29.02.2012 г.

„Вълци” на Хилари Мантел е още един роман, отличен с „Букър” и издаден на български


Книгата, която "промени облика на историческия роман", според изданието Хистъри Тудей, може да намерим на книжния пазар у нас.
“Вълци” на Хилари Мантел получи престижната литературна награда на Великобритания - “Букър” и е отличена и с наградата за исторически романи “Сър Уолтър Скот”.
Историята ни връща към епохата на Тюдорите. Двубоят между две изключителни личности, решил съдбата на един народ, се намира в центъра на този напълно различен разказ за царстването на Хенри VІІІ. Светецът Томас Мор може би не е точно онзи праведен мъченик, какъвто ни го представя канонът на историята.
“Злодеят” Томас Кромуел, чиято история се разказва тук, също се очертава като съвсем различен човек – син на ковач, издигнал се до един от създателите на съвременна Англия, първи човек след краля, идеолог на англиканската църква.
Момчето от бедняшките квартали изгражда само себе си като забележителна ренесансова личност, едновременно визионер и ловък политик, който дърпа конците на крале, издига и сваля кралици, придвижва по шахматната дъска на историята познатите ни кардинали, епископи и придворни дами – и поставя държавния интерес над личния...
"Така се решава съдбата на народите – от двама души в някоя малка стая. Забравете коронациите, конклавите на кардиналите, блясъка и процесиите. Така се променя светът; с едно побутване на сметалото; с една драскулка на перото, която променя смисъла на някоя фраза; с въздишката на минаваща жена, оставила след себе си лъх на портокали или розова вода; с ръката й, придърпваща завесите на леглото; с потъркването на плът в плът, тихо като дихание..."

16-то издание на София Филм Фест започва на 9 март


С „Огнярът” на Александър Балабанов откриват предварителната програма

Още преди официалното откриване на 16-ото издание на София Филм Фест, което ще е на 9 март в Зала 1 на НДК с филма на Константин Божанов „Аве”, прожекциите в програмата на феста започват от 2 март.
Тогава в Дом на киното може да видим филма на Алексей Балабанов „Огнярът”. Това е 13-ата продукция на руския режисьор, познат с„Карго 200“, „За уродите и хората“, „Война“ и „Брат“.
Сюжетът в новото заглавие ни пренася в света на Русия от края на миналия век. „Огнярът” е криминална драма в духа на киното пост Тарантино, концентрирана върху зловещите аспекти на човешката жестокост. Филмът фокусира вниманието върху живота на ветеран от войната в Афганистан, герой на Съветския Съюз, който се препитава като обикновен огняр с прякор Якут. В неговия образ се превъплъщава един от любимите актьори на Балабанов Михаил Скрябин, за когото това е и последна роля в киното.
„Огнярът” е удостоен с наградата „Бял слон” за най-добър филм, режисьор, художник и музика в Русия за 2010 г. Творбата получи „Златна лилия” за най-добър филм на фестивала във Висбаден. Според журито, връчило приза, „филмът представя безкомпромисен портрет на съвременна Русия“.
Кинотворбата е естествено продължение на идеите и стилистиката на останалите филми на режисьора, сценариста и продуцента Алексей Балабанов.
Освен този филм, седмица преди официалното откриване на най-голямото киносъбитие у нас, ще видим и български филми, създадени между март 2011 и март 2012, ключови филми от Румънската нова вълна и специалното събитие на Европейския парламент, свързано с наградата LUX.
Сред тях изпъкват току-що спечелилия "Оскар" ирански "Раздяла", "Имало едно време в Анадола", чийто режисьор Нури Билге Джейлан пристига за феста, "Фауст" на Александър Сокуров, "Хавър" на Аки Каурисмаки, "А защо да не живеем заедно" (с Джейн Фонда, Джералдин Чаплин, Даниел Брюл, Пиер Ришар), "Момчето с колелото" на любимците на Кан братя Дарден и много други.
Откриването и закриването са с български филми - "Аве" и документалния "Стоичков". Сред новите родни продукции на фестивала, са "Момчето, което беше цар" на Андрей Паунов и "Вяра, любов, уиски", който е в конкурсната програма.
Специална "Олимпийска гала" ще посрещне режисьора на "Огнени колесници" Хю Хъдсън и звездата от филма Бен Крос. Лентата от 1981 г. спечели тогава 4 "Оскара", включително за най-добър филм.
"Балкански конкурс", ново българско игрално и документално кино, "Фокус Румъния", "Фокус Ирландия", ретроспекции на Еторе Скола, Милош Форман и Анджей Вайда, панорама на Данис Танович, "Кино и вино", интересен акцент с три от "Най-лошите филми на света", множество късометражни филми - включително състезаващите се в конкурса Jameson, са само част от рубриките на програмата.
Освен споменатите гости през март очакваме още сръбския любимец Любиша Самарджич, германската актриса Катя Рийман, Тил Швайгер, Бен Крос, Сърджан Драгоевич, Стефан Роблен. Джералдин Чаплин и Пиер Ришар също са поканени, но присъствието им не е сигурно.
Прожекциите са в зала 1 на НДК, кино "Люмиер", Дом на киното, "Одеон", Синема сити, Френския институт, Чешкия център, Гьоте институт. Цените започват от 5 лв. за ученици и студенти, нормалните са по 7/8.
16-ият "София филм фест" ще продължи от 2 март до 5 април. Същинската програма, когато ще се проведе конкурсната част и очакваме гостите на форума, е от 9 до 18 март. Филмите в нея са над 250.

Гугъл дава милион на хакери, които успеят да пробият системата на браузъра „Хром”


"Гугъл" (Google.com) предлага на хакери награди на обща стойност 1 млн. долара, ако успеят да открият и да се възползват от пропуски в системата за сигурност на нейния браузър "Хром" (Chrome).
Условието е, че софтуерният гигант ще плати 60 000 долара за всеки "пълен експлойт на "Хром", който позволява на злонамерени хакери да превземат потребителски компютър чрез бъг, съществуващ единствено в софтуера на браузъра на компанията.
Експлойтът е софтуерен код или поредица от команди, които се възползват от грешка, бъг или уязвимост в програмното осигуряване за прилагане на атаки.
За да имат право да претендират за наградата, хакерите трябва да могат да представят на "Гугъл" всички детайли на експлойта и да не са давали тази информация на друга компания, обясни вчера екипът на "Гугъл Хром", отговарящ за надеждността на браузъра.
Освен това "Гугъл" ще плати 40 000 долара на всеки, чийто нов експлойт разчита на бъг в "Гугъл Хром" в съчетание с пропуск в "Уиндоус 7".
Предлагат се и 20 000 долара на тези, които открият неизвестен досега бъг в "Уиндоус 7".
Тези суми ще бъдат платени за всеки нов експлойт, който компанията получи, до достигането на лимита от 1 млн. долара.
От компанията обясниха, че целта е нейните специалисти да се поучат от евентуалните слаби места на продуктите си, да ги ликвидират и да предложат по-добра защита на потребителите.

Започва кампанията за събиране на налозите


Община Стара Загора, отдел "Местни данъци и такси", започва кампанията за плащане на данък върху недвижимите имоти, такса за битови отпадъци и данък върху превозните средства за 2012 година. Кампанията започва на 1 март и продължава до 2 май. На предплатилите пълния размер на данъка върху недвижимите имоти, таксата за битови отпадъци и данъка върху превозните средства в срок до  02 май 2012г. вкл. се прави отстъпка от 5 на сто.
Паричните салони на отдел "Местни данъци и такси" се намират на следните адреси: бул. "Митрополит Методи Кусев" № 35, бул."Митрополит Методи Кусев" № 5, ул."Подполковник Калитин" № 28, бул."Цар Симеон Велики" № 28.
Със Заповед №РД-25-306 от 27.02.2012г. на Кмета на Община Стара Загора за периода на кампанията 01.03.2012г. – 02.05.2012г. се определя следното работно време
Паричен салон на адрес „Митрополит Методи Кусев” №35, работно време с граждани от 8,00ч. до 18.00ч. без прекъсване.
 Паричен салон на адрес „Митрополит Методи Кусев” №5, работно време с граждани от 8,30ч. до 16.30ч. без прекъсване.
Паричен салон на адрес „Цар Симеон Велики” №28, работно време с граждани от 8,30ч. до 16.30ч. с обедна почивка от 12,30ч. до 13,30ч.
 Паричен салон на адрес „Подп. Калитин” №28, работно време с граждани от 8,30ч. до 16.30ч. с обедна почивка от 12,30ч. до 13,30ч.
Местните данъци и таксата за битови отпадъци могат да бъдат заплатени освен на касите на отдел "Местни данъци и такси" с пощенски запис или по банков път. Банковата сметка и кодовете за вид плащане са обявени на сайта на Общината www.starazagora.bg.
До 1 март 2012 г. всички данъчно задължени лица за данък върху недвижимите имоти и такса за битови отпадъци ще получат съобщения.
Утвърден е график за събиране на местните данъци и таксата за битови отпадъци в 50-те села на територията на общината за периода от 5 март до 27 април, включително. 

28.02.2012 г.

Адам Сандлър с рекорд – 11 номинации за "Златни малинки"


Американският комик Адам Сандлър не спечели "Оскар", но поне може да се утеши с рекордните 11 номинации за наградите "Златните малинки", които вече са обявени.
Това е повече от два пъти над предишния рекорд от пет номинации, който държеше досега Еди Мърфи за "Норбит".
"Златните малинки" са учредени през 1980 г. и се връчват всяка година за най-слаби постижения в киното в категориите най-лош американски филм, актьор, актриса, сценарий и музикално оформление.
Сандлър бе номиниран за "Златни малинки" за работата си като сценарист, продуцент и актьор в три от най-слабите филми за 2011 г. - "Джак и Джил", в който той играе главната мъжка и женска роля; "Бъки Ларсън: роден да бъде звезда"; и "Жена назаем".
Фаворит в категорията най-слаб филм е "Джак и Джил", който получи номинации във всички възможни категории, включително за най-слаб актьор и актриса, за поддържаща роля на Кейти Холмс и поддържащ актьор Ал Пачино.
Сред номинираните за антинаградите е носителката на "Оскар" Никол Кидман за поддържаща роля в "Жена назаем", а Никълъс Кейдж, племенник на знаменития режисьор Франсис Форд Копола, е номиниран за най-слаб актьор в три филма.
Носителите на антинаградите получават малинка, направена от пластмаса и покрита със златиста боя от спрей. Всяка "статуетка" струва по-малко от 5 долара, включително данъците от 7 процента.
Най-много награди "Златни малинки" в историята на киното има актьорът Силвестър Сталоун. Той е получавал антиотличията 10 пъти, а номинациите му са 30.
За първи път тази година церемонията по връчването на "Златните малинки" ще е на 1 април - деня на хумора и лъжата. Досега те се раздаваха преди връчването на "Оскарите".

Скандалите на „Евровизия” не са само български патент


Политиката често влияе на конкурса

"Евровизия 2012" се превръща в политикум, пише в коментар за предстоящия песенен конкурс в Баку "Дойче веле".
Армения заплашва с бойкот, в Беларус говорят за манипулации, а украинската кандидатка слуша расистки обиди. Конкурсът е през май в столицата на Азербайджан. Какво ли ще се случи до тогава?
Невероятно, но факт: в бившата съветска република Украйна една партия настоява избраната певица да не представлява страната на "Евровизия" в Баку - заради цвета на кожата
ѝ. Редица видни украинци реагираха с възмущение на расистките хули по адрес на спечелилата националния конкурс. 32-годишната Гайтана е дъщеря на украинка и конгоанец. "Заради нейната тъмна кожа Украйна ще бъде асоциирана с Африка", заяви Юрий Сиротюк от партията "Свобода".
Зад Гайтана обаче застанаха певицата Руслана, която спечели конкурса "Евровизия" през 2004, както и световният шампион по бокс и опозиционен политик Виталий Кличко. Последният заплаши, че ще преустанови сътрудничеството си със "Свобода", ако Сиротюк не си върне думите назад.
Докато разправията в Украйна продължава, в съседен Беларус песенният конкурс се превърна в държавно дело. При излъчваната на живо телевизионна програма за определяне на националния представител в Баку, начело беше рок групата "Лайтсаунд". Но след това изведнъж се оказа, че начело е стоящата близо до правителството певица Альона Ланская. "Чиста измама", казват експертите в Минск.
Но ето, че след като в интернет форумите зачестиха обвиненията в манипулации, извършени от властта, президентът Лукашенко лично се намеси в конфликта. Възникнала била една "неприятна ситуация", заяви изненадващо апострофираният като "последния диктатор на Европа" Лукашенко.
Той оповести, че министърът на културата и още няколко държавни служители щели да бъдат наказани за станалото, както и че "Лайтсаунд" ще представляват Беларус в Баку.
В Армения не е сигурно дали страната изобщо ще изпрати свой представител. Редица хора на изкуството настояват за бойкот на конкурса във вражеския съседен Азербайджан.
Поводът е убийството наскоро на един арменски граничар. "Ние не желаем да гостуваме в една страна, в която ненавистта към арменците е държавна политика", се казва в декларация на голяма група артисти.
Международната сцена е важна за арменските изпълнители; нека напомним, че във вените на артисти като Азнавур и Шер тече и арменска кръв.
След кървавата война за областта Нагорни Карабах, между Армения и Азербайджан е в сила едно нестабилно примирие. Богатият на петрол и газ Азербайджан не спира да заплашва, че ще си върне със сила Нагорни Карабах.
Политизирането на конкурса "Евровизия" не е нищо ново. През 2009 г. Грузия неуспешно се опита да се представи в Москва с една критична песен срещу Владимир Путин.
Предстоящият конкурс в Баку обаче е особено оспорван. Правозащитници обвиняват президента Илхам Алиев, че управлява като истински самодържец и че в Азербайджан свободата на словото е задушена. Изпълнителите Ел и Ники, спечелили конкурса миналата година, не мислят така. Те с нетърпение очакват гостите през май.
Финалът на българския конкурс, който ще определи нашия участник, е на 29 февруари.
Гости в шоуто ще бъдат Васил Найденов, Владимир Ампов-Графа, Нели Рангелова, Елица Тодорова и Стоян Янкулов , Група "Те", Иван Иванов, Балет "Дива", Ангун от Франция, Иви Адаму от Кипър, Кърт Калея от Малта и Солуна Самей от Дания.
Концертът в Зала 1 на НДК и ще се предава на живо по БНТ 1, БНТ Свят и БГ РАДИО от 20:30 ч. Вотът на Академията и зрителите ще определи българската песен, която ще се състезава във втория полуфинал на 24 май в Баку.

Отказаха пререгистрацията на 20 000 фирми в Старозагорско


На повече от 20 000 фирми от старозагорска област е отказана пререгистрация от Агенцията по вписванията към 31 януари 2012 година, информират от главната дирекция на агенцията в София. 
В началото на 2011 година 32 133 фирми от старозагорско са подлежали на пререгистрация. В края януари т.г. отказ са получили 20 392 субекта по Булстат. Най-много - 17 999 от тях са ЕТ. Пререгистрация не са получили и 926 ООД-та, 762 ЕООД-та, 638 СД, 67 АД и 4 ЕАД. 
На територията на цялата страна непререгистрирани са останали 537 000 юридически лица. С одобрените преди месец от правителството промени в Закона за Търговския регистър се урежда статута на търговците, поискали пререгистрация, която обаче им е отказана с влязъл в сила акт. В тези случаи те ще бъдат приравнени на търговците, които не са поискали пререгистрация. Освен това, съгласно Търговския закон длъжник, който стане неплатежоспособен или свръхзадължен, трябва в 30-дневен срок да поиска откриване на производство по несъстоятелност. С предлаганите нови текстове се въвежда възможност непререгистрираните търговски дружества и кооперации да подадат молба за обявяване в несъстоятелност, като е отчетен фактът, че тези търговци са с прекратена дейност и не могат да искат само откриване на производство по несъстоятелност. Във връзка с това е предвидена и служебна пререгистрация на търговците въз основа на акт на съда по несъстоятелността. Въвежда се и възможност за непререгистрираните търговски дружества и кооперации, чиято дейност е прекратена по силата на закона, да извършат пререгистрация с цел развитие на производството по ликвидация, което сега можеха да направят само трети заинтересовани лица.

27.02.2012 г.

Новият ГЕРБ в СЗ разкритикува свършеното от екипа на проф. Танчев


Липса на прозрачност и незачитане на обществения интерес – това е наследило новото общинско ръководство

На специална пресконференция днес ръководството на Община Стара Загора изнесе данни за неправомерни действия на старото общинско ръководство, начело с кмета проф. Светлин Танчев.
„Не сме възлагали одити за проверка на управлението на предишното ръководство, а всеки в ресора си извърши проверка на документацията и сключените договори. Направи се задълбочен анализ на финансовата дисциплина- каза кметът Живко Тодоров.
За да има пълна прозрачност осведомяваме обществеността за това, което имаме като наследство, обясни той в началото на днешната  пресконференция, касаеща няколко случая на злоупотреби, на които общинското ръководство се е натъкнало.
На фирмите, обслужващи градския транспорт в Стара Загора, със заповед с грешно основание, подписана от предишния кмет, са изплатени близо 500 хил. лв., като компенсации за пътуването на пенсионери и инвалиди. Разходът от общинския бюджет не е съгласуван с Общинския съвет, а е поет еднолично от проф. Светлин Танчев, за което той няма съответните правомощия.
Кметът цитира и Докладна записка на инж. Митьо Славов – директор на дирекция в Община Стара Загора, с искане пред тогавашния кмет за сключване на договор за близо 5 млн. лв. Славов мотивира извършването на допълнителни строително-монтажни работи със „завишени критерии, наложени от общинското ръководство и възникналия обществен натиск за осветяване на определени райони на територията на града след октомври 2007г.” Те се възлагат на същата фирма- изпълнител, която изпълнява осветлението на Стара Загора, като договарянето става без обявление. Според Живко Тодоров за подобно решение е необходимо провеждането на открита процедура по Закона за обществените поръчки.
Идентичен е случая с друга фирма, отново с докладна записка се цитират „непредвидени обстоятелства”, които налагат „завишени критерии на общинското ръководство”. Заявлението на директора на дирекция е за извършването на допълнителни СМР, за което прави договаряне без обявление на стойност 12 млн. лв. Фирмата, която получава договор № 200 от 10 февруари 2009 г., извършва ремонти, ново строителство, рехабилитация и реконструкция на пътища, улична мрежа и републикански пътища.
„Смятаме, че подобна практика трябва да бъде прекратена. Щом става въпрос за публични средства трябва да се провеждат открити процедури, за да е спазен обществения интерес и да има конкуренция и по-ниски цени” обясни кметът.
Що се отнася до проекта за подобряване на административното обслужване в Община Стара Загора, или за т.нар. „електронно правителство”, всички разходи в размер на 1 990 хил. 296 лв. са изплатени с бюджетни пари, предварително. От тях Оперативната програма Административен капацитет реално е верифицирала 1 126хил 297 лв., т.е. не се признават близо 700 хил. лв. от направените разходи. Електронните услуги не са действащи и има предоставени само 50 лиценза за работа, при 349 служители в тогавашната администрация, стана ясно още днес. Новото ръководство има освен това и други изисквания към работата на платформата.
Констатирани нередности има и в проекта „За децата на Стара Загора, с отговорност и любов”, съобщи общинското ръководство.
Кметът Живко Тодоров информира, че договорите и заповедите са предадени в Областната дирекция на МВР за извършване на съответните действия по удостоверяване на нарушенията. Предприети са и мерки спрямо служителите на общинската администрация, които имат отношение към тях, добави той. По думите му звеното „Инспекторат” в Община Стара Загора е преструктурирано, така че да може да действа, без санкция от страна на кмета, както е било досега.

„Лопе” е филм за живота и страстите на великия испански драматург


Испано-бразилският филм „Лопе” на режисьорът Андруча Уедингтън съвсем естествено привлича зрителския интерес по света, благодарение на новата вълна в американо-иберийското кино.
Филмът разказва за живота на големия испански драматург Лопе де Вега. В българското заглавие е добовено и – „ разпътник и съблазнител”. Лентата би могъла да се определи като испанската версия на Влюбеният Шекспир със своята идея за преливането между случващото се на сцената и в живота, изкуството и реалността, думите и делата.
Тук жизнерадостната комичност от американската приказка за любовните авантюри на барда от Страдфорд на Ейвън отстъпва своето място на пламенна и трагична страст, не сме и очаквали нещо различно от пълнокръвен испански филм.
Лопе де Вега е ключова фигура за испанския Златен век, един от най-продуктивните барокови драматурзи и заклет враг на самия Мигел де Сервантес. С разказа за неговата история се е захванал бразилецът Андруча Уедингтън, автор на окичения с награди Къщата на пясъка. В ролята на Де Вега ще видим дебютиралия ударно в киното с Килия 211 Алберто Аман, а негова партньорка и екранна съпруга е една от любимките на Алмодовар – Лионор Уорлинг, позната ни от Говори с нея и Лошо възпитание. Както намеква и заглавието, Лопе де Вега трудно може да мине за най-кроткия и хрисим драматург на света, който прекарва времето си зад писалището в създаване на пиеси, така че на Уедингтън му се налага да балансира умело между сценичните изпълнения, креватните авантюри и екшъна. Резултатът е пищен приключенски филм, който, също като митичния образ на испанския любовник, е изпълнен със страст и напълно непредсказуем. Да не говорим, че ако държите на общата си култура, това е далеч по-забавен начин да научите нещо за Де Вега отколкото от някой прашен учебник.

Коват отново мечовете на Севт ІІІ


Два царски меча от епохата на Одриското царство ще върнат стария си блясък  до края на тази година

Древните автори често  споменават доспехите на тракийските войни като най-хубави и скъпоценни в античния свят. Самият Омир пише с възхищение за тракийския  цар Резос, който участвал  в Троянската война:  „… той дойде с оръжия златни, огромни, дивни да ги видиш; не приличат на смъртни мъже да ги носят, а на безсмъртните богове…”
Две такива скъпоценни  оръжия ще бъдат реставрирани с финансовата подкрепа на Уникредит Булбанк. Мечовете принадлежат  най-вероятно на Севт ІІІ, тъй като са част от находките в гробница  Голямата Косматка, където бе открита  и бронзовата глава на  тракийския цар. Те са били изработени по уникална технология  с врязана украса,  при която златото е било вчуквано в желязната основа на оръжието.
През  2004 г. експедиция ТЕМП под ръководството на д-р Георги Китов попада на  една от най-величествените и богати тракийски гробници край близкия до Казанлък град Шипка. Сред находките са скъпоценни  предмети – амуниции, съдове, златен венец и уникалната глава на статуя с изразителни  черти.  Върху  намерения метален шлем с гръцки букви е изписано името „СЕВТ”. Открита е също дръжката на железния меч с форма на грифон и златни инкрустации с полускъпоценни камъни, която в момента се  съхранява в ИМ „Искра”-Казанлък.
Дарените от банката 10 000 евро  ще бъдат използвани за реставрация и консервация на двете царски оръжия -  шедьовър на тракийското военно снаряжение.  Основна  заслуга за реализирането на  тази инициатива има специалистката от Националния исторически музей Мария Рео, която  със съдействието на Италианския културен институт в София е успяла да привлече средствата за реставрация и консервация и на двете кании. Трима водещи специалиалисти от Италианския институт за консервация и реставрация на паметниците на изкуството, консултирали  и  реставрацията на  бронзовата глава на Севт ІІІ,  ще  помагат  на  българския  реставратор   д-р Георги Мавров за възстановяването  на царските оръжия.
Д-р  Мавров  е свързан с  възстановяването на тракийското наследство  в Казанлък и с работата си по новия проект за реставрация на могилата Шушманец.

Чернобелият и ням филм – „Артистът” очаквано взе най-престижните „Оскар”-и


Артистът" спечели пет от най-важните награди „Оскар" и прогнозите се сбъднаха.
Предизвикалият сензация черно-бял ням филм заслужи най-престижните награди в света на киното, след като вече има над 45 други награди, получени из целия свят през последните месеци.
Отличията са за: най-добър филм (продуцент Томас Лангман), за режисура (Мишел Азанавичус), мъжка роля (Жан Дюжарден), оригинална музика (Людовик Бурс) и костюми (Марк Бриджес).
За първи път от 1927 г. ням филм заслужи „Оскар" - след наградения при първото обявяване на наградите на Американската академия за филмово изкуство и наука "Крила" (Wings).
Актьорът Жан Дюжарден благодари на мнозина, но започна с поклон към историята на Холивуд и към легендарния Дъглас Феърбанкс, който е водил церемонията на "Оскар" през 1929 г. Тогава тя е продължила 15 минути, а билетът е струвал 5 долара.
Режисьорът Мишел Азанавичюс каза, че благодари на трима: Били Уайлдър, Били Уайлдър, Били Уайлдър!"
"Изобретението на Хюго" - красивата високотехнологична приказка на Мартин Скорсезе във формат 3D, която имаше 11 номинации, с една повече от "Артистът", също заслужи пет "Оскар"-а операторско майсторство, сценография, монтаж на звукови ефекти, звуков мишунг и визуални ефекти.
Повечето други награди бяха присъдени според очакванията.
Мерил Стрийп получи третия си "Оскар" при 17-та й номинация - за ролята на Маргарет Тачър във филма "Желязната лейди". Филмът взе и наградата за грим, а актрисата специално благодари на Рой Хелънд - гримьор и фризьор, с когото се е срещнала и за първи път е работила за филма "Изборът на Софи" преди повече от 30 години.
Тогава, през 1983 г. Мерил Стрийп печели втория си "Оскар". Първият е за поддържаща роля през 1980 г. за "Крамър срещу Крамър".
Блестящият водещ на 84-та церемония за обявяване на наградите Били Кристал в обичайни си стил се пошегува с актрисата така: "Седемнадесет пъти е била номинирана, а сега получава за трети път. Значи 14 пъти е седяла в залата и се е правела, че се радва на успеха на друг..."
Наградата за най-добър поддържащ актьор бе връчена на Кристофър Плъмър за "Новаци". 82-годишният Плъмър е най-възрастният носител на награда "Оскар", получава я за първи път. Той каза на статуетката: "Ти си само две години по-стар от мен, а къде се кри досега?"
Октейвия Спенсър спечели награда за най-добра актриса в поддържаща роля във филма "Южнячки".
След поредица престижни отличия иранският филм "Надер и Симин: Раздялата" спечели награда "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм.

Ето и всички наградени на 84-то връчване на "Оскар":

- Най-добър филм - "Артистът"
- Най-добър актьор - Жан Дюжарден за "Артистът"
- Най-добра актриса - Мерил Стрийп за "Желязната лейди"
- Най-добър режисьор - Мишел Азанависиюс за "Артистът"
- Най-добър актьор в поддържаща роля - Кристофър Плъмър за "Новаци"
- Най-добра актриса в поддържаща роля - Октейвия Спенсър за "Южнячки"
- Най-добър адаптиран сценарий - Александър Пейн, Нат Факсън и Джим Раш за "Потомците"
- Най-добър оригинален сценарий - Уди Алън за "Полунощ в Париж"
- Пълнометражен анимационен филм - "Ранго"
- Най-добър чуждоезичен филм - "Надер и Симин: Раздялата" (Иран)
- Сценография - "Изобретението на Хюго"
- Костюми - "Артистът"
- Операторско майсторство - "Изобретението на Хюго"
- Оригинална музика - Людовик Бурс за "Артистът"
- Оригинална песен във филм - Man or Muppet от "Мъпетите" (Брет Маккензи)
- Пълнометражен документален филм - 'Undefeated
- Късометражен документален филм - Saving Face
- Грим - "Желязната лейди"
- Късометражен анимационен филм - "Фантастичните летящи книги на Мистър Лесмор" (The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore)
- Късометражен игрален филм - "Брегът" (The Shore)
- Звуков мишунг - "Изобретението на Хюго"
- Монтаж на звукови ефекти - "Изобретението на Хюго"
- Визуални ефекти - "Изобретението на Хюго"
- Монтаж - "Момичето с татуирания дракон" ("Мъжете, които мразеха жените")

Предварително обявените почетни награди тази година са:

- Хуманитарна награда "Джийн Хершолт" - за Опра Уинфри
- Почетна награда - Джеймс Ърл Джоунс
- Почетна награда - Дик Смит
- Награда "Гордън Сойър" - Дъглас Тръмбъл.

24.02.2012 г.

Дузина уважиха премиерата на филма на Анджелина Джоли за Босна


Само 12 зрители присъстваха в Белград на премиерата на филма на Анджелина Джоли "В страната на кръв и мед" в четвъртък вечерта. В лентата се разказва за насилието над жени по време на босненския конфликт, предаде агенция Франс прес. Филмът бе приет като пристрастен от сръбските коментатори.
Противно на информациите в международния печат, "В страната на кръв и мед" не бе забранен в Сърбия, но привлече само малцина любопитни. Филмът разказва за любовната история на мюсюлманка и сърбин, които се оказват във враждуващите лагери след избухването на конфликта.
Представен преди седмица в Сараево пред 5000 зрители, събрали се в спортна зала, в присъствието на Джоли и Брад Пит и посрещнат с овации, филмът предизвика минимален интерес сред сръбската публика. Според сръбското издание "Мондо" някои от 12-те зрители
напуснали кинозалата преди края на филма. Възрастен мъж, останал до края на филма, се ограничи да каже, че той "най-добре знае какво е ставало там".
По-младите зрители казват, че е срамно, че само 12 души са дошли на първата прожекция в Белград, а тези, които напуснаха залата, казват, че е срамно, че филмът изобщо е заснет. Пенсионирана икономистка, излязла последна от залата, заяви: "Очаквах повече едностранчивост. Трябва да разберем, че ние сме "лошите" така, както за мене гермаците винаги са били "лошите".
 Мисля, че сръбски режисьори трябва да се занимаят с това и да снимат филм на тази тема". Мирко Беокович от филмовата Академия в Белград заяви в сръбския печат, че "филмът е пристрастен, защото показва босненските мюсюлмани като цивилизовани хора, а сърбите - като свирепи селяни".
Анджелина Джоли засне филма, неин режисьорски дебют, през 2010 г. с актьори от страните от бивша Югославия. Филмът бе приветстван от асоциациите на мюсюлманските жертви в босненския конфликт, но осъден като "антисръбски" от сръбските асоциации. Във войната в Босна загинаха около 100 000 души и по данни на местните асоциации, около 20 000 жени, повечето мюсюлманки, са станали жертви на сексуално насилие по време на конфликта. След излизането му по кината в САЩ през декември, "В страната на кръв и мед" излиза в цяла Европа до началото на март.

Разширяват „Зелената зона” в Стара Загора


До края на март общо 35 автомата за самотаксуване при краткосрочно паркиране в „Зелената зона” ще обслужват гражданите в Стара Загора. Общинското ръководство има амбицията да я разшири и да увеличи сегашните обособени 420 паркоместа.
Община Стара Загора първа в страната е направила успешна крачка към подобряване на условията за живот в центъра на града. „Зелена зона” е въведена през 2005 г., а първите три автомата за талони за платено паркиране са разположени в централната градска част през 2006 г. В момента автоматите са 31, като за 30 мин. престой в зелената зона се заплащат по 0,50 лв. Максимумът за престой е 3 часа.
Автоматите се контролират и проверяват всеки ден (всяка сутрин) от служител на общинското звено „Охрана на общинска собственост”. Когато липсва хартия, или са пълни, те спират да работят. В празнични, или почивни дни, фирмата „Ханза”, която ги поддържа, ги проверява и сигнализира на общинските служители при нужда.
При изваждане на касетата с монети, автоматът издава лента с датата и съответната сума, като е записан броя и вида на монетите. С тази касова лента служителят се отчита. Приходите от касовите апарати се включват в приходната част на бюджета на общината. На месец служителите отчитат по 50-60 хил. лв. приходи за общинската хазна. За миналата година отчетените приходи от автоматите в „Зелена зона” са 575 000 лв., от такси за положени „скоби” – 107 065 лв. и от Репатриране на автомобили и задържане с техническо средство – 72 727 лв., или общо близо 755 000 лв.
Талончето за платената такса се поставя на видно място на арматурното табло на автомобила. Контролът се извършва от двама общински служители и един полицай от общинска полиция. Нарушителите се блокират, като се поставя скоба на предното ляво колело на автомобила. За да бъде премахната скобата общинските служители ги таксуват 15 лв. срещу приходна квитанция. Ако собственикът в нарушение не се появи преди да изтекат два часа, но не се стигне до репатриране на автомобила, той заплаща 20 лв., за да бъде освободен. Ако автомобилът се репатрира, тогава се заплащат 40 лв., плюс такса за скобата и по 1 лв. на час за паркинга, на който е настанена колата. В последната общинска наредба е записано, че ако служителите вече са поставили 4-те колана за вдигане на автомобила, той се репатрира.
Засега общината разполага само с един репатриращ автомобил, който вече е на 6 години. Новото общинско ръководство и кметът Живко Тодоров обмислят закупуването на втори, с по-добри показатели, който ще даде възможност да бъдат транспортирани по-големи автомобили.
Интересното е, че автоматите разпознават и монети в евро, като съответно изчисляват продължителността на престоя по приетия курс.
Закупени са 4 нови автомата и монтирането им предстои в близост до родилното отделение на МБАЛ „Ст. Киркович”, Военното окръжие и улица „Парчевич”. В момента границите при режим на кратковременно платено паркиране „Зелена зона” в Стара Загора са ул. „Авг. Траяна” от север, бул. „Славянски” от юг, от запад ул.”Св. отец Паисий” и от изток- бул. „Св. патриарх Евтимий”, до Автогара Стара Загора. В бюджета на Община Стара Загора за тази година са предвидени средства за разширяването на обхвата на зелената зона за паркиране в централната градска част, както е записано в предизборната програма на новия кмет. В скоро време предстои разкриването на още 50 паркоместа – по ул. „Св. княз Борис” на запад от ул. „Х. Д. Асенов” и по бул. „Руски”, в участъка между улиците „В. Левски” и „Авг. Траяна”.
Смисълът на въвеждането на „Зелената зона” е осигуряването на места за паркиране в централната градска част, контролирането на достъпа на автомобили и формиране на зелени зони за отдих, до които гражданите могат да достигнат с автомобилите си.

Връщат НВО и ТНТМ в училищата


Всичко ново е добре забравено старо
Бум-бум - Калашников, Калашников

Учениците в 9-ти и 10-ти клас ще преминават подготовка за задълженията им по отбраната на страната, оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисията и задачите на въоръжените сили. Това решиха депутатите по време на разглеждането на второ четене на законопроекта за резерва на въоръжените сили на България.
 По време на разглеждането на второ четене на законопроекта за резерва на въоръжените сили на България депутатите решиха да приемат закон за задължително военно обучение на учениците от 9-ти и 10-ти клас. Подрастващите ще се запознават как функционира армията, какво се предприема по време на война, както и каква е структурата на въоръжените сили. Така България се връща във времето преди 1989 г. когато всички ученици, завършващи 10-ти клас, провеждаха двуседмичен лагер по военно обучение в специализирани бази. Предметът Начално военно обучение, беше включен в училищната програма. 23 години по-късно военното обучение  ще отнема 5 от часовете на класа и се предвижда да бъде въведено от учебната 2013/2014 г. И пак 23 години по-късно идеята за военизация и дисциплина  не  е забравена. Студентите от гражданските висши училища и гражданите също ще има възможност да преминат военно обучение, но за тях ще е по желание.
Кръжоците, като извънкласна форма и извънучебните занимания пък ще възкръснат с програмата „Успех” („Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти”) бившите клубове по ТНТМ – което означаваше – Научно-техническо творчество за младежта. Мнозина от 40 и 50-годишните си спомнят какви възможности даваха тези клуове и колко интересни бяха заниманията. Празниците на ТНТМ-то пък се очакваха с нетърпение от учениците. На тях имаше демонстрации по авио и автомоделизъм, показваха технически макети, провеждаха се спортни състезания и т.н. Кръжоците пък бяха посещавани от голям процент от учащите се. Тази практика бе прекратена поради липса на средства. Сега Европа ни дава 100 млн. лв. за такава дейност за период от три години. От образователното министерство очакват в извънкласните форми да се включат около половин милион ученици. 

„Стъклените книги на крадците на сънища” – световният бестселър е вече в книжарниците


„Стъклените книги на крадците на сънища” на Гордън Далкуист е световен бестселър. Фантастичният сюжет е заплетен и държи в очакване читателя. Книгата вече е издадена и на български език, благодарение на издателство „Бард”.
Шпионин, убиец, самозванка. Трима изключителни герои. Един уникален роман.
Трима невероятни, но въпреки това изключителни герои случайно са въвлечени в дяволските машинации на група, решила да пороби хиляди чрез дяволски „процес”:
Госпожица Темпъл е смела млада дама на букли, която иска само да разбере защо любимият й Роже се отказва от годежа им...
Кардинал Чан е нает да убие човек, но след като го намира мъртъв, решава да разбере кой го е изпреварил и защо...
А доктор Свенсон е придружител на един разпуснат принц, който се замесва с изключително неприятни хора...
Приключение като никое друго в тайнствен град, в който са били малцина и в което участват героиня и двама герои, които никога няма да забравите. Ето какво пишат в странство за романа:


“Конан Дойл, Жул Верн, Едгар Алан По и Александър Дюма – плюс малко Стенли Кубрик.”
Айриш Нюз

“Още от първите редове изкусният сюжет ви завладява. Следва вълнуващо приключение... много приятен роман с епични размери.”
Биг Ишу

“Разтърсващо страстен, изпълнен с приключения роман”
Файненшъл Таймс

“Представете си „Приключенията на Шерлок Холмс“ с техните зловещи сценарии и мрачната, гъста, жълтеникава мъгла. А сега прибавете продажбените стойности на „Бъфи – убийцата на вампири“, подсигурете средства книгата да бъде пренаписана от Маркиз дьо Сад... и la voilà – чудесно заплетена история”
Лондон Пейпър

Изложение представя възможностите за медицинска кариера в Европа


В началото на март международното медицинско кариерно изложение „Кариери в бяло 6 – Пролетно издание” ще се проведе в България като ще предложи на здравните специалисти възможности за работа и обучение в цяла Европа.
На изложението ще бъдат представени компании като A-team Recruiters, Permedex, EGV Recruiting, Brandler und Rauschelbach, Steiner, NES Healthcare, Renovatio HR, Educational Center Bulgaria, които ще предложат на здравните специалисти възможности за работа при чудесни условия, кариерно ориентиране от водещи професионалисти, медицинска техника от висок клас, стойностно заплащане, стартиращо от 2500 евро и езикови курсове.
Изложението ще се проведе в: Пловдив – 3 март в хотел „Тримонциум Принцес Дедеман”, Стара Загора – 4 март в хотел „Мериан Палас”, София – 10 и 11 март в хотел „Родина”.
Възможности за работа се предлагат за всички здравни специалисти (лекари, стоматолози, фармацевти, студенти, медицински сестри, физиотерапевти, акушерки и други) за редица европейски страни като Великобритания, Ирландия, Германия, Франция, Швеция, Норвегия, Дания, Швейцария и други.
Тази пролет събитията ще се проведат в още 9 страни: Словакия (Кошице, Братислава), Унгария (Будапеща, Сегет), Чехия (Прага), Сърбия (Белград), Румъния (Букурещ, Тимисоара, Клуж-Напока, Таргу Мурес, Сибиу, Иаси), Гърция (Атина), Словения (Любляна) и Хърватска (Загреб).
Желаещите да участват могат да се регистрират безплатно.

23.02.2012 г.

Адела Пеева прави филм за героя-летец Димитър Списаревски


Филм за българския летец-камикадзе Димитър Списаревски снима Адела Пеева - една от често награждаваните през последните години български кинодокументалисти.
В документалния филм "Спаич" ще има възстановки и в ролята на пилота ще влезе актьорът Иван Юруков.
При англо-американските бомбардировки над София на 20 декември 1943 г. летецът-изтребител насочва самолета си към водача на неприятелските бомбардировачи и умишлено се удря в него. Бомбардировачът в пламъци полита към земята, а "живата торпила" капитан Списаревски се превръща в легенда.
След 1944 г. обаче комунистическият режим обрича на забрава името му, защото го обявява за, защитник на каузата на Хитлерова Германия. И премълчава истинския въпрос: кого всъщност е защитавал младият офицер Списаревски във въздушния бой.
След над 40 години авторката на "Чия е тази песен?" и "Развод по албански" научила в САЩ от професор историк за 27-годишния летец, загинал при първия си боен полет в небето над София. По-късно, докато работила по филма за легендарния столичен кмет инж. Иван Иванов, се оказала близо до мястото, където е паднал неговият самолет след саможертвения му акт - близо до село Пасарел. Темата я заинтригувала все повече и повече и така се стигнало до филма.
"Ако спираш хора по улицата, може би повечето няма да са чували за Списаревски, но аз обиколих почти цяла България и се оказа, че за мнозина той е личност, която извиква най-добрите черти на характера", разказва режисьорката в интервю за БТА
Адела Пеева е насрочила премиерата за есента - по време на честването на 100-годишнината на Военновъздушните сили.
"Това е многопластов разказ за малко известна част от историята на Втората световна война, за унищожителните, безмилостни и безсмислени бомбадировки на София и за странния герой, превърнал се в легенда. Ще ни помогне да разберем по-добре накъде отива днес нашето общество, лишено почти изцяло от ценностна система и идеали.
"Спаич" търси отговорите на въпроси около личността на военния пилот Списаревски, тръгвайки по следите на спомени, записки, документи, филмови архиви и стари архивни снимки, а също и чрез игралните възстановки.
Авторката използва архиви от България - от Националната филмотека, от БНТ, както и от Германия. Там са правени част от снимките - във Вернойхен, близо до Берлин, където е била престижната школа за летци, в която се е обучавал Списаревски.
Край Пасарел близък на Иван Иванов, героя на филма "Кметът", разказвал на Адела Пеева как се е крил там по време на бомбардировките. И показал мястото, където е паднал българският камикадзе.
"Това започна да ме чопли, темата ме заинтригуваше все повече и така се стигна до филма", казва документалистката.

Български композитори съдят Филип Киркоров за авторски права

Руските агенции и сайтове съобщават за съдебния иск, заведен от четирима български композитори срещу певеца Филип Киркоров. Те разказват това, което вече знаем - как Александър Савелиев, Димитър Пенев, Иван Пеев и Найден Андреев претендират за незаконно използване на авторските им песни от страна на руската звезда с български корени. Става дума за "Плюс и минус" на Савелиев, "Детски спомен" на Пенев, "Изповед" на Пеев и "Звездна фантазия" на Андреев. Чавдар Гагов от българския офис на организацията "Европейско общество за защита на човешките права" поясни: "Техните песни от години се използват без тяхно разрешение както в концертни изпълнения, така и в дискове на Филип Киркоров. Те се продават първо чрез системата в Русия за продажба, второ чрез интернет, а има възможност да бъдат и свалени от сайта на г-н Киркоров". Сигналът за нарушените им авторски права е подаден в Софийската районна прокуратура от сдружение "Европейско общество за защита на човешките права - България". Киркоров засега не взема отношение по въпроса.
Руската звезда сравнително често става обект на съдебни спорове поради невъздържания си нрав, но за авторски права досега не е бил атакуван от наша страна

Казанлъчани без възражения по ООС-а за тунела под Шипка


Инвестиционното предложение и докладите по ОВОС и Оценка за съвместимост на инвестиционно предложение за изграждане на тунел под Шипка бяха приети без възражения по време на обществено обсъждане в Казанлък.
Инвестиционното предложение обхваща обходния път на град Габрово и тунела под връх Шипка, но не се разглежда трасето след гр.Шипка и включване на пътя към другите главни пътища на територията на общината.
По време на дискусиите Белчо Милев от Казанлък предложи в проекта да се включи изграждане на паркинг в района на третия километър от Шипка по посока Габрово- мястото, откъдето ще започне новия път и тунела. Това ще даде възможност за ползване на съществуващия път до връх Шипка като трасе за автомобилни състезания от национален и европейски мащаб, обясни Милев. Предложението бе прието със забележката, че трябва да бъде внесено официално в НАПИ.
Предложения и искания за допълваща инфраструктура могат да бъдат внасяни в НАПИ преди изготвяне на идейния проект, припомнят от общината.

21.02.2012 г.

Софи срещу Деси в спор да ни представят на Евровизия


От Българската национална телевизия съобщиха, че тазгодишният финал за избор на българската песен за конкурса Евровизия 2012 в Баку ще бъде излъчен и от Военния телевизионен канал и БГ Радио.
Междувременно тече и усилено промотиране на събитието и по всичко личи,
че шоуто тази година ще е на ниво, съобщи eurovision-bg.com.
Специалните гости на финала се увеличиха до 4 и това са Кърт Калея от Малта, Иви Адаму от Кипър, Солуна Самей от Дания и Ангун от Франция. Билетите за 29-ти февруари, които могат да се намерят в мрежата на Тикетпро и на касите на НДК, се продават много успешно.
Настроенията на феновете относно това кой да представя страната ни в Баку се променят постоянно. Ясно се очертават два лагера - този на Десислава и този на Софи Маринова. Изпълнителката на "Love Unlimited" усилено наваксва изоставането си от класиралата се първа на полуфинала Десислава. Софи е най-редовната изпълнителка, която почти не пропуска година за да участва в българския конкурс на Евровизия. Деси пък скоро ще се яви за кратко в сериала на БиТиВи – „Столичани в повече”.
Не малко фенове имат и изпълнителите от Гласът на България - Тодор и Стелияна. Силна местна подкрепа от Добрич получава групата New 5, а Симона Сиванио обира симпатиите на чуждите фенове и експерти.

Нацисти в Космоса – финландският филм стана хит в алтернативната селекция на Берлинале


 Финландски научнофантастичен филм за нацистите, които завладяват Земята от космоса, стана хит на Берлинале, съобщи Би Би Си.
Филмът, който е извън конкурсната програма, беше излъчен в паралелната секция "Панорама". Сюжетът му е за група нацисти, които успяват в края на Втората световна война да избягат на Луната. Те планират нова атака. Действието се развива през 2018 г., когато нацистки войник се сблъсква с американски астронавт.
Във фарса е добавен и американски президент, който прилича на бившия губернатор на Аляска Сара Пейлин, както и морски крайцер, наречен "Джордж Буш".
Успехът на филма беше приет като признак, че германците вече са се примирили с нацисткото си минало. Местните кинокритици обаче все още са по-предпазливи.
"Това още е деликатна тема тук и човек трябва да е много внимателен в подхода - каза Кърстин Сопке от Асошиейтед прес. - Включването и на толкова много сатира за САЩ, когато има кандидат-президентска кампания, насочва вниманието и към нашето време."
Режисьорът на филма Тимо Вуоренсола обаче го описва като "глупава шега". По-голямата част от необходимото за филма финансиране е получено с призив в интернет до феновете, отбелязва БТА.

Дискусии в музея – всеки четвъртък


Всеки последен четвъртък от месеца от 17:30 часа в лекционната зала на музея се провеждат дискусионни срещи, в които може да разберете повече за интересни научни открития, нови археологически проучвания и находки. Входът за посетителите е свободен.
Темата на 23 февруари е „Официални и национални празници в Третата българска държава 1879-2012". Лектор ще бъде доц. д-р Петко Петков, зам. ректор на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий".
Ще се обсъжда историята на официалните празници от 1879 г. до днес. Доц. Петков ще сподели своите наблюдения за историческото основание да присъстват в календара на българина въпросните празници. Ще научите какво е настоящото им състояние и възможните изменения.
Доц. д-р Петко Стефанов Петков е преподавател по Нова история в Историческия факултет на Великотърновския университет, председател на СУБ - Велико Търново и член на УС на Българското историческо дружество. Научен консултант и участник във филмите: „Пътят на Левски", „Снимка след 100 години" и „Щтрихи от първия български парламент". Автор е на книгите: „Климент Браницки и Търновски (Васил Друмев) - архиерей и държавник 1878-1901", „Идеи за държавно устройство и уравление в българското общество 1856-1879 г.", „Документи за Новата история на България ХІХ в. - началото на ХХ в."; „Историята като полифония. Изследвания по нова история на България", „Преди сто и повече години" и др.

20.02.2012 г.

Нови правила за детските градини в Стара Загора


Кметът на Стара Загора Живко Тодоров разписа новите правила за организиране дейността на детските градини в Община Стара Загора.
Срокът за подаване на заявление за прием на деца, навършващи 3 години в годината на приема, за първа група е в периода 1- 20 март на съответната календарна година, е записано в условията и реда за приемане на децата.
Списъкът  на  приетите  в  детската  градина  деца   се  изнася  на информационно табло до 20 април. До 30 април родителите потвърждават писмено постъпването на децата в първа група.  Директорите на детските градини до 15 май представят на хартиен носител и на електронния адрес на общинския отдел „Образование, младежки дейности и спорт” списък на приетите деца в първа група. При липса на свободни места за съответната детска градина, отдел ОМДС предлага на родителите друга детска градина.
Подготовката на децата на 5 и 6 години е задължителна, става ясно още от новите правила. До 5 март родителите на 5 и 6-годишните  деца заявяват писмено до директора  желанието си децата им да бъдат записани в подготвителна група. Учебната година за задължителната подготвителна група започва на 15 септември и завършва на 31май. В срок до 15 март директорите на детските градини представят в отдел ОМДС списък на децата от подготвителните групи.
Правилата за организиране дейността на детските градини в Община Стара Загора са публикувани на сайта на общината – www.starazagora.bg

Братя Тавиани взеха „Златната мечка” на тазгодишното „Берлинале”


Снощи с последните прожекции завърши 62-рия международен кинофестивал "Берлинале". Журито, председателствано от английския режисьор Майк Ли, присъди "Златна мечка" на филма на италианските братя режисьори Паоло и Виторио Тавиани "Цезар трябва да умре". Той е сниман в познатия почти документален стил на братята, в който се редуват черно-бели и цветни кадри. Сценарият разказва за поставянето на пиесата на Шекспир "Юлий Цезар" в римски затвор със строг режим. Любопитен факт е, че всички актьори са хора, лишени от свобода, а сред тях има и членове на мафията. След като благодари на журито и публиката, 83-годишният Виторио Тавиани започна да чете списък на всички затворници, които са участвали във филма. После каза: "Надяваме се, че всеки който е гледал нашия филм, е разбрал, че дори и затворникът, който излежава доживотна присъда, е човек." А в края на словото си благодари и на Шекспир, чиито думи били прости, но прекалено значими, та дори и затворниците ги разбрали и за няколко дни започнали нов живот.
"Сребърна мечка" за режисура получи немският режисьор Кристиян Петцолд за "Барбара", който разказва за лекар, въдворен в провинцията след опит да избяга от бившата ГДР на Запад. Същата награда, но за най-добър сценарий, взе датската лента "Кралски роман", основан на реални събития, в лицето на Николай Арцел и Расмус Хайстерберг. Голямата награда на журито отнесе унгарският филм на режисьора Бенс Флигафу "Само вятърът" със сюжет за серия убийства на роми в Унгария през 2008 и 2009 г.
За най-добър актьор журито определи датчанина Микел Бо Фолсгаард за ролята на безумния датски крал Кристиян VII в "Кралски роман". Наградата за женска роля получи конгоанската актриса Рейчъл Муанса, дебютирала в канадската военна драма "Вещица на войната", снимана в родината й.
Церемонията по награждаването, на която присъстваха над 1600 души, бе в концертната зала на палата "Берлинале" на "Потсдамер Платц". Берлинският кинофестивал е считан за един от най-престижните в света и равен по значение с тези в Кан и Венеция. 

Земеделците задължително да имат застраховки обсъждат в агроминистерството


Земеделците да бъдат задължени да застраховат продукцията си, искат от агроминистерството. Предложението идва след наводнението в с. Бисер, което отново повдигна въпроса за превантивните мерки срещу бедствия. Предвижда се стопаните да плащат минимални суми, за да е по джоба им застраховката - например 0.50 лв. на дка. Изискването ще е задължително за всички, които имат право на финансово подпомагане.
"Площите в България, които подлежат на подпомагане, са около 30 млн. декара. Ако тази площ бъде застрахована с 50 ст. на декар, ще имаме фонд от 15 млн. лв.", коментира пред "Дарик" агроминистърът Мирослав Найденов. Той посочи, че е възложил на експерти да подготвят такава схема още преди наводнението, което унищожи реколтата, а над 100 селскостопански животни бяха удавени. По думите на Найденов държавата е длъжна да помогне финансово на фермерите в този случай, дори и да не са застраховани, защото причината за бедствието е скъсана стена на язовир, а не природно явление.
Още през 2010 г. земеделският министър повдигна темата за задължителните застраховки на земеделската продукция, но законодателни промени така и не последваха. Сред най-обсъжданите мерки за защита на населението при природни бедствия са т.нар. катастрофични пулове. В тях се трупат пари, които се изплащат на пострадалите след наводнения, земетресения и др. Такива пулове работят в Турция и Румъния.

17.02.2012 г.

„Бунтът на безименните” от Аугусто Кури


Излиза втората книга от поредицата „Продавач на мечти”

„Бунтът на безименните” от Аугусто Кури е продължение от поредицата „Продавач на мечти”, което може да бъде четено самостоятелно. Книгата е вдъхновяваща и освежаваща – изключително подходяща за сивотата на зимните дни. Романът ще бъде в книжарниците от 20 февруари
„Бунтът на безименните” ни среща отново с продавача на мечти. Първата част „Призванието” ни запозна със загадъчния мъж, който насърчава хората да търсят най-важното в живота: същността на човешката душа.
С притчите си мистериозният мъдрец продължава да вдъхновява всеки, загубил посоката към щастието. В очите на другите той е странник, но неговите думи подтикват слушателите му да спрат за миг забързания бяг на ежедневието и да обърнат поглед към себе си. Помага им да отворят съзнанието си и да преосмислят живота си. Показва им празното съществуване, обусловено от рутината, загубата на индивидуалност, липсата на вдъхновение и пълноценни емоции.
В „Бунтът на безименните” продавачът преобръща представите на обществото. Заедно с учениците си – ексцентрични, объркани и сложни личности, той провокира онези, които го слушат, да се замислят за бъдещето си. Във време, в което хората са предвидими, лишени от изобретателност, без емоционален заряд, оплетени в мрежите на ежедневието, повтарят едни и същи клишета, той разкъсва веригите на несъзнателното съществуване и развихря умовете.
Мъдрият странник изтъква огромната сила на всяка една индивидуалност. Той показва, че обществата са съставени от безименни герои, които са далеч от медийните прожектори, но въпреки това са истински продавачи на мечти. Между тях са потиснатите хора, които, макар и сломени от изгаряща болка, с достойнство понасят своите емоционални зими; неспокойните, които заровени в тревогите си, мечтаят за дни на покой; онкоболните, които като воини се борят за живот и правят всеки свой ден незабравим; родителите, които съсипват телата и ума си, за да издържат и образоват децата си; учителите, които с ниските си заплати, без публично признание, преместват планини, за да научат учениците си да мислят; самите ученици, които като немощни донкихотовци вярват, че ще променят света, без да знаят, че всъщност растат в закостеняло общество, често сляпо за нови идеи; служителите в канцеларии и фабрики, които имат вълнуващи истории, но никой не ги забелязва, освен ако не предизвикат скандал. Всички те са продавачи на мечти.
Извеждайки на преден план тези невидими хора, мъдрият странник разкрива, че историята на всяка личност е изумително комплексна и всяко човешко същество представлява сандък, пълен с тайни – дори когато сме слепи, за да ги видим.
Вълнуващ и вдъхновяващ, този роман ни насърчава да строим мостове между миналото, настоящето и мечтите за бъдещето, да признаваме собствените си грешки и да приемаме другите, каквито са. Учи ни да опитомяваме призраците, които смущават съзнанието ни и отнемат радостта от живота. Подтиква ни да бъдем продавачи на мечти!

За автора:
Аугусто Кури е бразилски психиатър, психотерапевт, учен и писател. Книгите му са публикувани в повече от 50 страни. А в родната си Бразилия той е най-продаваният автор за последното десетилетие. В Китай Кури е номиниран за най-добър чуждестранен писател, а в Португалия са организирани читателски групи, които дискутират книгите му. Сред най-запалените му фенове е световноизвестният футболист Кака.
Кури прави изследвания върху изграждането на интелекта, работата на мозъка и функцията на мислите. Той разработва мултифокална теория за функционирането на ума и процеса на изграждане на мисълта.
През 2008 г. към Института за изследване на интелигентността в Португалия, е създаден научен център на негово име. 

Все повече младежи практикуват рафтинг у нас


Под надслов „На каяк с нас :) Българското каяк общество организира на 16 февруари годишното си парти, обединяващо всички привърженици на спортовете, практикувани в бързи води. По традиция бяха отбелязани най-значимите събития от изминалата година с прожекции на кратки филми и снимков материал за изминалия сезон.
През 2011 г. БКО затвърди практиката си да организира курсове за обучение и събития, свързани с развитието на каяка в България. Бяха привлечени нови привърженици и ефективно се работи за популяризирането на този спорт сред най-малките. Тъй като именно те ще поемат в бъдеще щафетата в каяка, младите попълнения бяха основният акцент на партито.
Посрещаме 2012 г. с хубава и стабилна зима, което е гаранция, че активният сезон за спускане в бързи води ще е дълъг и ползотворен. През изминалата 2011 г. снегът в планините беше критично малко и това доведе до маловодие в реките, което се отрази на каяка и съкрати сезона и спусканията по повечето традиционни трасета.  Въпреки всичко това не попречи на ентусиастите да извлекат максимума и да оползотворят сезона. Маловодието ни накара отново да се замислим до каква степен сме зависими от природата и че липсата на вода не е проблем само на любителите, спускащи се по буйните води на реките.
След традиционните походи на каякарите в съседни страни и по-далечни европейски дестинации установихме, че и там маловодието не ги е пощадило. Реките са главните артерии на живота и всички сме зависими от тях независимо дали ги ползваме за хоби или за питейна вода. Затова приобщаването на хората към идеята за съхраняване и опазване на природните дадености съпътства всички дейности на каяк обществото. 
Наблюденията показват, че реките и каньоните им са последните незасегнати пряко от развитието на комуникациите и другите продукти на съвременната цивилизация места. За времето на своето съществуване БКО успя не само да реализира и утвърди политиката си ежегодно да организира събития с цел привличане на нови привърженици на спортовете, практикувани в бързи води, но и при всяка възможност да запознава хората със значението на реките за нас.
БКО уверено следва целите и амбициите си да развива каяка, въпреки че стопанисването на водоемите в България е занемарено и това затруднява достъпа до тях. Този факт каяк обществото отразява и се опитва да промени.
Интересът към каяка в България все повече се увеличава, въпреки че заради специфичната екипировка този спорт е по-трудно достъпен. През изминалата 2011 г. БКО успешно организира няколко събития, които осигуриха по-добър достъп до него.
Българското каяк общество провежда и курсове за обучение и по всичко личи, че това е най-добрият начин за популяризиране и привличане на нови хора. Планират се и редица други дейности и събития за 2012, сред които създаване на по-добро взаимодействие с общините, работа по проекти, свързани с подобрение на  условията в някои реки, организиране на фотоизложба и други.
През 2011 г. се увеличи и интересът на по-малките към каяка, които се включиха в надпреварите на Националния събор по каяк в бързи води. Децата винаги са били символ на надежда и носят своето малко огънче и непредубеденост към всичко, в което се включват. Децата са и отговорност – както физическа, така и морална, и Българското каяк общество ще търси през 2012 г. начини, с помощта на които да направи каяка по-достъпен за тях. 

Хитовият „Петел с вино” с Финци младши на режисьорът Тил Швайгер прожектират и у нас


Тил Швайгер, Санчо Финци и Томас Зиклер пристигат у нас на 10-ти март, за да представят филма, събрал над 4 милиона зрители „Петел с вино”.
Прожекцията ще е част от 16-ото издание на София Филм Фест. Тил Швайгер е един от най-успешните немски актьори, който успява да пробие в Холивуд и да привлече вниманието на Куентин Тарантино.
Името му се свързва с някой от най-успешните немски продукции от последното десетилетие на ХХ и първото на XXI век. Определят актьора като една от малкото немски звезди в съвременното кино. През 2009 г. три от филмите с негово участие надхвърлят 2 млн. зрители всеки и проучване показва, че няма друг немски актьор през последните 45 години, който да е привлякъл повече публика пред екрана.
През последнините години Тил Швайгер се снима в много американски продукции, които редува с ангажиментите си в Германия. Гледали сме го като сержант Хюго Щиглиц в „Гадни копилета” на Тарантино, като граф Калиостро в най-новата екранизация по „Тримата мускетари”, като нетърпелив татко в една от сюжетните линии на романтичния „Новогодишна нощ”, а скоро може да го видим и в екшън комедията „Шпионски свалки”.
У нас Швайгер ще представи режисьорския си проект „Петел с вино”, където другата главна мъжка роля се изпълнява от българина Самуел Финци.
„Петел с вино“ („Kokowääh”) успа да привлече повече от 4 милиона зрители в Германия и разказва историята на сценариста Хенри, който има проблеми в личния и професионалния си живот. Неочаквано той получава фантастично предложение – да напише сценарий по бестселъров роман заедно с бившата си приятелка Катарина, любовта на живота му.
Точно тогава във всекидневието му нахлува 8-годишната Магдалена, плод на флирт за една нощ. Но не само Хенри е шокиран. Тристан, който в продължение на 8 години е смятал, че е биологичният баща на Магдалена, също трябва да приеме истината...

„Автобусни превози” спря две линии в Стара Загора

Извънредни автобуси пускат за Задушница



От 11 февруари в нарушение на сключения договор фирма „Автобусни превози” ООД едностранно прекрати обслужването на автобусна линия № 34 кв. „Железник” – Телевизионна кула” и автобусна линия № 23А стадион „Берое” – кв. „Дъбрава”, съобщават от община Стара Загора. Тихата война на основния превозвач в града на липите продължава от години и това не е първото неизпълнение на поетите от нея ангажименти. Транспортната фирма бе приватизирана, но единствената последователна политика от нея е да изнудва общината за допълнителни средства, без да изпълнява поетите  по приватизационния договор ангажименти.
Поради създалата се кризисна ситуация администрацията, от 16 февруари осигурява безплатен транспорт за своя сметка за пътуващите по двете автобусни линии.
Микробусът за кв. „Дъбрава” ще тръгва както и досега от стадион „Берое” в следните часове: 8.00 ч., 13,20 ч. и 16,50 ч.
Микробусът за Баритна мина и Телевизионната кула ще тръгва от спирка „Чайка” в следните часове: 8.00 ч., 12.00 ч. и 16.00 ч. и няма да спира на останалите спирки от градския транспорт. При необходимост микробусът ще извършва допълнителен втори курс.
На 18 февруари „Автобусни превози” ООД осигурява допълнителни автобуси до гробищния парк. Линия № 17 – кв.”Три чучура – север” – Гробищен парк ще се движи през интервал от 10 минути от 06,10 до 15,00 часа. Линия № 41 – кв.”Железник” – Гробищен парк ще се движи през интервал от 30 минути от 06,10 до 14,00 часа.

16.02.2012 г.

„Площад Диамант” слага начало на поредица романи от каталонски автори


На книжния пазар е книгата на класическата каталонска авторка Мерсе Родореда- „Площад Диамант“ от издателство Сиела. С това се слага началото на поредица от каталонски автори, непознати за българския читател.
Мерсе Родореда (1908-1983) заема почетно място сред класиците на XX век в каталонската литература. Пише разкази, романи, поетична проза. Тя е първата писателка, получила високото отличие „Почетна награда за каталонска литература“.
„Площад „Диамант“ е най-издаваният   роман на авторката, преведен е на повече от 40 езика. Написан е като монолог на млада жена от беден квартал на Барселона, необразована, но чувствителна, с мощен инстинкт за оцеляване. Това е историята на скромна продавачка в сладкарница, която съумява да отгледа децата си в най-трагичния период в съвременната история на Испания –  Гражданската война и следвоенните години. В Барселона цари глад и терор, което за миг довежда майката до мисълта за детеубийство.
 В семейството героинята устоява  на опитите на съпруга си да я обезличи, като още в деня на запознанството им започва да я нарича Коломета, вместо с истинското й име Наталия.
Образът, пресъздаден с оригинална поетичност, позволява на читателя да види тези исторически събития в най-интимен план. Коломета се превръща в символ на възраждането на каталонците след тежките изпитания.

„По моя преценка това е най-красивият роман, публикуван в Испания след Гражданската война”
 Габриел Гарсия Маркес

„Площад Диамант” е разказ на една необикновена жена за  съдбата й  по време на един от най-драматичните периоди за Испания. Това не е история за войната, а за това как човек със собствен мироглед и поразителна  вътрешна сила преживява тежките събития преди и след Гражданската война. Главната героиня се превръща в една от най-незабравимите образи в съвременната испанска литература, а според критиците романът е своеобразен връх в творчеството на Мерсе Родореда. Величествен портрет на една епоха!

Бившите югорепублики пак на върха в киното с коопродукцията си „Парад”


Комедия за бивш сръбски герой от войната, който набира сред някогашните си врагове от Хърватия, Босна и Косово лица, за да охраняват гей парад, предлага прекрасна картина на следвоенното "оздравяване" в бившите югославски републики.
Режисьорът на "Парад" Сърджан Драгоевич, чийто филм бе добре приет на Берлинския филмов фестивал в понеделник, заяви, че е избрал хумористичния подход, за да разкрие тревожната реалност на гей проституцията в Сърбия.
"Моят филм бе атакуван както от левите либерали, така и от десните националисти. Проблемът е, че те нямат чувство за хумор. Използвам хумора, за да размеквам хората, а след това да ги ударя по главата", обяснява режисьорът.
Историята е предимно за правата на гейовете в Сърбия и включва кадри от насилието, което избухна, когато десни активисти прекъснаха гей парада в Белград през 2010 г. Над 100 полицаи бяха ранени тогава. Следващата година властите в Сърбия забраниха парада, посочвайки като причина опасения за сигурността.
Филмът показва обаче и как сърби, хървати, бошняци и косовски албанци работят заедно и се забавляват за обща кауза - да защитят едно преследвано малцинство.
За публиката на Берлинале, свикнала с депресиращи филми от бивша Югославия за войната и военнните престъпления (като "Гърбавица" през 2006 г. и "Буря" през 2009 г.), "Парад" е първокласно забавление за публиката и касов хит из целите Балкани.
Над 500 хил. души са гледали комедията на Драгоевич във всичките шест бивши югославски републики. Неговите създатели заявиха, че това е първата копродукция на всички републики от времето преди войните през 1991-95 г. " За мен този филм е декларация за това какво се случва 15 години по-късно. Войната отмина, ние имахме достъчно насилие, а моят филм предлага да се опитаме да бъдем по-добри хора и да общуваме", казва Драгоевич.
Той се надява "Парад", който привлече интереса на международни купувачи по време на Берлинале, като правата за Франция са вече продадени, допълнително да помогне за следвоенното оздравяване и да съживи това, което той нараче "югославско кино".
"Реакциите в бивша Югославия са фантастични, хората предпочитат този филм пред местните продукции, те чувстват, че той е истински неподправен югославски филм. След наистина грозния преход се надявам на нова филмова ера".
Филмът започва с речник от термини, използвани от различните воюващи страни, като четник (сърбин), балия (бошняк), шиптър (косовски албанец), докато думата, използвана от всички, е "педер" (педераст).
Главният герой Лимун в началото е крайно неприятен мачо, сръбски военен ветеран с тъмно минало, който сега работи като бодигард. Пищната му годеница го кара да охранява гей парад, организиран от организатора на нейната сватба.
Лимун се превръща в приятен човек, докато пътува в Хърватия, за да наеме за целта свой съперник от войната. Тяхното пътешествие ги отвежда в Босна и Косово, за да съберат други бивши врагове. Те се натъпкват в малка кола на път до Белград за кулминационна битка в защита на парада.
Причината, поради която исках да бъда част от този филм, е оздравяването, казва Горан Явоевич, който играе хърватския ветеран.
"Хърватия, Сърбия, Босна и Косово участваха във войни. Но това приключи. Ние всички говорим езици, на които можем да се разберем идеално.
Този филм трогва всички тези народи. Хората се мразеха във войните. След този филм те мислят един за друг по различен начин", казва той.
Мима Симич, хърватски защитник на правата на гейовете, заяви пред излизащото в Сараево списание "Дани", че Балканите започват да разбират, че не е добре да се бият гейовете.
Но преди всичко това е един умело калкулиран филм, чиято основна цел е да върне публиката от бивша Югославия и да спечели западните пазари. Темата за правата на гейовете като символ на прехода е златна мина, от която Драгоевич напълно се възползва.