29.04.2011 г.

„Госпожа Далауей“ на Вирджиния Улф вече в книжарниците

„Госпожа Далауей“ (1925) е книгата, с която Вирджиния Улф намира белетристичната форма, отговаряща най-пълно на епохата, в която твори.
Тема на романа е животът на съзнанието. Умело използвайки вътрешния монолог, който следва движението на мисълта във времето, голямата писателка плете уникална психологическа проза, която и днес се смята за ненадмината като художествено въздействие.
Въпреки фрагментарността на действието, романът се отличава с плътна структура, постигната чрез специфичната ритмика и метафорика, чрез умело търсеното и намирано повторение на думи и изрази.
Романът „Госпожа Далауей“, както и последвалите го „Към фара“ (1927), „Вълните“ (1931), „Между действията“ (1941) налагат Вирджиния Улф като едно от най-големите имена на литературата на ХХ век.
Писателката, родена през 1882 година е британска романистка и есеистка, която заради репутацията си е смятана за една от най-изтъкнатите фигури в модернистката литература.
Между Първата и Втората световни войни Улф е значителна фигура в лондонското литературно общество и член на кръга Блумсбъри.
Между най-известните й творби са романите „Мисис Далауей“, „Към фара“ и „Орландо“, както и монографичното есе „Собствена стая“ със знаменитата сентенция „една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза“. Умира през 1941 година.

Парад на Бурлеската от София до Варна

В края на май Бурлеска треската отново ще зарадва България.
Този път горещият спектакъл ще гостува не за едно, а за две представления – в София и Варна, съответно на 20 и 21 май (с начален час 21,00).
Събитията ще са под наслов Burlesque Deluxe и ще ни срещнат освен с познатата трупа на чаровната Lady Flo и нейната асистентка Mademoiselle Ô - Neo Retro, и с най-известните Бурлеска танцьорки на Великобритания - Annette Kellow, Banbury Cross и Agent Lynch.
Спектаклите ще бъдат своеобразно пътешествие през историята на Бурлеската, от 20-те години и зората на кабарето и чарлстона, до 50-те и 60-те години и златните години на Холивудското кино и Мерилин Монро.
Специален гост на Burlesque Deluxe ще бъде един от най-добрите водещи на подобни събития в Европа - белгиецът Ben Mouling, познат на публиката от последното издание на Sofia Burlesque Revue през януари.
Този път организаторите от The Smugglers Collective са предвидили ограничен брой билети за удобството на всички присъстващи, в духа на бутиковото събитие.
Двете шоута ще се проведат в Sofia Live Club и във варненския клуб Vintage 33. Ето малко повече за тях:
Французойките Lady Flo и Mademoiselle Ô ще ни върнат в Лудите години от началото на 20 в., в декаденството на берлинското кабаре и чарлстона, сцената на световноизвестния Cotton Club или нямото кино.
Огнената Annette Kellow от Лондон ще пренесе публиката в 40те години на миналия век, когато всички са се прекланяли пред фаталните жени.
Съгражданката й Banbury Cross пък ще възкреси Mерилин Монро и ще представи епохата на 50-те години, Златната ера на Холивудското кино и пърформанси вдъхновени от самата Мерилин.
Третата британка - Agent Lynch пък ще ни отведе на пътуване през 60-те, известни с манията по момичетата на James Bond и Barbarella.
За музикалното оформление на вечерта както обикновено ще се погрижат суинг контрабандистите от The Smugglers Collective.


Мораториума падна, цената на горивото скочи, протестите продължават

Два дни след изтичането на едномесечния мораториум върху цените на горивата "ЛУКойл" вдигна рязко стойностите и на едро, и на дребно. По бензиностанциите най-масовият бензин А-95 поскъпна с 5 ст. и вече се продава по 2.41 -2.42 лв. вместо досегашните 2.36 лв. "Шел" и OMV също търгуват бензина на 2.41 лв. Дизелът засега остава на 2.46 лв. за литър на дребно.
Поскъпването изпревари с няколко часа поредния протест на гражданите, обединени от интернет сдружението СИЛА, който парализира движението в София. Този път в работен ден. Наред с искането за ниски цени на бензина и дизела те настояват за либерализация на пазара на горива и засилване на конкуренцията. За протестиращите е недопустимо стойностите на бензина и дизела в редица държави от ЕС да са по-ниски от тези у нас. По-евтини продължават да са горивата в Кипър, Люксембург, Словения и др.
Отново бяха издигнати искания цените да паднат до 2 лв. с ДДС. Това според протестиращите може да стане, ако се либерализира вносът на горива. За пореден път те настояха да се обяви пълен списък на фирмите вносители, собствениците и свързаните с тях лица за 2010 г. От СИЛА искат и в контролните комисии - КЗК и ДКЕВР, да бъдат включени граждански организации. За пореден път настояха и ДДС върху горивата да падне до 15%.
Вчера на площада пред храм-паметника "Св. Ал. Невски" се събраха около 300 души. Колони от няколко десетки автомобила пък блокираха бул. "Цар Борис III". Автошествието потегли от Националния исторически музей. По околовръстното шосе то стигна до бул. "Цар Борис III" и се придвижи към храм-паметника "Александър Невски". Това е един от четирите лъча в столицата, които бяха заявени от организаторите. Блокирано бе и "Цариградско шосе" - една от пътните артерии на столицата.
Служителите на МВР записваха номерата на автомобилите на всички, които се събраха и тръгнаха от квартал "Бояна".
Протест имаше и в редица други градове на страната. С бдение в памет на загиналите при катастрофата в Симеоновград шестима младежи навръх Великден започна той във Велико Търново. Около 50 души от Пазарджик се присъединиха към протестиращите срещу високите цени на горивата в Пловдив. При предишните митинги участниците блокираха важни кръстовища в Пазарджик, както и входни и изходни артерии на града и зареждаха гориво за 1 лев, но не напускаха територията на областния център.
Организаторите предвиждаха да блокират пътя Русе - Свиленград, прохода Хаинбоаз, но полицията не им позволи.


Кандидатстване за европари вече ще става и по интернет

Българите ще могат да кандидатстват за проекти по две европрограми - "Развитие на човешките ресурси" и "Конкурентоспособност", по интернет и това ще стане до края на май. Обещанието за облекчението даде вчера министърът по еврофондовете Томислав Дончев. "До година и половина подаването на документи на хартия ще е по-скоро изключение, отколкото правило", зарече се той. Така според него ще се спестят не само разходи, но и ще се увеличи отчетността, тъй като всеки документ ще оставя електронна следа.
Независимо от оптимистичните перспективи бизнесът не скри разочарованието си от програма "Конкурентоспособност". От началото на годината чиновниците на министъра на икономиката Трайчо Трайков отхвърлиха 60% от подадените проекти за международни стандарти и отрязаха наполовина начинанията за технологична модернизация на малки предприятия. В отговор Томислав Дончев обеща облекчения - отпадане на излишната бюрокрация, ясни критерии за оценка на проектите, тъй като доскоро юристите на ведомството тълкуваха по различен начин в кои случаи става дума за свързани фирми и оценяваха дали дадено предприятие вече е ползвало държавна помощ по таен регистър, достъпен само за финансовото министерство.
Дончев похвали министъра на екологията Нона Караджова за напредък по програмата за околна среда - изпълняват се 142 проекта, договорени са над 487 млн. евро. Девет инфраструктурни проекта са абсолютно завършени - 6 ВиК системи и 3 пречиствателни станции. Забелязва се наваксване на закъснението с подаването на документи за одобрение до ЕК (апликационни форми) на големи пътни и жп проекти. Три големи железопътни проекта кандидатстват в Брюксел за еврофинансиране - ремонт на жп отсечките Пловдив - Свиленград, Пловдив - Бургас и разширението на столичното метро. Подготвя се и апликационната форма за жп отсечката Септември - Пловдив. Ако процедурите завършат успешно, в средата на годината оста за жп проекти ще е договорена 100%.
Разплащането по еврофондовете достига 11.4% в края на март, което се равнява на 1.77 млрд. лв., договорени са 45.5% от парите на ЕС, или 7.136 млрд. лв., съобщи още министър Томислав Дончев.

80 и 100 лева е цената на билетите за концерт на „Роксет”

Младата Нора Караиванова ще подгрява "Роксет" на 29 май, когато е концертът им на столичния стадион "Георги Аспарухов". Звездата от "Мюзик Айдъл 2" бе конкурирана от още няколко родни изпълнители, но в крайна сметка бе предпочетена от организаторите "София Мюзик Ентърпрайзис" и мениджърите на шведското дуо.
Нора ще излезе на сцената с групата си, в която влизат Бисер Иванов (китара), Калин Тонев (клавир) и Георги Варамезов (ударни). Нора доби популярност с песните си It's Not Right (с нея участва и на Евровизия `09) и дуета с Графа "Именно ти".
"Роксет" започнаха през февруари първото си турне от 9 г. насам, след като вокалистката Мари Фредриксон се излекува от мозъчен тумор. Те ще пристигнат в София след концертите си в Истанбул и Атина, след това се отправят към Букурещ.
Интересът към първата визита на "Роксет" в България е голям, останали са ограничена бройка билети от по 80 и 100 лв.

Мислят за ново преброяване преди месния вот

Ново минипреброяване преди вота през есента ще чисти избирателните списъци. Това стана ясно след първото заседание на новите членове на ЦИК вчера, предаде АСН.
Към списъците буквално в последния възможен момент ще бъдат прибавени имената на навършилите 18 години към датата на изборите. Ще бъдат изчистени починалите или влезлите в затвора, поясниха още от избирателната комисия.
По думите на новия председател - Красимира Медарова от ГЕРБ, преди изборите от ЦИК ще проведат експериментално електронно гласуване, както и експериментално изготвяне на преброителна комисия. Оттам припомниха, че вече сами ще имат възможност да обнародват избирателните документи. Досега това правеше президентът. 
Следващото заседание на ЦИК ще е на 11 май. Очаква се тогава оттам да излъчат и свой говорител и секретар. Двамата ще действат през идващите пет години.
За момента имахме само опознавателен разговор, дори нямаме свои работни помещения, разказаха от комисията. За десет от членовете й изборите наесен ще са първите. Останалите представители вече имат опит в предишни гласувания.

28.04.2011 г.

Иън Холм ще се снима и в „Хобитът”

Режисьорът Питър Джаксън потвърди, че актьорът Иън Холм ще се снима в двете части на филма "Хобитът".
На Холм е поверена ролята на стария Билбо Бегинс. Той пресъздаде образа в два от трите филма от поредицата "Властелинът на пръстените".
Вече е известно, че в образа на младия Билбо Бегинс ще видим актьора Мартин Фрийман.
От страницата на Питър Джаксън става ясно още, че в проекта няма да се включи Роб Казински, който трябваше да изпълни ролята на джуджето Фили.
На този етап не се снимат сцени с участието на джуджета, затова напускането на Казински няма да се отрази на снимачния процес.
Снимките на "Хобитът" започнаха в Уелингтън в края на март след продължително отлагане заради проблеми с финансирането и актьорските профсъюзи.
Режисьорът Питър Джаксън създаде и трилогията "Властелинът на пръстените".
Актьорът Анди Съркис ще участва в работата над две части на "Хобитът" и като втори режисьор.
Първият филм ще излезе през декември 2012 г., а вторият - една година по-късно.
Филмите са по книгата "Хобитът" на Дж. Р. Р. Толкин, издадена през 1937 г.
Историята разказва за приключенията на Билбо Бегинс, предхождащи случващото се във "Властелинът на пръстените".
В "Хобитът" се снимат част от звездите от трилогията "Властелинът на пръстените" - Илайджа Ууд, Кейт Бланшет, Иън Маккелън, Орландо Блум. Зрителите ще видят още актьорите Кен Стот, Силвестър Маккой и шведа Микаел Персбранд.




Излиза нова книга на легендата на Холивуд – Шърли Маклейн

 „Това, без което (не) мога“ се занимава с вечните истини, до които актрисата е достигнала – духа и душата.
В един момент от живота всички започваме да разбираме – или поне да се питаме – кое е това, без което не можем, и с кое е по-добре да се разделим. За Шърли Маклейн този момент е настъпил.
Тя е обърнала гръб на хората, които се повтарят, на досадниците, грубияните, звездоманията, страха от остаряването и политическите пристрастия.
В другия лагер са смелите журналисти, любознателните хора, добрите вибрации, актьорската игра, тренировките за тялото и ума и любопитството към света.
В търсене на Големите истини за „космическата справедливост” и „хармонията на Вселената” Шърли обсъжда въпросите, които винаги са я вълнували: Свършва ли животът ни с физическата смърт? Преражда ли се душата? Какви са взаимоотношенията ни с Бог – къде спира Той и къде започваме ние? Заплаха или шанс е за човечеството 21 декември 2012 г.? Ще се роди ли най-сетне нашето ново съзнание?
В тази любопитна, забавна и мъдра книга авторката на бестселърите „Камино” и „Паметта на душата” ни приканя да бъдем автори и режисьори на собствения си спектакъл във всеки ден от живота ни.
И тя е убедена, че какъв сценарий ще напишем за себе си и как ще изиграем ролята си, зависи от нас.

Ищар зарязва ваканцията си за да пее в България

Ищар включи и Бургас в предстоящото си национално турне у нас. Певицата ще пее за първи път пред бургаска публика на 4 юни от 21 ч. в Летния театър. Звездата прави жеста към феновете с цената на собствения си отдих. Първоначално изпълнителката планирала за този ден почивка със съпруга си на тих черноморски плаж, но огромният интерес от страна на хиляди почитатели от района на Бургас я накарал да вземе окончателното решение специално за тях да изпее на живо най-големите си хитове на местна сцена.
Турнето на Ищар Алабина ще премине още през Варна на 3 юни (Летен театър), София на 5 юни (зала 1 на НДК) и ще приключи в Пловдив на 6 юни ( Античен театър).
Билети за концерта на Ищар в Бургас могат да бъдат закупени на касата на Драматичен театър "Адриана Будевска", както и в мрежата на Eventim.
Световноизвестната етно изпълнителка ще дойде у нас с бенд от 12 музиканти, бекинг вокали и танцов състав, уточняват организаторите от АРТ БГ. Освен на богат репертоар посетителите на четирите концерта ще станат свидетели на зашеметяващ спектакъл с пищни сценични декори и атрактивни костюми.

Българите намаляват трайно поради състаряването на нацията и емиграцията

Най-много деца се раждат в областите Сливен, София, Варна, Бургас, Търговище и Кърджали.
Това показват данните от анализ на Националния статистически институт (НСИ) на резултатите за развитието на демографските процеси в страната през 2010 г.
С най-ниска раждаемост през 2010 г. се отличават областите Кюстендил и Видин. През миналата година намалява абсолютният брой на ражданията спрямо 2009 г.
Регистрирани са 76 105 родени деца, като от тях 99,2% са живородени. В сравнение с предходната година броят на живородените е намалял с 5443 деца, а спрямо 2008 г. - с 2199 деца.
Броят на момчетата (38 836) е с 2159 по-голям от този на момичетата (36 677), или на 1 000 момчета се падат 944 момичета.
През последните пет години раждаемостта в България е на равнището на раждаемостта в редица европейски страни, като Гърция, Швейцария, Румъния, Малта и Унгария. С по-ниска раждаемост са Германия, Австрия, Италия, Португалия.
Най-високо равнище на раждаемост от европейските страни има в Ирландия, Франция и Великобритания.
Миналата година само област София (столица) е с положителен естествен прираст. С най-голямо намаление на населението заради високия отрицателен естествен прираст са областите Видин, Монтана и Враца.
Продължава тенденцията на увеличаване на средната възраст на жените при раждане на първо дете (26,2 години) и сключване на първи брак (26,9 години). През 1995 г. тя е била съответно 22,2 и 22,6 години, а през 2001 г. - 23,8 и 24,8 години.
Относителният дял на извънбрачните раждания непрекъснато нараства
За 2010 г. броят на живородените извънбрачни деца е 40 850, или 54,1%. Високата извънбрачна раждаемост е резултат от значителното нарастване на броя на съжителствата сред младите хора без юридически оформен брак.
За 68% от извънбрачните деца има данни за бащата, което означава че тези деца най-вероятно се отглеждат в семейна среда от родители, живеещи в съжителство без брак, отбелязват статистиците. След 1997 г. започна да се формира трайна тенденция на намаляване на детската смъртност.
През 2010 г. в страната са умрели 708 деца на възраст до една година. В сравнение с предходната година техният брой е по-малък с 21 деца.
Достигнатото равнище на детската смъртност през последните четири години е най-ниското в демографското развитие на страната.
Независимо от положителната тенденция в намаляването на равнището на детската смъртност в страната тя продължава да е по-висока от тази в европейските държави.
Средната продължителност на живота е 73,6 години
При мъжете тя е 70 години, а при жените е със седем години по-висока - 77,2 години. Средната продължителност на живота на живеещите в градовете е 74 години, а на тези в селата - 72,3 години.
Броят на починалите през 2010 г. е 110 165 души - с 2 097 по-голям от този през 2009 г.
Смъртността продължава да бъде по-висока при мъжете отколкото при жените, а също в селата в сравнение с градовете.
Сред всички административни области в страната с най-висока смъртност са областите Видин, Монтана и Враца, докато най-ниска стойност на този показател е регистрирана в областите Кърджали, София (столица) и Благоевград.
Все още равнището на общата смъртност на населението в България остава високо в сравнение с останалите европейски страни. Намалява показателят за преждевременната смъртност. Тя е два пъти по-висока сред мъжете.


27.04.2011 г.

Едни и същи актьори ни „гледат” от екрана

Няколко актьори и режисьори участват в абсолютно всички нови филми, започват вече да омръзват на драгия зрител.
Радваме се на успехите на българското кино от последната година, но появата на едни и същи лица във всички нови филми започва да изнервя зрителя и те да му омръзват, независимо колко талантливи са. Същото е и с режисьорите – едно-две имена стоят зад всички нови кинопроекти. Един от тях е Димитър Митовски. Помним го още в амплоато му на продуцент на мастития проект Big Brother. В онези славни времена той е един от основателите на две от най-успешните български продуцентски компании „СИА“ и „Камера“. Освен с филмова продукция, „СИА” се ангажира с реализирането на над 2000 рекламни клипове и най-популярните риалити предавания - Big Brother, „Стани богат”, „Сделка или не”. Последва касовият успех на Митовски - „Мисия Лондон”. Лентата изстрелва младия режисьор в друго измерение и той се превръща в елитен артист. Безспорният му талант едва ли е единственият мотив той да режисира и нашумелия телевизионен сериал „Стъклен дом”.
А какво да кажем за Любо Нейков – съвсем спокойно можем да го наречем Бойко Борисов на българското кино – който и филм да отидем да гледаме, който и сериал да пуснем по телевизора – той е там. Любо е талантлив, леко преиграващ комик, но напоследък започва да ни идва в повече. Явор Бахаров е друг пример за мерудия на всяка манджа – снима се в „Тилт” и „Стъклен дом”. По стъпките му върви пробивната Радина Кърджилова. Ще видим името й сред основната актьорска листа на същите два филма. Яна Маринова удря тавана със забравения вече „Хотел България”, няколко участия в копродукции и, разбира се, актуалните сапунки „Забранена любов” и „Стъклен дом”. Асен Блатечки е дежурният „Мистър Мускуло” във всеки претендиращ за висш пилотаж филм. Той е и неразбраният бунтар, и пичът, който раздава юмруци на лошите. Иван Юруков също тъче на два филмови стана – „Забранена любов” и „Столичани в повече”.
С участие в сериали се отчете и безспорният Христо Гърбов – „Столичани в повече” и „Мисия Лондон”. По стъпките му минаха Любомир Нейков и Васил Драганов. Сега идва ред на новия проект на Митовски – „Под прикритие”. Със сигурност сериалът е очакван с интерес от зрителите. Остава обаче въпросът защо на филмовия български небосклон се появяват едни и същи имена. Колкото и да са талантливи, рано или късно, те ще втръснат на българския зрител. Освен от свежи идеи и сценарии, родното кино спешно се нуждае и от нови лица.

Интернационал от природозащитници спаси лешояда Фрида

Сините камъни отново ще станат дом за Фрида
На 27 април от 10,30 часа в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, след изтичане на едномесечната карантина, ще изпратим с официална церемония Фрида обратно към адаптационната волиера в Природен парк "Сините камъни", откъдето на птицата ще бъде даден втори шанс да заживее в дивата природа!
Преди транспортирането си към Сливен, на птицата ще бъде поставен GPS/GSM предавател и гостите на събитието ще имат възможност да се „запознаят” с нашата пътешественица отблизо.
Фрида се завръща в Балкана, след като колеги природозащитници и ветеринари я намерили простреляна край Одрин, Турция.
Тази птица е истински символ на международно сътрудничество и разбирателство – пристигнала от Испания, освободена в България, сигналът за стрелбата по нея бе получен от унгарски колеги, докато птицата бе обгрижвана от турски ветеринари. До момента със съдбата й са се ангажирали десетки неправителствени организации и държавни институции от цяла Европа – Министерството на околната среда и водите на България, Министерството на околната среда в Турция, Националната ветеринарно-медицинска служба, ГКПП Капитан Андреево, Истанбулския университет и т.н.
Специални гости на официалната церемония са нашите колеги от Турция – д-р Ахмет Кутукчу, д-р Йозге Ердоган и г-н Озкан Юнер, благодарение на които върнахме птицата. Целта на тяхното посещение е да привлекат внимание към природозащитата и опазването на хищните птици като успешен и работещ пример за международно сътрудничество и единомислие между страните членки на ЕС и страните кандидатки.
К06 има една от най-интересните истории от всички птици, пуснати в рамките на проект „Завръщане на лешоядите в България” LIFE08 NAT/BG/278.
Фрида е млад белоглав лешояд, излюпен през 2008 г. в Албакате, Испания и изпратен в България през март 2009 г., за да стане част от пилотна петгодишна програма за възстановяване на белоглавите лешояди като гнездящ вид в Стара планина.
Птицата бе пусната в рамките на проект Завръщане на лешоядите в България в района на ПП Сините камъни през октомври 2010 г. През януари 2011 г. лешоядът бе открит прострелян в района на Одрин, възстановен и стабилизиран благодарение на турските власти и колеги от Истанбулския университет. През февруари 2011 г., въпреки усложнената поради шапната забрана обстановка в Турция и благодарение на съдействието на Националната ветеринарно-медицинска служба, птицата бе успешно върната обратно в България и настанена под карантина в Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани – Стара Загора. Карантината вече изтече и е време тя да се върне обратно в адаптационната волиера, а няколко месеца по-късно – и на свобода в природата.

Либерали не искат контретен срок за влизането ни в Шенген

Трима евродепутати от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (alde.eu) - Йенс Роде от Дания, Александер Алваро от Германия и Ян Мюлдер от Холандия искат да се премахне обвързването с конкретни срокове на приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.
В работни документи за предстоящото заседание на комисията в Европейския парламент (europarl.europa.eu), заета с въпроса Роде, Алваро и Мюлдер предлагат да отпадне посочването на конкретна дата, от която разпоредбите на достиженията на правото от Шенген да се прилагат за България и за Румъния.
Те предлагат също да не се поема ангажимент с точна дата за отварянето на въздушните граници на двете страни, както бе предвидено по-рано.
Тримата предлагат още ЕП да изрази "дълбоко безпокойство относно корупцията" в двете държави и да подчертае, че "Европейският съюз трябва да поставя изисквания за борба с корупцията въз основата на измерими критерии и стандарти".
На 2 май комисията в ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи трябва да гласува доклада на евродепутата Карлуш Коелю за готовността на България и Румъния за приемане в Шенгенското пространство.
На 12 април докладът, който дава положителна оценка за готовността на двете страни за приемане в зоната, бе обсъден и подкрепен в изказванията на всички евродепутати, участвали в заседанието.
След гласуването на доклада на Коелю, заедно с тези предложения към него, парламентарната комисия ще предаде разглеждането на въпроса на пленарната сесия на ЕП в Страсбург в началото на юни.
Тогава парламентът следва да приеме резолюция, а след това темата да залегне в дневния ред на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, който разполага с последната дума по темата и който също ще заседава през юни.
От България в групата на Алианса на либералите и демократите членуват депутатите от ДПС и НДСВ.


Месеци на бащата в Токуда Болница

Татковците ще могат да присъстват безплатно на раждането на детето си и ще бъдат обучавани в първи грижи за бебето на 3 май.
Месеци на бащата организира МБАЛ „Токуда Болница София”. Татковците вече ще имат възможността да бъдат по-активни в грижата за половинката си по време на бременността и раждането, да получат ценни съвети в първите грижи за бебето вкъщи. Бащите ще могат да присъстват безплатно при нормално раждане, като по принцип стойността на тази услуга е 200 лева.
Ще бъде проведена и отворена среща на 03 май от 18.30 ч. в Аулата на Токуда, на която всички желаещи бащи ще могат да получат важни съвети и информация за своята роля в процеса на раждане и отглеждане на бебето от водещи специалисти. За записване за лекцията е разкрит телефон: 02/ 403 4000
„Детето има нужда от двамата родители още от момента на зачеване. Съвместните грижи по време на бременността и раждането, споделянето на отговорността сплотяват семейството и носи радостта и щастието на родителството”, смята д-р Карагьозов – началник на отделението по Акушерство и гинекология в японската болница. За да бъде полезен на майката, мъжът трябва да има ясна представа какво се случва в родилната зала, как реагира родилката и с какво може да облекчи състоянието й, допълва специалистът.
Ако бащата желае да присъства на раждането на своето дете е необходимо да посети семинарните срещи водени от  АГ специалистите от Токуда болница. Всичко това и други полезни съвети както и бонус за своето присъствие ще получи при включване в семинара.
„След раждането бащите имат важна роля в помощта за грижите за бебето и затова ние ще обучаваме татковците в някои основни и много полезни умения”, казва д-р Радка Масларска – началник на Неонатология в Токуда. Бащите могат да отменят майките при къпане, грижи за кожата и пъпчето на бебето, дохранване, смяна на пелени. Ние ще се опитаме да им дадем ценни съвети, за да се чустват те сигурни и уверени в грижите за бебето и да бъдат пълноценни родители от първия ден, допълва д-р Масларска.
Подходът на специалистите в Токуда Болница София е индивидуален към всяко раждане, към всяка бъдеща майка, а вече и баща. Физиологичното раждане е в индивидуална предродилна и родилна зала, а на всяко бебе се извършва уникален скрининг на слуха, тазобедрените стави, централна нервна система и коремни органи.

26.04.2011 г.

Четвърти национален протест срещу скъпите горива

Четвъртият национален протест срещу високите цени на горивата ще се проведе на 28 април в 15 големи градове в страната, съобщи организаторът за Стара Загора Владимир Митев от Съюза на интернет любителите на автомобили. Към протестиращите тук ще се присъединят съмишленици от Казанлък, Хасково, Кърджали и Димитровград.
"Протестът отново ще бъде мирен, конкретните действия ще обсъдим днес, като станат ясни цените на горивата след изтичане на наложения от правителството мораториум, добави Владимир Митев. - След като се вземе окончателно решение ще се подадат и уведомленията до съответните институции. Очаква се към действията да се присъединят и представители на превозвачите."
Организаторите апелират и към гражданите без автомобили да бъдат солидарни с протеста и да се включат, защото цените на горивата се отразяват върху цените на всички стоки и услуги.
Идеята и този път е протестът да бъде по едно и също време във всички градове. Организаторите по места имат право да решават дали ще блокират пътища или ще изразят недоволството си по друг начин.

Какъв бизнес въртят мутресите

Жената на Брендо Моника и сестра й Деси се пробваха в модния бизнес, но сега са хит в хотелиерството. Венчавката на Боряна и Камен от „Стъклен дом” се случи в техния хотел Ле Фльор в най-хубавата част на бул. Витоша. Двете дами откриха гъзарски хотел и превърнаха село Лозенец в курорт, намерил място на картата на хайлайфа.
Мая Илиева преди известно време за пореден път реновира салона си за красота на бул. П. Евтимий на ъгъла с бул. Витоша. Той съществува цели 15 години и продължава да е номер 1. По-евтиният салон на ъгъла на бул Левски и ул. Раковски тя затвори. На мястото на малката къща на нейната модна агенция „ЕксГраунд” през последните месеци се извиси огромен бизнес билдинг.
Вилияна на Иван Тодоров – Доктора, преди 9 години откри на прекрасната уличка Вишнева в сърцето на стария „Лозенец” тузарския си шоурум за часовници и бижута. На партито по откриването с черен хайвер и прочие скъпотии присъства тогава столичният кмет Софиянски. Вилияна успя да зариби повечето хай персони с часовници Франк Мюлер. Илия Павлов бе убит с такъв на ръката, а мисис Мулти носи тази марка на ръката си. След като Брендовица отне на Вилияна представителството на марката, Вили направи хит Вашерон Константин.

Двайсет депутати с кметски мераци

Около 20 депутати от ГЕРБ фигурират в неформален списък на потенциални кандидати, които искат да зарежат депутатските банки и да се кандидатират за кметове в региона си. Мераците на част от избраниците не са тайна за колегите им от групата, но друга част от герберите още се ослушват, защото срещу кандидатурите им има съпротива на местно ниво или несъгласие от централното ръководство, разказаха запознати.
Депутатът на ГЕРБ от Русе Пламен Нунев искал да стане кандидат за кмет на дунавския град, но срещу неговата кандидатура имало несъгласия от организацията в Русе, твърдят запознати. Цветан Сичанов също е мераклия да седне в кметския стол на Самоков, но неговата кандидатура пък не се нравела на централното ръководство, което го смята за слаб кандидат. За кметското място в Стара Загора партийната структура е готова да издигне депутата Живко Тодоров. Свои планове обаче имал и Недялко Недялков, който нашумя напоследък като най-богатия депутат в ГЕРБ с над 20 имота. За Варна се стяга Павел Димитров, но не е ясно какво ще бъде последното решение на групата за него. Мераклия за Велико Търново бил депутатът Христо Христов, а за Силистра - Стефан Господинов.
За кандидат-кмет на Поморие се смята, че ще се кандидатира депутатът Иван Алексиев. "Предстоят общински събрания в партията, след което ще се вземе решение кой да бъде номиниран за кмет", каза Алексиев. Събранията започват след великденските празници.
За кмет на община Гоце Делчев се спряга името на младия депутат от ГЕРБ Георги Икономов. Рано е още да обявя решението си, коментира Икономов. "Не мога да кажа какви са плюсовете и минусите на това да си кмет, мога да кажа какви са плюсовете и минусите на това да си депутат", добави той. Иначе се чувства подготвен за кмет и би се ангажирал, ако местните хора го изберат.
"Може някои от депутатите да имат желание да се кандидатират за кмет, но не са го заявили още. Казах им, че този въпрос ще го разглеждаме на парламентарна група", обясни шефът на групата на ГЕРБ Красимир Велчев. "Ако някой иска, да си каже мотивите и да обясни защо иска да напусне НС и иска от ниво парламент да отиде на ниво местна власт", допълни Велчев. Крайното решение един депутат да се кандидатира за кмет ще бъде взето от Изпълнителната комисия, но преди това ще трябва да мине кръстосан разпит в групата.
Депутати от ГЕРБ разказаха, че голяма част от колегите им имат апетити да станат кметове, защото смятат, че при следващия програмен период в ЕС и готвената административно-регионална реформа у нас тежестта на кметовете ще нараства за сметка на тежестта на парламента. "Кметовете ще добият статут на нещо като министри", се коментирало неформално сред депутатите на Борисов



„Кръстоносец” на Северин излезе на български

Тимъти "Тим" Северин е известен английски пътешественик, изследовател, писател, който няколко пъти е посещавал България. Преди време той бе в страната ни, но не като част от маршрута на негова експедиция, а поредното място, в което Тим представи своите книги. "Кръстоносец" описва неговите пътешествия по следите на първите кръстоносци, които са минали и през нашите земи. Сега книгата е и на книжния пазар. Тя и "Пътешествието Одисей" са двете прекрасни издания, на които могат да се радват читателите. Двете книги са посветени на знаменити експедиции на Северин, като за "Кръстоносец" пътешественикът прекосява над 4000 км на кон, докато стигне Свещената земя - Йерусалим.
Книгите на Северин се представят от издателство "Сиела" и са част от поредица за пътешествия и приключения, към която се присъединява и творбата на българския изследовател Теодор Троев - "Експедиция Аргонавтика. В търсене на Златното руно".
Изследователят Тим Северин е дългогодишен сътрудник на списание "National Geographic". Автор е на редица документални филми, отразили експедициите му. Досега в България са издадени книгите на Северин - Трилогията "Викинг", "Пътешествието Брендан" и "Пътешествието Синдбад". Авторът често е наричан "Ловецът на митове", защото повечето му експедиции са основани на известни легенди и митове, които той доказва или опровергава.
Книгата Тим Северин описва осеммесечната си експедицията си (само с един кон!) историческия път на Първия кръстоносен поход.
Яздейки през зелените поля на Северна Европа и горещия, изпепелен пейзаж на Близкия изток, той и неговата спътничка Сара изминават повече от 4000 километра покрай разрушени селища и древни бойни полета, през трудните планински проходи и безплодните анадолски степи.
Северин следва точния маршрут през Германия, Австрия, Унгария, Сърбия, България, Турция и Сирия на средновековните пътешественици към общата им цел – Ерусалим.

21.04.2011 г.

Разясняват на крънчани бъдещите им права на граждани

Йордан Николов, заместникът му Галина Стоянова и юристът Иванка Русенова от областна администрация – Стара Загора проведоха на 19 април 2011 г. среща с жителите на Крън.
Поводът е течаща процедура по обявяване на селото за град, започнала по предложение на кмета на кметство Крън. Според нормативната уредба министърът на регионалното развитие и благоустройството трябва да изготви доклад със съответното предложение до Министерски съвет. Йордан Николов е дал положително становище и го е представил в Министерския съвет. Крън е най-голямото село в региона, по данни на последното преброяване.
Целта на проведената среща е да се разясни на населението какви могат да бъдат последиците от промяната в статута на населеното място. Областният управител припомни изискването за брой на жителите, който трябва да бъде над 3500. Според  предварителните данни от проведеното преброяване на 1 февруари т.г. в Крън жителите са 3271 души.
Кметът на Крън Теменужка Люцканова обясни това с факта, че много лица с постоянен адрес в селото, всъщност са в чужбина, или са се преброили като постоянно живеещи в близкия Казанлък.
Йордан Николов постави на обсъждане и промяната в адресната регистрация на жителите, която би последвала промяната в статута на Крън. Той акцентира на факта, че всички трябва да подменят личните си документи, а фирмите да впишат в търговския регистър промяна в обстоятелствата, поради промяна в седалището и адреса на управление. Според Люцканова промяната в личните документи става с изтичане на срока на валидност, както е било преди три години, когато с.Баня бе обявено за град.
Областният управител припомни, че едва при евентуална промяна в категоризацията на населеното място, която е възможна само след заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството, ще се променят и данъчните ставки за имотите. Това обаче се прави по преценка на министъра, а не е изискуемо по закон, разясни Йордан Николов.
Жителите поставиха тревожни според тях въпроси, като изграждане на канализация на селото, за което имат и проект, и опасното кръстовище край селото, където стават множество пътно-транспортни произшествия. Тъй като агломерация с под 10 000 жители не може да кандидатства за финансиране по Оперативна програма „Околна среда”, областният управител е поел ангажимент  и е провел разговори с управителния орган на програмата - Министерството на околната среда и водите, при  наличие на неусвоени средства по програмата, те да бъдат пренасочени към Крън, поради наличието на готов проект. За кръстовището Йордан Николов очаква от Агенция „Пътна инфраструктура” да поставят ограничители за скоростта, както и радарна камера в района.

Започна изграждането на музея на религиите в Ески джамия

На 21 април в 13.00 ч. в Стара Загора се проведе церемония за старта на проекта за изграждането на първия в страната “Музей на религиите”. В церемонията участваха премиерът Бойко Борисов, министърът на културата Вежди Рашидов, народни представители, областният управител Йордан Николов, кметът на община Стара Загора проф. Светлин Танчев, директори на културни институти, екипът от реставратори от Регионалния исторически музей и др.
Проектът е финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., приоритетна ос 3 „Устойчиво развитие на туризма”. Музеят на религиите има потенциал да се превърне в символ на междукултурния диалог и етническата толерантност в Европа. Основната цел на проекта е да се създадат условия за устойчиво културно, социално и икономическо развитие, чрез реновиране на културната инфраструктура на Стара Загора.
По проекта са предвидени строително-монтажни работи и укрепване на сградата, реставрация на стенописите, благоустрояване на околното пространство, консервационно – реставрационни работи по интериора и екстериора на сградата на джамията, на археологическите структури в интериора на джамията и превръщането й в музей на религиите, както и оформяне на експозиция на Музей на религиите.
Тя ще акцентира върху задгробните вярвания на различни цивилизации като експонира надгробни паметници, принадлежали на отделните етноси и  религии. В едно пространство ще бъдат представени реставрирана и експонирана средновековна църква, Тракийски некропол и други специфични елементи на религиозното културното наследство, разкрити и проучени в интериора на храма.
След проведена процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки, на 10.03.2011 г. е сключен договор за изпълнение на строително-монтажните и консервационно-реставрационни работи. За изпълнител на дейностите е избран Консорциум „ЕСКИ ЗАРА”. Общата стойност на строително-монтажните и консервационно-реставрационните работи по проекта е 2 039 998 лв., а срокът за изпълнение е 135 календарни дни.

Грандиозен концерт за юбилея на БГ РАДИО

Преди 10 години с мега концерт на пл. Александър Батенберг в България се ражда БГ РАДИО. И до момента това е единствената българска медия, която излъчва, подкрепя и промотира само българска поп и рок музика вече десет години.
На 1 май 2011 г. в 20:00 на същия този площад, БГ РАДИО ще празнува първия си голям юбилей с грандиозен безплатен концерт за слушателите си и фенове на българската музика. СЛЕД 10 ГОДИНИ на сцената на БГ РАДИО в центъра на София под звездите ще излязат най-ярките бг звезди! Десет от песните, изпълнени на концерта, са избрани от слушателите на медията в кампанията Твоите 10 на живо чрез гласуване на www.bgradio.bg и са сред най-желаните да звучат в ефира на радиото през десетте години на съществуването му.
За кръглата годишнина на БГ РАДИО със специални изпълнения се събират фаворитите на българската публика: Дони и Момчил, D2 и Дичо, Сигнал и Кирил Маричков! За изпълнение на мега концерта СЛЕД 10 ГОДИНИ идва и безспорната международна бг звезда – уникалният цигулар Васко Василев! Той ще покаже майсторството си на цигулката рамо до рамо с любимия на поколения българи Васил Найденов.
С изпълненията си на 1 май на пл. Ал. Батенберг БГ РАДИО ще поздравят още: Стенли, Остава, Графа, Любо, Орлин Павлов, Galia, Миро, Мария Илиева, Ивайло Колев, Мона, Нети, Поли Генова, Рут Колева, Мастило, Криста, Стоян и Елица, V.O.XX., Калин Вельов, трупата на Нешка Робева. Очаквайте и още специални изненади!
Екипът на БГ РАДИО кани всички слушатели да празнуват заедно десетия рожден ден на медията. Концертът СЛЕД 10 ГОДИНИ е със свободен вход и е повод публиката да чуе и види любимите си изпълнители и водещи на БГ РАДИО на живо!
Мисията на медията вече десет години е да подкрепя и популяризира българските изпълнители и култура с уникалния си формат и вече десет години озвучава ежедневието на слушателите си както със златни български песни, така и с най-актуалните родни хитове. За десетте си години работа, БГ РАДИО се превърна в емблема на надеждната и отговорна марка, която подкрепя българските ценности и култура, а аудиторията му се състои от образовани, активни и информирани българи, привързани към националните ценности и култура.


Форбс направи топлиста на измислените милиардери

Анимационният персонаж чичо Скрудж оглави списъка на измислените милиардери. Рейтингът е съставен от списание „Форбс“. Според изданието благодарение
на 30-процентния ръст на цените на златото (даприпомним - Скрудж
Макдък държи парите си в златни долари в гигантски брониран сейф) състоянието на патока се е увеличило от 33,5 до 44,1 млрд. долара. Въпреки това чичо Скрудж не може да достигне състоянието на Бил Гейтс, който е притежател на 53 млрд. долара.
На второ място в рейтинга с 36,2 млрд. долара е миналогодишният лидер
вампирът Карлайл Кален, шефът на клана Кален от поредицата "Здрач" на
Стефани Майър. Трети в списъка е Артемис Фаул, герой на ирландския писател Йон Колфер. Артемис е млад гений, който на 10 години получава в наследство един от най-големите престъпни синдикати в света. „Форбс“ оценява състоянието му на 13,5 млрд. долара.

Два български филма отиват в Кан, един на фестивала в Москва

Два български филма ще се състезават на фестивала в Кан.
Общо 49 ленти попаднаха в официалната селекция за тазгодишното 64-то издание на кинофестивала. Те са разпределени в четири категории и ще могат да бъдат гледани в продължение на 11 дни.
В конкурсната програма са включени 19 заглавия, 12 от които са европейски.
Организаторите на фестивала обявиха подбора на 43-тото издание на Quinzaine des Réalisateurs – Петнайсетдневката на режисьорите, органзирана от Асоциацията на френските режисьори в рамките на кинофестивала в Кан.
Тазгодишната селекция включва 21 пълнометражни, 14 късометражни филма и 4 филма със специални прожекции.
Българското участие в Петнайсетдневката на режисьорите е с филма "Островът" на Камен Калев. И критиците, и зрителите с нетърпение очакват новия му филм, след като с "Източни пиеси" режисьорът направи силен дебют в Кан преди две години в същата секция.
La Semaine de la Critique – Седмица на критиката, e друга паралелна секция на фестивала в Кан, която неотклонно спазва установените традиции в откриването на млади таланти. Основана преди 50 години от Съюза на френските филмови критици, седмица на критиката цели да покаже първи или втори филм на режисьори от цял свят.
В тазгодишното юбилейно издание на Седмица на критиката сред 7-те пълнометражни филма е селектиран българският "Аве" на режисьора Константин Божанов. Филмът, с участието на младите Анжела Недялкова и Ованес Торосян, разказва историята на Камен и 17-годишната Аве, която го въвлича в куп премеждия.
И двата филма са единствените представители на източноевропейското кино в своите програми.
Междувременно стана ясно, че дебютният игрален филм на актьора Валери Йорданов "Кецове“ е избран за участие в международния фестивал в Москва и в конкурсната програма на секцията "На изток от запад" на фестивала в Карлови Вари.
 В "Кецове" шестима млади хора бягат от житейските си неуспехи и от агресията в града далеч към морския бряг.



В Пловдив забраняват кюмбетата

Забрана да се отопляват с твърдо гориво -  въглища и дърва, се готви да въведе за жителите си община Пловдив, съобщи главният еколог Христо Минков.
Мярката срещу най-евтиното засега отопление има за цел да опази въздуха чист. Пловдив застрашително се замърсява, трябва да се предприеме нещо, каза още Минокв, който участва в регионален дебат за енергийна ефективност.
Принудителната забрана предвижда финансово подпомагане на най-бедните пловдивчани. Представете си какъв дим и пушек бълват комините  от печките на огромна част от кварталите. Това замърсява атмосферата. Горенето на нискокачествени и евтини въглища е особено вредно. За печките ще въведем био и екогорива.
Освен това скоро някои от пловдивските райони ще бъдат газифициран, напомни екологът. Предстои проектомерките на общината срещу замърсяването на въздуха да бъдат гласувани от Общинския съвет.
Ние сме една от 30-те общини с най-мръсен въздух. Ако не вземем мерки, ще има солени санкции от Еврокомисията, подчерта Христо Минков.

20.04.2011 г.

Джони Инглиш се завръща на екран

Роуън Аткинсън се връща към ролята на случаен таен агент, който не знае страх или опасност, в комедийния шпионски трилър „Завръщането на Джони Инглиш”.
По време на поредното си приключение, най-необичайният служител от тайните служби на Нейно Величество трябва да спре група международни убийци, преди да елиминират един от световните лидери и да причинят всеобщ хаос.
През годините, в които топ шпионинът на МИ 7 беше изчезнал от погледа на света, той е усъвършенствал неподражаемите си умения в далечна Азия.
Когато началниците му научават за опит за покушение над китайския премиер, им се налага отново да се издирят  нетрадиционния агент.
Сега, когато светът отново се нуждае от него, Джони Инглиш пак влиза  в действие.
Има само един шанс за спасение, затова той трябва да използва най-новите технологични чудеса, за да разкрие заговорническа мрежа сред редиците на КГБ, ЦРУ и  дори МИ 7.
Остават броени дни до конференцията  на държавните глави и един мъж  трябва да прибегне до целия си набор  от трикове, за да защити всички ни.
Джони Инглиш може и да допусне  катастрофа, но провал – никога.
Премиерата е на 16 септември.  Ексклузивният трейлър вече може да се види в мрежата, с български субтитри!

Пламен Дойнов припомня що е то соцреализъм

Haлaгaнeтo нa сoциaлистичeския рeaлизъм в литeрaтурaтa нa Haрoднa рeпубликa Бългaрия (HPБ) нe мoжe дa сe рaзглeждa кaтo eстeствeнo устaнoвeнa дoминaция нa чистa eстeтичeскa плaтфoрмa или културнa мoдa. Това описва доцент Пламен Дойнов в книгата си за соцреализма като идеологическо и естетическо понятие. He мoжe дa сe възприeмa изoлирaнo oт пoслeдoвaтeлнoтo прoвeждaнe нa рeпрeсии срeщу другoмислeщи писaтeли и интeлигeнти, oт въвeждaнeтo нa нoвa цeнзурa, oт нaциoнaлизирaнeтo нa икoнoмичeскитe субeкти и прoизвoдствeнитe мoщнoсти, с кoитo сe тирaжирaт и рaзпрoстрaнявaт прoизвeдeния нa изкуствoтo, oт пoстaвянeтo нa културния пaзaр пoд пряк пaртийнo-държaвeн кoнтрoл, oт изгрaждaнeтo нa цялa мрeжa oт институции, кoитo гaрaнтирaт прoклaмирaнaтa eдинствeнoст и прaвилнoст нa мeтoдa, oт пoстaвянeтo нa литeрaтурнoтo пoлe пoд нeпрeстaнeн нaдзoр, извършвaн прeди всичкo oт eднa eдинствeнa писaтeлскa oргaнизaция - Съюз нa бългaрскитe писaтeли (СБП).
Heвъзмoжнo e прoблeмa зa сoцрeaлизмa дa oстaнe в сфeрaтa нa oбсъждaнe нa нeгoвитe пoeтoлoгичeски, стилистичeски и идeйнo-тeмaтични oсoбeнoсти, дa бъдe удържaн прeдимнo в грaницитe нa eстeтичeския или литeрaтурoвeдския дeбaт. B кoнтeкстa нa истoриятa нa HPБ тoзи прoблeм e нa първo и нa пoслeднo мястo институциoнaлeн, т.e. прякo oбвързaн с йeрaрхичeскитe връзки мeжду пaртийнo-държaвния aпaрaт и oдържaвeнитe литeрaтурни институции.
Авторът на книгата Пламен Дойнов, дoцeнт в Hoв бългaрски унивeрситeт, дoктoр пo тeoрия и истoрия нa литeрaтурaтa, рeдaктoр в сeдмичникa "Литeрaтурeн вeстник". Aвтoр нa критичeскaтa книгa "Литeрaтурa в мeждувeкoвиeтo", нa двутoмнoтo изслeдвaнe "Българската поезия в края на XX век", нa мoнoгрaфиятa "1907: Литература, автономия, канон", нa нaд стo стaтии, студии и eсeтa върху прoблeмитe нa бългaрскaтa литeрaтурa oт ХХ и ХХI вeк. Състaвитeл e нa мнoжeствo сбoрници в oблaсттa нa литeрaтурaтa и културнaтa истoрия нa кoмунизмa, мeжду кoитo "Социалистическият реализъм - нови изследвания", "Сoциaлистичeски кaнoн / Aлтeрнaтивeн кaнoн", "Принудени текстове. Самокритика на български писатели" и др. Дирeктoр нa нaучнoизслeдoвaтeлскaтa прoгрaмa нa дeпaртaмeнт "Hoвa бългaристикa" нa HБУ "Литeрaтурaтa нa HPБ", в рaмкитe нa кoятo e вoдeщ нa изслeдoвaтeлскитe пoрeдици "Библиoтeкa "Личнoсти"", "Литeрaтурaтa нa HPБ: истoрия и тeoрия", "Чeрвeнo и бялo: литeрaтурeн aрхив нa HPБ".

Стинг и столичната филхармония с концерт на “Георги Аспарухов”

Музикантите от Софийската филхармония ще излязат на една сцена със Стинг, който ще изнесе концерт на 7 юни на стадион "Георги Аспарухов". Това, съобщиха организаторите на събитието "София мюзик ентърпрайсис".
Най-вероятно оркестърът ще придружи звездата и по време на концерта му в Румъния.
На 7 юни пред Софийската филхармония ще застане младата американка Сара Хикс, която придружава Стинг в част от концертите от "Symphonicity Tour 2011".
Сара Хикс е от новото поколение млади диригенти, работила с престижни симфонични оркестри в САЩ, Европа и Азия, между които са Националната филхармония (САЩ), Чикагският симфоничен оркестър, Симфоничният оркестър на Сан Франциско, Филхармонията на Лос Анджелис, Детройтският симфоничен оркестър, Филхармонията на Корея и много други. Билети за концерта на Стинг в София все още има и могат да бъдат купени от Билетния център на НДК, големите музикални магазини в страната и в интернет на адрес ticketpro.bg. В края на февруари бяха пуснати такива с цени от 80, 100, 150 и 200 лева.
Заради спецификата на шоуто сцената на стадион "Георги Аспарухов" ще бъде разположена с гръб към сектор "В". Пред нея пък , върху терена, на специално покритие, ще бъдат поставени 5500 стола. Това ще е третият му концерт у нас след 1996 г. в НДК и 2006 г. в Несебър.

19.04.2011 г.

64 измами с европари у нас разследва ОЛАВ

В момента Европейската служба за борба с измамите (ОЛАВ) разследва над два пъти повече злоупотреби с европейски пари за селското стопанство в България, отколкото през 2009 г., когато страната отбеляза европейски рекорд в тази област.
Това съобщи БНР като се позова на данни от организацията, с които разполага.
Активните разследвания на ОЛАФ за измами и злоупотреби с пари за селското стопанство в България са общо 64, от общо 85.
Те включват измами с предприсъединителната програма САПАРД, както и парите за земеделски субсидии и за развитие на селските райони.
Към края на 2009 г. активните разследвания за измами в тази област у нас бяха 26 при общо 32 в целия Европейски съюз, припомня БНР. Тогава България за втора поредна година беше и страната с най-голям общ брой разследвания в различните области – 68.
След селското стопанство най-много злоупотреби има със
структурните фондове
за регионално развитие, околна среда, конкурентоспособност и развитие на човешките ресурси. В тази област се водят активни следствени действия по девет случая, а 24 други са в процес на оценка.
На трето място са средствата, с които ЕС подпомага
развитието в трети страни.
За тях има осем активни разследвания.
Други три се водят за контрабанда на цигари.
От организацията съобщиха, че в момента не водят разследвания и не разглеждат сигнали за злоупотреби с парите, отпуснати като компенсация за затварянето на блокове в АЕЦ "Козлодуй".


Джамбуре за две поколения

Бидон филм стъпва на старозагорска сцена

На 29 април (петък) момчетата от Бидон филм (Никола Бошнаков, Димитър Таралежков и Олег Константинов) ще представят на публиката в Стара Загора новия си филм „Джеки, Джони и Чарли не са имена на кучета“, а по-късно Митко Таралежков и неговият малък бенд ще ни поведат по вълните на музиката с веселяшките квартирни балади на режисьора.
Ако след прожекцията зрителите имат сили за още смях им предлагаме да останат да си поговорят с Никола Бошнаков – режисьор, както и с главните герои и вдъхновители на филма Джеки Стоев, Джони Пенков и Чарли. Те също ще бъдат в залата, за да разкажат още някой и друг виц от историята на българското документално кино, да споделят какво ново виждат в Стара Загора, където са идвали за последно някъде през осемдесетте. Само тук и само сега Джони и Джеки ще предложат на почитателите си своите книги с личен автограф.
Феновете на новото българско изкуство, което по подразбиране е 99% ъндърграунд и тъне в масова непопулярност, веднага ще разпознаят събитието на сезона тук, под липите.

Започва от
18:30 в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“
с прожекция на филма „Джеки, Джони и Чарли не са имена на кучета“ 50 мин.
Режисьор и сценарист: Никола Бошнаков
Оператори: Цветан Драгнев и Никола Апостолов
Монтаж: Бидон филм
Продуцент: Боно Бонев
Участват: Джеки Стоев, Джони Пенков, Чарли Илиев, Ицко Финци, Васко Денев и др. 
Вход 5лв

Продължава от
22:00  в клуб „Little Rock” с музиката на Димитър Таралежков и приятели
Димитър Таралежков – китара, вокал, автор на песните (текст и музика)
Бранимир Стойков -Бъни (група Бгз) – китара, вокал
Невен Кидеров – перкусии
Вход свободен


За режисьора:
Никола Бошнаков е млад кинорежисьор с особен интерес към документалната сатира. Изгряването на неговата звезда можем да наблюдаваме в момента и тепърва ще откриваме. “Алтънджиите идат!” е носител на три награди от три фестивала – за късометражни филми “В двореца” Балчик 2006 – награда на публиката за най-добър български филм, Vaasa Wildlife Film Festival, Финландия – второ място в категорията “Low Budget – Big Impact” и на Десетия кинофестивал на НБУ – награда на публиката за най-добър документален филм. Документалният епос “Lifestайл” – е селектиран за участие на фестивалите за документално кино “Диалектуш” в Будапеща, където получава признанието на председателя на журито Януш Домокош, и “Астра филм” в Сибиу, Румъния.
През 2007 година Никола Бошнаков съвместно с Мартин Младенов реализира туристическата копродукция “София Видео Гайд”. Като резултат „София видео гайд” е първият български филм за последните 20 години, който си връща инвестицията с печалба, макар и минимална.

За филма:
Те не са учили никога кино. Приятели са отпреди да заработят заедно. И са великолепна тройка като от класиката – ту тримата танкиста, ту тримата мускетари, понякога тримата глупаци – но най-вече трима срещу триста.
Джеки Стоев, Джони Пенков и Чарли Илиев ще ви повозят на въртележката в лунапарка на своя живот, където има повече минало, отколкото бъдеще, стари и нови случки, откъси от филми, кодоши и други дивотии, разпилени в два века и две системи.
Ако цената на свободата е да те мислят за идиот, то тя не е толкова висока.
http://www.youtube.com/watch?v=igpOeGiqNnQ

За музиката:
Димитър Таралежков все още няма издаден албум. Неговият глас не се чува от радиото или телевизията. Обаче по паркове и градинки, по плажове, хижи и лагерни огньове, по купони с или без китара, всички знаят песните му наизуст (по-добре от самия него) и ги пеят с цяло гърло. В тях има влакове, тролеи, любов, комини, кус-кус, водка, Радост, Бургас... От тях мирише малко на Нефтохим и повече на море. И най-вече на свобода.
http://www.youtube.com/watch?v=5KX5uPM9Rjs


Пънк по пекински показват в Стара Загора

На 23 април „Сдружение за съвременно изкуство и култура – Различният поглед” ще представи филма на австралиеца Шон Джефърд „Пънк от Пекин” (Beijing Punk). Прожекцията започва от 20 часа в кино „Promax”.
„Пънк от Пекин” е документална продукция, разтърсваща с уникални кадри от ъндърграунд пънк и рок сцената на Китай - места, хора и събития, останали в тайна за повечето жители на града. В час и половина на големия екран се разкрива свят на силна музика, тонове алкохол, татуировки и бръснати глави, за който малко хора подозират, че съществува точно в Китай.
Филмът достига до българската публика благодарение на „Позор ООД”. Техните четири мащабни филмови фестивала – „Цветята на корана” (филми от Близкия Изток), „Късо съединение” (некомерсиално кино от Великобритания), „Сатори в утрото на есента” (селекция от Далечния Изток) и „Северно сияние” (кино от Скандинавия) са в основата на некомерсиалното кино в страната. Целта им – да популяризират различното и нестандартното в киното. С подкрепата на „ССИК – Различният поглед” до селекция от най-въздействащите филми, прожектирани на фестивалите, ще може да се докосне и старозагорската публика през идните месеци.


18.04.2011 г.

Щурците отново се събират, този път наистина за последно

През 2012 година се навършват 45 години от първата поява на „Щурците” на българската сцена. Рокаджиите продължават да са №1 в сърцата на по-голямата част на българските рок-фенове. Последните две години бяха критични за здравето на Петър Гюзелев, но сега отново има възможност за концертно турне, което ще е наистина последно. Преди години, на 20-годишнината „Щурците” направиха първото си „прощално турне”, след което Валди Тотев и Кирил Маричков и компания имаха своите отделни музикални проекти. В „новото време” си отидоха няколко от култовите личности, свързани с групата – текстописецът Волен Николаев (автор на „Конникът”, „Вкусът на времето”, „Хамлет”, „ХХ век”) и Георги Минчев, с когото записват класиката „Бяла тишина”, с която спечелиха „Златният Орфей” през 1967 година.
„Щурците” са може би рекордьори поброй изнесени концерти на родна сцена. Техният път не винаги е бил безметежен. През 70-те години дръпват шалтера на техен концерт на Летния театър в София. Милицията разпръсква публиката и има реална опасност да бъдат забранени. Лично щерката на първия партиен и държавен ръководител Тодор Живков – Людмила, ходатайства за прекратяване на репресиите. Същата година групата участва в „Бургас и морето” без име, но това не отблъсква фенската любов, напротив.
Последното турне на „Щурците” ще протече под мотото – „45 години стигат. Времето е ваше!” – алюзия с учестието им в „синята революция”. Това е реверанс към новите български рок-групи, сега е техния ред...  

Отново издават Казандзакис на български

След години прекъсване, поради неуредици с авторските права, книгите на големия гръцки писател Никос Казандзакис отново ще бъдат издадени от българско издателство. Творбите на автора на „Алексис Зорбас”, подобно на тези на нобеловия лауреат Габриел-Гарсия Маркес бяха под ембарго, от притежателите на авторските права, тъй като те бяха издавани пиратски на родния книжен пазар.
През юни издателство „Ентусиаст” пуска „Рапорт пред Ел Греко”, а през есента ще бъде отпечатана и най-известния роман на Казандзакис – „Алексис Зорбас”. Този път с притежателите на авторските права, т.е. наследниците на Никос, всичко е уредено.
Казандзакис е явление в световната литература. Смятан е за най-значимия гръцки писател на 20 век. Световната извместност той добива с екранизацията на „Зорбас гъркът”, направен по най-известната му книга. Главната роля е поверена на Антъни Куин, който превръща филма в истински шедьовър. През 1957 година Казандзакис е предложен за Нобелова награда за литература, но тя е спечелена от друг голям автор – Албер Камю. За „последното изкушение на Христос” Казандзакис е анатемосан от църквата. Малцина знаят, че той е автор и на собствената си епитафия, изписана на гроба му. На нея пише:
„Не се надявам на нищо. Не се страхувам от нищо. Свободен съм.”
Никос Казандзакис винаги е имал много почитатели в България, затова 15-годишното ембарго върху преиздавенито на неговите книги е незаслужено наказание за родните му почитатели. Слава Богу, то свърши.

Пререгистрират расторантите в Старозагорско

До 15 септември 2011 г. всички ресторанти и заведения за обществено хранене ще бъдат проверени и пререгистрирани. Ако не отговарят на нормативните изисквания по Наредбата за категоризация, ще бъдат затворени. Това съобщи на среща с ресторантьори от Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора д-р Таня Стойкова, началник отдел в областната структура на Агенцията по безопасност на храните.
На нея присъстваха директорът на областната структура д-р Генади Ганчев и около 30 представители на бранша от Стара Загора.
Срещата е инициирана от Асоциацията, уточни нейният председател Иван Михалев. По данни на Агенцията за безопасност на храните в област Стара Загора има около 7000 работещи обекта, като по регистър те са близо 9000. Това, което комисията от експерти ще проверява, бе предоставено на ресторантьорите в писмен вид, под формата на въпросник.
Не търсим сензации, знаем, че кухните ви не са аптеки, каза д-р Стойкова. Но няма да оставим да работят обекти, в които не се спазва хигиената, не може да се проследят продуктите и нормативните изисквания се пренебрегват.
Първите проверки показват, че има заведения, които отговарят на санитарни
те норми, но има и такива, които изобщо не трябва да функционират, сполед д-р Ганчев. Пререгистрацията в Старозагорско започна през изтеклата седмица.
Ние нямаме притеснения, това е притеснително за малките заведения, каза Иван Михалев. Някои от тях са с дълго меню, а не отговарят на редица условия, вкл. хигиенни. Те ще са засегнати най-вече. При големите обекти, дори да има различия, те ще бъдат лесно отстранени. Но идеята като цяло е добра, за- щ о т о ние влагаме много средства, за да покриваме всички изисквания, а някои са сковали бараки и също предлагат храна...


15.04.2011 г.

Таря Турунен излиза с пловдивската филхармония на Античния театър

Финландската звезда Таря Турунен (Tarja Turunen) ще зарадва почитателите на твърдата музика с уникален концерт в Античния театър в Пловдив на 21 септември.
На сцената тя ще бъде подкрепена от хора и оркестъра на Пловдивската филхармония.
 Концертът ще бъде в първия ден на новия музикален фест Sound Of The Ages 2011, който ще се проведе за първа година.
Идеята на организаторите е той да се превърне в традиция и в края на всяко лято да събира в сърцето на България феновете на рока и ценителите на изкуството за няколко незабравими дни в Стария Пловдив.
Първото издание ще бъде открито от Таря, която ще представи своето специално шоу Beauty and the Beat заедно с барабаниста Майк Терана и оркестър и хор от над 100 души.
Грандиозното шоу ще бъде допълнено със специални светлинни ефекти.
Това ще бъде единственият подобен концерт на Турунен за годината и от мениджмънта й съобщават, че след публикуване на датата в официалния сайт са получили стотици мейли от цяла Европа с молба за подробности. 

„Самурай” на Джон Ман ни връща в древна Япония

От 18 април издателство „Ера” пуска на книжния пазар книгата на Джон Ман – „Самурай”.
Макар че самураите отдавна са застинали в пясъците на миналото, легендата за тях е жива и до днес. С масивните си брони, страховити мечове и строг кодекс на честта японските воини отдавна са се превърнали в митични фигури. Въпреки че повече от 130 години тя не съществува, тази уникална каста от бойци продължава да вдъхновява и Изтока, и Запада. Самураите заемат почетно място в популярните романи, комикси и филми и са се превърнали в символ на японската култура. Но каква е историческата истина зад легендата?
В най-новата си книга известният изследовател и пътешественик Джон Ман пресъздава реалния образ на бойците и краха на феодална Япония чрез историята на последния истински самурай – Сайго Такамори.
От раждането си в подножието на вулкана Сакураджима до ритуалното си самоубийство той е пример за съвършения воин. Въстанието, предвождано от Такамори, слага край на 250-годишната изолация и феодална разпокъсаност на Япония. А Джон Ман майсторски проследява шеметно развилите се събития, вследствие на които страната се превръща в единна, отворена за света и бързо развиваща се държава.
През 1850 г. положението в Япония е почти същото като през 1600 г. – тя е самостойна общност от 30 милиона крепостни селяни, управлявани от 300 владетели, подчинени на военния диктатор на държавата – шогуна. На върха на пирамидата е императорът – полубожествен и откъснат от всекидневните дела.
Самураите са военен елит от около 2 милиона души, които крепят този ред. Джон Ман използва личната съдба на последния представител на тяхната каста, за да разкрие същността на техните разбирания, традиции, обучение и култура. Самураите са явление, прераснало в своеобразна традиция, която съществува и властва в продължение на столетия. Пряко подчинени на шогуна, дори и в мирно време бойците получават повече облаги от другите слоеве в японското общество. Несъмнено най-впечатляващ за съвременния човек е техният кодекс на честа, наречен бушидо. Той се гради на изключителен патриотизъм, абсолютно презрение към смъртта, обожествяване на императора и безусловна вярност на шогуна. Този морален кодекс е съдържал неписаните правила, които всеки самурай е спазвал през целия си живот.
Апогеят на воините е през средните векове, но те оцеляват и са неизменна част от живота на страната чак до 1877 година, когато са унищожени по време на избухналото тогава самурайско въстание. През 1880 г. японската военна каста вече не съществува, а заедно с тях изчезва и цялата феодална структура. Япония с един скок се озовава от средновековието в съвременния свят. Въстанието не се ползва с популярност, тъй като селяните са безгласна буква в него, но то води до появата на познато на европейците обществено устройство: суверен на върха, управляващ елит, формираща се средна класа и неспокойна, но държана в подчинение селска маса.
Този драматичен период от японската история Джон Ман умело пресъздава чрез живота на Сайго Такамори. Той е човекът, спомогнал за провеждането на революцията и едновременно с това превърнал се в нейна жертва. Такамори е сложна и противоречива личност, разкъсвана между миналото и бъдещето. Последният самурай живее на границата на два свята. Той е бил едновременно висш държавен служител и бунтовник; човек, който презира чужденците, но и неохотно признава нуждата от промяна; воин, който обича да съчинява китайска поезия; човек със страст към живота, който през по-голяма част от земния си път е отдаден на стремежа да умре достойно. С неговата смърт през 1877 г. загива една хилядолетна традиция и започва нова епоха.

Това е историята на Сайго. Това е историята за раждането на съвременна Япония.

За автора:                                     
Джон Ман е историк и писател, с подчертан интерес към Далечния изток. Той изучава френски и немски език в Оксфорд и има две следдипломни квалификации – по история на науката в Оксфорд, и по монголски език в Училището на ориенталските и африкански науки. Ман обича да пътешества и прави проучванията за книгите си на мястото, на което са се развили събитията.
Запленен от богатата култура и история на България, Джон Ман е посещавал страната ни два пъти и дори е осиновил българче. За разлика от повечето писатели, които контактуват единствено чрез литературните си агенти, англичанинът живо се интересува от превеждането и подготовката на неговите книги за българския книжен пазар, убеден, че те ще се приемат много добре от родните читатели.
Джон Ман е автор наЧингис хан”, „Кублай хан” и „Теракотената армия”, които са преведени на над 20 езика.

И Love.net сподели съдбата на „Тилт” – отпадна от боксофиса

Подобно на "Тилт", изместен от „Ранго“, и Love.net бе детрониран от топпозицията в българския офис тази седмица от анимация.
Комедията за деца и възрастни "Рио", в която са вплетени редица гласове на популярни актьори и певци, е на първа позиция сред най-гледаните филми у нас за миналия уикенд.
Историята за папагала Блу е предпочетена за гледане от 18 960 зрители, като събраните приходи от триизмерната анимация са 197 016 лева.
На втора позиция в боксофиса е българският Love.net. Лентата на Илиян Джевелеков, разказваща паралелни истории, чиято пресечна точка е интернет, е гледана за първите си десет дни на екран от 76 602-ма зрители и е събрала над 550 хиляди лева, от които над 156 хиляди лева от миналия уикенд.
На трета позиция е трилърът с Антъни Хопкинс "Ритуалът", който макар и показван само на седем екрана за първите си три дни, е имал 5340 зрители и приход от над 52 600 лева.
Друг филм с трилър елементи, също премиера за миналата седмица – "Първичен код", заема четвърта позиция. Лентата е гледан от 4015 зрители и има приход от 32 858 лева.
Екшънът с Робърт де Ниро "Високо напрежение" е на пета позиция сред най-гледаните заглавия с вече 32 482-ма зрители и над 250 хиляди лева приходи от билети. 
Комедията с Адам Сандлър и Дженифър Анистън "Жена назаем" е на шесто място с 18 хиляди зрители и близо 130 хиляди лева печалба.
Историята за хамелеона  "Ранго" е на седмо място в боксофиса. За над месец на екран анимацията е гледана от 37 430 зрители и има 259 617 приходи.
Друга анимация – триизмерната "Майло на Марс", е на осмо място.
Последните 2 позиции са за „Sucker Punch: Измислен свят" и трилъра "Червената шапчица".

Условна присъда за олигарха Христо Ковачки

Вчера, Софийският градски съд обяви енергийният олигарх Христо Ковачки за виновен. Осъдиха го на 5 години изпитателен срок и на 3-годишна условна присъда заради укриването на приблизително 17 млн. лв. от данъци. За това милионерът ще трябва да заплати глоба от 20 бона, която според мнозина е все едно, че го е ухапала бълха. Аритметично погледнато изразяват глобата, като все едно от 1000 лв. да му вземат няма и 0,10 ст.
За щастие решението на съда разпорежда и конфискуване на една десета от имуществото на Ковачки, което е по-сериозното наказание.
В продължение на цели 2 часа съдия Александра Йорданова е чела присъдата на бизнесмена. Като доказателства е посочила една по една всяка фактура за перидо от 2005 до 2008 г. Разбра се, че той е извършил десетки далавери чрез сключването на фиктивни сделки в най-разнообразни сфери на бизнес пазара. Основните са свързани с машини, биодизел и сувенири.
Именно така Христо Ковачки е избегнал да внесе в държавната хазна сумата от почти 17 млн. лв.
Прокуратурата обаче смекчи обвинението на 11 април, поради простото обстоятелство, че той има чисто като сълза съдебно минало. Затова съдът реши вместо максималните 8 да му даде една петилетка присъда, както и да заплати глобата от 20 000 лв., за които гражданите коментираха, че едва ли не го е ухапала бълха.
Въпреки крайното решение и доказателствата срещу Христо Ковачки той и адвокатите му се инатят като магарета, твърдейки за журналистите, че нищо не разбират от данъци. Присъдата може да бъде обжалвана. Това е втория удар върху олигарха, след като едно от дружествата му – „Брикел” може да бъде санкционирано с глоба от 100 милиона. Централата може да спре дейността си поради неспазването на стандартите за екология.

14.04.2011 г.

Старите рокаджии Ян Гилън и Томи Айоми спретват нова група

В основата на проекта са вокалистът на "Дийп Пърпъл" Ян Гилън и китаристът на "Блек Сабат" Тони Айоми. Новата супергрупа се нарича Whocares, съобщи сайтът Undercover. com. В нея влизат още барабанистът на "Айрън Мейдън" Нико Макбрейн, бившият клавир на "Дийп Пърпъл" Джон Лорд, който временно загърби соловата си кариера на пианист, китаристът от "Хим" Мико Линдстром и бившият басист на "Металика" Джейсън Нюстед.
На 6 май групата ще пусне на пазара дебютния си сингъл от две песни Out Of Mind и Holy Water, които ще бъдат в цифров формат, на CD и на винилова плоча. Той ще бъде достъпен и в сайта YouTube.
Всички приходи от продажбите ще бъдат за възстановяване на детската музикална школа в 120 000-ия град Гюмри в Северозападна Армения. Гилън и Айоми го подпомагат с различни инициативи вече няколко години. През миналата те подариха на учениците нови музикални инструменти. В CD версията на сингъла има и 40-минутен документален филм за музикалната школа в града.

Днес се очаква присъдата на енергийния олигарх Ковачки

Присъдата на енергийния бос Христо Ковачки се очаква да бъде постановена днес. Над 5 години затвор иска прокуратурата. Ковачки е обвиняем за данъчни престъпления в особено големи размери. Според разследващите той е укрил данъци и ДДС за над 16 млн. лева, предаде БНТ, цитирана от АСН.
Прокуратурата твърди, че измамите, за които Ковачки е подсъдим, са били извършени чрез фиктивни сделки за доставка на оборудване, като така неправомерно е бил получен данъчен кредит.
Според обвинението ДДС бил укриван на два пъти - от февруари 2005 г. до септември 2006 г. с 50 сделки и от октомври 2006 г. до юли 2008 г. с 29 сделки.
Покупко-продажбите за машините били фиктивни, а в схемата участвали 4 фирми. Те са продавали помежду си, а държавата им е възстановявала ДДС. До днес дължимите пари към хазната не са платени, защото бизнесменът обжалва постановленията на данъчните пред съда.
Делото срещу бизнесмена започна в края на октомври 2009 г. Тогава Христо Ковачки беше пуснат под рекордната за България гаранция от 200 000 лева.Съвсем наскоро 26-годишният Лазар Варнаджиев купи „Кремиковци” по схема „а ла Ковачки”. Неговото дружество бе регистрирано месец преди сделката. Говори се, че парите ще се осигурят от една от най-големите банки. Дали и Варнаджиев след време няма да стане клиент на съда?

„Главата на хана” е втората книга от поредицата „Старобългарски загадки”

Николай Пенчев е български автор, взел пример от неговите колеги, пишещи световни бестселъри.  Неговата книга „Главата на хана” е втората от поредицата „Старобългарски загадки”. Ето за какво става реч:
Желанието на Борис да се покръсти предизвиква хаос и нестабилност в България. Боилските родове са готови на бунт. Плиска е на прага на кръвопролития между последователите на Христос и Тангра. По същото време в града се появява убиец, който реже главите на жертвите си, а на гърдите им изписва знакът IYI, като всеки следващ убит е по-високо в йерархията от предишния. В града се появяват и „Архангелите на Михаил” – византийски шпиони, които издирват тайнствен предмет, вероятно свързан с убийствата. Ханският писар Климент е натоварен да разреши загадката и да залови убиеца. Преследването го въвлича в поредица от ужасяващи мистерии водещи към неразгадани загадки от царуването на хан Крум. Климент трябва да се пази от византийските шпиони, да разкрие заговора на недоволните боляри и да залови колкото се може по-бързо мистериозния убиец, защото по всичко личи, че неговата последна цел е самият хан Борис.