, която се е грижила за гроба, не се съобщава. С годините обаче за нея ставало все по-трудно да се грижи за гроба и накрая тя решила да преотстъпи правата за ползване на парцела. 
Сега надгробният паметник е махнат, а парцелът може да  се използва от друго семейство, въпреки че костите на родителите на Хитлер ще останат там. 
През ноември някой постави на гроба на Алоис и Клара Хитлер ваза с есесовския символ През 2009 г. върху гроба беше  намерена възпоменателна плоча, в която се припомняше, че Хитлер навършва 120 години. 
Автобуси, пълни с крайнодесни симпатизанти, са посещавали гроба на родителите на диктатора, твърдят местни жители. Идвали и туристи.
Миналата година германският град Вунзидел премести  тленните останки на заместника на Хитлер - Рудолф Хес, след като гробът му стана място за поклонение за крайнодесни симпатизанти. 

29.03.2012 г.

Готвят историческа възстановка на обявяването на Балканската война


На територията на област Стара Загора във всички общини ще се проведат повече от 60 мероприятия по случай 100 години от Балканските войни в рамките на година, като кулминационните чествания ще са през м. октомври.
Националният инициативен комитет ще администрира повече от 42 основни мероприятия, в областите над 215 такива. Това информира на пресконференция областният управител Недялко Недялков, който е член на Националния инициативен комитет и председател на Областния инициативен комитет за честване на годишнината. На срещата присъства и зам. обл. управител Димитър Драчев.
Като част от националния календар на честванията ще бъде военно-историческа възстановка на събитията от 5 октомври 1912г., която ще се проведе в Стара Загора. „Поканихме Ивелин Керанов – директор на Драматичния театър да се заеме с това предизвикателство, имаме неговото съгласие, за което му благодаря. Идеята е, организаторите на възстановката – историци, сценаристи, професионални актьори и самодейци, да създадат уникално явление – военноисторическа реконструкция на обявяването на Балканската война”, заяви областният управител.
Предмет на възстановката ще бъде историко-художествено пресъздаване на характеристиките и проявленията на главните действащи лица, и старозагорското гражданство: пристигането на цар Фердинанд от София, всеобщия ентусиазъм и национално единение между държавен глава, правителство, армия, църква, институции и народ в името на изпълнението на Отечествения дълг при святото дело за обединяване на разпокъсната Родина и освобождаването на поробените българи в Тракия и Македония.
10 военни паметника на територията на областта – в Стара Загора, Казанлък, Раднево, Павел баня и Мъглиж очакваме да бъдат ремонтирани и обновени със средства, осигурени от Министерство на отбраната, допълни областният управител.

Турски филм митологизира толерантността на Османската империя


Мехмед Завоевателят е представен като закрилник на завладения Константинопол

Един нов турски филм героизира завладяването на Константинопол от османлиите, като
доста разкрасява историята.
Зрителите в Турция са очаровани. За разлика от критиците - за тях това е "безсрамно съшиване на историята".
"Не се страхувайте", казва султанът на християнските жени, деца и старци, които са потърсили спасение в черквата Св. София. "От днес нататък ние имаме общ живот, обща собственост и една съдба. Вие имате право свободно да упражнявате религията си". След което султан Мехмед Втори вдига на ръце едно малко момиченце и го целува по челото. Това е финалната сцена от филма "Фатих 1453".
Когато киното се захваща с исторически събития, то може да подходи по два начина - груб и нежен. Епосът на Фарук Аксой е илюстрация на нежния вариант. Християнството наистина е било защитено в Османската империя - само че християните е трябвало да плащат данък като неверници, а децата им са били произволно отвличани за еничарския корпус, да не говорим за множеството унижения в ежедневието.
По заповед на султана
Обещанието на султана явно не се е отнасяло за дните след падането на Константинопол. Трийсет хиляди души са били пленени тогава и превърнати в роби, а черквите, включително Св. София, стават джамии. Трупът на император Константин ХІ, за когото във филма Мехмед разпорежда християнско погребение, никога не е намерен; неговият министър Нотарас, който според версията на Аксой бива арестуван, в действителност е бил убит заедно със семейството му по заповед на султана.
"Отдавна не бях гледал филм, който така възторжено превъзнася убиването и умирането, който така безсрамно съшива историята и изпровожда публиката с едно недвусмислено реакционно послание", казва германският автор и критик Миша Брумлик.
Мехмед Велики
Филмът на Аксой представя един образ на Османската империя, който има традиция в турското кино - от боклуци като "Анжелик и султанът" до "Долината на вълците". Това е мирогледът на нация, която не е изживяла ново летоброене. Византийците, в перспективата на "Фатих 1453", са декадентни и затова заслужават поражението си.
Филмът е струвал 17 милиона долара - най-скъпата досега турска продукция. Това се вижда - и същевременно не съвсем. Преди десет години филмът щеше да е в рамките на световния стандарт; днес обаче той изглежда не просто от вчера, а от миналия ден. Освен това "Фатих 1453" не дава вярна картина на възхода и падението на Източен Рим. Във вселената на киното между Холивуд и Боливуд този турски епос не е нищо повече от "лек фонов шум", според кинонаблюдателя на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".
От турци за турци
В самата Турция филмът на Аксой се радва на голям успех. Критика се дочува предимно от интелектуалните кръгове. Международно известният пианист и композитор Фазил Сай отказа да сътрудничи в музикалното озвучаване на филма с аргумента, че той представлявал просто "реклама от турци за турци" и бил без художествена стойност.
"Фатих 1453" е кулминацията на наблюдаваната през последните години в Турция тенденция към романтизиране на османизма. Турция се е устремила нагоре, икономиката й процъфтява, ала стените на ЕС остават все така непреодолими - за разлика от стените на Константинопол. 

Джеймс Камеран прави 3D филм за спускането си в Марианската падина


Режисьорът Джеймс Камерън ще бъде главният герой на следващия му пълнометражен 3D филм, проследяващ работата на експедицията и рекордното му спускане до дъното на Марианската падина, съобщи Асошиейтед прес.
Камерън заяви, че планира документален телевизионен филм за канала "Нешънъл джиографик" и 3D продукция, която да бъде пусната в киносалоните. В нея ще се проследява спускането на батискафа "Дийпси челъндж" на рекордна дълбочина в Южната част на Тихия Океан, който достигна почти 11 километра под морската повърхност. В неговото конструиране участва и самият Камерън. В телефонно интервю канадският режисьор заяви, че филмът може да бъде завършен до края на тази или до началото на следващата година.
Камерън осъществи спускането си в понеделник, след което спешно замина за Лондон за премиерата на 3D версията на неговия блокбастър от 1997 година "Титаник". Прожекциите за широката публика започват в кинотеатрите следващата седмица и са посветени на 100-годишнината от потъването на лайнера.

28.03.2012 г.

Таксите от „зелената зона” се превърнаха в „златна кокошка”


А тук кой ще плати глобата?

„Зелената зона” носи приходи от близо 800 000 лева годишно. Така е в Стара Загора, също в други градове. Какви са тези приходи – такса, данък или имат определено предназначение? Идеята е да се разтовари трафика в централната градска част, но и с тези средства да се инвестира – в паркинги и гаражи. При мандата на проф. Танчев се направиха проекти за подземни паркинги в дворовете на Пето и Шесто основно училище. Проектантите си свършиха работата, взеха около 50 000 лева и толкова… За строителството, дори по метода на модерното публично-частно партньорство нямало пари.Остана втория вариант – да се обособят нови паркинги, които, разбира се, още повече ще запушат центъра. Същевременно общината планира изграждането на велоалеи. Къде? Заралийските улици са тесни, паркирали коли има навсякъде. За велосипедистите има два пътя – през паркиралите коли, или през пешеходците. Единствената засега велоалея е в средата на пешеходната зона и не може да се използва пълноценно по предназначение. На общината обаче явно и харесва да разполага с приходите от зоната, които може да харчи както си поиска. Така приходите от нея се превърнаха в „златна кокошка” и никой не иска това да се промени. Затова и зоната ще продължи да се разширява. Нищо чудно – яйцата поскъпнаха…
Нови 35 автомата за самотаксуване при краткосрочно паркиране в „Зелената зона” обслужват гражданите в Стара Загора. Общинското ръководство има амбицията да я разшири и да увеличи сегашните обособени 420 паркоместа. Община Стара Загора първа в страната е направила успешна крачка към подобряване на условията за живот в центъра на града. „Зелена зона” е въведена през 2005 г., а първите три автомата за талони за платено паркиране са разположени в централната градска част през 2006 г. За 30 мин. престой в зелената зона се заплащат по 0,50 лв. Максимумът за престой е 3 часа. Приходите от касовите апарати се включват в приходната част на бюджета на общината. На месец служителите отчитат по 50-60 хил. лв. приходи за общинската хазна. За миналата година отчетените приходи от автоматите в „Зелена зона” са 575 000 лв., от такси за положени „скоби” – 107 065 лв. и от Репатриране на автомобили и задържане с техническо средство – 72 727 лв., или общо близо 755 000 лв. Засега общината разполага само с един репатриращ автомобил, който вече е на 6 години. Новото общинско ръководство и кметът Живко Тодоров обмислят закупуването на втори, с по-добри показатели, който ще даде възможност да бъдат транспортирани по-големи автомобили. Закупени са 4 нови автомата и монтирането им предстои в близост до родилното отделение на МБАЛ „Ст. Киркович”, Военното окръжие и улица „Парчевич”. В момента границите при режим на кратковременно платено паркиране „Зелена зона” в Стара Загора са ул. „Авг. Траяна” от север, бул. „Славянски” от юг, от запад ул.”Св. отец Паисий” и от изток- бул. „Св. патриарх Евтимий”, до Автогара Стара Загора. В бюджета на Община Стара Загора за тази година са предвидени средства за разширяването на обхвата на зелената зона за паркиране в централната градска част, както е записано в предизборната програма на новия кмет. В скоро време предстои разкриването на още 50 паркоместа – по ул. „Св. княз Борис” на запад от ул. „Х. Д. Асенов” и по бул. „Руски”, в участъка между улиците „В. Левски” и „Авг. Траяна”.

„Улицата с червените фенери" на Мехмед Юмер – паноптикум на забранения плод


Докато е време, трябва да разпуснем, да вземем от всеки и от всичко каквото можем да получим. В нас не бива да остане никакво напрежение. Трябва да се из­живее всяко удоволствие, вълнение, всяка крайност, душевни страхове, смахнати постъпки, откачени щу­ротии.
Това е водещата максима за героите от честния и до болка откровен роман за нестандартните човешки отношения и интимни фантазии "Улицата с червените фенери" от турския писател Мехмед Юнвер.
На улицата на порнозвездите, секса, наркотиците, фетишизма, на специалните тематични секспартита, в подземните гей и лесби барове жени, мъже и травестити, преживели какво ли не в миналото, дават воля на страстите си, отпускат свитите си души и с пълни шепи грабят от свободата.
Като всяко нещо и тя има своята цена, а за героите на Мехмед Юнвер е невероятно висока. Забавляваш се до полуда, но и си плащаш било със сексуслуги, било с участието в нелегален трафик на хора и оръжия. Забранените удоволствия водят до нелегални далавери и връщане назад няма...

Кои са тазгодишните носители на театралните „Икари”?


Мая Новоселска взе "Икар" за женска роля

Три награди "Икар" получи спектакълът "Ричард III" от Уилям Шекспир с режисьор Пламен Марков на ТМПЦ – Варна, Драматичен театър Стоян Бъчваров.
Наградите са за главна мъжка роля за Стоян Радев, музика на Калин Николов и майсторско техническо осъществяване. Наградите "Икар" 2012 на Съюза на артистите бяха връчени на Световния ден на театъра – 27 март в Народния театър "Иван Вазов". Статуетките "Икар" са на карловския скулптор Димитър Бакърджиев. Тази година церемонията протече под мотото "Награди като за последно". Идеята е, че 2012 според календара на маите, е била годината на края на света. Това обаче не попречи на присъстващите, на наградените и пренебрегнатите, да се забавляват. Сред присъстващите беше и президентът Росен Плевнелиев, който поздрави театралите с празника им.
Наградата за главна женска роля отиде при Мая Новоселска за ролята й в моноспектакъла "Едно малко радио" от Мая Новоселска, Теди Москов и Борислав Стоилов, режисьор Теди Москов, Продуцентска къща "Артишок" и Държавен сатиричен театър "Алеко Константинов", а за режисура - при Гергана Димитрова за "Праехидно" от Здрава Каменова и Гергана Димитрова, Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура "36 маймуни" и АРТРА. Спектакълът взе "Икар" и за драматургичен текст.
Искра Донова за ролята на Джес в "Любов и пари" от Денис Кели, режисьор Петър Кауков, Младежки театър "Николай Бинев" взе наградата за поддържаща женска роля. "Икар" за поддържаща мъжка роля беше присъден на Леонид Йовчев за ролята на Мервин в "Ръкомахане в Спокан" от Мартин Макдона, режисьор Явор Гърдев, Народен театър "Иван Вазов".
За критически текст беше награден авторски колектив: Николай Йорданов, Ромео Попилиев, Камелия Николова, Виолета Дечева, Йоана Спасова - "История на българския театър - т. 4. Българският театър между двете световни войни на XX век". БАН, Институт за изследване на изкуството. Златен глас за дублаж стана Христина Ибришимова за "Забраненият плод". "По ръба на небето" от Веселка Кунчева и Ина Божидарова, режисьор Веселка Кунчева, Държавен куклен театър – Пловдив взе наградата за куклено изкуство.
Даниела Олег Ляхова за сценографията на "Рицар на светия дух" от Боян Папазов, режисьор Маргарита Младенова, Народен театър "Иван Вазов" и за "Завръщане във Витенберг" от Георги Тенев и Иван Добчев, режисьор Иван Добчев, Театрална работилница "Сфумато" взе "Икар" за сценография. Рая Пеева за ролята на Алис в "Отблизо" от Патрик Марбър, режисьор Здравко Митков, Камерен театър "Възраждане" получи наградата за дебют.
Ромил Драгомиров беше отличен за цирково изкуство. Наградата за изключителен творчески принос към българския театър беше присъдена на режисьора Красимир Спасов, а Велко Кънев посмъртно получи награда за чест и достойнство. Отличен за най-добър спектакъл беше "Рицар на светия дух" от Боян Папазов, режисьор Маргарита Младенова, Народен театър "Иван Вазов".

Бойко Борисов оглави и класацията на влиятелните българи


Докато премиерът търчи да оправя всеки един проблем в държавата и имиджа му продължава да расте всичко изглежда наред. Бойко Борисов уволнява, назначава, „дава” пари и показва виновниците за неблагополучията, които ни засипват. Покрай толкова фалове, дали и той няма вина? Проучванията сочат, че не! Бойко винаги е прав и добронамерен. Учудващо защо навсякъде има само скандали и проблеми? Той оглави и списъка на най-влиятелните българи, защото по стар навик българите са свикнали да се надяват само на държавата и на поредния бащица…Този пиар-подход е доказал, че винаги минава.
Пълният списък с 30-те най-влиятелни българи е публикуван в специалното юбилейно издание на списание „Форбс”.
Класацията на най-влиятелните българи ще бъде актуализирана всяка година, уточняват от списанието.
Подреждането е направено по същите критерии, по които Forbes от много години прави своите класации на най-влиятелните хора в света - върху колко души съответната личност има власт, какви финансови ресурси контролира, в кои сфери са тези ресурси, колко активно използва своята власт и ресурси, за да променя България.
В топ 30 влизат 14 политици и държавници, 12 личности от бизнеса и четирима от неправителствени организации с идеална цел.
Средната възраст на най-влиятелните българи е 49 години
Първите 10 в класацията на най-влиятелните българи са:
1. Бойко Борисов, министър-председател
2. Цветан Василев, Корпоративна търговска банка
3. Иво Каменов, "Химимпорт"
4. Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите
5. Росен Плевнелиев, президент на Република България
6. Огнян Донев, "Софарма"
7. Валентин Златев, "Лукойл България"
8. Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи
9. Красимир Гергов, КРЕС, "Пиеро 97"
10. Цветелина Бориславова, Българо-американска кредитна банка

27.03.2012 г.

Гледат „Под прикритие” на три континента


Американци искат да го направят първия 3D-сериал в света

Собственикът на американската продуцентска компания „Ню Филмс Интернешънъл” Насим Хейсън определи българския сериал „Под прикритие” като един от най-добрите, произвеждани някога в Централна и Източна Европа.
“Доказателство за това е, че филмът вече се разпространява на 3 континента и беше продаден и в Китай, който се слави като един от най-трудните пазари за продажба на чужди продукции”, коментира Хейсън пред БНТ.
В Съединените щати също са заинтригувани от българския филм, "но се опитваме се да пробием и в Латинска Америка", допълни той.
Компанията му „Ню Филмс Интернешънъл” смята да реализира един доста амбициозен проект - „Под прикритие” да е първият телевизионен сериал, превърнат в 3D филм.
Според него това може да бъде първият сериал изобщо, който ще бъде направен в 3D и ще се разпространява в целия свят.

Нощен режим на пушене обсъждат депутатите


Няма да пушим от 1 юни през деня, но вечер ще можем да запалим цигара в бара. Тази идея обсъждат управляващите от ГЕРБ, научи "Стандарт".
Според тях е възможно тоталната забрана за тютюнопушенето на обществени места да не е в сила след 22 ч в барове и дискотеки. Така ще се смекчи недоволството сред собствениците на нощни заведения, които се опасяват, че забраната ще удари оборота им.
"Въпреки че съм пушач, аз подкрепям проекта на здравното министерство за забрана на пушенето на обществени места. Още преди две седмици като председател на здравната комисия в парламента съм изпратила доклад. Същото нещо трябва да сторят и от другите комисии, за да се стигне до обсъждане в Народното събрание", коментира за "Стандарт" здравният министър Десислава Атанасова.
 Тя допълни, че "ако някой предложи забраната да не е в сила след 22 ч, ще го обмислим". Очаква се това да стане по време на обсъжданията в пленарна зала.
Според европейските регламенти тоталната забрана за тютюнопушене трябва да бъде въведена до края на годината. Здравното министерство планира това да стане от 1 юни - Деня на детето. В същото време, ако забраната не бъде наложена, Европейската комисия няма да санкционира България. В средата на февруари еврокомисарят по здравеопазване Джон Дали заяви, че ще бъде разочарован, ако в България не се прилага директивата.
По думите му забраната няма да удари малкия и средния бизнес, каквито опасения има у нас. Не на това мнение са собствениците на заведения. Те са поискали от премиера Бойко Борисов и председателя на парламента Цецка Цачева среща, на която да обсъдят притесненията си от въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места.

В Казанлък ще има музей на фотографията


Това обеща тази вечер кметът Галина Стоянова на фотографите и десетките граждани, които присъстваха на откриването на изложбата  на петото издание на националния конкурс „Човекът до мен”, организиран в памет на доайена на казанлъшката фотография Артин Азинян.
1008 снимки от 354 автори са пристигнали от цяла България и от българи, живеещи в чужбина, за участие в конкурса. Журито е селектирало  40 снимки на 38 автори, четирима от които са казанлъчани. През 1963 г. патронът на конкурса Артин Азинян и патронът на Чудомировите празници – Димитър Чорбаджийски-Чудомир, откриват фотоклуба в Казанлък. Превръщайки се в център на фотографското изкуство, градът обаче няма свой музей. Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова подчерта, че това е било досега, но съвсем скоро нещата ще се променят, и съобщи новината, че вече е определено мястото за музея и такъв фотографите в Казанлък ще имат.

26.03.2012 г.

„Лъжи” още една кримка от Али Найт


„Лъжи” от обещаващата авторка Али Найт се отличава с оригинален стил и език и изненадващи психологически прозрения. Жанрово книгата се доближава до романи от рода на „Преди да заспя”. От днес вече романът може да се намери в книжарниците.
Името ми е Кейт Форман и съм голяма късметлийка. Приятелите и семейството ми често ми го казват и аз искрено го вярвам. Успехите ми са много – от осем години съм омъжена за най-прекрасния човек на света и имаме две хубави, здрави деца и къща, много по-голяма и величествена, отколкото съм си представяла, че ще имам. На трийсет и седем години съм, не ми се налага да боядисвам косата си и все още нося дрехите, които съм си купила, преди да се роди дъщеря ми. Не ме интересува дали е случайно, програмирано, усилена работа или шанс. Щастлива съм и Пол също и само това има значение.
Но в една нощ животът на Кейт се преобръща.
Тя чува, как някой прониква в дома й. Въоръжена с бухалка за крикет, нахлува в кухнята с единствената мисъл да защити децата си. Но далеч не е подготвена за това, което открива там. Съпругът й Пол лежи пиян на пода, изцапан с кръв и мърмори несвързано. На следващия ден твърди, че е блъснал куче.
Когато красива млада колежка на Пол е открита мъртва, у Кейт назряват подозрения, които могат да съсипят добре уредения й живот. Дали съпругът й е убиец?  Дали е имал афера с тази жена? Да сподели с полицията е най-логичното решение, но би ли могла да предаде бащата на децата си?
Съмненията я тласкат към отчаяно търсене на истината. Лъжите и манипулациите я водят в различни посоки и към различни заподозрени. Постепенно Кейт разбира, че не може да се довери на никого. Но не може и да се откаже. Бъдещето на семейството й е заложено на карта, а истината съвсем не е толкова ясна, колкото изглежда. Но най-страшният въпрос, на който Кейт трябва да си отговори, е дали изобщо познава съпруга си. 
Али Найт достига до изненадващи психологически прозрения и разкрива майсторски страховете и дилемите на една обикновена жена, поставена в екстремна ситуация. Доверието, почтеността и лоялността са умело втъкани в историята. Найт успява да създаде изключително наситено усещането за опасност, подчертано и от пълната непредвидимост на обратите в сюжета.  Интригуващият и оригинален сюжет на романа се допълва от модерен език и стил.

За автора:
Али Найт, чието истинско име е Алисън Потър, е работила като журналист и редактор в BBC и авторитетните вестници „Гардиън” и „Обзървър”. Участва в екипите, осъществили някои от най-успешните маркетингови програми в уебсайтовете на „Дейли Мейл” и „Ивнинг Стандарт”. Живее в Лондон със семейството си.

Шведите са на път да се откажат от книжните пари


Възможно е Швеция да стане първата страна в света, отказала се от кешовите плащания.  
Тя е първата европейска държава, пуснала в обращение ценните хартийки. Това се случва през 1661 г., но сега страната смята, че те са изживели своя живот и повече не са необходими, коментира британският таблоид "Дейли мейл".
В повечето шведски градове автобусните билети се купуват предварително или се купуват чрез SMS. Все повече фирми приемат само разплащания чрез карти, а някои банки в страната изцяло са се отказали от касовите операции. Дори църквата приема дарения с банкови карти.
Делът на паричните средства в шведската икономика е едва 3%. За сравнение, в САЩ той е 7%, а в Европейския съюз – 9%. Изчислено е, че след намаляването на оборота на наличните парични средства престъпленията в страната значително са намалели. Броят на ограбените банки в Швеция през 2008 г. е бил 110, а през 2011 г. - едва 16, което е най-ниското число от 30 години насам.
За сметка на това обаче се забелязва драстично увеличаване на киберпрестъпленията. Докато през 2000 г. те са били, то през 2011 г. те са достигнали близо 20 хиляди.
Швеция и другите северни страни са двигател на развитието на информационните технологии (ИТ). За втора поредна година Швеция беше класирана на първо място в Доклада за глобалното развитие на ИТ (Global Information Technology Report), представен по време на Световния икономически форум през януари. The Economist Intelligence Unitсъщо постави Швеция на върха последната си класация (от 2010 г.) за развитието на дигиталната икономика.
И двете класации измерват това колко далеч са стигнали страните в интегрирането на информационните и комуникационните технологии в икономиките си.

Още 500 евтини билета за Хулио Иглесиас


От 23 март в продажба са пуснати още 500 промоционални билета за концерта на Хулио Иглесиас (JulioIglesias.com), който ще се състои на 13 юни в Арена Армеец в София, съобщиха организаторите.
Първоначалният промо тираж от 2000 билета вече е разпродаден, а интересът за концерта на звездата продължава да е огромен.
Затова организаторите решиха да зарадват многобройните фенове на Иглесиас с допълнителна бройка билети с 10 лева отстъпка от редовната цена, която след изчерпването им ще бъде между 60 и 120 лева.
Билети за концерта на Хулио Иглесиас ще могат да бъдат купени на касата на Арена Армеец, на каса 3 в Билетен център НДК и мрежата на "Ивентим" (Eventim.bg).

23.03.2012 г.

Предпремиерно „Игрите на глада” събраха 15 милиона приход


Още преди появата си на голям екран "Игрите на глада" си осигури приходи от 15 милиона долара от предварителна продажба на билети, съобщава ИТАР-ТАСС, цитирайки "Холивуд рипортър".
Най-очакваната кинопремиера на сезона тръгва по световните и български екрани на 23 март.Според експерти, продукцията не отстъпва по нищо на едноименната трилогия на Сюзан Колинс, а в някои случаи е дори по-добра от романа. По предварителни оценки "Игрите на глада" може да донесе приходи от 120-130 милиона долара при бюджет от 100 милиона.Сюжетът ни потапя в "законите" на една деспотична държава, където човешките отношения са страховито потъпкани. Главната героиня Катнис Евърдийн, превъплътена на екран от Дженифър Лоурънс, се включва в смъртоносна надпревара, за да спаси малката си сестра.
Чрез историята й режисьорът Гари Рос ни описва страна, образувана на територията на бившите Съединени щати, където веднъж годишно се провеждат кръвопролитни забави, наречени "Игрите на глада". Участниците в тях имат могат да получат само една награда - собствения си живот.

Поскъпват студентските такси в Тракийския университет


С около 5% ще бъдат увеличени годишните такси на студентите за учебната 2012 - 2013 година в Тракийския университет, като повишението на сумите обаче ще е само за някои специалности. Промените касаят единствено Педагогическия и Стопанския факултет и специалност Социални дейности.
Ако до миналата година студентите в първите два факултета са плащали по 346 лева, то от следващата обучението ще им излиза 460 лева за двата семестъра.
Единствено за Социални дейности завишението ще е с около 10% и от 460 лева ще скочи на 520 лева, каза проф. д.в.м.н. Иван Въшин, зам.-ректор по учебната дейност във висшето училище.
Той обясни, че увеличението е предизвикано от факта, че педагогическите науки и икономиката имат най-нисък коефициент на държавно финансиране.
Без промени остават таксите за кандидатстване, които са 25 лева за първи и по 20 лева за всеки следващ изпит. Кандидатстудентският справочник за ТрУ пък е на цена от 5 лева.
Реално нашата кандидатстудентска кампания започна още от началото на февруари, когато подготвихме всички необходими документи. Още тогава бяха уточнени членовете на комисиите, които ще преглеждат конкурсните работи, техническите комисии, които ще осъществят приема на документите за предварителните и редовните изпити. Не мога да кажа с точност колко са подадените до момента молби, но според информацията, която имам, са горе-долу колкото миналата, каза още проф. Въшин. За 2011-а кандидатите за висше образование в ТрУ са били 3084, а приетите студенти - 1594, от които 1504 по държавна поръчка.
Прием на документи се извършва както в ТрУ, така и във филиалите на вуза в Хасково и Ямбол, и в центровете в областните градове в страната.
Първите дати за предварителни изпити са на 24 март за Стара Загора, на 25 март за Факултета Техники и технологии в Ямбол и на 21 април за Медицинския колеж в Хасково.
Новото за тази година е, че предварителен изпит за висшето училище ще се проведе и в Добрич, който ще е на 28 април. От вуза имали идея да проведат препитване и в Монтана, за да разширят максимално кампанията си, още повече, че от тези райони има малко желаещи да продължат образованието си в ТрУ. Но поради финансови съображения, изпитът там е отпаднал.
Нови специалности тази година няма да има.

Отвориха за посетители гробницата в Свещари


Един от забележителните паметници на тракийската култура – гробницата при село Свещари, бе отворена за посещения.
 Посетителите могат да видят последния дом на тракийски владетел всеки ден от 9 до 17 ч без понеделник и вторник. Туристическият сезон ще продължи до края на ноември.
Построена в първата четвърт на III в. преди Христа, Свещарската гробница е уникален паметник на тракийската архитектура. Украсена е богато с кариатиди и фрески. Открита е случайно през 1982 г. Свещарската гробница е в списъка на ЮНЕСКО за световното културно-историческо наследство заради забележителната си архитектура и украса.
 Екип на румънската телевизия Ro De Film следващата седмица ще заснеме документален филм за гробницата. Вече е получил разрешение от нашето Министерство на културата, съобщиха от община Исперих.

„Бош” и „Феникс солар” проявяват интерес към Казанлък


На 22 март кметът на община Казанлък Галина Стоянова проведе среща с представители на немския гигант „Бош”, на компанията за фотоволтаични системи „Феникс солар” и българо-немското дружество „Би Си Ай” ООД, което изгражда фотоволтаичния парк  в землищата на трите казанлъшки села Голямо Дряново, Черганово и Ясеново. От страна на гостите в срещата участваха  Андреас Стрикер и Йорг Либхнер от „Bosch”, Димитри Ватсакутсас от „Phoenix solar” и адвокат Мария Михалева от адвокатско дружество в сътрудничество с  „Schoenherr”. Председателят на ОбС-Казанлък Николай Златанов също участва в деловата среща.
Кметът  Галина Стоянова представи община Казанлък, като подчерта даденостите на града и населените места – доброто географско разположение и природните забележителности, минералните извори, културно-историческто наследство, добрите възможности за работа по проекти за въвеждане на енергоспестяващи мерки на сгради и улично осветление, работата по екопроекти като възможността за рециклиране на отпадъците и др.
Потенциалът на община Казанлък бе високо оценен от представителите на немския бизнес. Те акцентираха върху работата по инвестиционния проект за изграждане на фотоволтаичната централа на територията на общината и подчертаха, че това наистина е най-голямата инвестиция в региона от порядъка на 100 млн. евро. Недко Младенов от „Би Си Ай” ООД  увери, че работата по проекта напредва и на площадка Голямо Дряново в момента се работи много активно. Немската компания „Бош” ще доставя част от елементите за фотоволтаичната централа.
Представителите и на двете  компании изразиха мнение, че са имали възможност да опознаят Казанлък и общината и се надяват на партньорство не само по този проект, но и по други проекти занапред. Те високо оценяват наличието на сериозен ресурс от много добри специалисти в областта на машиностроенето и хидравликата, с които Казанлък разполага.
Гостите дадоха висока оценка на Казанлък и региона и като възможности за туризъм и заявиха интерес към предстоящите празници в Долината  на розите и тракийските царе  – Фестивала на розата и Дните на тракийската култура.

22.03.2012 г.

Борис Арнаудов е с тазгодишният приз „Чудомир”


Борис Арнаудов е тазгодишният носител на наградата за хумористичен разказ „ Чудомир". Тя се връчва по традиция в рамките на Чудомировите празници в Казанлък, които започват след 3 дни.
Арнаудов получава престижната отличие за своя хумористичен разказ на войнишко-секусална тематика „ Страст". Разказът е публикуван в бр. 33 на вестник „Стършел".
Жури в състав: Проф. Симеон Янев, „ Йордан Попов от вестник „Стършел" и главният редактор на националното хумористично издание, Михаил Вешим, определи носителя на тазгодишната награда.
Бронзовата статуетка на Чудомир и парична награда от 1000 лева ще се връчи на първенеца на официалната церемония за всички носители на призове в Чудомирови празници 2012 - на 1-и април в Дома на културата „Арсенал",.
Наградата „ Чудомир" е една от най- старите литературни награди у нас,връчва се от 1969 година.

Книгата за Света Елена – най-доброто от Ивлин Уо

Книгата на Ивлин Уо „Елена” може да намерим по книжарниците у нас.
Според едно предание света Елена, майката на император Константин Велики, е била родена в Британия. Животът на тази изключителна жена преминава през бурните години, когато християнството се утвърждава като официална религия в Римската империя, и се увенчава с намирането на Светия кръст.
Историята на Елена, напуснала своя далечен, обвит в мъгли остров и озовала се сред водовъртежа на интригите в императорския двор, епохалният сблъсък на религиите, корупцията и лудостта на загиващата Римска империя са пресъздадени по един по-различен и запомнящ се начин от един по-различен Ивлин Уо. Самата писателка обяснява, че това е най-добрата книга, която е писала.
В “Елена” словесните фойерверки, изящните описания на пейзажите и дори завършените портрети на героинята, съпруга й и сина й винаги са подчинени на широкия поглед на автора върху смесицата от страдание и надежда, с която е бил изпълнен светът по времето на Константин”, пише Ню Йорк Хералд.

„КарикаТуристи” тръгват по света и у нас


По установена традиция, на рождения си ден – 1 април – Домът на хумора и сатирата ще подреди специална колекция от фонда си „Хумор на народите”. Тази експозиция ще гостува и в други градове по случай 40-ия си юбилей.
Колекцията „КарикаТуристи” ще бъде представена на две места едновременно.
За Германия вече отпътува една подбрана част от нея - от 20 карикатури на екологична тема от изтъкнати български и германски майстори в жанра. Тя ще гостува на Клуба на българските жени и българските семейства в Хамбург, с когото Домът на хумора си сътрудничи вече пет години.
Друга част от пътуващата изложба „КарикаТуристи” ще гостува през първата половина на м. април в Дома на културата „Мара Белчева” в Севлиево.
Другата спирка на колекцията от фонда „Хумор на народите” ще бъде видян и в Асеновград. В една от залите на Историческия музей ще бъде показана изложбата „Празниците на българина” – тематична колекция от 40 живописни творби на 25 български художници. Темата за празничните веселия е изкушение за едни от най-талантливите наши живописци. В изложбата присъстват платната на Стоян Венев (”Ръченица”), Дечко Узунов (”Шопите на Елин Пелин”/, Здравко Йончев (”Сватбен ден”/, Иван Попчев (”С уиски на прасе”), Калина Атанасова (”Нестинарки”), Николай Алексиев (”Карнавал”), Цветан Колев (”Трапеза”), Кеазим Исинов (”Пролетно тайнство”), Вълчан Петров (”Притчата”), Кирил Божкилов (”Трифон Зарезан”), Наум Хаджимладенов (”Клоун”), Енчо Пиронков (”Женско хоро”) и др.
Също в Историческия музей на Асеновград ще бъдат изложени 11 творби на художника Коста Форев (1942–1993) – цялата авторова колекция, съхранявана в художествения фонд „Хумор на народите” на ДХС. Платната ще са част от представителната юбилейна изложба, организирана от Община Асеновград по повод 70-годишнината от рождението на именития й съгражданин.
А в градската библиотека на Асеновград Домът на хумора и сатирата ще представи изложба на художника Борис Димовски.
В музейния фонд „Хумор на народите” се съхраняват 390 творби на карикатуриста – откупки и дарения от негови изложби. През април жителите и гостите на Асеновград ще имат удоволствието да видят впечатляващата колекция “Quo vadis?” (Латински сентенции с графичен коментар от Борис Димовски). Изложбата съдържа 30 илюстрации на популярни крилати мисли, пресъздадени от художника с брилянтно чувство за хумор.

Три български филма в нашенския бокс офис


Три български продукции влизат в родния бокс офис за най-гледани филми. Това са "Корпус за бързо реагиране", "Чужденецът" и "Аве", който спечели четири награди на Международния София Филм Фест.
Иначе начело на класацията застава победителят от миналата седмица "Джон Картър: Между два свята". Триизмерният екшън е гледан за десетте си дни на екран у нас от 52 160 зрители и е събрал 548 971 леваприходи от билети.
Премиерният български филм на Ники Илиев - "Чужденецът", е втори по зрителски интерес за миналия уикенд. Лентата с Кристоф Ламбер е гледана от 6 877 зрители и има 53 839 лева от билети за първите три дни на екран.
Другата премиера от края на миналата седмица - комедията "Внедрени в час", е трета по зрителски интерес. Филмът е гледан от 4 144 души и има 31 790 лева от билети.Българският "Корпус за бързо реагиране" е на четвърто място в топ 10. Филмът с Латинка Петрова, Стойко Пеев,Евгени Будинов, Мариан Вълев, Карла Рахал, Башар Рахал, Диана Любенова, Васко Мавриков и Коко Тайсъна е гледан от 31 085 зрители и има 222 683 лева от билети за близо 20 дни на екран.
Класическата анимация "Красавицата и звярът" от началото на 90-те, която излезе преди десет дни в триизмерен формат е на пето място - има 17 775 зрители и 171 977 лева от билети.
Екшънът с много комични елементи - "Шпионски свалки", е на шеста позиция. За 25 дни на българските екрани филмът е събрал близо 48 зрители и над 368 хиляди лева от билети.
На седма позиция е приключенският триизмерен филм "Пътуване до тайнствения остров". Той е гледан от 48 231 зрители и има 478 755 лева приходи за месец на българските екрани.
"Потомците" с Джордж Клуни е на осмо място в топ10. Филмът, разказващ по увлекателен начин житейската историяна живеещо в Хавай семейство, е гледан вече от 3 693 зрители иима 27 971 лева от билети за десетте си дни на екран у нас.Екшънът "Секретна квартира" е на девета позиция.
За месец и половина на българските екрани филмът е видян от близо 35 хиляди души и има над 253 хиляди лева от билети. Трети български филм е в топ 10 тази седмица. "Аве" на режисьора Константин Божaнов е видян вече от 3 283 зрители и има 23 861 лева от билети за десетте си дни на екран.

21.03.2012 г.

Търсите таланти? Получихте к*рец!


Ако беше жива моята стопанка Васа Ганчева, тя щеше да умре от срам. Злите езици говорят, че тя по-принцип си е умряла от срам, след разкритията на Иван и Андрей, че обичала взятките и хубавото ядене. Да, ама не! Васа е българка, а българите от това не могат да се срамуват, камо ли да се споминат! Ако обаче тя беше жива, със сигурност щеше да умре втори път от срам след последните телевизионни прояви…
Стопанката обаче липсва на всички, с нейните честни и точни анализи за нещата дето гледаме от телевизора. Там много модерно в последните години станаха конкурсите. Такива, дето търсят най-различни таланти. Има „компетентно жури” и вот на публиката, дето се цъка с мобилния. Затова голяма част от телевизионните бюджети отиват за подобни „реалитита” – край на резюмето!
Най-търсещото таланти предаване естествено е в най-гледаната, според саморекламата телевизия, тази, която дава всички гледни точки и е най-чист извор на истинска информация. Телевизията започваща с В, надмина всичките ни очаквания с вчерашното предаване (излъчено на Първа пролет) на „България търси таланти”. То доста талантливи идиота бяха показани и преди това. Мнозина от тях видимо бяха явно с психични отклонения или с много нисък интелект, но организаторите сметнаха за нужно да ни покажат голяма част от тези полуидиоти, да не кажем пълни такива.
То не бе гонене на радиация и пеперуди, последните минаваха за дресиране, не беше фалшиво пеене, не бе тъпоумни скечове… Найсе, шоу да става…
Във вторник обаче бе показан, предварително одобрен и записан номер – теглене на автомобил с пенис!? И без малко за ужас на Хилда, талантливия притежател на анатомичния атрибут да премине в следващия кръг. Преди „номера” бяха призовани родителите да изведат децата си от залата, ако искат?!!! Въобще, бедният български зрител видя свободата на словото и на телевизията в пълната и форма. Интересно е дали СЕМ ще се произнесе по въпроса? О СЕМ спи ли, не види ли? Ами ако на следващото издание някой иска да покаже най-добрите и талантливите си  постижения в секса? Примерно 78 минути орален секс?!
Най-тъжното е, че подобни тъпотии се приемат съвсем равнодушно, и даже с интерес от зрителската аудитория, а защо да не си признаем честно – и от журито и организаторите.
Каква стана тя? Търсите талант, получихте к*рец! Но както казва библейската мъдрост – всеки получава това, което заслужава…
Котаракът Хохо 

Почит към Георги Минчев с концерт в Строежа


На 22-ри март в клуб Строежа ще се проведе концертна вечер, посветена на творчеството на Георги Минчев.
В трибютa участие ще вземат Подуене Блус Бенд начело с Васко Кръпката, Милена и Валди Тотев, който ще им акомпанира с цигулка, както и Камен Кацата.
Вечерта ще стартира с акустични изпълнения на Боби Косатката, известен като фронтмен на рок-алтърнатив групата Der Hunds.
Музикантите обещават близо двучасов сет, в който феновете ще чуят едни от класиките на Гошо, сред които "Бяла Тишина", "Снегът на спомена", "Сребърни ята", "История с китара", "Блажени години", "Бира, секс и рокендрол", "Сам на бара" и други.
Билети за трибюта на Георги Минчев могат да бъдат закупени от мрежата на Ticketstream.bg на цена от 6 лева на предварителна продажба или за 7 лева на място в деня на концерта.

500 мераклии се записаха в списъка на космческите туристи


 Актьорът Ащън Къчър е 500-ият космически турист, направил резервация за полет с "Върджин галактик", обяви собственикът на компанията Ричард Брансън, съобщи Асошиейтед прес.
Желаещите да опитат екстремното преживяване трябва да платят 200 000 щатски долара за билет. В списъка с бъдещи космически туристи има още холивудски знаменитости, предприемачи от цял свят, учени, астрономи.
"Върджин галактик" е в окончателния етап на изпитанията на туристическите си космически полети.
Компанията ще изстреля космическия си кораб от космическия център "Америка", построен в пустиня в Ню Мексико. Очаква се търговските космически полети да започнат догодина.
Туристи на "Върджин галактик" ще летят с шестместен космически апарат, който прилича на малък самолет. Той ще бъде прикачен за кораб-майка. След като достигнат на определена височина, по-малкият апарат ще се освобождава и ракетите му ще бъдат запалени за суборбитален полет.
Всеки турист ще разполага с два големи прозореца, един отстрани и един отгоре. Два малки двигателя ще позволяват на двамата пилоти да правят маневри.
Предвижда се полетите да продължават 2 часа и половина, от които около пет минути в безтегловност.

Сърби обвиниха България, че им краде гражданите


Докато българите търсят спасение зад граница, сърбите пък търсят път към ЕС на изток. Дори ни обвиняват, че крадем гражданите им и ги българизираме.
 Чрез много кратка процедура сърбите за едно денонощие стават българи. За четири години това са направили над 2000 сърби. Това се казва в коментар на сръбския всекидневник ”Курир”, озаглавен „Невиждано - България краде гражданите на Сърбия”.
Според изданието става дума за българизация. Вестникът цитира и изявление на гражданин от вътрешността на Сърбия, който е заявил, че е взел българско гражданство за много кратко време, независимо, че е роден в Скопие.
България дава гражданство на всички, които са родени в Македония или Източна Сърбия, както и на територии, към които преди Балканските войни България е имала претенции”, заявил читателят на вестника.
Кметът на Босилеград Владимир Захариев е потвърдил, че това е истина. По думите на Захариев с тяхна помощ всеки, който иска двойно гражданство, може да получи.
„Сътрудничим с Държавната агенция за българите в чужбина и всичко е безплатно”, заявил Захариев. Той уточнил още, че България дава стипендия на 73 студенти от Босилеград, които учат в София. Началникът на сръбската Гранична полиция от своя страна е заявил, че всичко е законно, тъй като сръбското законодателство признава двойното гражданство.

Писателят Хосе Карлос Самоса гостува в София


В края на март ще имаме възможност да се срещнем с един от най-успешните и провокативни испански автори – Хосе Карлос Сомоса. Писателят е сравняван с корифеи като Кафка, Борхес и Калвино.
Творчеството на Сомоса обсебва с екстравагантната си образност и дръзки сюжетни решения. Романите му са хипнотични трилъри, осеяни с философски съждения и психологически формули. Всяка негова книга е виртуозна сплав от научна фантастика, неистова фикция и чудовищна реалност. На 5 март у нас излезе и романа му "Стръв" -
поредно свидетелство за магнетичния талант на родения в Куба писател.
По време на гостуването си в България се предвиждат две срещи на писателя с публиката. Първата е на 28 март. Сомоса ще дава автографи и ще разговаря с читателите в книжарница "Колибри", на ул. Иван Вазов 36 от 18.00 часа.
На следващия ден ще се състои и негова беседа. Хосе Карлос Сомоса ще участва в дискусия с български литератори и испанисти в Институт Сервантес. Началото отново ще е от 18.00 часа.

Софито ще излезе осма на полуфиналите на „Евровизия”


Ромската перла ще „репетира” в Европарламента

На срещата на делегациите в Баку беше изтеглен жребият за поредността на песните, които ще бъдат изпълнени от представителите на различните страни в тазгодишното издание на конкурса "Евровизия".
България ще се състезава под номер 8 във втория полуфинал, който ще се състои на 24 май.
На тази дата се очаква балканско състезание между България и Сърбия, Македония, Турция, Босна и Херцеговина, Хърватска, Холандия, Малта, Беларус, Португалия, Украйна, Словения, Швеция, Грузия, Естония, Словакия, Норвегия, Литва.
Съвсем скоро - на 27 март в навечерието на Международния ден на ромите 7 април, Софи Маринова ще представи българската песен за "Евровизия" в Европейския парламент.
Представянето се осъществява по покана български евродепутати от политическа партия ГЕРБ.
Събитието ще бъде открито с песента химн на ромите "Джелем Джелем" и ще продължи около час.
Кулминацията ще е песента "Love Unlimited", с която България ще участва в песенния конкурс.
Поканени са Ливия Ярока, евродепутат от ромски произход, Джоузеф Доу, председател на групата на ЕНП, Мартин Шулц, председател на Европейския парламент, представители на българската общност в Белгия и др. 

20.03.2012 г.

Късометражно кино в „Пролетни шорти”


И най-голямата мрежа за късометражно кино и анимация Future Shorts празнува с пролетно настроение. Новата фестивална програма "Пролетни шорти" ще бъде представена за първи път на специална парти прожекция на 29 март от 21:00 в столичния клуб *Mixtape* 5.
През април програма "Пролетни шорти" ще гостува в общо шест български града, като към традиционните София, Варна, Русе и Пловдив се присъединяват Стара Загора и Бургас. Селекцията съдържа седем филма от световните кинофестивали, отличени с международни награди:

Да умра до теб (To Die By Your Side)
Режисьори Спайк Джоунс и Симон Кан
2011, Франция - 6 минути
Мечка (Bear)
Режисьор Наш Еджертън
2011, Австралия - 11 минути
Човекът без глава (The Man Without a Head)
Режисьор Жуан Солана
2003, Франция - 18 минути
Четириъгълник (Quadrangle)
Режисьор Ейми Грапъл
2010, САЩ - 20 минути
Обичам те повече (Love You More)
Режисьор Сам Тейлър Ууд
 Венера (Venus)
Режисьор Тор Фруергаард
2012, Дания - 8 минути
Българските зрители имат възможност да гласуват за любим филм и така да се включат в световната награда за най-добър Future Shorts филм от програмата "Пролетни шорти".
Прожекцията на 29 март в *Mixtape* 5 в София ще бъде последвана от концерт на Миленита и джаз бенд. След тях е ред за Досю Амуджев от Groovy Sessions и виджеите от Phormatik. Билети за прожекцията и концерта се продават в мрежата на Eventim.